HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2016.11.03. 19:26 Mr. Waszabi

Miért nem kockák az IT-sok?

A legtöbb laikus kockának tartja az IT-sokat. Miért is? Egyáltalában, számít-e, hogy laiusok - azaz, egy szakterülethez nagyon nem értők véleménye micsoda is egy pont olyan területről, amiről fingjuk sincsen?

Nagyjából ez lófütty, halványlila esti ködfénnyel körítve, vasárnap este. Vagy valami hasonló. A lényege az, hogy  semmi köze nincs a valósághoz. 

Mi a valóság a közhelyes elképzelésekkel szemben? Az IT szakember - legyen az operációs rendszergazda, adatbázis adminisztrátor vagy fejlesztő - nos, pont ugyanolyan ember, mint bárki más, akit anya szült e földre. Azonban, nekik muszáj két külön világot - mint egy buborékot - kezelniük a fejükben. Nem mellesleg ugyanolyan fejükben, ugyanannyi idegsejttel, mint akárki másoknak, akik nem IT területen kamatoztatják elvileg létező zsenialitásukat. A későbbiekben kifejtem annak részleteit, hogy miért és mennyiben nem is zseniálisak azon szakértők, akiknek tollából mindig az jön ki, hogy mindig, minden fiaskóért az IT-sok felelősek. Ez csak egy igen népszerű hazugság - mármint azoké, akik nem képesek a megrendelői oldalon valódi igényeket képviselni.

Az IT-s szakembernek két világban kell helyt állnia. Az egyik az embereké - a másik a számítógépek digitális világa. Az ő feladata, hogy a számítógépek nagyon szigorú  világában az egyik rendszer által kiköpött bitet összekötni legyen képes a másik rendszer által kiköpött bitekkel. Az alapján, ami igényt az analóg folyamatai részéről megfogalmaz egy számítógép felhasználó. Nem az IT-s szakember a hülye, ha nem érti, mit is akar a felhasználó - sosem. Persze, vannak kivételek, de ez ritka. Sokkal inkább tettes az átlag felhasználó felsőfokú képzettsége, amelynek nem volt része sosem a "Hogyan készítsünk informatikai rendszer fejlesztéséhez üzleti specifikációt?" nevű, vagy hasonló témájú tantárgy. Hogy őszinte legyek, azt sem értem egyáltalában, hogy 1990 után hogyan kaphatott BÁRKI is BÁRMILYEN diplomát anélkül, hogy ilyesmi tárgyból államvizsgázott volna. Mert hogy az informatika már a '80-as években alapléte volt sok szakterületnek, tehát indokolatlan hiányosságról beszélhetünk, ha az azóta elmúlt és sokat fejlődött 20-30 évben ez nem tudott a felsőoktatásba alapkövetelményként beszivárogni. 

Az csak egy dolog, hogy ki, mikor, mire nem gondolt ugyanebben a 20-30 évben. De ezen hiányosság bizony pont olyan szegénységi bizonyítványt állít ki a felsőoktatás állítólagos szakértőiről és szervezőiről, mint a nemzeti alaptanterv azon szervezőitől, akik egy K.O-val felérő nemzeti lakossági hitelválság után nem érzik alapvető követelménynek az alapvető pénzügyi ismeretek kötelező oktatását általános iskolában. Hanem csak a földrajzot, matekot, fizikát, környezet ismeretet és kémiát. Kell a Mengyelejev féle táblázat ismerete, szó se róla. De sokkal fontosabb, hogy életben tudjon maradni az ember akkor is, ha csupán szalagmunkás lesz belőle nyócáltalánossal, vagy érettségivel eladó lesz valahol. A lényeg, hogy 2016-ban egyik iskolát eredményesen elvégző számára sem oktatták soha, sehol az alapvető pénzügyi ismereteket - és ezért hoz majd rossz, számára hátrányos döntéseket egy fél életen át, egészen addig, amíg a maga bőrén meg nem tanulja, hogy is működik az. Tessék mondani, ez nem közérdek? Mármint, hogy ez ne legyen így itt többet? És ezt nem az oktatást akármilyen szervezőknek kéne kezelniük munkájuk során? Ébresztő : az a munkakör sem élhet pusztán poros, avítt könyvekből. Hanem bizony, muszáj fejlődnie - amiként bármely más szakterületnek is. 

Ezt a cikket olyan fél éve kezdtem el írni - akkor még nem terjedtek el a robotizálásról és munkaerő piaci hatásairól szóló sajtó cikkek. De, mire megírom ezt, már nyilvánvaló, már felmérések és számszerűsített trendek látnak napvilágot arról, hogy mely szakmákban dolgozóknak muszáj tovább képezni magukat, mert ha nem teszik meg, akkor pár év múlva munkanélküliek lesznek az ipar fejlődése miatt. 

És ugyanez vár a magukat képzett, a társadalom fejlődéséért feleősnek tartó tanárokra is - amennyiben nem veszik észre, hogy nagyon le vannak maradva az oktatási tematika területén a mai magyar valóságtól. Ami azt jelenti igazából, hogy ami ma amerikában vagy japánban vagy nyugat-európában tény, az alig 1,5 év múlva már itt is azzá lesz. A tanárok társadalma nem értette meg a technikai és társadalmi fejlődés gyorsuló tempóját, annak okait - erről szól e cikk. Nekik kell kezdeményezniük a felzárkózás, a fejlődés megvalósítását - én legfeljebb leírhatok egy látképet innen, kívülről. Mármint az ő rendszerük szemszögéből kívülről. Én már régóta nem állami iskolákban tanulom mindazt a tudást, ami az élet gyakorlatának műveléséhez szükséges számomra. És a legtöbb, állami iskolában végzett szakember sem. Ez a valódi valóság itt már évtizedek óta. 

No, lehet, picit messze kanyarodtam, de végül is azt akartam kihozni mindebből, hogy nem az IT szakemberek kockák egy analóg világban - hanem mesterségesen önmagukat és egymást lefékező analógiában körömszakadtukig hinni akaró, amúgy értelmesnek született emberek kockák egy mára már igen csak digitalizálódott világban. Amit problémának látok, hogy nem én oktatom gyermekeinket, hanem ők. Ezért maradnak alkalmatlanok sokan, ma is, akár több diplomával is - az életben. 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás informatika állam fejlődés szakképzés pénzügy kockák fiaskó alapvető ismeretek


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr711738373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása