HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Mr. Waszabi: @emzperx: ha kíváncsi vagy nézz utána magad, légyszi. A tőke hordozhatóságának garanciái csak 199... (2018.06.26. 08:44) Magyarország lassan bezárul - avagy miért kell ide multi-kulti?
  • Mr. Waszabi: @pobeda: hát én sem gondolami nem gondoltam volna, még pár éve, hogy egyszer majd az lesz előny, h... (2018.05.21. 08:36) Fahrenheit 451
  • Mr. Waszabi: @ami szabad: minden értelmes ember átláthatja könnyedén, hogy az állami nyugdíj rendszer mindig is... (2018.05.01. 04:41) Nyugdíjpara
  • Mr. Waszabi: @Pandamedwe: beszéljünk a csajokról? Hát inkább nem. Nekem van csajom, szuperlativusz. Írtam is ho... (2018.04.19. 20:56) Gondok vannak a gondolkodással
  • paveway: Így kell elégetni a semmire több 10 milliárd Ft közpénzt. Rettegésben kell tartani a tábort bármi ... (2018.01.19. 09:30) A Tarsoly-kormány lemondhat

Linkblog

2010.07.31. 07:25 Mr. Waszabi

Maradj eredeti!

A mai médiaáradatban óriási a nyomás, hogy csak egy farok légy, aki nem áll másból, mint e nemes szervből, egy autóból meg egyéb apróbb fogyasztási alkotóelemekből. Ez nem női hatás, hogy miért e tendencia, hisz a nők sem csak pina, rengeteg szín, értelem, kreativitás lakozik sokukban, amit első látásra nem is sejtenél. Tehát nem lehet azt mondani, hogy női nyomásra történik. Sookkal inkább női hatásnak álcázott gazdasági érdekekről beszélhetünk.

Valószínűbb, hogy az önmagunk, érdekeink fel-nem-vállalása tükrét látjuk. Ugyan minden ember egy önálló, teljesen különböző személyiség, saját vágyakkal, akarattal, még is van egy tömeg-hatás, ami láthatatlanul vagy kimondva azt sulykolja, hogy mintakövető légy. Állj be a sorba, vegyél ilyen autót, olyan ruhát vagy hol nyaralj. Trendeket szabnak meg, társítva hozzá stílust. Ha alaposabban magadba nézel, milyen hatással van rád egy-egy reklám, észreveheted, hogy ritkán tudsz 100%-osan azonosulni annak üzenetével, ritkán tapasztalod a talált-süllyedt érzést. Az esetek többségében kettős hatás ér. Egyik annak érzése, ami természetesen találkozik igényeiddel, vágyaiddal, ez jó, erősít, mert találtál valamit, ami passzol hozzád. A másik fele már nem annyira jó. Ez a rész az, amilyen Te nem vagy, mégis tudatodat akarja formálni, hogy más légy. Hogy hozzáadj magadhoz valamit, amire nincs szükséged. De lásd, hogy egy másik ember akarata érvényesül emögött - többnyire az alkotóé és/vagy a képviselt szervezeté, cégé, annak vezetőié. Évek múltával egyszer csak elkezd szembeötlővé válni számodra, hogy hova lett a régi éned, amelyik boldogabb volt, nem cseszte el a dolgokat, most meg...hiába vagy trendi, valahogy nem olyan jók a dolgok.

Nem véletlen, hogy nem vagyunk egyformák, hogy ahány ember, annyi féle személyiség vagyunk összetettségünkben. Botor dolog - s egyben ránk, egyénekre veszélyes is - , hogy tudományosan ezt lebontják építőköveire, majd az alapján kategorizálják az embereket. Erre épülnek a reklám trendek. De vegyük észre, hogy ettől még egy-egy célcsoport tagjai nem egyformák.

Miért Neked mondom ezt el ? Mert nem várható, hogy a trend mechanizmus megszűnik vagy megváltozik, mivel a mögöttes érdekek sem fognak. Amit tehetsz, az határaidon belül van, önmagadon van még hatalmad, az a Tiéd még mindig -  trendek ellenére is.  Szerencsére.

Ha megtanulod elválasztani a neked jól eső hatást és a téged eredetiségedben átformálni akarót egymástól, akkor már félig megmenekültél, akkor kezdesz élni igazán.

2 komment

Címkék: reklám férfi trend médiahatás


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr262188669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gitta81 2011.02.04. 17:21:12

Igen, ez sajnos igaz, már megint a média és a pénz. De engem ez a kettő nem változtat meg, szerencsére. Csupán ahhoz kell nekem a pénz, hogy az általam elképzelt kis világomat megteremtsem. Most efelé haladok.
Látom több bejegyzést is írtál. Újságíró vagy?

Mr. Waszabi 2011.02.04. 17:35:38

Hát mindenkinek ahhoz kell általában:) Csak aztán menet közben kerül olyan helyzetbe, hoyg miért mit áldozzon be. Na ott kell bölcsnek lenni. MErt áldozatot mindannyian hozunk a cél érdekében, csak nem mindegy, hogy közben eéveszítjük-e önmagunkat. Nem egyszerű ez, oda kell figyelni.
Informatikával foglalkozom. Hétköznapi ember vagyok, aki éli az életét, dolgozik, és közben megírja gondolatait, verseit. Amint látod a blog és ez a bejegyzés is féléves, de eleddig nem itt írtam, hanem egy társkereső oldalon. Most van itt az ideje, hogy itt írjak, úgy érzem.