HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2011.10.02. 11:56 Mr. Waszabi

Hazugságok a progresszív SZJA-ról - akinek vaj van fején, ne álljon a napra

Olvasgatom az ellenzéki, illetve mértékadónak mondott gazdasági szakemberek nyilatkozatait, akik az egy kulcsost fúrják a progresszív SZJA-t favorizálva.

Na kérem, orbitális hazugság e törekvés. Több okból.

A legfőbb ok, hogy a megadóztatható, tisztességesen fizető alkalmazotti réteget akarja kifacsarni, csakúgy mint az elmúlt 20 évben. Ez krónikus szocialista betegség, amiből a jelek szerint Oszkó Péter sem gyógyult ki többek között (az ő megjegyzését olvastam legutóbb). Nem, kedves uram, nem a 16%-kal van a baj. A baj az adót nem fizetőkkel van, a magukat és alkalmazottaikat hivatalosan minimálbéren tartó cégvezetőkkel, vállalkozókkal és persze az alkalmazottaikkal is, akik maguk is előszeretettel választják e szürke konstrukciót magasabb nettó bérért cserébe - persze zsebbe. Akik nem csak vállalkozásuk kezdeti tőkeszegény időszakában "takarékoskodnak" ezen, hanem amikor már megy a szekerük, akkor is. Mert megszokták, hogy ott kell spórolni, ahol lehet és a hatóságok kényelmessége miatt ezt megtehetik. Említem például, hogy az APEH/NAV nem végez vagyonosodási vizsgálatokat alapjáraton, bár ehhez minden eszköze rendelkezésre áll. Érdekes momentum, hogy kormányzati utasításra képes volt sikeresen elvégezni 1 év alatt 10000 ilyen vizsgálatot, több milliárdnyi adóhiányt realizálva. És ez csak 10000 adózóról szólt, mennyi adóhiányt lehetne realizálni több százezer vállalkozáson, akiket nem vizsgáltak? Nem sablon fröcsögés ez. Menjünk ki az utcára. Nézzük meg az azonos életszínvonalon, költési szokásokkal bírók számát és hogy közülük hányan fizetnek életszínvonalukhoz elvileg illő adót. Az átbaszás gyenge szó a jelenségre. Adócsalás tömeges méretekben, amiről érdekes módon egyik kormányzat, hivatal vagy szakértő sem szeretne tudomást venni, nem hogy tenni ellene. 

Az ÁFA hiány meg édestestvére emennek. És ezért hülyeség Matolcsy 27%-os ÁFA-ja is. Mert aki eddig nem fizette, kerülte a 20, majd 25%-os ÁFA megfizetését, az a 27%-ost még inkább kerülni fogja, de legalább azonos mértékben. Logikus.

A másik, számszaki ok, hogy a Magyarországon 20 éve bevezetett progresszív adórendszer elavult időközben. A szocreál viszonylag kis jövedelem szórására épült, így alacsony jövedelemhatárok között volt sávozott a 90-es évek eleji adórendszer. De ez a jövedelmek egyre növekvő differenciálódásával és az életszínvonal emelkedésével sem változott, amit ennyi idő alatt már nem lehet véletlennek vagy figyelmetlenségnek nevezni. Az inflációs igazítás szintén 20 éves mókusvakítás, mert nem számol olyan, életszínvonalat terhelő változásokkal, mint például az autók fenntartási költségének drasztikus emelkedése, ami a járműpark kényszerű lecserélődésével járt. Amire a fejlődő gazdaság és életforma terjedése kényszerített sokakat, mert a tömegközlekedést az állami nem hogy nem fejlesztette, de inkább elsorvasztotta. Nincs mese, ez szándékos kényelmesség a becsületes adófizetők, alkalmazottak tömegeinek rovására. Inderekt elszegényítés, kiszipolyozás.

Például, 1996-ban, a Horn kormány alatt, az akkori államtitkári bér bruttó 270ezer környékén volt. 1998-ban Orbán úr miniszterelnöki fizetése 440 ezer Ft volt, egyes államtitkárai pótlékokkal együtt már 700 ezer és 1 millió között kerestek. Ezek is a 40%-os sávba estek(akkor annyi volt a plafon). Az üzleti szférában ezek a fizetések akkor megfeleltek a középvezetői és igazgatói bérszínvonalnak. De ők is 40%-kal adóztak. 

Az évek során a jövedelemszintek emelkedtek, az államtitkári, miniszteri, miniszterelnöki bérek 1milliói körülire, az üzleti szféra igazgatói bérei ennek 2-4-szeresére duzzadtak átlagosan, azonban a legmagasabb sáv alsó határa nem emelkedett ezzel párhuzamosan, 250 ezer Ft felett már a legmagasabb kulccsal adóztak. Az eltelt időszakban egy kormány, sem "szakember" nem tartotta logikusnak egy még magasabb sávot képezni ezen kiemelkedő jövedelmek adózására - vagy a sávhatárokat arányosan széjjelebb húzni. Az eredmény egy elszegényedő középosztály és egyre gazdagodó felső tízezer, illetve szürkén üzemelő vállalkozói réteg lett. Megjegyzem, hogy a teljes SZJA bevétel mintegy 50%-át 2000 környékén 100 ezer, tavaly pedig mintegy 150 ezer adózó fizette meg. A baj az, hogy míg a vállalkozások tulajdonosai gazdagodtak, ez az SZJA gerincét alkotó középosztály számosságában nem nőtt arányosan. 2010-ben egy közepes informatikus bére az üzleti szférában 400 ezer ft körül mozgott, amely szintén a legmagasabb kulccsal adózott. Ha lefogadjuk, hogy a szintet az állami és üzleti vezetők bérszínvonala határozza meg, hogy nem emelkedett azokkal párhuzamosan a felső kulcs alsó sávhatára? Milyen logika mentén? Megmondom: az átbaszás logika mentén, úgy bizony. És ebben Oszkó úrnak is benne volt a keze, csak úgy mint elődeinek. És lehet huhogni a devizahitelesek felelőtlenségén ilyen jövedelem politika mellett. 

Sommázva, azért nem hangzik hitelesen Amiért nem jól hangzik Oszkó úr szájából a progresszív adózás, mert többek között az ő regnálása alatt is fennmaradt érintetlenül ez az igazságtalan, kiszipolyozó, egyre aránytalanabb sávozás mindvégig. Ebből számomra az következik, hogy amit ő és más "jeles" gazdasági szakemberek most progresszívként javallnak, az a korábbi aránytalan rendszer visszaállítását jelentené.

Látni kell, hogy a fekete és szürke gazdaság létrejöttét és megerősödését a mindenféle kormányok alatt épp ez a merev, szándékosan életszerűtlen SZJA és járulék politika okozta.

A 16%-os SZJA az első lépés egy igazságosabb adórendszer felé, és valóban motiválóbb hatású a munkavállalóra és a munkáltatóra is, a több munkáért lineárisan magasabb bért jelszó tekintetében. Igazsága például abban van, hogy ne az öntudatosabb, saját ambíciói miatt többet kereső adózók fizessék meg a évtized alatt kialakult tömeges munkavállalói szemlélet árát, miszerint "minek keressek többet legálisan, csak az adóra keresnék", s inkább feketén tesznek szert jövedelemre. Nehéz most az utóbbiak szerint megszokott embereknek? Nehéz hát. De nehogy már az legyen az igazság mércéje, hogy a tolvajok vannak többen az országban, mint a becsületesek. Mert az ehhez hasonló relativizált hazugságok miatt nem tudunk felemelkedni nemzeti szinten sem. Csaló népnek miért volna kevéssé csaló állama? Vegyük ezt észre. Aki ilyetén lopott 20 éven át a közösből -azaz mással fizettette tb ellátása költségeit és a ráeső adókötelezettséget is -, az fizesse meg az árát, legalább részben. Ne rinyáljon pár ezer forint miatt, s főleg az igazság szót ne vegye a szájára közben, ha évtizeden át megrövidítette például a kórházban nem megfelelően ellátott polgártársait, akik pedig rendesen fizették a közös terheket. Hiteltelen. Szorítsa össze a száját és örüljön, hogy ennyivel megúszta. Mi volna, ha visszamenőleg ki  kéne fizetnie az elnyaralt tb költségeket? Vagy ha perelnék őt tb csalása miatt vétlen elhunytak rokonai, vagy a megnyomorodott becsületesen fizető munkavállalók, vállalkozók? Az igazságtalan helyzet csak addig nem zavarta, amíg neki jó volt? Érdekes erkölcsök. A kormány kinyilvánította azon szándékát, miszerint motiválni akarja ezzel a kényelmes, lopkodó tömeget a legálisan magasabb jövedelem megkeresésére. És ezt az igazságot nem lehet a kormány és a politikusok lopásaival erőtleníteni. Mindenki a saját bűnei, mulasztásai terhét cipeli, nem árt ezzel szembenézni.

Nem kéne összekeverni ezt a kérdéskört az ország más okokból előállt nehéz gazdasági helyzetével, mert nem ez az ok. S ha nem ez az ok, ha nem ez a betegség, akkor nem ezt kell gyógyítani. Gerincbetegsége ez a magyar társadalomnak, ezért nem az általános recesszió a felelős.

489 komment · 1 trackback

Címkék: szja progresszív egykulcsos


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr793271650

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lázár: a példakép 2011.10.03. 09:47:56

A minden magyarokat kétharmaddal képviselők közül, hozzám Lázár János arca áll a legközelebb. Kiemelkedően intelligens, tudatos, kockázatvállaló és ravasz. Vállalkozik, politizál, tőzsdézik, tekintélyes vagyona és többszáz hektár földje van. János vitt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Big-B 2011.10.03. 13:01:35

Párom rendesen bejelentet minimálbéres, 3 műszakban dolgozik. Ő mennyit fog hazavinni jövőre?

Ötletgyáros 2011.10.03. 13:02:06

@Crescendo:
Már ne is haragudj, de kurvanagy ostobaságot állítasz. Nyomatod itt a jobbikos propagandát fogalmatlanul.
Egyrészt: az államadósság kamatterhe 1700 milliárd körül van, ami a GDP-nek kb a 7%-a. Ehhez jön még a magánadósság, ami jórészt szintén külföldiek felé áll fenn. Ez valós probléma, csak az a helyzet, hogy belföldiek felé akkor tudna fennállni, ha lennének hazai megtakarítások. Csakhogy itt nem a megtakarításnak/öngondoskodásnak van nagy divatja, hanem a hitelből plazmatévének, meg nyaralásnak. A hazai megtakarítások az utóbbi években még az ÁH hiány finanszírozására sem voltak elegendőek. És akkor hol van még a lakosság, meg a vállalatok hiteligénye?
Azonkívül: szeretnélek megismertetni a reálérték fogalmával. Dobálózol itt számokkal, hogy a 30 éve felvett kölcsönre mennyit fizettünk nominálisan, de azért felhívnám a figyelmedet, hogy a 90-es években volt egy jóval 20% feletti inflációs időszak, és azóta sem volt 5% alatt. Úgy meg ugye elég nehéz kötvényt kibocsátani, hogy reálértéken sem sikerül megtartani a befektetett összeget, tehát magas inflációhoz magas kamatok társulnak, nem beszélve a kockázati prémiumról. De nyugodtan nézd meg, vagy ha fiatal vagy kérdezd meg apádat, hogy mennyi volt a fizetése 30éve, és mennyi most, ugyanabban a pozícióban járó. Mivel én fiatal vagyok, megkérdeztem, kb. 25-szörös a különbség.
Kicsit tájékozódhatnál, mielőtt hülyeségeket írkálsz vmihez.

Big-B 2011.10.03. 13:03:11

Adóznának, ha lenne miből.

tass-tass 2011.10.03. 13:04:56

@Nzoltan: "De a szocpol, a csp, meg más többi nyalánságok azért jól jöttek."

Ezek miatt a nyalánkságok miatt lenne jó, hogyha valaki bármilyen formában közreműködött, elősegítette az adócsalást, akkor a közügyektől való eltíltás 1-10 évighez hasonlóan, jóléti kiadásoktól való eltíltás 1-10 évig büntetést kapjon.

igazi Lencsés István (törölt) 2011.10.03. 13:10:02

Rosszabbul élünk mint négy éve.
CHF 234
EUR 295
tej 230
benzin 400

tass-tass 2011.10.03. 13:12:29

@igazi Lencsés István:

"Rosszabbul élünk mint négy éve.
CHF 234
EUR 295
tej 230
benzin 400 "

Lakás: 25 MFt -> 21 MFt
Nézőpont kérdése...

Csodapók 2011.10.03. 13:12:36

Jó kis megosztó poszt, kíváncsi vagyok, meddig lehet még megélni az egykulcsos kontra többkulcsos írásokból. Én is csak a korábbi kommentjeimből másolgatok :)

Jobboldalék folyamatosan azzal érvelnek, hogy az egykulcsos adó nagyobb teljesítményre ösztönöz, de hol vannak azok a munkahelyek, ahol nagyobb teljesítményt lehet végezni és ezért több pént kapni?
Segítek: az összes ilyen munkahely be van töltve. Nincs lehetőség felfelé mozogni, legfeljebb helyet cserélni.

A "szegény gazdagok" pedig azzal érvelnek, hogy a fizetésük nagy részét elviszi az adó. Valóban. De még így is olyan életkörülményeik vannak, amiről a minimálbéresek csak álmodhatnak. Nem is beszélve arról, hogy a most náluk maradó pénzt többnyire luxusra költik: nagyobb ház, nagyobb autó, drágább nyaralás.

Be kell látni, hogy nem vagyunk gazdag ország, igenis definiálni kell a jövedelemnek egy szintjét, aminél még mindenki jólétben tud élni, de az a feletti rész már luxus, és aki luxust is akar, az fizessen többet.

Szpókember · http://szpokember.blog.hu 2011.10.03. 13:14:15

Ez a cikk tele van hulyeseggel es csusztatassal. Az egyetlen normalis adorendszer az Oszkoek altal tervezett adorendszer progressziv, magas felso kulccsal. Errol nem esik szo sehol. Aki eddig nem fizetett az nem fog 16%-ot sem. Az ado behajtasat kell javitani. Az egykulcsos adonak egyetlen komoly hatasa lett, 500 milliard minusz a koltsegvetesben ami miatt el kellett venni a nyugdijakat.

KaPé 2011.10.03. 13:14:41

Én továbbra is csak azt kérdezem: miért nincs egy ember, akit leültetnek egy számítógép elé és összeveti az Apeh, a gépjárműnyilvántartás, az anyakönyvi hivatal és a földhivatal adatait. Egyből kibukna, ha egy családban van 2 minimálbéres kereső és hozzá 3 autó meg 6 ingatlan. Annyira egyszerű lenne, de mégsem lépik meg. Biztos van oka.

Viktus 2011.10.03. 13:16:38

@Cégügynök:

Na igen nem egyszerű ez.

tass-tass 2011.10.03. 13:17:11

@KaPé:" Egyből kibukna, ha egy családban van 2 minimálbéres kereső és hozzá 3 autó meg 6 ingatlan."

Akik ennyire egyszerűek, azokat már rég megtalálta az APEH (NAV)...

antitaxis 2011.10.03. 13:17:26

„ ... Nem, kedves uram, nem a 16%-kal van a baj. A baj az adót nem fizetőkkel van, a magukat és alkalmazottaikat hivatalosan minimálbéren tartó cégvezetőkkel, ...”
Ismét egy sehová sem vezető ellenségképző szöveg. Ha minden egyes cég, minden egyes vezetője elkövetné ezt a dolgot, akkor sem jönne össze még csak a töredéke sem annak a hiánynak, amit ez az SZJA rendszer összehozott. Már utálni kellett a filozófusokat, majd a nyugdíjas rendőröket, a nem nyugdíjas bírókat, most éppen a bankárokat kötelező utálni. És íme itt vannak az újabb céltáblák. Tessék Oszkóra haragudni, meg a progresszív adózást pártolókra.
Tényleg, nem kellene már közgazdasági ügyekben a számokra hagyatkozni?

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 13:20:05

@STX Joe:

Ki beszél itt az Mszp-ről és az Szdsz-ről???

Az egykulcsos SZJA bevezetésének selling story-ja a fogyasztásnövekedés volt - ez láthatóan nem következett be. A többlet vagy külföldön lett elköltve, vagy pedig megtakarításba ment (ez alapvetően nem baj, csak éppen promt gazdaságélénkítő hatása nincs).

tass-tass 2011.10.03. 13:24:54

@antitaxis:" Tényleg, nem kellene már közgazdasági ügyekben a számokra hagyatkozni?"

Valahol azt írták, hogy kb. 4000 MFt-ot a szürke-fekete gazdaság adja az össz GDP-hez. Józan paraszti ésszel számolva ebből kb. 1000 MFt. adót lehetne beszedni oszt rendben is volna minden.

Éppen ezt az összeget keresik az erre hivatott urak. Amíg meg nincs meg, addig ott kell beszedni a pénzt, amit mindeki fizet (áfa).

palackos 2011.10.03. 13:25:29

egy új közmegállapodásra lenne szükség a politikusok (állam) és a nép között és egy porfi aparátusra aki képes ellenörizni a feleket. nincs más verzió. gyalú és elöről kezdeni mindent. azt a kevés vallalkozót is kinyírja az állam aki még rendesen fizeti a járulékokat. de hát van valaki a palettán akinek lenne vér a pucájában? :(

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 13:26:51

@tass-tass:
"Akik ennyire egyszerűek, azokat már rég megtalálta az APEH (NAV)..."

Sajnos ebben nem lehetünk biztosak.
Kapásból tudok mondani húsz családot, akik nagyjából így élnek, egész jól. A NAV még csak a környékükön sem járt.

Összetett dolog ez, sok (rész)igazság van mindkét oldalon (egykulcsos vs. progresszív adózás).

Az viszont sokat elárul, hogy a kiszivárogtatott tervek szerint a 2012-es adószabályok már csak nevükben lesznek egykulcsosak.

A kormány számára most is csak az a fontos, mint eddig: a kommunikáció: eltőzsdézték, megvédjük, adósságot csökkentünk, senki sem fog rosszul járni.

Az eredmények ismertek.

Az egykulcsos adórendszer bukását egyébként leginkább az jelzi igazán, hogy már mértékadó jobboldali közgazdászok is kongatják a vészharangot.

A blog számos részigazsággal szolgál, de messze nem vázol teljes és valós képet a problémakörről.

Ötletgyáros 2011.10.03. 13:28:05

@Crescendo: még az előhöz (egyébként az is ehhez a hsz-edhez ment, csak véletlenül a későbbire válaszoltam.

Szóval: a GDP-vel sem vagy tisztában, mivel azt eleve hozzáadott értéken számítják. Szóval, ha egy üzem gyárt mondjuk pólót 1 milliárd forint értékben évente, de 600 millió az anyagköltség, akkor az általa termelt GDP sem egymilliárd, hanem 400 millió. Ha az alapanyagot itt állítják elő, akkor az szintén növeli a GDP-t (mínusz az alapanyag alapanyagköltsége), de ha import, akkor nem. Ígya GDP nem összbevételt mér, hanem hozzáadott értéket, és ennek a 7%-a az állam éves kamatkiadása. Ami szintén sok, de a hitelfelvétel nem (és nem is volt) kötelező.

Végül: neked, meg a többi "azért vagyunk szegények, mert kiviszik a pénzt az országból" kezdetű nótát fújó többinek ajánlanám ezt a cikket:

index.hu/gazdasag/magyar/2009/10/30/kizsakmanyol_minket_a_kulfold/

Nem mai, de ma is érvényes.

palackos 2011.10.03. 13:30:32

@tass-tass: nem mindenki fizet áfát, ill. nem annyit mint kéne. a fogorvosom nem hiszem, hogy túl sok számlát adna ki. a multkor a kárpitos is csodálkozott, hogy kértem a számlát. azt mondja: jaaa akkor plussz áfa. az éjjel-napaliban is rá kell szolni az eladóra, hogy ugyan adjon már blokkot.

sidorovich 2011.10.03. 13:30:52

@Zébácsi: Ez az ami nem fog menni, ha eddig nem ment. Nincs rá kapacitás, legfeljebb a nagyobbakra. A kicsik ugyanúgy trükközni fognak és pont abban a tartományban, ahol a kezdők belépnek, így ők is ebben fognak szocializálódni - azaz a vállalkozás egyből az adóelkerülés módjait kezdi el tanulmányozni, példát véve a többi, hasonlóan "sikeres" vállalkozásról. Oda viszont már nem ér le a NAV keze, csak akkor, ha többet költ a behajtásra mint amennyit visszatermel a tevékenysége. Akkor viszont a pénz a kalapban...;-)

Ez tipikusan az az eset, amikor az ember igazságérzete kíván valami, de a dolog nem lehetséges. Az adómorál csak akkor javul, ha méltányos lesz az adó és az elkerülése pedig legalább olyan szigorú mint az USÁ-ban. Mert akkor lesz tétje a dolognak.

sidorovich 2011.10.03. 13:33:36

@KaPé: Az, hogy ilyen hülyéből összesen kettő van, az is cigány. A többi okosabban csinálja annál, hogy két minimálbérre 2 ház 6 autó. Komplett céghálózatok vannak erre létrehozva, aminek a végén egy ukrán hajléktalan áll, amitől a NAV egy fillért se tud behajtani. Összekevered a CÉG fogalmát a SZEMÉLY fogalmával. A személy elővehető, a cége nem.

tass-tass 2011.10.03. 13:34:22

@palackos: "...a fogorvosom nem hiszem, hogy túl sok számlát adna ki..."

Kapjon 2 év jóléti kiadásoktól való eltiltást :)

Crescendo 2011.10.03. 13:37:49

@Ötletgyáros: Szerintem dolgozz meg valamennyit a szamaidon es erveiden es utana vitatkozz... Komplex folyamatotokat ket szoval letudni nem egy jo vitaerv.
Privatizacio mond valamit? A 90-es evek elejen majd 1millio ember munkahelyenek megszunese? Eredmeny: a belso magyar piacon a belfoldon eloallitott termekek 50% 25%-ra csokkenese. Aztan az a probalkozas, hogy forintkibocsatassal "fizessenek" a munkanelkulieknek termeszetesen durva inflaciot okoz(ott)... (szerinted ez csak ugy jott valahonnan) Utana jott a multibecsabitasi program, ami letrehozott valamennyi munkahelyet.
Apad meg kerdezd meg, hogy akkor mennyi volt a kiadas... Vasarloertekben a keresetek nem mozdultak el lenyegesen a 70-es evektol... ezert van ez a nagy elegedetlenkedes.
Egy belso adossagot (sajat valutaban) mindig el lehet inflalni (= egyfajta rejtett ado), mas orszag devizajaban meg nem lehet.
Jobbik: a szelsosegesen szocialista nemzeti partra gondolsz? Szerinted ok nem elnenek az inflacio eszkozevel? Az inflacio csak egy konzervativ partnak voros poszto, de ilyen nincs az orszagban, csak a szocialista kulonbozo arnyalatai.
De latom a posztot nem olvastad... A GDP a teljes arbevetel (anyag, energiakoltseg, stb.) mindennel eggyutt. A hozzadott ertek marad csak meg belole. Mennyi a hozzaadott ertek? 10%? Akkor a te allamadossag "csak" a GDP 7%-a szolamod azt jelenti, hogy a tenylegesen megmarado megtermelt ertek 70%-a kimegy adossagtorlesztes cimen... De persze ennek semmi koze ahhoz ugye, hogy nincsenek itthon megtakaritasok. Vicces vagy!

VT Man 2011.10.03. 13:38:23

@palackos:
"nem mindenki fizet áfát, ill. nem annyit mint kéne. a fogorvosom nem hiszem, hogy túl sok számlát adna ki."

