HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Mia and me: @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara
  • Mia and me: Huha. Ha ezt előbb olvasom... Egyik nagyapámnak volt ilyen stílusa, hogy így elmesélte melegséges... (2019.03.07. 15:09) Hatalmas kis hazugságok
  • Mr. Waszabi: @emzperx: ha kíváncsi vagy nézz utána magad, légyszi. A tőke hordozhatóságának garanciái csak 199... (2018.06.26. 08:44) Magyarország lassan bezárul - avagy miért kell ide multi-kulti?
  • Mr. Waszabi: @pobeda: hát én sem gondolami nem gondoltam volna, még pár éve, hogy egyszer majd az lesz előny, h... (2018.05.21. 08:36) Fahrenheit 451
  • Mr. Waszabi: @Pandamedwe: beszéljünk a csajokról? Hát inkább nem. Nekem van csajom, szuperlativusz. Írtam is ho... (2018.04.19. 20:56) Gondok vannak a gondolkodással

Linkblog

2017.12.04. 18:50 Mr. Waszabi

Philip K. Dick

Nem csak a tudományos-fantasztikus irodalom mestere, hanem a jövőlátásé és az irodalomé. És szerintem van még pár, emberi tudománnyá mind e mai napig nem lett tudás-dimenziója, ami még a jövőben vár felfedezésre. Amit meg is írt, lehetővé tette, hogy olvassuk, elemezzük és értsük meg x-edszeri olvasásra sajátos nézőpontját, mert talán tudta is, hogy mi, normális emberek nehezen vesszük azokat a kanyarokat agyunkkal, amiket ő a sajátjából rajzolt bármikor. Ő már inkább őrült volt, mint zseni, lássuk be, na. 

Ha olvasol egy könyvet, nem zéró intelligenciával, és azt érzed, hogy idő után fáj a fejed, mert nem képes befogadni, elhelyezni az olvasott információkat az agyadban, akkor valószínűleg egy őrült könyvét olvasod. Ami a zsenialitás határán messze túlra visz. Ezért fájhat a fejed, ha Philip K. Dick könyveit olvasod. Felütése is mindig plasztikus, magával ragadó, normális, realista. De észre sem veszed, hol van az a pont, amikor átlépi a normális emberek számára tiltott határt, és elvisz egy olyan világba, ahová magadtól sosem is akartál volna utazni. Mert nem vagy őrült. A tudattágítást szerek nélkül viszi végbe, ezért nem megy elsőre. Nincs tompítás, nincs halucinogén szer a koktélban - csak nyers igazságok. Mintha agyműtéten/tudatműtéten esnél át, bármiféle érzéstelenítés nélkül.  

Ember a Fellegvárban? Alternatív történelem? Mi van, ha a II. világháborút a nácik és velük a japánok nyerik, és milyenné formálódott volna a történelem 1962-re? Merthogy akkor írta Dick ezt a sokakat felkavaró könyvét - melyből végül 2016-ban készített sorozatot az Amazon. 

De ott van az Emlékmás, a Szárnyas fejvadász (Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?), Különvélemény, Randiügynökség, A sikoltók, a Kamera által homályosan, amelyek az ő könyvei nyomán születtek - nagyjából mind a halála után. Ami azért érdekes, tekintve, hogy jelentős alkotásai mind a 60-as (!) években jelentek meg, míg filmre csak halála után adaptálták őket - a 80-as évek elejétől. Vajon miért kellett addig várni vele? Féltek az alkotók a mestertől? Vagy csak nem merték bolygatni a témáit? Vagy csak nem akarta ő maga?

Ez is valahol egy átok, szerintem. Úgy gondolom, hogy már életében belefért volna, hogy legalább enyhítse szenvedéseit. És még van kb. egy tucatnyi bestsellere, amelyet még meg sem filmesítettek. Nincs kétségem a felől, hogy valamennyi nagy író, akit ma zseninek tartunk, inkább őrült volt. Csak próbálták kontrollálni agyi tevékenységeiket, hogy ne bántsanak meg minket, olvasókat túlzottan. Ezért visszafogták magukat, félig. De a másik fele is elég fejtörést okoz egy normális embernek. Nem bocsátkozom most részletekbe, picit belelátok az ő zsenialitásuk mikéntjébe - legfőképp az árába, amit ki kell fizetnie az emberi életben egy-egy ilyen tehetségnek, és tudom, hogy nem akarnád magadénak tized áron sem a felét sem, mint amit ők kifizettek az egészért. Viszont szegényebbek lennénk, mi, akik olvashattuk őket - és sokan lettünk gazdagabbak általuk agyban, gondolkodásban, lélekben. Szóval, valamit még is csak tudtak, csak nekünk esett le későn. Vajon miért voltak egytől egyig drogosok, alkoholisták? A magányosságuk miatt. A meg nem értettség okán. Ismerem ezt is, hogy hogy működik. Na de erről is majd máskor.   

Nekem is fájt a fejem eleinte, aztán később is, amikor olvasni próbáltam. Éreztem, hogy szinte szétfeszíti az agyam által felfogható világ korlátait, ezért fáj. De bele lehet tanulni, szokni. Felfelé húz, kifelé a felesleges gondolatok gödréből. Ebből kiindulva, talán még sem volt őrült. Vagy legalábbis konzisztens rendszert alkotott őrültsége. 

Nos, ebből a konzisztenciából gondolom, hogy igazából inkább zseni volt. Őrültek nem írnak konzisztens életművet.

 

Szólj hozzá!

Címkék: sci-fi őrült zseni philip k. dick szárnyas fejvadász ember a fellegvárban


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5613428541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.