HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2016.05.15. 16:15 Mr. Waszabi

Ez itt a mi földünk, a mi társadalmunk - vendég lehetsz, ha viselkedsz

Nem ártana megállni egy pillanatra és rendezni a gondolatokat. Fogalmakat, egyáltalában. Még mielőtt bárki dönt és nyilatkozik. A menekült áradat nem az iszlámról szól. Remélem. Hanem saját hazájukban ellehetetlenült emberek normális életvitelre való vágyáról. Amint ez a mi és a nyugat viszonylatában zajlott akár 30 éve is. Nincs új a nap alatt.
Azonban, ezt a "prosztó" viszonylatot nekik sem szabad összekeverniük a "nekik itt minden alanyi jogon jár" című mesebeli elképzeléssel. Ahogy a néhai disszidenseink sem tehették anno, vagy akár tegnap és ma sem.
Ugyanis, az itt élőknek is vannak vallási és kulturális hagyományai, amely épp úgy szent és sérthetetlen az itt élők szemében - tök jogosan -, mint az iszlám hitűeknél eredeti környezetükben. Lássuk csak - ha én náluk vendégeskedem, le kell vennem a cipőmet, mielőtt lakásukba lépek. Ennem a földön törökülésben és kézzel kell. Tudnom kell, hogy ha a házigazda akármilyét is megdícsérem, akkor neki azt ajándékba kell adnia számomra - ergo igen csak észnél kell lennem, hogy mit ne dícsérjek meg. És még kismillió dolgot tudnom kéne szerintük, mert hát én vagyok a gyarló nyugati kutya, aki náluk csak műveletlen vendég, akit jobbára lenéznek. Akit persze nagyon szívélyesen látnak bármikor, már amennyiben betartom az ő írott és íratlan szabályaikat.
És akkor lássuk, ők mennyiben gondolkodnak hasonlóan, amikor idejönnek. Először is, az ő vallásukat, annak szokásait minden itteni tartsa tiszteletben. Ha nem, akkor azt meg kell ölni, vagy meg kell verni minimum, meg egyébként is erre a problémára - mármint, hogy ők vendégek itt - csak a Saria beveztése és dominanciája lesz a megoldás, tehát akár Merkel is kapja be, de itt európában Sariának kell lennie a legfőbb vezérelvnek, különben csak rothadó, erkölcstelen nyugat vagyunk. A nők csak árucikkek, használati tárgyak, adni venni lehet őket megfelelő anyagi ellenszolgáltatásért. A gyerekeket - amennyiben nem fiú - szintén.

Kérdésem igen egyszerű: oszt' délelőtt hun vótá' kisfiam? Amikor itt mi a saját kultúránkat építettük magunknak az utóbbi évszázadokban, amikor már a mi kultúránk a vallási háborúkon felülemelkedett ? Amikor már nem ment hozzátok senki innen - néhány elmebeteg szerzetest leszámítva -, hogy a mi kultúránkat erőltesse a ti eredeti lakhelyeteken? Pláne nem erőszakkal. Mert az a pár szerzetes, bár őrültek voltak, bombát nem robbantottak, és keresztre sem feszítettek nálatok senkit. Sőt. Hun vótá', amikor még saját emberi és társadalmi értékrendetlenségeid - leginkább az erőszak - káosza nem ért a füledig, de legalább is nem hullámzott annyira, hogy fuldokolj benne, és emiatt a menekülést válaszd amúgy minden tekintetben tökéletesnek mondott hazádból, társadalmadból? Hát ott voltál, felőlünk nem háborgatva, nem presszionálva, és nem tettél semmit, hogy neked ott jobb legyen. Otthon, a terebélyesedő káoszban - mert nem tettél semmit azért, hogy ez ne következzen rád vagy gyermekeidre, belebújva a vallási mantráidba - és vártad, hogy bár te nem változtatsz, nem változtatod meg az emberi élhetőségről alkotott véleményedet - minő véletlen, mindig Allah vagy Mohamed valamely tanítása miatt. De. Azért azt elvárod ma itt, idejövén, erőszakkal, illegálisan a mi itteni szabályaink szemszögéből, hogy egy nagy átlagban, sok évszázada emberközpontú/értékrendű, s annak nyomán a tiédnél gazdaságilag, szociálisan sokkal fejlettebb társadalom azonnal és feltételek nélkül befogadjon téged, sőt,mi több, a kedves fenekedet is kinyalja, ahogy te kívánod.

Nos, hát nem. Nem lesz így. Itt úgy lesz, ahogy mi, itteniek gründoltuk és akarjuk. Itt nem lesz Saria. Itt kérlekszépen szombat van a zsidóknak, vasárnap meg istentisztelet a keresztényeknek. Olyan, amilyet ők akarnak - minden felekezetnek saját szokásai szerint. Ez a vallási tolerancia és a demokrácia - ami nálatok ismeretlen fogalom ma is.

És nem, nincs bennem semmi ellenségesség a bevándorlók ellen - korábban már megírtam, hogy környezetemben együtt élek többükkel is, különböző országokból, nációkból származókkal, és fel sem tűnik, hogy egyik szír, másik afgán, vagy akármi, mert normálisak, beilleszkedtek kölcsönösen az itteni társadalomba. Emberi gyökereink azonosak. Szalem a lájkum - béke veled. Egészen véletlenül ez bármely ejrópai nép nyelvén is hasonlóan hangzik. Nálunk azt mondják - békesség e háznak. De, a lényege ugyanaz.

Nem, nem egy templomba járunk bevándorló ismerőseimmel, de ez azért nem probléma, mert én sem várom el tőlük, és ők sem tőlem. Ez magánügy, ugyanis. Értjük, hogy a másik miért van itt, miért olyan, amilyen - de, nem akarjuk megváltoztatni egymás belső lényegét, származását. Sem elnyomni.
A hétköznapi vegyes érintkezésünk az, ami közös ügy. Ha defektje van, segítek neki, ha nekem van, akkor ő segít nekem. Ha meghalt a gyermeke, az neki pont úgy fáj érzelmileg, ahogy nekem. Egyformán szeretjük gyermekeinket, akik persze barátok, mert a gyerekeink nem tudják, mi a vallás, vagy a kultúrális, történelmi gyökerek közötti különbség, hanem csak szimpátia, viselkedés mentén ítéltek. Ők csak az embert látják, azt nézik. Kedves vagy nem kedves.

Nos, az utóbbi mondat volna a lényeg - nekünk, felnőtteknek is így kéne. Nem egy súlycsoport egy afgán orvos, aki tényleg menekült itt, meg egy ottani cigány, aki csak segélyre lesve menekül ide.

Elnézést kérek a magyarországi cigányságtól, nem általában értem e hivatkozást pejoratíve, hanem a legmélyebb szegénységben és műveletlenségben tengődő magyar kisebbség többségének értelmében, ami ugye számukra is sajnálatos, de tény. Ilyen a mi országunk, sajnos, régóta.

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra iszlám európa demokrácia bevándorlás kereszténység zsidóság gazdagság kvékerek


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr898718718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása