HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2011.06.06. 19:38 Mr. Waszabi

Itt Mézgarádió, Budapest! Köbüki jelkezz, jelkezz...

Köbükiék újmagyarul fogalmaznak a parlamentben, meg a sajtóban is. A tisztán látás végett lefordítom ómagyarra, mit jelent a devizahitelesek mentőcsomagja.

Tehát, a delikvens választja most azt, hogy a svejci frankos hitelét 2011 nyarától a 2014 áprilisi országgyűlési választásokig 180 Ft-os árfolyammal számolják. Gondosan megválasztott az akció lejárati ideje, mert nem lehet tudni, hogy utána mi lesz, jelen kormány nem vállal semmilyen felelősséget, sem kötelezettséget a jelen írásban ismertetett várható valódi következményekért, amelyek ugye majd csak 2014 áprilisa után kezdenek begyűrűzni.

Tessenek kihúzni kezeiket az éjjeli edényből gyorsan, mert most ébren tetszenek lenni. Tekintve, hogy a svejci jegybankot ösmét nyomja az IMF és az Európai Jegybank is, hogy emeljen kamatot, mert túl erős a frank más devizákhoz képest is, miközben a világgazdaság még évekig a békasegge alatt leszen, illetve onnan lassan mászik elő. Emiatt a frank nagyon sokáig egyre drágulni fog, és a svájci frankban felvett hitelek kamatai is emelkedni fognak a jegybanki emelés mértékével minimum. Ez a döntés az eurónak és a dollárnak is erősödést hoz, megnő irántuk a kereslet, de ez rajtunk nem segít, mivel nálunk forint a fizetőeszköz, tehát pont a devizahitelek fognak drágulni. Ez a tendencia akkor is érvényesülni fog,  ha a Napi Gazdaság naponta 2x kiáltja ki fennhangon örvendezve, hogy végre csökkenő tendencia indult meg. Nem is értem, miért keltik a hangulatot. Mert amiről beszélnek, az csak pillanatnyi kereskedés eredménye, egyik nap hopp, másik nap kopp, amaz viszont valódi, hosszútávú tendencia. Nem baj, azért tegyük fel, hogy első pillantásra megéri a rögzített árfolyamra átállni, mert jajj a fránya frank.

Na de. Nézzük az érem másik oldalát is. Az adós ugyan rögzíti törlesztőrészleteit a 2 évvel ezelőtti árfolyamon, ez némi lélegzetvételt jelent számára eleinte, mivel csökken az. Azonban ezzel a konstrukcióval a 2 árfolyam közötti különbségből, tehát a 180 Ft és a jelenlegi 220 Ft-os közöttiből képződő új, önálló hitelt vesz fel, ami minden hónapban szaporodik. Ráadásul ezt ugyanúgy kamatos kamatra veszi fel, mint az eredetit, csak magasabb kamatra, mivel az országkockázati felár már magasabb december óta. Afelől ne legyen senkinek kétsége, hogy kb. 5 év múlva aspirálhatunk legközelebb a hitelminősítők felminősítésére, ha újabb gazdasági gödör nem következik be addig. 

Szóval, 3 év múlva a szerencséseknek lejár a devizahitele, velük semmi gond, elkezdik törleszteni a különbözeti hitelt, aminek törlesztője nem lesz extrém magas az eredetihez képest. Ők azok , akik megúszhatják. Azonban a többségnek nem fog lejárni a hitele, ellenben el kell kezdenie törlesztenie az addigra kamatos kamattal fialtatott különbözetit is. Na, sokan akkor fognak bedőlni. Ez az egyik figyelemreméltó esemény.

Ha nem tudja törleszteni, akkor eladhatja ingatlanát a nemzeti eszközkezelőnek - nagyjából a piaci ár feléért. Aki, mint jótékonysági intézmény, megveszi azt és bérleti díj ellenében bérbe adja az adósnak, akinek így nem kell kiköltöznie abból. Csak hogy. A bankhitel ettől még nem szűnik meg, csak csökken a tartozás mértéke az eszközkezelő által fizetett vételárral, amit a banknak fizet meg. Hasonló ez ahhoz, ahogy eleddig is elárverezték az ingatlant a bankok, akár negyedáron is, ami persze messze nem fedezte a hiteltartozást, így adósunk nagyjából élethossziglan adós marad. Tehát, adósunk fizeti a bérleti díjat az eszközkezelőnek, amely még, ha jutányos lesz is (de ez nem várható, ilyet nem ígértek), akkor is több tízezer forintra rúg majd, és közben fizeti a banknak a még fennálló hitelmaradvány törlesztőrészleteit IS. Ha belevágott a rögzített árfolyamos konstrukcióba, akkor még azt IS. Vagy letiltják a béréből, amit tudnak. Nos, adósunk ugyanoda ér vissza a havonta lakhatási költségként kifizetendő összeget tekintve, vagy még többet fog fizetni - csak éppen már nem a saját lakásában lakik.

Tessenek átgondolni, mielőtt döntenek. Nem mindig a könnyebbnek látszó út a könnyebb.

2 komment

Címkék: gazdaság elemzés devizahitel mentőcsomag


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr172962521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Ani- 2011.06.07. 23:18:43

Nem akarok hülyeségeket beszélni, vagyis dehogynem! Akkor kellett volna gondolkodni, amikor nyakra-főre vették fel kedves honfitársaim a hiteleket! Nem volt semmijük, mégis sokuk nem is házra, hanem új autóra, házi mozira stb. vették fel a komoly pénzeket. Senki nem használta az eszét, de még a bankok sem! Miből fogja a delikvens visszafizetni, hiszen nem csak a gazdasági válságot stb. kell okolni a helyzetért. Akkoriban sem volt fényesebb a helyzet kis hazánkban, csak nagyobb volt a mersz és a költekezési vágy. Én is ismerek hitelbe bukott embereket, bizony nem sokukat sajnálom! Én nem éltem vele, most nem is kell félnem. Mert van egy jó közmondás: „Addig nyújtózkodj, míg a takaró ér!” Most szívunk mi is rendesen, mert az ország gazdasági helyzetének ez a semmilyen megoldás abszolút nem tesz jót. Van az éremnek egy másik oldala, a külföldi emberke betette a pénzét a bankba, és szeretné viszontlátni, a bank is picurkát szarban van, mert a befektetőnek teljesítenie kell. :(

Mr. Waszabi 2011.06.07. 23:36:58

Igen, igaz részben.
Azért részben, mert mind a MNB, mind a PSZÁF hivatalból pontosan tisztában voltak a tendenciával és a felvett hitelállomány alakulásáról is pontos adataik voltak mindenkor. Hogy van az, hogy erőtlen kis figyelmeztetésekre futotta csak a nagy hitelboom idején az MNB-től, de csak akkor szigorítottak, amikor már megtörtént a baj s tömegével dőltek be a hitelek?
Pedig a jegybanktörvény nem változott ez idő alatt, tehát korábban is lehetett volna fékeznie a folyamatot. Marha érdekes, mert minde a tudás, mind a hatalom egy kézben volt. Előbbit nem mondhatja el magáról az egyszerű nép gyermeke általában.
Ezt a cikket azért írtam, hogy világos legyen az érintettek előtt: többe fog kerülni az árfolyamrögzítés, mint ahogy elővezetik. Sokkal többe.
süti beállítások módosítása