HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • paveway: Így kell elégetni a semmire több 10 milliárd Ft közpénzt. Rettegésben kell tartani a tábort bármi ... (2018.01.19. 09:30) A Tarsoly-kormány lemondhat
  • pobeda: És azt várta, hogy majd az állatok közül választ párt magának. Nem érted. Pont az volt a célja, h... (2018.01.13. 16:33) A nők dícsérete
  • Mr. Waszabi: @tireless treehugger: köszi az infot, érdekes. A talaj termőképességével nem foglalkoztam, mert e... (2018.01.10. 10:51) Folyó szeli ketté
  • Torz: Az érintett téma a jólét egyik kulcsa. Sokan fogják úgy fél, hogy ehhez szerencse kell, pedig főle... (2017.12.10. 06:16) Beilleszkedni - de hová?
  • Mr. Waszabi: @Torz: igen, végül is erről szól. (2017.12.09. 20:59) Az ember, aki ott sem volt

Linkblog

2018.02.12. 20:03 Mr. Waszabi

A Kör - túl sok titok

Amíg néztem ezt a filmet, sok ellentétes gondolat és érzés kavargott bennem. Idealista. De ez nem baj. Azért nem, mert az idealizmusnak több válfaja van - van, amelyik a valóságról akarja elterelni az ember energiáit, egyfajta kábítás, és van a gyakorlati idealizmus, amely valóra váltani célozza az ideákat. Utóbbira vegyük például Elon Muskot - elég racionálisan méri fel, hogy ideáit - amelyek egyébként sok másik ember ideái is régtől fogva -, hogyan kell valóra váltani. De, a filmbéli témákhoz képest van egy jelentős különbség Musknál. Mégpedig az, hogy ő olyan dolgokat valósít meg, amihez nem szükséges más emberek együttműködése. Mármint egyenlő módon értve, azaz nem függ mások akaratától a sajátja megvalósítása. 

Maga az ötlet, ha általánosan kötelezővé akarjuk tenni. Ez meg az érem másik, emberi gyarlósági oldala. Hogy mindenki élete váljék teljesen átláthatóvá, nos, az sem butaság. Ellenben koraérett/túlhaladott ez az eszme. Régen, amikor még nem volt internet, s az emberek inkább cselekedtek, mint kombináltak titokban, és ténykedéseik láthatóak voltak szomszédaik, vagy akárki számára, aki szűkösebb környezetükben élt, nos, ez a dolog jellemzőbb volt a nagy átlagra. Akkoriban nem volt titkosítás, a leveleket akár a küldöncök, később a posta is elolvashatta, így nem volt levél titok. 

A magam részéről több, mint 20 éve határoztam el, hogy átlátható leszek. Mert a messziről jött ember, és a nyílt, ők ketten mondhatnak, tehetnek bármit. Előbbi csak addig, amíg ki nem ismeri őt a befogadó közösség, utóbbi viszont bármikor, ha nem mutatja a csalfaság jeleit. De ez két motiváció, ezt azért lássuk.

Más dolgok is eszembe jutnak erről. Valamikor a 90-es évek közepén, amikor még szerettem moziba járni, mert a TV képernyő legfeljebb 72 centis volt, és a felbontása is csak 320x200-as, nos, akkor a mozi még élmény volt. Ma már, a 4k-s tévék és streamelt filmek korában már nem ad annyi pluszt a mozi, főleg, hogy 2 jegy és a kukorica áráért egy havi előfizetést lehet venni akár az HBO-nál, akár a Netflixnél. A tartalomról nem is beszélve.

Szóval, mint régi mozilátogató, mindig is utáltam azt a pillanatot, amikor vége lett egy jó filmnek, amikor a nézők csendben szedelődzködtek, miközben a fények kigyúltak és a függöny összezárult a vászon előtt. A kiábrándultság fináléja volt ez, amikor alig 1-2 percünk volt arra, hogy a vászonról visszatérjünk a valóságba. Kint a sötétben pedig a higanygőzlámpák rideg, pislákoló fénye segített az eső áztatta fényes aszfalton a magunkhoz térést, amíg autóinkhoz botorkáltunk, és szemünk - és lelkünk is - megszokta a racionalitás sötét fényeit.

És egy alkalommal, amikor már sokadszorra döbbentem rá erre a történésre, a 90-es évek közepén, nos, eszembe ötlött, hogy ugyan, miért kellene visszatérnünk? Ugyan miért nem azzal a tudattal jövünk ki a moziból, hogy másnaptól, az nap estétől inkább valósággá tesszük mindazt, ami megfogott a filmben, amit üzent nekünk? Mert nem véletlenül mentünk be oda - többek akartunk lenni, mire kijövünk, annál, amikor bementünk. Valamit kapni akartunk, ugye, ezért járunk moziba. És kapunk is, süket, aki ezt tagadja. 

No de, ha gazdagabbak lettünk, akkor miért hajtjuk le fejünket és némulunk meg, amikor kijövünk? Csupán a félelmek miatt, amit elvárnak tőlünk mások, és ezt is nevelték belénk. Hogy amiket odabent látunk, annak ott kell maradnia, nem szabad kiszabadulnia a sötét teremből. Pedig, ez a legnagyobb butaság, amit valaha láttam.

Nos, én akkor határoztam el egy alkalommal, hogy lófaszt, nem fogom lehajtani többé a fejem, hanem, ha jót láttam, megvalósítandót, akkor azt beépítem életcéljaim közé, és hirdetni fogom fennhangon életem minden aspektusában. Felszabadító érzés volt már a gondolat is - de mennyivel inkább, amikor hagytam, hogy ez a gondolat menet és az engem ért hatások megváltoztassák gondolkodásmódomat a hétköznapokban. 

Természetesen az átláthatósághoz szükséges az is, hogy semmi eltitkolni valót ne tégy. Ne csalj adót. Ne legyen szeretőd, ha házas vagy. Ne legyenek titkos tiltott mániáid, azaz, ne legyen semmi szégyellni valód a társadalom nyilvánossága előtt. Ne hazudj sosem, semmilyen helyzetben, akármennyit is veszíthetsz rajta. Ne végy el semmit, ami nem illet téged - azaz, ne lopj. Ilyesmik tehetnek átláthatóvá. De ennél többé is. Szabaddá. Évek teltek el, amíg rájöttem, adott élethelyzetekben, hogy milyen szabadsági faktort biztosít az átláthatóság.

Onnantól azt mondasz, teszel bárhol, bármikor, ami neked tetszik. Mert nincs félni valód, hogy kiderül rólad bármi, amivel akárki megfoghat, sarokba szoríthat. Ez akár nevetségesen hangozhat, de ha azt mondom, hogy még a kormány és semmi titkos hatalom sem találhat az emberen fogást, még a KGB vagy az FSZB sem, ha mindazokban a vonatkozásokban, amelyekben ők feltételezik az egyes ember sárosságát, nos, nem találnak semmi, mert nem találhatnak, akkor nekik annyi, nem neked, a kis embernek. És innentől az átláthatóság egészen más értelmet nyer.

Békés állampolgárként éltem imigyen életemet sok-sok évig. Aztán, egyszer eljött a nap, amikor fel kellett kelnem a fotelből, és ki kellett állnom a hatalom ellenében. Akkor még nem tudtam, milyen mocskos nyomozásokra képesek, ha le akarnak járatni valakit, de engem például lehallgattak, mintegy fél évig. Persze tök feleslegesen, eredménytelenül, mert a prekoncepcióik alapján, amikre vadásztak, nos, nem találtak semmit. Véletlenül tudtam meg, hogy mit csinálnak, de a mobilom mintegy fél éven át visszhangzott az idő alatt, tehát nem volt teljesen alaptalan a gyanú. Azután valahogy megszűnt a jelenség. Nem mentek semmire, mert nem csináltam semmi olyat, amiért elkaphattak volna. Sem előtte, sem a lehallgatás alatt, sem utána. És ma sem értik, miért nem sikerült - pedig egyszerű: mert nem csináltam semmi  olyasmit, amire ők rá vannak készülve, hogy miket szoktak stikában csinálni az emberek, amikkel el lehet őket kapni.

Nos, ezért lehet nagy ma is a pofám - és nem is fogom magam vissza. Élvezem a helyzetet, hogy az ő mozgásterük sokkal kisebb, mint az enyém, egyszerűen azért, mert nem csak a megbízóik, de minden egyes alkalmazottjuk is sárosabbak nálamnál, és eleve szándékaikat is titkolniuk kell. Nálam az előny - átlátható vagyok. Egyszerű logika ez szerintem, de nagyszerű. Már persze annak, aki meg is tud neki felelni alapjáraton, azaz nem azzal vívódik, hogy mennyit lopott, csalt, hazudott, kitől, mikor, kinek, kitől kell tartania, miközben az volna a dolga, hogy olyanokra bizonyítsa rá saját bűneit, akik olyasmit el sem követtek, mert eszükbe sem jutott. Nagy bajban voltak már kiskorukban is, és ma még nagyobban vannak. Mert róluk kiderülhet ez, az, rólam meg semmi. Ennyit a következetességről, és az önmagunkhoz való hűségről.

Itt sokszor voltam kénytelen elviselni a hatalom alul művelt fizetett, vagy önjelölt pribékjeit, de ők sem tudtak sem sarokba szorítani, sem megtörni - nem volt megfelelő töltényük ehhez, rendre kudarcot vallottak, és vallanak ma is. Megyek mint a gőzhenger, ha épp úgy akarom, írom, amit akarok, szabadon. És a titka csak ennyi - nem tudnak elkapni, mert nem csináltam soha semmi olyasmit, amit szégyellnem kellene, vagy törvénybe ütköző lenne, vagy lett volna. És ezért szólhatok be akármely hatalmasnak is, pláne, ha kortársam, és szemtanúja voltam stiklijeiknek, hazugságaiknak vagy pálfordulásainak is. Nehéz kenyér ez nekik - nem hazudhat nyilvánosan úgy senki, hogy arra valaki ne emlékezne.  

Szóval, ha arra kerül a sor, megint azt csinálok amit akarok, vagy nem csinálok, amit nem akarok. Ha akarom, összehozok egy-két tüntetést a kormány ellen, ha meg nem akarom, akkor nem csinálok ilyet. De, besározhatatlan vagyok, ma is. 

Nos, a filmben ábrázolt ívek mondjuk, hogy ilyen vetületben igazak, elég jól ábrázolja a politikusok érintettségét ebben a témában. Na, nem itt, hanem Amerikában :)

Az érem másik oldala azok az emberek, akiknek van titkolni valójuk. A politikusok, akik abból élnek, hogy hamis ígéretek mentén behúzzák a hatalmat kezük alá, és utána rendre hazudni kényszerülnek. És a vállalkozók, vállalkozások, akik szintúgy nem tudják megtartani, amit ígérnek. Vagy épp a különböző ideológiákban kitűnni akaró emberek, akik mással nem tudnak figyelmet kelteni. Vagy a két kulacsra játszó férfiak, nők, akik családjuk mellett szeretőt tartanak. Nos, ők azok, akik az átláthatóságban nem érdekeltek, sőt, ellenérdekeltek. Ahogy látom, egyelőre miattuk marad csak idea az átláthatóság. És itt tulajdonképpen tehetnék egy békés pontot a mondat végére, ha itt véget érne a történés. De nem ér véget. Mert a nem átlátható emberek félnek. Zavarja őket az átláthatók létezése is önmagában, mert mindig emlékezteti őket titkaikra, azok terhére. És emiatt idő után el akarják veszejteni az átlátható embereket, mintegy zsigeri elvből. Besározzák, hazugságokat terjesztenek róluk, és a többit látjuk magunk körül. Megmérgezik maguk körül a világot, embereket. És erről szól ez a film egyik szálon, ez a motívuma, hogy ez a mérgezés szűnjön meg. Legalábbis én ezt értettem belőle.

Szólj hozzá!

Címkék: internet átláthatóság közösségi média a-kör nincs takargatni valónk


2018.01.23. 22:35 Mr. Waszabi

Szeretném, ha veszekedne - az baj?

Velem nem veszekszik a párom. Pedig már szinte hiányolom. Nem, ő inkább progresszíven harcol értem, jobblétemért, ha barom vagyok valamiben. A szeretetét fejezi ki inkább, ami a való. Nem ér rá sem utálni, sem dühösnek lenni rám. Nem gyűlöl. Innen tudom, hogy szeret - ahogyan viszonyul hozzám, amikor otrombán viselkedem vele akár. Rajta, az ő viselkedésén keresztül tudtam meg, hogy mit jelent az, amikor valaki tényleg szeret egy másik embert. Tehát egy ominózus eset, amikor férfi tanult valamit egy nőtől. Én nem félek ezt bevallani, mert sokkal többet nyertem ezzel, mint amit a férfihiúságomból veszítettem - ugyan, nem kár azért, lássuk csak be.
Ha a nő veszekszik a párjával, az két dolgot jelenthet. Vagy szereti őt és azért veszekszik vele, vagy nagyon nem szereti és azért, mert gyáva másik pasival kezdeni.
Én szerencsésnek érezhetem magam, mert velem nem veszekszik a nőm, még olyan helyzetekben sem, amikor egy átlag nő veszekedne. Akceptálom igényeit. És persze, mint akármelyik férfi, én is megígérek sokmindent, aztán nem úgy teszek. És ő mégsem haragszik rám, s nem veszekszik velem be nem tartott ígéreteim miatt. Mondtam a múltkor, hogy tán több alkalommal kellene megemlékeznek a nők jóságáról. Ezt az egy szavamat betartom - nem esik nehezemre.
És tudod mit? Hiányzik, hogy nem veszekszik velem. Még akkor sem, ha totális balfasz vagyok vele - ami azért előfordul néha. Néha gyakran. De azért nem tesz ilyet, mert igazán szeret. És mert saját magát is szereti. Igazán, mindkettőnket. Úgy együtt is lát minket, jövőnket, ha érted, mire gondolok.
 
Néha elhallgatom a villamoson, héven, metrón, ahogy a csaj beolvas a pasijának épp, hogy mi nem tetszik neki. Az én nőm nem ilyen, nem csinál ilyesmit. Nem veszekszik velem, nem haragszik rám, így nem is szab feltételeket, hogy ha én ezt vagy azt nem csinálom, akkor fel is út, le is út, csomagolhatok. Bár ez hiányzik. Vagy ez is akár. Néha igazán mérges lehetne rám, kiadhatná az utamat. De nem teszi.
 
És én ebből tudom, hogy igazán szeret. És amikor minderre rájövök, meg vagyok hatva - innen tudom, hogy igazán szeret, önmagamért. És ettől még jobban szeretem őt.
 
Sokan mondják, hogy a férfiak bunkók, hogy érzelmileg nem intelligensek. Erről nem tudok mit mondani, mert én nem vagyok ilyen. Vannak érzéseim, nem is kevés, és reklamációim is a női unintelligenciával kapcsolatban, de mindezt nem a nőmmel kapcsolatban érzem, vagy róla jut eszembe. Hanem más, idegen nők kapcsán, akiket én látok kényszerűen, belőlük megnyilvánulva. És sokszor megrettenek azokon, amiket látok, hallok idegen nőktől, nőkről. Nem minden fenékig tejfel, ami annak látszik, ezt gondolom.
 
És sokszor taszító, amit tapasztalok. És nem azért, amit én gondolok kívülállóként akárki idegenről - hanem azért, mert tudom, milyen az, amikor a nő igazán szeret. Szóval, ahhoz képest disszonáns, amit másoknál látok.
 
Meg ne haragudj te idegen, hogy ezt kell olvasnod. Azért írtam, hogy esetleg nőként rájöhess, hogy nem mindent csináltál eddig jól ebben a témában. Én nem akarom tudni, hogy milyen az, amikor nem szeret a nőm, vagy nem ennyire. Nem is véletlen, hogy őt választottam. Hűséges vagyok hozzá, mert szeretem őt. És ő viszont. Legyek akármekkora barom más nők szemében, vagy akár az ő szemében.
 
Csak az számít, hogy ő mit gondol rólam, hogy ő milyennek lát - hogy neki elég vagyok-e. Semmi más nem számít. Még az sem, ha veszekedne velem, akár főzésben eltérő szemléletünk miatt, vagy akár azért, mert nem vettem meg valamit, amire megkért, vagy csak figyelmetlen voltam, és benéztem valamit nagyon.
 
Sőt, akármiért is veszekedhetne velem, még akár kitalált ürügyek miatt is - nem bánnám, sőt örülnék neki. Elvesztettem pár embert életemből, akiknek a veszekedéséért ma akár fizetnék is akár, csak látnám. Jó lenne, ha itt lennének, csak ezt kérném cserébe, semmi mást. Ha ennek csak egy veszekedés lenne az ára, szívesen kifizetném ezt az árat cserébe, így értem.
 
Az ember sokszor nem gondolja át, hogy veszekedni csak azok veszekszenek vele, akik ott vannak életében, és akarnak valamit tőle. Akik idegenek, azok legfeljebb szidják az embert, akármiért - de gazán csak a szerettei veszekszenek vele. Én nem bánom ma már, ha a szeretteim veszekszenek velem - ez is a szeretés jele.
 
Szóval, az én nőm megéri a pénzét igazán - nem is tudom, van-e ember a Földön, akit többre becsülnék nálánál. Valamit tud, amit sok más nő (még) nem. Magától ilyen.
És ez az én szerencsém :)

Szólj hozzá!

Címkék: férfi szeretet párkapcsolat veszekedés


2018.01.18. 20:27 Mr. Waszabi

A Tarsoly-kormány lemondhat

Mondjuk most, azonnal. Pardon, hirtelen összekevertem Orbán Viktort Tarsoly Csabával, annyira hasonló műveletet végeztek. Tehát valójában az Orbán kormány mondjon le, nyugodtan.

Orbánék 70 milliárdot elbasztak pár év alatt egy olyan hazugságra, kitalációra, amiről már ötlet korában is tudhatta mindenki, hogy szélsőséges, kitalált propaganda, meg azóta is sokan mondták idelent, de ők erőltették izomból. És költöttek is rá bőven. S miközben peregtek kifele a közpénz milliárdok, és érték kétségek ezen intézkedéseket, nos,  a csillagokat is lehazudták az égről, azaz mindvégig hazudtak, azaz, tudatosan becsapták és meglopták a választókat, az államháztartást. Gyengébbek kedvéért, 70 millárd forint az olyan 30 kövér lottó 5-ös ellenértéke, ha 2,5 milliárddal számolom őket átlagosan. 

Ez idáig rendben is lehetne akár, ha nem derül ki, hogy saját tetteikkel teszik hazugsággá drága kommunikációjukat, és nem rántják le saját magukról a leplet, hogy mindezek fényében közönséges lopást követtek el a költségvetés terhére. Azaz, költségvetési csalást követtek el, bűnszervezetben. Mert ugye nem egy ember szervezte ezt az egészet. Na de ezt majd az ügyészség (hehe), bíróság jobban tudja majd nálamnál. 

Ami bizonyos, hogy olyan propagandára költöttek el irdatlanul sok közpénzt, miközben sanyargatták, megvágták az egészségügyet, oktatást, nos, aminek semmi valóság alapja nem volt, nem lett, és ma sincs. Ez szerintem csalás és lopás.

Semmiben nem látok különbséget a kormány eme programja és Tarsoly Csaba fedezetlen kötvénybulija között. Hazudtak az ügyfeleknek? Igen. Elsíbolták az ügyfelek pénzét? Igen. A pénz pártközeli vállalkozók zsebébe vándorolt? Igen.  Az egyetlen különbség, hogy amit a kormány sikkasztott, az közpénz, adóforint volt az utolsó fillérig.

Nos, tulajdonképpen röhejes a helyzet, egyfajta nézőpontból. Kovács Zoltán kormányszóvivő szájából épp a mőlt héten hallhattuk, hogy a civil szervezetek ne pofázzanak bele a kormány, az állam munkájába, mert az a politikusok dolga, nem a civileké. Csak hát azt az apróságot ugrotta át, hogy a civil kontroll nem az emberek két szép szeméért alakult ki a demokráciákban, hanem pont a hatalom birtokosainak kontrolljaként. Hogy ne történhessenek ilyen elbaszások, ugye. Szerintem nincs több kérdés ebben a témában, igenis kell az állami hatalom felett a civil kontroll. Hogy biztosan jól, helyesen költődjenek el azok az adóforintok, amiket itt többségében civilek fizetnek be a költségvetésbe. Mer'ugye a lakosság döntő többsége, mondhatnám, vagy háromnegyede a piaci szférából húzza jövedelmét, nem az államtól. Még a sok államosítás után is így van ez, és így marad. Mert amikor elérjük esetleg újra a szocreált, ahol minden vállalkozás, vagy a piac nagyobbik hányada az államé, nos, azt vagy szocializmusnak, vagy nemzeti szocializmusnak fogják hívni. Merthogy e kettő valamelyike lesz. Illiberális demokrácia? Fából vaskarika. Hadd ne röhögjem el magam, mert nem fogom tudni abba hagyni, és ha emiatt véletlenül vakbelet kapok, akkor nem fognak tudni megoperálni semelyik kórházban Magyarországon. Szóval, vigyázzunk a vakbelünkre.

Szóval, szerintem ez a vége a FIDESZ-KDNP kormánynak, itt egyetlen jó megoldás van - mondjanak le. És akkor esetleg senkinek nem kell majd ülnie az elsíbolt 70 milliárdért. Azt nem mondom, hogy  többi nagyon gyenge lábon álló közpénzlopás miatt nem fog kelleni ugyanazoknak ülni, de legalább kevesebbet kell. Az is valami, ha valaki halmazatilag követ el bűncselekményt.

A magam részéről kezdettől bábjátéknak tartom Orbán pávatáncát, kezdve az Alkotmány hatályon kívül helyezésével és az általuk helyette gründolt Alaptörvénnyel, majd azzal, hogy azt sem tartották és tartják be ma sem, amit maguk gründoltak a 2/3-ados parlamenti többséggel.

Én úgy gondolom, hogy eleve veszett fejsze típusú próbálkozás volt ez az ötlet, amiért a főnit zseniálisnak kiáltották ki itt - nekem inkább Hitler és Sztalin jutott és jut eszembe ma is róla és propagandáiról, hazugságairól. 

Ő csak arra az egyre vigyázott kurvára, hogy a dolgok ne fajuljanak odáig, hogy emberhalál is essen propagandái erdőjeként, azaz se zsidót, se cigányt, se kommunistát vagy szocdemet, liberálist ne vigyenek itt koncentrációs táborba, mint példaképei tették. Hanem megmaradt annál a Kádári szokásnál, hogy aki kinyitja a pofáját, az elveszíti az állását, vagy mehet vidékre szart lapátolni. Erre már láttunk számos példát, tehát ez sem tagadható le. Úgy értem, tagadhat a kormány körme szakadtáig, de tagadás és a sikeres letagadás között ég és föld a különbség. Nekik egyelőre a letagadás nem sikerült, ellenben bajban vannak. Amin nincs mit csodálkozni. 

Magyarázatul: a "liberális" demokráciák - na, ez is mekkora faszság -, attól működnek jól, hogy több szem többet lát, mert különböző szemszögből szemlélik ugyanazt a dolgot, kérdést. Mert egy ember sem tökéletes, ergo nem is gondolhat bele minden létező emberi szempont rendszerbe.

Nos, már ebből kifolyólag eleve tudható volt, hogy Orbán elbukta a Hitler vagy Sztalin projektjét már a kezdetekkor. Csak a bukás kiteljesedésének időpontja volt kérdéses, akár csak Hitlernél vagy Sztalinnál. De, az a nap ma volt, ez a helyzet. 70 milliárd nagyon sok pénz, és ahogy most állunk, egyelőre összezavarták saját magukat is, még nem látják át, hogy ezt nem tudják kimagyarázni. Azért nem, mert mindenkit igyekeztek kizárni a döntésekből, meg is tették, és végül nem maradt senki kormányon, párton kívüli, akire rákenhetnék ennek az orbitális lopásnak, csalásnak a felelősségét. Nos, alapvetően ezért nem jó program kizárni a civileket a politikába való beleszólás lehetőségéből. Aki mindent akar, az mindent vihet - de ez felelősség tekintetében is igaz. Muszáj lesz valakinek ülnie a kormányból ezért az orbitális sikkasztásért, ez a helyzet. Csak a mikor és a ki(k) kérdéses.  

 

 

1 komment

Címkék: fidesz kormány kdnp soros csalás propaganda migránsok migráncsok 70 milliárd


2018.01.13. 12:24 Mr. Waszabi

A nők dícsérete

Gyakrabban kellene, tudom. Csak valahogy a sok kis pozitív életélmény elveszik estére az emberből ebben a férfiak uralta világban.

Magam is harcolok férfiként a többi férfi között, az előremenetelért, viták megnyeréséért, gyakorlatilag sokszor a semmiért, csak az ösztön miatt. És ez megkeményíti az embert, gyakorta olyannyira, hogy szeme megvakul azokra a szépségekre, amit csak a nők tudnak ebbe a férfiuralta világba hozni. Pedig szükségesek ezek a teljes élethez a férfiak életében is.

Lemegyek a piacra, boltba szombat délelőtt. És elbűvölnek a nők, ahogy válogatnak, alkudoznak az áruról. Vagy ahogy beszélgetnek a kofákkal, árusokkal. Valahogy megszelídítik bennem a harcos férfit, egy szempillantásban.

Valami másik világba születtek ők, a szépség, a kellem és praktikusság világába. És nem akarnak férfiak lenni, nem akarják azt az értelmetlen harcot élni, amit igazából minden férfi Isten ellenében vív - csak nem vele, hanem mindenki mással, aki a közelében él. Nem akarják azt a megmagyarázatlan nyughatatlanságot, amiben a legtöbb férfi él. Fontos, hogy észrevedd, nem azt írtam, hogy megmagyarázhatatlan, hanem, hogy megmagyarázatlan. Ez azt jelenti igazából, hogy tudhatnánk mi férfiak a válaszokat sajtát értelmetlen harcainkra, csak legfeljebb nem akarjuk tudni. Nem mindegy ám :)

Engem megérint a nők ilyetén mássága, különösen a kitartásuk miatt. Hogy legyenek bár a férfiak akármilyen eszeveszett barmok, bár csináljanak akár háborút, ők nem borulnak ki saját eredendő ösztöneikből, nem válnak férfiakká, azaz gyakorlatilag vérfarkasokká. Hanem megmaradnak annak, amik ezt a világot valójában egyben tartja - a szépség, a harmónia letéteményesinek. Kalap megemel ezért. Tudod, olyan cirkalmasan meglengetve, mint a középkorban volt szokás - mély meghajlással.

Nézem az embereket a piacon. Többségük nő. Ki fiatal, ki idősebb. De egy dolog közös bennük: a szépséget és a harmoniát, a jobb létet keresik mindannyian. És bár nem mennek ki tüntetni ellenünk, férfiak ellen, azért tudatják velünk, hogy mi faszkalapok vagyunk. 

Számomra nem fájna már, ha egy nő veszekedne velem, akármiért. Mert igaza lenne. Tudom én, hogy hol vannak a korlátaim, és hogy mikben biztosan nem vagyok jó. Sok ember attól szenvedőnek érzi magát, hogy  a felesége veszekszik vele. Az sem jó, de ez sincs, az még rosszabb. 

Eléggé türelmes emberré váltam az évtizedek alatt. Ma már a munkatársaimra sem haragszom, ha épp veszekednek velem. Ilyenkor azt látom, hogy egy ember kiborul, akármi más oknál fogva, de igazából nem velem van baja. A nők ilyenek, ezt illik tudnia egy meglett férfinak. És kezelnie is kellene tudni, azt gondolom.

A nő mindig azért veszekszik a férfival, mert épp nem érzi biztonságban magát. Nem olyan bonyolult ez a képlet, mint sokan gondolják. Egy nőnek biztonságérzetre van szüksége, főleg, ha még előtte van a gyerekvállalásnak, vagy épp még már megszületett gyermekei nem érték még el a 10 éves kort. Ez csak egy becslés, saját tapasztalat alapján. Kb. 10  éves koráig szorul ugyanis anyjára egy gyerek, akár fiú, akár leány. Tehát az ideig szüksége van a nőnek a biztonság érzetére, nem csak anyagilag, de érzelmileg is. Ez attól függetlenül így van tehát, hogy gazdag vállalkozó-e a párja, vagy csak egy szerencsétlen futottak még kategóriájú pasi, aki alkalmi munkákból él.  

Mindezek fényében, csak dícsérni tudom a nőket, kortól függetlenül - ők nem a szerint adják nekünk magukat, nem önzés mentén latolgatva, ahogy mi férfiak szoktunk bármit is. És a férfiak leginkább ezért rettennek meg a nőktől, mert ők olyasmire képesek a szeretetben, amire egy férfi alapjáraton nem. A férfi a fenyegetettség és a félelem árnyékában nő fel. És a félelem mindig agressziót szül benne. Külön tanulni kell neki - már, ha észleli, hogy kellene - , hogy a normális emberi létezéshez felül kell emelkednie mindazon az élettapasztaláson, amit addig megélt. 

Mondjuk, hogy a tudatos lét - azaz, hogy az életünk alakítása rajtunk múlik első sorban, s nem másokon -, az a férfin múlik. 

Értem én, hogy a sok vagdalkozás közepette a férfi elvadul, persze - én sem vagyok más e tekintetben. De néha nekünk kell leülnünk magunkkal egy kis cigiszünetre, hogy átgondoljuk, miket tettünk, miért tettük, és hogy mindezek jók voltak-e avagy sem. És ha nem, akkor meg fel kell írni a feladat listánkra a korábban szarul intézett dolgainkat, és egyszer valamikor helyre kell tenni őket, azaz javítani. 

Ahogy látom, a nők inkább többet szenvednek, de kevesebb dolgot basznak el az életben, mint a férfiak. 

Isten jól találta ki másodjára a teremtést. Azért mondom, hogy másodjára, mert az Ószövetség leírása alapján napnál világosabban látszik, hogy csak ötletei voltak az ember megalkotására, s messze szó nem volt akkor a mindentudásáról. Ez utóbbit csak emberek tanították, tanítják itt igen fals módon, téveszmékként.

Isten megteremtette az állatokat, majd az embert. És azt várta, hogy majd az állatok közül választ párt magának. Elé vezette tehát őket, hogy megismerje és elnevezze azokat. A dolog megtörtént, csak hogy az ember ettől még magányos maradt. Ebből jött rá Isten, hogy valami még hiányzik - és ez után teremtette meg a nőt, a férfi párjául.

Nos, én rendkívül örülök ennek a történésnek, mert nagyon boldogtalan férfi lennék ma, és lettem volna egész eddigi életem során, ha Isten nem teremti meg a nőt. A nő valami olyan isteni eredetű találmány ezen a Földön, amit ember nem találhatott volna ki sosem. 

Szóval, ebben az elvadult világban - amely a férfiak önzése miatt ilyen, amilyen - időszerű volna némi figyelmet szentelni a fentebb leírt dolgoknak is, de ha nem ismered a Bibliát, akkor legalább a szíved halk suttogásaira hallgass néha. Legalább, ami a nőket, gyerekeket illeti. Mert nincs kemény férfi, akinek kőből van a szíve, csak parasztok vannak, akik maguk keményítik meg akaratukat, nem akarván meghallani szívük hangját.

És persze még írhatnék sok minden egyéb jót a nőkről, de most ez jutott eszembe. Meg hát valamit hagyni kell a jövő hétre is, különben mit írnék, ha minden töltényemet elsütöm most, nem de?  :)

És persze, mindezeket nem mondom el sem munkatársnőimnek, sem másoknak a hétköznapokban, csak belül zajlik le bennem. Nem mondom el senkinek, hogy szarul érzem magam, amikor én úgy veszek inget vagy nadrágot, hogy azt nézem, csak az ujja hossza, szára hossza legyen jó, és ne legyen túl bő, de nem foglalkoztat, hogy a seggemre pontosan illeszkedik egy nadrág. Miközben, mi férfiak elvárjuk a nőktől, hogy az ő nadrágjuk pont passzentos legyen. Hát ezért válogatnak ők sokkal többet a boltban, mint mi, férfiak. Ez energia és idő befektetést igényel, és ezért is megemelem kalapom. Vagy a hétfőn reggel hajba tűzött ecsetért, ceruzáért, amivel egyéniségüket akarják feldobni, és nekem, aki ezt észreveszi mosolyra görbül a szám, amikor meglátom. Nem, nem udvarolok emiatt, de élményt okozott, és ez fontos - nem csak nekik, nekem is. 

Szóval, ti nők, csak legyetek nők továbbra is - sok örömélményt okoztok a férfiaknak, akárki akármi dehonesztálót is mond rólatok :)

 

 

1 komment

Címkék: szépség öröm nők boldogság lágyság dícséret


2018.01.09. 19:32 Mr. Waszabi

Folyó szeli ketté

Az ideális földet. Ugyan vannak éghajlatok, ahol lehet bízni az esős évszak adta áradásokban, de a Föld felszín jelentősebb hányadán azért szükséges valamilyen folyóvíz, amely egész évben kiaknázható a földművelők számára.

Ma olvastam egy rettenetes elemzést arról, hogyan is alakul majd az éghajlat változás függvényében az európai bevándorlás. 

Hát kérem, ha fixumként vesszük, hogy az éghajlat változik, és nincs mit tennünk ez ügyben, akkor valóban igaza lehet az elemzésnek. Csak hát nehéz elmenni szó nélkül amellett a lehetőség mellett, hogy az ember, ha nagyon akarja, akkor képes befolyásolni e változásokat.

Nem új keletű ötlet, hogy ahol nincs, vagy kevés a víz, oda vinni kell. Ennek ideális és hosszútávú eszköze a csatorna rendszer. Ahol meg túl sok van, onnan el kell vinni. Ennek a problémának a megoldására már pár ezer év óta feltalálták az értelmes emberek a csatorna hálózat és a víztározók kombóját. Hogy mik vannak, ugye. 

Ugyan értem, hogy beleszarós országok eddig is simán leszarták saját népeik megélhetési problémáit, de immáron, egyrészt már a mi problémánk is, mert a fejletlen (agyú) országokból az értelmesebb irányításúak felé indul meg a migráció. Amelyek azért gazdagabbak, mert több értelem szűrődik napi életvezetésükbe állampolgári szinten is, mint butaság. Na de. Ez szimpla önzés. De ez egy dolog.

Egy másik dolog, hogy maga Európa is csak dagonyázik a megszokott sarában - és nem sokat foglalkozik azzal, hogy például Spanyolországban olyan búzatermesztő vidékek váltak az aszály áldozatává, ahol több száz év óta termesztenek búzát, megbízhatóan. És mivel az időjárás évszázadokon keresztül megbízható volt, ma nincs azoknak a területeknek folyóvíz ellátása.

Emberek, csa-tor-na-há-ló-za-tot és víz-tá-ro-zó-kat kell építeni. Itt is, bizony. Mármint, Magyarországon. Muszáj lesz, ha az éghajlat változás miatt az égi áldás elmarad rendre, amikor kéne, vagy akkor érkezik, amikor nagyon nem kéne. Magyarországon is inkább ezt kellett volna építeni az emútt8évben, s nem stadionokat. Ez a butaság még fájni fog, nem picit, hanem nagyon. Nem mellesleg, ha már nagy hatalom akarunk lenni, akkor itt a kiváló alkalom erre - az ország területének 86%-a termőterület, amelyből több, mint 60% mezőgazdasági művelésre alkalmas. És még vizünk is van hozzá. Nincs egész Európában még egy ilyen kiváló adottságú ország mezőgazdasági értelemben. Közben meg mindig megy a fanyalgás, hogy mert nekünk nincs olajunk, nincs szenünk, vagy aranyunk, meg még a pöcsünk is kicsi.

Miközben valójában itt ülünk a 21. század valódi aranybányáján, csak nem értjük, hogy mit kéne csinálnunk. Hát ez is nagy butaság. Nem vesszük észre, hogy a 60%-os termőterületet ki lehetne használni, ha oda vezetnénk a rendelkezésünkre álló vizet, amikor szükséges, és elvezetnénk a földekről a felesleget, amikor az már kárt okoz ott. Mert kényelmesek vagyunk, elvégre itt mindig van barack, alma, körte, búza, bőven több, mint amit meg tudunk enni, legfeljebb az ára ingadozik, attól függően, hogy mennyi pusztult el a belvíz vagy az aszály miatt. 

A termés átlagok nem növekszenek már - épp ma olvastam -, pont az éghajlat változás miatt. Nem a földdel van a probléma, az megteremné, amit neki kell, hogy ha volna elég víz, illetve le tudnánk róla vezetni, ami a felesleges esőzések, hó miatt ott reked jelenleg. 

Merthogy a csatorna rendszer két irányú - száraz időszakban öntözésre való vizet lehet rajt vezetni a földekre, lédús időkben pedig el lehet rajt vezetni a felesleget. Én ugyan nem adtam össze a magyarországi károkat, amiket a belvíz és az aszály okozott, de gyerekkorom óta mást sem hallok, mint, hogy az aszály, vagy a belvíz. 

Lehet nem tudomást venni az éghajlat változásról, de butaság. 7 milliárd ember él ma a Földön, és ez csak több lesz, nem kevesebb. És enni kell az egyre növekvő lakosságnak. Nem csak itt, a fejlett Európában, hanem a kevésbé fejlett régiókban is. 

Ehhez társul egy másodlagos probléma - amíg diktatúrák korlátozták helyben meghalni sok-sok Európán kívüli földrészen az embereket, addig nem menekültek, nem árasztották el a fejlett világot. De megvolt az arab tavasz kezdete - igen, jól érted, mert az csak a kezdet volt, de még nem fejeződött be az átalakulás, messze nem -, és ennek eredményeként szabadultak ki az emberek ezekből az országokból. Tudod, mint amikor te vagy apád nem jöhettetek ki a szocreál Magyarországról nyugatra, mert géppisztolyos határőrök lőttek rád illegális határátlépőként. 1990 után meg oda mehettél szabadon, ahová csak akartál, már ha beengedtek a célországba. Nos, kb. ez a változás zajlik a világ kevéssé demokratikus másik felében, amelyet nyom az EU, nyom az USA, hogy legyen demokratikus. Közben meg ők  - mi - nem tudnak mit kezdeni az onnan ideáramló menekültekkel, kivándorlókkal. 

Szerinted mit csinál egy afrikai ember, amikor nem esik az eső a veteményesére, holott évszázadok óta azt szokta meg, hogy de? Nem akar éhen halni, ezért befizet egy Földközi tengeri túrára az embercsempészeknél, mert Európában jobb körülményeket remél. Teljesen érthető.

Viszont azt meg nekünk, európaiaknak kellene értenünk, hogy ha nem akarjuk, hogy ide tóduljon mindenki Afrikából, Perzsiából, akkor nekünk kell kitalálnunk valami előre mutatót a téma leküzdésére. Ez pedig az lehet, ha beruházunk az éghajlat változás sújtotta elmaradott gazdaságokba, azért, hogy meg tudjanak élni a saját földjeiken, és ne kényszerüljenek ide menekülni.

Szerintem értelmes gondolatsor. Meg kéne érteni itt, hogy akinek van elég termőterülete, van hozzá elég vize, sőt tudománya is a növénytermesztéshez, annak áll a bál a következő száz évben. Már -20 év késében vagyunk, mert ezt itt egyik kormányzat sem ismerte fel, legalábbis azon a szinten nem, hogy ki is aknázza. Pedig kellene. 

2 komment

Címkék: csatorna aszály belvíz víztározó éghajlat változás


2017.12.09. 12:21 Mr. Waszabi

Az ember, aki ott sem volt

Nem a filmvígjétékról írok most, inkább ellen-hasonlatként használom. Vagy annak a filmnek rejtett üzenetének felerősítésére. 

A szülőkre, öccsökre, bátyakra, nővérekre gondolok most ezen szlogenné vált filmcím alatt. Emberekre, akik nem voltak ott adott pillanatban más emberek életében, amikor ott kellett volna lenniük.

Fájdalmas téma ez, épp ezért szükséges róla beszélni. 

Minden ember gyerekként születik, és kötelezően végig járja a felnövés kényszerpályáját. Ideális esetben vannak reá odafigyelő szülei, akik megfelelően terelgetik, nevelik őt, ahhoz, hogy egészséges felnőtt váljon belőle. Ideális esetben. De, valljuk be, az internet fele üres oldal volna, ha mindez ideálisan zajlana. Nézz csak körül, mennyi olyan emberi problémákat tárgyaló oldal, blog van ott, aminek nem is kellene léteznie, ha az egyes kis emberek normálisan tennék dolgaikat a hétköznapi életben. 

Az egy dolog, hogy az ember milyen elképzelésekkel, személyes tervekkel, ambíciókkal vág neki a felnőtt életnek. A probléma sosem ezekkel az elképzelésekkel van. A probléma akkor támad, amikor az élet - azaz, a minket körülvevő valóság - olyan helyzeteket eredményez az egyes ember számára, amikre nem készült fel, amelyekre nincs megoldási ötlete. Na, akkor van a baj. 

Nézem épp a A régi város c. filmet. Ragyogóan ábrázolja mindezt a katyvaszt. Reálisan. Szívbe markolóan, akármelyik pár percébe pillantasz bele. Erről jutott eszembe ez az egész.

De szakadjunk el a filmtől - engem azért érintett meg, mert az én életem is hasonlóan alakult. Voltunk fiatalok, szépek, okosak, tehetségesek, tervezgettünk ezt, azt - aztán becsapott a ménkű, és egészen váratlan dolgokkal kellett foglalkoznunk alig 20 évesen. És a későbbiekben is. Felfogni, hogy mikbe keveredtünk az életkörülmények rajtunk kivül álló alakulása által, döntéseket hozni azokban a helyzetekben. Jó döntéseket, ugye. Emberekre gondolok első sorban, a velük kapcsolatos döntéseinkre. Mert ez az első szempont mindig. 

Sokkal később szülőként már tapasztaltnak gondoltam magam. Nem volt alaptalan, csak hát megint új helyzet volt, amiben még nem volt tapasztalatom. És sok mindent elcsesztem, csak mert azt hittem, már értek hozzá. 

És, mivel átlag embernek vélem magamat, életemet, nem gondolom, hogy mások élete akár könnyebb, vagy jobb lenne e tekintetekben. 

És bár azt is reméltem koraérett életem kezdetén, hogy később majd biztosan könnyebb lesz - de nem lett -, nos, ezt elég nehéz volt tudomásul vennem, megemésztenem.

Snitt. Beszélek más emberekkel. Hallgatom aktuális történeteiket, élményeiket. Miközben engem is gondok gyötörnek, izgatnak. De azt vettem észre, hogy mások problémáit hallgatva gyakran vidámabb leszek. Mert felismerem, hogy az én vélt gondjaim a tizede sincsenek azoknak, amikbe mások keveredtek. Itt a tettes, azaz, a ki tehet róla az lényegtelen. A lényeg a helyzet és annak felfogása, amiben vagy épp. 

Megint snitt. És a fenitek után idővel már csak örülsz, ha tudsz szeretni valakit, vagy ha téged szeretnek. Nekem sosem volt bátyám, csak öcsém van. Sosem tapasztaltam meg, milyen az, amikor az emberre egy nagyobb testvér vigyáz, élethossziglan. Élethossziglan mondom, mert nálunk én vagyok az a báty. Akinek vigyáznia kell az öccsére. És szüleink halála után - felnőttként -, azt az érzést ismerem, hogy mi a dolgom legidősebb testvérként. 

És közben/később apaként is nyilván meghatározta gondolkodásomat, érzelmi viszonyulásaimat minden korábbi és közbe eső élmény.

Ha az embernek olyan élet adatott, amelyben általában első fecskeként repül bele minden helyzetbe, azaz nincs mintája felmenőktől az adott élethelyzetekre, akkor abban egyszerre félős kisgyerek és magából, hitéből erőt merítő bátor ember. Vállalkozó - de inkább csak kényszervállalkozó. És tapasztalatlansága okán gyakran hoz rossz, vagy nem ideális döntéseket. De nem tud mit tenni, ha egyszer szól a zene, táncolnia kell. Úgy, ahogy tud.

Felkészületlenül, master vizsgák nélkül. Tudod, olyan helyzetekben, amiket sosem álmodtál, terveztél a magad életébe - horror filmnek is beillene sok rész esemény -, ám még is csak rád köszöntenek ezek, és neked kell valamit kezdened ezekkel. Gondolkodnod, érezned kell adott helyzetekben, és legfőképpen döntéseket hoznod, hogy hogyan tovább. Miközben más emberek élete felől is döntesz egyben, az övék alakulása felől is.   

Nem dráma, nem azt csinálunk. De valahol még is csak azzá válik egy-egy ember élete.

A magam részéről úgy vélem, hogy lehet bár az élet túl gyors, vagy túl sokat adó, azért az rajtunk, egyes embereken múlik, hogy adott élethelyzeteket miként reagálunk le.

És akkor jöjjön a kérdés: te mit tennél, ha, miközben éled a magad kis jól megtervezett életét, egyszer csak beütne a krach, és örökölnél egy kamaszt a bátyád idő előtti halála nyomán? Vállalnád-e a gyámságát, ha az ügvédnél derülne ki a végrendeletéből, hogy téged tett meg gyermeke gyámjának? És ha igen, akkor vajon tudnád-e előre, hogy mit vállalsz? Nem tudnád igazából, ez biztos. Csak hinnéd, hogy az érzelmeid jót sugallnak.

És igazából ez a lényeg: az igazán sikeres élethez az érzelmek helyes megélése vezet. 

Most nincs feloldás - erre én sem tudok. Azért nem, mert még nem éltem meg ennek a forgatókönyvnek a végét, tehát nem tudom, hogy is végződik a történet. De az élet az első és az utolsó fejezet között történik meg, zajlik le, tehát ez nem baj. Ami biztos, hogy az életre - senki életére - nincsen recept. Azaz, mindenkinek magának kell kezelnie a saját élete kihívásait.

Csak az a fontos, hogy sose kelljen azt beismerned magadról, vagy csak kevés alkalommal életed során, hogy nem voltál ott mások életében, amikor kellett volna - azaz, amikor senki más nem lehetett volna ott helyetted, és te sem voltál ott, és nem tetted, amit neked kellett volna. 

Nos, így értettem ma az embert, aki ott sem volt. Szülőkre gondoltam, akik önzésük és gyermekeik érdekei közül az önzést választják itt naponta. Rokonokra, testvérekre, akiknek nincs gondjuk egymásra, esetleg évtizedek óta mondva csinált haragban vannak egymással, és a többi. Tudod, hogy miről beszélek, igazából. 

Az emberek világában általában a szerzési cél az első. Erre is neveli bárki gyerekeit. Viszont kevesen gondolnak arra, hogy elengedni sokkal nehezebb már megszerzett dolgokat, amikor kiderül, hogy amiért sokat gyúrtak, küszködtek, és megszerezték, hogy azok esetleg mérgezőek számukra. A ragaszkodást nehéz elengedni a megszerzett dolgok iránt, igazából. És ezért sokkal nehezebb elengedni, mint megszerezni - bármit. Könnyebb a tű fokán a tevének átbújni? Igen, sokkal könnyebb, mint az embernek embernek megmaradnia.

2 komment

Címkék: család valóság szeretet probléma


2017.12.07. 20:19 Mr. Waszabi

Armageddon

Hát elkezdődött. A fene se gondolta volna, hogy egy szerdai napon lesz, 2017-ben. Pedig milyen sokan tippelgették évezredek óta, hogy hogyan s mikor következik be. Hát, mi történelmi esemény tanúi vagyunk, mert tegnap volt ez a nap.

Trumpnak már a hatalomra kerülését is sok kétkedés övezte, az amerikai politikai kultúrától is idegen viselkedése pedig sokaknál kiverte a biztit még ott is. De tagadhatatlan, hogy őrültsége a zsenialitással határos, mármint, ha ezt meg merte lépni. 

Az amerikaiak félnek sok mindentől, amit velük elhitetnek - viszont nem félnek egy csomó dologtól, amitől meg a Föld lakosságának tekintélyes hányada fél. Például nem félnek harcolni, nem latolgatnak, ha igazukat érzik. Hanem veszik a puskát, coltot, és beállnak a tűzvonalba, s küzdenek, akár az anya tigris. Még akkor is, ha nincs semmi keresni valójuk egy másik országban, még akkor is, ha ott már elveszítettek x mennyiségű háborút, még akkor is, ha ezekben sok hazafiuk halt meg értelmetlenül, cél nélkül. A szenvedélyük, az elkötelezettségük hitükben - még ha sokszor hamis hit is, hazugságra alapozott is - töretlen. Nem akartak ők idegen háborúkba keveredni - elég megnézni, hogyan szívatta be őket Nagy-Britannia az első és második VH-ba. De, amit vállaltak, azt teljesítették mindkettőben. Sőt. Azért erre a teljesítményre tisztelettel kell tekinteni, nem utolsó sorban azért, mert a régi kontinensen segítettek, két alkalommal is. 

Na de egy keresztes háború az még is csak más - ilyen utoljára a középkorban volt, amikor amerikát még fel sem fedezték. Nem féltem őket - megvan a magukhoz való eszük, és jobban kezelik a saját puskáikat, össznemzeti szinten is, mint az arabok az oroszoktól kapott AK-47 Kalasnyikovaikat. 

Egy dolog az eszközhasználat magtanulása - erre a csimpánzok is képesek. Meg egy egészen más dolog a világ leghatékonyabb hadseregét fenntartani a GDP 6%-ából a világ leggazdagabb országában. 

Szerintem az arabok arcoskodásának tegnap kezdett végleg annyi lenni. Nem mellesleg gondolom, hogy nem véletlenül születtek nemrégiben a pénzmosásról szóló nemzetközi egyezmények, és helyi tövények, ahogy nálunk is. Amelyek a korábbinál is erősebben korlátozzák a terrorista államok, szervezetek finanszírozását. Szerintem ez tervezett dolog volt.

Tulajdonképpen nekünk, eddig ebből a bajból kihúzottként magukra tekintőknek van most baja, de nem pici. El kell döntenünk egyéni szinten is, hogy ki, hová áll egy globális háború esetén. Itt már nincs pol. correct, ezt felejtsd el - itt már csak muszlim vagy keresztény/zsidó áll szemben egymással, illetve ezen kultúrák gyermekei.

És tedd a szívedre a kezed - te hová állsz, ha állást kell foglalni? Jumurdzsák még élénken él sokunk szívében, gyűlöltként - nem különben Erdoghan, aki szerintem holnap reggel kórházba visznek, mert Trump egyszeribe kihúzta alóla a nemzetközi szarkeverés sámliját, Putyinnak meg agyvérzése lesz ugyanebből kifolyólag. 

Tehát a kérdés: hová állsz, ha állást kell foglalnod? Pártolod a muszlimokat, akik holnap már fel akarnak robbantani téged, holott békés, keresztény vallású európaiként szeretnéd ezen túl is tengetni napjaidat, avagy felveszed a fegyvert akár, amit sosem markoltál itt, mert sosem kellett, de megvéded a kultúrádat, az ahhoz való jogodat, amit a muszlimok régóta vitatnak?

Hát, nehéz döntések napjai következnek itt sok-sok emberre. Én azt mondom, hogy a nyugati kultúra nem véletlenül uralja a világot régóta - egyszerűen jobb volt mindenkor, mint a muszlim. És ha nem lett volna annyira olajéhes az elmúlt évtizedekben, akkor kordában, helyén is tarthatta volna a muszlimokat. Ma sincs saját mikrocsipjük, hiába fejték évtizedekig a fejlett nyugatot - ennyit tudnak, akárcsak az oroszok. Amíg a föld méhéből képesek bányászni bármi értékesíthetőt, addig egy fillért nem költenek a jövőjükre. Szerintem nem kell nekik segíteni ebben az öngyi hozzáállásban. Sem az oroszoknak, sem a muszlim államoknak.

Elvoltunk itt iráni olaj nélkül is évtizeden át? El hát. Most, az embargók feloldása után is csak nekik érdekük, hogy olajat adjanak el  a világ piacon. De jó példák arra, hogy az olaj ugyan értékes, megfelelő piaci körülmények között, de sem megenni, sem gyógyítani nem lehet vele - sem számos alapvető  emberi szükségre nem alkalmas. Elég, ha megnézed, mit tudott művelni a közel múlt hónapjaiban a Katari sejkséggel Szaúd-Arábia - simán bele tudják fojtani őket a homokba - mert ha nincs importjuk, akkor éhen halnak. Csak egy mellészáli célzás volt arra, hogy kezdj el gondolkozni, mennyit is érnek az olajsejkségek valójában, ha bajba kerülnek. Semmit, gyakorlatilag. Dubaj sem ér semmit, csak mondom. 

És innentől kezdődik a konteóm. Az emberek nem nagyon tudják mire vélni így 2 év után sem a Trump megválasztását, az arra ható orosz befolyást, amit meg is szellőztettek, meg tagadnak is, miközben az oroszok is illedelmes koszorús kislányként illegetik magukat. De azért. Az oroszok az elmúlt hónapokban lassan, de biztosan kicsinálták az évek óta nemzetközileg rettegett Iszlám Államot. Mit ad Isten, épp pár napja jelentették be.

Ma meg Trump bejelenti, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának? Véletlen? Meg egy frászkarikát. Megegyeztek erről a forgatókönyvről előre, egymás között. Éveken át az amcsik meg az oroszok egymással rivalizáltak látszólag a szír helyzet rendezésében. Aztán egyszer csak Amerika kivonul, az oroszok meg hangya szorgalommal felszámolják az ISIS-t? Ugye nem hiszed el az ilyen változásokat. Én sem.

Tehát, arra ment ki az egész játék, hogy Trump kirobbantsa a III. világháborút. És megmondom őszintén, hogy nem baj, ha így történik. Rendezni kell végre a muszlim olajállamok világpiacon történő illegális regnálását, uralkodását. Évtizedekig fejték a fejlett nyugatot, hát itt az ideje, hogy ez véget érjen. A muszlim államok csak a Földkerekség alig 20 százalékát képviselik lakosságban és tőkében is - semmi keresni valójuk tehát a nemzetközi piac , vagy a politika alakításában tehát. Akik helyükre jelentkeznek érdemben, súlyban: Kína és India. Nem véletlen, hogy amerika megleckéztette Szaúd-Arábiát. És az sem véletlen, hogy az elkezdett rendezkedni sok évnyi passzivitás után a saját környezetében - például Katarban, és Jemenben. Ha valamiben Trumpnak igaza van, az az állítása, hogy mindenkinek a maga földjén kell rendet teremtenie, s nem mindenhol az USA-na kell. Hát ebben nagyon igaza van. Aki nagyhatalom akar lenni valamely földrészen, az áldozzon is rá energiát, pénzt. Kína és Japán a távol-keleten, Szaúd-Arábia és Izrael a közel-keleten. Európa meg saját magáról gondoskodjon végre. 

Nem bonyolult ez, már rég így kellett volna lennie, csak a sok kis megalkuvás, gyávaság, elhalogatás okozta a történelmi mulasztások halmozott egyvelegét. 

Az EU tud erős lenni, ha összefognak tagországai. Ha minden EU állam kötelezően vállal millió lakosonként 2 korszerű harckocsit üzembe állítani, akkor mindjárt  van egy 1000, korszerű harckocsiból álló kontingens. Ha ugyanezt vadászgépre, utászokra, gyalogságra is érvényesítjük, akkor felállhat egy olyan közös haderő, amellyel az oroszok sem mernek kukoricázni. Mert hogy ami velük ellentétben Európa erőssége, hogy az itteniek utánpótlást is tudnak biztosítani az üzemeltetésre vállalt haderőikhez. És ez nagyon nem mindegy.  

Persze, itt lebeg a kérdés tegnap óta: vajon nálunk is robbantani fognak az arabok? Igen, lehet. De, amit meg kell tanulnunk, hogy nem adjuk meg magunkat csupán azért, mert a terror fenyeget minket, vagy mert esetleg érvényesül is. És itt hivatkozom a britek második világháborús tapasztalataira és viselkedésükre. Amit akkor és onnan kellett volna elsajátítania minden európai népnek, csak éppen a miénket elhülyítette Sztalin. Hogy a kitartáson és az elszántságon múlik minden nemzet, s ország sorsa.

Sajnos, hogy ilyenekről kell ma itt értekezni, de hát ezt dobta mára a gép. És fontos szembesülnünk mindazzal, hogy mit is tennénk, mit is fogunk tenni, ha célpontokká válunk. Mert azt azért nem vélelmezem, hogy beállsz iszlamistának, ha a szomszédodat felrobbantja pár iszlám szélsőséges. Ugye nem vagy ennyire csiga? Remélem.  

Szólj hozzá!

Címkék: iszlám izrael jeruzsálem armageddon trump


2017.12.04. 18:50 Mr. Waszabi

Philip K. Dick

Nem csak a tudományos-fantasztikus irodalom mestere, hanem a jövőlátásé és az irodalomé. És szerintem van még pár, emberi tudománnyá mind e mai napig nem lett tudás-dimenziója, ami még a jövőben vár felfedezésre. Amit meg is írt, lehetővé tette, hogy olvassuk, elemezzük és értsük meg x-edszeri olvasásra sajátos nézőpontját, mert talán tudta is, hogy mi, normális emberek nehezen vesszük azokat a kanyarokat agyunkkal, amiket ő a sajátjából rajzolt bármikor. Ő már inkább őrült volt, mint zseni, lássuk be, na. 

Ha olvasol egy könyvet, nem zéró intelligenciával, és azt érzed, hogy idő után fáj a fejed, mert nem képes befogadni, elhelyezni az olvasott információkat az agyadban, akkor valószínűleg egy őrült könyvét olvasod. Ami a zsenialitás határán messze túlra visz. Ezért fájhat a fejed, ha Philip K. Dick könyveit olvasod. Felütése is mindig plasztikus, magával ragadó, normális, realista. De észre sem veszed, hol van az a pont, amikor átlépi a normális emberek számára tiltott határt, és elvisz egy olyan világba, ahová magadtól sosem is akartál volna utazni. Mert nem vagy őrült. A tudattágítást szerek nélkül viszi végbe, ezért nem megy elsőre. Nincs tompítás, nincs halucinogén szer a koktélban - csak nyers igazságok. Mintha agyműtéten/tudatműtéten esnél át, bármiféle érzéstelenítés nélkül.  

Ember a Fellegvárban? Alternatív történelem? Mi van, ha a II. világháborút a nácik és velük a japánok nyerik, és milyenné formálódott volna a történelem 1962-re? Merthogy akkor írta Dick ezt a sokakat felkavaró könyvét - melyből végül 2016-ban készített sorozatot az Amazon. 

De ott van az Emlékmás, a Szárnyas fejvadász (Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?), Különvélemény, Randiügynökség, A sikoltók, a Kamera által homályosan, amelyek az ő könyvei nyomán születtek - nagyjából mind a halála után. Ami azért érdekes, tekintve, hogy jelentős alkotásai mind a 60-as (!) években jelentek meg, míg filmre csak halála után adaptálták őket - a 80-as évek elejétől. Vajon miért kellett addig várni vele? Féltek az alkotók a mestertől? Vagy csak nem merték bolygatni a témáit? Vagy csak nem akarta ő maga?

Ez is valahol egy átok, szerintem. Úgy gondolom, hogy már életében belefért volna, hogy legalább enyhítse szenvedéseit. És még van kb. egy tucatnyi bestsellere, amelyet még meg sem filmesítettek. Nincs kétségem a felől, hogy valamennyi nagy író, akit ma zseninek tartunk, inkább őrült volt. Csak próbálták kontrollálni agyi tevékenységeiket, hogy ne bántsanak meg minket, olvasókat túlzottan. Ezért visszafogták magukat, félig. De a másik fele is elég fejtörést okoz egy normális embernek. Nem bocsátkozom most részletekbe, picit belelátok az ő zsenialitásuk mikéntjébe - legfőképp az árába, amit ki kell fizetnie az emberi életben egy-egy ilyen tehetségnek, és tudom, hogy nem akarnád magadénak tized áron sem a felét sem, mint amit ők kifizettek az egészért. Viszont szegényebbek lennénk, mi, akik olvashattuk őket - és sokan lettünk gazdagabbak általuk agyban, gondolkodásban, lélekben. Szóval, valamit még is csak tudtak, csak nekünk esett le későn. Vajon miért voltak egytől egyig drogosok, alkoholisták? A magányosságuk miatt. A meg nem értettség okán. Ismerem ezt is, hogy hogy működik. Na de erről is majd máskor.   

Nekem is fájt a fejem eleinte, aztán később is, amikor olvasni próbáltam. Éreztem, hogy szinte szétfeszíti az agyam által felfogható világ korlátait, ezért fáj. De bele lehet tanulni, szokni. Felfelé húz, kifelé a felesleges gondolatok gödréből. Ebből kiindulva, talán még sem volt őrült. Vagy legalábbis konzisztens rendszert alkotott őrültsége. 

Nos, ebből a konzisztenciából gondolom, hogy igazából inkább zseni volt. Őrültek nem írnak konzisztens életművet.

 

Szólj hozzá!

Címkék: sci-fi őrült zseni philip k. dick szárnyas fejvadász ember a fellegvárban


2017.12.01. 17:42 Mr. Waszabi

10k

Itt ma minden túl van turbósítva.
Pár hónapja olvastam, hogy már a 8k-s felbontással kísérleteznek egyes cégek. Tegnap olvastam egy hírt a 10k-s felbontásról.
2 éve vettem egy 4k-s tv-t. Már az is nehézséget okozott, hogy az üzletben prezentálják a készülék 4k-s képességeit. Mert nem volt elérhető, megfelelő minőségű forrás a kereskedésben. Végül YouTuberól pendrive-ra letöltött videókkal győztek meg.
A napi gyakorlatban ma itt gyakorlatilag a Netflix saját készítésű műsorai érhetők el 4k felbontásban, amiben készültek is. Fantasztikus élmény, valóban.
Ha esetleg nincs róla tapasztalatod, talán úgy ábrázolható a 4k, hogy ha 30 centiről nézel egy 50 collos képernyőt, akkor alig látod a pixeleket rajta. Simán lehet netezni egy ilyen készüléken, így értsd.
Nos, elég lassan terjed ez a formátum is, bár elég hamar kiszorította a piacról a 3d-s készülékeket, relatíve olcsón. Naturálisan adja vissza a fényképezés örömeit - nem kell 3d, ha az eszköz képes visszaadni sokkal több árnyalatot, a hagyományos fotózásban megszokott mélységélességet például.
Bennem csak az a kérdés merült fel, hogy ha a kábel szolgáltatóknál a legtöbb tvcsatorna nem hogy 4k-ban, de HD-ban sem érhető el alapjáraton, talán mert maguk a csatornák is le vannak ebben maradva, akkor minek ez a nagy igyekezés a szükségtelen felbontás irányába? Felesleges, elhamarkodott.
Még az is idő lesz, amíg az HBO átszokik a 4k-s forgatásra, és sugárzásra. Mert egyelőre nem látszik még nyoma sem ennek a változásnak. De a Netflix előre mutató, nagyon fasza a 4k a saját készítésű sorozataiknál, le a kalappal.

Szólj hozzá!

Címkék: tv hbo hd amazon 4k netflix 10k


2017.11.29. 19:12 Mr. Waszabi

Közgazdaság vs. alapjövedelem, kontra hatékonyság

Ez hosszú lesz.
Tézis. Az emberek minél távolabb kerültek a történelem során a természettől, annál többet hazudnak. Nem bonyolult ez - ahol csak a föld terület számít, és annak minősége, vagy a jószág megélhetése, szaporodása, ott nem lehet, nincs mit hazudni. Vagy van elég legelő, termőföld, vagy elvitte a jég, vagy nem. Vagy gyarapodott a birka, vagy pusztult valami szélsőséges körülmény miatt. Sem a parasztok, sem az állattartók, de még a kovácsok sem hazudtak réges-régen. Ha nem volt vasérc valami háború miatt, akkor a kovács nem csinált sem patkót, sem ekevasat, és nem is hazudott arról, hogy miért nem. Egyszerű emberek voltak, akiknek meg kellett küzdeniük az élet korszakos nehézségeivel. És mivel nem nevelték őket marketingesek, nem is hazudtak.
A hazugság az emberek városiasodásával, annak növekedésével arányosan nőtt. Amikor megjelentek a könyvelők, az adószedők, akik másodlagos foglalkoztatottak voltak, azaz, maguk nem termeltek két kezükkel semmit, csak másokon élősködtek. Mondhatni. Ők kezdtek el variálni a számokkal, meg a pénzváltók a piacokon.
Snitt. Ha a fentieket elfogadjuk tényként, akkor logikusan merül fel, hogy korban minél közelebbi információval van dolgunk, annál magasabb a hazugság tartalma. Elég magas, ne nézegesd, felesleges. Mármint, amit te is másoktól tanultál a legmodernebb korban. Még az is hazugság javarészt, amit tegnap tanultál az egyetemen közgazdaságtanból.
Amiben kevés a hazugság, az a matematika, és a szorosan hozzá kötődő tárgyak. Kivéve a közgazdaságtant, de azt nagyon. Egy dolog a tényekkel dolgozni, meg egy másik dolog, hogy mire használjuk fel, milyen célokra a nyerhető információt. Nos, a közgazdaságtan nem hülyeség, ellenben amire használják és ahogy használják a szakértők, nos, az már erősen kérdőjeles. Erről most ennyit, mert nem ez a témám. Majd máskor.
Amit ki akarok hámozni ebből, az az, hogy ha a közelmúlt tanításai magas hazugság tartalmúak, akkor érdemes korábbi korok információihoz visszanyúlni, s azokat újra értelmezni. Bár látszólag ökörségnek tűnik ez mai ismereteid szerint, nos, pont a fentiek miatt nem az. Mert van itt pár apróság, amit a mai logika (értsd: elmúlt 50 év iskolai tananyagai) eleve féloldalasan értelmeznek, maguk felé hajlítván a kezüket.
Szerintem értelmes dolog elolvasni az Ószövetséget. Az az írás nem véletlen van a Bibliában ma is - számos, napi megélhetési tanácsot fogalmaz meg évezredek óta, előbb a zsidóknak, később a keresztények számára is.
Hagyd parlagon a földet 7 évente - mit ad Isten, a vetés forgóra évezredekkel később az emberek is rájöttek, úgy értem, tudományos alapon. De, az a könyv ír mást is. Azt is írja, hogy 49 évente rendezzétek vissza a természeti kataklizmák miatt eladósodott földművesek, szakemberek vagyoni helyzetét, azaz, aki eladósodott neked, átadta földjét, műhelyét, mert nem jól ment a vállalkozása, s adósság fejében te átvetted azt birtokba, nos, hogy add vissza térítés nélkül.
Nos, ezt a passzust a zsidók sem tartják, pláne nem a keresztények. Miért lenne fontos?
Mert a földművelés és a hozzá kapcsolódó egyszerű szakmák művelőinek számossága nem nőtt, hanem csökkent az évezredek szaporodtával. És az ember-föld/mezőgazdaság kapcsolatban az emberek számossága nőtt, viszont az általuk megművelhető föld terület nem nőtt a Földön. És nem is fog nőni.
Értelem szerű tehát, hogy a kalsszikus felfogás szerint újabb és újabb munkákat kell kitalálni a mezőgazdaságban, iparban "felesleges", ám még is csak teljes jogúnak ideszületett emberek számára, ahhoz, hogy egyenjogú emberként, családként megélhessenek. Nem akarnék értekezni az állami hivatalok, miazmás kifejlődéséről, a könyvelőkről, adóellenőrökről, vagy éppen az informatikusokról, akik már abszolúte másodlagos alkalmazottak az eredeti emberi lét alapjaihoz képest. Mert ugye azok, ha alaposabban átgondoljuk.
Ami a lényeg, hogy ezt a tendenciát át kellene gondolni és változtatni az erre alapított, aki nem dolgozik, az ne is egyék szlogenen, elven. Minden embernek kell ennie, aki megszületik e Földre. Gyógyítani is kell őket. A ma is élő közgazdasági modellek még nagyon őskövületek, abban a tekintetben, hogy a fentieket nem tárgyalják, pedig kellene már pár évszázad óta.
Például itt van az alapjövedelem kérdésköre. Felhorgad a magyar átlag, hogy de hát nehogy már eltartsunk olyan embereket, akik nem dolgoztak meg érte. Az már magas léc, mint tyúknak az ábc, hogy ha belekényszerítjük a piacot a minél magasabb alkalmazási rátába, vagy a felesleges embereket a termelő szférába, akkor ezzel rontjuk az egész mechanizmus hatékonyságát. És ha nem tennénk, hanem inkább eltartanánk a kevéssé motivált embertársainkat, ahelyett, hogy a munkahelyeken kínlódunk motiválatlanságaik miatt, vagy képtelenségeik miatt, akkor sokkal jobban járna mindenki végeredményben. Nos, fura lehet, hogy ilyet kell mondanom, nekem is az, de azt mondom, hogy el kell olvasni az Ószövetséget, és abból rájöhetünk sok, azóta mellébeszélt téma valódi megoldásaira. Például, hogy nem, nem egyenlő minden ember. Mármint a ma uralkodó kapitalista modell szerint nem az. Nem mindenki alkalmas a termelésre - ellenben enni nekik is kell. Lakni nekik is kell. És arra is, hogy a termelő embereknek kell gondoskodnia azokról, akik nem tudnak a termelésbe bekapcsolódni, és nem tudnak onnan ezáltal kellő jövedelmet sem húzni ahhoz, hogy alapvető emberi létezésüket biztosítsák maguknak.
Szóval, a lényeget megfogalmazva, arra gondoltam, hogy valószínűleg értelmesebb dolog inkább kifizetni x összeget minden állampolgárnak, alapvető megélhetési minimumként, s rájuk bízni, hogy akarnak-e ennél több jövedelmet, van-e ambíciójuk eltartottnál többre, és persze ezáltal teljesítményük is, amit hozzá tudnak adni a közöshöz, mint inkább kifizetni x/4 összeget számukra, amellett, hogy a teljes lakosság y százalékát foglalkoztatjuk eltartottként x-szer 3-6 költségen az államapparátusban azért, hogy kezeljék/iktassák/elbírálják/eldöntsék, hogy ezek az x/4 költségre apellálók megérdemlik-e, pardon, jogosultak-e a társadalom szociális támogatására. Szerintem Magyarországon többe kerül a szociális ellátásokat intéző állami apparátus költsége, mint amit kezelnek.
Nem teljes ez a gondolat menet - képtelen vagyok leírni összetettsége miatt -, de talán gondolat ébresztő. Amikor hatékonyságról beszélünk, mármint egy folyamat hatékonyságáról, vagy annak javításáról, akkor sosem kell nagyot álmodni hirtelen. Nem kell lehozni az isteneket az égből - csupán meg kell vizsgálni, hogy mi az, amin valóban szükséges minimálisan változtatni. Nos, szerintem az alapjövedelem a legeslegújabb kori közgazdaságtan alapja lehet. Csak hát sok professzort kell arról meggyőzni, hogy egy túlnépesedett bolygón, amelynek termőfelülete évezredek óta változatlan, nos, hogy egy ilyen helyzetben az emberi gondolkodáson, hozzáálláson kell változtatni, már amennyiben jobbítani akarunk az emberi megélhetés színvonalán. Szerintem lehetne, persze ehhez le kell mondani sok olyan apróságról, minthogy ki mit talált fel, ki kinek a párthíve, vagy milyen őskövületi elveket vall. A színtiszta logika nem ismeri sem a szubjektív emberi értékrendet, sem az emberi akaratot. Nem tud mit kezdeni azzal, hogy ki, miről mit szeretne hinni a valóság ellenében. Na, ezen kellene gondolkodni. Szerintem nem bonyolult feladat - és a megoldás sem az. Akarat, szándék kérdése, hogy mit látunk be, vagy mit nem.

2 komment

Címkék: magyarország klasszikus új közgazdaság alapjövedelem gazdaság politika


2017.11.08. 19:19 Mr. Waszabi

A hazugságok útvesztője

Ebbe fogunk beledögleni, úgy társadalmilag kompletten.
Engem sokan utálnak, abbéli téveszméjük miatt, hogy önérzetesre veszik a figurát, amikor valamely állításukat a hazugság szóval illetem. Mert azt gondolják, hogy mivel ők jóhiszeműen adnak elő érvként valamely kamut, amit hallottak, vagy neveltek beléjük akárkik, attól az, amit terjesztenek gőz erővel, nos, hogy az nem hazugság.
Szeretném tisztítani a képet: minden olyan információ hazugság, aminek nincs valós, tény alapja. Értjük a logikát, ugye?
Először is, tökmindegy, hogy ki hazudott, mikor, kinek, ki kit bszott át mikor, és ki kinek a kamuját mikor hitte el - a hangsúly az információ valóságtartalmán van. Pontosabban annak hiányán, ugye. Igaz, vagy nem igaz? Működik vagy nem működik?
Rengeteg család, elméletek és elvek alapjait feszegetem ezzel, de nem bánom. Szükséges rossz a jobbításra, általánosan. Mert annyira megsokasodtak napjainkban a hazugságok, és annyira közelfogadottá váltak mára, pusztán a hívő tömeg mérete alapján, hogy szólni kell ez ellen a minden logikát nélkülöző, ám annál felelőtlenebb gondolkodásmód ellen.
Az egyszeri ember gyakorta gondolja - ne hazudj, te is gondoltad már :) - , hogy csak most, csak én, és csak egy picit. Nos, unforgiven van ebben a témában. Ha te magadnak megengeded csak most, csak egy picit, akkor más is megengedi magának csak most, csak egy picit. Ha több generációra kivetítve átgondoljuk ezt a gondolat menetet, akkor viszont kijön belőle, hogy életednek legalább a fele, ha nem a 70%-a hazugság. Merthogy ez az önös logika nem csak horizontálisan engedi meg mindenkinek a csak most, csak én, csak picit logikáját, hanem bizony a felmenőid számára is - hisz ők is így gondolkodtak, gyakran. Nem csak a szüleid, hanem azok szülei is, sőt Árpád vezérig visszavezetve akárkinek a felmenői. Kapiskálod már, miért nem engedhető meg alegkisebb dolgoban sem? Hát ezért.
Ha most körülnézel, itt sok mindenki anyázik azokra, akiknek jelen hazugságai nyilvánvalóak. De sosem gondoltak bele, hogy e nemzet sorsa azért kanyarul olyan blfasz módon, mert már Szent István is hazudott. Magának, amikor túlképzelte a Géza fejdelemtől ráhagyott ország keresztényítés értelmét. Azaz, nem értette, hogy mit is kéne csinálni, hát csinálta, amit egy újsütetű, ám értelmetlen király tehetett apa örökségével - erőszakkal, konkrétan tűzzel-vassal kényszerítette e népet eredeti identitásának, kultúrájának feladására, és a keresztény "hit" felvételére és gyakorlására. Hát mit ne mondjak, azért a tűzzel-vassal való kényszerítés a Jézusban való hitre, nos, az bármire jó, csak arra nem, amire kitalálták. Isten ugyanis nem kilóra méri az embereket, ez csak emberek szokása, holmi tévhitek alapján. Ha bárki fellapozza az Újszövetséget, pontosan kiolvashatja belőle, hogy mindaz, amit István csinált, pont az ellenkezője annak, amit Jézus üzenetként hozott a Föld kerekére. Nos, csak egyet mondtam a nagyon régi, itt már szinte ősinek hazudott hazugságok közül, amely minden valaha volt magyar ember életére negatív hatással volt. Merthogy a hazugságok mindig negatív hatást gyakorolnak az emberekre, akik akceptálják azokat. Ez is tök logikus, csak már picit kényszeredett mosollyal olvasod ezt, mert érzed, hogy mélyre ment az ütés. Mert igaz. Nos, ne rám légy mérges, nem én csaptalak be, hanem mások. De az önfelfedezésed, illetve annak az a része, amely rámutathat arra, miért alakul oly szerencsétlenül életed, vagy csak kevésbé parírozik az általad elképzelt ideálissal, nos, csupa ilyen hazugságok miatt nem alakult úgy eddig, mint vágytad. Ez is igazság. Tudom, fáj, de ha belátod, kijöhetsz a szarból.
 
Tévedni emberi dolog. Régen is az volt, ma is az. Bocsánatos cselekmény, ugye. Ellenben a Biblia szerint sem az, ha aki cselekszik, az tudatában van annak, hogy hazugságot, hamisságot cselekszik. Az a bűn. Isten előtt nincs elrejtett bűn. Ez arról szól, hogy lehet, hogy mások nem jönnek rá, hogy kamuzol, de legalább 2 személy mindenkor tudja - a személy, aki bár tudja, hogy kamuzik, de megteszi, abban bízván, hogy ha más ember nem tudja, akkor az rejtve marad - és persze Isten, aki alkalom adtán emlékezteti is erre az elkövetőt.
A logika azt diktálja, hogy jobb tisztának maradni. Az Újszövetség egy helyen azt mondja: mindent megpróbáljatok, ami jó, azt megtartsátok. Nem mondja, hogy a Föld lapos, sem azt, hogy bármi hagyományhoz pusztán a felmenők tisztelete okán ragaszkodni kell, nem. Pont azt mondja, hogy semmit ne fogadj el a felmenőidtől, amíg meg nem vizsgáltad, ki nem próbáltad a gyakorlatban - de ha arra jössz rá a vizsgálataid során, hogy valami kamu, akkor azt ne folytasd, és gyermekeidnek, környezetednek se terjeszd.
És persze, ez csak egy apróság - van még ott sok minden más okosság is, ahol ez meg van írva.
Szép estét kívánok mindenkinek :)

4 komment

Címkék: történelem magyarország gondolkodás hagyomány haugság


2017.10.10. 21:10 Mr. Waszabi

Orbán elvtárs és a vörös bicikli

Orbán elvtárs tegnap-ma picit túltolta a bicajt a Parlamentben. Majdnem büszke lettem rá, hogy korábbi szokásához képest nem bújt el az interpellációk elől a függöny mögé - szinte fejlődést véltem látni ebben. De nem sokáig, mert aztán olvasnom kellett, hogy miket is mondott válaszaiban.
Miniszterelnök úr, kérem. A parlamenti képviselőinket, legalábbis a választókerületekben választottakat azért választották egy-egy választó körzet szavazói, hogy képviseljék az érdekeiket a Parlamentben. És ha egy ilyen képviselő interpellál Önnél, akkor kutya kötelessége tisztességes, érdemi választ adni a kérdésre, amit választott képviselőink tesznek fel Önnek, mert többek között ezért fizetjük Önt (is). Igen, mi választók, akik javarészt egyben adófizetők is. Merthogy Önnek nem születési joga a miniszterelnöki pozíció, és még sok minden nem az, amire feljogosítva érzi magát. Például semmilyen indokkal nem tudja alátámasztani egyelőre 4 milliárdért átépített és berendezett költséges irodáját a Várban, azon túl, hogy az egoja kurva nagy. Ezt akkor illett volna legfeljebb meglépnie, ha ebben az országban valóban minden flottul megy. De az a helyzet, hogy nem megy. És első sorban az Ön által kijelölt politikai - mondhatnám: egyéni önzés - érdekei miatt nem megy minden flottul. Például az egészségügy és az oktatás nagyon nem. Nem nyitok vitát - egyszerűen Ön eldöntötte, hogy mire nincs szüksége a választó polgároknak és gyermekeiknek a közeli és távoli jövőben, és egyszerűen lemetszette e két terület költségvetését éveken át. Egészen odáig, hogy mindkét terület komoly bajban van évek óta. Az orvosokat, ápolókat, mentősöket nem fizette meg a nagy bazi állami bérrendezési projektje során, és a tanárokkal is inkább kitolt, mintsem feljavította volna munka- és életkörülményeiket. Minek eredményeként az állami egészségügyi szolgáltatások színvonala immáron a szocreált alulmúló szinten működnek, még egy labor vizsgálatra is 1-1,5 hónapot kell várni. Nonszensz ez, amikor mi, kisemberek, választók meg havonta perkáljuk a lóvét a központi költségvetésbe. Megemelt fizetésből természetesen többet, mint korábban, ám ehhez képest egyre gyengülő állami szolgáltatást kapva érte cserébe. Ez nem kerek így. És én, mint választó és adó és járulékfizető nem arra vagyok kíváncsi, hogy Ön milyen politikai machinációt vél látni egy parlamenti képviselői interpelláció mögött, hanem várom, hogy az engem képviselő képviselő kérdésére reális, érdemi választ adjon. Merthogy Önt - többek között - én is azért fizetem, tartom el nem átlag magyar fizetési szinten, s történetesen a rémálmaira, üldözési mániáira nagyon nem vagyok kíváncsi. Hanem az érdekel, hogy miért problémásabb ma az Ön szerint kiválóan teljesítő Magyarországon az állami egészségügyi ellátás, amely nem ingyenes, hanem sokat perkálunk érte, vagy éppen az oktatás miért problémás alap-, közép- és felsőfokon.
No, ha eleget teszett büfögni a disznótoros vacsora után, akkor esetlen várom szíves válaszát ezen egyszerű kérdésekre. Mármint nem én személyesen - Isten ments - , hanem az általam felhatalmazott parlamenti képviselőm kérdéseire adott közérthető, érdemi válaszaiban.
Nem köszönöm meg, még ha esetleg így is tesz, hisz Önt ezért fizetjük itt pár millióan. Kutya kötelessége normális, érdemi válaszokat adni. Ja, az a kétmillió megfélemlített állami alkalmazott, meg idióta fideszhívő? Nos, engem ők nem érdekelnek, soha nem is foglalkoztam ezekkel. Én annak a maradék 6 millió választónak az egyike vagyok, aki nem Önnek dolgozik, hanem valódi munkával termel bevételt a költségvetésnek, és kurvára idegesíti az a lepergető királyi stílus, amit Ön és párttársai megengednek maguknak a magyar Parlamentben. Azt a kövér fickót is ki kéne onnan penderíteni, mert egyre több hülyeséget csinál, amióta élemedik az agya. Szeretném alátámasztva látni nyilvánosan, mi is indokolta részéről a parlamenti őrség számára vásárolt 200 ezer lőszer megvételét. Nem két fillér, és biztos vagyok benne, hogy jó pár iskola helyzetén lehetett volna javítani az erre elcseszett állami pénzből. És még lehetne folytatni a sort, elég hosszú. De, nem vagyok mohó, nekem elég lesz korrekt válasz erre a pár egyszerű és logikus kérdésre is. Amelyek, nem mellesleg, abszolút helyénvalóak.

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz magyarország parlament képviselő választó Orbán hadházy na mesélj még milyen cimke kéne ide


2017.09.22. 17:01 Mr. Waszabi

Miért nem lehet itt most még bérunió?

Bérunió. Ez az új divat. Vagy vérszem. Na hiszen. Gondolkodjunk, Béláim. Olvastam pár közgazdász majdnem magyar emberi nyelven írt cikkét a témáról, igazán igyekeztek, hogy közérthetően írjanak, csak hát az ember nem tud kibújni a bőréből. Az orvos sem, az informatikus sem, és a közgazdász sem. Azért megpróbálnám magyarra fordítani, miért is nem lesz itt még egy jó darabig bérunió.
Nem leszek hosszú, ígérem. És nem használok idegen szavakat sem.
 
Tulajdonképpen a vásárló erő - tehát, hogy egy vásárlónak mire telik a pénztárcájából a boltban - a gazdaság erősségén, tőkeerősségén múlik. Ez egy picit messzebbre nyúlik a havi fizu fogalmánál.
 
A saját tőke a te zsebedben levő pénz. Ez van ingyen neked, mert ugye magadnak nem számolsz kamatot, s nem is támasztasz olyan feltételeket, amiket idegen tőke kölcsönzése esetén kényszerűen magadra szabadítasz. Magyarul, a saját pénzeddel azt csinálsz, amit akarsz, olyan kockázatot vállalsz, amilyet akarsz. Márpedig a piac gazdaságban az árak attól függően versenyképesek, hogy a beruházásokhoz szükséges tőke milyen mértékben a tiéd, és milyen mértékben kell pótolni ahhoz, kölcsönből. Ami után kamatot kell fizetned, nyilván. Vagy a munkaadódnak, magyarul a vállalkozónak, aki téged foglalkoztat, akár alkalmazottként, akár alvállalkozóként. Nem megyek messzire, gondolj csak a lakásépítési projektedre. Minél több saját tőkéd van hozzá, annál kevesebb banki kölcsönt kell felvenned a kivitelezéshez, és minél kevesebb banki kölcsönre szorulsz, annál nagyobb a személyes mozgástered az építés során. Így már oszlik a homály?
 
No, nincs ez másként ország szinten, nemzetgazdaság szintjén sem. Magyarország a Lajtán túliakhoz képest 40 évvel le van maradva a saját tőke képzésében. Sőt, mi több, 1948-1989 között felélte az 1948 előtti magyar piacgazdaságban addig felhalmozódott saját tőkét. Nem kéne csodálkozni, ilyen a kommunizmus. Elkótyavetyélték az örökséget, amely korábban egy egyébként versenyképes európai gazdaság alapját képezte sokáig. Közben persze eladósították magukat, ami persze azzal járt, hogy a kölcsönadók feltételeket szabtak a folyósításhoz. Ne légy álszent, te is ezt tennéd, ha tőled kérne kölcsön akár közvetlen rokonod 10-20 milcsit házépítésre. Szeretnéd biztonságban tudni a befektetésedet, azaz, hogy a rokonod biztosan jól gazdálkodik-e azzal, és biztosan vissaz fogja tudni fizetni neked a kölcsönt, amit adtál.
 
A lényeg, országok szintjén, hogy mindeközben a Lajtán túliak meg ott folytatták saját tőkéjük hizlalását, ahol abba hagyták a második világháború során. Azaz, országunk 30-40 éves lemaradásban van hozzájuk képest. Van egy jelentős tőkeképződési lyuk a közelmúlt magyarországi történelmében. És ez nem olyan folyamat, amit parancsszóra turbósítani lehet, ez egy lassú folyamat, amely évtizedekig tart. A piacgazdaság nem az extra profitról szól alapjáraton, nem. Ideális esetben a nagy forgalom - kis haszon elvén működik kiszámíthatóan. Ehhez képest a tőkeszegény gazdaságokban a kölcsönök felárai miatt ez nem tud érvényesülni.
 
Ha az adott ország hiánypótlásra van ítélve a többiekhez képest, azaz ő a gyenge kutya, annak vannak bizonyos következményei. Az egyik következménye, hogy kénytelen az erősebbek által hagyott maradékra fanyalodni, a másik meg, hogy ritkán dug.
 
Tetszik, nem tetszik, hibás, akit hibáztatunk mindezen történésekért, de az itteni történelmi történésekért nem annyira a nyugat, mint inkább Sztalin elvtárs a felelős. Ugyan a jaltai megállapodás 1945-ben volt, a résztvevő felek - USA, Nagy-Britannia, SZU - már korábban egyezkedtek a háború lezárása utáni geopolitikai elképzelésekről. Churchill már '42-ben próbálta Sztalint eltántorítani Közép-Kelet-Európáról szőtt uralmi tervei felől, ám sikertelenül.
Nos, hölgyeim és uraim, ez egy nemzeti örökség. Ha így érthetőbb: tény, megtörtént múlt, amin nem változtathatunk a jelenből visszanyúlva. És siránkozni is felesleges, értelmetlen ugyanezen mezsgyén elindulva gondolatilag. Ami elmúlt, az megtörtént, és a történtek következményei az orrunk elé vannak vetve, szintén tényekként. Nem vitatható dolgok a tények, csupán a jövőnkkel kapcsolatban lehetnek elképzeléseink, szándékaink, érdemben.
Volt persze haszna is a kommunista érának - sokan tanulhattak, származástól függetlenül, amik nem történhettek volna itt meg, ha itt nem lesz kommunizmus. Sok, korábban szegény sorú család gyermekei válthattak itt kasztot ez által. De, összenemzeti szinten végül még is inkább csak kárt okozott ez a próbálkozás. Nézd csak meg a mai magyar Parlamentet, hány paraszt ül benne, s nyilatkoznak akként, abban a stílusban, pedig diplomás emberek. Nos, ez is érdekes téma, hogy a tanítottság mennyiben ekvivalens a tanultsággal. De erről majd máskor :)
A lényeg az, hogy ezt a 40 év C-vágányon töltött időt a világpiac nem tolerálja, és nem is fogja helyettünk, magyarok helyett finanszírozni, grátisz. És ami a nagyobb baj, hogy az itteni piac sem fogja, nem érdeke neki. Nem jótékonysági intézmény egyik sem. Gyakorlatilag egy gép, amibe felül beöntöd az alapanyagot, alul meg kijön az a termék, amit ő képes előállítani. Ez az a fekete doboz, ami ált. isk. 4 osztályos matekban gyakori feladatként szerepel.
 
Másik vonulata. Meg lehet nézni, hogy azon európai országok gazdasága gyönge, ahol valamilyen diktatórikus kormányzás volt huzamosabb ideig. Mert diktatúrák mindig csak ott jönnek létre, ahol valami nagyon nem működik, és ahol a diszfunkciókat politikai-emberi ekhatározások mentén képzelik megjavítani, anélkül, hogy a matekot vagy a közgazdaságtant alkalmaznák a képletben. Ez a politikai akarat. Hát, erre azt tudom mondani, hogy én is sokáig szerettem volna gyémántot köpni, próbálkoztam is, csak hát nem sikerült sosem. Ahogy nekik sem, soha, sehol. Én feladtam, csak ahogy látom, a politikusok nem. Ezért tud ez a téveszme kiújulni különböző történelmi időkben és helyeken.
 
A volt szocialista blokkon kívül Görögországban, Spanyolországban és Portugáliában volt évtizedeken át tartó diktatúra - csak ezekben nem komcsi, hanem fasiszta. Azért a lényeg meglátszik rajtuk ma is: a diktatúra sosem hatékony dolog, akár bal-, akár jobboldali.
Visszakanyarodva a bérunióhoz. Fejlett gazdaságokban Juliette és Gréta napi 100 euróért dolgozik a Lidlnél. Na ja, eladnak naponta 20 000 eurónyi terméket, fejenként. Mert a francia és német vásárlók vásárlóereje a sokszorosa a miénknek. Megérik tehát ott a pénzüket a Lidlnek? Igen.
Ehhez képest Szvetlana és Juliska eladnak itt vagy Szlovákiában napi 2000 eurónyi terméket, mondjuk. Arányosítva a fráncőzis vagy dojcse kolleginák esetéhez, ugyan tényleg jár a napi 100 eurós fizetés Szvetlananak vagy Juliskának? Nem hát. Persze a példa erősen sarkított, de a lényeget azért ábrázolja.
A bérek a lemaradottabb gazdaságokban lassan fognak emelkedni és közeledni a fejlett gazdaságokban elérhetőhöz.
Nos, remélem, sikerült megvilágítanom hétköznapi nyelven, hogy miért képtelenség a bérunió ötlete. Azért szavazni lehet rá, csak ne tessék csalódni, hogy nem lesz meg holnapután.

9 komment

Címkék: történelem jobbik fizetés közgazdaság bérunió


2017.08.13. 08:52 Mr. Waszabi

Az oroszok sosem voltak a barátaink

És nem is lesznek, ahogy én látom.
Engem sokan bigott oroszellenesnek tarthatnak pár év óta. Pedig minden észrevételemet alá tudom támasztani racionális érvekkel, tényekkel. Éltem az itteni orosz invázió alatt, jártam is náluk, láttam, amit láttam, tapasztaltam, amit tapasztaltam, emberként. És nem szeretném magam szégyellni azért, hogy megírom, milyenek is ők valójában, ma is. Nem nagyon érdekel, hogy erről a témáról ma hányan és miért hazudnak itt - bekaphatják a gázcsövet nyugodtan. Azt meg kell jegyeznem, hogy a magyar üzleti élet résztvevőjeként dolgoztam együtt oroszokkal, akik semmivel sem rosszabb emberek, mint mi, magyarok ugyanezen a szinten. De ország, nemzeti identitás szintjén meg pont olyan balfékek, idióták, mint a magyarok. Ez is hozzátartozik a valósághoz, és írásom ebből az aspektusból íródott. 
Az oroszok nagy spílerek voltak az elmúlt 100 évben. Ők maguk fikarcnyit sem változtak, ám megtalálták a módját annak, hogy a véresen elnyomó cári rendszert simán átmentsék egy másik, annál is elnyomóbb rendszerbe, amit korszerűként adtak el a 20. század jelentős részében. A kommunizmust. Aztán meg a Putyinizmust. Volt egy rövid időszak Gorbacsov és Jelcin alatt, amíg nyitottak a nemzetközi világra, de az már régen elmúlt, tessék észrevenni. 
Szóval, van ezzel az orosz publicitással pár bibi. 1930 és 1960 között sötét középkor történt ottan. És ma is kussolnak róla, zéró információ lát napvilágot, ami nem normális. Kivéve, ha a mostani uralom is tevőleegsen takargatni akarja országa, nemzete múltját - amire egy oka lehet: legitimálni akarja azt ismét.
Tudod - vagy, ha nem tudtad, akkor most megtudod -, hogy sötét középkornak az európai történelem azon i.sz. 600-900 közötti korszakát nevezik, amelyről nincsenek írásos emlékeink. Nem tudjuk, hogy mik történtek abban az időben, ezért sötét.
Nos, az oroszok nagyon ajnározzák magukat itt 100 éve - azelőtt ők sem foglalkoztak európával, s mi sem velük. Megvoltunk e békés tudatlanságban boldogan, talán kivéve a renitens franciákat, akik kapcsolatot kezdeményeztek velük, itthon nem találván megfelelő partnerre. Ők is megérik a pénzüket, hisz Iránnal is csak ők ápoltak gazdasági kapcsolatokat, amikor a világ fejlettebbik fele mind embargó alá helyezte azt az országot.
De, visszatérve a sötétség idejére az oroszoknál. A sztalini éra legsötétebb éveiről azért nincsen filmes örökség sem - kivéve tán néhány, szovjet archívumból kikerült anyagot - mert a nép nevében a teljhatalom által elkövetett orbitális disznóságokat titokban akarták tartani a világ egésze előtt. Sztalin akaratából. És kérem, az a helyzet, hogy ma is inkább kiállnak Sztalin mellett, mintsem főhajtva a világ elé tárnák, hogy micsoda embertelenségeket követtek el akkor, abban a 20-30 évben ott.
Több embert gyilkolt meg hazájában a diktátor, mint amennyi meghalt a második VH alatt. Sztalin 30 millió embert küldött 20 év alatt a gulagokra, vagy végeztetett ki - nem katonákat, hanem civileket. A nyugati frontot megjárt katonákat - értsd, akik a mai Ukrajnától keletre eső országok bármelyikébe betette lábát, azaz Lengyelországba, Magyarországra, vagy ettől nyugatabbra - , nos azok ezen felül számolandók. Minden nyugati frontot megjárt katona automatikusan 10 év gulagot kapott, miután a frontról visszatért. Aztán, aki a 10 évet túlélte, az már csak örült, mint majom a farkának, össze volt törve emberileg, és nem akart okoskodni. Jól kitalálta ezt Sztalin elvtárs. És nem véletlen, hogy Putyin elvtárs alatt megint divat őt favorizálni, mint nemzeti hőst - nyilván csak olyan ember csinál ilyesmit, aki maga is hasonló szándékokat dédelget.
Komplett nációkat kényszermigráltak egyik országból a másikba. Utóbbiak oka is csak egy volt: felszámolni a nemzeti összetartozás erejét az egyes nációkban. Hitler zsidóírtása kismiska volt Sztalin ilyetén ördögi tervéhez, pontosabban ördögi munkájához képest, mivel véghez is vitte mindazt, amiről itt írok.
És Putyin elvtárs pontosan azért falaz ma is állampropaganda szinten a sztalini visszaélésekhez, mert maga is azt a hatalmat kívánja gyakorolni ott. Más racionális ok nincsen arra, hogy az oroszok, mint a Szovjetunió örökösei a mai napig nem tárták a világ elé viselt disznóságaikat - és nem is kértek bocsánatot senkitől sem. Arrogáns barmok, magyarul. Most is, amikor a mi minielnökünk odafelé barátkozik. Nos, madarat tolláról, embert barátjáról, szól a bölcs magyar mondás. Amiben biztos vagyok, hogy nem sikerülhet az orosz kapcsolatot még egyszer eladni itt, mint nekünk abszolút jót, holmi gázért cserébe. Túl sok ideig éltünk itt szabadságban ahhoz, hogy egy önjelölt minisztalin eladja országunkat, nemzetünket egy ősi ellenségnek. És, bár jogrendszerünket úgy manipulálta, hogy a szerint ő ezt jogosan megtehesse, azért hazaárulásért még ma is sittre lehet őt vágni, simán. Annak minősített esetéért, ráadásul, ami alsó hangon 15 év fegyház a jelenlegi BTK szerint is. Nincsenek kérdéseim. Állításaim vannak. Egyszer már volt ez az ország poltikai kényszerből önmaga elárulója, oroszbarát, aminek több nemzedék fizette meg az nettó árát. Végül a barátságnak az együttes gazdasági és morális összeomlás vetett véget az 1980-as évek végén - bebizonyosodott, hogy az oroszok nagy ötlete, a kommunizmus nem működik. Azaz, a sztalinizmusról is bebizonyosodott, hogy egy kalap szar volt. Most csak egy kérdésen van: Putyin elvtárs minek erőlteti? Sztalin elvtárs elbizakodottságának köszönhetően túl sok eleven  tanúja van annak a buktának - ennyi tanút nem lehet elnémítani. Márpedig, amíg a tanúk élnek, addig itt még egyszer nem lesz szovjetkommunizmus, vagy akármilyen más orosz hegemónia. Mert '56 lesz a vége megint. Nekünk nem kell ez igazából - és nekik sem. Elég szarul állnak nemzetközileg, nem kéne erőltetni ezt a buzulást. Oroszország már sosem lesz többé nagy, tessék észrevenni a valóságot. Az EU után Kína és India a világ 3. és 4. számú nagyhatalma, minden tekintetben. Már rátették lábukat a rajtkockára, nehéz lenne letolni őket onnan. Az oroszoknak bölcsesség kellene ahhoz, hogy észrevegyék, ők itt már nem nagyhatalom s soha nem is lesznek azzá többet. Változnak a dolgok, és van az a pont, amikor a lábunkat már hiába akasztjuk a küszöbbe, az élet átvonszol rajta akkor is, ha leszakad a körmünk. Ez az oroszok esetében sem működik másként. 

2 komment

Címkék: orbán putyin hamis gulag szolzsenyicin hazaárulás nemzetgyalázás


2017.07.01. 06:34 Mr. Waszabi

Ilyen az apák sorsa

Hajnal van. De ma nincs madárdal - egész éjszaka esett a csendes eső, néha feltámadó szélviharral. De mostmár csendes. Valahogy elnémította a madarakat is. Fekete foltok mozognak az altalajon, hang nélkül. Feketerigók, akik csöndben legelik a cseresznyefa földre hullt maradványait.
 
Én meg az apák sorsán gondolkozom épp. A férfi azért nő magasabbra, mint a nő, hogy messzebbre tudjon tekinteni. De nem csak fizikai értelemben, hanem szellemileg is.
 
A nőt az őt körülvevő környezet közvetlen közelsége izgatja. Milyen legyen a lakás - egyáltalán, legyen egy nyugodt lakhelye -, ki, mit vesz fel, milyen színeket, ki, mit csinál, mit csinálnak a szomszédok, barátok. A gyerekben is a kezdet érdekli, az élet két vége közül az előbbi szerint gondolkodik, a kezdet, a felnövekedés felől. Ezért nem emészti a gyermek felnövését, nem tudja elhelyezni gondolkodása palettáján a felnőttkori elszakadást. Neki ez a mintája, nem tud attól elválni.
 
Amiként a férfi sem tud a sajátjától elválni. Csak ő messzebbre tekint - 10-20-50 évvel előre az életben, gyermekei életét is így nézi. A jövőjüket, hosszú távon. A férfi azért gyűjt, kapar az életben, mert ez a gondolat vezérli. Ösztönösen. Az ösztön vezérlése nem tanultság függő - ugyanazt teszi a tanulatlan paraszt 4 elemivel akár, mint a diplomás, vagy az arisztokrata apa. Gyermekei, s azok gyermekei jövőjéről akar gondoskodni, rájuk akarja örökíteni élete teljesítményét, elérményeit.
 
Mindezek okán a férfi mindig egyedül van. Az asszony és a gyerek sosincs egyedül, ott van nekik a férfi, akire támaszkodhatnak - vagy éppen félhetnek kicsapongásaitól, de azért ott van. Ez is ösztön, csak éppen a nő és a gyerek ösztöne.
 
A férfi felett, amíg élnek szülei, ők uralkodnak. De, amikor szülei eltávoznak az örök vadászmezőkre, onnantól nem ékelődik senki ember fia a férfi és Isten közé. Érezni a súlyát a történésnek, amikor ez végbemegy. Akkortól nagyobb szabadság, de egyben nagyobb felelősség is hárul a férfira.
 
Hajnalban, első ébredéskor vér áramlik a puncidba, vagy áll a farkad. Szerencsés esetben, ha pár alszik melletted, mindkettőtökben ennek valamelyike megy végbe, és kefélni akartok, közös a vágy. És, ha nem vagy idegbeteg, vagy nem utálod a párodat, akkor engedtek az ösztönnek, és keféltek egy jót. Ez sem mai találmány. Nem tudományos, nem is elektronikus. Viszont jobb bárminél.
 
Mindeközben a feketerigók némán csipegetik a lehullott cseresznye maradványokat. Keféltek, aztán kielégülten, felfrissülve elkalandozik gondolatotok más felé. Az asszony a közvetlen környezete felől kezd el gondolkodni, ötletei támadnak, mit lehetne ma szebben, jobban, mint tegnap. A férfi meg elnéz a messzeségbe, és fiai, lányai jövője felől foglalatosodik. Így megy ez, s így is van rendjén.
 
Nincs holnap, nincs jövő. Csak a ma van, itt és most. A jövő abból épülhet, annak következménye lesz, amit a mában teszünk. Ezért nem létezik ma reggel még sem a holnap, sem a jövő. Majd a nap vége mutatja meg, mit ágyaztunk meg holnapra. Az a jövő pedig, amire apa tekint minden reggel, vagy este, az a messzi, nos, az majd napra nap hasonló történések mentén fog kialakulni.
 
A férfi azért van egyedül - akkor is, ha van párja -, mert vele született szemlélete mindig a távoli jövőt fürkészi, sosem a jelent. Reménynek is mondják az ilyesmit. Csak az arányokat nem szabad szem elől mulasztani - aki túlságosan sokat foglalkozik a távoli jövővel, s elégtelent a mával, annak nincs jövője - nem tud meggyökerezni a mában. Pedig ez fontos. Locsolni majd egykoron csak azt lehet, ami él - ami meg sem született, az nem is létezik.
 
Az érem másik oldala, hogy ha van párja a férfinak, hozzáillő, akkor ő meg tudja édesíteni napjait. Elragadó egy tündér feleség, aki pont betölti szerepét az életben. Akinek fantáziája van a főzéshez, a közvetlen környezete csinosításához, lelke a gyerekhez, aki tud akkor is jókedvet varázsolni a gyerek arcára, ha apa épp mérges rá. Az asszonyok a türelem és a szeretet letéteményesei, egyfelől. Máskor meg orbitális hülyék, akik elcseszik egyoldalú, kaptafás szeretetükkel - legalábbis ők azt hiszik, hogy szeretet az, amikor gyermekeiknek nem felemelő beavatkozást nyújtanak, hanem épp kárukra. De, minden embert ideálisan két szülő nevel fel, egy férfi és egy nő. Más és más az apa és az anya szerepe, Hajnal van. De ma nincs madárdal - egész éjszaka esett a csendes eső, néha feltámadó szélviharral. De mostmár csendes. Valahogy elnémította a madarakat is. Fekete foltok mozognak az altalajon, hang nélkül. Feketerigók, akik csöndben legelik a cseresznyefa földre hullt maradványait.
 
Szükséges megértenünk a fentiek fényében, hogy a férfi sosem tud nő lenni, és a nő sem tud férfi lenni. Nem tudnak működni tehát sikeresen a félcsaládok. Valakinek a tudata meg fog hasadni egy ilyen próbálkozáson - vagy a nő válik nem-nővé, vagy a férfi válik nem-férfivá. Egy elvált családban ezért fontos, hogy gyermekünket a kellő időben szabadjára bocsássuk. Nem jó, ha belesüllyed az ember az egyszemélybenvagyokkétszülő hamis és személyiségtorzító szerepbe. Nem működik. Nem véletlenül sikertelenek az elváltak párkeresései - az egyik lényeges ok e szerep személyiség torzító hatása.
 
A férfi-nő-gyerek kontextust senki nem tudja meghaladni, megkerülni. Az élet alapvető építő kövei ezek, tíz-száz ezer év óta változatlanul. És sok boldog ember élt már e Föld színén ezen késztetéseknek engedve. Aki nem lépi meg korszakosan ezen belső ösztökéit, aki nem enged ezeknek, de ellene áll ezen legbelsőbb törekvéseinek - követvén az önzés, az önközpontúság divatját, lehetőségeit, mert alternatívának hiszi azt, mintegy menekülő útnak ösztönei ellenében -, nos, azok az emberek csak ideig-óráig sikeresek, aztán elhervadnak éltük delelőjén, legkésőbb. Mindig leépülnek végül, elfogy belőlük a lélek, ideje korán. Elvesztik színeiket, lassan kifakulnak az évtizedek során. Lassan, de biztosan. Viszont túl korán.
 
Tévedni emberi dolog. Butának lenni is bocsánatos eset, korszakosan. Mert nem egyszer buta az ember élete során, aktuálisan, hanem sokszorta az. Gondoljuk újra életünket, ha valóban újra akarjuk azt kezdeni. És meg fogunk látni sok értelmes okosságot, megkénetenni jellegű indíttatást, magunkra nézve.
 
Bár e gondolatsor még hajnalban fogant bennem, már reggel lett, mire leírtam. A csendes eső még mindig esik változatlanul, s a madarak továbbra sem zajonganak. Érzik ők is, hogy ma az embereknek kell a hely itt, nekik kéne aktivizálódniuk, akármikben. Leginkább saját identitásuk nevelésében, alakításában. Én oda szoktam figyelni az ilyen természetes apróságokra - fontos dolgokban van teendőnk, ha már a madarak is hallgatnak. Azért hallgatnak, hogy ne zavarjanak minket gondolatainkban. Nem lenne baj szerintem, ha az egyes ember is megtisztelné magát azzal a tisztelettel, amiket a madarak maguktól éreznek fontosnak. Ösztön.
Gondoljuk újra életünket, ha valóban újra akarjuk azt kezdeni. És meg fogunk látni sok értelmes okosságot, megkénetenni jellegű indíttatást, magunkra nézve.

Szólj hozzá!

Címkék: jövő ma gyerek férfi tegnap elvált


2017.06.05. 06:27 Mr. Waszabi

Pünkösd - egy új szerződés kezdete

Pár gondolat. A kereszténységről, mint 2000 éves vallásról beszélnek általában. A mai nyugati kultúrák időszámításukat is Jézus Krisztus születésétől számolják. Pedig e hit - csak később lett liturgikus vallássá - elterjedése lassú, évszázadokig tartó folyamat volt, nem is volt egységes, sem tartalmilag, sem térben és időben nem volt permanens.

Ami a mai széles tömegek gondolkodásmódját is tükrözik az, ahogyan kialakulásának korai évszázadai alatt gondolkodtak az emberek. Akik az eltelt évszázadok alatt ünneppé emelték Krisztus születését, halálát és feltámadását, valamint számos más ember, rokon és tanítvány életeseményeit. Emberi élethez kapcsolódó események mind, kivétel nélkül.

Pedig a valódi ünnep Pünkösd kellene legyen. Ugyanis ezen a napon lépett életbe az új szövetség, amellyel Isten a vele való kapcsolatot demokratikus módon kiterjesztette minden egyes emberre, aki akkor és azóta született e Földre - mind e mai napig és ez után is. Ez az új szerződés volt ugyanis a krisztusi megváltás célja, értelme.

33. Pünkösdjét megelőzően csak próféták, ill. Jézus Krisztus élete során, az általa megérintett, felhatalmazott emberek kapták meg Isten közvetlen ismeretének, a vele való kommunikációnak a lehetőségét. Az emberek széles tömegei addig csupán értelmük, szívük gondolatai mentén értelmezhették az elhívott emberek utasításait, megnyilatkozásait, s életükben az Ószövetség ígéretei és retorziói érvényesültek eme engedelmességük, értelmük következményeiként.

Valamiképpen a teremtés kiteljesítése történt meg 33. Pünkösdjén. Isten korrigált valamit, feltette a koronát munkájára. Élhet házasságban az ember régi módin is, ahol nem szerelem, érzelmek mentén köttetett a frigy, és még akár működhetett is, a közös értékrend, törvények betartása okán. De, egészen más élmény volt mindenkor, ha a felek érzelmileg is kötődtek egymáshoz a frigyben.

Nos, ezt az érzelmi töltést, élményt adta meg hívei számára Isten, amikor kiengedte a szellemet a palackból. Pontosabban, kiengedte a Szent Lelket minden ember közé, hogy azokkal társalogjon, piszkálgassa szívüket, hajlítsa erre vagy arra itteni életük során. Ajándék ez, becses, ha alaposabban meggondoljuk.  

Ő az, aki belénk költözik, amikor behívjuk életünkbe - és Ő miatta hallgattatnak meg imáink Istennél. Mármint, ha a a bennünk levő Szent Lélek inspirálja azt, az esetben - s nem pedig emberi gyarlóságoktól motivált az a beszéd, vagy akár csak titkos gondolat, vágy. 

Ha ma körülnézek a világban, azt látom, hogy az emberek eltanácstalanodtak, s tanácstalanságukban inkább az emberben rejlő erőszaknak, testi indulatoknak adnak helyt, a szerint cselekszenek - elfeledvén a Szent Lélek ajándékát. Pediglen, ha valamikor, hát a mostani időkben volna rá a legnagyobb szükségük - amikor már egy ideje körbe-körbe járnak, s generációról generációra ismétlik a múltban elkövetett emberi hibákat. Mert ez a tendencia mutatja, hogy önmagukban nem képesek megújulni, megváltozni. Nos, mindezen jelenségekhez képest kellene örülnünk mindenek felett azért a bizonyos új szerződésért - amelyet a mai napon ünneplünk, vagy is inkább csak kéne neki örülnünk. Ez az egyetlen fixum itt ma a Földön, ami biztosan gyermekeink is örökölnek. Amit csak mi hordtunk össze emberi életünk során, alkottunk, kitaláltunk, mondtunk vagy írtunk akár - nos, mindaz elveszhet. Elég törékeny az ember élete és alkotásai is.

Ahhoz, hogy az új szerződés működésbe lépjen egyes emberek életében, nos, ahhoz először újra kell gondolniuk kereszténységüket. Szándékosan használok más szavakat, mint amelyeket az évszázados klisék kisajátítottak. Azért, mert amazok az eredeti tények megértését gátolják az évszázadok alatt magukra öltött idegen asszociációkkal. Ez is emberi munka volt, én nem lennék rá büszke. A lényeg az, hogy a megszokott kifejezések gátolják az említett újragondolást. Tiszta szavak és tiszta gondolatok kellenek ehhez. 

Szólj hozzá!

Címkék: pünkösd szentlélek új szövetség új szerződés


2017.05.27. 04:26 Mr. Waszabi

A Dassler fivérek

Vannak emberek, akikbe sok schwung szorult. Szándékosan írtam németül, a Dassler fivérekről akartam írni. Egy német kisvárosban, Herzogenaurach-ban volt a családnak egy szerény cipőgyártó vállalkozása. Valóban szerény, hisz csak hétköznapi emberek igényeit elégítették ki, semmi extra.
A mi mai szemünkben talán mókásnak tűnik, hogy a modern világ két nagy sportszergyártó cége - az Adidas és a Puma - , valójában egy testvérpár közös vállalkozásaként indult 1922-ben - és mai Herzogenaurachban, egy folyó két partján helyezkedik el.
Németországban nem volt könnyű az élet egy vesztes háború után, elkeltek tehát a jó ötletek. Az övék is.
A lényeg az, hogy két tehetséges testvér a sport világában kezdett fantáziát látni, apjuk cipő készítő üzemében nevelkedve. Lett egy látásuk a 20-as években. A cipőfejlesztő valójában Adolf Dassler volt - ő lett később az Adidas cég -, míg kereskedelmi szempontból Rudolf Dassler volt sikeresebb - ő lett később a Puma cég. Útjaik 1948-ban váltak el, de mindkettejük cége azóta is sikeres.
Számomra mondjuk felfoghatatlan, hogyan választhat el két testvért a szakma. De, lehet, csak azért nem értem, mert bennem nincs meg az a schwung, ami bennük. De, nem bánom, mert az emberi kapcsolatokat többre becsülöm minden sikernél, különösen a testvéremet. Ha imigyen tekintek az életekre, azt látom, hogy mindennek oka és következménye van. A sors lehetőségeket ad mindenkinek, de számon veszi az emberi akaratot, annak következményeit is.
Mindenesetre, csodába illő történet az övék, azt vélem.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem adidas puma dassler


2017.05.25. 20:00 Mr. Waszabi

Menekült kérdés

Itt ma mindenkinek igaza van. Igaza van annak is, aki azt veszi távcső elé, hogy a menekültek a nyugat jólétén akarnak élősködni. És igaza van azon nyugatiaknak is, akik azt mondják erre a törekvésre, hogy nem. Mindkét tömegnek igaza van itt és egyszerre.

Szerintem meg ellenőrzöttebbé kéne tenni az Európába irányuló migrációt. Ehhez meg kéne követelni például a személyazonosság megállapíthatóságát is, többek között. Aki Szíriából menekül, az ottani állapotok miatt, azt be kéne fogadni. De nem kéne például befogadni a Líbiából, Afganisztánból érkezőket. Mert nem ugyanaz a pikszis. És nem a bevándorlóktól kellene várnia az Európai hatóságoknak, hogy meg tudják állapítani, hogy a sok barna bőrű közül ki afgán, ki meg szíriai, hanem nekik kéne bizonyítaniuk itt, hogy honnan jöttek. Ezt egy pár szír tolmács el tudná dönteni, elég objektíven. Élnek itt Európában minden országban szírek, évtizedek óta, hát tessék megkeresni és felkérni ezeket a közösségeket, hogy amennyiben segíteni akarnak nemzettársaikon, akkor működjenek együtt az Eu-val. És szerintem nem lesz elutasítás részükről. 

Akik emigráltak amonnan, és sikeres életet gründoltak itt, nos, azok nem fognak nemet mondani. Csak hát a kormányzatnak kéne leereszkednie arra a szintre, hogy ilyen civil szervezeteket megkeressenek, felkérjenek. 

Én ismerek egy régóta itt élő szír migránst. Fejszalnak hívják és a Lövő ház utcában üzemeltet egy szír éttermet. És első naptól, hogy oda betettem a lábamat, kialakult valamiféle emberi viszony köztünk - a közös, emberi lélek mentén. Ha arcára nézel, európai embert látsz. Fehéret, nem arabot. Beszédén érezni csak, hogy nem ide született. De bazmeg, neked árulja itt a szír ételeket, minden nap, évtized óta, nem a migránsoknak - na ezt kéne megérteni adott helyzetben. És nem mellesleg, nála nem kötelező imádkoznod Allahhoz, ha nála vásárolsz - nem erről szól a történet. Hanem a finom kajákról. Nála láttam először tört búzát, s ettem is. Ötször később ezért vettem magam is ilyet, otthonra. Tanított valamit egy másik nemzet fia, itt, számára idegenben számomra. Tanultam valamit, amit korábban, és nélküle nem tudtam volna megtanulni az életben. Ne legyünk hülyék, amondó vagyok. 

Ma azt mondom, hogy a sötét középkorba igyekszik ez az ország. Ha mi, magyarok nem értjük itt és ma, hogy mit jelent menekültnek lenni, azaz kényszerből elmenni saját hazánkból más országokba, akkor megérdemeljük '56-ot másodszor is. Mert minden korsó addig jár a kútra, amíg össze nem törik. 

Szólj hozzá!

Címkék: szír kajálda fejszal


2017.05.25. 19:25 Mr. Waszabi

Hogyan hackelik világunkat ma az oroszok?

Túlterheléses támadás. Ezt művelik, igen kifinomult módon. A túlterheléses támadás alapjáraton mit is jelent?

Az IP világban a legtöbb szerver 16 bites tartományban oszt portokat. Mit jelent a port? Amikor egy szerverrel kapcsolatba akar lépni egy másik gép, szoftver, akkor be kell hozzá jelentkeznie mondjuk a 8080-as porton. A cél szerveren ott mindig figyel egy szoftver, amelynek az a dolga, hogy az ott beljelntkező számára egy egyéni porton nyisson privát üzenetcsatornát. A DDos támadás elve azon alapul, hogy a szerverek 16 bites portazonosítókat képeznek, azaz 0-tól 65365-ig. A támadás stratégiája azon alapul, hogy kellő mennyiségű zombi géppel sikerülhet elfogyasztani a célzott szerver kiosztható portszámait ebben a tartományban, és ha ez a támadás sikeres, akkor a szerver összeomlik.

Nos, ezt művelik az orosz állami hekkerek is, egy magasabb szinten. Információs korban élünk, tehát , ha sikerül a felhasználókat összezavarni kellő mennyiségű téveszméket tartalmazó információkkal, akkor ő is meg fog dőlni, amikor már nem képes feldolgozni adott időintervallumban kapott információkat. Elsősorban azért, mert nem képes ellenőrizni azok hitelességét. Itt az emberi agy működése, annak reakcióinak ismerete szükséges a támadáshoz. Mert nyitva tartja például Facebook, Twitter, Reddit felé a figyelmét, szinte állandóan. És ezt használja ki az orosz titkos szolgálat - számos embert alkalmaz a célból, hogy neked bullshit tartalmú üzeneteket generáljanak ezeken a platformokon, olyan dezinformációkat, kétségeket plántáva beléd, olyan gyakorisággal, hogy ne legyen elegendő időd azok feldolgozására. Azaz, túlterhelni igyekeznek agyadat, az általuk felmért átlagos emberi reakciók ismeretében. Ha a lényeget tekintjük, ez ugyanaz, mint a DDos támadás - arra gyúrnak, hogy oly sok információval árasszanak el téged, amelyet nem vagy képes feldolgozni - és végül agyad megadja magát azon információknak is, amiket ők nyomatnak. És általában az ember, ha nem képes feldolgozni az őt ért információt, akkor általában megadja magát és befogadja azt, ami őt éri, ezen alapul az Orosz állam igen jól szervezett nemzetközi támadása a világ bármely állampolgára ellen.

Nos, ilyen egyszerű meghekkelni egy embert. Vagy 10 milliót. Vagy 100 milliót. Vagy akármennyit. Terjesszünk álhíreket a világhálón, lehetőleg személyre szabottan, azaz tudván, hogy ki demokrata, azokra fókuszáljunk - ennyi csak. És harmadnapra neked már fogalmad sincs, hogy miért is gondolod épp úgy,arról, amit - de elhiszed ma itt, hogy Soros György első számú közellenség itt. Pedig ennek semmi alapja nincsen a valóságban. Csupán hitelesnek látszó emberek állításainak hittél. Vagy, hogy Putyin igazából nem cárevics, csak a rothadó nyugat ópiuma mondatja azt a közhálón = kutya közönséges Sztalin-leszármazott, aki mint nagy elődje, próbálja a világ többi részével elhitetni, hogy ő nem az. Miközben ez csupán mások akaratának nagyon tervezett kommunikációs szálainak eredménye - nem kevés állami pénzzel megtámogatva az ilyen kampányokat. Mert a hekkerek sehol nem dolgoznak ingyért, ha a szabadságot kell rombolni. Oroszországban is vásárolni kellett az ilyen embereket - ahogy nálunk az újságokat, és velük az újságírók tömkelegét. De, ez sem fog összejönni, végül. 

Mondd, nem kezdtél el gyanakodni itt, amikor újra felmerültek itt 30 év múltán a régi kommunista sablon dumák a nemzeti állampárt részéről? Hát pedig kellett volna. Orbán ma itt pont ugyanazokat az MSZMP-s hazugságokat tolja arcodba , mint akkoriban az eredeti MSZMP, csak most nemzeti színű köpenybe csomagolja azokat - de lényeg ugyanaz. Hajtsd meg a fejed az aktuális kormány akarata előtt, és jobb lesz neked és családodnak.

Putyin = kis Sztalin. Vagy = kis Cár. Sablonok működnek ezen a szinten is. Annak kérdése, hogy végül ki győzhet le kit, nos , csupán a fentebb leírt informatikai alapismereteken múlik - ha nem tudod, mire alapozzák ezek stratégiáikat, akkor nem lehetsz nyerő sosem - ha viszont felismered, milyen egyszerűek azok, akkor sikerrel léphetsz fel ellenük. Nos, mindenképpen rajtad áll, hogy megszívatnak-e ők téged, vagy sem. Érdemes lenne gondolkoznod a fentebb leírtakon - nincs benne semmi becsapás, mellébeszélés. Én mindig azt vallottam, hogy amit mondok, azt ne higgye el szűretlenül senki - hanem próbálja ki a maga életében, ellenőrizze annak az állításnak igazságtartalmát a saját életére nézve. Ma sem mondok mást. Gondold végig a fenti állításokat a saját szemszögedből, hogy állnak-e, igazak-e.

Eleddig még nem  kaptam olyan reklamációt, hogy bármi, amit közzé tettem, az hülyeség lett volna. Én ebből azt a tanulságot vontam le, hogy nem beszélek, írok hülyeségeket.   

4 komment

Címkék: orosz kommunizmus hacker eladás hazárulás


2017.05.05. 10:02 Mr. Waszabi

Miért nem működhet Orbán Viktor álma a valóságban?

Hallottam egy érdekes elméletet, mely szerint a 20 milliónál kisebb lélekszámú nemzetek nem képesek feltörni, sosem lesz belőlük átütő,stabil hatalom a nemzetek közösségében. És, így visszatekintve a történelem elmúlt évszázadaira, valóban ténynek látszik. Érdekes módon, Kádár János ezt látta már 1962-ben. E szerint is politizált.

És van egy másik elmélet, ez a sajátom. Aki nagy családban nőtt fel - 4-5-6 testvér vagy több -, az gyakorlati tapasztalatból tudja, hogy van hierarchia a testvérek között. Számít az első szülött, sőt, egyáltalában, hogy ki hányadik a családon belüli rangsorban. Az én meglátásom szerint a nemzetek között is ez a minta érvényesül. A korai nagy nemzetek több évezreden át regnáltak, 2-3 ezer éven át. Az egyiptomiak, perzsák, indusok, kínaiak/mongolok. Ők alkották az emberi történelem hajnalát, délelőttjét, ha úgy tetszik. Eddig az elmélet. Mármint a tömeg elvén alapuló szemlélet szerint.

Mert ezek mellett már az ókorban is megjelentek kis lélek számú nemzetek, akik eszességükkel pótolni tudták a tömeg hiányát. Gondolok itt a görögökre s rómaiakra, vagy akár a vikingekre.

A modern Európa mai identitását leginkább a vikingek határozzák meg ma is. Nem sok lélekszámú, északi nép voltak itt a Krisztus születése utáni évszázadokban, ám bátorságuk, vállalkozókészségük minden felé elvitte őket a kontinensen. Nem elsősorban harciasságuk miatt - ezt kevesen tudják -, de sokkal inkább kereskedelmi vénájuk okán.

Az egy dolog, hogy meghódították a korai Britanniát, Frank-hont, de emellett terjeszkedtek Oroszország európai területein is, egészen Bizáncig. A mai Oroszország területét például nem fegyverrel hódították meg, hanem kereskedelemmel, és ennek mentén csurogtak le egészen Bizáncig. Tehát nem csak harciasak, vakmerők voltak, hanem bizony okosak is.

Amire ki szeretnék lyukadni ezen írással, az az, hogy gyakorlatilag a legnagyobb hatású nép voltak az európai történelem során. Vegyültek, beilleszkedtek, alkalmazkodtak. Olyannyira, hogy simán megkeresztelkedtek a kereszténység bizánci dominanciája után, Walhalla ide, Ragnarök oda.

Visszatérve a születési sorrend fontosságára, azt szeretném kihozni ebből, hogy a magyaroknak is megvolt a maguk nagy korszaka. Elég ránézni egy középkori Európa térképre, pontosan látszik.

Viszont, az idő kereke nem állt meg, és amiként elvesztek az ókori nagy birodalmak, szinte molakuláikra estek szét a későbbiekben, nos, akként Magyarország nagy korszaka is elmúlott már. És ezek közös, egyértelmű jellemzője, hogy többé sosem lettek nagyok. Nos, a mi országunk sem lesz. Nézz csak Egyiptomra, vagy Iránra, vagy Görögországra, esetleg Olaszországra. Egyik sincs az éppen aspiráló világhatalmak listáján, még képzeletben sem ma. Mármint saját képzeletükben sem. És mi sem. Valami történt itt vagy ott, ekkor vagy akkor, amiről fogalmunk sincs, hogy mi, vagy miért történt, de a valóság által évszázadok alatt rajzolt kép egyértelműen mutatja, hogy mely nemzet mi nem tud lenni jelenleg. 

Nos, ezért marhaság Orbán Viktor ideája, törekvése egy erős Magyarországról. De, mondok más aspektust. Általában logikusan azt gondoljuk, hogy nekünk azért nem megy a szekér, mert nincs kelendő ásványkincsünk, például aranyunk vagy olajunk, vagy ritkaföldfémeink. De nézd csak meg Venezuelát, amely a Föld egyik olajban leggazdagabb országa - és hová jutottak mára? Éhséglázadások vannak. Én azt vonom le ebből, hogy nem a lehetőség számít igazából, hanem hogy egy-egy nemzet mennyiben tudja azt kiaknázni, mennyi okosságot tesz hozzá a lehetőséghez. 

Az oktatás mai leépítése, lebutítása, annak favorizálása, támogatása helyett nettó ökörség itt ma. Azért, mert az ásványkincs nélküli országok közül csak is azok emelkedtek fel, amelyek felismerték, hogy ha nincs ásványkincs, akkor okosságban kell elöl levővé válni. Lásd Svájc, Japán. Ma is vezető iparú országok technológiai értelemben. És mindkettő jól megél belőle jó rég óta. Nem lehet, hogy nekünk is ezt az irányvonalat kéne követnünk esetleg? Kérdezem, nem mondom.

2 komment

Címkék: magyarország japán okosság bölcsesség svájc 21.század ásványkincs


2017.04.08. 19:36 Mr. Waszabi

Chesterfield

Elviszlek utazni, picit, lélekben. Már, ha szeretnél utazni. Jó lesz, hidd el :)
 
17 évesen vették ki a mandulámat. Nyáron, amikor dög meleg volt. Amikor még a légkondicionáló berendezés szinte nem is létezett az akkori Magyar Népköztársaság területén, legfeljebb kiváltságosok számára, de kórházakban tutira nem. Szóval meleg volt.
Azért akkora tervezték a műtétemet, mert akkor volt nyári szünet a gimiben. Hát, mit mondjak? Elég szar élmény volt az egész, majdnem meghaltam végül.
De a nővérkék már első este megmentettek, és ezért különös gondot viselek irányukba azóta is - azóta tudom, hogy milyen megterhelő munka a nővérség. Legfőképp azzal mentették meg életemet, hogy nem viseltek melltartót és kibaszott csinosak voltak...és most engem is ráz a röhögés - mert hány cikket is olvashattunk itt sok éven át arról, hogy egy férfiba mi is tartja a lelket? Azért pofátlan ne legyél - hány verset írtam a nők szépségéről? Hát akkor pariban vagyunk - én nem hazudtam sosem, egy fikarcnyit sem. Na, lapozzunk.
Ugye, már majdnem elhitted a tipikus pornójelenetet? Hát, picit vegyél vissza, mert eleve nem ezért kezdtem ezt az egészet, nem erről szól.
Megvolt a műtét, és utána a fekvő kúra. A nővérkék valóban olyan szexik voltak, de egyben könyörületesek is, azaz, igazi nők. Nem csak a seggük volt jó, hanem a lelkük is, és ezért nem lehetek soha eléggé hálás nekik.
Szóval, mindezeken túlesve, X öregúr padszomszédja lettem a kórteremben. Aki egy öregember volt. Volt ott akkor egy másik résztvevő is, csak akkor ő már kommunikációképtelen volt, gyakorlatilag. Azaz,nem tudtunk vele kontaktust teremteni, mármint emberi szinten. Ez kurva fontos differencia rád nézve is - nem mindegy, hogy csak nem tudsz beszélni, vagy az agyad is nulla.
Na mindegy, a lényeg, hogy a másik, az életképes meg csak azért volt ott a kórházban már hetek óta, mert a családja, meg a körzeti orvosa gondolta, hogy neki ott a helye. Ő meg csupán elszenvedője volt mások akaratának. Gyermekeiének. Az aggodalmaikénak.1985-ben, bszd meg. Nem 31 évvel késöbb, amikor te pontosan ugyanilyen elképzeléseid mentén utalod be az állami halálkórházak akármelyikébe apádat, anyádat, nagyapádat vagy nagyanyádat. Vagy akár a saját gyerekedet.
Nos, akkor mi csak beszélgettünk, kényszerűen. Mi mást tehet az ember fia, amikor egy légtérbe van zárva más emberekkel. Ösztönös az ilyesmi.
Később, amikor már "járóbetegek" lettünk, lemehettünk a kistarcsai kórház parkjába. Annak is örültünk. És egyikünk sem gyújthatott rá - ez közös élményünk volt. Nem is mertünk, de talán pont ezért felmerült a téma.
Én, mint nagypofájú nyikhaj, meg eleve beszédes ember elmondtam öreg kísérőtársamnak egy séta alkalmával, hogy én Chestesfieldet szívok épp.
Erről neki meg háborús élményei jutottak eszébe. Hogy a második világháborúban ő amerikai hadifogsába került a nyugati frontom - erről meh nekem tanítottal addig minél kevesebbet, lehetőség szerint, mert akkor még Brezsnyev volt a szovjet pártfőtitkár.
És elmesélte X úr nekem, hogyan is került ő a második világháborúban a nyugati fronton amerikai hadifogságba, valahol Németországban, és hogy ott milyen élete volt. Hogy ott emberként kezelték őt, szinte szanatórium volt számára. Hogy Chesterfieldet és amerikai csokit kapott ott napi ellátmányként. Nagyjából ez volt a közös pont - Chesterfield. Azóta is mélyen égett a lelkembe, mert akkor értettem meg, hogy két ember között akármilyen közös vonás tus hidat verni. És ezt én felhasználtam későbbi életem évtizedei során.
Meg még mesélte X úr, hogy a hadifogolytáborban összejött egy lengyel nővérrel, akivel hamar megtalálták a kontaktust. Erre felfigyeltem - én is szerettem volna akkor egy nővérrel kontaktust, csak akkor még nem jött össze.
Azt mondta, tudod, ott voltam én, meg ott volt ő, és mindegy volt abban a helyzetben, hogy nekem feleségem volt valahol, neki meg férje máshol - élni kellett, hát éltünk az élet adta alkalommal.
Hát én is erre szeretném most felhívni az élők figyelmét, hogy az élet, az nagyon nem az emberek elképzelései mentén alakul igen gyakorta. És hogy azért kell megtanulnunk embernek lenni békeidőben, hogy majd az esetleg bekövetkező, általunk nem tervezett háborús időkben is azok tudjunk maradni, lenni. Az emberek bár képzelnek dolgokat, és igen sok erőfeszítést tesznek akaratuk véghezvitele érdekében, de többnyire nem ez jön össze, hanem valami más. Nos, az igazi emberek képesek felfogni, hogy mi nem jött össze, és ha nem jött össze, akkor valami mást kell összehozni, ha a jövőt akarjuk itt, aktuálisan építeni.
Én azóta sem szívtam sosem Chesterfieldet - mindez csupán az én egyik steinbecki élményem volt, réges rég, 32 évvel ezelőtt. Érik bennem a gyümölcs :) - csak még nem született meg, nem érett meg. Jó munkához idő kell? Igen valószínűleg.
Kitartó vagyok. Azt azért remélem, hogy ma el tudtalak vinni utazni picit más vidékekre, mint ahová menetrendszerűen szoktál, és tudtam veled olyan környék lelki levegőjét szívatni, amit nélkülem sosem tudtál volna. A remény minden emberi próbálkozás alapköve. Olyannyira, hogy gyakran nem oltjuk le másokban, akkor sem, ha tudjuk, hogy hiábavaló - mert nem éri meg a fáradtságot. Jézus sem oltotta el a pislogó gyertyabelet - ha ember vagy, értelmed ez utóbbinál kezdődhet. Mondom, kezdődhet. Azaz, eshetőség, legfeljebb. Túl sokan nem tudtak emberré válni az elmúlt évezredekben itt, ezért hát bizalmatlan vagyok - ezért én kérek elnézést.
És most nem számolok háromig, és nem is fogsz felébredni - mert ez az utazás a valóságban történt, nem varázslás, vagy hipnózis volt. Csak egy olyan dimenziójában a jelen világnak, amelyet kevesen látogatnak manapság. 

Szólj hozzá!

Címkék: élet e történelem magyarország emberek mikorország


2017.04.07. 12:27 Mr. Waszabi

CEU - avagy délelőtt hun tetszettek lenni?

Nem nagyon szeretnék politizálni már. Elég nagy a zűrzavar így is, amit a hivatásosok keltenek itt ma, worldwide, nem kell a hangulatkeltés feleslegesen. Csak éppen az jutott eszembe, hogy a hazugságok nem teremtenek értéket. A hazugság sosem kimaxolt valótlanság - akkor mindenki tudhatná róluk, hogy haszontalanok. A hazugság mindig több-kevesebb igazságtartalommal vegyített - tudod, mint a vizezett bor. Van benne bor, csak éppen érzi az ember, hogy olyan szar ízű.
 
Megszólalt a minap a CEU egyik professzora. 2017-ben. És eszembe jutott erről az a régi sztori, amikor még a 80-as években ki kellett mennie az állattenyésztő hallgatónak gyakorlatra a tehenészetbe, történetesen a hajnali fejéshez. Fél ötre ért oda. És az öreg Jóska bácsi csak annyit kérdezett tőle: "Oszt délelőtt hun vótá, kisfiam?" Merthogy az adott tehenészetben éjjel fél kettőkor kezdődött a hajnali fejés. Egy ezres tehenészetről volt szó.
Azt tudni érdemes - mellesleg - , hogy a tej nem a tejgyárban készül, hanem tehenekből fejik. És a teheneket jobb helyeken naponta 3x fejik, és ahol sok az állat, ott bizony a reggeli fejés már hajnalban, éjjel megkezdődik. Azért, hogy az állatok ne szenvedjenek, már akik a sor végére maradnak.
 
Nos, nekem az jutott eszembe, hogy ez a nagyon elismert professzornő is csak akkor kezdett sikoltozni, meg kinyilvánítani véleményét, amikor már neki fájtak a történések. 2017 tavaszán. Pedig értelmes ember - még ha nem professzor is - már 2010-ben, sőt 2006-ban, 2002 után is tisztában lehetett vele: amit Orbán művel, az ide vezet. És arra semmiképp nem lennék büszke, hogy az eltelt 10 év alatt ő mindvégig rászavazott - mert ez azt jelenti, hogy minden doktorija ellenére nem volt szeme a lényegre, nem vette észre, amit kellett volna. A keresztény mivoltának emlegetése nélkül valószínűleg sosem írok a témáról egy betűt sem. De pont emiatt kénytelen vagyok. Kereszténynek lenni ugyanis nem egyszerűen elvek rendszerét jelenti. Hanem emberséget, empátiát. Benne van a Bibliában, hogy mitől lesz az ember fia vagy leánya Istent követő emberré. És azon kijelentések követéséhez nem szükséges diploma, sem doktori - mindenki az emberi jóérzése, gyermeki lelkiismerete mentén képes érteni, illetve akarata mentén követni. Tehát meglehetősen sértőnek érzem az itteni átlagra nézve egy ilyen bullshit elsütését. Abban biztos vagyok, hogy sosem szégyen tanulni, s ezzel a professzornő is egyetért. Hát ő most tanul valamit, amit esetleg lehetett volna korábban is - neki is.
Mindezek ellenére sajnálom a CEU elleni kormányzati támadás megtörténtét, tisztelem az ott folyó munkát ma is, de lássuk be, hogy vétkesek közt cinkos, aki néma. Ő is néma volt, sőt, megszavazta azt a szisztémát többször is, amely végül a mai állapotokhoz vezetett, és amelyekről korábban is tudhatta volna, hogy hová vezetnek. Voltak, akik kiálltak kellő időben az itteni politikai hatalom alakulása ellen, de például a professzorok sem hallgatták meg véleményüket. Ahogy látom, a művészek sokkal fogékonyabban voltak a történelmi ismétlődések észlelésére. Csak hát, kimondott, leírt szavaik visszahullottak a porba a maguk idejében, nem találtak társadalmi visszhangra az értelmiség szélesebb köreiben - amiként a professzor asszonynál sem.
Volt ez már így itt párszor, ebben az országban - most az a szerencsénk, hogy nem írják össze az embereket és nem transzportálják őket, s elkobzott vagyonukat nem osztják szét a hazaárulók között. Most még legalábbis.

138 komment

Címkék: orbán fidesz magyarország CEU


2017.03.30. 21:04 Mr. Waszabi

Turbó

A 80-as évek gyermeke vagyok. Azé a generációé, amelyik még ismerte, mit jelent a tubó gomb az IBM PC-n.

Nekünk ez iránymutató volt. Arra nézve, hogy meg lehet nyomni a turbó gombot, az élet akármely vetületében. És sokan meg is nyomtuk. Én is benyomtam - majd két évtizede. És igyekeztem felvenni a fordulatot, amit az élet ezen gombnyomás eredőjeként diktált nekem.

Néhány évvel ezelőtt a turbó gomb hatására elértem az ember által elérhető világ végére. Egy hatalmas vízesés volt, amelybe belelógathattam a lábamat - hideg volt, nem kellemes - és elgondolkodhattam azon, hogy oké, és akkor innen hogyan tovább?

Nem volt tovább. Csak visszafelé - azon az úton, amelyen jöttem. És elindultam visszafelé. És figyeltem. Figyeltem mindarra, amit az oda úton nem vettem észre. Mert azt megértettem, hogy be vagyok korlátozva Isten által idelent, s hogy mindez a történés arról szól, hogy én mit nem vettem észre az általam vágyott odaúton.

Hogy őszinte legyek - életem legnagyobb zakóit ezen a visszaúton szenvedtem el. Nem könnyű téma.

Amikor már visszafelé jössz a hegy tetejéről, amelyre vágyik felmászni itt a legtöbb ember, gondolván, hogy az valami pluszt adhat életéhez, vagy akár az az élmény hozhatja meg számára a korlátlan jövőt - és amikor rájössz, hogy igazából a hegy tetőre való feljutás csupán más nézőpontot adhat számodra a saját jövődre nézve, egy másik látószöget, de nem szebb vagy jobb, esetleg könnyebb jövőt, s ez által nem oldja meg korábbi gondjaidat, csak sokszorozza, nos, akkortól fogva nincs mit tenni. Csupán résztvevője vagy saját sorsodnak, nem alkotója. Élhetsz a sors által adott alkalmakkal, csupán. 

Mire jó a turbó gomb? Legfeljebb arra, hogy amit e nélkül 60 évesen tapasztalnál, azt 40 évesen éled meg. Én benyomtam ezt a gombot évtizedekkel ez előtt - és tettem, amit diktált a menet, és ma azt mondom, hogy nem bántam meg, hogy benyomtam.

Az emberek egyformán hülyék ma is - akárcsak 30, 50 vagy 100 éve. A különbség közöttünk csupán annyi, hogy én 49 évesen tudom mindazt, amit egy átlag 60-70 éves ma itt, legfeljebb. És hogy nekem még van hátra az a 20-30 év, megadva számomra a lehetőséget, hogy okosabban éljek, mint elődeim.

Csak ennyi - de, szerintem ez is elég sok. Én így szemlélem ma ezt az egészet. Majd szólj, ha túl demens leszek - de szerintem még jó darabig nem leszek. Én is kíváncsi vagyok, meddig húzom itt :)

Szólj hozzá!

Címkék: élet gyerek férfi kor minta


2017.03.11. 14:16 Mr. Waszabi

Hitel

Eredetileg egy nagyon jó ötletnek indult ez a találmány - jó régen, még az ókorban. Arról az egyszerű eseményről szólt, hogy akinek voltak felhalmozott készletei, az némi kamat fejében kölcsönadhatta vagyonelemeit olyanoknak, akiknek tőkére volt szükségük. Korai elődeink persze nem voltak pénzéhesek - az ókorban 1-2% volt legfeljebb a kamat mértéke. És még azután is sokáig. 

Azt már csak a modern ember találta fel, hogy a pénzkölcsönzés akár domináns, gazdaságvezérlő üzletággá is lehet, és mint ilyen, irgalmatlan kamatlábakat diktálhat. Már megint a pénzéhség köszön vissza ebben.

Nem akarom hosszúra nyújtani, csak fontos témának tartom. És nincs is mit sokat írni erről - igazából a kevesebb több. Az volt évezredeken át is, és ma is az. A történelem véletlenjeinek köszönhetően, megláthattuk tegnap, hogy mire elég az ókori kamatláb itt és most. Egyelőre, pár év után az látszik, hogy semmire. Azaz, a vegetálásra sem. Mert több gondot gerjeszt a fejlődési temperamentumunkkal jelenleg nagyon nem pariban lévő alacsony kamatláb, mint amennyi előnye van. Szerintem nem kéne felülről, mesterséges politikai akarattal befolyásolni a piacot, mert az több ezer éven át bizonyította, hogy saját törvényszerűségei mentén képes életben maradni - mindenkor.

Tehát az nagyon nem jó elképzelés, hogy csak azért, mert némely politikus is tanult közgázt, ám azt sosem gyakorolta piaci körülmények között - , nos, ha ebből azt vonja le, hogy értelmesen és eredményesen beavatkozhat a piac folyamataiba.  

Ez a magyar gazdaságpolitikára is érvényes, de talán személetesebb, ha a tőlünk messzebbre levő országok gazdaságpolitikáját és azok eredményeit nézzük. Egészen a mai napig az olcsósításra ment a nemzetközi harc - de az olcsósítás a piac ellen törekszik - és pár év óta ennek hatása kézzel fogható. Ki a franc akarja kockáztatni a pénzét 0,3-0,5 vagy akár negatív kamattal? Ellentmond minden ösztönös emberi törekvésnek. Az már csak a politikusok elmebeteg elképzelése, hogy ha a legális piacon nem tudnak bizonyos hozam felett elérni nyereséget a befektetők, akkor megelégszenek a legálisan elérhetővel. Pedig nem. Ilyen helyzetben általában megerősödik a fekete gazdaság, az illegális áruk piaca - ahol sokkal nagyobb nyereséget lehet elérni. Nos, ez utóbbi  a realitás. 

A piac bár kétségtelenül árazza pénzéhségét is manapság - azért valahol a piaci kalulált törekvések és az állami elképzelt illúziók között helyezkedik ez az a valós kamatláb, amelyből képes szárba szökkenni és hosszú távon, bicsaklás nélkül üzemelni a maid, fejlett gazdaság. Hosszútávon ugyanis egyik, egyoldalúan kizsákmányolt, kicihelt gazdasági szereplő sem képes állni a sarat. 

Szólj hozzá!

Címkék: politika gazdaság kamat kamatláb


2017.03.11. 12:22 Mr. Waszabi

Egy új háború küszöbén

Előrebocsátom, hogy csak gondolatokat fogalmazok meg. Egy mezei emberét. Nem vagyok sem történelemtudós, sem harcászati szakértő. A számoláshoz, gazdasághoz értek egy picit.

Évek óta rendszeresen nézem az ismeretterjesztő csatornákat, illetve olvasom az ilyen témájú cikkeket. Nem csak a természetről szólóakat, hanem a történelmi témájúakat is. Igazából utóbbiakat kényszerűen, mivel ilyeneket is ad valamennyi ismeretterjesztő csatorna. És mondjuk 4-5 éve fel is merült bennem a kérdés, hogy ugyan, miért nyomatják még a 21. század 2. évtizedében is annyira a II. világháborús vagy azt megelőző témájú filmeket? Hisz már rég elavult. 

De pár év óta kezdett értelmet nyerni mindez szememben (is). Amióta Oroszország csak úgy simán lerohanta Ukrajna egyes területeit, nos, azóta értelmet nyertek szememben az ismeretterjesztő csatornák 2 emberöltővel korábbi történésekről szóló feldolgozásai. Kísértetiesek a párhuzamok ugyanis az 1-3 éve itt és ma történő politikai-katonai cselekmények és a 70-80 évvel ezelőttiek között. 

Habár csak elvétve vannak elszórva a mai hírekben az olyan információk, miszerint Oroszország csapat összevonásokat végez a lett, livtán, észt és lengyel határain, s ezeket, illetve ezek miatti aggodalmaikat az említett országok folyamatosan jelzik a nemzetközi fórumokon, még is egy dolog nagyon feltűnő. Hogy az USA ezeket lereagálja fizikailag, azaz, folyamatosan egyre több fegyverzetet telepít a NATO ezekbe az országokba. Azóta is, amióta Trump az elnök odaát. 

Szerintem a történésekre érdemes figyelni, és nem arra, melyik politikus mit mond a szájával. Az M1A Abramsek érkezése az említett országokba, nos, nem az a kategória, ami felett át kellene suhanni, mint érdemtelen apró történés. Összevetésül mondom, hogy hazánkban jelenleg egyetlen ilyen nehéz harckocsi sem állomásozik. Habár érkeztek ide is NATO harcjárművek, de azok csak könnyű páncélosok.

A történések azt rajzolják ki, hogy nagyon közel állunk egy új, európában megtörténhető háborúhoz. Ami nagyon gáz. A kis balti államok megfogalmazott aggodalmait vélhetnénk akár túlzott félelemnek is. De Lengyelország aggodalma - a maga ismert történelmével, különösen az oroszok által, korábban is törekedettekre és megtettekre, illetve a két ország ilyetén jellemezhető sok évtizedes feszültségeire - , nos, azt mutatja számomra, hogy valós a veszély, s jogos az aggodalom. Mi itt Magyarországon nem annyira érzékeljük ezt a veszélyt, mert nincs közös határunk Oroszországgal. De, mint rokon nemzet lévén, hiszek a 40 milliós lélekszámú Lengyelország által megfogalmazott aggodalmaknak. Ismert történelmi hátterüket nézve, nem gondolom, hogy riadót fújnának holmi képzelt veszély esetén - elég régóta szomszédai Oroszországnak. És az sem véletlen, hogy többek között a magyar közvéleményt is fokozott erővel próbálja az orosz titkosszolgálat hekkelni - értsd: oroszbarát cikkeket, híradásokat megjelentetni az itteni médiában. Ne legyünk naivak.

