HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2016.04.19. 19:52 Mr. Waszabi

A Szovjetunió miért nem látja be?

Mármint, hogy vesztett a világhatalmi versenyben? Meddig akarja újraéleszteni Putyin a Szovjetunió már sokszor dugába dőlt, meghiúsult világuralmi törekvéseit?

Több száz év alatt sem lett gigantomániás elképzeléseikből sem semmi. Merthogy a Szovjetunió központosított hatalomgyakorlása és annak balfaszságai fikarcnyit sem különböztek a cári rendszer hatásfokától, és sajnos manapság sem különböznek, hiába hívják ma már választott elnöknek a cáratyuskát, vagy az ügyeletes pártfőtitkárt.

Gorbacsovnak volt annyi esze, hogy felismerje - Oroszország sosem fogja uralni a világot, ha nem változtat személetén. Mert szemlélete miatt nem képes erre - amint más országok, nemzetek sem voltak képesek változtatni sikerességük mértékén, amíg nem változtattak szemléletükön.

Igaz ugyan, hogy Oroszország a Föld legnagyobb kiterjedésű országa, ám a földterület birtoklása már évszázadok óta nem alapja a valódi hatalom birtoklásának. Mert a nyersanyag alapú hatalom még a középkori spanyol és portugál szemléletből ered. És Oroszország hiába birtokolja a világ kőolaj, gáz, gyémánt és ritkaföldfém kitermelésének zömét - igazából nagyon bután áll hozzá a kérdéshez. Mert nem teremtett az abból szerzett hasznából olyan feldolgozó iparágat, amelynek mentén jobb pozíciókra tehetett volna szert a nemzetközi piacon. Magyarra fordítva, megmaradt a bányászat szintjén, akárcsak a szaúdiak, vagy Irán. Akiknek bár van természeti kincsük, azonban eszük nincs ahhoz, miképp lehetne azt jobban kamatoztatni a puszta nyersanyag értékesítésénél. 

Oroszország olaj és gázkitermelésének értékesítéséhez 100 év alatt sem sikerült összelopniuk annyi információt, hogy maguk gyártotta technológiával legyenek képesek kitermelni ásványi kincseiket. Mit lehet erre mondani? HOgy nem nézték saját érdekeiket? Mást nem igen lehet mondani erre. Nem különbek, mint Irán és sok más olajország a közel-keleten. Akik szintén nem fordítottak erőforrásokat a technológia fejlesztésre, holott pont azért, annak hiánya miatt lázadtak fel az okos amcsi cégek ellen. 

És aztán jött az embargó, a nagyjából cári orosz berendezkedés és szándékok ellen. És ki veszített ezen? Európa? Az USA? Lófaszt - csak és kizárólag a gyengébb nem, azaz Oroszország. 

Tessék mondani, hányszor kell még Oroszországnak ütköznie a világgazdaság alapvető szempontrendszerével ahhoz, hogy megértség: a nemzetközi piacon csak akkor érvényesülhet bárki, ha a piac szabályait megérti és elfogadja?

Oroszországban 150 millióan élnek. Az ország GDP-je még is csak a 60 milliós Olaszország szintjét képes hozni. Illetve ma, 2016-ban még annyit sem.  Pedig az olaszoknak nincsenek sem olaj, sem gázkútjaik. Viszont van eszük. Még a mezőgazdaságban is több eszük van, mint az oroszoknak. Mert jobban akarják csinálni, azért. És nem mellesleg, meg tudják magukat védeni, ha ne adj'Isten az oroszok rájuk támadnának. Nem a technológiájuk miatt, hanem mert az ott lakók nem zombik, robotok, mint az oroszok. 

Mert mire fókuszál, mire is igyekszik az orosz muzsik? Hát pont arra, amire az olasz olíva- vagy paradicsom ültetvényt művelő paraszt. De, akár citálhatnám  a Rajna völgyi szőlő termelőt, vagy a magyar búza- vagy szőlőtermelőt akár. Tökéletesen tökmindegy. A lényeg, hogy bármely nemzet, amely ideológiai, jogszabályi alapon elzárja magát a nemzetközi piacoktól, az vesztésre ítéli magát. 

Az Oroszország elleni EU-s embargóra vajon kik basznak rá igazából? Nem az oroszok, akiknek megnehezíti életüket, hogy amit maguk nem képesek megtermelni az általános ellátás biztosítása érdekében, azt nem kapják meg, nélkülözniük kell? Dehogynem. 

Oroszország változatlanul küzd a világ első számú nagyhatalma címért - csakhogy ehhez nem tette meg a szükséges lépéseket az elmúlt 25 évben. És ezért lesz vesztessé, akármilyen cáratyuskát választott is magának.

Nem mellesleg, de inkább szándékosan jegyzem meg, hogy gyakorlatilag egy olyan ország próbálja fenyegetni és zsarolni a világot, amely nagyjából Olaszország gazdasági teljesítményét hozza. Békeidőben, azaz, amikor nincs embargó alatt. Amiért érdekes e kérdés, az az , hogy Olaszország GDP-je csak egy kisebb hányada az egész EU GDP-jének. És még csak nem is a leghatékonyabb tagállam - ámbátor az oroszoknál sokkal hatékonyabb. 

