HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Mr. Waszabi: @emzperx: ha kíváncsi vagy nézz utána magad, légyszi. A tőke hordozhatóságának garanciái csak 199... (2018.06.26. 08:44) Magyarország lassan bezárul - avagy miért kell ide multi-kulti?
  • Mr. Waszabi: @pobeda: hát én sem gondolami nem gondoltam volna, még pár éve, hogy egyszer majd az lesz előny, h... (2018.05.21. 08:36) Fahrenheit 451
  • Mr. Waszabi: @ami szabad: minden értelmes ember átláthatja könnyedén, hogy az állami nyugdíj rendszer mindig is... (2018.05.01. 04:41) Nyugdíjpara
  • Mr. Waszabi: @Pandamedwe: beszéljünk a csajokról? Hát inkább nem. Nekem van csajom, szuperlativusz. Írtam is ho... (2018.04.19. 20:56) Gondok vannak a gondolkodással
  • paveway: Így kell elégetni a semmire több 10 milliárd Ft közpénzt. Rettegésben kell tartani a tábort bármi ... (2018.01.19. 09:30) A Tarsoly-kormány lemondhat

Linkblog

2011.05.04. 07:19 Mr. Waszabi

Társadalmi problémák?

Amikor a világ szót emlegetik, a kontextus leggyakrabban emberek sokaságát jelenti. A társadalom szó már cizelláltabb, embereket csoportosít több dimenzióban, többféle szempontból.

Beteg a társadalom? Feszültségek, konfliktusok kínozzák? Kit kínoz és mi kínoz?

Amikor az ember beteg, egyes sejtjei, sejtcsoportjai nem töltik be eredeti funkcióijukat. Az alap építőkövei inognak meg. Az ok lehet sokféle: nem táplálkozik megfelelően vagy nem az adottságainak megfelelő, kedvező életvitelt folytatja.

Lássuk, hogy a társadalom is sejtekből, építőkövekből áll - az egyes emberből. Tehát nem a társadalom beteg, hanem az egyes ember, milliárd számra. Sejtjei, sejtcsoportjai nem funkcionálnak megfelelően, erről van szó. Te, én és ő, magyarra fordítva.

Miért mondom ezt? Mert túl könnyen, túl sok problémát vetít ki az egyes ember erre a maga alkotta fogalomra(és sok másra is), aminek oka valójában ő benne keresendő. És ennek okán reakciókat, megoldásokat is vár tőle, különben miért tenné felelőssé, nem de?Ez itt a bajok gyökere.

Nincs társadalom a maga fizikai valójában, legalábbis nem bír emberi jellemzőkkel. Nem viselhet felelősséget, nincs keze, sem agya, sem érzelmei, sem semmije, ami az embert emberré teszi. A társadalom nem élő valami, nem személy, csak egy elvont fogalom. Nem vet, nem arat, nem gondolkodik. Azt az ember csinálja. Ezért nem oldódnak meg a rákent dolgaink sem. Olvass csak bele bármely hírportál cikkeibe, vagy politikusok, tisztviselők nyilatkozataiba, s közben számold az elvont fogalmakra kent felelősséget vagy okként való megjelölésüket, és az azok felé irányuló várakozásokat. Mi emberek, szinte már nem is létezünk. Személytelen fogalmak szenvedő szerkezetben hoznak létre valóságot? Nem tűnik ez baromságnak? Nekem igen. Nincsenek felelősök, csak globális maszatolás. Sőt, ezek a fogalmak, magasabb rendű "virtuális" lények egymásra is kihatnak. A virtualitás nem az internet korában keletkezett, hanem akkor, amikor az ember elkezdte személytelen fogalmak alkotását, hogy legyen kire kenni fel nem vállalt felelősségét, mulasztásait. 

Kimondom: a király meztelen. Nincs rajta ruha. Ez a valóság. Ez az írás pedig a piros tabletta, nem a kék:)

2 komment

Címkék: betegség társadalom ember virtualitás


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr62876191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.