Én csak kapkodom a fejem, annak fényében, hogy azt látom: 70-80 évvel ezelőtti geopolitikai törekvések, és propagandák éledtek itt újjá az elmúlt 3 évben. Olyanok, amelyeket itt egyetlen európai ember sem akart volna megismétlődni látni ezen a területen, az elmúlt évszázad során már megtörtént előző kettő tapasztalatai és szenvedései nyomán. 

Oroszország kínlódik. Van egy éves 1300 mrd dolláros GDP-je, ami semmire sem elég egy 150 milliós lélekszámú országnak. Arra biztosan nem, hogy akár egy Sztalini háborút vívjon bárkivel. Ahhoz már túlságosan emancipálódott a lakossága - már nem a sztalini kommunista birodalom, ahol számolatlanul lehetett éheztetni lakosságát. Nem telik rá nekik gyakorlatilag - szemben az USA-val, amelynek 16000 mrd feletti a GDP-je, szemben Kínával, amelynek 10 000 feletti ma már a GDP-je. És Kína fokozódó nemzetközi gazdasági és politikai, katonai ambícióit tekintve, nem gondolom, hogy ki akarna maradni egy esetleges világhatalmi-újrafelosztásból.

Háború? Ha nekem kéne megfogalmaznom, mint gazdasági területen ténykedő szakembernek, akinek bőven volt ideje tanulmányozni a témát, nos: pénz, pénz, pénz. E gondolat nem tőlem származik, de igazolni tudom saját észleléseimmel. A háború ugyanis: technológia, mennyiség, utánpótlás, ellátmány. Utóbbi hármat te mai tanulmányaid mentén akként ismerheted: logisztika. Ha ezek közül csak egy is hiányzik, ha nem tudja valaki ezt biztosítani, akkor hiába van technológiailag akár milyen csúcson - ha nem tudja tömeggyártásban produkálni azt, amit labor körülmények között kitenyésztett, ha nem tudja biztosítani a harctéri utánpótlást, akkor egyszerűen nem képes sikeres háborút viselni senki ellen, akinek nincsenek ilyen hiányosságai. Nem, ez nem csak a józan ész, tapasztalat által diktált paraméterei a hadviselés szabályainak, hanem biztos tényei - amiket, mint sok esetben láthattuk már, sokan még is megpróbálják - sikertelenül. Ez is tény. Azoknál, akiknél nem a józan ész dominál, hanem az indulat, a racionálisan nem megalapozott tévhit. Az indulat kevés a sikerhez. Amiként a másik összetevők is kevesek, amint azt pl. az USA különböző 20. századi interkontinentális háborúiban láthattuk. Az ő háborúikban nem a technológia, vagy az utánpótlás hiányossága volt a fiaskó oka megannyiszor - hanem az indíttatás. 

A történelem nagyon fontos tárgya az iskoláknak. Legalábbis annak kéne lennie, már ha kellően korszerű és politikától mentesen tárgyilagos volna. De sokszor nem az. Ez is egy tapasztalat. 

Szóval, ahogy a bérgyilkos is megfogalmazta a Keselyű három napjában - mindig a mennyi. Mármint arra a kérdésre, hogy mik a legfontosabb szempontok a háborúban. 

A 21. századi Európa nem készült fel arra, hogy háborúznia kell. Nem gondolta itt senki, hogy sor kerülhet egy ilyen hatalmasság kikezdésére - gazdaságilag fegyverkeztek, mert korábban azt tapasztalták sok évtizeden át, hogy a háborúkat 1945 után már gazdasági fronton vívják. Plusz, itt minden ország megszenvedte az első és második világháborúkat, és elég nehéz eladni már ezt a szót is - nem jó ómen itt. Itt valahogy kisebb, kispolgáribb emberek élnek, mint az USA-ban, vagy Oroszországban. Amaz másik kettő közötti arany középútként. Amiként geológiailag is középen helyezkedik el e kontinens a másik kettő között, úgy emberi hozzáállásban, személetben is középszerűek. Több felé kell osztaniuk erőforrásaikat. Itt nemzetinek is kell lenni mindenkor, meg hatékonynak is, meg picit nagynak is akarni lenni, meg picit toleránsnak is, kompromisszumkének is lenni - nyilván mindezek eredője, hosszabb távon csak is egy középutas kompromisszumot eredményezhetett. Sokan tömörülünk egy nem túl nagy helyen, akár így is indokolhatnánk. Gyakorlatilag még egymással is harcolnak itt a nemzetállamok, még mindig, pedig ezer évnél régebb óta lakunk ezen a kontinensen, jobbára ugyanazon nemzetek. De ezer év történelme sok el nem rendezett sérelmet hordoz itt mind e mai napig, sok a gyógyulatlan seb, amit ez alatt okoztunk egymás nemzettestében, történelmében. Az más kérdés, hogy vannak jogos gyógyulatlan sebek, és vannak olyanok is, amelyek csak azért serkennek fel újra és újra, mert egyes emberek szándékosan - ám a megoldás reménye nélkül - feltépkedik. Utóbbi nem igazán jó út a közösségbe való beilleszkedéshez, kiváltképp kis nemzetek számára - igazából csak nemzeti kamuk, amelyek csak védekező reakciók más nemzetek jogos vagy csupán vélt sérelmére, amelyeket egymás ellen fogalmaztak meg a múltban vagy akár ma is. Nekünk, magyaroknak sem megoldás tehát ez az út. Ma már kicsik vagyunk, és hiába kiabálunk akárkikkel, ettől még nem lehetünk újra naggyá. Elmúltak azok az alkalmak, amikor még reklamálhattunk volna sikerrel.

Ha nem tudtunk megmaradni nagyoknak, amint a középkorban még voltunk, arról mi tehetünk, senki más. gyengék voltunk, amikor erő kellett volna. Ennyi. A folyton felszaggatott nemzeti sérelemben nincs több erő, mint az egyes ember életében bekövetkezett egyéni sérelmek - aki nem tudja lereagálni kellő időben az őt ért sérelmet, akármi oknál fogva, az inkább vegye tudomásul a veszteséget és fordítsa figyelmét a megerősödésre. Mert akkor nyerhet új pozíciót, ha képes arra, ha megerősödött ahhoz. 

Ellen mindig volt, minden nemzet esetében, évezredekre visszamenőleg ismerhető ez a tény, de egy egy nemzet fennmaradását, terebélyesedését vagy fogyását mindig az határozta meg, hogy mit reagált vész helyzetben. Összetartott e jó ötletek mentén, avagy képtelen volt erre. A miénk már nagyon régóta inkább szétfele húz krízis helyzetben különösen, és ezért is fogyatkozott meg a történelem évszázadai alatt. Nem részletezném az egyes eseményeket - te is láthatod, ha felidézed mindazt, amit történelmünkből megtanultál. Pontosabban - a jelek szerint - csak tanítottak neked, mert nem értetted meg az rendszeresen ismétlődő eseményeiből, főleg fiaskóiból, hogy hogy s miért jutottunk el Trianonig. Az volt az utolsó figyelmeztetése a történelemnek, hogy valamit nem jól csinálunk - még sem változott a magyar nemzeti mentalitás. 

Vannak itt más szempontok is, történelmileg. Ahogy én látom, minden nemzetnek a Földön megvolt a maga fénykora. A miénknek is, ez tagadhatatlan. Az, hogy ki, mikor, mire vitte lehetőségei mentén, az a mentalitásán múlott - azaz, miként reagálta le a valóság történéseit. A miénk nagyjából 1000 év óta csak egyre rosszabbul. Mert nem akart megváltozni. Akárki bolond ember mondogathatja magában, vagy akár fennhangon a piacon, hogy ő micsoda szuperlatívusz, attól még az nem lesz valóssággá, amit képzel. Nos, Magyarország is ezért csak annyi ma, amennyi - ennyi tudott lenni mára. Ha elfogadjuk, hogy minden nemzet annyi, amennyit ki tud harcolni magának a nemzetek között, akkor világosan látszik, hogy a mindenkori itteni gondolkodásnak van valami defektje. Leginkább az, hogy nem képes felismerni, hogy mikor kéne ugrálni, harcolni s ki ellen, és mikor kéne szövetséget kötnie, illetve mikor van az ideje a belharcnak, polgárháborúnak, s mikor a külső ellenség elleninek. Na, ezeket itt igen sokszor sikerült valami őstehetségből fakadóan gondolkodás nélkül összekeverni. Így történhetett számos alkalommal, hogy amikor külső ellenség ellen kellett volna összefogni, akkor sikerült megosztani az országot a belső ellentétek mentén. Ez az igazi nemzeti identitásunk egyik nagyon elsunnyogott, ám sokkal inkább szembesülést kívánó része. Az ilyesmivel minél korábban néz szembe egy nemzet, annál hamarabb számolhat le vele. Nos, ez nálunk gyakorlatilag mind e mai napig nem történt meg, mert a magyarok szeretnek sunnyogni, hazudozni. Akár nemzettársaikat is legyilkolják, ha ilyetén vád éri őket - évszázadok történelmi eseményei erre a bizonyítékok. Ez van, ezt kell szeretni - ilyenek vagyunk. Vagyis, szeretni nem kell, de legalább beismerni, na az nem volna hülyeség - mert például ezért nem tanultunk Trianonból sem, meg az azt megelőző fontosabb fordulatokból sem.  

Másik szál. Meg kéne érteni, hogy az egy TÉNY, hogy Európában mely nemzet számossága miért akkora, amekkora. Nem lehet véletlennek mondani, hogy Európa "nagy" nemzetei közel azonos lélekszámúak ma is. A britek, franciák, olaszok - 60 millió környékén. Spanyolok, Lengyelek - 40 millió környékén. A németek meg egy lépcsővel feljebb - 80 millióan. Az összes többi meg 10-20 millió között. Az egy megfigyelés, hogy ezen a kontinensen a 20 milliónál kisebb lélekszámú nemzetek nem tudtak sosem növekedni, hanem a sorvadás, elfogyás részeseivé váltak. Magyarország is. Megmagyarázni nem tudnám, viszont az észlelés tény. El kell fogadnunk, hogy a kis nemzetek közé tartozunk ezen a kontinensen - és egy fillért sem, egy gondolatot, érzelmi pendítést sem szabadna költeni itt a magyarok nagysága illúziójának éltetésére. Azért, mert teljesen felesleges. Ettől ugyanis nem leszünk többen, és nem is nyeri vissza az ország még középkori nagyságát, befolyását sem. Meg kéne érteni itt, hogy az ambíció és a képesség két szorosan összefüggő alkalmatosság. Egyénileg és nemzetileg is. Aki nem képes, annak hiába van ambíciója - sosem váltja valóra. Erre tehát kár akár erőforrást, akár érzelmeket vesztegetni - nem járhat sikerrel.

A lélekszám és a gazdasági teljesítmény ma is összefüggenek. És ennek mentén a nemzetközi politikai, katonai befolyás is a világpolitikában. A fejlett európai államok esetében egyes államok GDP-je lakosság/GDP alapon azonos az USA-éval. Tehát valóban fejlettek. Oroszországban viszont ma is 150 millió ember állít elő alig 1300 mrd dollárnyi GDP-t - ami még mögöttünk is lemarad - pedig a miénk sem sok.

Kérdezem - költői kérdés - , hogy ugyan hogyan viselhetne háborút tartósan, azaz sikeresen olyan ország, amelynek nincs meg ehhez a kellő anyagi fedezete? Szerintem sehogy. Nem véletlen, hogy az oroszok, sem kiskorukban azaz, a cári időkben, sem kamaszként a szovjet időkben, és 1990 óta sem viseltek sosem háborút saját közvetlen határaikon túl. Ma sincsenek felkészülve interkontinentális hadviselésre - nem tanulták meg 70 év óta sem a logisztikát egy másik földrészen. Miközben az USA már a második világháború során bizonyította, hogy erre sikeresen képes. Az más kérdés, hogy a későbbiekben vívtak olyan interkontinentális háborúkat, amelyeket nem nyerhettek meg, mert a céljuk nem volt ideális. De, utóbbiaktól függetlenül, azt muszáj észrevenni, hogy a két nagy hatalom között nincs verseny igazából. Nem is volt sosem. Az ugyanis nem tekinthető versenynek, amire az egyik résztvevő a GDP-je 6%-át költi, a másik meg 48%-át. Nem véletlenül nyomorogtak az oroszok mindenkor - a cár alatt is, meg a szovjet időkben is meg igazából ma is. Kína a béka segge alól kapaszkodott fel az elmúlt évtizedekben - ma az egy főre eső GDP-je még is csak 1000 dollárral marad el az oroszokétől. És tízszer annyian vannak lélekszámban - ami azért picit megmagyarázhatatlanná teszi Oroszország nem fejlődését. A lényeg, hogy ma a világ harmadik számú nagyhatalma nem Oroszország, hanem Kína. És valószínűleg a negyedik sem Oroszország, hanem India.

Mindezek csak adalékok az arról való gondolkodáshoz, hogy Oroszország miért is ugrál, idegbeteg módjára. Mert nem lehet jobb jelzőt találni olyasvalaki ugrándozására, aki bár pontosan tudja, hogy nem is képes interkontinentális háborút finanszírozni, ám még is úgy tesz, mint ha tehetné. A politikusok egy jelentős része buta - és buta döntéseket is hoz. Azonban érzékelni kell, hogy butaságuk mekkora bajt, kataklizmát okozhat.

Abban biztos vagyok, hogy a lengyelek és a balti államok ma gőzerővel fejlesztik katonai potenciáljukat. Nem ok nélkül. És sem lennék nyugodt - illetve sosem voltam az az elmúlt 20 évben sem - , ha nem lenne ütőképes hadseregem. A NATO sok kis országnak hatékony védernyőként szolgált az elmúlt években is, de azt is látni kell, hogy szükséges egy európai haderő is a schengeni határok védelmére. Elvi kérdés, hogy meg tudja magát védeni egy olyan szuperhatalom, amely pont az USA és Oroszország között sokáig őrlődő, relatíve sokkal kisebb nemzetállamokból verbuválódott szövetségi állammá, pont azért, hogy ne legyen kitéve egyik másik nagyhatalom kényeinek sem. Rendelkezésre áll technológia, tőke és logisztika - akár csak az USA-nak. Az oroszoknak mindez nincsen meg. Ma már csak technológiájuk van, viszont sem tőkéjük, sem logisztikájuk nincsen egy háborúhoz. Nem véletlen, hogy inkább a kiber és propaganda hadviselés eszközeivel igyekeznek félelmet ültetni a demokratikus európai államok lakosságába - imigyen igyekeznek erőtleníteni többek között minket is.

Orbán oroszbarát politikáját nem kommentelem - erre nincs mit szólni. Ha nem jön össze neki az x-edik kelet-nyugati csikicsuki, akkor végül legfeljebb majd elhurcolják az oroszok, mint Rákosit és Kádárt. Én a stadiont sem sajnáltam tőle - a dácsát sem fogom. Nem érdekel, mi lesz vele, politikailag. Engem sokkal jobban foglalkoztat a közös Európa jövője, mert itt élek rég, és még sokáig itt is élek majd. És mert sokkal okosabb gondolat a világpolitikában az egységes EU, mint a sokat ugrándozó ál-nemzeti ál-Magyarország illúziója. Egy 10 milliós nemzet nem rúghat labdába nemzetközi szinten, önmagában. Elég sok ilyen kis ország van az EU-ban, szóval ez sem alaptalan gondolat. Együtt tudunk erősek lenni - ehhez viszont fel kell adni az évszázadokkal ezelőtti történelmi kivagyiságainkat. Bajnak azt érzem, hogy mi pont most akarjuk itt erősíteni azt, ami itt már legalább 600 éve nem is létezik.    

Szóval, nagyon remélem, hogy az oroszoknak helyén van az eszük, vagy helyrerázzák, és nem próbálnak egy megnyerhetetlen háborút kirobbantani a közeljövőben Európában. Nem nyerhetik meg ugyanis.

Igazából soha többé nem nyerhetnek senki ellen háborút, nemzetközileg - egy dolog a honvédelem, azaz, ha az ő integritásukat támadja meg valaki, meg egy egész más dolog, ha attól való félelmükben próbálnak háborús fenyegetésbe bonyolódni, hogy ne veszélyeztesse képzelt II. világhatalmi pozíciójukat pl. Európa, illetve megpróbálják gyengíteni a náluknál már most nyilvánvalóan nagyobb és erősebb versenytársaikat. Ez a hajó már rég elment ugyanis - az EU a 2. , Kína a 3. , India pedig a 4. számú aspiráns a világhatalmak rangsorában, már jó ideje. Megfelelő nemzetközi gazdasági teljesítmény alapján. Oroszországnak tehát muszáj lesz belátnia, hogy a saját hülyesége miatt maradt le ennyire, különösen a két, árnyékában felnőtt fejlődő ország mögött, az elmúlt évtizedekben - többet kellett volna a nemzetközi gazdasági nyitásra, gazdasági beruházásokra költenie, mint fegyverre. És hasonló a helyzet a mi országunkkal is - nem kellene nagyobbra nyitni a pofánkat, mint amit gazdaságilag mögé tudunk tenni - manapság gazdasági háború folyik első sorban, és az ilyeneket a saját erőforrásaikba innováló országok nyerték már 50-70 évvel ezelőtt is, nem azok, akik a molyrágta zsinóros mentéjükről verték a port, amikor azt döngették. Japán elveszítette hasonló hozzáállás mentén a II. világháborút - aztán észheztértek, és röpke évtized alatt képesek voltak felkapaszkodni és beilleszkedni a nemzetközi gazdaság rendjébe - majd 2 évtizedig csak diktáltak a világpiacon. Nem nyersanyagból, hanem tudásuk fejlesztéséből. Japánban nem volt hagyománya az optikának - eljöttek hát titokban európai cégekhez dolgozni a háború utáni években - és hazalopván a tudást, megalakították a saját optikai cégeiket - kis vártatva pedig letarolták a nemzetközi piacot jó minőségű saját termékeikkel. Az ugyan kétségtelen, hogy azok a cégek is tovább fejlődtek, amelyeknél ők tanultak, ma is ezek a piacvezetők - ám tekintélyes piacot hasítottak ki a japán gyártók a világpiacból. Elektronikában hasonló a helyzet. Tajvan, Malajzia, Dél-Korea évtizedekkel később hasonló stratégia mentén lett naggyá.     

Szerintem nekünk is inkább a hazai szellemi tőkére kéne alapoznunk vágyott nagyságunkat - mert sem fegyverrel, sem tőkével, ásványkinccsel nem tudunk ilyesmit véghez vinni. Ahogy pl. a svájciak sem. Az emberek veleszületett értelme is tőke, sőt, manapság nem is akármilyen tőke.  Picit, mintha korszerűsíteni kéne itt a politikai gondolkodást. Már csak azért is, mert a néhai Széchenyi ezt már 1825-ben elkezdte is, csak hát valahogy elfelejtődött - talán a túl sok, túl buta, ám annál ambíciózusabb politikus miatt. Ez a talán inkább biztos, legalábbis a magyar történelem ezt mutatja. Jobb okosnak lenni, mint butának - ez meg a másik, amit egyértelműen megmutat, csupán az elmúlt 200 év történelme mentén.

Végszóként - hisz eléggé elkanyarodtam eredeti gondolatomtól - , csak annyit mondok: remélem, hogy az oroszok is megtanultak már számolni, és azt is, hogy az európaiak is megtanulnak számolni sürgősen. Ugyanis semmi különösebb gazdasági terhet nem jelent egy közös hadseregben itt millió lakosonként 2 vadászgépet, 2 M1A Abarams harckocsit, megy egy B1-es bombázót fenntartani - viszont a közös eredmény olyan haderő, amilyen az oroszoknak sosem volt és sosem is lesz.

Mondjuk a Gripen projektet sem értettem, hogy miért jó olyan, NATO-rendszeren kívüli cuccot venni, amihez szövetségeseinket belül gyakorlatilag nem tudunk tartalék alkatrészt kölcsönkérni, tehát aboszolút függővé tesszük magunkat egy egyedi gyártótól - de akkor még nem merült fel egy újabb, kontinensi háború árnya sem, így kevéssé izgatott. Most ez a nagyon elhibázott döntés sem annyira mindegy már. Sztem, tanuljunk az ilyen hibákból - és legalábbis ezt a nem tanulást hiányolom a magyar politikából, így 2 évtized távlatában. Értem én, hogy első sorban lopniuk kellett, de azért aki a nemzet vagy a magyar szavakat magára aggatja, azért némiképp képviselje már e nemzet és az ország érdekeit is. Ha már egyszer Magyarországnak nevezzük magunkat, legalább hülyét ne csináljunk magunkból. 

Szólj hozzá!

Címkék: kína gazdaság usa magyarország eu india oroszország háború európa új világ rend