HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2017.11.08. 19:19 Mr. Waszabi

A hazugságok útvesztője

Ebbe fogunk beledögleni, úgy társadalmilag kompletten.
Engem sokan utálnak, abbéli téveszméjük miatt, hogy önérzetesre veszik a figurát, amikor valamely állításukat a hazugság szóval illetem. Mert azt gondolják, hogy mivel ők jóhiszeműen adnak elő érvként valamely kamut, amit hallottak, vagy neveltek beléjük akárkik, attól az, amit terjesztenek gőz erővel, nos, hogy az nem hazugság.
Szeretném tisztítani a képet: minden olyan információ hazugság, aminek nincs valós, tény alapja. Értjük a logikát, ugye?
Először is, tökmindegy, hogy ki hazudott, mikor, kinek, ki kit bszott át mikor, és ki kinek a kamuját mikor hitte el - a hangsúly az információ valóságtartalmán van. Pontosabban annak hiányán, ugye. Igaz, vagy nem igaz? Működik vagy nem működik?
Rengeteg család, elméletek és elvek alapjait feszegetem ezzel, de nem bánom. Szükséges rossz a jobbításra, általánosan. Mert annyira megsokasodtak napjainkban a hazugságok, és annyira közelfogadottá váltak mára, pusztán a hívő tömeg mérete alapján, hogy szólni kell ez ellen a minden logikát nélkülöző, ám annál felelőtlenebb gondolkodásmód ellen.
Az egyszeri ember gyakorta gondolja - ne hazudj, te is gondoltad már :) - , hogy csak most, csak én, és csak egy picit. Nos, unforgiven van ebben a témában. Ha te magadnak megengeded csak most, csak egy picit, akkor más is megengedi magának csak most, csak egy picit. Ha több generációra kivetítve átgondoljuk ezt a gondolat menetet, akkor viszont kijön belőle, hogy életednek legalább a fele, ha nem a 70%-a hazugság. Merthogy ez az önös logika nem csak horizontálisan engedi meg mindenkinek a csak most, csak én, csak picit logikáját, hanem bizony a felmenőid számára is - hisz ők is így gondolkodtak, gyakran. Nem csak a szüleid, hanem azok szülei is, sőt Árpád vezérig visszavezetve akárkinek a felmenői. Kapiskálod már, miért nem engedhető meg alegkisebb dolgoban sem? Hát ezért.
Ha most körülnézel, itt sok mindenki anyázik azokra, akiknek jelen hazugságai nyilvánvalóak. De sosem gondoltak bele, hogy e nemzet sorsa azért kanyarul olyan blfasz módon, mert már Szent István is hazudott. Magának, amikor túlképzelte a Géza fejdelemtől ráhagyott ország keresztényítés értelmét. Azaz, nem értette, hogy mit is kéne csinálni, hát csinálta, amit egy újsütetű, ám értelmetlen király tehetett apa örökségével - erőszakkal, konkrétan tűzzel-vassal kényszerítette e népet eredeti identitásának, kultúrájának feladására, és a keresztény "hit" felvételére és gyakorlására. Hát mit ne mondjak, azért a tűzzel-vassal való kényszerítés a Jézusban való hitre, nos, az bármire jó, csak arra nem, amire kitalálták. Isten ugyanis nem kilóra méri az embereket, ez csak emberek szokása, holmi tévhitek alapján. Ha bárki fellapozza az Újszövetséget, pontosan kiolvashatja belőle, hogy mindaz, amit István csinált, pont az ellenkezője annak, amit Jézus üzenetként hozott a Föld kerekére. Nos, csak egyet mondtam a nagyon régi, itt már szinte ősinek hazudott hazugságok közül, amely minden valaha volt magyar ember életére negatív hatással volt. Merthogy a hazugságok mindig negatív hatást gyakorolnak az emberekre, akik akceptálják azokat. Ez is tök logikus, csak már picit kényszeredett mosollyal olvasod ezt, mert érzed, hogy mélyre ment az ütés. Mert igaz. Nos, ne rám légy mérges, nem én csaptalak be, hanem mások. De az önfelfedezésed, illetve annak az a része, amely rámutathat arra, miért alakul oly szerencsétlenül életed, vagy csak kevésbé parírozik az általad elképzelt ideálissal, nos, csupa ilyen hazugságok miatt nem alakult úgy eddig, mint vágytad. Ez is igazság. Tudom, fáj, de ha belátod, kijöhetsz a szarból.
 
Tévedni emberi dolog. Régen is az volt, ma is az. Bocsánatos cselekmény, ugye. Ellenben a Biblia szerint sem az, ha aki cselekszik, az tudatában van annak, hogy hazugságot, hamisságot cselekszik. Az a bűn. Isten előtt nincs elrejtett bűn. Ez arról szól, hogy lehet, hogy mások nem jönnek rá, hogy kamuzol, de legalább 2 személy mindenkor tudja - a személy, aki bár tudja, hogy kamuzik, de megteszi, abban bízván, hogy ha más ember nem tudja, akkor az rejtve marad - és persze Isten, aki alkalom adtán emlékezteti is erre az elkövetőt.
A logika azt diktálja, hogy jobb tisztának maradni. Az Újszövetség egy helyen azt mondja: mindent megpróbáljatok, ami jó, azt megtartsátok. Nem mondja, hogy a Föld lapos, sem azt, hogy bármi hagyományhoz pusztán a felmenők tisztelete okán ragaszkodni kell, nem. Pont azt mondja, hogy semmit ne fogadj el a felmenőidtől, amíg meg nem vizsgáltad, ki nem próbáltad a gyakorlatban - de ha arra jössz rá a vizsgálataid során, hogy valami kamu, akkor azt ne folytasd, és gyermekeidnek, környezetednek se terjeszd.
És persze, ez csak egy apróság - van még ott sok minden más okosság is, ahol ez meg van írva.
Szép estét kívánok mindenkinek :)

4 komment

Címkék: történelem magyarország gondolkodás hagyomány haugság


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1213207297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.11.08. 20:05:44

mindig is volt ésmindig is lesz

legeslegujabbkor 2017.11.08. 21:40:59

Azt képzelnénk, hogy aki reflektorfénybe kerül, az visszafogja magát. Mekkorát tévedünk. Csak kihasználja a helyzetét. Hát akkor éljenek a paparazzik

tireless treehugger 2017.11.12. 11:17:24

"Ha több generációra kivetítve átgondoljuk ezt a gondolat menetet, akkor viszont kijön belőle, hogy életednek legalább a fele, ha nem a 70%-a hazugság."

A hazugság olyan régóta lehet velünk hogy már beleépült a génjeinkbe, sikeresen hazudunk tehát szaporodunk és sikeresen hárítjuk a hazugságokat tehát szaporodunk. Mi van ha a hazugság szelekciós tényező, pl ott van a rengeteg állat akik mindenféle dolgokkal nagyobbítják meg magukat vagy szebbenek mutatósabbnak vagy akár pont ellenkezőleg jelentéktelennek mutatják magukat.
Szóval mi van ha a hazugság természetes dolog, nevezhetjük igaznak is,
Vagy mi van akkor hogyha az igazság csak másfajta hazugság.

Mr. Waszabi 2017.11.14. 08:21:10

@tireless treehugger: lehet, sajátos nézőpontból vizsgálom a témát. Próbáltam kibontani, hogy szerintem az hazugság, amiről utólag kiderül, hogy nem működik.
Persze, hogy az emberi természet része a hazugság, csak hát az emberi tudat formálható, belátás mentén. A döntés az egyes embereken múlik. Aki már látja a történtek alapján, hogy mi nem működik, az változtathat a saját érdekében, jövője ill. leszármazottai jövője érdekében, revideálhatja az öröklött nézeteket, fals információkat. El kéne kezdeni sztem.
süti beállítások módosítása