Az egészségügyi szolgáltatások ÁFA mentesek, így hiába adna számlát a fogorvos, 0% ÁFA lenne rajta.

Persze SZJA, Tb-t kellene fizetni a bérre, ha nem fekete.

Roa 2011.10.03. 13:39:58

@Csodapók: A korábbi SZJA törvény havi kb. 160000 Ft-ban definiálta a luxust. Ez kurvára luxus. Havi 110000 Ft nettó az aztán a luxus. Hát lófaszt.

colonel burton 2011.10.03. 13:40:34

www.napi.hu/magyar_gazdasag/se_masra_se_magunkra_nem_tudunk_tamaszkodni_anyagilag.497459.html
"Az alacsony végzettségűek aggódnak a legkevésbé nyugdíjas kori megélhetésük miatt, ugyanakkor a diplomásoknál pont fordított a helyzet: többségük aggódik a nyugdíjas éveinek pénzügyi finanszírozása miatt."

Igazuk van , még rákot kapnak az aggódástól.

bornemissza.zsolt · http://www.online-szallas.com 2011.10.03. 13:40:57

@KaPé:

Az az oka, hogy a szürke és fekete gazdaság is jobb mint a semmilyen gazdaság! A dilettáns gazdasági irányítás már régen tönkrevágta volna a cégeket, meg a vállakozókat ha azok hagynák magukat. Csak meg kell nézni mit művelt az állam például a MÁV-val.

Tomsik Pamacs 2011.10.03. 13:42:05

Immigropoly – Játék a vándorlásról

A játék célja, hogy a kiválasztott afrikai karakteredet különböző útvonalakon keresztül legálisan eljuttasd Európába, illetve, hogy az út során minél többet olvass az érintett városokról, egy-egy állomás érdekességeiről, a lenyűgöző afrikai tájakról, a vándorlásról, az Európai Unió bevándorlással kapcsolatos politikájáról.
Ezáltal játszva bővíthetitek a migrációval, Afrikával és az Európai Unióval kapcsolatos ismereteiteket. Továbbá a helyes válaszokért cserébe pontszámot kaptok, melyet 2011. december 19-ei állás szerint összesítenek, és minden útvonalon a három legtöbb abszolút pontszámot összegyűjtő versenyzőt egy-egy értékes könyvcsomagjával jutalmazzák.
A játékot az alábbi linken próbálhatjátok ki: immigropoly.ittvagyunk.eu/

Dobj ügyesen, legyen szerencséd és legyél Te a legjobb!
Sok sikert és kellemes játékot kívánunk!

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 13:45:24

@sidorovich:

Adóelkerülés vagy adócsalás? Nem mindegy.

Csak azért, mert korlátos a behajtás hatékonysága, nem szabad lemondani arról, hogy az átlagpolgár vagy átlagcég érezze, állambácsi mindent elkövet, hogy fülöncsípje a csalókat.

Abban egyetértek, hogy az egyszerűbb adórendszer kiszámíthatóbb és ellenőrizhetőbb (ergo-hatékonyabb az adók behajtása, jobb szintű a zsiványok kiszűrése), de ez nem egysávos-progresszív rendszer dilemma.

Ha több sáv van, és differenciált az adó mértékének megállípatása, ráadásul a sávok közti mértékek nem túlzóak, akkor nem okozna nagyobb adócsalási hullámot a progresszivitás. Egy kicsivel nagyobb adószázalék a magasabb jövdelemkategóriában talán rádöbbentené az adózót, hogy a kicsivel több adó befizetése megér annyit, hogy nyugodt legyen az éjszakai álom, ne kelljen a NAVtól tartani. Az alacsonyabb jövedelműekhez több pénz kerülne (amit ők el is költenének, így ÁFA bevétel keletkezne, tehát az adók összességében talán nem csökkennének, de lenne fogyasztásnövekedés.

Véleményem szerint okosan meghúzott sávokkal és adómértékkel több adót lehetne beszedni, elkezdődne a fehéredés, nőne a GDP.
Azt se felejtsük el, hogy az adórendszer szociális hatása is jó lenne, igazságosabb lenne a rendsze.

A jól keresők szerintem tolerálnának egy kicsivel magasabb adót, míg az átlag alatt keresők vásárlóereje nőne, alapvetően jó hatással lenne a közhangulatra. Szerintem.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2011.10.03. 13:50:15

Sokat tűnődtem már arról, mi lenne, ha pénz helyett a vállalkozók úgy tudnák le az adójuknak mondjuk a felét, hogy a tevékenységüknek megfelelő szolgáltatást közhaszonra elvégzik. Pl. a szobafestő mázoló vállalkozó x forint értékben kifesti az óvodát, a szakfordító Y forint értékben fordít az államnak (jegyzem, ezzel az állam igen jól járna... Amiket én állami dokumentumokban angol fordítás címén néha látok, az valami botrányos...), a szoftverfejlesztő K forint értékben csinál egy szoftvert egy bizonyos gyermekeim által frekventált általános iskolának, ahol a XXI. század közepén félévenként három-négy hétnyi nekifutásból tudnak összeállítani egy életképes órarendet (:
Akinek olyan jellegű a tevékenysége, hogy nem nagyon tud ilyesmit csinálni (pl. online kurva), az Z forint értékben vesz a festőnek festéket a munkához.
A közalkalmazottak meg mittudomén, havi két napot ingyen dolgoznának. (Most zuhant nagyot a népszerűségi mutatóm (: )
Így részint az emberek az adójuknak legalább a feléről biztosan tudnák, hogy hova kerül, a pénzbeni terhelés csökkenne, az állami (de legalábbis önkormányzati) költségek mérséklődnének. A rendszernek persze lenne egy csúnya hátránya: a pénzbefizetéshez képest a megszervezése és nyilvántartása baromi bonyolult. Viszont olyan szép, közösségi, utópiaszerű... (:

antitaxis 2011.10.03. 13:50:45

@tass-tass: Valahol azt írták... Igen, valahol meg azt írták, hogy túl van adóztatva az ország, a gazdasága is, meg a polgárai is. Valahol...

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 13:54:48

@Csodapók:
"A "szegény gazdagok" pedig azzal érvelnek, hogy a fizetésük nagy részét elviszi az adó. Valóban. De még így is olyan életkörülményeik vannak, amiről a minimálbéresek csak álmodhatnak. Nem is beszélve arról, hogy a most náluk maradó pénzt többnyire luxusra költik: nagyobb ház, nagyobb autó, drágább nyaralás."

Pontosíthatok?

Nem költik luxusra, sokkal inkább tartalékolnak (ezt teszem én is, megtakarítok, méghozzá gőzerővel, mert arra számítok, hogy sokkal rosszabb évek jönnek).

Ha ugyanis a most jól járók e náluk maradt többlet nettó bért tényleg elköltenék (itthon), akkor nőne a fogyasztás, nőne a belső termelés (az importnál jobban), így nőne a GDP.

A GDP növekedési üteme viszont pont hogy csökkent, és pont ez a baj: az egykulcsos rendszer nem váltotta be a gazdaságélénkítő reményeket, az általa ütött költségvetési lyuk pedig nem akar magától befoltozódni.

Ötletgyáros 2011.10.03. 13:55:51

@Crescendo: Akkor mégegyszer: a GDP hozzáadott értéket mér. Egy itt előállított termék csak akkor növeli értékének 100%-ával a GDP-t, ha teljes egészében itt készült.

Aztán: látom nem értetted meg amit az adósságról írtam. Én is azt próbáltam elmagyarázni (úgy tűnik nem sok sikerrel), hogy azért mert nominálisan a 25-szörösét keresi, az nem azt jelenti, hogy 25-ször annyi dolgot tud belőle venni. Ugyanígy a 30 éve felvett adósságot, sem egy az egybe kell nézni kamatokkal, mivel nem ugyanarról az összegről beszélünk (reálértéken).

amit a munkahelyekről, privatizációról írsz, RÉSZBEN igaz, csak nem ehhez kapcsolódott az írásom, hanem pl a reálérték fogalmához, mert hülyeségeket beszéltél. A privatizációhoz még, valóban mentek tönkre, lettek eladva életképes vállalatok is, de azért javarésze nem ilyen volt. Ne feledjük, hogy nem a nyugatiak rohanták meg a mi üzleteinket vásárolni, hanem fordítva. Ahogy mi is Suzukira cseréltük a Daciat, mikor már lehetett kapni. Mert az előbbi 15 éves, 200e km-rel, és komolyabb baja nem volt, míg a másikkal 8 évesen nem mertünk elindulni városon kívülre. Jah és a Suzkára nem is kellett 10+ évet várni...

RicsiMandano 2011.10.03. 13:57:22

Immigropoly – Játék a vándorlásról

A játék célja, hogy a kiválasztott afrikai karakteredet különböző útvonalakon keresztül legálisan eljuttasd Európába, illetve, hogy az út során minél többet olvass az érintett városokról, egy-egy állomás érdekességeiről, a lenyűgöző afrikai tájakról, a vándorlásról, az Európai Unió bevándorlással kapcsolatos politikájáról.
Ezáltal játszva bővíthetitek a migrációval, Afrikával és az Európai Unióval kapcsolatos ismereteiteket. Továbbá a helyes válaszokért cserébe pontszámot kaptok, melyet 2011. december 19-ei állás szerint összesítenek, és minden útvonalon a három legtöbb abszolút pontszámot összegyűjtő versenyzőt egy-egy értékes könyvcsomagjával jutalmazzák.
A játékot az alábbi linken próbálhatjátok ki: immigropoly.ittvagyunk.eu/

Dobj ügyesen, legyen szerencséd és legyél Te a legjobb!
Sok sikert és kellemes játékot kívánunk!

Ötletgyáros 2011.10.03. 13:58:03

Amit meg linkeltem, olvasd el, mert abból is kiderül, hogy a GDP-nek nem a 10%-a marad itthon, hanem kb. 93-94%-a.
Valami tudást szívhatnál már magadba, mielőtt butaságot írsz...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.03. 14:00:26

@Zébácsi: Annak a fránya gazdaságnak azért pár hónapnál több időt kéne hagyni a felpörgésre.
A "Gazdag" réteg most pont hogy a tartozásait rendezi villámgyorsan első körben. Aztán valóban tartalékol, meg menti a pénzét külföldre - hála a kormány megbízható intézkedéseinek.
Kell legalább 2-3 év, ami eltelik mire visszaáll az elvesztett bizalom. Aztán majd felpörög az a gazdaság.

De most megint sikerült agynvágni a kimagaslóan magas szja-val, jövedéki adókkal, különadókkal.
Még egy szja adó emeléssel kb azt sikerülne elérni, hogy a maradék "gazdag" is elmegy az országból, vagy bejelenti magát minimálbérre.

Welka 2011.10.03. 14:01:41

Én azok közé tartozom, aki nyert az egykulcsos adóval, s mélységesen igazságtalannak tartom. Képtelen vagyok felfogni, hogy miért a rosszabbul élőktől vesznek el - hja, a kormány nem volt képes kiszámolni az általa hozott törvény hatását :) -.
Viszont azt is igazságtalannak tartottam, hogy a progresszív jövedelemadó sávhatárait nem igazították ki évente.
Az egészségügyről meg az a véleményem, hogy ésszerűtlenül spórolnak. Azt senki sem ellenőrzi, hogy ténylegesen elvégezték-e az elszámolt beavatkozást. Viszont a beavatkozásokra fizetett pénz sok esetben nem fedezi a költségeket. Így kénytelenek csalni az intézmények.

tass-tass 2011.10.03. 14:04:12

@antitaxis:" Valahol azt írták... Igen, valahol meg azt írták, hogy túl van adóztatva az ország, a gazdasága is, meg a polgárai is. Valahol..."

itt írták:
www.napi.hu/magyar_gazdasag/feketegazdasag_mar_4600_milliard_forint_mozog_ellenorzesen_kivul.495966.html

Idézet a cikkből:
"Vámos-Nagy Szabolcs adószakértő szerint az adóbevallások szerint 1,2 millió embert jelentettek be minimálbérre vagy annál is kisebb összegre. Az adóhivatal volt elnökhelyettese irreálisnak nevezte az adatot. Szerinte mintegy félmillióan dolgozhatnak teljesen feketén."

Hát ez az ember tömeg nem hiszem, hogy túl lenne adóztatva...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.03. 14:07:43

@Welka: "Képtelen vagyok felfogni, hogy miért a rosszabbul élőktől vesznek el"

Az egykulcsos adóval SENKITŐL NEM VETTEK EL.

Az, amiről Te beszélsz, az az adójóváírás kivezetése miatt van. Kéretik nem összemosni.

sidorovich 2011.10.03. 14:07:50

@Zébácsi: Most sokan azzal támadják az egykulcsost, hogy ezt sem fizeti be úgysem a vállalkozó, hanem elcsalja. Nézzük akkor a progresszívet:

A. Ugyan olyan kulcsú sávba esik mint az egykulcs - ha azt nem fizeti be ezt miért fizetné?

B. Magasabb kulcsú sávba esik, mint az egykulcs - ha A-t nem fizeti B>A-t miért fizetné?

Aztán pedig a jelenlegi policy olyan, hogy a NAV-tól MINDEN vállalkozónak félnie kell, mert olyan nincs, hogy a NAV megvizsgáljon valamit és ne találjon benne hibát - kérdezz meg bármilyen vállalkozó ismerősödet. Az olyan vállalkozás, ami jelenleg mindent becsülettel csinál nem létező fogalom, nem találsz olyat a cégjegyzékben. A NAV tehát biztosra megy most.

Mégis mindenki csal, optimalizál stb. Bízik abban, hogy nem kerül rá sor, ha pedig rákerül, akkor szívja a fogát és befizeti a büntit, legfeljebb becsődöl.

Így tehát ha magasabb adókulccsal adóztatsz és szigorítasz az ellenőrzésen nem érsz el mást mint egy csődhullámot. Ismétlem magam: okos lettél de egy piculával sem lett többed, pedig az volna a lényeg.

Javaslom nézd meg milyen adó járulékviszonyokat kínál Európa okosabbik fele és azon fogsz ledöbbeni, hogy itt még van vállalkozás, ami működik.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 14:13:53

@newtehen:

Értelek, és el is fogadom álláspontodat.

A kérdés azonban az, hogy van-e pár évünk várni erre a felpörgésre? Szerintem nincs. Ha lenne, akkor a 2012-re tervezettek nem nyúlna hozzá a kormány ehhez a rendszerhez, nem tervezne 27% áfát és bizonyos bértömeg felett szolidaritási adót (ezzel kvázi elismerve -de ki nem mondva - az egykulcsos szisztéma bukását.

Ugyannakkor én nem azt mondom, hogy legyenek (a te fogalmaid szerint) kimagaslóan magas szja kulcsok, hanem azt, hogy legyen differenciált a rendszer, legyen több sáv (hiszen a bérek szórása is igen nagy).
Aki sokat keres, persze, ne 40%-ot fizessen, de ne is annyit, mint aki átlag alatti bért kap.

Igazságosabb, jobban kommunikálhatóbb lenne, és a lakosság is elfogadná.

Hogy érzékeltessem, mire gondolok: én nagyon jól jártam az új szja-val, de fizetnék 25%-ot a mai 21% helyett, ha ezzel azt látnám, hogy nő a gazdaság, mert a kisebb jövedelműek (akik sokan vannak és most rosszul jártak) is tudnak költeni. Mivel munkámból adódan a piacról élek, érdekem is, hogy legyen nagyobb vásárlóerő. Másrészt a tömegsen nagyobb vásárlóerő magasabb ÁFA bevételt is jelent

Nagyon strukturált ez az egész, nehéz teljsen jó döntést hozni, de azt gondolom, hogy a számokon túl az adók szociális szerepére is gondolni kell. Biztos vagyok abban, hogy lehetene a mostaninál hatékonyabb, igaságosabb, több szja bevételt elérő progresszív rendszerben gondolkodni.

Az egykulcsos meg ráér akkor, mikor az ország egy tartós növekedési pályára tud állni, és a foglalkoztatottság is jó irányba mozdul.

Exxit 2011.10.03. 14:14:16

@Kovácsné:
Esetleg követhetnénk a Kínai példát!
Korrupt hivatalnokok, adócsalókat a helyszínen fejbe lőni!
Egy kettő után ugrás szerűen megnőne az állam bevétele.

Van aki több milliárddal tartozik az államnak! Nem azt kérdem, hogy szedte össze hanem azt miért nincs rács mögött??

Két Tibi csoki ellopása után elzárást lehet kapni, ezek miért vannak még szabadlábon??

tass-tass 2011.10.03. 14:15:21

@Welka: "hja, a kormány nem volt képes kiszámolni az általa hozott törvény hatását :) "

Én úgy emlékszem, hogy kiszámolták. A munkaadókkal megegyeztek a minimálbérról, meg 4-6% béremelésről. Csak annyi történt, hogy a munkaadók elfelejtették betartani, amit a képviselőik vállaltak. Ezek után megállapítást nyert, hogy súlytalan szervezetek vesznek részt az érdekegyeztetéseken (nem tudják betartatni a megállapodásokat), ezért a jövőben nem is tartják fontosnak az érdekegyeztetést. Ha kimegy mondjuk félmilió ember az utcára, akkor valószínűleg újra lesznek egyeztetések. A 700000 állami alkalmazottból is kevesebben voltak tüntetni, mint amennyit ki akarnak rúgni. Azért ez elég ciki az érdekképviseletek részéről...

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 14:19:32

@sidorovich:

Értem az okfejtésedet, de más a kiindulási pont. Én nem a vállalkozók általi csalásokra gondolok, hanem az SZJA beszedésének differenciálásáról

Az, hogy x bruttó bérből mennyi a munkavállalót érintő elvonás, a vállalkozót kevésbé érinti, de a munkavállalót sokkal jobban.

Ha a vásrlóerő azoknál nő, akik magasabb bért kapnak, de fogyasztás heéyett megtakarítanak, akkor a vállalkozó áruit nem veszik jobban, mint eddig. Sőt, mivel sokan rosszul járnak, a csökkenő kereslet miatt a cég rosszabbul megy, ami negatív történések sorát indítja el: termeléscsökkenés, rosszabb kapacitáskihasználtság, magasbb fajlagos költségszint, elbocsájtások, munkanélküliség, magasabb szociális kiadások, stb...

Behajtó70 2011.10.03. 14:21:53

Amit tudni illik:

Ha vállalkozók a teljes adózási eseményt beépítik az árba, akkor kb 100.000,- Ft lenne egy alap autószerelés, kb 2.000,- Ft 1 kg uborka, stb.

számolj!

vitek 2011.10.03. 14:22:01

@waszabi: na most látom hogy itt kommentelsz, akkor megírom direktbe:

Azt írod, hogy "a Magyarországon 20 éve bevezetett progresszív adórendszer elavult időközben" és
"egy még magasabb sávot /kellene/ képezni ezen kiemelkedő jövedelmek adózására - vagy a sávhatárokat arányosan széjjelebb húzni."

Oszkó Péter pont azt propagálta, hogy vizsgálják felül a sávhatárokat és a kulcsokat, törvényt is hoztak róla, csak aztán a Fidesz ezt keresztülhúzta. Oszkóék törvénye szerint a sávhatár 2010-re 5 millióra, 2011-re pedig 15 millióra emelkedett volna, ezt a törvényt törölte el a Fidesz. Oszkó továbbá pontosan tudta azt is, hogy az szja csak kis része a terheknek. Ő a járulékokat csökkentette (5 százalékkal), és eltörölte a tételes ehot. A Fidesz ezzel szemben növeli a járulékokat.

Emellett boncolgatod a szürke és fekete gazdaság problémáját is, és azt állítod, hogy egyik kormány sem foglalkozott ezzel a kérdéskörrel. Ezzel szemben a valóság az, hogy Oszkóék ebbe az irányba is tettek lépéseket: bezárták az (offshore) adóelkerülési kiskapukat, és olyan előírásokat hoztak, amelyek a vállalkozók és egyéb önfoglalkoztatók számára is jövedelemarányos járulékfizetést írtak elő (azóta a Fidesz eltörölte a kiskapukat bezáró törvényt, és könnyítette az offshore elkerülést, lásd index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/20/rogan_javaslata_konnyitene_az_adoelkerulest/ és hazaeshaladas.blog.hu/2011/06/17/ujranyilo_adozasi_kiskapuk_megis_kinek_az_erdeke)). Emellett Oszkóék tervezték a vagyonadó bevezetését, hiszen ha a jövedelmet valaki megpróbálja is eltitkolni, azt nehéz letagadnia, hogy ott áll egy villa a telkén.

Összefoglalva, nem értem, hogy miért szidod Oszkót. Szerintem vagy nem ismered a munkásságát, vagy nem értetted meg igazán, ellenkező esetben ugyanis a cikked logikája alapján dicsérned kéne. Javaslom, hogy olvasd el alaposan ezt a bejegyzést a részletekért: hazaeshaladas.blog.hu/2011/09/21/gyorsdiagnozis_a_hazai_adopolitikarol

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 14:23:18

@newtehen:
"Az egykulcsos adóval SENKITŐL NEM VETTEK EL.
Az, amiről Te beszélsz, az az adójóváírás kivezetése miatt van. Kéretik nem összemosni. "

Nagyon jól írod, végre valaki jól látja a hiba forrását.

Most képzeld el, hogy az egykulcsos rendszer mellett maradt volna az adójóváírás (ami így tk. már nem is egykulcsos rendszer) - mekkora lenne így a hiány?

tass-tass 2011.10.03. 14:24:08

@Behajtó70:
"kb 2.000,- Ft 1 kg uborka, stb."

A holland uborkát ide adják 200-ért is. Akkor ott is mindenki csaló? Ja és még utaztatják néhány ezer km-t is.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.10.03. 14:26:31

A cikkben foglaltakkal teljes mértékben egyetértek.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 14:29:23

@vitek:

Köszönet ezért a bejegyzésért. Jól szemlélteti, hogy lett volna (most is lenne) alternatíva az adórendszer javítására.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.10.03. 14:34:14

@sterimar:

Az egykulcsos SZJA-t a lehető legjobb időpontban vezették be. A választásokat követő évben így van ideje 2014-re beérni.

Ha 2014-ben vezették volna be, akkor mindenki választási szemfényvesztésnek gondolta volna, és senki sem vette volna komolyan, viszont az ellenzék akkor is ugyanilyen, illetve még nagyobb össztüzet zúdított volna rá.

Az "500 milliárdos lyukat ütött a költségvetésen" szokásos érvre meg az a válasz, hogy magasabb lenne a kulcs 16%-nál, akkor kisebb lett volna ez a "lyuk", de el lehet képzelni akkor mit mondana az ellenzék, amikor már a 16%-os kulcsot is sokallják és azt sem akarják megfizetni.

Fizesse az a 150 000 ember a SZJA-t, akiket a cikk említ, a minimálbér meg legyen adómentes, hadd éljen meg a szürkegazdaság is! Ez ám a szocialista "igazságos" adórendszer!

Csodapók 2011.10.03. 14:37:13

@Roa: "A korábbi SZJA törvény havi kb. 160000 Ft-ban definiálta a luxust. Ez kurvára luxus. Havi 110000 Ft nettó az aztán a luxus. Hát lófaszt."

Ne rám legyél mérges, én nem mondtam semmilyen számot. Nyilván 160e Ft az kevés, de rosszul megválasztott sávok még nem igazolják az egykulcsos adó mindenhatóságát.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.10.03. 14:38:45

@vitek:
"Oszkóék törvénye szerint a sávhatár 2010-re 5 millióra, 2011-re pedig 15 millióra emelkedett volna, ezt a törvényt törölte el a Fidesz."

Választási propaganda törvény. A te szellemi szintedet minősíti, hogy komolyan veszed.

2005-ben is elfogadtak és törvénybe iktattak egy 5 éves adócsökkentési programot. Hogyan is valósult az meg? Pedig ugyanaz a kormány maradt hatalmon 2006 után is.

Nem kunszt a következő kormány kontójára adócsökkentést törvénybe iktatni.

Ez csak politikai trükk, nem tükröz semmiféle valós szándékot.

Pont ugyanannyira valósult volna meg az Oszkó féle adócsökkentés 2011-re, amennyire a Gyurcsány féle adócsökkentés megvalósult 2007-re.

Szóval érvként nagyon gyenge komolytalan választási propagandára hivatkozni.

vitek 2011.10.03. 14:41:11

@Akitlosz: te milyen választási propagandáról beszélsz, mikor Oszkó nem is indult a választásokon?

hackbard.celine 2011.10.03. 14:43:43

A blogger agyába valószínűleg bekötöttek egy szijjártó-implantot.
A memóriazavarosok kedvéért elmondanám, hogy a fidesz mindaddig egykulcs ellenes volt, amíg Lengyelországban ezzel a választási ígérettel nem nyert az ottani polgárinak nevezett alakulat. Az egyszerű szavazatszerzési kampánynak indult akciónak most az egész nemzetgazdaság issza a levét: hatástanulmányok, előzetes elemzések nélkül vezették be, jelen állás szerint többet ártottak vele, mint a "jóléti rendszerváltás".
De vegyük sorra a t. blogger orbitális hazugságait:
"A legfőbb ok, hogy a megadóztatható, tisztességesen fizető alkalmazotti réteget akarja kifacsarni, csakúgy mint az elmúlt 20 évben. Ez krónikus szocialista betegség"
Európában néhány volt szoci állam kivételével MINDENHOL progresszív adórendszer van. Németország (legmagasabb kulcs 45%), Ausztria (legmagasabb kulcs 50%) nem annyira beteg szocialista.
"A baj az adót nem fizetőkkel van, a magukat és alkalmazottaikat hivatalosan minimálbéren tartó cégvezetőkkel, vállalkozókkal és persze az alkalmazottaikkal is"
Nem poénból állnak sorba valós minimálbéres állásokért Borsodban, Zalában, Szabolcsban és még sorolhatnánk. Hazug populista demagógia a minimálbér kérdést így tálalni. Teszem hozzá, hogy a minimálbéres vállalkozó nem jogosult adójóváírásra. Sok kényszervállalkozó van az országban, erről valahogy a minimálbért felemlegetők rendre elfeledkeznek.
"A másik, számszaki ok, hogy a Magyarországon 20 éve bevezetett progresszív adórendszer elavult időközben."
Valóban? Hogy tudott elavulni? És az mégis hogy a fenében lehet, hogy 2,5 millió adózó (ők a blogger szerint csak csalók lehetnek) havi 250e bruttó alatt keres? Nemzetgazdasági szinten a nettó átlagkereset ~124e Ft.
Észre kéne talán venni, hogy pedagógusok, orvosok élnek a létminimum környéki fizetésekből.
A blogger egy fogalmatlan plutokrata, a társadalmi igazságosság vs arányos adórendszer kérdésben a kormányzati mantrát tolja. Mindaddig nem arányos az egykulcsos rendszer, amíg az Alkotmányban rögzített emberi méltóságot sérti a létminimumon megélhetéshez elégtelen bér. Az adójóváírás pl. ezért volt szükséges.
Méltánytalan, hogy egy pedagógus, aki hozzáadott értékben 20-25 jövőbeni informatikus minőségi képzéséért felel a létminimumon keres, ugyanakkor a blogger sérelmezi, hogy a 400 ezret kereső infóstól többet vonnak el. Ezt hívják társadalmi felelősségvállalásnak, a progresszív adórendszertől tud működni a nagy büdös kapitalizmus.

gmihaly@citromail.hu 2011.10.03. 14:52:48

Ha elkapnák az összes adócsaló tökét és kiszabnák rájuk az őket megillető letöltendő büntit, nem férnének el a börtönökben. Már megint egy hatályos törvényi tényállás figyelmen kívül hagyásának "fennforgásával" találjuk szembe magunkat.

ohmyFgod 2011.10.03. 14:52:53

@Crescendo: menj be egy allatklinikara. rontgen, ultrahang, minden vizsgalat kijon 10e alatt... es tisztabbak is sokszor, mint egy emberi rendelo, valamint nincsenek tobb oras varakozasok. Szabad piac szemben egy allami "ingyenes" ellatassal...

OFF
de miért hazudsz ekkorát? :D A macskámnak esés után eltört az elülső két lába és 40 ezer forintba került a 2 napos ellátása, ha operálni kellett volna, akkor mellső lábanként 60 ezret kellett volna fizetni. K*baszott drága. Kb rádköszönnek, 5 ezer forint, megtapogatják, még 3 ezer, stb...

tass-tass 2011.10.03. 14:53:43

@newtehen: "Én kimegyek a kertbe, és leszedem a saját magam megtermeltet... "

Októberben? Nagyon napsütötte helyen laksz :)

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 15:10:22

@hackbard.celine:

Korrekt a bejegyzésed, grat!

"A blogger egy fogalmatlan plutokrata, a társadalmi igazságosság vs arányos adórendszer kérdésben a kormányzati mantrát tolja. "

Társdalami igazságosság? Miket nem merészelsz leírni?

Ahogyan én mások hozzászólásaiból látom (nemcsak ezen a blogon), az egykulcsos adó hívei elfelejtik azt, hogy az adójóváírás megszűnt, illetve előszeretettel emlegetik azt a matematikai összefüggést, miszerint az egykulcsos adórendszerrel mindenki egyforma arányban (értsd: a bérének ugyanakkora részét adóként elvonva) fizet adót - ergo ez igazságos.

További érvként szokott szolgálni, hogy aki többet keres, az nyilván nagyobb értéket állít elő, illetve biztosan sokat tanult, így többet tud, munkaereje többet is ér a munkaerőpiacon.

A társadalmi igazságosság jegyében árnyaljuk ezt a képet egy kicsit.

Ahol mondjuk a férj + a feleség összesen nettó 200e Ft-ot visz haza, az a család vajon milyen szinten él 2 gyerekkel?
Ugyanez mondjuk összesen 500e nettó esetén hogyan fest? (2,5-szörös különbség)

/Nem számolom a gyerekek után igénybe vehető adóalapcsökkentő kedvezmnyt, hiszen ez a magasabb jövedelműeknek kedvez./

Élelmiszert, lakásrezsit leszámítva melyik családnál mennyi pénz marad a többi tényezőre: egészséges szabadidő eltöltés, kultúra, utazás, megtakaírtás?

A két család közül melyiknek nagyobb a közterhekhez való hozzájárulási képessége?

Csendben írom le, az arányos adórendszer nem jelent de facto igazságos adórendszert.

Ugyanakkora kulccsal (adójóváírás nélkül) egyforma az elvont adó mértéke, de nyilván a kiskeresetűnél maradó pénzösszeg kisebb része fordítható fentebb sorolt életminőséget javító dolgokra (már ha egyáltalán marad rá). Míg egy jobban kereső aki a plusz nettó pénzzel most főként hitelt vált ki, megtakarít, de leginkább NEM fogyaszt többet), még terhelhető lenne.

Ezzel nem azt mondom, hogy legyen 40%-os az adóelvonás-plafon, de azt igen, hogy lehetne differenciálni a különböző keresetűek között.
No, ez lenne igazságos.

Mayday 2011.10.03. 15:20:31

a kedves sokkulcsos hivoknek: lehet hogy soknak hangzik hogy az informatikusok is csak 16%-ot adoznak a 400-bol, de azt nem lehet megfizetni, mikor annyit tulorazol hogy az 5 honapos gyereked nem ismer meg.

Ezzel szemben az embergyulolo fold/ado/polg hivatal/gazmuvek/villanymuvek/bkv stb alkalmazottnak miert jarna kisebb adokulcs, amikor csak az elet akadalyozasa a celja??

AnnaKarenina 2011.10.03. 15:21:22

@STX Joe: Tudok számolni, amit ti nem akartok megérteni az a mérték egyenlősége. A példádból is láthatod, hogy hiába fizet az 1 milliós keresetű 160 ezret, a nála maradó az 840 ezer, amíg a 100 ezres keresetűnél az adózás után 84 ezer marad. Ha sok a kiskeresetű, és ez így van, jóval kevesebb az állam adóbevétele, pedig hát el kellene látnia az állami feladatokat ugyanúgy: oktatás, eü., infrastruktúra, stb. Egy egyre szegényedő országban egyáltalán nem jogos, hogy a terhek nagyobb része a kiskeresetűeken van, mert neki sokkal kevesebből kell gazdálkodnia, nem fogja tudni megfizetni a fizetőssé váló állami ellátásokat, vagyis jól magukra lesznek hagyva. Ezalatt a magasabb keresetűek pedig vidáman élvezik a válságot. El kellene olvasni a konzervatív Mellár Tamás interjúját, ami pont arról szól, hogy mennyire hibás elképzelés a gazdaság szempontjából a gazdagok megtámogatása. A kontraszelekcióról már ne is beszéljünk.
hvg.hu/gazdasag/20110826_mellar_tamas_magyar_nemzet_gdp

VT Man 2011.10.03. 15:23:12

@Zébácsi:
"Ugyanakkora kulccsal (adójóváírás nélkül) egyforma az elvont adó mértéke, de nyilván a kiskeresetűnél maradó pénzösszeg kisebb része fordítható fentebb sorolt életminőséget javító dolgokra (már ha egyáltalán marad rá). Míg egy jobban kereső aki a plusz nettó pénzzel most főként hitelt vált ki, megtakarít, de leginkább NEM fogyaszt többet), még terhelhető lenne."

Ez a tipikus szemét szoci gondolkozás.

Adózztassuk még a parasztot, hisz bírja ő!

Minek neki Skoda vagy VW autó, miért nem jó neki is a Suzuki, mint a csóróknak! A szemét burzsuj! Nem sül ki a képe Opel Astra-ban ülni!

sárkányfő 2011.10.03. 15:23:33

@poszt:
gratula a szerzőnek, szépen egyenlőség jelet tett az adócsaló, kamu minimálbéres vállalkozók, és a valóban mini.bérért gályázó -éhező százezrek között.
A tesco-pénztárosok, árufeltöltők, melósok, textilipari, faipai munkások, kezdő pedagógusok, gyári munkások, buszsofőrök és targoncakezelőket szépen összemosta a csalókkal, ügyes, nagyon ügyes.

Az a totális közöny, leszarás, néha szívtelen szegénye-ellenesség (megérdemli, fagyjon meg télen) ami sugárzik némely gyökér posztból, egyszerűen undorító.

VT Man 2011.10.03. 15:25:32

@AnnaKarenina:
"El kellene olvasni a konzervatív Mellár Tamás interjúját, ami pont arról szól, hogy mennyire hibás elképzelés a gazdaság szempontjából a gazdagok megtámogatása."

A gazdagok? Normális vagy? Bruttó 200-300 ezer keresettel te gazdagnak mersz nevezni embereket?

Csak azért, mert nekik nem csak a "Tesco sajátmárkás" tejfölre tellik!?

Tudod kik a gazdagok? Akik havi 1-2 millió felett keresnek, "nettó".
Csak egy gond van, ők nem bérként kapják ezt az összeget, így nem fizetnek egy buznyák SZJA-t sem! (Sőt, TB-t sem.)

Mondjuk ki: magyarországon a gazdagokat nem érinti se az SZJA emelés, se az SZJA csökkentés.

Úgyhogy szálljunk már le a szar dumáról!

VT Man 2011.10.03. 15:27:08

@hackbard.celine:
"Nem poénból állnak sorba valós minimálbéres állásokért Borsodban, Zalában, Szabolcsban és még sorolhatnánk. Hazug populista demagógia a minimálbér kérdést így tálalni."

Most volt KSH adat:

1,3 millió minimálbéres (vagy kevesebbet kereső) van Magyarországon ma.

1,3 millió!

Ennek 2/3-a vállalkozó (egyéni, Bt, stb.).

Nzoltan 2011.10.03. 15:27:35

A nagy vita hevében nekem az jön le, hogy a sok kulcsos tábor a tehetetlenségét vagy lúzerségét akarja leverni az egykulcsos táboron. Azért elmondom, hogy van élet a minimálbér fölött is. Csak meg kellene próbálni. Mindenki a maga tehetségének a kovácsa.
(Most tekintsünk el a győzike féle adócsalóktól. Tételezzük fel, hogy mindenki becsületes)

AnnaKarenina 2011.10.03. 15:35:04

@STX Joe: Kár volt veled szóba állni, nem olvasol, nem vitatkozol jól. Ha az első bejegyzésemet megnézted volna jól, amire különben írtál nekem, láthatnád, hogy azt írtam, most az egykulcsossal azok is megszívják akik a hatalmas, 130 ezer nettót keresik meg havonta. Tehát nem erről írtam. Nem ismered különösebben az előző adózási struktúrát sem: ott elég magasan volt megszabva az a határ, amelytől a jövedelemnek afeletti része magasabb adókulccsal adózott.

AnnaKarenina 2011.10.03. 15:37:54

Mellár Tamás:
Élesen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját a Magyar Nemzetben megjelent írásában Mellár Tamás, a konzervatív oldal szellemi holdudvarához sorolható közgazdász, a Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke és a Fidesz-közeli Századvég Gazdaságkutató Zrt. volt kutatási igazgatója, aki szerint azonnali radikális gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. A közgazdász az egykulcsos személyi jövedelemadó elvetését, a progresszív adózást és a vagyonadó bevezetését szorgalmazza. A frankhiteleseknek létrehozott árfolyamgát Mellár szerint biztosan kudarc lesz.
A fogyasztás a középosztály 2006 utáni megroggyanása, eladósodása, tartalékai felélése miatt csökkent - írja Mellár, aki a középosztály megerősítését a sikeres felzárkózás zálogának tartja, szerine azonban a kormány intézkedései ezzel szemben kétpólúsúvá, gazdagokra és szegényekre bontották a társadalmat. A közgazdász az egykulcsos személyi jövedelemadó elvetését, a progresszív adózás újbóli bevezetését szorgalmazza (példaként a háromkulcsos, 0,16,32 százalékos rendszert hozza), amely az átlagos jövedelműeket segítené. Szükségesnek látja továbbá a vagyonadó bevezetését.
:)

misztikus alfahím 2011.10.03. 15:37:55

A "fizessenek többet a gazdagok" mantra híveinek megemlíteném, hogy az egykulcsos SZJA rendszerben a "gazdag" többet fizet. Az állam abszolút értékben költ el x Ft-ot az utakra, az egészségügyre, aki 200K után adózik, az kevesebbel járul hozzá ehhez, mint az aki 2000K után teszi, pedig mindketten ugyanazon úton járnak, és mindketten ugyanazt az eü. ellátást kapják. Sőt a 2000K jövedelmű sok esetben a nettó jövedelméből fedezi a magán eü. ellátását, tehát úgy fizet az eü. rendszerbe, hogy igénybe sem veszi.

Az egykulcsos adó tehát igazságos, csak sokaknak pont az a baj, hogy nem igazságot akarnak, hanem szimplán "fizessenek a gazdagok helyettem is". Dögöljön meg a szomszéd tehene is, avagy nem felemelkedni akarok, hanem magammal rántani mást is.

A minimálbér, adójóváírás, 0 adózás szociális kérdésekre szintén lenne egy igen egyszerű megoldás, mégpedig a NegatívEgykulcsosAdórendszer

Ennek az a lényege, hogy egy adókulcs van minden jövedelem esetén, nincs semmi jóváírás, sem progresszió. Viszont az állam megállapít egy minimális 1 főre jutó adózó jövedelmet, felnőttre mondjuk 60E, gyerekre vetítve 20E. Ha egy családban van két gyerek és két kereső és a szülők összjövedelme 200E akkor a 200E - (60+60+20+20) = 40E * adókulcs az adójuk.
Ott jön be a negatív rész, hogy előfordulhat ugyanilyen keresetű családnál 5 gyerek és akkor már -20E * adókulcs az adójuk, amit megkapnak az államtól.

Ja és ez nem segély, hanem negatív adókulcs, tehát az tudja igénybe venni, aki dolgozik és adót fizet. Ha fenti példában egyik szülő sem dolgozik és van 5 gyerekük, akkor nem érvényes a negatív adókulcs, hiszen nincs miből levonni. Remélem érthető.

No szóval szerintem ez a rendszer nem lenne rossz.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 15:41:27

@STX Joe:

"Ez a tipikus szemét szoci gondolkozás."

Ezek szerint az euro-atlanti jóléti államok többsége (ahol progresszív adózás van) szemét és szocialsita. Bravo.

Egyébként köszönöm a jelzőket, de nem vagyok sem szemét, sem pedig szoci fan. Ráadásul igen jól jártam az egykulcsos szja-val, tehát nem alulról szagolom az eseményeket.

Neked is leírom:
Egykulcsos adó - nem egyenlő az igazságos rendszerrel.
Progresszív adó - nem egyenlő a szemét, kizsigerelő rendszerrel.

Ráadásul jövőre pont, hogy egy szolidaritási adórészt tervez a kormány bevezetni (bizonyos bruttó bér felett). Ez az egykulcsos adórendszer buktáját jelenti, hiszen így kvázi két sáv jön létre.

Ezek szerint a kormány is szemét és szoci???

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 15:47:15

@misztikus alfahím:

Tetszik, amit leírtál és felvázoltál.

Ez viszont már nem egykulcsos adórendszer, hanem egy családszerkezet és családtagok számán alapuló (progresszív/degresszív) adózási rend.
Tulajdonképpen megérkeztünk a kiindulási ponthoz -az egykulcsos nem igazságos, csak jövedelemarányos.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 15:52:36

@Nzoltan:

"a sok kulcsos tábor a tehetetlenségét vagy lúzerségét akarja leverni az egykulcsos táboron."

Kedves druszám!

Jelen állapot szerint a magyar átlagkereset többszörösét viszem haza, így nyertese vagyok az új szja szabályoknak. Terminológiád szerint tehát nem vagyok lúzer, mégis a többkulcsos adórendszer híve vagyok.
Hogy miért, azt eddigi hozzászólásaimból kiolvashatod, nem írom le újra.
Hozzá kell tennem, sok ismerősöm hasonló helyzetben ugyanígy gondolja.

hackbard.celine 2011.10.03. 15:57:09

@Zébácsi:
Kis kronológia:
Matolcsy a 2007-es lengyel kampány kapcsán több cikket jegyez a polgári szemlében "egyedül maradunk?" címmel az egykulcsos kapcsán. A lényeg itt van:
"Lengyelországban OLYAN PÁRTOK KERÜLNEK HATALOMRA, AMELYEK AZ EGYKULCSOS ADÓRENDSZER BEVEZETÉSÉVEL KAMPÁNYOLTAK, illetve a választások után megerősítették ezen szándékukat. Ezzel a régióban gyakorlatilag Magyarország
maradt az egyetlen olyan ország, amelyikben a személyi jövedelemadó
"egykulcsosítása", illetve ennek megfelelően az szja, társasági adó és az áfa kulcsainak közelítése nem szerepel a tervekben."
Az egykulcsos egyértelműen egy üres kampányfogás volt, arcvesztés nélkül nem nagyon lehetett volna belőle kihátrálni, ráadásul a fidesz parlamenti frakciónak négy év alatt 1 Mrd Ft nettó többletet jelentett, szóval nem is volt szándék.
A magyar egykulcsosítás végül kicsit csálén így sikerült: SZJA 16%, nyereségadó 10% (500 millióig, tehát progresszív), ÁFA 25 (27)%. Semmi köze a régiós egykulcsoshoz.
Matolcsy ezt írta a következő cikkében (2007 október) :
"Az egykulcsos rendszerekről egyébként nem egyöntetű a szakma álláspontja. Az
alacsonyabb marginális adókulcsok ADÓMORÁL JAVÍTÓ HATÁSÁRA IGAZÁN PLASZTIKUS BIZONYÍTÉKOT MÉG NEM SIKERÜLT TALÁLNI - igaz, cáfolni sem tudta senki meggyőzően. Az alacsonyabb határadókulcsok elvileg növelik a munkakínálatot, ami a megnövekedett adóalapban testesül meg. A rugalmasság mértékét illetően azonban nagyon eltérő eredmények születtek, a legtöbb tapasztalat szerint adóbevétel-növekedésre biztosan nem kell számítani."
Ez is kicsit eltér a blogger fenti fejtegetéseitől.
Varga Mihály 2008.04.08 (index.hu)
"Az éremnek két oldala van, nemcsak szép része. Az egykulcsos adó azt is jelenti, hogy a mai helyzethez képest jövedelemátcsoportosítást hajt végre a szegényebbek kárára és a jómódúabbak javára, az egykulcsos adó a magasabb jövedelműeknek kedvező. Kérdés, hogy akarjuk-e a jövedelemkülönbségek növekedését. "
Azaz tudták, hogy sok vesztese lesz az SZJA rendszernek.
2009.09.26. (hvg/MTI)
"A költségvetési kiadások kontrollja és 45 százalékos GDP újraelosztási arány mellett bevezethető az egykulcsos adó, amelynek már alacsonyabbnak kell lennie a Fidesz-kormány által tervezett 21-22 százaléknál – jelentette ki Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, volt pénzügyminiszter, a 47. közgazdász vándorgyűlésen szombaton Zalakaroson."
A többegykulcsos rendszer továbbra sem fér el egy söralátéten, ez az ígéret is ugrott: erről is hazudtak, ennyi.

hackbard.celine 2011.10.03. 16:07:15

@STX Joe: szerintem tévedsz, kb. 1,3 millióan az éves bruttó 1500000 alatt keresők vannak. Oszd vissza: havi 125000 Ft, nem a minimálbér (az havi bruttó 78000 Ft).

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 16:12:22

@hackbard.celine:

Köszönöm igen érdekes és sokat eláruló összeállításodat!

Csak azt nem tudom, hogy fenti tényeket, illetve az ismert gazdasági eredményeket, kereseti különbségeket látva mindezt sokan miért képesek megérteni?

hackbard.celine 2011.10.03. 16:13:26

@misztikus alfahím: a minimálbér adójóváírással számolt 60600 nettója az államban 40e Ft adó és járulékbevételt jelent, mert a munkáltatónak összességében 100230 Ft-ba kerül. Az önfoglalkoztatók (egyéni vállalkozó, Bt. beltag, Kft. vezető) nem jogosultak adójóváírásra, utánuk közel 50e Ft megy a közös kasszába. Szakképzettséget igénylő munka után nem a 78000 Ft alapján számolódik a járulék sem, szóval ha valaki után éves 600000 Ft kerül be a kasszába azt ugyan már ne tessék adócsalónak hívni.
Amikor a szakitól nem kérsz számlát egy csempézés vagy vízszerelés után, na ott megy el a pénz, nem a minimálbéreseken.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.10.03. 16:16:19

@vitek:

De a pártja, amelynek a kormányában tag volt indult.

Ha nem indult a választásokon akkor ráadásul még komolytalanabb volt a következő kormány kontójára felelőtlenül ígérgetni.

Könnyedén lehet ma bármilyen törvényt hozni a 2015-ös adókról.

El lehet törölni például az összes adót.

Ha elhiszik a választók, akkor hurrá, újabb 4 év a hatalomban, ha meg nem, akkor lehet majd szidni az új kormányt, hogy ők törölték el a törvényt.

Vicc Oszkó féle 2011-es adótörvényre hivatkozni, pont annyira valósult volna meg, mint a 2005-ös adócsökkentési törvény 2007-ben.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.10.03. 16:20:05

@hackbard.celine:

"Észre kéne talán venni, hogy pedagógusok, orvosok élnek a létminimum környéki fizetésekből."

S ez mit jelent? Sok az adó, vagy kevés a bér?

Szerintem inkább ez utóbbi.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 16:30:45

@Akitlosz:

Nem is tudtam, hogy Oszkó Péter tagja az Mszp-nek.

Az, hogy szakértőként tagja volt az MSzP kormánynak, nem jelenti, hogy felelőtlenül ígérgetett volna.

Ha olvasod OP blogját, akkor láthatod, hogy ma sem mond nagyon mást, mint akkor.
Konzekvens és véleményem szerint Matolcsynál sokkal nagyobb tudású közgazdász - kettejük közt galaktikus távolság van - a Millenium Falcon sem lenne elég, hogy MGY utolérje őt.

Úgy vélem, hogy Oszkó koncepciója tartható lenne, míg a mostani adórendszer ezer sebből vérzik - próbálják is ragtapaszozni 2012-re, de ez sajnos nem lesz elég. nem tudom, ki lesz korményon 2014-től, de elég lepukkant és cseppet sem kisebb adósságállománnyal rendelkező országot fog örökölni a Fidesztől.

Még valami: ha úgy adódna, hogy nem fidesz és nem mszp kormány lesz (remélem, egyik sem), de annak OP lesz a pénzügyminisztere, akkor vajon kire fog mutogatni majd a fidesz és a fidesz szimpatizánsai?
Ki lesz a következő ellenség?

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 16:42:22

@Akitlosz:
"S ez mit jelent? Sok az adó, vagy kevés a bér?

Szerintem inkább ez utóbbi."

Szerintem mindkettőt jelenti.
Adót lehet csökkenteni (illetve differenciáltan meghatározni), de bért emelni jelen állapot szerint csak hitelből tudna a kormány.

Ha megtenné és jelentősen emelné a közalkalmazottak bérét (amivel végre emelné a tanári, egészségügyi pálya rangját, megbecsülését), akkor állmadósságot növelne.

/Ezt legutóbb MP kormánya tette hitelből, betartva választási ígéretét (megnyert választás okán erre volt felhatalmazása is!) - most ezeknek ellen az országot eladósító miniszterelnökök fejére olvassa bűneiket a fidesz (GyF és MP). Teszem hozzá, joggal, bár Medgyessynek felhatalmáza voltés a fidesz is megszavazta a törvényt, ne feledjük!/

Kétségtelen tehát, hogy a kormánynak kicsi a mozgástere, egyedül a adórendszerrel tudna kicsit javítani a társadalmi igazságosságon.
De nem teszi, e helyett elitista adórendszert alkalmaz, amiről korábban tudta is, hogy milyen hatású lesz.

Ez több, mint bűn: hiba.

Ide új gondolkodás kell, mert a mszp és a fidesz politikája már megbukott, illetve masszívan bukásra áll.

vitek 2011.10.03. 17:02:40

@Akitlosz: nem volt pártja, most sincs. Oszkóék kormányának pont az volt a lényege, hogy párton kívüliek voltak, és ezért nem kellett figyelembe venniük a közvélemény-kutatási eredményeket, szakmai oldalról vizsgálták a kérdéseket. Oszkó minisztersége előtt a Reformszövetség tagja volt, ha mindenképpen választási ígéret analógiát akarsz keresni, akkor az ott kidolgozott szakmai javaslatokat tekintheted annak, azokat pedig követte. Nem látom tehát, hogy milyen alapon nevezed hiteltelennek, eddig egyetlen érvet sem tudtál ennek alátámasztására elmondani.

Szerintem te összekevered Orbánnal, ő mondta azt, hogy ne figyeljünk arra amit a megválasztásáért mond. Az ilyen viselkedés hataloméhségből fakad, én ezt Oszkón nem látom. Látok ezzel szemben szakértelmet, és a hazája sorsa iránt érzett felelősségtudatot.

Mr. Waszabi 2011.10.03. 17:34:13

@snorbi: ezt a "többet" értelmezni kéne sztem.
Aki 100at leres, 16-ot fizet, aki 200-at, az 32-t, aki meg 1millát, az 160-at. Többet fizet tehát, arányosan, aki többet keres, miközben ugyanazt az orvosi, iskolai ellátást kapja, nem drágább orvost, drágább tanárt a gyerekének.

Crescendo 2011.10.03. 17:46:47

@AnnaKarenina: "konzervatív oldal" - maradjunk inkabb egy nagyon baloldali, erosen a szocializmusba hajlo embernel.
Mind a narancsos, mind a voros, mind a jobbikus szocialistak kiabalnak, hogy a az atlagnal kicsit jobban keresoknek nem kell 10 honapot dolgoznia a "kozjo" erdekeben, hanem mar csak olyan 8 korul...
Mikozben a milliardosok tolunk porneptol teljesen eluto eletet elik. Vegul is ilyen berendezkedesre mar volt pelda...
Ezek a nagyon okos emberek ott fognak elbukni, hogy azt a munkat, amit szet akarnak osztani, el is kell vegezni. Egy excel tabla nem fogja... Ha meg a dolgozok tomegesen elmennek kulfoldre, vagy inaktivva valnak ures lesz a kassza. Azt meg barmilyen adokulccsal osztod mindig is nullat kapsz. :)

Crescendo 2011.10.03. 17:51:07

@ohmyFgod: rossz helyen jartal szerintem... az en nagytestu kutyamnal komplett hasi ultrahang, aramlasvizsgalat, mindennel, 15p varakozassal (bejelentes nelkul az elozo pacienset meg kellett varni) volt 8e Ft. Kb. 40 percet vett igenybe.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.10.03. 18:28:10

@kaes: Ha 100 ft adóból levonsz 20-at amit nem fizetsz be, mert az neked lakás ideálod, akkor marad 80. Akkor a fennmaradó 20 ft mi?! Értékteremtés?! Nem kieső bevétel?!
Nézd nem akarlak megbántani, és érdemeid elismerése mellett, de értékteremtésre nem lehet pénzügyeket alapozni. Téged se érdekel fizetésnapon hogy a munkáltatód értéket teremt vagy sem, hanem az, hogy fizessen minél többet.

Riz Ottó 2011.10.03. 22:06:49

@AnnaKarenina: igazad van, de nemcsak a minimálbéres meg az egymillás van. Van olyan, aki mondjuk 450-500 e bruttót keres, tanult, gürizik, túlórázik és nem luxusnyaral és luxusszórakozik, hanem pl. lakásra gyűjt ezerrel, mert egyrészt a szülei nem tudnak a segge alá pakolni, másrészt családot akar alapítani. Mégpedig úgy akar családot alapítani, hogy nem a megélhetési gyerekgyártásra játszik, hanem végiggondolja, hogy majd szeretné megfelelően taníttani, ellátni, ergo nem szül bele a vakvilágba a semmire.

Erre a rétegre (többnyire diplomás, alkalmazott értelmiségi, aki nem azért tanult és képezte magát, hogy nettó 5 Ft-tal keressen többet, mint egy eladó a plázás butikban) miért nem gondol senki? Ezt miért kell mindig visszahúzni?

Tényleg bruttó 202 eFt felett gazdag valaki?

teisfiambluetooth 2011.10.03. 23:37:51

@hackbard.celine:

ööö ezt miért is nekem címezted?

Nzoltan 2011.10.04. 08:04:45

@Zébácsi: És mit vársz tőlem? Sirassam a minimálbéreseket?
Volt olyan időszak hogy havi közel egymilliót adóztam, közben meg ennek az összegnek a felét sem vittem haza. És akkor miért nem sírtak értem a minimálbéresek? Ugyan már ! Minden választó a saját érdekeit kell hogy nézze. Akkor lesz igazságos a demokrácia. Az, hogy utána a megmaradt jövedelmemből hova, milyen segélyszervezetnek osztok, az meg már az én dolgom.

Amúgy én is nyertese lenné a rendszernek, de EVÁ-s és EKHO-s alkalmazottként nem igazán érint. Így is havi szinten a minimálbér többszörösét dobom be egy iolyan rendszerbe, ahonnan még semmit nem vettem ki. De hagy ne tapsoljak már egy igazságtalan kizsákmányoló túladóztató rendszerért. Nem az adó kevés, hanem a kiadás sok.

És igen, mindenki a maga szerencséjének a kovácsa. Mindenkinek magának kell megoldani és képviselni a saját problémáját. Én nem tartozom senkinek. Én az elmúlt évek vesztesei közé tartoztam adózás szempontjából. Persze most nem, de ehhez lépnem kellett és áldozatokat is kell vállalnom (öngondoskodás).
Mindenki választhat, de úgy látszik sokaknak jobb a langymeleg húgylében ücsörögni, mint tisztavizet önteni a pohárba és szemléletet váltani.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.04. 09:21:51

@Nzoltan: "Minden választó a saját érdekeit kell hogy nézze. Akkor lesz igazságos a demokrácia."

Ez azért csak részben igaz! Vannak kevésbé jó érdek érvényesítő csoportok is, akikkel szintén kell foglalkozni!

"mindenki a maga szerencséjének a kovácsa"
Ez tipikusan individualista álláspont. Egy társadalom nem épülhet csupa önérdek érvényesítőre, mert úgy jár mint Magyarország. Tipikus példája ennek, ahogy mi közlekedünk. Borzalom! Bár én látok némi lassú fejlődést is.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.04. 11:05:08

@Nzoltan:

Köszönöm válaszod, és igen, értem, amit mondasz, elfogadom, ha így látod a dolgot.
Azt azonban tudnod kell, hogy konkrét és minden esetben érvényes igazság nincs. Másrészt nem várok tőled semmi egyebet, csak annyit, hogy fogadd el azt alapvetést, hogy a társadalom akkor működik jól, ha létrejön a szinergia. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a nagy egész többnek kell, hogy legyen, mint az egyedek számának összessége, vagyis 10millió ember többet kell, hogy jelentsen, mint 10millió szorozva egy fővel.

A minimálbéresek nem sírtak miattad? Te vajon sírtál miattuk?
Sokan vannak, akik valóban képességeik hiánya miatt kényszerülnek ilyen munka végzésére, de sokan vannak azok is, akik ha megfeszülnek, sem tudnak többet hazavinni, mert olyan iparágban, lakóhelyen élnek, ahol nem kapnak több fizetést.
Egy egész ország nem lehet bróker, jól menő ügyvéd, ker.igazgató vagy sztárorvos. Valakinek el kell vinnie a házad elől a szemetet, ki kell adnia neked a moziban a jegyet, tanítania kell a gyerekedet. Az ő munkájuk utáni bér sok esetben köszönő viszonyban sincs azzal, mint amit maga a munka társadalmi szempontból ér.
Egy takarító nyilván nem keres sokat, le is nézik, de lenne ám felzúdulás az irodaházakban, orvosi rendelőkben, ha senki sem vinné el hetekig a szemetet.
Közgazdasági fogalom, hogy a munkabér jelzi a munka értékét – ez szűken vett definíció, és nem is igaz teljesen. Az a tanító, aki megszerettette velem a könyveket, a matekot, akinek köszönhetem azt, hogy iskoláimat kiváló eredménnyel végeztem, biztosan nem kapta meg azt a bérszintet, mint amit szerintem érdemelt volna (hiszen nélküle lehet, most én is utcaseprő lennék).
Vannak ragyogó képességű, tanár ismerőseim, akik a tanév végére cérnavékony idegekkel rendelkeznek és messze nincsenek megfizetve. Ők szerinted hogyan tudnak többet keresni? Magánórákat adnak, így élnek meg, de még így sem visznek haza annyit, mint te vagy én, és a szabadidejük is a nullához konvergál. Öngondoskodás? Miből, mikor a nettó bére elmegy élelemre, rezsire, meg a gyerekekre?
Hozzá kell tennem, aki sokat keres, sem biztos, hogy meg is érdemli azt: volt olyan főnököm, aki nem tudott árrést számolni, nehezen értette meg, hogy a 25% áfa az miért csak 20% áfatartalom (kínos volt a szitu, mikor már-már szájbarágósan levezettük neki): jókor volt jó helyen, valami hozzá hasonló idióta őt ültette a bőrszékbe. Mire kibukott, hogy sík hülye, több év telt el, de addig súlyos milliókat markolt fel a semmiért. Persze arca volt, most is biztos valami zsíros állásban csücsül, miközben nála okosabb és felkészültebb ismerőseim hozzá képest fillérekért végeznek 10szer komolyabb szakmai munkát.
Ne ess abba a fogalmi hibába, mint Lázár János!

Még semmit nem vettél ki a rendszerből? Ebben tévedsz. Amikor iskolába jártál, amikor a metróra ülsz, amikor a hivatalban intézed ügyes-bajos dolgaid, mindig használod a befizetett adókból fenntartott alrendszereket, a tűzoltó kimegy, ha baj van az utcátokban és a rendőr is intézkedik, ha szükség van rá. Ha esetleg rosszul vagy, kimegy érted a mentő, bevisz a kórházba, ahol ellátnak, bekötözik sebeid (sose legyen így, persze). Ezeket a rendszereket fenn kell tartani, ami pénzbe kerül (rendelkezésre állás költségei).

Ha valaki 5-ször annyit keres, mint egy minimálbéres, akkor nem esne nehezére kicsivel (nem 5-ször!) többet tennie a közösbe? – ezt hívnák úgy, hogy képességei szerinti közteherviselés. Ebbe senki sem rokkanna bele és szociális szempontból jót tenne a közhangulatnak. Most ugye az van, hogy a jól keresők többlet nettó bérét a rosszul keresőktől veszik el.
Korábban tehát a jól keresők relatív többet adóztak (ami értelmezhető úgy is, hogy most állt be a rend, mert nincsenek büntetve) De szerintem ez téves megközelítés. Nem gondolom, hogy a korábbi progresszív sávok jók voltak, mert túlzó volt a lépcsők közti rés, de mondjuk egy 15-20-25-30 %-os (vagy hasonló) rendszer működőképes lenne. Mindenki fizetne, mindenki képessége szerint fizetne, nőne a fogyasztás és nem lenne lyuk a költségvetésben.

/A korábbi minimálbéres után is fizetett munkáltatója adót, így az a sokat hangoztatott buta hazugság, hogy a minimálbéres csak potyautas, erős csúsztatás volt csupán./

Az egykulcsos adó megbukott (ráadásul nem igazságos). Nem véletlen, hogy jövőre egy szolidaritási adómérték bevezetését tervezi a kormány, amit bizonyos bér felett kereső adózók fizetnének meg – tehát máris nem hívhatjuk majd az adórendszert egykulcsosnak, ami mutatja, hogy ez az egész illúzió csupán.
Az ország mostani viszonyai nem engedik meg, hogy egykulcsos adó legyen és ezzel együtt ne legyen adójóváírás (nem a családira gondolok, de ugye az is a jól keresők gyerekeit támogatja jobban). Elitista rendszer ez, s mint ilyen, nem igazságos.

Ne dőlj be a fidesz demagóg kamunikációjának!

Szép napot!

botrányostaláros 2011.10.05. 07:21:43

Közalkalmazott vagyok és teljesen mindegy,h hova tologatják az adósávokat,minden intézkedéssel rólunk húznak le egy bőrt. Tök jó,mert az állam a közalkalmazottakkal előre számolhat,hiszen pontosan tudják,h mennyit viszünk haza, mennyien vagyunk, és mennyien leszünk (leépítés kezdődik megint). Engem simán lehetne ösztönözni,de nyolc óránál többet a m.helyemen nem tudok dolgozni,ha megfeszülök se.Még az a szerencse,h hivatásként űzöm a foglalkozásom,szóval már a főiskolán tudtam,h mire számíthatok. Jövőre az adójóváírást is lecsökkentik,a járulékokat emelik. De én a végsőkig kitartok:)

pierre81 2011.10.16. 19:04:26

Azon nem csodálkozom, ha az az adózó, aki eddig elérte azt a sávot, ami felett a magasabb adókulcs szerint adózott, adójóváírásra pedig nem volt jogosult; nos ő természetesen védi az egykulcsos adó rendszerét. Persze amíg több adót fizetett, addig is nettóban a többszörösét kereste meg annak, ami mondjuk egy 37 éve dolgozó pedagógus. Senki sem a saját pénze ellensége. De miért ne legyen felháborodva az a réteg, aki most azt látja, hogy a magas jövedelműek idén akár 100.000-ekkel többet visznek haza, és tőlük meg még adójóváírást is elveszik. No jó, majd jön a bérkompenzáció! Engem az sem nyugtat meg, hogy a nettó bérem nem fog csökkenni a tavalyihoz képest.
Valóban igaz, hogy az adó nagy részét a magasabb adókulcs szerint adózók fizették meg, mondjuk volt miből és így sem haltak éhen. De a közalkalmazott, meg a gyári munkás is adózott. Az adócsalásokért bizonyára nem ők a felelősek, most mégis rosszabbul járnak, vagy legalábbis nem jobban. Azt meg el kellene felejteni, hogy a több munkáért több pénz elv igazságos az adópolitikában. Szerintem Gizike, aki csirkefeldolgozóban dolgozik, legalább annyira elfárad, legalább annyit gürcöl, mint pl. egy informatikus 800.000 bruttóval. Sőt, utóbbinak talán a munkakörülményei is jobbak és magasabb adókulcs mellett is jobbat fog vacsorázni munka után, mint Gizike, aki parizeren, meg paprikás krumplin él.
Ok, tök rossz, hogy léteznek adócsalók. Bár az az érzésem, hogy nem a Gizikék a bűnösök.
Ne álmodjunk egy olyan világról, ahol egy adócsökkentéssel(?) megoldanánk az adócsalás problémakörét. Aki eddig megtette, ezután is megteszi.
Ja és ha Oszkóval van bajod: szerinted ő nem járna rosszabbul, ha visszavezetnék a több kulcsos adórendszert? Persze biztos nem, mert adócsalással megoldaná.
Érdekelne, hogy miért éppen Te írtad ezt a posztot, mert nem hiszem, hogy a jobb oldalhoz húznál. Talán semmilyen oldalra sem húzol? Nem baj, kellenek az álomépítő civil filozófusok is, akik ilyen szépen össze tudják szedni a gondolataikat, mert ez egyébként nem rossz írás.

Peter Pen 2011.10.16. 21:20:58

@pierre81: a kommunizmus 1990-ben véget ért. Azóta egyre inkább magára utalt az adófizető. Ebben benne van az is, hogy maga választja az ember, mit dolgozik. Tanulni is befektetés. Lehet a csirkefeldolgozóban is dolgozni, meg lehet tanulni is, hogy többet keressen valaki. Senki nem született sehová ebben a társadalomban, kivéve a gazdag vállalkozók gyerekeit, de ez nem a többség, így ambíció és egyéni invesztálás, fáradtság kérdése, ki, mit tanult és dolgozik. Legalább is az elmúlt 20 évet tekintve. Ezért kommunista duma, hogy Gizike is elfárad a csirkepucolásban, ezért neki is jár havi 500 ezer. Annyi jár, amennyit fizetnek érte, amilyen a kereslet. Rá kéne ébredni végre. Piacgazdaság van, ahhoz csatlakoztunk a rendszerváltással. Jobban akartak élni az emberek, nem egyenfizuból, egyen életet, egyen trabantot, hanem egyéni teljesítőképességük függvényében. Gizike nem irigykedett 40% adót fizetni 20 éven át, nem reklamált, amikor mások azt fizették, és nem is nagyon igyekezett 800 ezret keresni (egyébként nem tudom honnan vetted , mert kb a fele reális mondjuk a pénzügyi szektorban). Fel kéne ébredni végre, hogy nem tanulni, nem megküzdeni a jobb keresetért, nos az nem eredményez jobb kerestet. Ilyen a valóság. Mással fizettetni a magunk kényelmességét, az kommunizmus, akár tetszik, akár nem.

Peter Pen 2011.10.16. 21:42:01

@pierre81: ha már ennyire valóságosan fogod fel az adófizetést: egy havi 100ezret kereső ember nem fizeti meg egy esetleges kisebb műtét kórházi költségeit sem saját maga után, sem az gyermeke iskoláztatási költségeit. Magától értetődik, hogy ezért kell ambiciózusabb embereknek jóval több adót és járulékot fizetniük? Aztán miért? Mert a kis keresetűeknek ez a jó?
De ez egy dolog. A valóság az, hogy elég kevés az olyan kis keresetű, aki nem egészíti ki legális keresményét feketén, másodállásban. Ezen felül - bár nem ő tehet róla - a gyakorlat az, hogy bejelentik minimálbérre és jóval többet kap zsebbe. De a közterheket mások fizteik helyette, és amikor kürházba kerül, nem reklamál, hogy elnézést, én fizetni szeretnék, mert egyébként nem szoktam.
Támogatnám inkább a privát betegbiztosítást, mint ömerikában. Mindenki eldöntheti, mennyit fordít erre, aztán, ha alul taksálta, nem nyert. Köthetne a jövedelmétől függetlenül kisebb vagy nagyobb fedezetű egészségbiztosítást, a kórházban meg nem volna hála pénz, mert mindenki megkapná a tisztes fizetségét a biztosítótól. De ez ügyben is kurva nagy hazugsággyár működik, épp azért, mert Magyarországon az adófizetési morál közelít a zéróhoz. Még mindig kommunizmusban gondolkodnak az emberek, hogy majd valaki fizet helyettük. Hát erről kéne leszokni és felelősen gondolkodni, miszerint a közös terheket is mindenkinek állnia kell, nincs ingyen ebéd. De jellemző, hogy azok reklamálnak most, akik az elmúlt 20 évben jól éltek mások befizetéseiből.
Ez a valóság. El kell dönteni, hogy kommunizmust akarunk vagy kapitalizmust. Mindkettőnek van előnye és hátránya is. Az azonban nem megy, hogy a társadalom egyik fele felveszi a kesztyűt az élet kihívásaival szemben, a másik fele meg élősködik. Ha a kommunizmust választjuk, ahol mindenki fizet a keresménye mértékében, progresszíven, ahogy 87-ben ezt bevezették, rendben. Akkor viszont én is kérem vissza a 10 Ftos kenyeret meg a 20 Ft-os Kőbányait, értesz, ugye? Egy seggel két lovat nem lehet megülni, az nem megy, hogy nem fizet az emberek többsége adót és járulékot és közben reklamál, hogy miért magasak az adók, miért nem élhet úgy, mint nyugaton. Ott is lassan emelkedett az életszínvonal, évtizedekbe tellett, nem kettőbe.

Mr. Waszabi 2011.10.16. 21:53:08

@pierre81: az igazságosság, arányosság nem bal- vagy jobboldal kérdése.
Itt az elmúlt 20 évben a legtöbb ember igyekezett megúszni a közterheket, ez magyar mentalistás a komcsi érából: a közös lopható, nincs gazdája. Nekem meg tele van a tököm azzal, hogy mások ilyetén hozzáállása miatt tejeltem az elmúlt 15 évben 36-40% adót. Lett volna jobb helye is, és félreértés ne essék: senki nem tanult helyettem, nem keresett jobb munkát, lehetőséget helyettem és nem is dolgozott helyettem. Ezt nekem kellett, más meg a maga szerencséjét kovácsolta. Rendben. De akkor mire is tart igényt most, hogy az ő tökén is szorul a hurok? Na, ezzel van a bajom.

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2011.11.19. 21:48:12

Sindrovics te meg egyszerűen SEGGFEJ vagy csupa nagybetűvel.
süti beállítások módosítása