HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2018.01.09. 19:32 Mr. Waszabi

Folyó szeli ketté

Az ideális földet. Ugyan vannak éghajlatok, ahol lehet bízni az esős évszak adta áradásokban, de a Föld felszín jelentősebb hányadán azért szükséges valamilyen folyóvíz, amely egész évben kiaknázható a földművelők számára.

Ma olvastam egy rettenetes elemzést arról, hogyan is alakul majd az éghajlat változás függvényében az európai bevándorlás. 

Hát kérem, ha fixumként vesszük, hogy az éghajlat változik, és nincs mit tennünk ez ügyben, akkor valóban igaza lehet az elemzésnek. Csak hát nehéz elmenni szó nélkül amellett a lehetőség mellett, hogy az ember, ha nagyon akarja, akkor képes befolyásolni e változásokat.

Nem új keletű ötlet, hogy ahol nincs, vagy kevés a víz, oda vinni kell. Ennek ideális és hosszútávú eszköze a csatorna rendszer. Ahol meg túl sok van, onnan el kell vinni. Ennek a problémának a megoldására már pár ezer év óta feltalálták az értelmes emberek a csatorna hálózat és a víztározók kombóját. Hogy mik vannak, ugye. 

Ugyan értem, hogy beleszarós országok eddig is simán leszarták saját népeik megélhetési problémáit, de immáron, egyrészt már a mi problémánk is, mert a fejletlen (agyú) országokból az értelmesebb irányításúak felé indul meg a migráció. Amelyek azért gazdagabbak, mert több értelem szűrődik napi életvezetésükbe állampolgári szinten is, mint butaság. Na de. Ez szimpla önzés. De ez egy dolog.

Egy másik dolog, hogy maga Európa is csak dagonyázik a megszokott sarában - és nem sokat foglalkozik azzal, hogy például Spanyolországban olyan búzatermesztő vidékek váltak az aszály áldozatává, ahol több száz év óta termesztenek búzát, megbízhatóan. És mivel az időjárás évszázadokon keresztül megbízható volt, ma nincs azoknak a területeknek folyóvíz ellátása.

Emberek, csa-tor-na-há-ló-za-tot és víz-tá-ro-zó-kat kell építeni. Itt is, bizony. Mármint, Magyarországon. Muszáj lesz, ha az éghajlat változás miatt az égi áldás elmarad rendre, amikor kéne, vagy akkor érkezik, amikor nagyon nem kéne. Magyarországon is inkább ezt kellett volna építeni az emútt8évben, s nem stadionokat. Ez a butaság még fájni fog, nem picit, hanem nagyon. Nem mellesleg, ha már nagy hatalom akarunk lenni, akkor itt a kiváló alkalom erre - az ország területének 86%-a termőterület, amelyből több, mint 60% mezőgazdasági művelésre alkalmas. És még vizünk is van hozzá. Nincs egész Európában még egy ilyen kiváló adottságú ország mezőgazdasági értelemben. Közben meg mindig megy a fanyalgás, hogy mert nekünk nincs olajunk, nincs szenünk, vagy aranyunk, meg még a pöcsünk is kicsi.

Miközben valójában itt ülünk a 21. század valódi aranybányáján, csak nem értjük, hogy mit kéne csinálnunk. Hát ez is nagy butaság. Nem vesszük észre, hogy a 60%-os termőterületet ki lehetne használni, ha oda vezetnénk a rendelkezésünkre álló vizet, amikor szükséges, és elvezetnénk a földekről a felesleget, amikor az már kárt okoz ott. Mert kényelmesek vagyunk, elvégre itt mindig van barack, alma, körte, búza, bőven több, mint amit meg tudunk enni, legfeljebb az ára ingadozik, attól függően, hogy mennyi pusztult el a belvíz vagy az aszály miatt. 

A termés átlagok nem növekszenek már - épp ma olvastam -, pont az éghajlat változás miatt. Nem a földdel van a probléma, az megteremné, amit neki kell, hogy ha volna elég víz, illetve le tudnánk róla vezetni, ami a felesleges esőzések, hó miatt ott reked jelenleg. 

Merthogy a csatorna rendszer két irányú - száraz időszakban öntözésre való vizet lehet rajt vezetni a földekre, lédús időkben pedig el lehet rajt vezetni a felesleget. Én ugyan nem adtam össze a magyarországi károkat, amiket a belvíz és az aszály okozott, de gyerekkorom óta mást sem hallok, mint, hogy az aszály, vagy a belvíz. 

Lehet nem tudomást venni az éghajlat változásról, de butaság. 7 milliárd ember él ma a Földön, és ez csak több lesz, nem kevesebb. És enni kell az egyre növekvő lakosságnak. Nem csak itt, a fejlett Európában, hanem a kevésbé fejlett régiókban is. 

Ehhez társul egy másodlagos probléma - amíg diktatúrák korlátozták helyben meghalni sok-sok Európán kívüli földrészen az embereket, addig nem menekültek, nem árasztották el a fejlett világot. De megvolt az arab tavasz kezdete - igen, jól érted, mert az csak a kezdet volt, de még nem fejeződött be az átalakulás, messze nem -, és ennek eredményeként szabadultak ki az emberek ezekből az országokból. Tudod, mint amikor te vagy apád nem jöhettetek ki a szocreál Magyarországról nyugatra, mert géppisztolyos határőrök lőttek rád illegális határátlépőként. 1990 után meg oda mehettél szabadon, ahová csak akartál, már ha beengedtek a célországba. Nos, kb. ez a változás zajlik a világ kevéssé demokratikus másik felében, amelyet nyom az EU, nyom az USA, hogy legyen demokratikus. Közben meg ők  - mi - nem tudnak mit kezdeni az onnan ideáramló menekültekkel, kivándorlókkal. 

Szerinted mit csinál egy afrikai ember, amikor nem esik az eső a veteményesére, holott évszázadok óta azt szokta meg, hogy de? Nem akar éhen halni, ezért befizet egy Földközi tengeri túrára az embercsempészeknél, mert Európában jobb körülményeket remél. Teljesen érthető.

Viszont azt meg nekünk, európaiaknak kellene értenünk, hogy ha nem akarjuk, hogy ide tóduljon mindenki Afrikából, Perzsiából, akkor nekünk kell kitalálnunk valami előre mutatót a téma leküzdésére. Ez pedig az lehet, ha beruházunk az éghajlat változás sújtotta elmaradott gazdaságokba, azért, hogy meg tudjanak élni a saját földjeiken, és ne kényszerüljenek ide menekülni.

Szerintem értelmes gondolatsor. Meg kéne érteni itt, hogy akinek van elég termőterülete, van hozzá elég vize, sőt tudománya is a növénytermesztéshez, annak áll a bál a következő száz évben. Már -20 év késében vagyunk, mert ezt itt egyik kormányzat sem ismerte fel, legalábbis azon a szinten nem, hogy ki is aknázza. Pedig kellene. 

2 komment

Címkék: csatorna aszály belvíz víztározó éghajlat változás


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5613562405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2018.01.09. 22:27:37

A magyar föld kimerült és erodálódott. Pl a duna völgyben 2000 éve még 1.5-2méter volt a termőtalaj mára ez 20centi. A kisalföldön autópálya építéskor látszott hogy ott is csak 20-30centi termőtalaj réteg van, alatta csontsárga élettelen homok. Az afrikai és dél-amerikai-orosz földek terméseivel nem versenyképes sem árban sem minőségben, sem csatornával sem anélkül.

Mr. Waszabi 2018.01.10. 10:51:14

@tireless treehugger: köszi az infot, érdekes.
A talaj termőképességével nem foglalkoztam, mert elsődleges problémának az aszály és belvíz károkat látom. Különös tekintettel e kettőre passzívan elköltött milliárdokra.
Ahogy elnézem, alapvetően azért működik a magyar mezőgazdaság, hisz a legtöbb ágazatban exportál.
Azt nem szabad idekeverni, hogy az EU-s exporttámogatások miatt ide is importálnak a hazainál olcsóbban terményeket, mivel ez egy mesterséges export fellendítő eszköz.
Általánosságban, tekintve, hogy a Föld felülete állandó, a lakossága pedig szaporodik, nyilván egyre több élelmiszerre van szükség. És ebből országunk profitálhat a posztban leírt adottságai mentén. Viszont ehhez meg kell oldani a szabályozott vízellátást és vízelvezetést, amiről ugye egy csatorna rendszer szólna.
süti beállítások módosítása