Szóval, arra akarok kilyukadni, hogy nem kéne hinnie senkinek az orosz fenyegetésben, annak hatásosságában - Putyin pont úgy fog a saját szarába fulladni, mint neves elődje, Brezsnyev elvtárs. Mert aki hülye, az nem visz végbe sikert. Legfeljebb azt hazudja. Akárcsak nálunk Orbán.

Egyszóval, miért is ne higgy  a kommunizmusban/fasizmusban/ feudaliznusban? Mert e renszerek közös alapon nyugszanak, régóta. Mindegyik a közvetlen államhatalom gyakorlásán alapul - azaz, kurvára nem számít a te véleményed a dolgok alakulásában. 

Gondolom, nem én kérek elnézést Orbán téveszmés cári elképzelései helyett sem. 

15 komment

Címkék: politika oroszország kommunizmus mi történik itt


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr728645608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.19. 21:28:42

A főnök még nem szólt, hogy fideSSeseknek Putyin most elvtárs?
Ennyi marhaságot hogy tudtál összehozni?

Mr. Waszabi 2016.04.20. 00:40:42

Öööö ...most hirtelen nem látom át kristálytisztán, hogy egyetértőleg szóltál hozzá vagy ellenzéki oldalról? Mert nem mindegy ám az ilyesmi idelent a rögmagyar valóság talaján manapság.

Conchobar 2016.04.20. 12:38:34

"Oroszország változatlanul küzd a világ első számú nagyhatalma címért" - Putyin tud erről?

Conchobar 2016.04.20. 12:43:33

"Nem mellesleg, de inkább szándékosan jegyzem meg, hogy gyakorlatilag egy olyan ország próbálja fenyegetni és zsarolni a világot, amely nagyjából Olaszország gazdasági teljesítményét hozza" - Zsarolja és fenyegeti a világot? A posztíró miért nem próbálkozik valami másfajta hallucinogénnel?

Eudocimus Ruber 2016.04.20. 13:00:10

Nagyon gyenge cikk. A szerző figyelmébe ajánlom a Wikipédiát:
Főváros: Róma
Népesség: 59,83 millió (2013.)
Vagy azóta már 100 millióra szaporodtak volna?
Mag a CIA factbookot:
Oroszország: $3.471 trillion (2015 est.) country comparison to the world: 7
Olaszország: $2.174 trillion (2015 est.), country comparison to the world: 13

A szösszenetedet egy mondatban is leírhattad volna: Útálom Oroszországot, mert szar ország, és Orbán marha, mert szóba áll velük.

Anselmo 2016.04.20. 13:02:10

Az oroszok nem tudnak semmit. Az egész országot fel kell vásároltatni a németekkel, a sajtót és a politikát meg zsidó szociológusok kezébe adni. Mi is ettől vagyunk sikeresek.

jágör68 2016.04.20. 13:43:11

@Anselmo:
:DDDDDDD

Meg meghívni 1,5 millió iszlámista migránst és mindenkit, aki csak jönni akar.

Komolyra fordítva a szót:
Oroszországnak 7300 nukleáris robbanófeje van és a hozzá kapcsolódó technológiai fejlesztésekben is sokkal előrébb jár, mint bármelyik másik atom- nagyhatalom.
Emellett a reguláris hadereje is szép bemutatót tartott a Nyugatnak Szíriában, hogy miként is kell elbánni nyugati fegyverekkel és támogatással küzdő terrorista- hordák ellen.

A NATO egy operetthadsereg hozzájuk képest.

Alick 2016.04.20. 14:06:01

Nincs napirenden, hogy az oroszok a világ csendőrei legyenek, ez a cím már foglalt és sajnos meglehetősen balfék módon működik. Az oroszoknak sok atomfegyverük és számottevő űrprogramjuk van, de nincs infrastruktúrájuk kiterjedt műveletekre a világ távoli részein.
Gazdaságilag Kína esélyes az első helyre, de - egyelőre - korlátozott katonai ambíciókkal.
Viszont az oroszok idegessége érthető, ha a NATO nyomulni akar a szűkebb érdekövezetébe... ezért felújították a katonai programjaikat.

Mr. Waszabi 2016.04.20. 14:15:18

@Eudocimus Ruber: köszi az észrevételt. Javítottam az olasz népesség számát. Viszont a wiki szerint az olaszok GDP-je 2014-ben, 2 147 millió USD volt, az oroszoké csak 1 860 millió.

Advanced Flight 2016.04.20. 14:18:16

Azok a csúnya oroszok. Csak ne lenne még olyan közeli az emlék, amikor hol Ausztria, hol a szövetséges hatalmak loholtak hozzájuk egy "kis" katonai segítségért, és nyalták az elmebeteg Sztálin seggét, csak hogy kihúzza őket a szarból.

Mellesleg, kedves szerző: ha ennyire veszélytelen Oroszország és Putyin, akkor mi a frászért rettegtek tőle folyamatosan, minek jelenik meg naponta 3 cikk arról, hogy Putyintól kell félni, nem a muzulmánoktól, és nem utolsósorban: minek ekézitek Orbánt Putyin miatt, ha úgyis egy jelentéktelen senki az országával együtt?

ferkóboy 2016.04.20. 14:25:09

éhendöglenek...megérdemlik

Gazz 2016.04.20. 14:47:37

@Eudocimus Ruber:
GDP2015 by IMF:
Italy: 1819 billion USD
Russia: 1236 billion USD

Gazz 2016.04.20. 14:48:36

@ferkóboy: A fegyvereiket nem tudják megenni. :-)

camilló 2016.04.20. 15:36:57

A bejegyzés írójának a wiki-n kívül semmilyen információja nincs az oroszokról!
1. Gazdasági embargó. Nyilván nem tesz jót az orosz gazdaságnak, de igazándiból azok szívnak akik oda exportáltak, mert bizony nem tudják eladni a megtermelt árut máshová. Jót mosolyogtam, amikor az embargó bevezetése után pár hónappal a HVG diadalmas cikkben közölte, hogy nem lehet toszkán sajtot kapni Moszkvában! No, az oroszokat pont nem érdekli, ha nincs, mert egyszerűen hozzászoktak ahhoz, hogy vannak hiányok. Ellenben egy sajttermelőt sem kérdeztek meg, hogy akkor hová adja el a megtermelt sajtot ezután? Az ilyen jellegű embargókkal pont azt érik el, hogy megpróbáljon önellátásra berendezkedni. Meg is teszik, amit számtalan elnöki "ukáz" tanúsít. Hangsúlyozom, nem azt állítom, hogy nem okoz nehézségeket az embargó! Túl fogják élni az oroszok, ahogy sok megpróbáltatást túl éltek történelmük során!
2. Apropó történelem! Nem értem a századokra visszanyúló nagyhatalmi törekvések megjegyzést! talán kicsit ismerni kellene ahhoz az orosz történelmet, hogy tudja a blogbejegyzést író, hogy az oroszok nem voltak abban a helyzetben, hogy nagyhatalmi törekvései legyenek, egészen Nagy Péter színre lépéséig. Volt tatár uralom, számtalan fejedelemség, svédek, német lovagrendek ellen viselt háború, vikingek kalandozása, még mi is megvertük a Kijevi Russ fejedelemséget. Szóval ha a 19. század történéseit akarjuk figyelembe venni, akkor talán már beszélhetünk arról, hogy Oroszország kitekint a világra! A NOSzF (gyengébbek kedvéért Nagy Októberi Szocialista Forradalom) Után nem világhatalmi törekvések voltak, hanem a forradalom egész világra való kiterjesztése volt a cél! Árnyalatnyi különbség! Az első ugye a tőke szempontjaiból történik, míg a második a termelőeszközök közös tulajdonba vételéről szól.
3. ha már itt tartunk! A fasizmus az erős államról, erős vezetőről is megismerszik. A kommunizmus tagadja az állam létét, mint elnyomó hatalomét! Bizony kedves blog tulaj, nem árt ha valaki aki írogat, alapdolgokkal tisztában van!:)
4. Technológiák birtoklása! Lehet hihetetlen a oroszok birtokában vannak a legfejlettebb technológiáknak, egy apró szépséghibája van a dolognak, hogy azt nem (akarják?) vezetik át a civil szférába. Sokáig a hadiiparnak volt alárendelve minden, és ennek a berögzült szokásnak nem akar vége szakadni, bár erre is létezik elnöki "ukáz"!
6. Az oroszok pont nem akarnak a világ csendőrei lenni, de volt egy megállapodás, ami egy hajón köttetett és ami hatásaiban azonos a jaltai paktummal. No ezt rúgták fel az Amerikaiak, akik bizony benézték azt, hogy az oroszok mire is képesek. Nyilván nem tetszik az oroszoknak, ha az érdekszférájukba belemásznak. Kezdődött a Kaukázusban, most pedig eszkalálódott Ukrajnában.
7. Ami a fegyveres erőket illeti. Szíriában olyat "villantottak" amire bizony más nem képes. Ez kezdődött a felvonulással, ami meglepte a világot, majd folytatódott olyan kombinált hadműveletekben, amit még más nem csinált és ezt bizony kénytelenek voltak elismerni, az USA illetékesei is.
8. Szeretném felhívni mindenki szíves figyelmét, hogy Putyin népszerűsége 80% közelében van! Egy ország vezetőjét szeressék az adott ország polgárai, mert talán ők tudják, hogy mi a jó nekik, még ha ez nem is tetszik a külföldnek!

camilló 2016.04.20. 16:21:01

@Alick: A kínaiaknak a katonai ambíciójuk nem korlátozott, csak a lehetőségeik. Nem olyan régen kezdtek bele egy hadsereg korszerűsítési programba. Már nem csak másolni tudnak, hanem önálló fejlesztéseket is végrehajtanak, de ez hosszú téma...
süti beállítások módosítása