HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2016.08.26. 17:22 Mr. Waszabi

Orbán haldoklik

Ezt a posztot majd fél éve írtam, de vissza is vettem vázlatba azon melegében, mert a valóság történései nem támasztották alá kellőképpen. De, nem töröltem ki, hagytam, hogy a valóság történései utol érjék az írás tartalmát, a tényeket tekintve. Még van pár töltényem a vázlattárban, csak mondom. Valahogy a történések felgyorsultak az életben, és tulajdonképpen nem érzem tehernek, hogy az elmúlt fél év vázlatban hagyott, vagy hirtelen idegből oda visszatett posztjait élesítsem, némi frissítés után. Nos, ez is ilyen. 

A címhez visszakanyarodva tehát, onnan tudni ezt, hogy elmebetegsége egyre inkább elhatalmasodik rajta. Kiteljesedik, más szóval. Már semmi sem elég neki. Láttam pár embert meghalni, mármint végig kísértem ezt az élet fázisukat. Onnantól, amikor elkezdtek furán, szokatlanul viselkedni. Innen ismerem fel azt a magatartást, annak mikéntjét, amit a miniszterelnök tanúsít ma itt. Hát elkezdődött a vég, erről van szó.

A haldokló, nem sokkal a vég előtt elkezd furán viselkedni. Van, aki kapkod, van aki meg feltűnően nyugodt lesz. De mindőjük közös jellemzője, hogy változást hoznak környezetükben, a körötte élők életében. Akárki emberre igaz ez, realitás, csak Kőszívű ember fiai és hasonló írói fantáziákban létezik a halálához közeledő ember konoksága. Ez azért biztos, mert minden embernek vannak saját, belső érzelmi, gondolati tapasztalásai önmaga és életének valósága felől, a két vonulat harmóniája vagy épp disszonanciája közöttről. És mennél inkább önzőbb életet folytat valaki, annál nagyobb erővel törnek rá e gondolatok, érzések a vég közeledtével. Nincs kivétel. Pont van a mondat végén, nem kérdeztem, csak elmondtam.  Ezt azért vegyük észre. És nem volt még ember, aki erre rácáfolhatott volna, legfeljebb olyan emberek öklendeztek ezen állítás ellen, akik még harcolnak a valóság történései ellen - de ez még csak a mínusz egyedik fázisa a lélek elhalálozásának, amikor még önmagát s másokat is igyekszik meggyőzni arról, hogy de, az ő személyes önzései egytől egyig indokoltak voltak, amiket hosszú vagy rövid élete során elkövetett. De. A halál nem kérdez meg senkit, hogy akarja-e az illető, vagy megfelelő-e az időzítés. Nem. Ő jön, amikorra a parancsa szól odafentről és elviszi az illetékest. És pont kerül egy élet végére, utána már csak a koporsón tompán puffanó lapátnyi föld kupacok hangját halljuk, mi, itt maradottak. Akkor is, ha a világ legrettegettebb diktárorait temetik épp. Legyen eszünk, amivel ezt felérjük felnőtt emberként. Nem baj, ha még nincs tapasztalati információd, amihez ezt az élményt kötheted a magad valóságában - de legalább ne akarj mások helyett hazudni, ha neked ez még nem volt meg.  

Nos, Orbán Viktor a végstádiumban van a fentiek szerint. Ezt leginkább a végletekig felfokozott idegenellenes kampány és a privát, fideszes bíróságok felállítása jelzi. Már nem tartja elégnek, elég hatékonynak, hogy a rendőrségnek és az ügyészségnek diktál, nem volt elég a bírák kényszernyugdíjazása - akik helyett így ő nevezhetett ki új bírákat - nem, nem volt elég. Ő mindent akar képzeletbeli diktatóriuma szerint megvalósítani itt. Csak azt nem értem, hogy minek. Hisz ő is tudja, hogy senki nem lehet a Föld ura, hiába képzeli magát mindenhatónak. Nem született még ilyen ember erre a Földre. És még az igazán nagyok is elvesztek egy általuk nem tervezett, setét hajnalon, többnyire idegen földön, banális okokból. Attila, Nagy Sándor, és a többi. Olyanok, akik Orbánnál azért jóval nagyobbak voltak - többet teljesítettek akármely nemzet asztalára.

A hatalmi ágak szétválasztása nem ördögtől való gondolat. Arra szolgál, hogy az épp regnáló hatalom mozgásterét korlátozza. Mert senki sem tévedhetetlen, és ha téved - ne adj Isten kimondottan antiszociális -, akkor legyen egy kerítés körülötte, ami féken tartja rossz ötleteit. Akár hogy is, ez még a Horthy-rendszerben is így működött.

Nos, én nem terveztem semmit, innen indulunk. De azt sem, hogy holmi Orbán-féle balfasz képzelgők a 21. században seggbekúrják a demokráciát, amiben viszont minden erőfeszítéseik ellenére ma is hiszek. Abban az értelemben, hogy ha ez nincsen, akkor az emberiségnek jójcakát kívánhatunk. Legfeljebb.

Szóval, a lényeg, hogy Orbán nem bír leállni, nem bír alkut kötni a körötte létező valósággal. És ezért vesztes. Mert aki nem képes felismerni, mit és miben tehet ő helyesen, s miben tesznek rajta, akaratán kívül álló más emberek helyesen, aki nem fordít figyelmet, toleranciát, megértést azokra, amik nem saját akaratán múlóak - nos, az legfeljebb sötét paraszt maradhat az élet sakktábláján.  

Hát ebben hibás - és nem picit, hanem nagyon - Orbán Viktor. Elérte saját korlátait, és már jó ideje csak mások lenyúzott bőrén képes nyereséghez jutni, feljebb emelkedni. Igazából az a hülye ember, aki kiszolgálja őt önként - s nem kényszerből. Amikor bukik - mert ez nem "ha" - , akkor minden vele azonosuló vele együtt bukik. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: internet orbán népszabadság elmebeteg diktatúra sajtószabadság értelmetlen erdogan


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9911654146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása