HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2011.10.02. 11:56 Mr. Waszabi

Hazugságok a progresszív SZJA-ról - akinek vaj van fején, ne álljon a napra

Olvasgatom az ellenzéki, illetve mértékadónak mondott gazdasági szakemberek nyilatkozatait, akik az egy kulcsost fúrják a progresszív SZJA-t favorizálva.

Na kérem, orbitális hazugság e törekvés. Több okból.

A legfőbb ok, hogy a megadóztatható, tisztességesen fizető alkalmazotti réteget akarja kifacsarni, csakúgy mint az elmúlt 20 évben. Ez krónikus szocialista betegség, amiből a jelek szerint Oszkó Péter sem gyógyult ki többek között (az ő megjegyzését olvastam legutóbb). Nem, kedves uram, nem a 16%-kal van a baj. A baj az adót nem fizetőkkel van, a magukat és alkalmazottaikat hivatalosan minimálbéren tartó cégvezetőkkel, vállalkozókkal és persze az alkalmazottaikkal is, akik maguk is előszeretettel választják e szürke konstrukciót magasabb nettó bérért cserébe - persze zsebbe. Akik nem csak vállalkozásuk kezdeti tőkeszegény időszakában "takarékoskodnak" ezen, hanem amikor már megy a szekerük, akkor is. Mert megszokták, hogy ott kell spórolni, ahol lehet és a hatóságok kényelmessége miatt ezt megtehetik. Említem például, hogy az APEH/NAV nem végez vagyonosodási vizsgálatokat alapjáraton, bár ehhez minden eszköze rendelkezésre áll. Érdekes momentum, hogy kormányzati utasításra képes volt sikeresen elvégezni 1 év alatt 10000 ilyen vizsgálatot, több milliárdnyi adóhiányt realizálva. És ez csak 10000 adózóról szólt, mennyi adóhiányt lehetne realizálni több százezer vállalkozáson, akiket nem vizsgáltak? Nem sablon fröcsögés ez. Menjünk ki az utcára. Nézzük meg az azonos életszínvonalon, költési szokásokkal bírók számát és hogy közülük hányan fizetnek életszínvonalukhoz elvileg illő adót. Az átbaszás gyenge szó a jelenségre. Adócsalás tömeges méretekben, amiről érdekes módon egyik kormányzat, hivatal vagy szakértő sem szeretne tudomást venni, nem hogy tenni ellene. 

Az ÁFA hiány meg édestestvére emennek. És ezért hülyeség Matolcsy 27%-os ÁFA-ja is. Mert aki eddig nem fizette, kerülte a 20, majd 25%-os ÁFA megfizetését, az a 27%-ost még inkább kerülni fogja, de legalább azonos mértékben. Logikus.

A másik, számszaki ok, hogy a Magyarországon 20 éve bevezetett progresszív adórendszer elavult időközben. A szocreál viszonylag kis jövedelem szórására épült, így alacsony jövedelemhatárok között volt sávozott a 90-es évek eleji adórendszer. De ez a jövedelmek egyre növekvő differenciálódásával és az életszínvonal emelkedésével sem változott, amit ennyi idő alatt már nem lehet véletlennek vagy figyelmetlenségnek nevezni. Az inflációs igazítás szintén 20 éves mókusvakítás, mert nem számol olyan, életszínvonalat terhelő változásokkal, mint például az autók fenntartási költségének drasztikus emelkedése, ami a járműpark kényszerű lecserélődésével járt. Amire a fejlődő gazdaság és életforma terjedése kényszerített sokakat, mert a tömegközlekedést az állami nem hogy nem fejlesztette, de inkább elsorvasztotta. Nincs mese, ez szándékos kényelmesség a becsületes adófizetők, alkalmazottak tömegeinek rovására. Inderekt elszegényítés, kiszipolyozás.

Például, 1996-ban, a Horn kormány alatt, az akkori államtitkári bér bruttó 270ezer környékén volt. 1998-ban Orbán úr miniszterelnöki fizetése 440 ezer Ft volt, egyes államtitkárai pótlékokkal együtt már 700 ezer és 1 millió között kerestek. Ezek is a 40%-os sávba estek(akkor annyi volt a plafon). Az üzleti szférában ezek a fizetések akkor megfeleltek a középvezetői és igazgatói bérszínvonalnak. De ők is 40%-kal adóztak. 

Az évek során a jövedelemszintek emelkedtek, az államtitkári, miniszteri, miniszterelnöki bérek 1milliói körülire, az üzleti szféra igazgatói bérei ennek 2-4-szeresére duzzadtak átlagosan, azonban a legmagasabb sáv alsó határa nem emelkedett ezzel párhuzamosan, 250 ezer Ft felett már a legmagasabb kulccsal adóztak. Az eltelt időszakban egy kormány, sem "szakember" nem tartotta logikusnak egy még magasabb sávot képezni ezen kiemelkedő jövedelmek adózására - vagy a sávhatárokat arányosan széjjelebb húzni. Az eredmény egy elszegényedő középosztály és egyre gazdagodó felső tízezer, illetve szürkén üzemelő vállalkozói réteg lett. Megjegyzem, hogy a teljes SZJA bevétel mintegy 50%-át 2000 környékén 100 ezer, tavaly pedig mintegy 150 ezer adózó fizette meg. A baj az, hogy míg a vállalkozások tulajdonosai gazdagodtak, ez az SZJA gerincét alkotó középosztály számosságában nem nőtt arányosan. 2010-ben egy közepes informatikus bére az üzleti szférában 400 ezer ft körül mozgott, amely szintén a legmagasabb kulccsal adózott. Ha lefogadjuk, hogy a szintet az állami és üzleti vezetők bérszínvonala határozza meg, hogy nem emelkedett azokkal párhuzamosan a felső kulcs alsó sávhatára? Milyen logika mentén? Megmondom: az átbaszás logika mentén, úgy bizony. És ebben Oszkó úrnak is benne volt a keze, csak úgy mint elődeinek. És lehet huhogni a devizahitelesek felelőtlenségén ilyen jövedelem politika mellett. 

Sommázva, azért nem hangzik hitelesen Amiért nem jól hangzik Oszkó úr szájából a progresszív adózás, mert többek között az ő regnálása alatt is fennmaradt érintetlenül ez az igazságtalan, kiszipolyozó, egyre aránytalanabb sávozás mindvégig. Ebből számomra az következik, hogy amit ő és más "jeles" gazdasági szakemberek most progresszívként javallnak, az a korábbi aránytalan rendszer visszaállítását jelentené.

Látni kell, hogy a fekete és szürke gazdaság létrejöttét és megerősödését a mindenféle kormányok alatt épp ez a merev, szándékosan életszerűtlen SZJA és járulék politika okozta.

A 16%-os SZJA az első lépés egy igazságosabb adórendszer felé, és valóban motiválóbb hatású a munkavállalóra és a munkáltatóra is, a több munkáért lineárisan magasabb bért jelszó tekintetében. Igazsága például abban van, hogy ne az öntudatosabb, saját ambíciói miatt többet kereső adózók fizessék meg a évtized alatt kialakult tömeges munkavállalói szemlélet árát, miszerint "minek keressek többet legálisan, csak az adóra keresnék", s inkább feketén tesznek szert jövedelemre. Nehéz most az utóbbiak szerint megszokott embereknek? Nehéz hát. De nehogy már az legyen az igazság mércéje, hogy a tolvajok vannak többen az országban, mint a becsületesek. Mert az ehhez hasonló relativizált hazugságok miatt nem tudunk felemelkedni nemzeti szinten sem. Csaló népnek miért volna kevéssé csaló állama? Vegyük ezt észre. Aki ilyetén lopott 20 éven át a közösből -azaz mással fizettette tb ellátása költségeit és a ráeső adókötelezettséget is -, az fizesse meg az árát, legalább részben. Ne rinyáljon pár ezer forint miatt, s főleg az igazság szót ne vegye a szájára közben, ha évtizeden át megrövidítette például a kórházban nem megfelelően ellátott polgártársait, akik pedig rendesen fizették a közös terheket. Hiteltelen. Szorítsa össze a száját és örüljön, hogy ennyivel megúszta. Mi volna, ha visszamenőleg ki  kéne fizetnie az elnyaralt tb költségeket? Vagy ha perelnék őt tb csalása miatt vétlen elhunytak rokonai, vagy a megnyomorodott becsületesen fizető munkavállalók, vállalkozók? Az igazságtalan helyzet csak addig nem zavarta, amíg neki jó volt? Érdekes erkölcsök. A kormány kinyilvánította azon szándékát, miszerint motiválni akarja ezzel a kényelmes, lopkodó tömeget a legálisan magasabb jövedelem megkeresésére. És ezt az igazságot nem lehet a kormány és a politikusok lopásaival erőtleníteni. Mindenki a saját bűnei, mulasztásai terhét cipeli, nem árt ezzel szembenézni.

Nem kéne összekeverni ezt a kérdéskört az ország más okokból előállt nehéz gazdasági helyzetével, mert nem ez az ok. S ha nem ez az ok, ha nem ez a betegség, akkor nem ezt kell gyógyítani. Gerincbetegsége ez a magyar társadalomnak, ezért nem az általános recesszió a felelős.

489 komment · 1 trackback

Címkék: szja progresszív egykulcsos


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr223271650

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lázár: a példakép 2011.10.03. 09:47:56

A minden magyarokat kétharmaddal képviselők közül, hozzám Lázár János arca áll a legközelebb. Kiemelkedően intelligens, tudatos, kockázatvállaló és ravasz. Vállalkozik, politizál, tőzsdézik, tekintélyes vagyona és többszáz hektár földje van. János vitt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2011.10.03. 08:16:26

nem rossz a progresszív adó. csak nem egy olyan országban, ahol bruttó 230(?) körül van az átlagbér, és rengetegen nem annyit keresnek, amennyit bevallanak.

Lecsóx 2011.10.03. 08:16:47

Üzemeltettél te már vállalkozást Mo,-on? Próbáld meg aztán írjál hülyeségeket.

morpho 2011.10.03. 08:16:55

Már bocs, de ha egykulcsos adó van, akkor a minimálbérre bejelentett vállalkozó átjelenti magát havi kétmillióra, hogy azután fizethessen 16%-ot? Ezt így hogy?Ami meg a progresszív adó elavultságát illeti.Mi olyság a hülye németekkel???

yoda-jedi 2011.10.03. 08:18:38

@morpho: hanyat lik is a nyugat...

elwood 2011.10.03. 08:18:40

a NAV-os résszel egyetértek, amíg a progresszív adó a becsületesek szorongatásáról szól addig nincs miről beszélni

megdöbbentően egyszerű lenne a terepjárók tulajdonosai, az ingatlannyilvántartás és az utazási irodák utaslistáit összevetni az adóbevallásokkal, és mégsem ez történik

azzal együtt két kulcsot normálisnak tartok, egy társadalmi minimum alatt és fölötti kulcsot, pl 16,20 (mondom ezt úgy hogy bőven jól jártam az új adórendszerrel)

kaes 2011.10.03. 08:19:04

Nagyon jó a poszt. Behozza az etikát, ami eddig a pénzügyi magyarázkodásokból kimaradt. Hogy a devizahitelesek is a közösségi morált követték. Számomra 170 bruttóval is sértő, hogy ez után 2 éves munkaviszonnyal miért kellene még progresszíven is adóznom? és ami különösen fájó, hogy a lakásfenntartási költségeket lakáshitelt is, miért nem lehet az adóalapból leírni? miért is nem?

kaes 2011.10.03. 08:20:08

Nagyon jó a poszt. Behozza az etikát, ami eddig a pénzügyi magyarázkodásokból kimaradt. Hogy a devizahitelesek is a közösségi morált követték. Számomra 170 bruttóval is sértő, hogy ez után 25 éves munkaviszonnyal miért kellene még progresszíven is adóznom? és ami különösen fájó, hogy a lakásfenntartási költségeket lakáshitelt is, miért nem lehet az adóalapból leírni? miért is nem?

csi szi 2011.10.03. 08:21:41

@elwood: Nem véletlenül fosnak sokan a népszámlálástól...

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2011.10.03. 08:23:43

Mennyit kaptál ezért az irásért orbántól, vagy ingyen nyalod a s*ggét?

Kivlov 2011.10.03. 08:24:37

@morpho:
németekkel majd akkor példálózzunk, ha a béreink is az ő szintjükön lesznek, nem csak az áraink...

Kivlov 2011.10.03. 08:25:17

@Kaland-Játék-Kockázat:
elfér havi egy ilyen cikk, a sok libsi bértollnok mellett a zsindexen is...

morpho 2011.10.03. 08:25:29

Egyébként azt a gyenge 500 milliárdot, ami így kizuhan a költségvetésből, azt ki is fizeti meg??? Csak kérdezem, mert erre valahogy nem adott választ a poszt...

talicskás munkásember 2011.10.03. 08:25:47

Jómagam egyetértenék egy enyhe regresszív adórendszerrel is. Aki többet keres, sávosan kevesebbet adózzon. Ez lenne, ami ösztönözné a vállalkozókat a fekete jövedelem fehérítésére, hisz több maradna, ha mindet rendesen bevall. Csökkenthető lenne az ellenőrző apparátus is. Az adótömeg pedig ... nem csökkenne jelentősen, hiszen nettóban mégis ő adózna többet.

Semper Fidelis 2011.10.03. 08:26:39

waszabi: Nagyon igazad van.

morpho 2011.10.03. 08:27:14

@Kivlov:
Magyarázd már el nekem, hogy mi köze a többkulcsos adónak a német bérszinvonalhoz? Lehet firkálni butaságokat, csak felesleges.

alf (törölt) 2011.10.03. 08:28:16

Férfi blog. Jó a címe. Igazi macsós.
Hogy miért lenne fontos a progresszív adó? Mert aki többet keres az többet is vesz ki a közösből, tehát többet is kellene oda betenni. Mégpedig arányaiban, nem numerikusan. Ilyen erővel (mármint védeni az egykulcsost) akkor fel lehetne azt is vetni, hogy az "igazságos" az lenne, ha numerikusan is mindenki ugyan annyit fizetne, hiszen egy szívműtét a minimálbéres esetén is 10 millió és a milliárdosnak is 10 millió.
Elmaradott, primitív ország vagyunk, ahol gazdagék szeretnének minél kevesebbet betenni.

Szóval az egykulcsos egy rettenetesen rossz és igazságtalan szerkezet. A legfejlettebb országokban (Skandinávia) a progresszív adózás annyira progresszív, hogy van olyan felső réteg, akitől 90%-ot vonnak el! És nem tartják igazságtalannak, mert a maradék 10%-ból is kő gazdagok!

Sajnos Magyarországon a jövedelemviszonyokkal van a baj. A 230 ezer bruttó mint átlagbér szörnyűségesen alacsony és nem is ott kellene nagyon magas adókulcs. Ha legalább az EU átlagot megközelítenénk, akkor mondjuk lehetne azt mondani, hogy a 230 ezer a létminimum és az még szinte semmit nem adózik, 400 ezer lenne az átlag és ott lenne 16%, és a 40% mondjuk havi 800 ezer fölött lépne be.

De az alacsony jövedelemviszonyok sem igazolják az egykulcsost, nem véletlen, hogy szinte sehol nincs és bizony az "elavult" progresszív adózás van mindenhol a fejlett világban.

kicsijuti 2011.10.03. 08:28:35

@morpho: nem de legalább a minimál bér után fog adót fizetni ami több mint az eddigi 0, és magyar adórendszert nem a némettel kellene összehasonlítani hanem az azonos régióba tartozó országokéval: Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Horvátország, Szerbia, Románia... Ezen országok többségében egykulcsos adó van ezekhez kellene igazodni nem a világ egyik legerősebb gazdaságához...

Kivlov 2011.10.03. 08:28:54

@morpho:
az papa, hogy itt olyan alacsonyak a bérek, hogy kb 1 misi/hó fölött lehetne érdemes egy újabb kulcs, hogy a sok "fizessenek a gazdagok" kommer élvezze.

2011.10.03. 08:30:26

Alapvetően egyetértek, de van néhány plusz adalék:
Az adóelkerülést nem csak a progresszív SZJA határozza meg hanem két további tényező:
- az adómentesnek hazudott minimálbérnek jóval 50% felett volt és most is van az adó és járulék tartalma. A valós képet megmutató szuperbruttót gyávák voltak és most is azok bevezetni.
- 1990-ben a bér és a tőkejövedelmek közel azonos kulccsal adóztak. Csak közben a világpiacon versenyezni kell a tőkéért, így ott 20% alá ment a terhelés, a béren maradt 55-60%. És ki az a hülye, aki a legális 16-20% helyett az 55-60-at válassza?
Ebből adódik a progresszív SZJA és a baloldali demagógia bukása: a magas SZJA kulcsokkal nem a gazdagok adóznak (mert nekik tőkejövedelmük van), hanem az a középosztály, ami előre tudná vinni az országot.

Kivlov 2011.10.03. 08:30:36

@alf:
aki többet keres, többet is tesz be...ÁFÁ-n kersztül...

szekerkaa · https://twitter.com/szekerka 2011.10.03. 08:30:54

Bolti eladók, gyári dolgozók, irodisták és egy halom becsületes, nem zsebbe kapó ember keres bőven-bőven bruttó 250-290 alatt. És folyamatosan őket szopatják. Ezt mi indokolja? Nem mindenki adócsaló bruttó 290 alatt, elnézést kérek.

alf (törölt) 2011.10.03. 08:32:02

@kicsijuti: A szlovákokon kívül hol van még egykulcsos SZJA? (Ne keverd azzal, hogy van, ahol az SZJA-val megegyező kulcsot alkalmaznak a többi adónemekre.)

GGG77 2011.10.03. 08:32:28

"A 16%-os SZJA az első lépés egy igazságosabb adórendszer felé, és valóban motiválóbb hatású a munkavállalóra és a munkáltatóra is"

Ez óriási tévedés. Minimális (vagy semmilyen) hatása van az adófizetési morálra, miközben rengeteg becsületes adófizetővel kicsesznek. Nem véletlen, hogy azokban az országokban, ahol egykulcsos rendszer van az adójóváírás is létezik mellette, akár 0%-ra csökkentve az adóterhelést a legszegényebbek között.

morpho 2011.10.03. 08:33:05

@kicsijuti:
Azzal, hogy a minimálbért megadóztatják, nekem semmi bajom, csak nem erről írtam.
Ami meg a németeket illeti.Őket csak azért hoztam fel, mert a posztoló azt írja, hogy a progresszív adózás elavult.Ha így van, akkor miért alkalmazza az összes nyugati ország?Írhattam volna Ausztriát, vagy Belgiumot is, tökmindegy...

kicsijuti 2011.10.03. 08:33:28

@alf: "a fejlett világban". Igen és itt el is bukik a logikád mert mi nem oda tartozunk hanem a fejlődő országokhoz ahol meg viszont szinte mindenhol egykulcsos:
en.wikipedia.org/wiki/File:Flat_tax_in_Europe.svg

2011.10.03. 08:33:42

Hát igen, csak ez nem megy magától, ehhez kell a Nav is... akkor nem lenne az a hiány...

morpho 2011.10.03. 08:34:28

@Kivlov:
..és ennek mi köze a német bérszinvonalhoz? Handabandázni én is tudok..

ursus artos 2011.10.03. 08:35:31

@GGG77: "Minimális (vagy semmilyen) hatása van az adófizetési morálra,"
Persze, ha ez a rendszer lett volna húsz éve, akkor a vállalkozó inkább kifizeti a maga 16%-át, mintsem ügyeskedéssel kitegye magát adóhatósági vegzálásnak.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.10.03. 08:35:34

Szerintem meg nem kéne összekeverni az adó mértékét, az adó jellegével és persze az egészet az adócsalással.

A progresszív SZJA, _megfelelő kulcsokkal és _megfelelő sávhatárokkal_ tudniillik azt a közismert dolgot hivatott kompenzálni, hogy minél alacsonyabb egy jövedelem (és minél több eltartott van hozzá, családi jövedelemadózást végre!) annál alapvetőbb, létszükségletibb kiadásokra megy el: Lakhatás, rezsi, kaja, öltözködés, stb., amely javak viszont oly általánosan fogyasztatnak, hogy azokat az ÁFA-rendszerben megkülönböztetni nem volna ésszerű. (Gyk.: mondjuk a rezsiköltségek ÁFÁját kedvezményesítve leginkább az úszómedencés, télikertes villák fönntartóit támogatnánk, vagy mondjuk a gyerekcipő esetén azokat, akik havonta vesznek újat, és nem fél évente használtat. Amit ez ügyben az ÁFA rendszer tehet - alapvető élelmiszer, gyógyszer, tankönyv, stb. kedvezményezése -, azt többé-kevésbbé meg is teszi.)

Így aztán igazságosnak, de a különböző jövedelmekhez tartozó fogyasztói kosarakat figyelembe véve még arányosnak sem igen nevezhető semmiféle egykulcsos SZJA. Tetejébe a természetes személyek adóztatásában eleve van egy lineáris elem: AZ ÁFA. Még egy lineárisnak semmi értelme. És az ÁFA kevésbé megkerülhető - természetes személyekről van szó! - mint az SZJA, beszedése egyszerűbb, olcsóbb, ergo ha mégis volna olyan közgazdaság, amely egykulcsos jövedelemadót akarna, akkor azt forgalmi típusúként vezetné be. De nincs ilyen, még ott sem, ahol úgy hívják, mindenütt van hozzá valami szolidarítási fasság álnavű második(harmadik) kulcs, ahogy momentán nálunk is. Talán az sem véletlen, hogy az EU nem is engedne még egy forgalmi adót, vagy a jelenleginél sokkal magasabb ÁFA kulcsokat. Nem véletlenül van ugyanis forgalmi és jövedelmi adó, és nem véletlenül nem egyformák.

A magyar SZJA-val mindössze a sávhatárok, és a kulcsok mértéke volt problémás, szinte születése óta. Illetve az utóbbi időben a mindenféle kedvezmények elburjánzása. De értelmes sávhatárokkal, vállalható kulcsokkal, nem utolsó sorban az eltartottakat figyelembe vevő családi jövedelem adóként semmi baj nem volna egy 4-5 sávos progresszívvel.

GGG77 2011.10.03. 08:35:41

@szekerkaa: Ez abszolút így van. A 4-4,5 millió SZJA bevallóból legfeljebb 1 millió a "csaló". Nem véletlenül használtam idézőjelet, mert nem nevezném csalónak azt, aki vagy azt választja, hogy részben vagy egészben zsebbe kapja a pénzt, vagy dögöljön éhen. A valódi csalók a vállalkozók, a munkáltatók. 200-300 ezer az 1 millióból. Miattuk szívjon 3 millió ember!? Na, nem. Vagyonosodási vizsgálatokat, erősebb, hatékonyabb ellenőrzést a KKV szektorban.

alf (törölt) 2011.10.03. 08:36:34

@Szakadás: Ez sem igaz, hiszen a tőkejövedelmek (kivéve a tisztán pénzügyi tevékenységet, mint például a tőzsdézés) ugyan úgy 60-70% adótartalommal voltak csak kivehetők. Hiszen a nyereségadón túl forrásadót, TB kiegészítést és még egy csomó mindent kellett utánuk fizetni. Ez most megszűnt, a nyereség után is SZJA van, de még most is majdnem 40%-ot kell összességében a nyereség után befizetni, ha ki akarja valaki venni a vállalkozásból. (kivéve persze EVA és EHO)

tcom 2011.10.03. 08:38:14

Ezért is hahótáztam nagyot, amikor Matolcsy és Orbán ettől fogva tisztességes adózásra szólította fel a népet.
Komolyan gondolja, hogy a korábban, Gyurcsány ideje alatt adó befizetés megtagadására felszólító és egyéb mélymagyarok ma fizetnek?

Jól példázza az adósságmentő (vagy valami hasonló baromság) alapba a nullával egyenlő pénz vándorol. Még maga a főfasz sem fizetett egy forintot sem bele.

Magyarisztán.

nabazzmeg 2011.10.03. 08:38:20

Amikor kb. hasonló érvekkel jöttem egy másik blogon az 1kulcsos mellett, sokan lehurrogtak.
Pedig nem volt nehéz cikkeket találni, micsoda pénz mozog a feketegazdaságban, csak ugye ott rendet tenni nehezebb, esetleg saját kis mocskos érdekeket is sért - így egyszerűbb nyúzni a becsületes munkavállalókat, ahhoz nem kell ész.
Eleve a sáv ott el volt cseszve - ahogy a posztíró is írta - hogy igen alacsony jövedelemnél már a plafonnal adózott az ember. Nonszensz, hogy valaki br. 300.000-rel már gazdagnak számít....álszentség az egész. A munkavállalói teher meg csak egy kérdés, a munkaadói oldalt is rommá fejték így nem csodálom, ha sokan feketén tolják, persze ez hosszú távon totális csőd. Na és nem vigasztalja azt, aki kimarad belőle, mert mindent befizetnek utána. Azért a számok magukért beszélnek: a kb. 4 mio adófizető kb. 6-8 %-a fizette be az össz. szja 60%-át...normális dolog nem? arányos teherviselés ugye?!
Azt meg nem hiszem el, hogyha az APEH képes volt 1 év alatt 10.000 vagyonosodási vizsgálatot elvégezni és nőttek a bevételek, akkor hogy a fenébe nem állnak rá erre jobban? Megtáltosodtak egy évre aztán most nem érnek rá?
Valszeg úgy, hogy hazugság volt; Churchill megmondta: csak annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítottam.

2011.10.03. 08:38:36

"Nem kéne összekeverni ezt a kérdéskört az ország más okokból előállt nehéz gazdasági helyzetével, mert nem ez az ok. S ha nem ez az ok, ha nem ez a betegség, akkor nem ezt kell gyógyítani. Gerincbetegsége ez a magyar társadalomnak, ezért nem az általános recesszió a felelős."

Alapvetően igazad van, de:
Ha az "embernek" (gazdaságunk) "trombózisa" (gazdaságunk igazi betegsége) van, akkor nem "futhat" (a tuti jó egy kulcsos adó) napi 5 kilométert, mert az simán csak megöli.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.10.03. 08:39:01

@kicsijuti: Asszem egyik sem igazi egykulcsos - román, szlovák biztosan nem -, tessék utánanézni!

kicsijuti 2011.10.03. 08:39:33

@morpho: igen azzal én sem értek egyet, hogy elavult lenne inkább csak nem vagyunk elég fejlettek hozzá. Amúgy szerintem inkább az egykulcsos adó bevezetésének a módjával van baj, észteknél pl 7 év alatt csökkentették le 26ról 18%ra nem egyik évről a másikra. Ez volt nálunk a nagy hiba.

sidorovich 2011.10.03. 08:39:37

@GGG77: Miért csesznek azokkal a "becsületes" adófizetőkkel szerinted?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.10.03. 08:40:31

@alf: A szlovák rendszerben is van egy fölső sáv/kulcs, csak nem így hívják.

Charlie100 2011.10.03. 08:40:53

@Lecsóx: Ott a pont!
Az elmúlt években sok ismerősöm hagyta ott az alkalmazotti munkáját egy saját vállalkozás nyitása miatt. Enyhe sokkterápia volt mindegyiknek.
Nem az SZJA milyensége és mennyisége a legfőbb probléma egyébként, hanem a fizetendő terhek összessége + az ár/érték arányában magas egyéb terhek, díjak ( áfa, illetékek, üzemanyag adótartama, bkv stb. )

sidorovich 2011.10.03. 08:40:54

@GGG77: Szerinted miért fizetik zsebbe a "csaló" vállalkozók az alkamazottaikat?

ifrance 2011.10.03. 08:41:06

@morpho: olvasd el még egyszer a cikket. a posztoló azt mondja, hogy nálunk elavultak és ezért igazságtalanok voltak a sávhatárok. azok, akik most érvelnek a progresszív adózás mellett, amikor hatalmon voltak semmit nem tettek a sávok igazságosabbá tételéért. ezért jó eséllyel most is igazságtalanul vezetnék be. és egy igazságtalan kiszipolyozó rendszernél jobb az egykulcsos rendszer.
a németeknél lehet, hogy progresszív a rendszer, de nem 1200 eurótól van a legfelső sáv, hogy az utcaseprőtől felfelé mindenki abba essen bele. nálunk meg kb ez volt a helyzet.

czi75 2011.10.03. 08:41:59

Lehet, hogy tettek egy lépést előre az igazságosabb adórendszer felé. De közben hanyatt esett az ország a nagy erőlködéstől. Te is elkezdtél rugózni az egy-két kulcson. Különben észrevetted, hogy egy dologban engednek és öt másikban szorítanak? Mi lenne, ha az egész képet néznéd? Kezd az egész egy nagy pacához hasonlítani. Én is kiragadhatnék dolgokat, de ennek így nincs értelme. Csak izzadságszagot fogok árasztani, ha azon keresztül kellene megítélni a kormány munkáját.
És felemelő lenne, ha a kormány töketlenkedésének hibáit, nem velünk etetnék meg. És még én vagyok helikopter! És még jó képet is vágjunk hozzá.
Van egy emberi tulajdonság, amit szolidaritásnak hívnak. Gyakorold. Jobb ember lesz belőled. Megnyugtatlak, a minimálbéresek nagy része, tényleg annyit keres. És megértem, ha szóvá teszi.
És te is a könnyebbik végét fogod meg a dolgoknak. Könnyebb mindenkit megbélyegezni, mint a csalókat kiszűrni. Ja értem, ahhoz kellene egy kis ész és kitartás.
Csaló állam? Megérdemeljük? Remélem ezt csak viccnek szántad. Nem tűnt fel, hogy a kishalakat megeszik a nagyok? Nem gondolod, hogy a politikus többet lop mint bármelyik „pórnép”?
Remélem, Te már sorban állsz, hogy befizesd az elmúlt 20 év lenyúlását. Legyél jó példa számunkra! És nem bánnám, ha az elmúlt 20 év politikusait is fizetésre bírnád. A legutolsó jegyzőtől a miniszterelnökig.
Lehet, hogy nagyon közhelyes, de fejétől bűzlik…………..

becsoccsent 2011.10.03. 08:42:04

faszommar a hulyesegbe! egy minimalberes ev kifizet havonta 70e forintot a semmiert. jovore ez 100e korul lesz. ha valaki azt mondja, hogy ez normalis, akkor az hulye.

movhu 2011.10.03. 08:42:04

Kár, hogy Magyarországon már kőgazdag kategóriába soroljuk azt, akinek annyi fizetése van, hogy van esélye egy tisztességes életet megteremteni, autót venni, gyereket vállalni, netalán saját lakásban lakni.
Egyébként a kutya tényleg a csalásban van elásva. Lehet itt papolni, hogy hú de nagy a járulék, de sorolni tudnám a cégeket, ahol az éves árbevétel a milliárdos nagyságrendbe esik, elég tisztességes haszonkulccsal, és közben mindenki minimálbéren van bejelentve, vagy még ennél is rosszabb, pl. mindenki 4 órás alkalmazott. És a NAV-ot érdekes módon nem érdekli, hogy állami projectekben résztvevő építőipari cég hogy a francba kivitelez hatalmas munkákat csak 4 órában dolgozó emberekkel.

morpho 2011.10.03. 08:43:43

@ifrance:
Én nem azt vitatom, hogy a sávhatárokat nem kellett volna megváltoztatni... Viszont ebből nem következik, hogy a rendszer elavult lenne..

becsoccsent 2011.10.03. 08:43:51

@becsoccsent: ja, es senki ne mondja, hogy menjenek el alkalmazottnak, mert annyire nincs melo, hogy a kozmunkasok br. 52e forintjaert ( 45e/ho netto kb? ) tuljelentkezes van. TULJELENTKEZES b+. ez nincs 2.000 forint naponta.

kicsijuti 2011.10.03. 08:44:10

@Dr. Zerge: hanem? én ugy tudtam hogy személyi jövedelemadózást tekintve az összes jövedelem 19 százalékos kulccsal adózik.

juliusbond 2011.10.03. 08:45:25

Nem teljesen hülyeség, de félek, sokan vannak, akik tényleg csak minimálbért kapnak. Pl a TESCO-sok biztos nem dúskálnak. Na velük szopacs, hogy nem csak hivatalosan keresnek kevesebbet, hanem ténylegesen is.

movhu 2011.10.03. 08:45:36

@becsoccsent: Voltam egyéni vállalkozó kisvárosban úgy lassan 20 éve. Komolyan mondom, hogy az akkori néhány ezer forint alapértelmezett járulék befizetési is gondot jelentett, amikor elkezdtem. Egy kis településen egy csomó szakmabeli kénytelen feketén dolgozni, mert mondjuk magának még csak kitermelne 50-100 ezer forintot, és örülne neki, de úgy bele se vág, hogy a bevételét elviszi az, amit alapból be kell neki csengetni minden hónapban. Akkor inkább felveszi a 30 ezer segélyt, és rádolgozik feketén, és az állam ennyivel is szegényebb lesz.

Kulmar 2011.10.03. 08:46:14

Azt azért ugye te is tudod, hogy a vállalkozások nem az szja miatt nem fizetnek teljes bért, hanem az egyéb bérre rakódó terhek miatt?

yoda-jedi 2011.10.03. 08:46:17

@Lecsóx: @Charlie100: +1

egyébként nem a kulcsok száma a gond...

hanem a BEFIZETETT ADÓKAT ELLOPJÁK MIND...
semmi nem épül, semmilyen intézmény nem műxik
NEM ÉRDEMES ADÓZNI... ÚGYIS ELLOPJA A POLITIKAI MAFFIA

ennyit az erkölcsi alapokról

tuttle 2011.10.03. 08:46:19

Úgy emlékszem Oszkóék is emelni akarták a felső kulcsot, ha jól tévedek 15 millára. Ami pedig azt illeti a munkára rakódó terhek közül nem az SzJA a legsúlyosabb. Szóval, ha a valamit tenni akarna a tisztelt állam akkor inkább a tb és nyugdíjbiztosítással kéne valamit kezdeni.
Ráadásul a progresszív adózást nem most kellett volna bevezetni, amikor baj van. Arra inkább akkor kellene sort keríteni, amikor kicsit jobb állapotban vannak az állam pénzügyei.

morpho 2011.10.03. 08:46:59

@movhu:
Neked igazad van, csak attól, hogy 16% lett az SZJA, ez nem fog megváltozni.

2011.10.03. 08:48:01

@alf: látszik, hogy nem űzted ezt a sportot, akkor nem neveznéd az SZJA-t osztalékadónak. Most van társasági adó 10%, 16% osztalékadó amit a 90% után számolnak, és egy 14%-os EHO, ami viszont összegében felső korlátos. Ha gazdagember kiad egy lakást a tőkejövedelme mellett, az EHo-t más el is felejtheti.
Nem beszélve a tőke szabad áramlásáról, néhány kanyar Európán belül, és kijön az egész 10-15%-ból ...

Egyébként végül is egyetértek a progresszív SZJA-val. Legyen egy 90%-os kulcs havi kétmilliónál. Az engemet soha sem fog bántani, fizessenek a szemét gazdagok.

Viktus 2011.10.03. 08:48:02

A legfőbb ok, hogy a megadóztatható, tisztességesen fizető vállalkozói réteget akarja kifacsarni, csakúgy mint az elmúlt 20 évben. Ez krónikus kispolgári betegség ...

klacus 2011.10.03. 08:48:13

@elwood: A terepjárók igen jelentős része cégautó.

A Magyarországon szocializálódott vállalkozó, a minimálbér 140- 200 % környékére jelenti le magát, hogy ne baszogassák.

A kérója sokszor "telephely", amit lehet a cégre rak.

Nem kell ezen nagyon csodálkozni, mivel az állami elvonás bazi nagy. Még most is. 100 ropi nettó kivétele fizetésként kb. 170-be fáj a cégnek, de ha van itt könyvelő megmondja pikk pakk.

A becsületesség nagyon drága hobbi, ezért is néz mindenkit adócsalónak a kormányzat, mióta világ a világ.

Az egykulcsos(?) azoknak szar nagyon, akik gyakorlatilag tényleg annyit keresnek, és nincs okoskodás.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2011.10.03. 08:48:21

A progresszív szja megvalósítja az arányos közteherviselést. Az egykulcsos nem.

Áfa emelés: áfát mindenki fizet vagy így, vagy úgy: fizeted, amikor megiszol egy pohár vizet, fizeted amikor kibrunyálod.
Függetlenül attól, hogy mennyit keresel. Ez a legegyszerűbb módja a pénzhez jutásnak.

A többit nem olvastam, mert látható a poszt toló csak a saját szemszögéből nézi az eseményeket.

ifrance 2011.10.03. 08:48:44

@morpho: de nem is progresszív adórendszerre lett kijelentve, hogy elavult. legalábbis én nem így értelmeztem a szöveget. hanem a hazai rendszer volt elavult és szándékosan népnyúzó. és ha visszahoznák, akkor megint ugyanúgy hoznák vissza.
nézd meg most is br. 202 ezer felett már gazdagnak számítasz, és szolidaritási hozzájárulást kell fizetned. hát hol van itt a józan ész?
nékem még azt tanította a tanárom a zegyetemen, hogy ha holnaptól mindenki minden adót befizetne, akkor egy hónap alatt egy számjegyűvé lehetne tenni az áfát.

2011.10.03. 08:48:47

@Szakadás: bocsi, az osztalékadót SZJA-nak :D

yoda-jedi 2011.10.03. 08:49:12

kinyitod a reggeli újságokat és azzal van te MA KI LOPOTT

és még csak félkilenc

index.hu/belfold/2011/10/03/halasz_janos_375_negyzetmeteres_lakast_kapott/

www.origo.hu/itthon/20110930-pinter-sandor-egykori-erdekeltsegei-a-best-way-es-a-monda.html

ezért nem adózik senki...

és ezektől a DEBIL kormányoktól egy dolog menti meg az országot: a FEKETEGAZDASÁG:..

sidorovich 2011.10.03. 08:49:30

@yoda-jedi: Nem működik? A kórház se? A rendőrség se? A bíróság se? Semmi sem?

Egy országban élünk? Voltál már te olyan országban, ahol TÉNYLEG nem működött semmi sem?

Hagyni kéne ezt az ostoba demagógiát. Elég annyit írni, hogy nem működik _megfelelően_.

Crescendo 2011.10.03. 08:50:29

A magyar hugarikum az irigyseg el es boldogan viragzik. A kollektivista szocialista rendszer valoszinuleg jobb volt, mert ott a szomszed is hasonloan nelkulozott.
Azt mondjak olyan a kormany, mint az emberek. Hat szerintem ez Magyarorszagon pontosan megallja a helyet.
Ilyen elvarasokkal nem lehet mashogy kormanyozni, csak igy. "Eros" allamot epitunk = totalitarianus allam (fasizmus, szocializmus, stb.) Ez a nepakarat. Az Orban kormany hibaja csak annyi, hogy tul gyorsan es arrogansan vezeti be ismet ezt a rendszert ismet. Ez pontosan lemerheto abbol, hogy mekkora tiltakozas volt az 1300 milliard Ft manyup lenyulasnal, a vallasszabadsag megszuntetesenel, az egyoldalu banki szerzodesmodositasok torvenyesitesenel? Elenyeszo...
Ezen intezkedesek mind annak az "ara", hogy itt vegre "rend" legyen. Ugyan a politika 20 even at folyamatosan egy felgyarmati rend kiepitesen dolgozik, a belso gyartokapacitast szisztematikusan leepiti es a piacot eladja, de ez rendben van igy.
Minek terhelnenk az elmeket olyan lenyegtelen dolgokkal, mint hogy azt lehet elosztani, amit megtermelunk, nem tobbet. Persze a realberek ettol nem nonek... Az atlagkereset talan most van ott valahol, mint a 70-es evekben?
Az SZJA csokkentes ugyan teljesen epeszu dolog, de felrugja a megallapodast. A nagy ertekteremto vallalatok (multik) dolgozoit megadoztatjuk, hogy mindenki reszesuljon a haveri kapitalizmus aldasaibol. Ezzel elerjuk, hogy a lakossag 10-15%-a termelesebol finanszirozzuk az egesz orszagot. Az allam hozta be a multikat adokedvezmenyek soraval es tartja itt oket. Mikent gondolna egy munkavallalo, hogy ezert neki joga van eltenni a keresetet? Ez antiszocialis magatartas es nem maradhat igy. A tobbsegnek joga van ahhoz, hogy eltartsak. Le az SZJA csokkentessel!

2011.10.03. 08:50:44

Az adót nem azért fizetjük, mert pénzt keresünk, hanem átlag finanszírozzuk az állam közérdekű kiadásait. Az adónak csak alapja a keresetünk. belátható, hogy aki többet keres az többet is fogyaszt vagyis közvetve vagy közvetlenül igénybe veszi az állam szolgálatatásait. Az átlagnál több igénybevétel pedig - belátható - progresszív költség növekedést okoz az államnak.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.10.03. 08:50:56

@kicsijuti: Van egy úgynevezett milliomosadó, amit 2007-ben vezettek be, és a havi 1650 euró feletti jövedelemmel rendelkezőket sújtja. Magyarul kétsávos, progresszív. Egyébként jó éve már azon törpölnek, hogy ki is vezetik az egészet a picsába, és visszatérnek a régihez.

Viktus 2011.10.03. 08:51:22

@movhu:

Na igen, de itt van ez a szocka örökség, hogy a vállalkozó az mind a csoda gazdag maszekolás pfuj. Közben pedig a magyar kkv-k többsége egyik napról a másikra döglődik a maradék pedig akinél lehetne vizsgálódni jó kapcsolatokkal rendelkezik a felső rétegekkel. Kevés olyan vállalkozás, és egyáltalán terület van Magyarországon amelyben tisztán meggazdagodhat v.ki.

ifrance 2011.10.03. 08:51:30

@klacus: "Az egykulcsos(?) azoknak szar nagyon, akik gyakorlatilag tényleg annyit keresnek, és nincs okoskodás."
senkit nem akarok megbántani, de többen kipróbálták már, és minimálbérből megélni gyakorlatilag lehetetlen ma. nem tudom hány olyan ember van, aki ténylegesen ezt teszi, minden elismerésem az övék, de meggyőződésem, hogy sokkal kevesebben élnek okosság nélkül, mint ahány minimálbéres most sír.

egyenlítő 2011.10.03. 08:52:15

Munkaarányos jövedelem? Ezek szerint az átlag menedzser hatszor annyit dolgozik, mint az átlag beosztott?

Igazságos az egyenlő adózás? Otthon a hatéves gyerek, a napi 12 órát dolgozó férj és a munkanélküli feleség is ugyanakkora részt visel a házimunkából?

sidorovich 2011.10.03. 08:52:21

@fireman4: Aki többet keres az miért is veszi igénybe többet az állam szolgáltatásait?

yoda-jedi 2011.10.03. 08:52:51

@klacus: 82% os adótartam van mint Dániában, ez 2010 volt...

azóta bizonyára ebben is elsők vagyunk...

ha pl a terheket csökkentenék + EGYSZERRE az államaparátust meg harmadára csökkentenék... na akkor sokan kezdenének adózni, divat lenne belőle

nálunk a legnagyobb a Bürokrácia Európában...

minden rossz adatban világ elsők vagyunk

ott az ÁFA is... ami világszám... döbbenet

debil kormányok

ifrance 2011.10.03. 08:53:28

@Crescendo: megszűnt a vallásszabadság? ezt nem tudtam, nem csoda ha nem is mentem tiltakozni ellene. akkor most kezdjek el bujdokolni, mert üldözni fognak a hitem miatt?

Kismacska (BELLA) 2011.10.03. 08:54:26

@morpho: ki-ki...! Hát a minimálbéresektől - 220k bruttóig fizetést kapók... ne értetlenkedj már!

:)

rolika 2011.10.03. 08:54:54

Szerintem most szinte mindegy mit csinálunk. A gazdasági helyzet agyonnyom bármilyen kezdeményezést és rövid távon egész biztosan nőni fog a feketegazdaság része, még ha a fejünk tetejére állunk, akkor is.
Persze ráerősíteni nem kellene :-)

magyar ember teli szájjal 2011.10.03. 08:55:38

Az a 16% legalább 66% minden járulékkal együtt. Ha behajtanák, utcára kerülne kb. 350 ezerr ember.

De leehet ágálni az adócsaló vállalkozók ellen. Ugyanolyan irigy kádári hülyeség ez is mint amit Oszkóék mondanak.

Az iszonyatos adókat kéne csökkenteni végre.

klacus 2011.10.03. 08:56:26

@ifrance: Azt ne felejtsd el, hogy vannak családok, ahol anyuka minimálbéres mondjuk egy varrodába. A fater meg mondjuk kőműves a Józsinál persze okosban 4 órásban.

Szóval muter most szarul fog járni. Ha nem családban élnének anyu nem tudna megélni.

Ha megnézed sok pedagógus, ápoló úgy tud ennyire alacsony fizetésért dolgozni, hogy élete párja jóval többet keres. Máshogy ez nem menne. A pedagógus családokban ahol apu anyu tanít vagy nagy a nyomor, vagy megy a hackelt különóra okosban.

Xmas 2011.10.03. 08:56:32

Már elnézést, de attól, hogy vannak adócsalók, még nem lesz jó az egykulcsos adó. Főleg, hogy ez nem jelent egyenlő és arányos közteherviselést. A megélhetés szintjén keresőknél a szájától veszi el a falatot, míg mások vígan kipengetik.

Az egyenlő és arányos közteherviselés azt kellene jelentse, amit Szlovákiában is. A megélhetési minimumig mindenki 0%, majd afelett egy fix kulcs. Így nem sújtaná aránytalanul a szegényeket.

yoda-jedi 2011.10.03. 08:56:36

@sidorovich: tudod te miről beszélek...

1990-es évekig vagy a 1980-asig FEJLŐDÉS volt...

azóta az intézményeket LEAMORTIZÁLJÁK, SZÉTLOPJÁK stb...

érted az amortizáció szót? PUSZTUL MINDEN, nem tartunk szinten

ismered a magyar utakat? budapesti buszok? (40éves ikaruszok...) stb stb épületek...

a bürokrácia szellemi szintje megrekedt 1867 körül.. sőt az akkor hatékony volt!

ismered a MÁV ot? mond valamit? 30km/h vonalak vannak nagyrészt vidéken... európában meg 400zal repesztenek...

MINDENT ELLOPNAK

Charlie100 2011.10.03. 08:58:29

@yoda-jedi:
Az nem is kérdés! Sajnos a legtöbb ember még mindig nem fogja fel, hogy a politikus egyetlen célja, hogy a lehető legtöbb pénzt lopja. Kivétel nagyon nincs, legfeljebb mint a fehér holló, de azt hamar kifúrják a többiek. Pártszínek pedig egyáltalán nem játszanak ebben szerepet, az csak a színjáték része.
Ócska tolvaj mind és még ugatnak ietikáról meg közteherviselésről.

Dr Keynes 2011.10.03. 08:59:20

Nem jó a cím: ezek nem hazugságok, csak egy zavaros, sok mindent sok mindennel összekavaró írás, részigazságokból, logikai következetlenségekből összeszőtt gondolatmenet és az "igazságosság" objektivitásába vetett hit leírása.

yoda-jedi 2011.10.03. 09:00:24

@sidorovich: "Nem működik?"

A kórház se?
mikor voltál utoljára? vagy kútvölgyibe van VIP belépőd?

A rendőrség se?
lopott már rendőr a pénztárcádból? mikor jelentettél be utoljára kocsi feltörést? láttál a traffipax mögül kiszálló renitenst üldöző rendőrt?

A bíróság se? összevissza első-másodfokú ítéletek... a szakmai vonalakat most fejezték le (tudod 62 év...) volt ügyed? építőipari ügyben válóperes bírónő. szerencsére nem ment szűlni stb... így csak 8 évig tart elsőfokon... szerencsés eset...

szóval ez demagógia? hogy a polgár nem számíthat az intézményekre???? ez demagógia? te...

ifrance 2011.10.03. 09:00:28

@fireman4: hülyeség, amit írsz. a gazdag jobban igénybe veszi az állami szolgáltatásokat? többet jár orvoshoz? több szociális segélyt vesz fel? egyedül az iskoláztatása kerül többe, de annak a költségeit pár év alatt visszafizeti szja-ban, meg áfában. aki valóban gazdag, az sokkal kevesebbe van az államnak, mert VAN pénze egészségesen étkezni, sportolni, ha orvoshoz kell mennie, jó eséllyel fizeti a magánorvos ellátását (pl. fogorvos). ezzel szemben sokkal több pénzt fizet be az államnak az szja-n keresztül. de amikor megveszi az audiját, akkor egyszerre annyi áfát fizet be, mint egy átlag gyári munkás több év alatt.
nem azt mondom, hogy essünk ettől hanyatt, de azért olyan hülyeségeket nem kéne írni, hogy többet vesznek ki a közösből, mint a szegények.

klacus 2011.10.03. 09:00:37

@yoda-jedi: Erre hivatkozva akkor innentől senki se fizessen adót?

Ugyan már. A köztársaság összeomlana.

Elhiszem, hogy téged zavar a sötét oldal, de a kormányzat az már csak ilyen, és ilyen is marad. :-)

elwood 2011.10.03. 09:00:40

@klacus: "A terepjárók igen jelentős része cégautó. "

Továbbra sem hiszem, hogy ne lehetne felmérni, hogy a folyamatosan minimálbér közeli jövedelemmel hogyan telik olyan életvitelre ami látható. A cégautó és telephely kérdés is piszkálható lenne megfelelő szabályozással. (Magánlakás ne legyen költségelhető stb.)

Én inkább tehetetlenségre gyanakszom mint lehetetlenségre.

jog-ász 2011.10.03. 09:00:48

sztem tudomásul vették a döntéshozók, hogy ez itt a balkán. soha nem lesz német vagy skandináv adózási morál magyarországon, tehát abból indulnak ki ami van-adóztatni csak a hivatalosan bejelentett melozó bérét lehet.
vajon miért a tömeges elvándorlás, sokan még a finn 35%os adót is szivesen fizetik mert marad a bérből annyi hogy megéljenek.
szóval az árak nyugatiak, az állam bevételei meg balkániak, csak ugy mint a jövedelmek.

yoda-jedi 2011.10.03. 09:01:29

@Viktus: +a kocsi és eb tartókat...

az autótulajdonosok kb 8szorosát fizetik a rájuk eső közköltségeknek...

mert nincs ingatlan adó, mert szar a agazdaság stb...

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.10.03. 09:01:34

@kaes: Áruld el, az így kieső költségvetési tételt miből pótolnád? Mert az hiányozna, és pótolni kell. Ötletelni könnyű, gondolom sose csináltál még magadnak költségvetést?! Mennyi bevételed lesz egy évre/hónapra/hétre, ebből mennyi kiadásod lesz, mennyi bevételed, min tudsz spórolni, stb stb. Ha még megveszel ezt azt, vagy lemondasz egy haverodnak adott kölcsön visszaadásáról azt miből pótolod. És így tovább, és így tovább.

Viktus 2011.10.03. 09:02:50

@rolika:

Na jah lett volna rá pénz változtatni lásd. nyugdíjpénzek, de szokás szerint felélte az állam meg Matolcsy bűvészkedései ...

@magyar ember teli szájjal:

Így van ... sajnos.

sidorovich 2011.10.03. 09:03:46

@yoda-jedi: Amiket leírtál jól ismerem, rendszeresen igénybeveszem mindkettőt. De érdekes módon látok Volvo és egyéb buszokat is, Combinot...látok modern vonatokat is. Ezekre nem mondanám, hogy ócskák, elavultak.

Nem vitás, vannak lerobbant járgányok is, a sínek sem nyugat-európai színvonalúak, ez így van. De az, hogy MINDEN az egyszerű DEMAGÓGIA, testvér, a kapcsolat.hu-s zsidó vénemberek stílusában

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.10.03. 09:03:55

A posttal lényegében egyetértek. Volna pár alapkő, amit nem ártana letenni, mert ez a másik véglet, azaz a ló túlsó oldala.

Az egy kulcsos adó azt jelenti, hogy a vállalkozó osztalékként felvett jövedelme (akár saját vállalkozásból, akár értékpapír ügyeltből származik) az összevont jövedelembe esik bele, és aszerint adózik.

Ennek rákfenéje az a bizonyos TB járulék, aminek gyakorlatilag nincs felső kulcsa.

Könnyen belátható, hogy egy vállalatvezető (államtitkár, bárki) egyszer él, egy egészsége van. Tehát a legdurvább csalás megmarad akkor, ha valaki 1 Mio kereset után fizeti az X (mindegy) százalékát a fizetésének az EÜ rendszerbe. Meg kellene határozni, hogy mennyibe kerül egy átlagos ember egészségének költsége, és évente csak annyit kellene beszedni mindenkitől. Ez legalább olyan fontos, mint az SZJA kulcs. Ugyanígy van a nyugdíj járulék ügyében is: ha nem saját magának gyűjt az ember, akkor nem látom be, miért kéne 1Mio-s fizetésből (mondjuk) 3 nyugdíjast eltartani, míg másnak 0,5 nyugdíjas eltartására futja a fizetése.

Mindkét esetben a szolgáltatás (EÜ szolgáltatás és nyugdíj) kiadási oldalát kellene maximalizálni, és utána ehez szabni a járulék alapját.

Mindkét esetben borzasztó egyszerű képlet lenne alkalmazható: eltartók száma / nyugdíjasok száma = X db nyugdíjast kell eltartani. Átlagnyugdíj / X = ennyi a FIX járulék MINDEN munkavállalónak. Ha több legális munkavállaló lesz, akkor az X nő, tehát a járulék csökken. Ugyanakkor (mondjuk) 200 ezer forintban kellene maximálni a kifizethető nyugdíjat.

Az egy kulcsos adóval sem az egy kulcs a probléma, hanem hogy nem engedheti meg magának az ország a 16%-os kulcsot. Már a 20%-os adókulcs is korrektebb lenne, legalábbis költségvetési szempontból.

Ezzel együtt, a progresszív SZJA csak akkor inhatékony, ha a kulcsok között brutális különbségek vannak, ÉS (mint nálunk) az átlagfizetés a legnagyobb kulccsal adózik. A progresszív adótábla is lehet jó, ha ésszel alkalmazzák. Hányan sírnának egy olyan adótáblán:

0-20 ezer => létminimum, tehát 0%
20 ezer - 500 ezer => 18%
500 ezer - 1 Mio => 20 %
1 Mio - 1,5 Mio => 22 %
1,5 Mio fölött => 24 %

És ezt az egészet családi adózásba tenni, azaz (apu+anyu fizetése) / (apu + anyu + gyerekek) ===> és ebből kellene egy családi tábla szerint adózni, ahol 1 gyerek és gyesen lévő anyu összesen 60 ezer forintig adómentes, 3 gyerek + eltartott anyu meg 100 ezer forintig adómentes.

Ha a TB és a nyugdíjjárulék fix összeg, akkor a vállalatok terheit kiegyenlíti az alacsonyabb keresetűekre jutó magasabb és a jobb keresetűekre eső relatíve olcsóbb járulékkulcs.

És igen, a hozzá nem járulók nem kapnának se nyugdíjat, sem az életmentő beavatkozáson túl egészségügyi ellátást (ez utóbbi 18 éves korig mindenkinek fullosan járna).

ifrance 2011.10.03. 09:04:41

@klacus: jó, de onnantól, hogy okosban dolgozik valamelyik fél, onnantól ne szóljanak egy szót se. az okosban órát adó tanárok se panaszkodjanak. szégyen az ő fizetésük, de bárkinek akkor van joga panaszkodni a rendszerre, ha közben ő maga nem üti bele a maga kis szögét a rendszer koporsójába...

pfekete101 2011.10.03. 09:04:48

@alf: nem tudom mirol beszelsz. A progressziv adozasban az atlag feletti keresettel rendelkezok ATANYTALANUL adoznak tobbet.

yoda-jedi 2011.10.03. 09:04:56

@klacus: össsze is fog... bizalom zéró...

"ezeknek" nem adózik senki... kb itt tartunk...

@jog-ász: az állami szolgáltatások is békasegge...

nem tudom mikor jártál arra, sajnos már balkánozni sem lehet...
láttál román utakat pl 3-4 éve? és mostanában?
alacsonyabbról indultak, de fejlődnek...

kafferbivalybalamber 2011.10.03. 09:05:11

Csak a lényeg maradt ki.
Az egykulcsos SZJA-t mindig és azonnal le tudja vonni a kifizető (munkáltató). A többkulcsos adónál ez nincs így, mert a munkavállalónak lehet máshol is jövedelme, és azzal együtt már lehet, hogy másik sávba kerül.
És ellenőrizni, behajtani lényegesen könnyebb a munkaadót, mint a munkavállalót.

sidorovich 2011.10.03. 09:06:05

@yoda-jedi: Mégegyszer kérdezem: működik vagy sem? Ha nem működik, akkor nincs. Érted? Nem létezik.

Nálunk működik minden. Csak ROSSZUL. Érted? R - O -S - S - Z - U - L.

Kismacska (BELLA) 2011.10.03. 09:06:09

@szekerkaa: TELJESEN egyetértek veled! (Ők azok a jellemzően 100-150 bruttót kereső réteg, akik ráadásul nem is szürkén keresik ezt, ennyire is vannak lejelentve.)

Amit néztem: 2002-2005 között havi brutt 80-at kerestem vidéken. AKKOR havi kb. 65 volt a nettóm. Ha tartották volna ezt az adózást, egykulcsos mifenét, akkor jövőre kb. 50 valamennyi lett volna ez, MIKÖZBEN azért picikét nőttek az elmúlt hat évben az árak. (Nem voltam szürke foglalkoztatott.)

tass-tass 2011.10.03. 09:06:15

Valahol máshol már írtam, de azért megismétlem itt is:

Akit adócsaláson érnek (pl.:nem kér, nem ad számlát, zsebe ad, zsebbe fogad pénzt, stb.) az automatikusan kizárja magát az állami jóléti kiadások igénybevételéből. Tehát magánszemélyeknek nincs ingyen doki, iskola, óvóda, segély, támogatás, vállalkozásoknak járulék, adókedvezmény stb. Ja és vagyoni helyzet alapján kellene büntetni százalékosan. Egyből lenne adófegyelem.

klacus 2011.10.03. 09:06:27

@elwood: "A cégautó és telephely kérdés is piszkálható lenne megfelelő szabályozással. (Magánlakás ne legyen költségelhető stb.)"

Hát ezt csak nagyon nagy diszkriminácíóval tudnád megoldani

Szerintem pedig az az irány a jó amely az ilyet külön terheli. Pl a cégautó adó kifejezetten jó, mert nincs kibúvó, csak lehetne regresszívebb.

Nem hiszem, hogy minden vállalkozónak Navarrára van szüksége, vagy X5 -re.

Sztrapacs 2011.10.03. 09:06:32

Egyetlen apróságra hívnám fel az olvasók figyelmét: A fő okhoz jegyezném meg, ami az adóelkerülést helyezi előtérbe:
- Az adócsaló vállalkozó, aki kb 10%-ért kimossa magának a pénzt, (vagy még olcsóbban!) nem fog 16%+ járulékot fizetni! Tehát fehéríteni nem fog az rendszer!
- A vagyonosodási vizsgálat témakörrel, illetve a minimálbéren bejelentettek életszínvonal különbséget firtató felvetésre meg megkérdezném: Akkor mi lenne erre a megoldás? Nekem egy dolog jut eszembe, amit ugyanez a rezsim beetetett az emberekkel, hogy mennyire rossz megoldás: A VAGYONADÓ! Kérem szépen, miért kellett a vagyonadót/ingatlanadót megtorpedózni? Most itt mindenki azon pörög, hogy a minimálbéres vállalkozó... Akkor miért nem tetszett támogatni az ingatlanadót? Abból napnál világosabban kiderült volna, ki az akinek tényleg van mit a tejbe aprítania! Aztán "minimálbéreskedhetne" nyugodtan, az 500m2-es villájában!

Viktus 2011.10.03. 09:06:44

@lecsekkoltam:

Én elárulom. Szabadon választott bármilyen állami hivatalból az ott lebzselők harmadát helyből lehetne elbocsátani sok-sok csókos ... az önkormányzatoknál pedig pláne nem is beszélve a sok ilyen-olyan kht-k kebelén elrejtett csókos állományról.

barata 2011.10.03. 09:06:59

@alf: Jól mondod. A szívműtét 10 milla, bárki is szorul rá. Akkor miért is jövedelemarányos az eü. hozzájárulás? Hát mert a fix összegűt az alacsony jövedelmű nem tudná fizetni. Akkor ki is tesz be a közösbe többet, még lineáris (egykulcsos) adózás mellett is?

yoda-jedi 2011.10.03. 09:07:29

@sidorovich: miért lenne demagógi hogy az állami intézmények nem működnek...

ok kombinó... te nyertél... 1milliárd+
okos beruházás volt...

demagógia hogy szétlopják a zországot???
akkor miért van hogy többet adózol mint az osztrákok és minden szarabb és pusztul...
apropó az osztrák határt milyen gyakran léped át?

bunkó · http://bunko.blog.hu 2011.10.03. 09:07:40

A cikkíró mintha azt sugallná, hogy az a kereskedő, aki nem ad számlát egy termékről, az 25 (27) százalék ÁFÁ-val rövidítené meg az államot. Ami nem igaz, mert pl 5 százalékos haszonkulcs esetén csak 1 százalék adót csalt el.

Így is épp elég téves elképzelés kavarog a hozzánemértő tömegek fejecskéjében...

Viktus 2011.10.03. 09:08:39

@Sztrapacs:

A vagyonosodási vizsgálat jól működhetne, ha jól akarnák működtetni. Csak a baj az véle, hogy túl sok olyan emberhez kellene kimenetelniük, akik a pártok zsebébe osztogatták vissza a pénzeket ... így meg általában azt is letudják a kisember cseszegetésével.

Crescendo 2011.10.03. 09:09:24

@ifrance: es melyik egyetem volt az?
Ha mindeki befizetne minden adot egy-ket negyedevig talan tenyleg nem lenne minuszos az allamkassza, csak utana a tomeges csodok miatt (alacsony hozzaadott ertekkel termelo vallalkozasok nem tudjak kitermelni az oriasi adoterhet) bedolne a gazdasag oriasi resze. Munkanelkuliseg, hiany ismet, stb. Es persze ismetelt adoemeles, ami ujabb csodhullamot inditana. Kollektiv ongyilkossag lenne es mi nem Japan vagyunk, ahol ez divatos...
Szerencsere van feketegazdasag mert egyebkent cudar vilag lenne itt.

yoda-jedi 2011.10.03. 09:09:56

@sidorovich: a lófaszt... a rendőrség szerinted működik????? 40% os felderítettséggel, ahhoz képest hogy az "ügyek" 10%át sem jelentik már a polgárok???? a PÉNZHAMISÍTÁSBAN nulla százalékos a felderítés

szerinted ha szinte biztosan megússza az elkövető, akkor működik a rendőrség????

szerinted ha egy elsőfokú bírósági ítélet 8év? akkor van értelme pereskedni? inkább "elintézik" másképp a polgárok...

compi.hu 2011.10.03. 09:10:23

"Hogy miért lenne fontos a progresszív adó? Mert aki többet keres az többet is vesz ki a közösből, tehát többet is kellene oda betenni."

Teljesen egyetertek. Ebben az országban aki jobban keres nagyságrendekkel többet veszi igénybe a állami egészségügyet, véletlenül sem jár maszek fogorvoshoz, nőgyógyászhoz, csak azért sem alapítványui iskolában taníttaja a kölkét.
Nem tudom barátom te milyen cuccot tolsz, de kérek belőle.

"Elmaradott, primitív ország vagyunk, ahol gazdagék szeretnének minél kevesebbet betenni."

Ja. Elmaradott, primitív ország vagyunk ahol a népesség jelentős része úgy érzi, hogy eleget tesz adófizetői kötelezettségeinek, ha bejelentik minimálbérre, az után adózik, a többi meg jön "okosba".

Próbáljatok már szembenéni önmagatokkal simlis banda... Nem azt a szerencsétlen kb. egymillió honnfitársatokat kéne még jobban szívatni aki a vállán viszi ezt az országot, hanem az ingyenélő adócsaló bandát.

klacus 2011.10.03. 09:10:35

@tass-tass: Ne haragudj de ez egy oltári nagy baromság.

sidorovich 2011.10.03. 09:11:30

@yoda-jedi: Havonta és másokat, de azokat repülővel, hozzáteszem utálom a reptereket.

Légy erős az ország nem azért tart itt mert szétlopják (lopnak Nyugaton is, durván) hanem azért mert nincs termelés és nincs adózás sem. Ez így együtt az "elkerülhetetlen" lopással tetézve már kritikus szintre süllyeszti a rendszert.

A gazdaság rendbetételéhez pedig a kkv-kat kéne támogatni, méghozzá kizárólag azokat akik TERMELNEK.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.10.03. 09:11:54

Közepes.
Valóban a főprobléma a tömeges adócsalás. Viszont az egykulcsos adó kérdése ezzel nem függ össze. Ettől nem fog kifehéredni a gazdaság.
Az egykulcsos SZJA általában véve jó dolog, de nagyon rosszkor vezették be.
Ennek feltétele, hogy a költségvetés képes legyen elviselni a hiányt. Ezt meg kellett volna előzni egy többéves kvázi egykulcsos időszaknak, amikor is a legtöbb ember számára egy kulcs van.

2011.10.03. 09:12:29

Én csak azt nem értem, hogyan lesz a 202 felettiek szolidaritási adójából a kiskeresetűek támogatása.... Vagy ha lesz is, mi lesz 2013-ban, amikor kivezetik a félszuperbruttót a 202 felettieknél is?

Charlie100 2011.10.03. 09:12:33

@Sztrapacs:
500nm2 -es villákban a politikusok laknak. Vállalkozóból az aki a politikusok baráti körébe tartozik és állami megrendelésekből él, esetleg az aki a 90-es évek elején felépített egy vállalkozást ami megy a mai napig. A vállalkozók többsége - megélhetési vagy kényszervállalkozó, ennek ellenére az országot még így is a KKV-k tartják el, ők adják a legnagyobb adóbefizetést és foglalkoztatják a legtöbb alkalmazottat.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2011.10.03. 09:13:09

@Sztrapacs: "A VAGYONADÓ! Kérem szépen, miért kellett a vagyonadót/ingatlanadót megtorpedózni?"

Ember! Akik a törvények szövegeit diktálják, azok az elmúlt kb ezer évben hány olyat diktáltak, ami ŐKET rövidíti meg?
Ne álmodozz! Ébresztő!

yoda-jedi 2011.10.03. 09:13:17

@sidorovich: a lófaszt... ez fordítva van...

MERT SZÉTLOPJÁK (a politikus maffia) ezért nem adózik senki...

a gazdaság azért létezik még mert nagyrészt FEKETE...

(ha nem így lenne akkor ezt is elbaszták volna a debil kormányok)

Sztrapacs 2011.10.03. 09:13:18

@Viktus: Bármiféle vizsgálat necces, mert az ellenőr is ember. Jellemzően rosszul fizetett közalkalmazott. Ergó elég olcsón megvehető.

Nem lenne egyszerűbb, nem szűrő alapján működő, nem lefizethető az ingatlanadó?

Komolyan! A fenti problémán (részben) segítene. A rászorulókat nem bántaná. A csalókat leleplezné. Miért kell ezt a megoldást utálni???

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.03. 09:13:42

"A 16%-os SZJA az első lépés egy igazságosabb adórendszer felé"

Teljesen igazad van.

A kormány véletlenül csinált valami értelmeset, majd persze azóta lényegében vissza is vonta.

gyem 2011.10.03. 09:13:45

Hiába magyarázod, a sok primitívje nem fogja fel, hogy a gazdagok nem fizentek SZJA-t.

mocskostolvajbanda 2011.10.03. 09:14:24

@barata:
Ennyi. Szolidáris minden jól kereső, aki, így vagy úgy bevallja, hogy mennyit keres. Amúgy teszem hozzá, a szívműtéthez még az oly nagyon utált fémkereskedő is hozzájárul, aki annyira "bunkó", hogy még egy rendes szlovák rendszámot sem tud intézni az A8L-re, és így annyi regadót fizet, amennyit az itt hőbörgők életükben nem fognak szja-ban befizetni...

Kismacska (BELLA) 2011.10.03. 09:14:53

@ursus artos: ezért nyerő az EVA is, ezért nem merik megszüntetni. Kisvállalkozóként én például inkább befizetem a 30%-ot, mintsem számlák után járkáljak és hasonló. Kényelmes, bírható, normális.

Ha MINDEN vállalkozásnak ennyi lenne a terhe, valszeg a legtöbben befizetnék. Ami a nyerő benne, hogy tényleg nulla adminisztrációval jár.

colonel burton 2011.10.03. 09:14:55

Annyit azért tegyünk hozzá , hogy lehet basztatni a vállalkozókat , de tulajdonképpen bárki lehet vállalkozó.
Miért nem mindenki az?
Ja hogy esetleg kockáztatni kéne?
Évente több ezer kezdő vállalkozás dől be , ami a próbálkozóknak igen sok addig megkeresett pénzét viszi el.
Másrészt a táppénz csalás , vagy úgy általában a táppénz sem vállalkozói műfaj , mert ő nem engedheti meg magának hogy kiessen a melóból , szabadság sincsen annyi.
Persze sokak szemét szúrják a sikeres vállalkozók , de egy ilyenre sok sikertelen jut , aki bukik a dolgon , szóval aki itt hápog , próbálja meg , legyen ő is "sikeres" vállakozó , aki adót csalhat , mert valami hasznosat csinál , amiből lehet.

sidorovich 2011.10.03. 09:15:18

@yoda-jedi: Többet nem írom le: ha egy országban nem működnének a dolgok, te és én már rég halottak volnánk, vagy földönfutó nincstelenek esetleg fizikailag fenyített rabszolgák valamelyik cigány hátsó udvarában.

Hagyjuk is. Te számodra a jópár=minden, nekem nem.

kicsijuti 2011.10.03. 09:15:19

@Dr. Zerge: utána olvastam: a magasabb jövedelműek ugyanúgy 19 százalékos szja-kulccsal adóznak, mint a kevesebbet keresők; ám akinek havi 386 ezer forintnál magasabb a fizetése, az elveszíti az adóalapból levonható kedvezmények egy részét. úgyhogy ez még egykulcsos:) Igaz jobb megoldás is mint a miénk.

csokiájsz 2011.10.03. 09:15:22

én csak egyet szeretnék mondani/kérdezni. A minap volt alkalmam sétálni Dberecen Úrrétje nevű lakóparkjában. Hát drága barátaim, az a kérdés motoszkált a fejemben, hogy vajon mivel lehet ennyi pénzt keresni, hogy egy - egy ilyen ingatlant lehessen építeni? Mintha nem is Magyarországon lennénk, olyan kialakítású a környezet.

klacus 2011.10.03. 09:16:10

@Sztrapacs: "A VAGYONADÓ! Kérem szépen, miért kellett a vagyonadót/ingatlanadót megtorpedózni? Most itt mindenki azon pörög, hogy a minimálbéres vállalkozó... Akkor miért nem tetszett támogatni az ingatlanadót? Abból napnál világosabban kiderült volna, ki az akinek tényleg van mit a tejbe aprítania! Aztán "minimálbéreskedhetne" nyugodtan, az 500m2-es villájában! "

Oksa de akkor kérem vissza az elmúlt 20 évben befizetett adómat. Nem tudom ki járna szarul. Továbbá mi van akkor ha nincs a nevemen semmi?

Szerintem teljesen felesleges itt azon zizegni, hogy valaki minimálbéren van és az után fizet. Úgysem tudod ráverni, hogy nem így van.

Ráadásul a minimálbéren lévő is vásárol a boltban, fizeti a hitelét, (vajon hogyan is lehetett minimálbérre igazolva 30 milliós házhitelt felvenni 3 éve?), tankolja a BMW-t...stb

Ebből is van jövedelem. Az államnak kellene végre megtanulnia azt, amit a családok azért hellyel közzel de eddig is tudtak. MAX ANNYIT KELL KÖLTENI AMENNYI VAN! és nem többet.

de elég nehéz a nyugdíjakat, és a szociális juttatásokat visszavágni. Túl sok szavazó....

yoda-jedi 2011.10.03. 09:16:26

@sidorovich: szögezzük le hogy Európa UTOLSÓI vagyunk... mostmár mindenben (csak Albánia van már versenyben)

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2011.10.03. 09:16:55

index.hu/gazdasag/magyar/2011/10/02/kik_lesznek_2012_nyertesei/

Ennyit a spóroláson, a kormány magára még többet költ majd.

És persze, hogy igazságos az egykulcsos adó, mert pl. szijgyártó a bruttó 2 milliójával nettó 200 000-rel többet visz haza. Valakinek ezért két hónapot kell keményen gürcölnie, amit ő csak úgy, igazságosan megkap a SEMMIÉRT. Mondjuk állandóan hazudozni a tévében igazán kimeritő...

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.03. 09:17:07

@alf:

"A szlovákokon kívül hol van még egykulcsos SZJA?"

Bulgáriában 10 % az SZJA, egyetlen kulcs van, a minimábérre is 10 % az SZJA.

yoda-jedi 2011.10.03. 09:17:33

@csokiájsz: a feudalizmus már csak ilyen... az állami pénzes hordó sok helyen lyukas...

nyilván a vagyonadó is ilyen probléma... akiknek gond lenne, azok az államot rabolják, és pont azoknak van LOBBI erejük is...

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.10.03. 09:17:38

@Szakadás: Ja, ez az év megmutatta, hogy mennyire viszi előre a gazdaságot. Belepusztulunk ebbe a középosztály megmenti az országot az erejével mitoszba. De sebaj, jövőre újra próbáljuk, hátha sikerül minket kómából klinikai halál-ba átsegíteni gazdaságilag.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.10.03. 09:18:13

Amíg a fizetésre rakodó többi teher (TB, nyugdíj, munkanélküli hozzájárulás, stb.) többszöröse a fizetendő adónak, semmi értelme az adót csökkenteni, mert aki 19% mellett nem fizette be az adót, 16% mellett sem fogja.

Abban egyetértek, hogy meg kellene vizsgálni, ki miből él.

Egy egyszerű programmal lehetne gyorsszűrést végezni. (Ingatlan értéke, gépjárművek értéke, azok becsült fenntartása, fizetett hitelek havi összege, eltartottak száma, stb.)

Aztán akit kidob a gép, azt rendesen meg kell vizsgálni.

Kezdeném a politikusokkal, miből telik 150-200 milliós ingatlanra a 250 eres képviselői meg polgármesteri fizetésből.

Viktus 2011.10.03. 09:18:41

@sidorovich:

Na igen, és általában a legtöbb ilyen veri a mellét a becsületes adózó szöveg, mint a blog írónak van általában a közalkalmazottaknál szokott leledzeni :D akik éppen abból élnek amit a vékony termelő szektortól besápolnak ... gyakorlatilag ezt az országot max. egy millió adófizető, kkv, multi tartja el. Az összes többi szolgáltató szektor meg közalkalmazott is azt a pénzt forgatja ... adózza ...

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.10.03. 09:19:08

@max val, a bircaman: No igen, Bulgária Európa kistigrise. Csak úgy hasítanak. Jó példa, az egykulcsosra.

klacus 2011.10.03. 09:19:34

@Kismac: Az EVA akkor király ha a ÁFA körös vagy.

(100 + 25 %) - 30 %. Máris érthető miért király, mert az ÁFA beleszámít a jövedelmed alapjába.

Nem lesz ez mindig így....

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2011.10.03. 09:20:09

index.hu/gazdasag/magyar/2011/10/02/kik_lesznek_2012_nyertesei/

Ennyit a spóroláson, a kormány magára még többet költ majd.

És persze, hogy igazságos az egykulcsos adó, mert pl. szijgyártó a bruttó 2 milliójával nettó 200 000-rel többet visz haza. Valakinek ezért két hónapot kell keményen gürcölnie, amit ő csak úgy, igazságosan megkap a SEMMIÉRT. Mondjuk állandóan hazudozni a tévében igazán kimeritő...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.10.03. 09:20:20

"a 27%-ost még inkább kerülni fogja, de legalább azonos mértékben. Logikus."

Azám, nem azonos mértékben, hanem még inkább kerülni fogja!

És amúgy a postíró szívemből szólt; én is régóta azon a véleményen vagyok, hogy nem plusz adók kellenek, hanem a meglevőket kell beszedni! Mindenkitől. Haveroktól is. Na de az aktuális kormánynak amíg vannak érdekeltségei cégekben, addig nem is fogják azokat adóztatni.
Marad minden a régiben, és mi fizetjük.

Amúgy ugyanez van a közlekedésben is. Nem az a megoldás, hogy 300 rpoi lesz a gyorshajtás, hanem az, ha csak 50-100 ezer is, elég, ha 90% valószínűséggel elkapják a delikvenst.
Enélkül a főbelövésnek sincs visszatartó ereje.

tass-tass 2011.10.03. 09:20:27

@klacus: "Ne haragudj de ez egy oltári nagy baromság."

A családi pótlék megvonása azoktól, akik nem járatják a gyereküket az iskolába a gyakorlatban nagyon jól bevált. Gyakorlatilag töredékére esett vissza az iskolakerülés...

Hidd el, ha van mit vesztened, az eléggé ösztönzőleg hat. Számolj utána.

Aki meg lopott, azt nem kell sajnálni.

Exxit 2011.10.03. 09:20:33

Nagyon jó ez a cikk!!
A mondanivalóját kellene feltolni a kormány, és a parlamenti képviselők agyába, közvetlenül a 9mm golyó előtt!!

Bélabácsi 2011.10.03. 09:20:41

Ha az egykulcsos adó mellé visszahozták volna a vagyonadót, az írásoddal teljes mértékben egyetértenék.

ÍGY azonban nem.

Lehet ugyanis az SZJA-n lovagolni, de az csak egy azon adóbevételek közül, melyekkel a jövedelmi ill. vagyoni egyenlőtlenségeket kompenzálni lehet.

Ha következetesen megsarcolná a gazdagabbakat máshol, nem lenne ez egy rossz ötlet.

ÍGY azonban az, bármit is gondolsz.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.10.03. 09:20:51

Ne nevezzük vagyonadónak az ingatlanadót. A vagyonadó azt jelentené, hogy pl. Csányi Sándor bácsi az OTP, Pick, stb. része után is betolja az X%-ot.

yoda-jedi 2011.10.03. 09:21:35

@RAMBO: + a bélyeggyüjteméynekre is... :)

sidorovich 2011.10.03. 09:22:11

@yoda-jedi: Ja és ott is maradunk 10 évig, így azt javaslom meneküljön aki még akar valamit az életétől vagy pedig irány egy szlovák, román stb. cég alapítása.

Bélabácsi 2011.10.03. 09:22:50

...plusz mégvalami: az, hogy egy SZJA-rendszer többkulcsos, még nem azt jelenti, hogy ne lehetne úgy meghúzni a határokat, hogy az értelmes, azaz morálisan elfogadható és a gyakorlatban keresztülvihető legyen.

Savior 2011.10.03. 09:23:19

Kedves posztoló, Oszkóék emelték fel a felső kulcs határát 15 millióra, és csökkentették az alsót kulcsot 17%-ra. Csak amikor Viktort megválasztották, az első dolga volt, hogy bevezesse az egykulcsos, 16%-os adót, hogy úgy tűnjön, ezt tőle kaptuk. Hát nem.

yoda-jedi 2011.10.03. 09:23:28

@sidorovich: ráéreztél a trendre... sajnos ez van... minden megy... itthon csak a buta-lusta parasztok maradnak a végén... ahogy ez szokott lenni

Bélabácsi 2011.10.03. 09:23:52

@RAMBO: Bingo. És ezzel - HA az az "X" értelmes módon van meghatározva - mi lenne a baj ?

sidorovich 2011.10.03. 09:23:58

@Kaland-Játék-Kockázat:

"Valakinek ezért két hónapot kell keményen gürcölnie, amit ő csak úgy, igazságosan megkap a SEMMIÉRT."

Ezt kifejtenéd? Mert egyelőre csak annyi jön le, hogy IRIGY vagy, nagybetűvel.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.10.03. 09:24:12

@Kiszámoló: Jajaj, de az személyiségijogellenes, meg izé, meg bigyó.
Az én személyiségi jogaimat meg az sérti, hogy utolsó senkiháziak élősködnek, és bömbivel járnak.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.03. 09:24:59

@lecsekkoltam:

Alacsonyabbról indult. A magyar szint harmadáról-negyedéről. Most meg a kétharmadán van. Még 5 év is lehagyja a magyar szintet.

Charlie100 2011.10.03. 09:25:13

@Viktus: Ez így van sajnos!
Ha megfigyeled Magyarországon bevezették, hogy a "vállalkozó" szó a bűnöző szinonimája. "XY vállalkozó az éjszaka fejbelőtte YZ vállalkozót. "
Na ilyet én még sehol a világon nem láttam! Valamiért itthon mindig a termelő az ellenség. Politikusok dilettantizmusát és tolvajlását nagyon szépen el lehet fedni a gonosz vállalkozókkal. Azt nem értem mi értelme mindig az egyetlen tehenet levágni.

Crescendo 2011.10.03. 09:25:49

@ifrance: egyenlore nem direktben fognak uldozni.
Eloszor csak a szervezett formaban szuntetik meg az egyhazad. (Ha nem vagy a 14 kozott). Aztan az egyesuleted kap egy par adougyi vizsgalatot, melyben "sulyos" visszaelesekre derul feny azzal a par millio Ft-al kapcsolatban, amivel idaig gazdalkodni szokott (alt. hivek adomanyabol). Kap egy nagy birsagot az "egyesulet" es mar viszik is az imahazat, barmit, ami a neven volt. Es persze az allami propagandagepezet is beindul, hogy igazolja mindezt.
Es persze senki sem tiltja, vagy uldozi a vallasadat. De hat ha ilyen "torvenytelen", akkor nyilvanvaloan csak biznisz volt a celja amugy is.
A "hivatalos" vallasok, akik az un. kisegyhazaknal durvan tobbol gazdalkodnak (50 milliard Ft/ev) es a beveteleik nagyobb resze amugy is adofizetoi penz meg erintetlenek.
De ez biztosan igy van jol.
Vegul is tobb szazezer honfitarsad biztosan hulye agymosottak amugy is es ha maguktol nem jonnek ra, hogy rossz elveket vallanak, be kell nekik "segiteni". Ez egy teljesen normalis es europai allam vedjegye, gondoskodik allampolgarairol es bizonyara tiszteleletet erdemel, nem?

klacus 2011.10.03. 09:27:08

@tass-tass: Az egy másik ügy. Sokkal egyszerűbb valakinek az iskolába járását ellenőrizni, mint azt, hogy miből él.

A rendszer elég megengedő a kiskeresetűekkel. Ha mindenkire minden stiklit rávernénk, nem lenne szabadlábon senki sem 6 éves életkor felett.

Az ellenőrzés pedig nem egyszerű dolog. El kell azonban azt is fogadni, hogy aki tele van pénzzel, az szívesebben adózik mint aki nincs tele.

A vállalkozások is többet adóznak, ha nyereségesek, jól boldogulnak, ezek elvi dolgok. Senki se higgye már el, hogy minden vállalkozó bűnöző. Ha így lenne, akkor a megkeresett X milla után egyszerűen nem szenvedne tovább, hanem lelépne a rabolt pénzzel.

Szelid sunmalac 2011.10.03. 09:27:23

@Charlie100: Ezt most te sem gondoltad. Marmint hogy a KKV-k adjak a legtobb munkahelyet es fizetik a legtobb adot...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.10.03. 09:27:24

@RAMBO: Ja, az azért ingatlanadó, mert csak azokra vonatkozik, akiknek az ingatlanuk a vagyonuk :D
Csányisanyibácsira, meg a többi nagyhalra, szerintem már a fizika törvényei sem vonatkoznak, akkora hatalmuk van :S

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.10.03. 09:27:30

semmi gond, kicsiny kurvaorszagunkban biztos mind becsuletes, es ketkezi munkaval, ertelemmel, innovacioval, ratermettseggel szedte ossze a mindennapi luxusterepjarora valot, igy en azt javaslom, legyen progressziv az adozas, de forditottan. elvegre a nyomorult tanito, meg orvos ugyse fogyaszt, haszon belole semmi, csak nyivakolnak, es tartjak a markuk. Meg lezerjani is jol megmondta, aki szegeny, ammyit is er, annyi az elete.
Ha bevezetnenk a forditott progressziv adozas, megszabadulnank ettol a ballaszttol, aztan a tarlosi elv alapjan az utcakrol is eltakarithatjuk a sok kukazo, buzos, fogatlan ovonot, meg a tobbi felesleges elemet

Bélabácsi 2011.10.03. 09:28:53

@Charlie100: Mert a politikusaink mindig rájátszottak a kádári nosztalgiára, ez mindig is ziccer volt. Tudod: egyenlőség, Trabant, stb....aki meg többet ért el, annak csapjuk csak agyon a tehenét.

Szóval, semmi értelme, teljesen igazad van - dehát még mindig túl sokan vannak azok, akiknél ezt a kártyát több-kevesebb sikerrel ki lehet játszani. Ezért játsszák ki. Undorító, valóban.

Kismacska (BELLA) 2011.10.03. 09:29:02

@GGG77: mutass már egy olyan embert (magadat is beleértve!) aki a feltétlen kötelezőnél többet befizetne, AMENNYIBEN döntési lehetősége van!!!

Félreértés ne essék: én se a minimálbér után fizetem magam után a járulékokat, de mindenképpen csak a feltétlen kötelező mértékben. (Igaz, hogy én fizetek még plusz 30% EVA-t is.)

Szóval kéretik nem fikázni a vállalkozókat: ha az lennél, te is úgy ügyeskednél, ahogy tudsz. Az, hogy alkalmazottként nincs döntési lehetőséged - nos, ez a szívás.

Xmas 2011.10.03. 09:29:29

@magyar ember teli szájjal: 17.5 a járulék, 20.32% a szuperbruttó miatt a 16%-nak mondott adó. Így összességében 37.82%-ot vonnak le a béredből.
Nem az adók iszonyatosak, hanem a járulékok, beleszámolva a munkáltatói járulékokat is, ami 27%.
A munkáltató összes bérköltségéből 51.04% a levonás. Ebből 35.04% a járulék. A nyugdíjjárulékok a legdurvábbak. Mindenki összes bérköltségéből 26.77% megy nyugdíjakra.
Ezért volt hibás döntés a magánnyugdíj-pénztári vagyon felélése. Két generáció, kb. 40-45 év alatt át lehetett volna térni a nyugdíjaskori öngondoskodásra. Eleinte magasabb járulékok, majd a kifutó állami nyugdíjak után meredeken csökkenő járulékokkal. A magasabb járulékokkal 10 év már eltelt. Ezt most kidobták a kukába. Most képzeld el, hogy 30-35 év múlva a nyugdíjjárulékoknak kb. csak a negyedét kellene fizetned. A teljes bérköltségből a levonás 51% helyett kb. 30% is lehetne!

sidorovich 2011.10.03. 09:29:41

@yoda-jedi: Egyetértek, de én azokra a buta-lusta alakokra (nem parasztokra) gondolok, akik a 16%-os adó miatt irigykednek a "gazdagokra", na én őket hagytam itt könnyű szívvel és alapítottamk másutt céget, máshova TB-zve (!!!! mert az is olcsóbb, gyerekek!!!).

Kíváncsian várom, hogy a sok szegény minimálbéres az (egyedül számukra) igazságos progresszív rendszerrel hova fog jutni, mert most már kétségtelen, hogy visszavezetik. Gondolom a bruttó 200-as mérnökök fognak high-tech dolgokat létrehozni és azt majd bruttó 100-ért legyártja a szakmunkás. A többit zsebbe :-D

sterimar 2011.10.03. 09:31:05

@alf: "Hogy miért lenne fontos a progresszív adó? Mert aki többet keres az többet is vesz ki a közösből, tehát többet is kellene oda betenni."

Ezt gondold át mégegszer. Aki többet keres, az jó eséllyel kevesebbet vesz ki a közösből. Magánorvoshoz jár, magániskolába, óvodába járatja a gyerekét, sok állami támogatástól elesik a "magas" (itt ne felejtsük el, magasnak számított már az átlag feletti bér is) jövedelme miatt. Ennek tetejébe bőven 50% feletti sarcot fizetett.

Hát nem, ilyen körülmények között a progresszív adó (ahogy itt működött legalábbis) egy elbaszott dolog volt. Kis lépés, de valós lett volna a lineáris adókulcs. Már az összes hozzánk hasonló fejlettségi szinten lévő keleti és közép európai országban megcsinálták. Nálunk is 10 éve kellett volna nem most.

sidorovich 2011.10.03. 09:31:28

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Miért, szerinted kik adják a munkahelyek zömét?

Viktus 2011.10.03. 09:31:36

@tass-tass:

Ahm csak nem lenne iskola , kórház stb. összeomlana az államocska secpec ... az nem zavar a kis elméletedben?

Viktus 2011.10.03. 09:33:06

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Pedig de ... így van. Miért ki adná ugyan ... ?

sidorovich 2011.10.03. 09:33:38

@Xmas: Lehetett volna, ha a manyupok nem belső államadóssábgot gerjesztettek volna, amit aztán neked és nekem kell kifizetnünk a manyuposok után.

A manyup csak a manyup tulajdonosainak volt jó, a cechet az állam állta.

elwood 2011.10.03. 09:35:50

@sidorovich: a manyup fedezésére nem volt kötelező hitelt felvenni, és pántlikázva sem volt a pénz

szerintem a te utcád felújítására vettünk fel hitelt amit közösen törlesztünk

ifrance 2011.10.03. 09:35:59

@Crescendo: értem. szerencsére az én egyházam benne van a 14ben, egyelőre nem fognak üldözni, ez mindenesetre megnyugtat. a feltételezéseiddel majd akkor fogok foglalkozni, amikor valóság lett. mert egy éve végigolvastam az összes olyan blogot, ami tiltakozott a sajtószabadság ellen és több tízmilliós bírságokat vizionált minden egyes kormányt kritizáló posztért. aztán csak nézd meg az index címlapján figyelő blogokat. ezek az emberek vagy milliárdosok, vagy nettó hazugság volt a rettegésük.
egyébként van még pár ilyen diktatórikus állam európában. pl. a franciáknál németeknél egy csomó szektát, bocsánat egyházat betiltottak. köztük nagyokat is, mint pl. a szcientológia. nem csak indirekt módon, adóhatóságilag, hanem direktbe. de csadorban sem masírozhatsz csak úgy egy iskolában. sőt olvastam egy angliai nőről, akit felfüggesztettek az állásából (reptéri dolgozó volt), mert keresztet viselt a nyakláncán.
amerikában meg nem állítanak karácsonyfát nagy forgalmú nyilvános helyeken (pl. reptereken), mert sérti egyes emberek vallási meggyőződését.
mi csak felzárkózunk a fejlett nyugathoz.

klacus 2011.10.03. 09:36:00

A Progresszív adónál van egy pszichológiai dolog is.

Felső kulcs a gazdagoknak. XY köműves ...:"Áh én nem vagyok gazdag, annyit nem jelentek le. Jó az valahol középen. Ott még le lehet írni is ezt azt. Az felett már nem. Ki az a hülye aki oda rakja a bérét, ahol többet kell fizetni, amikor annyi a bevétele, hogy éppen elég."

Egykulcsos: XY köműves ..."Áhh nem hiszem el, nem fogom bevallani, mert utána majd jól megemelik a kulcsot. Ki fogja elhinni , hogy 2015 -ben kevesebbet keresek mint 2012-ben?"

Egyszóval ehhez idő kell. Meg bizalom. Időnk van bizalom nincs.

sterimar 2011.10.03. 09:36:19

@Bélabácsi: "Mert a politikusaink mindig rájátszottak a kádári nosztalgiára, ez mindig is ziccer volt. Tudod: egyenlőség, Trabant, stb....aki meg többet ért el, annak csapjuk csak agyon a tehenét."

Erről van itt szó, jól leírtad a lényegét. Ennél több szót nem is érdemel a téma.

GGG77 2011.10.03. 09:37:44

@sidorovich: Nincs az az ország, ahol a MANYUP az első 1-2 évtizedben nem gerjeszt adósságot. 40-50 évre szóló projektről volt szó. Igaz, nincs az a politikai erő, amelyik ekkora távlatokban gondolkodna. Orbánék pedig még azt sem tudják, mit csinálnak majd 5 nap múlva, nemhogy 50 év...

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.10.03. 09:38:45

@ColT: ha az adózás ellenőrzése személyiségi jogokat sért, akkor az adózás maga is. Akkor azt is szüntessék meg.

Amúgy már volt egy ilyen terv, hogy évente le kellett volna jelenteni a vagyongyarapodást, csak asszem az Alkotmánybíróság elkaszálta.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.10.03. 09:39:24

@GGG77: Kösz, csak mi most nem vagyunk abban a helyzetben, hogy plusz adósságunk legyen. Szarban vagyunk. És leszünk is.
Amúgy a magyar viszonyokat ismrve, mekkora az esélye, hogy a manyupok nem lenyúlásban voltak érdekeltek? Azokat nyilván feddhetetlen emberek vezették.

OftF 2011.10.03. 09:39:29

Én ezt a posztot így értettem:
A magunk mögött hagyott progresszív SzJA elavult.
Ennél jobb az egykulcsos.

Véleményem szerint még jobb lenne egy normális progresszív, de a poszt nem erről szólt, hanem arról, hogy azok ugatnak, akik eddig azt nem csinálták meg, pedig lehetőségük lett volna rá, azaz valószínűleg a régi szart akarják most is.

colonel burton 2011.10.03. 09:40:03

Nézzétek már egy kicsit messzebről a témát.
A fő gondunk az (meg egész európának) , hogy van egy versenyképes rétege a lakosságnak , aki mondjuk mérnök az Audinál , vagy programoz ájfónra stb. , meg van egy droid réteg , aki igazából elvégezte a kötelező iskolábajárást , aztán várja hogy neki állása legyen , autója legyen meg úgy általában legyen.
Ezzel az gond , hogy van kb. 2 milliárd kínai meg indiai , aki szintén azt szeretné hogy legyen , csak jobban szeretné mint a droid magyar vagy spanyol , pláne görög.
Egy kínaival nem tudsz versenyezni szorgalomban , mert ők a hangyák legjava.
Emiatt egyre kevesebb munkát tudsz adni az itteni droidoknak , akik kurvára nem akarnak úgy dolgozni mint a kínaiak , főleg nem annyiért , pedig hosszabb távon nincs más választásuk , hogy visszahozzuk ide a termelést , lásd könnyűipar , feldolgozóipar.
Szar meló? Az , de másra nem alkalmas honfitársaink droid rétege.
A többiek meg nem akarják eltartani őket , inkább elmennek , lásd orvosok , mérnökök.
Alább kéne adni az igényeket , a jóléti társadalom véget ért, nem csak nálunk.

sidorovich 2011.10.03. 09:40:47

@elwood: Az én utcámra biztosan nem, mert az csak egy rosszabbul néz ki, most már járda se nagyon van, mert összes autó azon parkol :-)

Azt azért elárulhatnád, hogy a nyugdíjjárulékból kötelezően (...ej de szép és demokratikus) magáncégeknek utalt 8.5%-ot miből pótolta volna a magyar állam?

Dzsok 2011.10.03. 09:41:15

Érdemes megnézni a következő ábrát, ahol Szlovákiával összehasonlításban megtekinthető, hogy arányaiban mennyien vannak nálunk és ott bejelentve minimálbéren vagy minimálbér alatt.

kepfeltoltes.hu/110905/SLO_vs._HUN_ad_z_k_ar_nya_www.kepfeltoltes.hu_.gif

Ez egy régebbi ábra, a mostani adatokat múltkor néztem egy NAV elemzésben, és az jött ki, hogy kb. minden harmadik magyar munkavállaló kamu béren van bejelentve.

A saját ismerősi körömben is a programozó mérnöktől kezdve, a kisvállalat szerelőéig, a marketinges, a bolti eladó, mindenki kamu béren van bejelentve.

Van aki már csak 4 órás részmunkaidőre úgy, hogy mellette 12 órázik, mert már a minimálbért sem szeretné az adott cég kigazdálkodni.

Összességében a magyar szabályozás hiányossága és a nemzeti adóhivatal teljes kudarca, hogy így elterjedhetett ez a foglalkoztatási forma.

sidorovich 2011.10.03. 09:41:48

@GGG77: Mond úgy, hogy manyup csak egy országban van, az pedig Svájc. A többiben állami és önkéntes.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.10.03. 09:41:58

@Kiszámoló: Hát figyu én is csak néztem, hogy ez az indok. Az én személyiségi jogaim pl. leszarják, hogy hogy szedik össze az adataimat, mert nem csinálok illegálisat.

Ugyanezek károghatnak a BKV buszok kamerázása ellen, akiknek vaj van a fején, mert pl. engem aztán nézhet akárki, ahogy kómásan állok a buszon. Illetve addig kárognak az ilyenek, amíg meg nem veri az ellenőr.

Sword 2011.10.03. 09:42:32

Szép és jó. Csak egy kérdésem maradt:
Miért a szegények fizetnek többet azért, hogy a gazdagok ne lopjanak?
Akinek nincs az az utolsót is becsületesen befizeti, mert nem kockáztathatja meg a büntetést. Akinek meg lenne miből, az minden kiskaput kihasznál, csal ,lop és csak kivesz a közösből.
Fizessünk több adót, hogy szerencsétlen nehéz helyzetbe került pénzes emberek ne kényszerüljenek meglopni az államot.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.10.03. 09:43:11

@Bélabácsi: bezony, csapjuk. Tudod, attol hogy valaki kurvanagy mellennyel hirdeti magarol, hogy o a nemzet megmentoje, a MUNKAADO, nem esek hanyatt... Mert a tobbseguk valojaban csak egy nudli kis pocs, aki abbol gazdagszik, hogy minimalberen tartja, es 16oraztatja a nyomoroncokat, akik mas munka hijjan eveznek neki a galyan,
Szoval kedves - magukat teljes joggal "bunozokke" degradalo vallalkozocskaim, attol meg nem kene rugdosnotok, es leneznetek, azokat akik pl valasztottak maguknak egy hajdan valamit szamito hivatast, 8 evig tanultak, es aztan odabasztak oket mondjuk a balesetire, hogy fercelgessek man ossze a betegeket ingye.
Tudod a kozalkalmazottak adojat levonjak am cefetul, nincs trukkozes mint a nagymellenyu, nemzetmento vallalkozocskaknal.

Bélabácsi 2011.10.03. 09:43:11

@GGG77: ...dehát nem is kell hogy tudják, minek ? MEGVÁLASZTOTTUK őket, ergo kaptak egy kitöltetlen papírlapot meg egy jól fogó tollat, majd azt írnak, akkor és úgy, ahogy éppen kedvük tartja.

Te meg - például vállalkozóként, legyél bár kicsi, közepes vagy nagy, magyar vagy multi - tervezzél adót vagy személyi kiadásokat 2012-re úgy, hogy elérhető konkrétum nulla, és még erre is rájön a bizonytalansági faktor, jelesül hogy ha nem jön be a tipp, majd írunk másikat pénteken, hétfőtől törvény, oszt jónapot, van-e még kérdés ?

Na EZ az igazi baj.

becsoccsent 2011.10.03. 09:43:45

@sidorovich: igen. talan nem ertesz egyet? ha nincs bevetel, miert kellene jarulekot fizetni? mert csak? mert igy van? mert eddig is igy volt?

pucros 2011.10.03. 09:44:04

Kegyetlen, de igazságos poszt.

Most tudtam meg, hogy tömegek élnek például kizárólag áfacsalásból, kamionokban ki-be utaztatva ugyanazt az árut - az adóhatóság tehetetlennek mutatkozik.

A progresszív adórendszerrel van azért a konkrét magyar hangoláson és körülményeken kívül egy elvi bibi is. Miközben azt óhajtaná kifejezni, hogy a jövedelem bizonyos sztenderd szintje "alapszükségletekre" kell, az afölötti meg már valamennyire extra, eközben figyelmen kívül hagyja, hogy hányan is élnek abból a pénzből, hány ember alapszükségleteit ellátandó igazságos az alacsonyabbik kulcs. Ugyanabból a pénzből az egyedülálló hetente bulizik és negyedévente utazgat, míg a többgyermekes nehezen gazdálkodja ki az új ruhát a növekvő csemetéknek.

Viktus 2011.10.03. 09:44:06

@GGG77:

5 nap? v.mikor mondanak v.mit délelőtt, és délutánra teljesen más :P sőt törvények benyújtása előtti percekben is hirtelen előkerül mindig még pár módosító indítvány amit nem olvashatott előtte senki más ...

@sidorovich:

Na jah ez egy szimbiózis ... olyan, mint egy láncolat pl. van X multi az foglalkoztat XXXXXXXXXXXX magyar kkv-t, akik alkatrészeket gyártanak a multinak v. csak ott takarítanak v. szállítanak neki na mármost ezek a kkv-k megint adnak munkát XXXXXXXXXXXXXXXX embernek akik elköltik a pénzüket a szolgáltató szektorban, ahol szintén adnak munkát sok XXXXXXXXXXXX embernek ... és így tovább az állami dolgozók eltartásáig.

Magyarán az egész gazdaság alapja egy vékony termelő réteg, amely kivitelre dolgozik na meg az idegenforgalmon keresztül bejövő külföldi tőke. Nagyjából ez minden alapja minden más csak a megtermelt javakat osztogatja ill. szórja szét.

Na mármost, ha nincsen termelés, akkor a fogyasztást hitelekből lehet biztosítani ez vezetett az egész mai gazdasági vergődéshez, és nem véletlen, hogy az erősebb gazdaságok , mint a német bírják még erővel, mert nekik van v.mi saját iparuk ...

Ötletgyáros 2011.10.03. 09:44:25

@alf: Csehország, Románia, Bulgária, Oroszország, Balti államok, tehát a lengyeleken kívül az összes felzárkózó EU-s országban kb...

tass-tass 2011.10.03. 09:44:46

@klacus: "Ha mindenkire minden stiklit rávernénk, nem lenne szabadlábon senki sem 6 éves életkor felett."

Nem ülne itt senki sem, csak amikor olyan ügyet szeretne elintézni, amihez adóazonosító vagy TAJ szám kell, akkor az ügyintéző mosolyogva mondaná: "A kártyája le van tiltva. Adót csaltunk kérem szépen?"

Az állami jóléti kiadások megvonásának lehetősége, az egész társadalmat ösztönözné a helyes irányba.

Crescendo 2011.10.03. 09:44:55

@Viktus: igy van, mind osszeomlana es semmi nem lenne a helyen. Nyilvanvaloan az osszes ilyen helyen dolgozo annyira semmirekello, hogy nem tudna sajat maga uzemeltetni.
Kell ehhez a NAVI, meg az egeszsegugyi miniszterium, hogy egyaltalan tuleljenek ezek az alulkepzett tehetetlen tomegek...
Veletlenul sem azert "ingyenes", hogy a termelo es ezert fizetokepes kereslettel finansziroztassak meg mindenki mas ellatasat is...

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.10.03. 09:45:21

@colonel burton: és ennek mi köze van ahhoz, hogy az emberek 40%-a adót csal, legyen akármilyen kőgazdag, vagy szegény?

sterimar 2011.10.03. 09:46:03

"szocialista betegség, amiből a jelek szerint Oszkó Péter"

Annyit azért hozzáteszek a korrektség kedvéért, hogy múltkor az Estében láttam Oszkót nyilatkozni (Heim Péter volt a másik), ott azt mondta, hogy ő is az egykulcsos szja mellett van, csak a bevezetésének az időpontját tartja elhibázottnak, de ha már bevezették ő sem szüntetné meg.

sidorovich 2011.10.03. 09:46:14

@becsoccsent: Eü? Utak? Rendfenntartás? Azokat a minimálbéres nem veszi igénybe?

Felőlem kipróbálhatjuk. Én benne vagyok.

Bélabácsi 2011.10.03. 09:46:29

@VUVUZELLANÉNI: oké, de az mennyiben segít bennünket a normális vállalkozói kép kialakításában, hogy minden vállalkozót (a normálisat is) lebűnözőzzük ?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.10.03. 09:46:34

@Bélabácsi: Tök mindegy. Az eddigi kormányok is úgy voltak, hogy ígértek valamit a kampányban, és csináltak valami tök mást utána. Aztán így meg olyan mindegy, hogy van-e program, vagy nincs. Illetve ilyenkor, amikor 5 percenként bedől az euró, vagy valami ország, akkor elég nehéz is előre látni, de ez más tészta, ettől Matolcsy hülyesége független.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.03. 09:46:53

@sterimar:

"Már az összes hozzánk hasonló fejlettségi szinten lévő keleti és közép európai országban megcsinálták. Nálunk is 10 éve kellett volna nem most."

Pontosan! Hozzáteszem: az egykulcsos adó eredetileg az SZDSZ ígérete volt, már 10 éve. Más kérdés, hogy sosem tartották be.

Viktus 2011.10.03. 09:47:11

@pucros:

Buta vagy? vagy csak megjátszod? milyen tömegek? egy szűk réteg, ahogyan egy szűk réteg űzte az olajbulit anno , és ez a réteg nagyjából, amelyik közvetve-közvetlenül irányítja az országot. Nem véletlen, hogy az utóbbi 20 év legnagyobb zsiványságai mind-mind 80 évre titkosítva vannak ...

ifrance 2011.10.03. 09:48:00

@Dzsok: teljesen egyetértek. a NAV-ot kellene felpörgetni. ott lehetne megvalósítani az 1millió új munkahelyet. szükség is lenne annyi emberre, hogy minden adócsalást felszámoljunk. :) vagy inkább :(
szóval a régi állatkertes vicc jut eszembe, ahol a sok emelgetéstől már égig ér a kenguru ketrece, mégis minden nap megszökik, mert az ajtót elfelejtik becsukni.
lényegében mindegy, hogy törvények vannak, ha senki sem törődik a betartatásukkal.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.10.03. 09:48:33

@ColT: valaki mondta, hogy 50 Mio fölötti ingatlanvagyonrészre legyen 2% -> ez megmentené a költségvetést.

Még csak nem is érzném unfairnek. Mindenki, akinek "csak" lakása van, kiesett a képletből.

magyar ember teli szájjal 2011.10.03. 09:48:44

@Xmas: teljes bérköltség + a kiadásaimon az áfa és az összes adó. A mérleg másik serpenyőjében a szuperhatékony állam.

zsoci 2011.10.03. 09:48:49

Teljesen igazad van ! Végre vaalki nem a felesleges fikázással van elfoglalva.
Az egyetlen igazságos dolgo az ha mindrnki azonos mértékben fizet. Nincs 0 és nincs olyan hogy pénzed felét viszik el csak SZJA-ba.

Erre volt kiváló példa a EVA is . mikor bevezették értelmes feltéelekkel, akkor hirtelen sokkal többen fizették be, mint amire számítottak. Jelentősen nőt az adóbeétel. Mert értelmes, megfizethető volt. Aztán ezt is tönkretették mert mohók voltak.

nem az adókat kell emelni, hanem a kiadást csökkenteni. Az önkormnyazoktól, az álalmigazgatásból miimum 30%-ot( de inkább 50%) el lehetne küldeni. Például minek okmányiroda? Ma már nyugodtan mehetne elektronikusan is, mint Angliában. Ezen és a visszaosztáson kell cskkenteni, nem máson.

Viktus 2011.10.03. 09:48:59

@Crescendo:

Azon okból omlana össze, mert ha nem kellene adóznom, és piaci alapon venném igénybe a szolgáltatásokat kevés állami intézmény élné túl a piaci versenykörülményeket :P

sidorovich 2011.10.03. 09:49:09

@Viktus: Így van. Tedd még viszont a lánc elejére azt, hogy egy csomó multi azért jön ide, mert eleve egy ÓRIÁSI pénzbeli, vissza nem térítendő támogatást kap, azaz az első 5-6 év bérköltségét a magyar állam (azaz te meg én) átvállalja.

Azaz pl. az Audi munkásait a magyar állam fizeti kb. 5 évig, de az Audinak termelik a hasznot.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.10.03. 09:49:11

@colonel burton: Én ezt úgy fogalmaznám meg, hogy valakik bezsebelték a világon található értékek nagy részét, és egyre kevesebb marad nekünk, amiből meg kell élni (nem csak pénz, munka, stb. is).

Ki olvasta a Galaxis Útikalauzt? Magrathea esete. Valami, vagy valakik rohadtul elszívja a pénzt a világból, hiszen sehol sincs, talán Svájcon kívül.

sterimar 2011.10.03. 09:49:19

@Sword: "Miért a szegények fizetnek többet azért, hogy a gazdagok ne lopjanak?"

Ez annyira buta demagóg ostobaság, hogy szerintem magad sem gondoltad komolyan.

e-hajos 2011.10.03. 09:49:53

Lázár J. szerint azért kellene emelni a képviselők fizetését, hogy ne kelljen ügyeskedni (CSALNI!!!) a költségtérítésekkel.

Az embereknek azért kellene tisztességes fizetés, hogy ne kelljen "ügyeskedni" az adókkal.
(Ez nem L.J. véleménye.)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.10.03. 09:50:01

@RAMBO: Hallod :D 2%-ot ezek a fösvények? Inkább a lábukat vágatnák le szerintem :D

pucros 2011.10.03. 09:50:19

@Viktus: félig üres vagy félig tele a pohár? Nekem azok tömeg.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.10.03. 09:50:29

@Bélabácsi: hát pl. hogy a válalkozás osztalékjövedelmét elviheti. Sanyi bá' kapna egy 1,5 Mrd forintos szlát.

WildBear 2011.10.03. 09:51:18

@alf: Szerintem az SZJA legyen 18 (vagy akárhány: X) százalék, MINDENKINEK; kicsinek, nagynak, gazdagnak, szegénynek, stb.
Ne azt büntessük, aki tanult, képezte magát, és e miatt egy picivel az átlag felett keres.. és ne felejtsük el, hogy a középosztály az, amelyikk ha betelik a pohár, simán lelép külföldre !
Marad a sok nyugger, meg minimálbéres.

nu pagagyí 2011.10.03. 09:51:21

A mostani átalakítás legnagyobb hazugsága nem is az egy kulcs maga, hanem a magas bruttót élvezőknek adott egyszeri ajándék, a kisebb jövedelműek kárára. Abból kellett volna kiindulni - a közszférában mindenképpen -, hogy a nettó különbségek, a változtatás előtt is, pontosan kifejezték a munka elismertsége és a teljesítmény közti különbséget. Ezért a közszférában kötelezően nettósítani kellett volna. A vállalkozói szférát meg hagyni kéne, majd megoldja a teljesítménnyel nem arányos nettó problémáját, például csökkenti a nagyobb fizetéseket, vagy kirúgja az ilyeneket és olcsóbbat vesz fel helyettük.

A nagyobb jövedelem egyébként, nagyobb kanalat jelent a közjavakhoz. Például kiemelt és sormentes "ingyenes" egészségügyi ellátás, ingyenes egyetemi oktatás a jól szituált csemetének, jobban közművesített lakókörnyezet, nagyobb részesedés a támogatott kultúrális javakból, nagyobb adókedvezmény, hosszabb nyugdíjas kor stb. Utóbbiak indokai lehetnek a nagyobb teherviselésnek, a gazdagabbak esetében. A közteherviselésnek nem csak a jövedelemmel, hanem a vagyonnal is arányban kell álnia.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.10.03. 09:51:48

@sidorovich: ugyanezt számoltam a Mercedes gyárnál. A kapott magyar állami támogatásból öt évig tudják fizetni a magyar munkásokat.

A magyar kisvállalkozók mikor kapnak ilyen kedvezményeket? Én is felvennék akár 100 embert is, ha az állam fizeti a teljes költségüket.

becsoccsent 2011.10.03. 09:52:20

@sidorovich: te mirol beszelsz?!

ha dolgozol, keresel penzt. ez utan adot es jarulekot fizetsz.

de aki nem keres penzt, az kurvara ne fizessen mar adot es jarulekot!

Crescendo 2011.10.03. 09:52:29

@Sword: Miért a szegények fizetnek többet azért, hogy a gazdagok ne lopjanak?
Mi az, hogy gazdag? Szerinted Gyurcsany, Orban, Csanyi, Demjan, milliardokkal mennyit fizet?
Es mennyit fizet a 400 ezer bruttot kereso mernok?
Tehat vannak szegeny milliardosok, akik megengedhetik, hogy jovedelmuket elrejtsek (ceg, adoparadicsomok, alapitvanyok, stb.) + a poltikat ok finanszirozzak, hogy beken legyenek hagyva.
Meg vannak a kogazdag szazezresek, akik nem rendelkeznek annyival, hogy a fentieket megtegyek. Igy aztan ok lesznek a "gazdagok" es a nepharag meg megvetes targya.
Teljesen igazsagos rendszer, a penz az igazi ertekmero es akinek nincs eleg, hogy kivedje a politikai viharokat, nyilvanvaloan eletkeptelen es pusztuljon is bele.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.03. 09:53:06

@Ötletgyáros:

Jelenleg a következő EU-tagállamokban van egykulcsos SZJA:

Lettország - 25 %
Észtország - 21 %
Szlovákia - 19 %
Románia - 16 %
Csehország - 15 %
Bulgária - 10 %

pucros 2011.10.03. 09:53:45

@ColT: Nem elszívják, hanem valakik teleöntötték a világot olyan hamis pénzzel, ami egy idő után magától megsemmisül :)

Viktus 2011.10.03. 09:54:35

Egyébként sem az SZJA itt a legnagyobb problémakör. Eleve vicc, hogy az állam engem azért külön büntet , mert mondjuk alkalmazok v.kit ... a járulékokat pedig max. emelgetik.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.03. 09:54:44

Magyarország mélyebbre süllyedt, mint egy afrikai banánköztársaság. De az emberek szellemi szintjén is, ezt tükrözi egy-két itteni hozzászólás is.

A kormány 15-20 éve teljesen hiteltelen, egy zárt kör adja veszi a hatalmat egymás közt. Az adófizetés kimagaslóan magas, közben a népet kamu információkkal, hazugságokkal altatlják.

Itt van pld elsőnek a cikkben is szereplő 16% SZJA. Könyörgöm, milyen 16%? 21%-ot vonnak a szuperbruttó miatt!!!!!

Amúgy alapjaiban egyetértek a cikkel, ne a becsületesen bejelentettekre terheljék át az okoskodók költségeit.

Viszont azon kellene elgondolkozni NAGYON SÜRGŐSEN, hogy valóban megéri-e nekünk, adófizetőknek fenntartani ezt a DRÁGA ÁLLAMAPPARÁTUST?

Mert persze, hogy egy nyugdíjas mindig megszavazza magának a nyugdíjemelést. De mi lenne, ha ezentúl csak a nettó adóbefizetők szavazhatnának - mivel hogy ők fizetik a révészt???

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.10.03. 09:55:13

@pucros: A kettő egymás mellett is megy :S De mondjuk én is bármelyiket el tudom képzelni magában is, persze.

nem mindegy ki? 2011.10.03. 09:55:15

1) Az ellenőrzés a lényeg. A metrón (majdnem) mindenki vesz jegyet, mert ott állnak a bejáratnál az ellenőrök folyamatosan. A villamoson (szinte) senki nem vesz jegyet, mert egy évben egyszer látni ellenőrt. Nem akarok APEH/NAV diktatúrát, de az is röhejes, hogy szinte nincs kockázata adócsalás esetén a lebukásnak.

2) A progresszív adózásban nem kulcsok, hanem a határok voltak szarok. Kinyílik a bicska a zsebemben, amikor alig létminimum felett élőket "legazdagoznak".

3) Az egykulcsos 16%-os SZJA lehet hogy jó (majd elválik), de hogy a bevezetése és kommunikációja pocsék volt, az tuti. ("Senki nem fog rosszul járni" és tömegek jártak rosszul.)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.03. 09:55:28

Sok mindenben igazad van. Többek között "A baj az adót nem fizetőkkel van, ". Hát igen. Ez, kurucos virtussal megáldott népünkben mélyen gyökerez.

Én mégis úgy gondolom, hogy a nagyobb adó fegyelem betartatása mellett a progresszív adórendszer igasságosb. Indokaim röviden:

qltura.blog.hu/2011/09/25/adashiba_100_ft_nak_nem_50_a_fele

tass-tass 2011.10.03. 09:55:30

@Viktus: "Ahm csak nem lenne iskola , kórház stb. összeomlana az államocska secpec ... az nem zavar a kis elméletedben? "

Ezt most nem értem. Azt írtam, hogy ha valakit adócsaláson kapnak, akkor büntetése az legyen, hogy ne vehessen igénybe állami jóléti kiadásokat (magánszemélyeknél nincs ingyen doki, suli, segély, stb., vállalkozásoknál adó-, járulék kedvezmény, stb.).

Hoztam egy valós példát az iskola kerülők családipótlékának a megvonásáról. És ennyi.

Ettől miért omlana össze az állam? Olyan sufficites lenne a költségvetés ,hogy csak na...

sterimar 2011.10.03. 09:55:48

@Bélabácsi:

Nagyon igaz. A magyar adórendszernek még a magas újraelosztásnál is sokkal nagyobb baja, hogy kurvára kiszámíthatatlan. Ez igaz most és az elmúlt 20 évre úgy nagyjából. Megy az ötletelgetés, de hosszútávú stratégia és ennek megfelelő intézkedéseket nem látunk. Ez igaz a mostani egykulcsos bevezetésére is. Ez csak egy elem, ezt az egészet rendszerben kell megcsinálni.

Bélabácsi 2011.10.03. 09:56:34

@RAMBO: Ja, dehát pont ezért kellene azt az "X"-et oly módon meghatározni, hogy Sanyi bácsi ne kapjon infarktust, azaz jusson a közösbe és maradjon neki is, hogy továbbra is fantáziát lásson a hazai üzleti környezetben, mármint nemcsak ő, hanem az összes Sanyi bácsi.

colonel burton 2011.10.03. 09:56:49

@Kiszámoló: Annyi köze van , hogy fenntartunk egy szocializmusból itt maradt "jóléti" rendszert (MÁV , egészségügy , segélyezés stb.) ami gyakorlatilag babusgatja ezt a versenyképtelen , lusta réteget (cigányok , 8 általánost végzettek , állami szféra nagy része) , nem létező szolidaritást hirdetve.
A magyar az egyik legkevésbé szolidáris nép, a szomszéd megdögölve jó , ezt mindenki tudja.
Az adócsalás ennek egy vetülete , a ténylegesen kereső réteg kuvára nem akarja eltartani a többieket , meg a létező szocializmust.
Rá kéne döbbenteni a droidokat , merre haladnak a dolgok , munkahelyek akkor lesznak nekik , ha a szar melót is elvállalják majd , és nem románok szedik pl. a gyümölcsöt.

ifrance 2011.10.03. 09:58:44

@sidorovich: viszont az audi idehoz olyan technológiát, amit addig csak fényképeken látott a magyar mérnök, és a szalag mellett dolgozó embereknek is idehoz egy nyugati munkakultúrát, munkamorált. ez hosszútávon megfizethetetlen, és ezért megéri az államnak. ráadásul az audi és az opel sem az a cég, amelyik az 5 év adómentesség után lehúzza a rolót, majd másnap más néven újra kinyit és kezdi elölről az öt év adómentességet. elég régóta itt vannak, és elég sok adót befizettek már azóta a közösbe.
nem azt mondom, hogy eközben a kkv-t nem kellene ezerszer jobban támogatni, de ezek ellen ágálni elég demagóg dolog. ezek olyan befektetések, amik hosszabb távon bőven megtérülnek.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.10.03. 09:59:44

@Bélabácsi: azt hiszem, erre való az osztalékadó. Ezért más a vagyonadó, mint az ingatlanadó.

sidorovich 2011.10.03. 09:59:45

@becsoccsent: Én arról beszélekamit írtál, de idézem is:

"faszommar a hulyesegbe! egy minimalberes ev kifizet havonta 70e forintot a semmiert. jovore ez 100e korul lesz. ha valaki azt mondja, hogy ez normalis, akkor az hulye."

Ha minimálbéres, akkor keres pénzt nem? Ha pedig keres pénzt, akkor pedig adózzon. Vagy pedig nevezzük át a minimálbért segélynek.

WildBear 2011.10.03. 10:00:11

@colonel burton: "a ténylegesen kereső réteg kuvára nem akarja eltartani a többieket , meg a létező szocializmust."

OTT A PONT !!

Viktus 2011.10.03. 10:00:13

@tass-tass:

A magyar terhelés olyan, hogy mindenki befizetne mindent összeomlana a gazdaság gyakorlatilag hónapok alatt ... az álomvilágod meg a való világ ég, és föld.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.03. 10:00:30

@nem mindegy ki?: "Nem akarok APEH/NAV diktatúrát, de az is röhejes, hogy szinte nincs kockázata adócsalás esetén a lebukásnak."

Részben igazad van. De...
Ad1. @Bélabácsi is kifejtettet: Nem kiszámítható az adósát. Így nem lehet hosszabb távra üzleti terveket készíteni. De sajnos nem csak a jövő, de a múlt is egyre bizonytalanabb a sikeres gizdaságpolitikánk miatt.

Ad2. Értelmezhetetlenek a törvények. Ha pedig értelmezést kérsz az APEH-től, akkor a válaszban le van írva, hogy adóellenőrzésnél nem hivatkozhatsz rá. Gratulálok!

Ad3. A céget, ahol dolgoztam rendszeresen ellenőrizték, így a cég meglehetős jó viszonyt tudott kialakítani az ellenőrökkel. Ők mondták, hogy a15+ éves pályafutásuk alatt egyetlen (!!!) cégnél nem tudtak semmiféle problémát megállapítani (2 fős építészettel foglalkozó cég). Ez nem normális! Nem is lehet betartani a törvényeket és mindenkinek azzal is kalkulálnia kell, hogy úgyis megbüntetik. Nagyon gáz!

Viktus 2011.10.03. 10:01:16

@sidorovich:

Ahm, de van ez a minimálbér, akkor az állam mi okból tervez a minimálbér alatt foglalkoztatni? míg a cégeknek előírja, hogy nem lehet az alatt foglalkoztatni.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.10.03. 10:01:44

@Crescendo: Azt pedig ne felejtsük el, hogy az állam akarja eldönteni, hogy mi számít rendes vallásnak, amely megérdemli az egyház nevet. Ez elég érdekes módja az állam által biztosított vallásszabadságnak...

kicsi11 2011.10.03. 10:01:57

Ha több adót fizetnénk, akkor se kapnánk többet, mert is elherdálnák. Még többe kerülne az autópálya, még több csókos ülne a minisztériumokban és az önkormányaztoknál, még több pénzt kapnának kormányközeli művészek, akikre senki nem kíváncsi, és választás előtt ismét megemelnék a nyugdíjakat, hogy legyen 3 millió szavazat. Ebből az ördögi körből pedig csak úgy lehetne kilépni, ha az állam először saját magánál renne rendet.

klacus 2011.10.03. 10:02:01

@RAMBO: Gondolom neked több száz milla van a számládon, és azért érzed fairnek...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.03. 10:02:35

"maguk is előszeretettel választják e szürke konstrukciót magasabb nettó bérért cserébe - persze zsebbe"

Szerintem erre példul kiváló megoldás lehetett volna a szuperbruttó. A vállalkozónak nem lenne érdeke nem hivatalosan fizetni. Így a dolgozó kénytelen lenni befizetni. Persze Bajnaiék csak fél szívvel vezették be és most meg ki is vezetik pár éven belül. Szerintem kár érte...

becsoccsent 2011.10.03. 10:02:38

@sidorovich: Ha minimálbéres, akkor keres pénzt nem?

nembazmeg.

namost akkor ennek fenyeben gondold at ezt az egesz temakort.

ifrance 2011.10.03. 10:03:44

@Kiszámoló: hozz ide te is olyan technológiát, és te is kapsz támogatást. ha a kkv piacra öntenének ennyi pénzt, ezer számra jönnének létre kis cégek, amik csak arra alapulnának, hogy felvegyék az államtól a támogatást, aztán csődbe mennének. nézz körül, magyarországon vagyunk. akkor már inkább olyan helyre tegyék a pénzt, amiből hosszú távon mi is profitálhatunk.

Angelo_ 2011.10.03. 10:04:03

Mi van az indexnél? Hónapokon keresztül ment szerkesztőségi cikkekben a demagóg propaganda a progresszív adóról "fizessenek a gazdagok" és most bloggerrel kell címlapsztorit pótolni a józan ész nevében?

Jó hogy egyre többen vannak akik észreveszik, hogy a magyar progresszív adózás abban a formában ami volt, nem azt jelenti, hogy a "gazdagok" fizetnek, hanem azt hogy a tisztességes alsó középosztályt zsigerelik ki amíg lehet.

klacus 2011.10.03. 10:04:36

@Viktus: Közmunka, milyen lenne ha zsebbe fizetne,és okosba lejelent 4 órásra :-)))

sidorovich 2011.10.03. 10:04:56

@ifrance:

Akkor nem hozná ide, ha mondjuk, horribile dictu, saját magának kellene kifizetnie a saját dolgozóinak a bérét?

Nyilván hasznos, ha magyar dolgozó nem csak kocsmai játékgépeken lát, de ez akkor is szánalmas.

Hozzátéve, hogy a magyar mérnök ott bizony nem sok mindent tanul, ezt elsőkézből mondanám. A legtöbb ilyen helyen zöld gomb-piros gomb szintű tudás kell, amiért gombokkal fizetnek.

GGG77 2011.10.03. 10:05:21

@max val, a bircaman: Ez közül a cseheknél és a szlovákoknál van adójóváírás, mégpedig nem piskóta mértékben .

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.10.03. 10:05:33

@klacus: Csak a máshol bevett gyakorlatot folytatja :D

nu pagagyí 2011.10.03. 10:05:41

@colonel burton: Talán, gazdagéknak meg kéne fizetnie a szegények munkáját, azt amiből ők gazdagok lettek. Lehetne ezt hazafias alapon is, hiszen a legtöbb gazdagnak be nem áll a szája, ha ilyesmit kell bizonygatni.
A valós tény szerintem most az, hogy a módosabb réteg felmondta a szolidaritást a neki kiszolgáltatottakkal, a következő lépés nyilván az lesz, amikor a kiszolgáltatottak mondják fel ugyanezt, a magukat nemzet gerincének nevezőkkel.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.10.03. 10:05:53

Az adóellenőrzés szigorúságáról legyen annyi elég, hogy ha valaki nem fényt űz idehaza terepjáróval, hanem 5-10 évig félretesz magának külföldi bankszámlákon, az soha nem kerül a magyar adóhatóság látókörébe.

Ne feledjük, Orbán Viktornak egy kettes Golfja (vagy valami hasonló verdája) van a vagyonbevallása szerint. De nyúl meg tojt neki egy házat Budára. Demszky horvátországi háza se annyi volt, és nem annyiba került a felújítsa.

Ha megnézed a képviselői vagyonbevallásokat, csodálkozol rajta, hogy miért akarják betiltani a koldulást a piros lámpáknál.

Charlie100 2011.10.03. 10:06:04

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Pedig így van! Egyébként APEH adat. Anno engem is meglepett egyébként.
Adóbefizeés 55-60 %-a jön a KKV-k -tól, foglalkoztatottság 70%-a.

Ne feledd, hogy pl. egy CBA is kkv - kból áll össze. És rengeteg cég működik franchiseként amit kkv -k működtetnek. Pl. gyorséttermek, benzinkúthálózatok stb.
És KKV-k közé tartoznak a külföldi tulajdonú vállalkozások is amennyiben a méretük, bevételeik alapján ide sorolhatók.

Netuddki. 2011.10.03. 10:06:05

Korrekt. Csak egyvalami maradt ki. Adót ott lehet elkerülni ahol azt megtehetik. Ez is megérne egy posztot, hogy vajon "nálunk" miért alakult így a helyzet? Miért pont az ország vezetésében látjuk a rossz példát? Elszámolás nélküli költségtérítés és egyebek...

sidorovich 2011.10.03. 10:06:09

@becsoccsent: Újragondolom :-D Akkor mit is kap a kezébe hó végén/elején? Talán vákuumot?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.03. 10:07:01

"Nem kéne összekeverni ezt a kérdéskört az ország más okokból előállt nehéz gazdasági helyzetével,"

Hát igen. Vicces, hogy Portugáliában most vetnek ki extra 2,5%-ot a jobban keresőkre. És ki számít ott jobban keresőnek? Kapaszkodjunk meg! Az évi 150 000 €-t keresők. Bakker! Nálunk az extra 4% valahol a 400eFt-ot keresőkre volt kivetve, ez olyn 20 000 €. Vicces, nem?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.10.03. 10:07:26

@ifrance: Magyarország az "1 lakásban 3 cég" országa. Pont emiatt.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.10.03. 10:07:37

@klacus: LOL, persze, én vagyok a Demján Sándor.

Miért nem fair egy 51 millás ház után 1Mio forint 2%-a, azaz húszezer forint ingatlanadó?

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.10.03. 10:07:42

@ifrance: " ráadásul az audi és az opel sem az a cég, amelyik az 5 év adómentesség után lehúzza a rolót, majd másnap más néven újra kinyit és kezdi elölről az öt év adómentességet."

Nem hát. Csak kiviszi Lengyelországba a termelést, amikor lejár az adókedvezmény (Opel), vagy Kínába (IBM), vagy felvásárol egy olyan céget, akinek még van adókedvezménye, ha már neki lejárt (valamelyik chipsgyártó, de a névben nem vagyok biztos, ezért nem írom le)

Ezek a cégek azzonal elköltöznek, ha a szállítási költséget is figyelembe véve 2%-kal olcsóbb a termelés akár Bulgáriában, akár Kínában, vagy Malájziában.

Ne gonodold, hogy az Audi nem csomagolna azonnal, ha például Románia megkörnyékezné egy adókedvezménnyel plusz támogatással.

Sword 2011.10.03. 10:07:52

@Crescendo: Aki 5-600e-t keres, az a 150e bérhez képest gazdag.
De nem ezekkel van az igazi gond.
Hanem a seftelő vállalkozóval, akinek nem elég, hogy mindent leírhat az adójából még csal is és mégis sír a szája. Közben minden évben 2-3 szor nyaral, vadiúj 5ös bmw-vel flangál csórókám.
Fizessen többet a 150-t kereső azért, hogy a pénzesnek épp csak annyit kelljen fizetnie, ami nem ösztönzi lopásra. Akkor a tolvajoknak is kéne adni valami segélyt, hogy ne kényszerüljenek lopni, nem?
Nagyon jó.
Nem azt mondom, hogy a becsületes munkával 4-600-at keresőket sújtsa magas adó. Nyilván tanult, el tudott helyezkedni és a teljesítményéért ennyi jár. De miért kell büntetni azt, aki épp csak meg tud élni?
Hát azért, mert ő nagyon könnyen leellenőrizhető és úgyis befizeti az adót, ha kenyérre már nem telik.
Ha mégse fizetne, egyből tudják hol keressék és már megy is a büntetés.
A seftelőket meg túl nagy energia felkutatni, mert kijátszsák a hatóságot.
Mi lenne ha ezekre a tolvajokra szállnának rá és hajtanák be a ki tudja hány 100 milliárdot, amivel megrövidítik az államot és így minden becsületes embert?
Dehogyis, egyszerűbb a csórót szívatni.

sidorovich 2011.10.03. 10:08:39

@Viktus: Jó kérdés, nem tudom rá a választ. A közmunkára gondolsz?

Ha arra, akkor annak nem sok jövője lesz. A ballibsik úgyis elérik, hogy megszűnjön, a cigányok visszamennek rabolni és kitör egy polgárháború :-D

klacus 2011.10.03. 10:09:18

@ifrance: Ne a cég alapításhoz adjon állami támogatást, hanem a beruházáshoz.
Amihez elvileg pl uniós van, azonban.:

- Az is nagy nyereség lenne ha egy rühes gépvásárláshoz nem kellene 100 oldalas pályázati anyagot készíteni. Ez persze annak jó akinek pályázatíró cége van.

- A kiírások sok esetben bonyolultak, nem átláthatóak, és még csak nem is tudsz róluk, mert arra is rátelepedtek a pályázatfigyelők.

- utólagosan nagyon nehéz egy esetlegesen bevállalt pályázattól megszabadulni. Pl ha változik a piaci helyzet stb. Irdatlan rugalmatlan.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.10.03. 10:09:51

@ifrance: Tabon a Flextronics a 90-es években kb. 3x váltott nevet 3 évente (3 év adókedvezmény volt.)

VT Man 2011.10.03. 10:10:02

@Sztrapacs:
"A VAGYONADÓ! Kérem szépen, miért kellett a vagyonadót/ingatlanadót megtorpedózni?"

Nem tudom, hogy te vettél-e lakást valaha, de rólam a hivatal legombolt kb. 5% illetéket lakás vásárláskor.

És ez még NEM az ingatlanadó.

Az ingatlan azóta se a "vagyonom", mert 50%-ban banki hitel van rajta.

Azaz van egy X millió értékű lakásom, és egy X/2 milliós hitel rajta.

Most akkor mennyi a vagyonom???
X? Nem.

Netuddki. 2011.10.03. 10:10:14

@nu pagagyí: Teljesen értelmetlen ilyenekről beszélni amíg ilyen torz gazdaság összetétele. Aki csalással és egyéb erkölcsileg elítélhető módon szerezte a vagyonát attól hiába várod el, hogy bármit is tegyen a köz érdekében. A legnagyobb gond, hogy pont ezeknek az emberei ülnek a parlamentben...

sidorovich 2011.10.03. 10:11:38

@Kiszámoló: A Sonyt és a National Instrumentset kihagytad, ők is léptek.

klacus 2011.10.03. 10:11:55

@RAMBO: Tegyük fel, hogy az 50 millás házadat fekete pénzből vetted. Szemét adócsaló vagy fizess.

Na de ha befizettél az 50 millás jövedelem után már egyszer közel 50 milla ilyen olyan közterhet, akkor milyen jogon akarsz még további két millát?

Hogyan különbözteted meg az igazi csalót attól akit Te annak tartasz? És ha minden le van papírozva? Nem olyan egyszerű ez.

Crescendo 2011.10.03. 10:12:03

@Angelo_: korrekt poszt. Annyit hozzatennek a nagy kephez, hogy Magyarorszag a 20 milliard koruli allamadossagra (1990) kifizetett olyan 150 milliard dollarnyi kamatot es kozben 100 milliard korulire nott az adossag...
20 ev alatt egy teljes evi GDP-t kifizettunk adossag cimszo alatt. A GDP meg osszbevetel, mennyi volt ebbol a "profit"? Legyen 10%, ami nagyon magas lenne... Akkor az ez azt jelentene, hogy 10 evnyi teljes "profitot" mar kifizettunk hitelre, ugy hogy kozben tovabbi 10 evnyi teljes profitot mar lekotottunk... Szerintem raadasul a szamok meg rosszabbak. Akar az is elofordulhat, hogy kamat cimszo alatt a teljes megtermelt erteket kivonjak az orszagbol. Igy nem csoda, ha nem megyunk egyrol a kettore... es csak a multiktol varhatjuk a megvaltast.
Ezt a nagy kepet elfedendo meg be lehet dobni az adotablat, hogy a plebs ezen marakodjon es ne gondolkozzon a reszleteken...

tass-tass 2011.10.03. 10:13:10

@Viktus: "A magyar terhelés olyan, hogy mindenki befizetne mindent összeomlana a gazdaság gyakorlatilag hónapok alatt ... az álomvilágod meg a való világ ég, és föld."

A magyar költségvetés olyan terhelés alatt van, hogyha kifizetne mindent, amit elvárnak tőle, a költségvetés gyakorlatilag hónapok alatt összeomlana...

És mindkettőnknek igaza van.

Arra hivatkozni, hogy mindenki tudja, hogy meglopom az államot, de azért nekem is jár a koncból, erkölcsileg elég gyenge érvelés.

klacus 2011.10.03. 10:13:22

@klacus: és-sel nem kezdünk mondatot..... :-(

ifrance 2011.10.03. 10:13:26

@ColT: de eddig az audi és a merci került elő. én citáltam még az opelt is, mert mostanában ők is fejlesztettek itt, és kaptak is hozzá támogatást úgy tudom. namost ez a három cég tipikusan nem váltogatja a nevét x évente. (bár az opelnél volt pár névváltás, de ez nem érintette az adókedvezményeiket)

becsoccsent 2011.10.03. 10:14:02

@sidorovich: megmondom: semmit. ezt akkor is be kell fizetned, ha semmit nem csinaltal / semmit nem kerestel.

januartol ez 100e forint folott lesz.

na?

stikasz_1 2011.10.03. 10:14:40

"Akit adócsaláson érnek (pl.:nem kér, nem ad számlát, zsebe ad, zsebbe fogad pénzt, stb.) az automatikusan kizárja magát az állami jóléti kiadások igénybevételéből. Tehát magánszemélyeknek nincs ingyen doki, iskola, óvóda, segély, támogatás, vállalkozásoknak járulék, adókedvezmény stb. Ja és vagyoni helyzet alapján kellene büntetni százalékosan. Egyből lenne adófegyelem."

Teljesen igazad van. Így kellene csinálni, annyi kiegészítéssel, hogy akkor a megbüntetett kérvényezhetné, hogy az elmúlt 10 évre visszamenőleg állapítsák meg, maga illetve eltartottjai számára mennyi egészségügyi kezelési költséget, támogatást, szociális segély folyósítottak, és vessék össze a 10 év alatt befizetett, csalással alacsonyan tartott járulékaival. Ha netán aztán ki nem vett semmit, be viszont fizetett még oly keveset is, kapja vissza azt a pénzt jegybanki alapkamattal. Oké, hogy neki akkor ne járjon semmi az államtól, de akkor fordítva is legyen ez a szemlélet.

Egyébként uncsi ez az adócsalós téma. És én mint adófizető nem kérhetem valakitől vissza a pénzemet, ha az állam hülyén költi el, netán a kormányzathoz közel álló személyek ellopják, vagy esetleg ígérnek egy adócsökkentést, amiből egy év múlva semmi nem lesz?

GGG77 2011.10.03. 10:17:03

@RAMBO: "Az adóellenőrzés szigorúságáról legyen annyi elég, hogy ha valaki nem fényt űz idehaza terepjáróval"

Kb ugyanez volt a helyzet a vagyonosodási vizsgálatokkal is. Ha nem viselkedtél paraszt módon, nem villogtál a 3 db szlovák rendszámos Bentleyvel, és nem gyűjtöttél ellenségeket, akkor megúsztad.

tass-tass 2011.10.03. 10:17:15

@klacus: "és-sel nem kezdünk mondatot..... :-( "

és lőn világosság

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.10.03. 10:17:52

@klacus: ez nem adócsalás vagy nem adócsalás kérdése. Akinek ekkora háza van, az megengedheti magának az évi 20ezer forintot.

Természetesen ennek csak akkor van értelme, ha olyan SZJA rendszerrel párosul, amely ösztönöz az itt maradásra.

colonel burton 2011.10.03. 10:17:58

@nu pagagyí: Értem amit mondasz , de a gond azzal van , hogy hosszabb időtávon nézve ez az adórendszert boncolgató poszt csak fingreszelés.
Ha maga az elosztható torta zsugorodik , akkor tökmindegy hogy hány kulcsos adóval osztod, egyre kevesebb jut.Márpedig a torta csak akkor lesz nagyobb, ha több értéket állítunk elő munkával.
Márpedig most a munka átment ázsiába , amit vissza kell hozni.
Nem lehetünk 10 millió mérnök , meg programozó országa , ez nyilvánvaló.
Viszont a versenyképes réteg ELMEGY innen , ha azt látja , hogy az irány a több adó , a basztatás az APEH által stb.
Tudom hogy érzéketlenül hangzik , de a hiba az alsó rétegekben van , legfőképp pedig a politikusainkban , akik még mindig hitegetik őket.
Kisebb államot kell fenntartanunk , kisebb szocializmust , kevesebb adóval , vagy megyünk a görögök után.

Netuddki. 2011.10.03. 10:17:59

@Sword: Sajnos a probléma sokkal mélyebben gyökeredzik és nem ilyen egyszerű, hogy ki lehessen jelenteni aki bruttó 500-600-at keres az gazdag.

Ennek a nettója 300 körül van. Namost ha van család, gyerek, netán a feleség éppen gyesen van, akkor qrvára nem sok ez a nettó. Éppne, hogy ki lehet jönni belőle egy hónapban. Csak arra az esetre gondolok, amikor hipp-hopp megszűnik a munka. És akkor hol van az autó, lakás amikhez szintén nem kevés megtakarítás szükségeltetik. Ezek pedig nem luxusdolgok még ha a kormányok ezt próbálják sulykolni az emberekbe.

El lehet nettó fele ennyiből is vegetálni, de azt milyen életnek nevezzük?

sidorovich 2011.10.03. 10:18:17

@becsoccsent: Nem értem. A minimálbérre bejelentett vállalkozóra gondolsz?

klacus 2011.10.03. 10:19:24

@Sword: Ha ez ilyen könnyű, akkor miért nem csinálod?

Nincs dolgod, csak a pénzt számolod egész nap, nyaralhatsz sokat, nagy kocsik, cica ház.... Mi tart vissza?

Netuddki. 2011.10.03. 10:20:02

@colonel burton: Sajnos a probléma az, hogy a politikusok is pontosan így gondolkodnak. Sajnos az egész tortából csak pár szeletet látnak. Fel kéne tenni a szemüveget...

ifrance 2011.10.03. 10:20:30

@klacus: sajnos ez ilyen 22es csapdája. mivel sokan vannak, akik főállásban csalnak, ezért minden részletre kiterjedő pályázat kell, az meg csak 100 oldalba fér bele. az állam százszorosan be akarja magát biztosítani, ezért olyan bonyolulttá teszik a dolgokat, hogy az meg már a becsületesekkel cseszik ki.
amikor ablakokat cseréltünk otthon két éve, végignéztem, hogy miket kellene vállalnunk, hogy állami támogatással mehessen a dolog. annyira bonyolult lett volna (minden munkafázisnál megállni, hívni egy ellenőrt, aki ellenőrzi, hogy tényleg az lett-e beépítve, ami a pályázatban szerepel stb), hogy gyakorlatilag nem érte meg a pénz, amit nyerni lehetett vele. egyszerűbb volt megcsinálni magunknak. és KÉRTEM számlát az ablakos cégtől.

klacus 2011.10.03. 10:20:56

@tass-tass: "S lön..." vagy nem? Az nem "És".

:-)

sidorovich 2011.10.03. 10:21:38

@colonel burton: Ez így van. Nekem 10 mérnök ismerősömből 5 multinak dolgozik, 3 pedig lelépett. Ezek mind elvesztek M.o. számára, mert az 5 multis sem fog kevesebb pénzért dolgozni későbbiekben, inkább lelép.

Az alsóbb réteg pedig csak vicsorog és munkát követel, mközben elzavarja azokat, akik munkahelyeket tudnának neki létrehozni - ha az állam hagyná nekik.

Viktus 2011.10.03. 10:21:41

@GGG77:

Mivel vagyonosodási vizsgálatok célpontjai is eleve viccesek ... pl. három hónapja egyik alkalmazottamnál voltak, mert eladta a lakását, és kiköltözött egy kis parasztházba ... na azt vizsgálták.

Crescendo 2011.10.03. 10:22:30

@Sword: en egyetertek veled, minenkinek meg kellene tudnia tisztessegesen elni, aki hajlando tenni erte. Egy civilizalt tarsadalomra ez lenne a jellemzo.
A jelenlegi vita erzelmi szalakon mozog elsosorban az oszd meg es uralkodj elven.
Kimaszni a godorbol nyilvanvaloan csak munkaval lehet.
Ha az adozas mindenki szamara prosperitast okozna, miert nem adoztatunk 100%-al, hiszen akkor maximalis lenne a jollet, nem?
De elfelejtjuk a nagyobb kontextust. Az allamadossagon keresztul valoszinuleg kozel a teljes magyar hozzadott erteket kivonjak az orszagbol. (Egy korabbi posztban leirtam a logikat.) Ezert nincs befektetes, ami pedig novekedest okozhatna...
Innentol persze igaza van a szegenyebbeknek is, hogy egyre rosszabbul elnek, a gazdagabbnak is. De a valodi megoldast ezen a modon, hogy egymas torkanak ugrunk, nem lehet talalni, mivel ennel nagyobb erok mukodnek viszonylag leplezetten es zavartalanul...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.10.03. 10:22:45

@ifrance: Nagyon egyszerű, csinálnak egy kft-t, aki az Opel tulajdonában van, és az változik.

Ajaj (törölt) 2011.10.03. 10:24:36

Néhány év múlva már 100% adó sem lesz elég. Annyi eltartott lesz és akkorára fog nőni az államadósság, hogy azt semmivel nem lehet fedezni. Főleg úgy, hogy alig folyik termelés az országban és az értelmes emberek elmenekülnek...

klacus 2011.10.03. 10:24:49

@Viktus: A szomszéd feljelent, és már jönnek is.

Láttam már rá példát nem egyet.

- Miből van a parabola?
- Miből vettél Te új kocsit?
- ...
- ..

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.10.03. 10:25:20

@klacus: de egyszerű: a fizetett ingatlanadó összege levonható a jövedelemadóból. Azaz ha adózol, akkor nem fizetsz az ingatlanadó miatt többet. Ha nem, akkor csak behajtják.

sidorovich 2011.10.03. 10:26:14

@stikasz_1: Azért nem egészen. Szerinted ha nem veszed igénybe az eü támogatást, akkor nem is kell rá pénzt költeni? Ki tartja fenn a kórházat, a műszereket, ki vesz reagenseket? Majd te, a vizsgálat előtt 1 nappal?

Naki vagyok kerdojel 2011.10.03. 10:26:39

Mindamellett, hogy sok mindenben egyetértek veled, valamint fenntartva, hogy nem tisztem Oszkó mundérjának becsületét védeni, azért reagálnék erre:
"Amiért nem jól hangzik Oszkó úr szájából a progresszív adózás, mert többek között az ő regnálása alatt is fennmaradt érintetlenül ez az igazságtalan, kiszipolyozó, egyre aránytalanabb sávozás mindvégig. Ebből számomra az következik, hogy amit ő és más "jeles" gazdasági szakemberek most progresszívként javallnak, az a korábbi aránytalan rendszer visszaállítását jelentené".

Figyelmedbe ajánlanék három dolgot ezzel kapcsolatban:

1) Amikor Oszkó pénzügyminiszter volt, akkor egy nagyon masszív válságkezelés zajlott éppen, oly módon, hogy a gyáva féreg szocialista frakciót konkrétan meg kellett zsarolni az egzisztenciájuk azonnali elveszítésével ahhoz, hogy ez egyáltalán működhessen. Emiatt aztán a mozgástér nagysága nem pont egy nagyarányú adócsökkentés bevezetését prejodikálta. Oszkóék azt hajtották végre, amit már Gyurcsánynak kellett volna korábban, de a pártja nem támogatta ebben.
2) Oszkóék nevéhez fűződik a szuperbruttó bevezetése (ami ugye szimplán adóemelést jelent, nem pedig azt a hülyeséget, hogy így az emberek is látják majd, hogy mennyibe kerülnek a munkáltatójuknak), valamint az SZJA 2 évre előre lefeketett új szabályai, melyben két adókulcs volt csupán (ha nem csal az emlékezetem), de a sávhatárt igen jelentősen megemelték (azt hiszem 10, illetve 15 millió forintra). Tehát aki 15M alatt keresett (volna), annak egységesen 17% SZJA-t kellett volna fizetnie, az e felett keresőknek pedig többet. Ezt én nem tartom különösebben igazságtalannak.
3) Orbánék egyik legnagyobb hibája volt az egykulcsos adó bevezetése - de leginkább annak időzítése. Ezzel ugye azonnal 500 Mrd forintos lyukat ütöttek a költségvetésen. Nyugodtan hagyhatták volna az Oszkó-féle SZJA rendszert érvényben, s később, amikor már tényleg fellendül a gazdaság, akkor bevezetni a mostani rendszert (nyilván a büszkeségük sem engedhette meg ezt - ebből is látszik, milyen kisstílű gazemberek ezek is) . Mondom ezt úgy, hogy én ezzel jól jártam. De amikor a Jobbkéz kijelenti, hogy senki sem járhat rosszul az új adórendszerrel (miközben milliók járnak így), röhögnöm kell. Mintha azt mondaná, hogy idén már nem eshet az eső, mert tilos. Beszarás. Ezt a hülyét vajon hogy találta meg a Főnök? (Költői kérdés volt.)

kotyomfitty 2011.10.03. 10:27:07

Na ez aztan a faszsag teteje:
"Mert aki többet keres az többet is vesz ki a közösből"

Hol elsz te?

Az vesz ki a kozosbol, aki sztk-ban sorbanallassal bassza az idejet, nem az, aki maganorvoshoz jar (az egy dolog, hogy a tolvaj maganorvos lopja a korhazi felszerelest meg gepidot, de arrol ne en tehessek mar.)

Az vesz ki a kozosbol, aki kozosbol fenntartott BKVval meg MAVval jar, nem az, aki utadoval turbozott benzinarat fizet.

Satobbi.

klacus 2011.10.03. 10:27:29

@ifrance: Ha egy kicsit komolyabban vennék, a cégeket, akkor ez nem lenne.

Jó lenne már ha megszűrnék, hogy ki csinálhat céget és ki nem?

Jó lenne ha végre abból lenne lista, hogy kivel volt gond és kivel nem.

Ha valakivel úgy általában nincs gond, akkor minek baszogatjuk?

tass-tass 2011.10.03. 10:27:37

@stikasz_1:

Ha kórházban kezelnek, akkor kapsz egy elszámolást, hogy mennyibe kerültél az államnak. Ha nincs érvényes biztosítási jogviszonyod, akkor szépen kiszámlázzák neked, függetlenül attól, hogy évekkel ezelőtt mennyit tettél a kasszába.

klacus 2011.10.03. 10:28:49

@Kiszámoló: De az megint gazdag párti, hiszen a csóringernél fordulhat elő, hogy az örökölt házra nem tudja megfizetni, és vissza sem tudja igényelni a kiszabott adót.

ifrance 2011.10.03. 10:29:23

@RAMBO: az ingatlanadóval nekem az a bajom, hogy ha kuporgatok, akkor nagy sokára összejön a pénz egy lakásra/házra. eddigre ennek a pénznek kicsit több, mint a dupláját termeltem ki, csak azt elvonta az állam ilyen-olyan jogcímen.
ezután a leadózott jövedelmemből megveszem a lakást/házat, és egyből betalál a NAV, hogy fizessek vagyonszerzési illetéket. nem sok, csak 0,5%. egy 20 milliós háznál potom 1 milla. ha nagyon jó fejek, akkor kaphatok rá egy vagy akár kétéves részletfizetési lehetőséget, de ez nem automatikus, kérni kell és elbírálják, hogy tényleg nem tudod-e egyben befizetni.
miután ezt is kifizeted jön egy politikus, és közli, hogy mostantól ingatlanadó van, és az ingatlanod értékének x százalékát fizesd ki évente. hát mégis hányszor akarják lehúzni rólam a bőrt azért a luxusért, hogy nem vagyok hajléktalan?
ps. és ez most lehető legoptimistább (és legritkább) eset volt, mert a NAV akkor is betalál téged, ha közben a lakáshitelt nyögöd.

Dave7574 2011.10.03. 10:30:30

Sokmindennel egyetértek, de az ÁFA azért könnyebben megfogható ádónem, mint az SZJA. Én részemről az ÁFA kulcsokat differenciálnám jobban. Emlékszem még azokra az időkre, amikor az igazságosság címszavával fél évig kvázi az államnak dolgoztam, miközben pontosan tudtam, hogy ez az adóteher engem a sok adócsaló, minimálbéres miatt súlyt. Úgy gondolom, hogy arányos az egy kulcsos adórendszer, és valóban a kutya a sok adóelkerülő körében van elásva.... Nem értem, miért kellene a magasabb, bejelentett jövedelemmel rendelkező relatív szűk réteget terhelni extra kulccsal, miközben a valódi vagyonos réteg az adóterhet csak minimálisan fizeti be. Azt elhiszem, hogy sok embert ez hátrányosan érint, de ott a probléma az irreálisan alacsony bérekben van, nem pedig az adókulcsban....

sidorovich 2011.10.03. 10:30:58

@Naki vagyok kerdojel: Az 500 milliárd rés nem vita kérdése, de számomra továbbra sem világos miért jártak milliók rosszabbul. Ugyanis a bérkalkulátor nem ezt mutatja. Van valami esetleg konkrétan amit nem tudok és milliók kerültek emiatt hátrányba?

tass-tass 2011.10.03. 10:31:08

@klacus: "S lön..." vagy nem? Az nem "És". :-)

fonetikusan "mi" és-nek ejtjük. :)

klacus 2011.10.03. 10:32:41

@tass-tass: Te láttál már olyat, hogy valakivel ki is fizették a számlát?

Gondolok itt olyan emberre, aki életében sem dolgozott, csak szociális háló, esetleg fekete meló, plusz némi alvilág.

Nna szóval szerinted az, ki tudná fizetné a műtétjét? Ha meg nem műtöd meg, akkor rasszista fajgyűlölő tömeggyilkos leszel.

sidorovich 2011.10.03. 10:32:45

@tass-tass: Amit aztán nem kell befizetned...be kéne, de azok akiknek ezt jellemzően kiküldik nem fizetnek egy kanyit sem.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.10.03. 10:34:03

@klacus: akkor adja el a nagy házat és vegyen egy kisebbet belőle. És még csóringer sem lesz, mert marad neki 20 milliója kápéban.

ifrance 2011.10.03. 10:34:24

@klacus: "Jó lenne már ha megszűrnék, hogy ki csinálhat céget és ki nem?" most talán ebbe az irányba mozdultak el végre. ha valaki csődbe visz egy céget, akkor 5 évig nem indíthat másikat.

pfekete101 2011.10.03. 10:34:29

Az egykulcsos ado bevezetesenel mindig azt szoktak irni, hogy ki "fog" rosszul jarni.
Hat en meg inkabb azt szeretnem szajkozni, hogy vajon eddig ki jart rosszul a nem-egykulcsos adozassal? Igen, mi BECSULETESEN adozo atlag feletti jovedelmuek, igen mi, akik a BKV-n megvesszuk a jegyet, berletet, .....

ifrance 2011.10.03. 10:36:09

@ifrance: helyesbítek: nem 0,5%, hanem 5% az illeték!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.10.03. 10:38:05

@ifrance: a vagyonszerzési illetéket én is gyűlölöm. Egyetértek veled.

Ezért írtam, hogy aki azt mondja, hogy az 50 Milla FÖLÖTTI rész legyen az adó alapja annak szerintem igaza van, mert az azokat, akik tényleg "csak" összegyűjtik a lakhatásra valót, nem érinti, csak azokat, akiknek már van mit a terjbe aprítani.

51 Milliós házat akár fényűzőnek is lehet nevezni.

klacus 2011.10.03. 10:39:02

Nna jó elmélkedést, mennem kell számolni a sok pénzt.... :-))))

Naki vagyok kerdojel 2011.10.03. 10:39:49

@sidorovich: Önmagában nem az SZJA miatt jártak milliók rosszabbul, hanem azért, mert ezzel párhuzamosan megszüntették az adójóváírást. E két dolog együttesen okozta azt, hogy rosszabbul jártak.
Úgy tudom, a minimálbérre bejelentettek tartoznak ebbe a csoportba.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.10.03. 10:41:05

@ifrance: illetve ha tartozást hagy, rendezett csőd sztem OK.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.10.03. 10:42:34

addig megy ez itt keremszepen, amig nem kezdik el a luxusterepjarokat benzinnel locsolgatni olyan fiatalok, akiknek elloptak a jovojet.
lesz itt meg pesten kozvilagitas lampa nelkul. Orom lesz nezni, ahogy eg a sok faszanyos verda :)

Brix 2011.10.03. 10:43:41

"Hazugsagok a progresszív SZJA-ról"
Még a cim is rosszul hagzik...Olyan fidesz trollos. Az összes fejlett országban progresszív adózást alkalmaznak, kivételt képez néhány poszt szoci "nyomor kapitalista" ország, ahonnan egykulcsos ado ide vagy oda, menekül a lakosság
Az USA-ban is 6 kulcsot alkalmaznak, 10-35%-al adóznak sávosan és progresszív módon. Ott azért jobban tisztában vannak néhány dologgal. Maga MIlton Friedmann- aki kitalálta- is megdöbbent volna ezen az "igazságos" adórendszeren amit Orbánék vezettek be. Ma hallgattam a Hirtv-n Kopatsy Sandort, aki Matolcsy tanitómestere volt, az egykulcsos adóról kérdezték: " Én nem vezettem volna be, de azt én becsülöm egy kormányban, ha valami nem sikerül, akkor is ragaszkodik hozzá" No commnet...Hol van már a "plebejus" politika, amit Orbán igért, és amivel hatalomra került. Ami nálunk folyik az a felső középosztály és a nemzeti közép- és nagyvállalkozói réteg, mesterséges helyzetbe hozása, más társadalmi rétegek, az ország lakosságának 80-90 %-nak a kárára

tass-tass 2011.10.03. 10:44:06

@klacus:
@sidorovich: "nem fizetnek egy kanyit sem."

Letiltják a segélyből. Egyébként, ahogyan bánnak a kórházakban azokkal, akikről írtok, hát lehet, hogy a helyükben messzire elkerülném a kórházakat.

rey 2011.10.03. 10:44:39

teljesen téves a szerző azon feltevése hogy oszkóék a régi progressziv rendszerhez térnének vissza. Ha jól emékszem a felső határ a 15 milcsitől kezdődött volna (szuperbruttóban) de ehhez legalább 2 év kellett volna. Az első lépést megtették és a következő évek elveit lefektették.

Naki vagyok kerdojel 2011.10.03. 10:47:06

Ha még egyszer eltűnik a kommentem az éterben, akkor felrobbantom ezt az egész szart itt!!!

Szóval, önmagában nem az SZJA változás miatt jártak rosszul milliók (ez alatt azt hiszem a minimálbéren bejelentetteket kell érteni), hanem azért, mert ezzel párhuzamosan megszüntették az adójóváírás lehetőségét. Ez e kettő együttesen okozta azt, hogy csökkent a nettó bér.

Uva 2011.10.03. 10:47:17

egyik nap benn maradtam a cégnél éjfélig, mert az okosok azt mondták, hogy aki többet dolgozik, többet keres, de hó végén mégis ugyanazt a lepkefing összeget utalták át...

Uva 2011.10.03. 10:47:17

egyik nap benn maradtam a cégnél éjfélig, mert az okosok azt mondták, hogy aki többet dolgozik, többet keres, de hó végén mégis ugyanazt a lepkefing összeget utalták át...

barkas11 2011.10.03. 10:49:52

Ez a cikk hemzseg a valótlanságtól.Azt sugalja,hogy ahol progresszív adózás van virágzik a fekete foglalkoztatás.Ilyen hülyeséget akkor hallottam utoljára mikor a vizit díjat a hálapénz megszüntetésére akarták bevezetni.További ferdítés a cikkben,hogy az alkalmazottak kényszerítik a vállalkozókat a szürke vagy a fekete foglalkozásra.A valóság az viszont,hogy a munkásnak nincs választási lehetősége,a munkaadó pedig remekül eltudja titkolni a magasabb számla nélküli forgalmát. forgalmát.Tapasztalatból mondom, szemben a kormánnyal, a szürke foglalkoztatottból nem fehér hanem fekete lett.Ennek az okát főként nem az adórendszerben kell keresni,sokkal inkább a vállalkozások felületes ellenörzésében.Megoldás:Le kellene csökkenteni a vállalkozások számát.Valahogy úgy minta taxisblokád után a taxisok számát.Az építőiparunkban 8-10 -szer annyi vállalkozás van mint egy nálunk tisztességesebben működő gazdaságban.Ma akár 8 álltalánossal asztalos vállakozó lehet bárki.Hasonlatként,aki haszonnövényt akar termeszteni az elöbb írtsa ki a gazt.A túlzott mennyiségű vállalkozás miatt nagyobb az árverseny és alig van jövedelmezőség.A 10 főnál kisebb létszámú műhelyekre szinte egyáltalán nem jut ellenörzés.Sem munka sem adóellenörzés.

Naki vagyok kerdojel 2011.10.03. 10:50:34

@rey: ezt mondtam én is. Kicsit (?) csúsztat a szerző.

Viktus 2011.10.03. 10:50:44

@Naki vagyok kerdojel:

Orbánéknak ott kellett volna folytatni ahol anno befejezték ... szépen visszavezetni a különböző adókedvezményeket lásd. lakáshitel törlesztés, tanulás, biztosítások stb.
A középrétegeknek is jó lett volna pénz is jutott volna a gazdaságba meg a felső középosztálytól lefele nem kerülne szopóágra a népesség.

Viktus 2011.10.03. 10:56:52

@tass-tass:

Szerencsére sűrűn nem kell oda járnom, de mellesleg mindig több szerepel a mellékesen kifizetett kalapban , mint az állami szolgáltatás árában, ha meg nem fizetek le sem szarnak a járulékomért cserében ...

Balt 2011.10.03. 10:57:54

Egyértelmű: a minimálbér adómentesítése maga volt az őselkúrás, ez eredményezett kétmillió (ál-)minimálbérest. (Lám, a végén a szoclib kormányzás is megpróbált ebből kifarolni, ezért keresztelték át a huncutságot adójóváírásra.) Nehéz lesz ebből visszajönni, de valahol el kell kezdeni...

Emiksz 2011.10.03. 11:00:37

"nem jól hangzik Oszkó úr szájából a progresszív adózás, mert többek között az ő regnálása alatt is fennmaradt érintetlenül ez az igazságtalan, kiszipolyozó, egyre aránytalanabb sávozás mindvégig."

Hogy ott rohadna meg a szemét, amikor a legnagyobb Lehmann válság közepén nem tolt ki ötszázmilliárdot a költségvetésből, amikor volt rá majdnem egy egész éve... !

Amúgy meg annyira tudom sajnálni a milla bruttósokat, kapnak plusz százezreket, hogy tengődjenek a Maldív szigeteken, így pörgetve fel a magyar gazdaságot...

Balage04 2011.10.03. 11:02:33

"Sommázva, azért nem hangzik hitelesen Amiért nem jól hangzik Oszkó úr szájából a progresszív adózás, mert többek között az ő regnálása alatt is fennmaradt érintetlenül ez az igazságtalan, kiszipolyozó, egyre aránytalanabb sávozás mindvégig."

Az előző kormány 2 évre (2010-2011) fogadta el az SZJA törvényt, ami szerint 2011-ben, azaz idén 17%-os lett volna az SZJA, de progresszív, viszont a sávhatár ha jól emlékszem évi 15 millió lett volna (az addigi 5 millió helyett, amit szintén Oszkóék emeltek egy évvel korábban 1,9 millióról!). Ez persze az új kormány érkezésével semmissé vált, de szerintem emiatt hibás a fenti idézet. Progresszív lett volna, de pont a cikkben említett komoly sávhatár tolódással, amit én például igazságosnak érzek a jelenlegi helyzetben és pont Oszkóék indították el a folyamatot, tehát őket emiatt felesleges szidni.

zzke 2011.10.03. 11:04:56

És mi van azzal a kérdéssel, hogy ha mindenki csal, és minimálbéren van bejelentve, akkor milyen elcseszett gondolkodás kell ahhoz, hogy emellett azt állítsuk, a bevallott jövedelem mentén, szociális alapon megkülönböztetjük a jövedelmeket (progresszív adózás)???
Ezzel uis azt állítjuk, hogy a bevallott jövedelem valós szociális viszonyokat tükröz....

Sword 2011.10.03. 11:07:46

@klacus:
Tudod van egy mondás:
Pénzt csak pénzből lehet csinálni!
Másrészt se alvilági ismerőseim nincsenek, se affinitásom arra, hogy a törvényeket áthágva, mindenki mást megtiporva gazdagodjak.
Nekem még jelent valamit a becsület.
Másrészt az ilyen embereket ki kérte meg, hogy ezt csinálják ha olyan szar dolguk van?
Miért nem mennek dolgozni?
Jah nincs szakmájuk, nincs gyakorlatuk, büdös a munka és nem fizetnek eleget? Becsületes munkából nagyon nehéz megélni.

kovi1970:
Én csak azt mondta, hogy relatíve gazdagok. Hisz, a 150 nettóhoz képest a 300, ugyanolyan feltételek mellett (ház, kocsi, 2gyerek) már elég jó.
Mindamellett, hogy abból sem lehet olyan hű de jól élni. Ellenben nincsenek napi megélhetési problémák, néha félre lehet belőle tenni egy keveset és az pszichológiailag nagyon sokat dob ám az emberen ha nem kell mindennap azon stresszelnie, hogy mit fog enni holnap, meg miből iskoláztatja a kölyköket. Ettől még nem gazdag. Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy nem ezekről az emberekről beszéltem.
Van egy réteg, aki egyre többet engedhet meg magának és ezt támogatja is az állam és van egy ennél szélesebb réteg, aki egy szegényebb és az állam nem hogy támogatná, hanem még el is vesz tőlük. Nem segélyek kellenek, hanem olyan bérek, amikből meg lehet élni és érdemes dolgozni. Az állam hagyja élni az embereket, nem nyomorítja meg őket az egyre magasabb adókkal meg járulékokkal.

Lemmiwinks 2011.10.03. 11:09:25

Na vegre mar valaki kimondja az igazat.
A megoldas: ADO, TB egyben, aki nem fizeti, nem kap egeszsegugyi ellatast, nem kap tamogatott gyogyszert, nem kap tappenzt. Egybol veget erne a minimalberezes papiron.

sidorovich 2011.10.03. 11:10:18

@tass-tass: Kötve hiszem. Néztél már meg mondjuk egy ilyen tb számlát? Egy vérvétel ára lenullázza segélyt...pár beavatkozás és évekre előre nulla forint segélyt hozna ki a postás.

Szóval szerintem örüljenek, hogy jár egyáltalán valami, mert más országokban igen könnyen rosszabbul járnának.

Lemmiwinks 2011.10.03. 11:12:03

@Sword: Az allam nem tamogat azt, akit kevesebbet adoztat. Az en penzem, en kerestem meg, nem az allam.

Crescendo 2011.10.03. 11:12:27

@barkas11: kivalo, megoldas: totalinarius rendszer kiepitese. Szabad piac helyett (ahol a fogyasztok dontik el mire van szukseg), majd az allam fogja "szabalyozni" es termeszetesen nem politikai alapon, a haveroknak.
Es termeszetesen a dolgozo nem lesz kiszolgaltatva egy cegnek, akit mar nem csak a toke es kapcsolatok, hanem az allamhatalom is hivatalbol pozicioban tart. Ok lesznek azok, akinek a penze partokat hatalmon tart.
Gratualalok. Kar, hogy ezt a rendszert mar kitalaltak korabban. Mussolini, Hitler nagyon hitt benne.

tingli-tangli 2011.10.03. 11:14:41

Az is idetartozik talán, hogy a legalacsonyabban keresőknél hogy alakulnak a bérek. Látok néhány adóbevallást, a pestiek annyiért el nem mennének forrasztani, vagy mérges gázokat kibocsátó kazánok mellé három műszakban. A lényeg, hogy a puszta létfenntartást fizetik, de alig többet. Ha még adózniuk, tandíjat, eü. ellátást is kellene belőle fizetni, lehet, inkább választanák a segélyt. Nem beszélve, hogy a betelepült cégek máshogy adóznak és fizetik a tb-t, akkor a magyar kkv-knak miért mások a feltételek. Lehet, hogy a felső vezetők megérdemlik a pénzüket, de ha a gép mellett nem állna senki, akkor lehet, hogy neki kellene.

tass-tass 2011.10.03. 11:16:56

@sidorovich: "Szóval szerintem örüljenek, hogy jár egyáltalán valami, mert más országokban igen könnyen rosszabbul járnának."

Szerinted, ha az osztályvezető prof feltűnik egy ilyen alak mellett, szerinted miért teszi? Elárulom: gyakorolni, vagy kipróbálni jött valami újdonságot. Ha nem ő teszi, akkor marad az olyan orvos, akinek szintén gyakorolnia vagy kipróbálnia kell valamit...

Viktus 2011.10.03. 11:19:02

@sidorovich:

Mi lenne, ha mondjuk fordítva ügyködnének pl. a járulékfizetőnek nem kellene fél napot üldögélni a rendelőintézetben egy kivizsgálásra várva, mert nagyjából minden nyugdíjas-segélyes cigány előrébb való a dolgozónál ...
Mi lenne, ha a teljes áron jegyet vásárló dolgozó, ha megy a munkába letudna ülni a tömegközlekedési eszközön nem minden helyet a nem fizetők foglalnának el ...
Mi lenne, ha a dolgozót kirabolják a rendőrség intézkedne főleg, ha tudják egy-egy településen kik a "sáskák" akik körbejárnak, és nem egy elkövető ismeretlen levélkével zárnák le a nyomozást ...

Így tovább mindjárt javulna a morál.

sidorovich 2011.10.03. 11:22:36

@tass-tass: Nem gondolom, hogy így volna. Először is egy prof nem fog egy "ilyen" mellett feltűnni. Oda egy alorvost küldenek.

sidorovich 2011.10.03. 11:24:01

@Viktus: Mi lenne? Elmondom neked: az összes jog-, faj és rajvédő szervezet itt nyitna irodát és egyesített erejű támadást intézne a fasiszta M.o. ellen - mindezt persze állami pénzen.

sidorovich 2011.10.03. 11:25:04

@tass-tass: Másrészt pedig tudod-e, hogy mennyibe kerül egy egyszerű vérkép?

Viktus 2011.10.03. 11:27:58

@sidorovich:

Köze nincs a valós költségekhez amiket papíron leszámlázgatnak ... pl. egy kartörés is százezres tétel szerintük, de ez leginkább arról szól milyen címszóval mennyit tudnak kihúzni az államtól.

tass-tass 2011.10.03. 11:29:32

@sidorovich: "Másrészt pedig tudod-e, hogy mennyibe kerül egy egyszerű vérkép?"

A házidokim most adott egy általános labor beutalót, majd megtudom. :)

Szabványok 2011.10.03. 11:31:40

@Dave7574: "Sokmindennel egyetértek, de az ÁFA azért könnyebben megfogható ádónem, mint az SZJA."
Szerintem nem. Figyeld csak meg, hogy mindenütt kérdezik: "Kér áfás számlát?"
Miért kérdezik?
Azért, mert sok ember vissza tudja igényelni az ÁFÁ-t. Ha a szomszéd gyerek svarcban megszereli a vizet, akkor azon se SZJA, se ÁFA nincsen.
Ezernyi módja van annak, hogy elkerüld az ÁFÁ-t!

IMHO a helyes, hogy legyen ÁFA is, SZJA is, vagyonadó is. Mind a hármat nehéz elkerülni, egyenként meg kevésbé éri meg.
Ja, és tenni kéne, hogy kevésbé érje meg, jobban ellenőrizni, szigorúbban szankcionálni. Al Capone miért is került börtönbe?

Viktus 2011.10.03. 11:31:59

@tass-tass:

Nem tudsz meg abból semmit ugyanis az egész egészségügyi finanszírozás egy vicc ... így amit a járulékfizetőnek papíron leírnak költség az intézmények sok egyéb mást is abból igyekeznek az adósághalmaz mellett kigazdálkodni.

Mad Mind 2011.10.03. 11:33:01

Hülyeség a cikk.
A legtöbb országban tökéletesen működik a progresszív adóztatás, csak nálunk rosszul voltak beállítva a sávhatárok. Meg a magyar gazdagok eddig is az adóelkerülés szép hobbijának voltak a hívei.

sidorovich 2011.10.03. 11:33:05

@Viktus: Miért gondolod, hogy egy kartörés nem százezres tétel? Röntgengép fenntartása? Radiológus munkája? Röntgenasszisztens munkája? Traumatológus munkája? A röntgensugárzás miatti szakmai ártalom? A szakértelem?

Vagy ezek mind százforintos tételek?

Jajjaj...kemény lesz az ébredés, polgártársam. Ne akarj akkor nyugati országban élni...

smartdrive 2011.10.03. 11:34:04

túlzás lesz az a "férfi". picsogó kisfiú, aki nem tudja elviselni, hogy megbukott a kedvenc egykulcsosa (ahogy azt előre látta minden értelmesebb ember)

sidorovich 2011.10.03. 11:34:39

@tass-tass: Na akkor jusson eszedbe, hogy ezt az összeget sok-sok polgártársunk egyáltalán nem fizeti be, te és én álljuk, a saját kezelésünk színvonalának rovására. Jobbulást!

nu pagagyí 2011.10.03. 11:37:30

@colonel burton: Azt nincs rendben, hogy akinek megvan a tudása és elég vállalkozó kedvű ahhoz, hogy külföldre menjen, az miért nem itthon próbálkozik vállalkozással. Egy normális kormánynak nem államfüggő alattvalókat kellene termelnie, hanem normális vállalkozói környezetet létrehoznia. Az összes központosított elvonást kellene csökkenteni, mert szart sem ér az, ha az egyiket csökkentik, a másikat növelik. Kiszámítható állam kell, amelyik nem részesít előnyben senkit a másik rovására, átláthatóan használja fel a befolyt adókat és járulékokat, kommunikál a társadalommal.

Viktus 2011.10.03. 11:38:07

@sidorovich:

Röntgengép nálunk nagyjából a hatvanas évekből maradt még itt :P a munkaerő bérezése meg mellé egy szégyen ... miközben a kiszámlázott tételek egy nyugati szintet jelentenének csak éppen a valós költségek sehol.
Az egészségügyi intézmény abból nem a radiológusnak, asszisztensnek, traumatológusnak ad élhető bért pl. a munkájáért ... nem tárgyi eszközöket fejleszt, hanem fizeti pl. a közüzemi számlákat a kolompár romeo-k kezelését stb.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.10.03. 11:39:29

Kedves WASZABI!

Örülök hogy nevén nevezted a szocik húsz éve folyamatosan kedvenc rejtett adóemelési trükkjét:
Valamikor valahol megállapítják a sávhatárokat, és aztán hosszú évekig változatlanul hagyják, vagy csak éppen kicsit emelgetik, miközben az infláció elvégzi a piszkos munka nagy részét - az inflációt (részben) kompenzáló nominálbéremelések az adózók egyre nagyobb hányadát lökik a magasabb kulcs alá, úgy, hogy közben a reáljövedelmük egyáltalán nem változik.
(Többek között) erre is jó az egykulcsos adó: véget vet ennek az ordas bolsi trükknek.

Crescendo 2011.10.03. 11:40:52

@sidorovich: menj be egy allatklinikara. rontgen, ultrahang, minden vizsgalat kijon 10e alatt... es tisztabbak is sokszor, mint egy emberi rendelo, valamint nincsenek tobb oras varakozasok. Szabad piac szemben egy allami "ingyenes" ellatassal...

sidorovich 2011.10.03. 11:43:35

@Viktus: De azt a 60'-as évekbeli röntgengépet szervizeli valaki...általában egy cég, aki keményen kiszámláz, mert abból él.

A többi stimmel de fordítsd meg: ha nem tenné, volna hova menned kezelésre? Melyik a jobb:
- egy bezárt kórház, ahova nem mehetsz
- egy nem bezárt ami működik valamilyen színvonalan, de csalni kényszerül
- egy összevont, ami rentábilis de ezren vagytok 5 orvosra

Gondolom a negyedik :-)

sidorovich 2011.10.03. 11:45:48

@Crescendo: Ugyan-ugyan...kérdezz már meg egy lovászt, mennyit kell fizetni egy ló állatorvosi ellátása után. Nem 10 ezer forintot.

Professor Chaos 2011.10.03. 11:46:24

Szerintem a kis és közép vállalkozók azért nem jelentik be az embereket, mert egyszerűen nincs pénzük rá, mert legtöbbjük nem Audit szeretne venni, csak egyszerűen talpon maradni. Az a gond, hogy amint kevés a pénz, az állam rögtön az adóterheket emeli, így még nehezebb helyzetbe hozza a vállakozásokat, viszont állam fizteti pár remek cég veszteségét ebből a pénzből: malév, máv, bkv stb. Egyénként miért a nyugdíjasok kapnak utazási kedvezményt, nem jobb lenne, ha a munkába járókat támogatnák? Bármilyen szépen hangzik az 1 kulcsos adórendszer, legalább 3 kulcsos kellene, hogy izazságos legyen.
És lehet a hangulatot kelteni a "gazdag" vállakozók ellen, de ezek nem lottók nyerték a pénzüket, ezért meg is tudják tartani bármi lesz, ha nagyon rájuk szállnak, összecsomagolnak. A multik is gond nélkül odébbálllnak. Nem lehet minden ember gazdag már megpróbáltuk az ellenkezőjét, az a szocializmzus volt.

Sword 2011.10.03. 11:47:31

@Lemmiwinks: Ha korábban ugyanannyi munkával kevesebbet kerestél változatlan feltételek mellett és most kevesebbet kell ezután adóznod, ergo több marad a zsebedben az nem támogatás az állam részéről?
Ha meg többet kell adózni=kevesebb marad az nem elvonás véletlenül?
Meddő vita ez.
Én támogatnám azt, hogy ne szoruljon senki adócsalásra és tudja végezni a munkáját. Ezzel párhuzamosan nagyon súlyosan büntetnék mindenféle adócsalást és ügyeskedést.
Ellenben ha már ilyen feltételeket kapnak a nagyobb jövedelemmel rendelkezők, akkor a kis jövedelműeknek is hasonló járna.
Hisz a többet keresőt támogatjuk azzal, hogy csökkentjük az adót, így majd hátha befizeti. Aki kevesebbet keres az meg le van sz@rva?
Visszatérve arra, hogy valaki rászorul a csalásra: Miért van az, hogy általában azok csalnak, akik megtehetnék, hogy befizetik a közösbe? Magyarán lehet, hogy ez már életvitelszerű? Lehet, hogy a kisebb adót ugyanúgy nem fogja befizetni?

Viktus 2011.10.03. 11:48:33

@sidorovich:

Bajom van magánrendelésre megyek így is kemény pénzekért, mert eleve időm sincsen napokat várni egy vizsgálatra ... meg nem mellesleg ott is tejelni kell, ha gyógyulni akar a paraszt.
Nem is tudom mikor élveztem utóljára az "ingyenes" magyar egészségügyet ...

papageno 2011.10.03. 11:49:12

A cikk sok igazságot tartalmaz, de teljes tartalmában csak részigazság. Az adórendszer ugyanis a teljes gazdasági rendszer része. Van a termelés, ami az alap, és van az elosztás. Az adórendszer ez utóbbinak képezi részét, a közösség és az azt alkotó emberek között osztja el a termelés eredményét. Miután elosztani csak azt lehet, ami van, amit megtermelnek országon belül, vagy máshol. Hosszabb távon azonban a külső forrásból kiegészített többlet fogyasztás eladósodást eredményez. Ez igaz az egyes emberekre, családokra, valamint az országokra is. Hogy mi a jó, vagy rossz adórendszer, az nem bírálható el a teljes gazdaságtól elvonatkoztathatva. Így az más országokban honos adórendszerere való hivatkozás a hazai rendszer pro, vagy kontra értékelésére alkalmatlan.
"Csaló népnek miért volna kevéssé csaló állama? " Teszi fel a kérdést a cikk írója.
Jó kérdés, de választ adni rá történelmi gyökereink ismerete nélkül lehetetlen.
A szocialista rendszerben,-látszólag!- nem is létezett jövedelemadó. A bruttó fizetéseket csak csekély levonások terhelték, mert úgy voltak meghatározva eleve, hogy abból az állam már elvette a költségvetéséhez szükséges részt, amiért, állampolgári jogon járt több-kevesebb juttatás. Az igények mindig a lehetőségek előtt járnak, így az egyébként valóban alacsony bérek mellett, elégedetlenek voltunk és kialakult egy szemlélet és gyakorlat, hogy az egyes emberek az államot tolvajnak érezték és jogosnak tartották csekély jövedelmüket az államtól "visszalopva" kiegészíteni. Ilyen volt a fusizás, kisebb-nagyobb dolgoknak a tényleges eltulajdonítása, de főleg, az érdekeltség hiánya miatt, a lazsálás, a munka becsületének elvesztése.
Az elmúlt, több mint húsz év, bár sok változást hozott, kevés volt ahhoz, hogy a gondolkodást, az állam és a társadalom viszonyának értékelését az emberek tudatában, megváltoztassa.
Talán, ez valamennyire választ ad a Szerző fentebb idézett kérdésére.
egy 72-éves nyugger, ahogy ma mondják.:)

Viktus 2011.10.03. 11:50:05

@Crescendo:

Na igen ez a másik érdekes módon a magánrendelők jobban felszereltek manapság, mint a kórház meg a rendelőintézetek, és sokkal többe nem kerül ott sem egy kivizsgálás.
Államiban elkér egy ötöst mondjuk zsebbe a doki a magánrendelésen meg egy tízes, és még számlát is ad , ha kér a paraszt.

sidorovich 2011.10.03. 11:51:52

@Viktus: Hogy mikor? Amikor legutóbb magánklinikára mentél :-) Sose lehetsz biztos, hogy milyen vizsgálatot hol és milyen pénzből végeznek. :-)

Mr. Waszabi 2011.10.03. 11:52:22

@Fan....: több hasonló kommentre is válaszolok egyben:
Természetesen tudom. De én se most jöttem a falvédőről. Aki figyelmesen olvasott, észrevehette, hogy nem a kényszervállalkozókról írtam, hanem azokról, akik akár több száz milliós-milliárdos volument elértek rég és változatlanul csalnak, ahol lehet. Rossz szokás az ínséges időkből.
Szinte természetes már sok év óta, hogy az alkalmazotti rétegen spórol a vállalkozó és az állam is. Mert őket szolgáltatja ki a törvényhalmaz mindkét félnek. Azokat, akik az SZJA, tb bevételek nagyját fizetik. És ha megbetegszik, vagy nyugdíjba menne, akkor kb dögöljön meg, mert nincs pénz a kasszában.
Erről szól a poszt, annak a gyanúnak okán, hogy akik hivatalból a progresszív SZJA-t hangoztatják, többségük a tavalyig fennálló rendszert szeretnék visszaállítani, változtatás, szélesebb, igazságosabb sávozás nélkül. Mert ha 20 évig nem zavarta őket az igazságtalan sávozás, most ugyan mitől zavarná őket?
Magam 2 kulcsost csináltam volna, a 36%-os helyett örültek volna a jobban keresők egy 20%-osnak is, az alacsonyabb keresetűeké meg lehetett volna 12%. Ez nem fájt volna a kormánynak sem és valamennyi adózó örült volna.
De ez a poszt a régi igazságtalan és a mostani igazságtalan alatt is sunnyogókról szól elsősorban, mert "valahogy" ők kimaradtak Matolcsy adóbehajtási programjából is. Véletlenül.

Viktus 2011.10.03. 11:53:04

@Professor Chaos:

Így van csak a buta kádárista népnél megvan ez a maszekvilág álom az milyen csudás. KI lehet próbálni mindenkinek ... Magyrországon a vállalkozók többsége nemhogy audiról nem álmodozik örül az egyik hónapról másikra létezésnek. A nagy luxusingatlanban - autókban üldögélő népeknek pedig a nevükön semmiféle vállalkozás nincsen max. a háttérben tevékenykednek más maguk előtt tolva fedezéknek, és szépen halmozzák fel a kifizetetlen melókat amiből van pénzük ... az állam meg csak nézi, mert kampányidőszakban jól jönnek a visszaosztott százalékok.

sidorovich 2011.10.03. 11:53:33

@Viktus: Legközelebbi magánkórházi látogatásodkor (ne legyen ilyen), ha netán vérvételre kerülne sor, kérdezd meg, hogy megnézheted-e a labort ;-)

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 11:54:45

@Brix: 2011.10.03. 10:43:41

Jól látod a dolgot.

Az egykulcsos Szj adó (most) megbukott, bevezetése időszerűtlen volt. A bérkommandós summantás pedig egyszerűen szánalmas dolog.
Vissza kellene hozni a progresszív sávos adózást, az adózók osztályozásával több és logikus sávot felállítva.

Amikor a gazdaság újra növekedési pályára áll (jelenleg sereghajtók vagyunk a visegrádi országok közt), akkor lehetne elgondolkodni az egykulcsos SZJA újbóli bevezetésén.
Az ÁFA-hoz pedig nem kellene hozzányúlni.

Az igazságos közteher viselés egyébként nem azt jelenti, hogy mindenki egyenlő arányban vegye ki részét belőle, hanem azt, hogy képessége és lehetősége szerint járuljon hozzá a közhöz. Aki sokkal többet keres, az jövedelme nagyobb arányát fizesse be adóként. Neki a költségeinek kisebb hányadát teszik ki a mindennapi megélhetéshez szükséges dolgok, míg egy áltag körül kereső nettó fizetése 80-90%át élelemre, lakhatásra és rezsire költi. Akinél ez az arány csak 50-60%, az több terhet tud vállalni, s még így is jóval az átlagos életszínvonal felett élhet, utazhat, szórakozhat, kultúrára és sportra költhet. Nem véletlen, hogy az euró-atlanti országok többségében progresszív adózás van

A poszt egyébként legjobb gondolata az, hogy erősíteni kellene az adók behajtását, és kőkeményen fel kellene lépni a fekete-szürke szektor ellen.

Az USA-ban adót csalni majdnem akkor a bűn, mint ölni. Hállívúdi filmekben lehet hallani: " biztos úr, én tisztességes adófizető állampolgár vagyok!".

Szép napot!

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.10.03. 11:59:27

@zzke: De az sem logikus, hogy minden adozóról alapból feltételezzük, hogy adót csal. Ezzel az indokkal azt is mondhatnánk, hogy minden egyes adozó nem a teljes jövedelmét vallja be, csak egy részét. Csak van aki többet és van aki kevesebbet.

midnight coder 2011.10.03. 12:01:24

@Sword: Ha téged kirabolnak az utcán és a gatyád rajtad hagyják, az nem támogatás, még akkor sem, ha kétségtelenül jobban jársz, mint ha ez utóbbit is elveszik.

Csalni meg mindenki csal, alsó és felső szinten. A kicsik azért, mert máshogy nem igazán tudnak versenyben maradni a kicsi kínaiakkal dolgoztató nemzetközi multikkal szemben, a nagyok meg azért mert sok pénznél jobb a több.

yoda-jedi 2011.10.03. 12:01:56

"A 2012-re tervezett, személyi jövedelemadót és minimálbért érintő intézkedések együttese már rövid távon növelheti a vállalatok bérköltségeit... a lehetséges reakciók: áremelés, a gazdaság feketedése, valamint a munkaerő iránti kereslet csökkenése."

www.napi.hu/magyar_gazdasag/sokba_kerulhet_a_magas_minimalber.497434.html

sidorovich 2011.10.03. 12:02:31

@Zébácsi:

"Aki sokkal többet keres, az jövedelme nagyobb arányát fizesse be adóként."

Ok, de mi fogja arra ösztönözni, hogy ezt meg is tegye és ne alapítson egy külföldi céget mindig veszteséges magyar fiókkal? Ne feledd, nem burokban létező ország vagyunk...

"Nem véletlen, hogy az euró-atlanti országok többségében progresszív adózás van"

Aha, de a sávokat is nézted?

"A poszt egyébként legjobb gondolata az, hogy erősíteni kellene az adók behajtását, és kőkeményen fel kellene lépni a fekete-szürke szektor ellen."

Szerintem pedig ez a legrosszabb ötlet, ugyanis lehetetlen. A NAV jelenleg 23000 fő fölött foglalkoztat, gyakorlatilag egy óriáscég és az eredmény meg látható, hogy milyen. Minden cég mellé nem lehet adóellenőrt állítani, főleg nem olyat, aki nem korrumpálható (mégsem járja, hogy egy adóellenőr cégvezetői fizetést kapjon ugye, aminél talán már nem nyúl a borítékért...)
A feketegazdaság meg azért létezik, mert jelenleg nem adózik. Ahogy feltárod a javarésze ezeknek a tevékenységeknek megszűnne, tehát pénzed sem lesz belőle, csak elmondhatod, hogy milyen tökös voltál, megszüntetted.

zzke 2011.10.03. 12:03:27

Szerintem a megoldás nem olyan egyszerű, hogy ilyen vagy olyan kulcsot használunk, meg így vagy úgy ellenőrzünk.
Véleményem szerint az adóelkerülés szempontjából nagyjából mindegy, mekkorák a kulcsok, ha
- a behajtás nem következetes, egyesek becsületesek, mások csalnak
- az emberek azt látják/gondolják, hogy a befizetett pénz elfolyik, ellopják, ill azokat támogatják belőle, akiket szerintük nem kéne.
- a szabályok betarthatatlanul bonyolultak, azok sem értik, akiknek ez lenne a dolguk. Ha 100% akarattal sem lehetsz benne 100%-ig biztos, hogy mindent jól csináltál. Az adóhivatal nem ad hivatalos állásfoglalást kérdésekről, amit később önmaga elfogadna.
stb.

Friedman 2011.10.03. 12:04:51

Elég korrekt írás, bár az Oszkó fikázós részért kár volt. Azért is kár, mert tájékozatlanságból szidod, hiszen pont ő emelte meg drasztikusan a felső kulcs határát (évi 1,9 millió Ft-ról évi 5 millió Ft-ra), és ez változott volna 15 millió Ft-ra 2011-től.

Orbánék sok esetben az Oszkó által kijelölt úton indultak el, csak aztán elkúrták a multik és bankok démonizálásával. Ez utóbbi fogja lejtőre küldeni az országot (hiába az egykulcsos adó, ha nem lesz azoknak munkája, akik ebből profitálhattak volna).

midnight coder 2011.10.03. 12:06:46

@Zébácsi: Az a gond, hogy aki itt sokat keres, az általában külföldön még sokkal többet. Az itteni tescós árufeltöltő kinn jó eséllyel nem találna munkát, a nyelveket beszélő, több diplomás mérnök meg igen. Pont azért, mert képzetlen ember szerte a világon milliárdnyi van, és a svédeknél tányért mosogatni az írástudatlan, nyelvet nem beszélő mozambiki oroszlánvadász is tud, hidat építeni vagy vakbelet kivenni meg nem.

Viszont ha ezek az emberek innen elmennek, akkor utána már cseszheted, nélkülük eleve nem lesz gazdasági fellendülés (8 elemis segédmunkásokkal max. azokat a multikat tudja megszerezni az ország, akiknek az indiai munkaerőpiac túl drága), másrészt pedig, ha netán lenne is valami csoda folytán, akkor sem jönne már egyszer vissza dolgozni az a friss diplomás aki mondjuk svájcban alapított családot és szerzett melóhelyet.

Megfigyelo 2011.10.03. 12:06:49

Nem szabad összekeverni 2 dolgot: az egyik az egy- és többkulcsos adó általános megítésése, a másik meg az az aljas mód, amivel most (2011. jan. 1-én) a kvázi egykulcsos adót bevezették: elvettek a szegényektől, és adtak a gazdag(abb)aknak.(És ezt most folytani akarják....) Az előbbi szakmai viták tárgya, az utóbbin egészséges erkülcsi érzékkel csak felháborodni lehet. ..

yoda-jedi 2011.10.03. 12:08:24

szánalmas ez az egész... ahogy a témáról beszélgettek...

mi az ADÓZÁS fogalma??? állami (közös) szolgáltatások működtetése...

ott kezdődik hogy arra kell szedni az adókat amire költjük...

pl infrastruktúra (telek megközelítés stb) ingatlanadó
szja: oktatás, szociális
tb: egészségügy...

van ami /kopf, van ami a jövedelemmel stb...

SZÁNALMAS... ahogyan a parasztokat összeugrasztya a zorbán pa(j)tás

vitek 2011.10.03. 12:08:29

A posztíró szerint "a Magyarországon 20 éve bevezetett progresszív adórendszer elavult időközben" és
"egy még magasabb sávot /kellene/ képezni ezen kiemelkedő jövedelmek adózására - vagy a sávhatárokat arányosan széjjelebb húzni."

Oszkó Péter pont azt propagálta, hogy vizsgálják felül a sávhatárokat és a kulcsokat, törvényt is hoztak róla, csak aztán a Fidesz ezt keresztülhúzta. Oszkóék törvénye szerint a sávhatár 2010-re 5 millióra, 2011-re pedig 15 millióra emelkedett volna, ezt a törvényt törölte el a Fidesz. Oszkó továbbá pontosan tudta azt is, hogy az szja csak kis része a terheknek. Ő a járulékokat csökkentette (5 százalékkal), és eltörölte a tételes ehot. A Fidesz ezzel szemben növeli a járulékokat.

A posztíró a szürke és fekete gazdaság problémáját is boncolgatja, és azt állítja, hogy egyik kormány sem foglalkozott ezzel a kérdéskörrel. Ezzel szemben a valóság az, hogy Oszkóék ebbe az irányba is tettek lépéseket: bezárták az (offshore) adóelkerülési kiskapukat (a törvényt azóta a FIdesz eltörölte, és könnyítette az offshore elkerülést, lásd index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/20/rogan_javaslata_konnyitene_az_adoelkerulest/ és hazaeshaladas.blog.hu/2011/06/17/ujranyilo_adozasi_kiskapuk_megis_kinek_az_erdeke), és olyan előírásokat hoztak, amelyek a vállalkozók és egyéb önfoglalkoztatók számára is jövedelemarányos járulékfizetést írtak elő. Emellett tervezték a vagyonadó bevezetését, hiszen ha a jövedelmet valaki megpróbálja is eltitkolni, azt nehéz letagadnia, hogy ott áll egy villa a telkén.

Összefoglalva, nem értem, hogy a posztíró miért szidja Oszkót. Szerintem vagy nem ismeri a munkásságát, vagy nem értette meg. Javaslom, hogy olvassa el alaposan ezt a bejegyzést a részletekért: hazaeshaladas.blog.hu/2011/09/21/gyorsdiagnozis_a_hazai_adopolitikarol

Today05 2011.10.03. 12:09:01

szerintem nem kéne olyan dolgokról blogolnod, amikhez nem értesz! Méghogy a vagyonosodási vizsgálathoz minden lehetősége megvan a NAV-nak? - Nincs, mert a törvényt megváltoztatták, és most már az adóhatóságnak kell bizonyítania, hogy az ember csalt, de mivel magyarországon vagyunk, az embernek csak annyit kell mondania, hogy kölcsönkaptam és már ennyi is volt, mivel amikor elmennek az úgymond kölcsönadóhoz, ő is azt mondja, hogy kölcsönkapta, és ez a lánc megy addig tovább amíg valakit nem tudnak megkeresni / lejár a törvényben megszabott idő a vizsgálatra, kitöltik a papírt, hogy ez van, és megy a fiókba.

a 16% os szja tényleg fasza lenne, ha nem a válság közepén akarták volna ráerőltetni, egy épphogy működő országra, így többszáz milliárdos lyukat ütve a költségvetésbe!

Addig pedig végképp nem kell védeni egyik kutya fiát sem, hogy jól végzik a dolgukat, amíg az adórendszer módosítása kimerül a már addig is adót fizetők vegzálásában! Nem nekünk kéne több adót fizetni, hanem azoknak akik eddig elokoskodtak nem is keveset. Tudok esetekről, ahol 9!!!!! számjegyek tűntek el, és sehova nem tart az ügy, mert a törvényeink nem adnak teret az igazságszolgáltatásnak! nem 27%os áfa kéne, hanem ezeket megfogni! Valahogy fura, de sosem halljuk, hogy olyan törvényt hoznának, ami az adócsalást lehetetlenítené el, esetleg TÉNYLEGESEN kriminalizálná, hogy létrehoznának egy szervezetet ami megfelelő jogosultságokkal rendelkezik az adócsalók megfogására, vagy akár csak a NAV nál dolgozóknak ne lenne megkötve a kezük, a hülye dilettáns törvények miatt, mindegy hogy piros sárga zöld kék, egykutya, képmutató, saját zsebét tömő sz@r alak szinte mind!

zzke 2011.10.03. 12:09:32

Következésképp a helyes út az lenne, ha
- Értelmes, átlátható, betartható szabályok lennének.
- A NAV szolgáltatócéggé válna. Könyvelő csak szigorú követelmények alapján, felelősségbiztosítással lehetne valaki. Ha a cégvezető megfizet egy könyvelőt, akkor hibák esetén a könyvelőt és ne a cégvezetőt vegyék elő.
- Minden módon mindent szigorúan ellenőriznének. Amit lehet, elektronikus csatornára terelnének át.
- A befolyó pénzeket nyilvánosan, teljesen transzparensen kezelnék, pl. állami pénzre lehetne pályázni, de csak akkor, ha a cég teljes projekttel kapcsolatos könyvelése transzparens lenne. Itt nincs cégtitok.
- A fentiek a teljes államháztartási büdzsére vonatkoznának. Van annyi értelmes ember ebben az országban, hogy community alapon megfelelő ellenőrzést tudna gyakorolni a közvélemény a lopások és költések felett

is 2011.10.03. 12:11:47

@poszt: hú apám, nem lennék az elmúlt 200 év meg a ma élő sok tízezer közgazdász helyében. ezt a zseniális megvilágosítást:

"Na kérem, orbitális hazugság e törekvés."

Esetleg örökmozgőd is van a sufniban, hogy a fizikusok is elszégyelljék magukat?

Mr. Waszabi 2011.10.03. 12:14:06

@Professor Chaos: nincs semmiféle hangulatkeltés. Csak legyenek a törvények mindenkivel betartatva, ne legyen kényelmes az államácsi, hogy azokat facsarja ki, akiket könnyen elérhet. Mert ez a feltétel tudomásom szerint nincs egyik törvénybe sem iktatva. Aki el tud számolni azzal, amije van, annak nincs mitől félnie, nem de? Tök mindegy, hogy vállalkozó vagy alkalmazott.
Nem kell irigyelni a gazdag vállalkozókat, akik megdolgoztak pénzükért, megérdemlik. Viszont nem kell fetisizálni azokat, akik saját valós jövedelmük után nem fizették meg a közterheket, állambácsi meg az alkalmazottakon igyekszik bevasalni az általuk okozott hiányt. Erről szól a poszt, nem többről.
Az tűnt fel, hogy mindenki az SZJA rendszerre fókuszál, miközben a probléma gyökere az adóhiány.

is 2011.10.03. 12:14:55

@zzke: "Ha a cégvezető megfizet egy könyvelőt, akkor hibák esetén a könyvelőt és ne a cégvezetőt vegyék elő."

Cska szólok, hogy ez van: könyvvizsgálónak hívják, és bizonyos cégméret felett kötelező. Alatta is alkalmazhatsz könyvvizsgálót, csak fizesd meg.

Amennyiben rendesen megfizetsz egy könyvelőt, akkor az adja hozzá a nevét a NAVnál, és először vele is állnak le megbeszélni a problémákat. Csak ha olcsó zugkönyvelőnek fizetsz keveset, akkor nem jelenti be magát, és akkor marad minden az ügyvezetőre.

Van tehát 3 szint, három különböző árfekvésben. Kiválaszthatod, hogy melyiket fizeted meg. Ha megfizeted, megkapod a szolgáltatást.

Átvitel honvéd 2011.10.03. 12:15:55

A poszt korrekt. Főleg az alapvetése üt - mármint az, hogy a gond az adómorállal van, nem akármilyen adórendszer százalékaival, illetve a sávok meglétével v. nem létével. Annyit tennék hozzá, hogy az egykulcsos adó bevezetése valószínűleg nem oldja meg az adómorál javítását. De annak alapját megteremti. Több okból is. Egyrészt egyszerű rendszert könnyebb ellenőrizni. Másrészt nem ringatja az embert abba a - feltétlenül jogos - hitbe, hogy minél többet keres, legálisan, annál jobban lehúzzák - tehát valamit tenni "kell" az ügy elkerülése érdekében. Harmadrészt, mert az alkalmazottként havonta néhány százezret kereső ember nem "gazdag", ahogy azt számos nagyon okos srác sulykolja. "Gazdag" ember az, akinek a pénze, vagy a cége dolgozik, ergo jellemzően nem a jövedelméből, hanem olyan pénzből jani, amely papíron a cége tulajdonában van (...ha valaki kíváncsi rá, hogy minimálbérre bejelentve lehet-e valaki a gyakorlatban kőgazdag, akkor azt javaslom, hogy egy kicsit nyissa ki a szemét). Ezen harmadik pontnál tehát a kérdés inkább az, hogy "igazságos"-e, hogy az adórendszer számos pontján "nem" befolyó pénzeket a jellemzően magasan képzett, alkalmazottként dolgozó, az adófizetést el nem kerülő réteggel akarjuk-e megfizettetni. Az egykulcsos adó ezekre választ ad. Az azonban szerintem hozzátartozik a kérdéskörhöz, hogy az egykulcsos adót, és egy esetleges járulékcsökkentést a másik oldalon egy Big Brother-szintre fejlesztett adóellenőrzési rendszernek kellene követnie. Mert az egy dolog, hogy az adórendszer innentől elvi síkon "megfizethető", de abban nem hiszek, hogy aki húsz- vagy még több év alatt jól megszokta, hogy nem fizet közterheket, az mostantól önként- és dalolva majd fog. Szóval ez szerintem csak olyan adóellenőrzési rendszerrel érheti el a célját - nem csak azt, hogy igazságosabb legyen a rendszer, hanem azt is, hogy egyúttal ne boruljon be a költségvetés -, amelyet nagyon "munkás" kijátszani. Hogy is van ez? Mézesmadzag és korbács...

Crescendo 2011.10.03. 12:17:35

@sidorovich: lenyegretoro megfogalmazas 10 pont. :)
Azert belegondolok, hogy a kollektivista brigad a NAVI szerepet hogyan latja...
Az allam "ad" mindent, hogy te dolgozhass (oktatas, egeszsegugy, utak, stb.), igy aztan korlatok nelkul tartozol ezert es orulnod kellene, hogy nem 100%-ot vonnak el toled.
Nem egyszerubb volt, amikor szinte minden allami tulajdonban volt es igy nem kellett NAVI, mert mar meg sem kaptad, ami nem jart neked.
Az igazsagos merteket meg eldontotte a part. Valahogy egyszerubbnek tunt az a rendszer. Raadasul nem is lehetett visszadumalni, mint most ez a sok nagypofaju "ujgazdag" itt tiltakozik az elvonas ellen. Parat elvinni, peldat statualni es lenne itt mindjart rend. :)

dbeata 2011.10.03. 12:19:18

Egy építő jellegű javaslatom a posztírónak, hogy menjen el magánpraxisokba, doktor urakhoz, és ott keresse az elveszett szja-t. Ha már úgy sajnáljuk a rosszul kezelt betegeket. Azon jót nevettem, amikor pár éve nagy hírverés volt, hogy a takarítónőket megadóztatják. Muhaha.

Kismacska (BELLA) 2011.10.03. 12:20:14

@egyenlítő: az átlag menedzseren sokkal nagyobb a nyomás és felelősség, mint az átlag dolgozón - ezért is kap nagyobb lóvét ÁLTALÁBAN és az üzleti szférában (ugye itt nem a BKK-s Vitézy-t értem :D).

Jómagam semmi pénzért nem lennék főnök:
- szakmailag visszafejlődés (nem a szakmámban dolgoznék)
- egész nap Excel-táblákat, doksikat, kimutatásokat, prezentációkat gyártanék, igazolva, milyen fontos is a részlegem munkája a vállalat egészére nézve
- egész nap mítingről-mítingre járhatnék, ami csak az elején fun, később már a dögunalom kategóriája ÁLTALÁBAN.
- PLUSZ a felelősség, a felülről jövő baszogatás, az alulról jövő közutálat-furkálódás...

Kinek hiányzik ez? Nekem nem. Ha tudok jól keresni főnöki felelősség nélkül is, inkább vagyok beosztott. :D

sidorovich 2011.10.03. 12:21:21

@Crescendo: Nem kell sokat várni erre, jó úton vagyunk efelé. De ha van eszed nem várod meg :-)

zzke 2011.10.03. 12:22:35

@is: Nem mondod, hogy ha választok egy normális, átlagos (nem zug) könyvelőt, akkor normális az, hogy - bár ő perszer, hogy eljár a NAV-nál, azért engem vesznek elő. Szerinted ki írja alá a cég éves mérlegét?
Lehet, hogy havi 1 milkáért a KPMG megcsinál mindent, de valljuk be, erre nincs sok kis cégnek kerete....

kaes 2011.10.03. 12:32:18

Szerintem ez nem kieső állami jövedelem, hiába látszik annak. Szüleim és a gyerekeim is mind-mind BEVÉTELT adunk az országnak. Dolgozunk és dolgozni is fogunk. Ez értékteremtés. A gyerekem szakkörökbe jár, ez is értékteremtés, mivel így értékesebb tudása lesz, mintha egész nap szotyolázna. Hasonlóan a lakásfenntartás is értékteremtés , ezt kellene elismerni hivatalos szinten is. A lakáshitel is értékteremtés, mivel sokkal többet fizetek vissza, mint amit felvettem, a bank adózik is utána. És így tovább.

Ötletgyáros 2011.10.03. 12:32:45

@max val, a bircaman:

valaki már berakta ma egyszer, de akkor mégegyszer:

en.wikipedia.org/wiki/File:Flat_tax_in_Europe.svg

Ehhez csatlakoztunk most mi is, tehát maradtak a lengyelek. + EU-n kívül oroszország, Ukrajna, Szerbia stb...

kaes 2011.10.03. 12:32:58

@lecsekkoltam:
Szerintem ez nem kieső állami jövedelem, hiába látszik annak. Szüleim és a gyerekeim is mind-mind BEVÉTELT adunk az országnak. Dolgozunk és dolgozni is fogunk. Ez értékteremtés. A gyerekem szakkörökbe jár, ez is értékteremtés, mivel így értékesebb tudása lesz, mintha egész nap szotyolázna. Hasonlóan a lakásfenntartás is értékteremtés , ezt kellene elismerni hivatalos szinten is. A lakáshitel is értékteremtés, mivel sokkal többet fizetetek vissza, mint amit felvettem, a bank adózik is utána. És így tovább.

AnnaKarenina 2011.10.03. 12:41:42

Szerintem az egykulcsos adó azért nem igazságos, és nem is lehet igazságos, mert azt a fogalmat egyáltalán nem veszi figyelembe, amit úgy nevezünk: közteherviselés. És ebbe beletartozik az is, hogy akinek nagyobb a közteherviselési képessége, az többet is adózik. (ld. 1848:) Már csak azért sem volt igazságtalan a progresszív adózás, mert nem a teljes jövedelemre, hanem egy viszonylag magasan megszabott mérték felett adózott a jövedelem egy része.
A gyakorlat megmutatta, hogy az egykulcsos adó olyan rést ütött a költségvetés bevételi oldalán, amit nehéz bepótolni, sőt azt is megmutatta, hogy a magasabb keresetűeknél maradó rész semmilyen befolyással nincsen a gazdaság "beindítására". És most ráadásul nem az igazán magasabb keresetűek fogják megszívni, hanem már a hatalmas, 130 ezer nettó körül keresők is!
A másik része az okfejtésnek teljesen jogos, hogy az adóbehajtásnak sokkal erőteljesebbnek kellene lennie. A vagyonosodás vizsgálatánál már jócskán túlvagyunk azon 0 körüli kiindulási ponton, amikor ennek igazán értelme lett volna.

Németh András 2011.10.03. 12:42:58

hogy a számítástechnika korában miért rettegünk a sávos adózástól nekem az rejtély. Legyen egy alsó sáv 16%. Havi fél millánál belép egy másik mondjuk 20%. Havi egy millánál mondjuk 24%. Havi két milla fölött meg mondjuk 28%. Vagy lehetne a sávokat az előző évi hivatalos átlagkereset 2x, 4x, 8x-hoz kötni. Oszt ennyi. Ezzel be lehetne fogni a szegényebb néprétegek arcát, és a gazdagokat sem hiszem hogy földhözvágná a dolog.

Az a kétsávos tényleg szar ahol az átlag alatti fizetés egy része is belógott a majdnem duplázott sávba. De lehet okosabban is lehetne. És mivel nem hiszem hogy van még élő ember akinek nem apehos progi számolja az adóját ezért tök mindegy hogy egy szorzást kell végezni vagy 25-öt a számítógép elbírja.

De ettől függetlenül igaz hogy sokkal több energiát kellene az adóelkerülők megfogására is fordítani.

Viktus 2011.10.03. 12:43:47

@kaes:

Az államnak nem érdeke , hogy sok értelmes ember legyen, mert nem lehet eladni az értelmes embereknek a nem ortodox gazdaságpolitika csodáit pl. a könnyen irányítható birka nép a jó.

snorbi 2011.10.03. 12:47:30

@alf: "Mert aki többet keres az többet is vesz ki a közösből, tehát többet is kellene oda betenni. "

Miért vesz ki többet?
Mert magánorvoshoz jár TB-s eü. intézmény helyett? Vagy mert többet fogyaszt, így több ÁFÁ-t fizet be? Vagy mert valszeg kocsit használ, amire csomót költ benzin/karbantartás/adó formájában?

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 12:47:55

@midnight coder:
@sidorovich:

Sok jót leírtatok, és részben egyet is értek véleményetekkel.

Az viszont látható, hogy az egykulcsos SZJA itt és most nem működik.

Az adómorál javulása viszont magától nem fog működni, erre való a NAV, akinek bizony fel kellene lépnie a törvényt sértő elkerülőkkel szemben.
Nem kell rögtön mindenkit leellenőrizni, csak el kell kezdeni több ilyen vizsgálatot, s ha találnak adótörvényt sértőket, azokat meg kell büntetni. Tudatosítani kell, hogy csalni nem érdemes.
Meg kell szüntetni a következmény nélküliséget - és itt nem az átlag adózók cseszegetésére gondolok.

VT Man 2011.10.03. 12:49:24

@AnnaKarenina:
"Szerintem az egykulcsos adó azért nem igazságos, és nem is lehet igazságos, mert azt a fogalmat egyáltalán nem veszi figyelembe, amit úgy nevezünk: közteherviselés. És ebbe beletartozik az is, hogy akinek nagyobb a közteherviselési képessége, az többet is adózik. (ld. 1848:)"

Már bocs, lehet, hogy te megbuktál matekból, de az egykulcsos pont hogy figyelembe veszi.

Akinek nagyobb a közteherviselési képessége, az az egykulcsossal is több adót fizet.

Aki 100 ezer Forintot keres, az 16 ezer SZJA-t fizet havonta (ha nincs félszuperbruttó), aki 1 milliót, az 160 ezret.

Nem elég, hogy 10-szer annyit fizet?

"sőt azt is megmutatta, hogy a magasabb keresetűeknél maradó rész semmilyen befolyással nincsen a gazdaság "beindítására". "

A "maradó adó":
1/3-a bankbetétekbe ment (ez segíti a gazdaságot)
1/3-a devizahitelre (ez sajnos kimegy az országból)
1/3-a fogyasztásra

VT Man 2011.10.03. 12:51:11

@Zébácsi:
"Az viszont látható, hogy az egykulcsos SZJA itt és most nem működik."

Jajj, hagyjuk már a kifogásokat!

Elég abból, hogy "épp most miért nem lehet megcsinálni".

Bezzeg ha az MSZP lenne, akkor meg lehetne, ugye?

Az megvan, hogy a Bajnai-féle 16% 15 millióig SZJA és az Orbán féle 16% között csak 20-30 milliárd bevételbeli különbség van?

VT Man 2011.10.03. 12:52:29

@Zébácsi:
"Az egykulcsos Szj adó (most) megbukott, bevezetése időszerűtlen volt."

Ja, persze, akkor kellett volna bevezetni, amikor az SZDSZ kampányolt vele, ugye?

Mikor is, 2002-ben vagy 2006-ban?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.03. 12:53:33

@alf: "Mert aki többet keres az többet is vesz ki a közösből"

Vagy épp hogy kevesebbet.
Mert pld az agyontámogatott tömegközlekedés helyett az agyonadóztatott kocsijával jár, és a TB támogatott orvosi ellátás helyett a minimum áfával sújtott magánorvost veszi igénybe.

"ahol gazdagék szeretnének minél kevesebbet betenni."

Ezt most pont arra a rétegre mondtad, akik nagyságrendekkel többet tesznek be így is "szegényéknél".

Ezzel a Robin Hood mentalitással pedig le kéne állni.

Nzoltan 2011.10.03. 12:55:35

Hmmm...

A sok írígy vakegér azért szívesen elmenne egy "csaló" vállalkozóhoz dolgozni. Persze nem muszáj. De lehet saját vállalkozást is indítani. Ja, hogy az már nom olyan?

Pfffffff.......

Na, erről ennyit.

Németh András 2011.10.03. 12:55:45

@STX Joe: azért az érdekes hogy egyszer azt olvasom hogy az adózók felső kisebb hányada fizeti be az egész szjatömeg többségét, te meg írod ezt hogy csak ilyen kicsi lehetne a különbség.

A kettő közül akkor valamelyik nem igaz...

Cégügynök 2011.10.03. 12:56:12

Az "igazság" nem ennyire fekete-fehér.

Van ugye a poszt szerint a szemét vállalkozó aki nem fizet szja-t megfelelően.
OK.

De ez a szemét társadalom ellensége: - A vállalkozás miatt használ egy autót, amibe betankol mondjuk havi 100 K-t, amiből ugye kb 70% az ADÓ, "befizetett" tehát egyszer havi 70K-t, ami évi olyan 850 K
- Vesz legalább három évente egy másikat, több millió ft.-t adót megfizetve
- Elkölt mondjuk évi 5 milliót alsó hangon "létfenntartásra" aminek a 20% -a ugye az ÁFA, ami évi egy milla.
- Fizet legalább egy alkalmazottat, aki szintén elkölt legalább 3 millát létfenntartásra, amiből az Áfa egyéb legalább megint olyan 800 K.

Akkor tartunk ott összesen, hogy az "adócsaló" vállalkozó eltart minimum két családot. és befizetett nagyon nagyon nagyon szűken számolva olyan évi 3 millió adót.....

Ha nem vállalkozna ez biztosan nem folyna be, plusz segély stb....

Tanulság:? El kéne felejteni az szja csőlátást....

Nzoltan 2011.10.03. 12:58:24

@newtehen: A probléma ott kezdődik, hogy a keveset keresők most kezdik felismerni hogy. "--ja, hogy adózni is kell? Az mán nem igazsáááág!"

De a szocpol, a csp, meg más többi nyalánságok azért jól jöttek.

Cégügynök 2011.10.03. 13:00:31

@newtehen:

Egyetértek. Kevesebbet "vesz ki" !!

Magánorvos, magánfogász, magániskola, magánközlekedés.... stb

Big-B 2011.10.03. 13:01:35

Párom rendesen bejelentet minimálbéres, 3 műszakban dolgozik. Ő mennyit fog hazavinni jövőre?

Ötletgyáros 2011.10.03. 13:02:06

@Crescendo:
Már ne is haragudj, de kurvanagy ostobaságot állítasz. Nyomatod itt a jobbikos propagandát fogalmatlanul.
Egyrészt: az államadósság kamatterhe 1700 milliárd körül van, ami a GDP-nek kb a 7%-a. Ehhez jön még a magánadósság, ami jórészt szintén külföldiek felé áll fenn. Ez valós probléma, csak az a helyzet, hogy belföldiek felé akkor tudna fennállni, ha lennének hazai megtakarítások. Csakhogy itt nem a megtakarításnak/öngondoskodásnak van nagy divatja, hanem a hitelből plazmatévének, meg nyaralásnak. A hazai megtakarítások az utóbbi években még az ÁH hiány finanszírozására sem voltak elegendőek. És akkor hol van még a lakosság, meg a vállalatok hiteligénye?
Azonkívül: szeretnélek megismertetni a reálérték fogalmával. Dobálózol itt számokkal, hogy a 30 éve felvett kölcsönre mennyit fizettünk nominálisan, de azért felhívnám a figyelmedet, hogy a 90-es években volt egy jóval 20% feletti inflációs időszak, és azóta sem volt 5% alatt. Úgy meg ugye elég nehéz kötvényt kibocsátani, hogy reálértéken sem sikerül megtartani a befektetett összeget, tehát magas inflációhoz magas kamatok társulnak, nem beszélve a kockázati prémiumról. De nyugodtan nézd meg, vagy ha fiatal vagy kérdezd meg apádat, hogy mennyi volt a fizetése 30éve, és mennyi most, ugyanabban a pozícióban járó. Mivel én fiatal vagyok, megkérdeztem, kb. 25-szörös a különbség.
Kicsit tájékozódhatnál, mielőtt hülyeségeket írkálsz vmihez.

Big-B 2011.10.03. 13:03:11

Adóznának, ha lenne miből.

tass-tass 2011.10.03. 13:04:56

@Nzoltan: "De a szocpol, a csp, meg más többi nyalánságok azért jól jöttek."

Ezek miatt a nyalánkságok miatt lenne jó, hogyha valaki bármilyen formában közreműködött, elősegítette az adócsalást, akkor a közügyektől való eltíltás 1-10 évighez hasonlóan, jóléti kiadásoktól való eltíltás 1-10 évig büntetést kapjon.

igazi Lencsés István (törölt) 2011.10.03. 13:10:02

Rosszabbul élünk mint négy éve.
CHF 234
EUR 295
tej 230
benzin 400

tass-tass 2011.10.03. 13:12:29

@igazi Lencsés István:

"Rosszabbul élünk mint négy éve.
CHF 234
EUR 295
tej 230
benzin 400 "

Lakás: 25 MFt -> 21 MFt
Nézőpont kérdése...

Csodapók 2011.10.03. 13:12:36

Jó kis megosztó poszt, kíváncsi vagyok, meddig lehet még megélni az egykulcsos kontra többkulcsos írásokból. Én is csak a korábbi kommentjeimből másolgatok :)

Jobboldalék folyamatosan azzal érvelnek, hogy az egykulcsos adó nagyobb teljesítményre ösztönöz, de hol vannak azok a munkahelyek, ahol nagyobb teljesítményt lehet végezni és ezért több pént kapni?
Segítek: az összes ilyen munkahely be van töltve. Nincs lehetőség felfelé mozogni, legfeljebb helyet cserélni.

A "szegény gazdagok" pedig azzal érvelnek, hogy a fizetésük nagy részét elviszi az adó. Valóban. De még így is olyan életkörülményeik vannak, amiről a minimálbéresek csak álmodhatnak. Nem is beszélve arról, hogy a most náluk maradó pénzt többnyire luxusra költik: nagyobb ház, nagyobb autó, drágább nyaralás.

Be kell látni, hogy nem vagyunk gazdag ország, igenis definiálni kell a jövedelemnek egy szintjét, aminél még mindenki jólétben tud élni, de az a feletti rész már luxus, és aki luxust is akar, az fizessen többet.

Szpókember · http://szpokember.blog.hu 2011.10.03. 13:14:15

Ez a cikk tele van hulyeseggel es csusztatassal. Az egyetlen normalis adorendszer az Oszkoek altal tervezett adorendszer progressziv, magas felso kulccsal. Errol nem esik szo sehol. Aki eddig nem fizetett az nem fog 16%-ot sem. Az ado behajtasat kell javitani. Az egykulcsos adonak egyetlen komoly hatasa lett, 500 milliard minusz a koltsegvetesben ami miatt el kellett venni a nyugdijakat.

KaPé 2011.10.03. 13:14:41

Én továbbra is csak azt kérdezem: miért nincs egy ember, akit leültetnek egy számítógép elé és összeveti az Apeh, a gépjárműnyilvántartás, az anyakönyvi hivatal és a földhivatal adatait. Egyből kibukna, ha egy családban van 2 minimálbéres kereső és hozzá 3 autó meg 6 ingatlan. Annyira egyszerű lenne, de mégsem lépik meg. Biztos van oka.

Viktus 2011.10.03. 13:16:38

@Cégügynök:

Na igen nem egyszerű ez.

tass-tass 2011.10.03. 13:17:11

@KaPé:" Egyből kibukna, ha egy családban van 2 minimálbéres kereső és hozzá 3 autó meg 6 ingatlan."

Akik ennyire egyszerűek, azokat már rég megtalálta az APEH (NAV)...

antitaxis 2011.10.03. 13:17:26

„ ... Nem, kedves uram, nem a 16%-kal van a baj. A baj az adót nem fizetőkkel van, a magukat és alkalmazottaikat hivatalosan minimálbéren tartó cégvezetőkkel, ...”
Ismét egy sehová sem vezető ellenségképző szöveg. Ha minden egyes cég, minden egyes vezetője elkövetné ezt a dolgot, akkor sem jönne össze még csak a töredéke sem annak a hiánynak, amit ez az SZJA rendszer összehozott. Már utálni kellett a filozófusokat, majd a nyugdíjas rendőröket, a nem nyugdíjas bírókat, most éppen a bankárokat kötelező utálni. És íme itt vannak az újabb céltáblák. Tessék Oszkóra haragudni, meg a progresszív adózást pártolókra.
Tényleg, nem kellene már közgazdasági ügyekben a számokra hagyatkozni?

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 13:20:05

@STX Joe:

Ki beszél itt az Mszp-ről és az Szdsz-ről???

Az egykulcsos SZJA bevezetésének selling story-ja a fogyasztásnövekedés volt - ez láthatóan nem következett be. A többlet vagy külföldön lett elköltve, vagy pedig megtakarításba ment (ez alapvetően nem baj, csak éppen promt gazdaságélénkítő hatása nincs).

tass-tass 2011.10.03. 13:24:54

@antitaxis:" Tényleg, nem kellene már közgazdasági ügyekben a számokra hagyatkozni?"

Valahol azt írták, hogy kb. 4000 MFt-ot a szürke-fekete gazdaság adja az össz GDP-hez. Józan paraszti ésszel számolva ebből kb. 1000 MFt. adót lehetne beszedni oszt rendben is volna minden.

Éppen ezt az összeget keresik az erre hivatott urak. Amíg meg nincs meg, addig ott kell beszedni a pénzt, amit mindeki fizet (áfa).

palackos 2011.10.03. 13:25:29

egy új közmegállapodásra lenne szükség a politikusok (állam) és a nép között és egy porfi aparátusra aki képes ellenörizni a feleket. nincs más verzió. gyalú és elöről kezdeni mindent. azt a kevés vallalkozót is kinyírja az állam aki még rendesen fizeti a járulékokat. de hát van valaki a palettán akinek lenne vér a pucájában? :(

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 13:26:51

@tass-tass:
"Akik ennyire egyszerűek, azokat már rég megtalálta az APEH (NAV)..."

Sajnos ebben nem lehetünk biztosak.
Kapásból tudok mondani húsz családot, akik nagyjából így élnek, egész jól. A NAV még csak a környékükön sem járt.

Összetett dolog ez, sok (rész)igazság van mindkét oldalon (egykulcsos vs. progresszív adózás).

Az viszont sokat elárul, hogy a kiszivárogtatott tervek szerint a 2012-es adószabályok már csak nevükben lesznek egykulcsosak.

A kormány számára most is csak az a fontos, mint eddig: a kommunikáció: eltőzsdézték, megvédjük, adósságot csökkentünk, senki sem fog rosszul járni.

Az eredmények ismertek.

Az egykulcsos adórendszer bukását egyébként leginkább az jelzi igazán, hogy már mértékadó jobboldali közgazdászok is kongatják a vészharangot.

A blog számos részigazsággal szolgál, de messze nem vázol teljes és valós képet a problémakörről.

Ötletgyáros 2011.10.03. 13:28:05

@Crescendo: még az előhöz (egyébként az is ehhez a hsz-edhez ment, csak véletlenül a későbbire válaszoltam.

Szóval: a GDP-vel sem vagy tisztában, mivel azt eleve hozzáadott értéken számítják. Szóval, ha egy üzem gyárt mondjuk pólót 1 milliárd forint értékben évente, de 600 millió az anyagköltség, akkor az általa termelt GDP sem egymilliárd, hanem 400 millió. Ha az alapanyagot itt állítják elő, akkor az szintén növeli a GDP-t (mínusz az alapanyag alapanyagköltsége), de ha import, akkor nem. Ígya GDP nem összbevételt mér, hanem hozzáadott értéket, és ennek a 7%-a az állam éves kamatkiadása. Ami szintén sok, de a hitelfelvétel nem (és nem is volt) kötelező.

Végül: neked, meg a többi "azért vagyunk szegények, mert kiviszik a pénzt az országból" kezdetű nótát fújó többinek ajánlanám ezt a cikket:

index.hu/gazdasag/magyar/2009/10/30/kizsakmanyol_minket_a_kulfold/

Nem mai, de ma is érvényes.

palackos 2011.10.03. 13:30:32

@tass-tass: nem mindenki fizet áfát, ill. nem annyit mint kéne. a fogorvosom nem hiszem, hogy túl sok számlát adna ki. a multkor a kárpitos is csodálkozott, hogy kértem a számlát. azt mondja: jaaa akkor plussz áfa. az éjjel-napaliban is rá kell szolni az eladóra, hogy ugyan adjon már blokkot.

sidorovich 2011.10.03. 13:30:52

@Zébácsi: Ez az ami nem fog menni, ha eddig nem ment. Nincs rá kapacitás, legfeljebb a nagyobbakra. A kicsik ugyanúgy trükközni fognak és pont abban a tartományban, ahol a kezdők belépnek, így ők is ebben fognak szocializálódni - azaz a vállalkozás egyből az adóelkerülés módjait kezdi el tanulmányozni, példát véve a többi, hasonlóan "sikeres" vállalkozásról. Oda viszont már nem ér le a NAV keze, csak akkor, ha többet költ a behajtásra mint amennyit visszatermel a tevékenysége. Akkor viszont a pénz a kalapban...;-)

Ez tipikusan az az eset, amikor az ember igazságérzete kíván valami, de a dolog nem lehetséges. Az adómorál csak akkor javul, ha méltányos lesz az adó és az elkerülése pedig legalább olyan szigorú mint az USÁ-ban. Mert akkor lesz tétje a dolognak.

sidorovich 2011.10.03. 13:33:36

@KaPé: Az, hogy ilyen hülyéből összesen kettő van, az is cigány. A többi okosabban csinálja annál, hogy két minimálbérre 2 ház 6 autó. Komplett céghálózatok vannak erre létrehozva, aminek a végén egy ukrán hajléktalan áll, amitől a NAV egy fillért se tud behajtani. Összekevered a CÉG fogalmát a SZEMÉLY fogalmával. A személy elővehető, a cége nem.

tass-tass 2011.10.03. 13:34:22

@palackos: "...a fogorvosom nem hiszem, hogy túl sok számlát adna ki..."

Kapjon 2 év jóléti kiadásoktól való eltiltást :)

Crescendo 2011.10.03. 13:37:49

@Ötletgyáros: Szerintem dolgozz meg valamennyit a szamaidon es erveiden es utana vitatkozz... Komplex folyamatotokat ket szoval letudni nem egy jo vitaerv.
Privatizacio mond valamit? A 90-es evek elejen majd 1millio ember munkahelyenek megszunese? Eredmeny: a belso magyar piacon a belfoldon eloallitott termekek 50% 25%-ra csokkenese. Aztan az a probalkozas, hogy forintkibocsatassal "fizessenek" a munkanelkulieknek termeszetesen durva inflaciot okoz(ott)... (szerinted ez csak ugy jott valahonnan) Utana jott a multibecsabitasi program, ami letrehozott valamennyi munkahelyet.
Apad meg kerdezd meg, hogy akkor mennyi volt a kiadas... Vasarloertekben a keresetek nem mozdultak el lenyegesen a 70-es evektol... ezert van ez a nagy elegedetlenkedes.
Egy belso adossagot (sajat valutaban) mindig el lehet inflalni (= egyfajta rejtett ado), mas orszag devizajaban meg nem lehet.
Jobbik: a szelsosegesen szocialista nemzeti partra gondolsz? Szerinted ok nem elnenek az inflacio eszkozevel? Az inflacio csak egy konzervativ partnak voros poszto, de ilyen nincs az orszagban, csak a szocialista kulonbozo arnyalatai.
De latom a posztot nem olvastad... A GDP a teljes arbevetel (anyag, energiakoltseg, stb.) mindennel eggyutt. A hozzadott ertek marad csak meg belole. Mennyi a hozzaadott ertek? 10%? Akkor a te allamadossag "csak" a GDP 7%-a szolamod azt jelenti, hogy a tenylegesen megmarado megtermelt ertek 70%-a kimegy adossagtorlesztes cimen... De persze ennek semmi koze ahhoz ugye, hogy nincsenek itthon megtakaritasok. Vicces vagy!

VT Man 2011.10.03. 13:38:23

@palackos:
"nem mindenki fizet áfát, ill. nem annyit mint kéne. a fogorvosom nem hiszem, hogy túl sok számlát adna ki."

Az egészségügyi szolgáltatások ÁFA mentesek, így hiába adna számlát a fogorvos, 0% ÁFA lenne rajta.

Persze SZJA, Tb-t kellene fizetni a bérre, ha nem fekete.

Roa 2011.10.03. 13:39:58

@Csodapók: A korábbi SZJA törvény havi kb. 160000 Ft-ban definiálta a luxust. Ez kurvára luxus. Havi 110000 Ft nettó az aztán a luxus. Hát lófaszt.

colonel burton 2011.10.03. 13:40:34

www.napi.hu/magyar_gazdasag/se_masra_se_magunkra_nem_tudunk_tamaszkodni_anyagilag.497459.html
"Az alacsony végzettségűek aggódnak a legkevésbé nyugdíjas kori megélhetésük miatt, ugyanakkor a diplomásoknál pont fordított a helyzet: többségük aggódik a nyugdíjas éveinek pénzügyi finanszírozása miatt."

Igazuk van , még rákot kapnak az aggódástól.

bornemissza.zsolt · http://www.online-szallas.com 2011.10.03. 13:40:57

@KaPé:

Az az oka, hogy a szürke és fekete gazdaság is jobb mint a semmilyen gazdaság! A dilettáns gazdasági irányítás már régen tönkrevágta volna a cégeket, meg a vállakozókat ha azok hagynák magukat. Csak meg kell nézni mit művelt az állam például a MÁV-val.

Tomsik Pamacs 2011.10.03. 13:42:05

Immigropoly – Játék a vándorlásról

A játék célja, hogy a kiválasztott afrikai karakteredet különböző útvonalakon keresztül legálisan eljuttasd Európába, illetve, hogy az út során minél többet olvass az érintett városokról, egy-egy állomás érdekességeiről, a lenyűgöző afrikai tájakról, a vándorlásról, az Európai Unió bevándorlással kapcsolatos politikájáról.
Ezáltal játszva bővíthetitek a migrációval, Afrikával és az Európai Unióval kapcsolatos ismereteiteket. Továbbá a helyes válaszokért cserébe pontszámot kaptok, melyet 2011. december 19-ei állás szerint összesítenek, és minden útvonalon a három legtöbb abszolút pontszámot összegyűjtő versenyzőt egy-egy értékes könyvcsomagjával jutalmazzák.
A játékot az alábbi linken próbálhatjátok ki: immigropoly.ittvagyunk.eu/

Dobj ügyesen, legyen szerencséd és legyél Te a legjobb!
Sok sikert és kellemes játékot kívánunk!

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 13:45:24

@sidorovich:

Adóelkerülés vagy adócsalás? Nem mindegy.

Csak azért, mert korlátos a behajtás hatékonysága, nem szabad lemondani arról, hogy az átlagpolgár vagy átlagcég érezze, állambácsi mindent elkövet, hogy fülöncsípje a csalókat.

Abban egyetértek, hogy az egyszerűbb adórendszer kiszámíthatóbb és ellenőrizhetőbb (ergo-hatékonyabb az adók behajtása, jobb szintű a zsiványok kiszűrése), de ez nem egysávos-progresszív rendszer dilemma.

Ha több sáv van, és differenciált az adó mértékének megállípatása, ráadásul a sávok közti mértékek nem túlzóak, akkor nem okozna nagyobb adócsalási hullámot a progresszivitás. Egy kicsivel nagyobb adószázalék a magasabb jövdelemkategóriában talán rádöbbentené az adózót, hogy a kicsivel több adó befizetése megér annyit, hogy nyugodt legyen az éjszakai álom, ne kelljen a NAVtól tartani. Az alacsonyabb jövedelműekhez több pénz kerülne (amit ők el is költenének, így ÁFA bevétel keletkezne, tehát az adók összességében talán nem csökkennének, de lenne fogyasztásnövekedés.

Véleményem szerint okosan meghúzott sávokkal és adómértékkel több adót lehetne beszedni, elkezdődne a fehéredés, nőne a GDP.
Azt se felejtsük el, hogy az adórendszer szociális hatása is jó lenne, igazságosabb lenne a rendsze.

A jól keresők szerintem tolerálnának egy kicsivel magasabb adót, míg az átlag alatt keresők vásárlóereje nőne, alapvetően jó hatással lenne a közhangulatra. Szerintem.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2011.10.03. 13:50:15

Sokat tűnődtem már arról, mi lenne, ha pénz helyett a vállalkozók úgy tudnák le az adójuknak mondjuk a felét, hogy a tevékenységüknek megfelelő szolgáltatást közhaszonra elvégzik. Pl. a szobafestő mázoló vállalkozó x forint értékben kifesti az óvodát, a szakfordító Y forint értékben fordít az államnak (jegyzem, ezzel az állam igen jól járna... Amiket én állami dokumentumokban angol fordítás címén néha látok, az valami botrányos...), a szoftverfejlesztő K forint értékben csinál egy szoftvert egy bizonyos gyermekeim által frekventált általános iskolának, ahol a XXI. század közepén félévenként három-négy hétnyi nekifutásból tudnak összeállítani egy életképes órarendet (:
Akinek olyan jellegű a tevékenysége, hogy nem nagyon tud ilyesmit csinálni (pl. online kurva), az Z forint értékben vesz a festőnek festéket a munkához.
A közalkalmazottak meg mittudomén, havi két napot ingyen dolgoznának. (Most zuhant nagyot a népszerűségi mutatóm (: )
Így részint az emberek az adójuknak legalább a feléről biztosan tudnák, hogy hova kerül, a pénzbeni terhelés csökkenne, az állami (de legalábbis önkormányzati) költségek mérséklődnének. A rendszernek persze lenne egy csúnya hátránya: a pénzbefizetéshez képest a megszervezése és nyilvántartása baromi bonyolult. Viszont olyan szép, közösségi, utópiaszerű... (:

antitaxis 2011.10.03. 13:50:45

@tass-tass: Valahol azt írták... Igen, valahol meg azt írták, hogy túl van adóztatva az ország, a gazdasága is, meg a polgárai is. Valahol...

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 13:54:48

@Csodapók:
"A "szegény gazdagok" pedig azzal érvelnek, hogy a fizetésük nagy részét elviszi az adó. Valóban. De még így is olyan életkörülményeik vannak, amiről a minimálbéresek csak álmodhatnak. Nem is beszélve arról, hogy a most náluk maradó pénzt többnyire luxusra költik: nagyobb ház, nagyobb autó, drágább nyaralás."

Pontosíthatok?

Nem költik luxusra, sokkal inkább tartalékolnak (ezt teszem én is, megtakarítok, méghozzá gőzerővel, mert arra számítok, hogy sokkal rosszabb évek jönnek).

Ha ugyanis a most jól járók e náluk maradt többlet nettó bért tényleg elköltenék (itthon), akkor nőne a fogyasztás, nőne a belső termelés (az importnál jobban), így nőne a GDP.

A GDP növekedési üteme viszont pont hogy csökkent, és pont ez a baj: az egykulcsos rendszer nem váltotta be a gazdaságélénkítő reményeket, az általa ütött költségvetési lyuk pedig nem akar magától befoltozódni.

Ötletgyáros 2011.10.03. 13:55:51

@Crescendo: Akkor mégegyszer: a GDP hozzáadott értéket mér. Egy itt előállított termék csak akkor növeli értékének 100%-ával a GDP-t, ha teljes egészében itt készült.

Aztán: látom nem értetted meg amit az adósságról írtam. Én is azt próbáltam elmagyarázni (úgy tűnik nem sok sikerrel), hogy azért mert nominálisan a 25-szörösét keresi, az nem azt jelenti, hogy 25-ször annyi dolgot tud belőle venni. Ugyanígy a 30 éve felvett adósságot, sem egy az egybe kell nézni kamatokkal, mivel nem ugyanarról az összegről beszélünk (reálértéken).

amit a munkahelyekről, privatizációról írsz, RÉSZBEN igaz, csak nem ehhez kapcsolódott az írásom, hanem pl a reálérték fogalmához, mert hülyeségeket beszéltél. A privatizációhoz még, valóban mentek tönkre, lettek eladva életképes vállalatok is, de azért javarésze nem ilyen volt. Ne feledjük, hogy nem a nyugatiak rohanták meg a mi üzleteinket vásárolni, hanem fordítva. Ahogy mi is Suzukira cseréltük a Daciat, mikor már lehetett kapni. Mert az előbbi 15 éves, 200e km-rel, és komolyabb baja nem volt, míg a másikkal 8 évesen nem mertünk elindulni városon kívülre. Jah és a Suzkára nem is kellett 10+ évet várni...

RicsiMandano 2011.10.03. 13:57:22

Immigropoly – Játék a vándorlásról

A játék célja, hogy a kiválasztott afrikai karakteredet különböző útvonalakon keresztül legálisan eljuttasd Európába, illetve, hogy az út során minél többet olvass az érintett városokról, egy-egy állomás érdekességeiről, a lenyűgöző afrikai tájakról, a vándorlásról, az Európai Unió bevándorlással kapcsolatos politikájáról.
Ezáltal játszva bővíthetitek a migrációval, Afrikával és az Európai Unióval kapcsolatos ismereteiteket. Továbbá a helyes válaszokért cserébe pontszámot kaptok, melyet 2011. december 19-ei állás szerint összesítenek, és minden útvonalon a három legtöbb abszolút pontszámot összegyűjtő versenyzőt egy-egy értékes könyvcsomagjával jutalmazzák.
A játékot az alábbi linken próbálhatjátok ki: immigropoly.ittvagyunk.eu/

Dobj ügyesen, legyen szerencséd és legyél Te a legjobb!
Sok sikert és kellemes játékot kívánunk!

Ötletgyáros 2011.10.03. 13:58:03

Amit meg linkeltem, olvasd el, mert abból is kiderül, hogy a GDP-nek nem a 10%-a marad itthon, hanem kb. 93-94%-a.
Valami tudást szívhatnál már magadba, mielőtt butaságot írsz...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.03. 14:00:26

@Zébácsi: Annak a fránya gazdaságnak azért pár hónapnál több időt kéne hagyni a felpörgésre.
A "Gazdag" réteg most pont hogy a tartozásait rendezi villámgyorsan első körben. Aztán valóban tartalékol, meg menti a pénzét külföldre - hála a kormány megbízható intézkedéseinek.
Kell legalább 2-3 év, ami eltelik mire visszaáll az elvesztett bizalom. Aztán majd felpörög az a gazdaság.

De most megint sikerült agynvágni a kimagaslóan magas szja-val, jövedéki adókkal, különadókkal.
Még egy szja adó emeléssel kb azt sikerülne elérni, hogy a maradék "gazdag" is elmegy az országból, vagy bejelenti magát minimálbérre.

Welka 2011.10.03. 14:01:41

Én azok közé tartozom, aki nyert az egykulcsos adóval, s mélységesen igazságtalannak tartom. Képtelen vagyok felfogni, hogy miért a rosszabbul élőktől vesznek el - hja, a kormány nem volt képes kiszámolni az általa hozott törvény hatását :) -.
Viszont azt is igazságtalannak tartottam, hogy a progresszív jövedelemadó sávhatárait nem igazították ki évente.
Az egészségügyről meg az a véleményem, hogy ésszerűtlenül spórolnak. Azt senki sem ellenőrzi, hogy ténylegesen elvégezték-e az elszámolt beavatkozást. Viszont a beavatkozásokra fizetett pénz sok esetben nem fedezi a költségeket. Így kénytelenek csalni az intézmények.

tass-tass 2011.10.03. 14:04:12

@antitaxis:" Valahol azt írták... Igen, valahol meg azt írták, hogy túl van adóztatva az ország, a gazdasága is, meg a polgárai is. Valahol..."

itt írták:
www.napi.hu/magyar_gazdasag/feketegazdasag_mar_4600_milliard_forint_mozog_ellenorzesen_kivul.495966.html

Idézet a cikkből:
"Vámos-Nagy Szabolcs adószakértő szerint az adóbevallások szerint 1,2 millió embert jelentettek be minimálbérre vagy annál is kisebb összegre. Az adóhivatal volt elnökhelyettese irreálisnak nevezte az adatot. Szerinte mintegy félmillióan dolgozhatnak teljesen feketén."

Hát ez az ember tömeg nem hiszem, hogy túl lenne adóztatva...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.03. 14:07:43

@Welka: "Képtelen vagyok felfogni, hogy miért a rosszabbul élőktől vesznek el"

Az egykulcsos adóval SENKITŐL NEM VETTEK EL.

Az, amiről Te beszélsz, az az adójóváírás kivezetése miatt van. Kéretik nem összemosni.

sidorovich 2011.10.03. 14:07:50

@Zébácsi: Most sokan azzal támadják az egykulcsost, hogy ezt sem fizeti be úgysem a vállalkozó, hanem elcsalja. Nézzük akkor a progresszívet:

A. Ugyan olyan kulcsú sávba esik mint az egykulcs - ha azt nem fizeti be ezt miért fizetné?

B. Magasabb kulcsú sávba esik, mint az egykulcs - ha A-t nem fizeti B>A-t miért fizetné?

Aztán pedig a jelenlegi policy olyan, hogy a NAV-tól MINDEN vállalkozónak félnie kell, mert olyan nincs, hogy a NAV megvizsgáljon valamit és ne találjon benne hibát - kérdezz meg bármilyen vállalkozó ismerősödet. Az olyan vállalkozás, ami jelenleg mindent becsülettel csinál nem létező fogalom, nem találsz olyat a cégjegyzékben. A NAV tehát biztosra megy most.

Mégis mindenki csal, optimalizál stb. Bízik abban, hogy nem kerül rá sor, ha pedig rákerül, akkor szívja a fogát és befizeti a büntit, legfeljebb becsődöl.

Így tehát ha magasabb adókulccsal adóztatsz és szigorítasz az ellenőrzésen nem érsz el mást mint egy csődhullámot. Ismétlem magam: okos lettél de egy piculával sem lett többed, pedig az volna a lényeg.

Javaslom nézd meg milyen adó járulékviszonyokat kínál Európa okosabbik fele és azon fogsz ledöbbeni, hogy itt még van vállalkozás, ami működik.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 14:13:53

@newtehen:

Értelek, és el is fogadom álláspontodat.

A kérdés azonban az, hogy van-e pár évünk várni erre a felpörgésre? Szerintem nincs. Ha lenne, akkor a 2012-re tervezettek nem nyúlna hozzá a kormány ehhez a rendszerhez, nem tervezne 27% áfát és bizonyos bértömeg felett szolidaritási adót (ezzel kvázi elismerve -de ki nem mondva - az egykulcsos szisztéma bukását.

Ugyannakkor én nem azt mondom, hogy legyenek (a te fogalmaid szerint) kimagaslóan magas szja kulcsok, hanem azt, hogy legyen differenciált a rendszer, legyen több sáv (hiszen a bérek szórása is igen nagy).
Aki sokat keres, persze, ne 40%-ot fizessen, de ne is annyit, mint aki átlag alatti bért kap.

Igazságosabb, jobban kommunikálhatóbb lenne, és a lakosság is elfogadná.

Hogy érzékeltessem, mire gondolok: én nagyon jól jártam az új szja-val, de fizetnék 25%-ot a mai 21% helyett, ha ezzel azt látnám, hogy nő a gazdaság, mert a kisebb jövedelműek (akik sokan vannak és most rosszul jártak) is tudnak költeni. Mivel munkámból adódan a piacról élek, érdekem is, hogy legyen nagyobb vásárlóerő. Másrészt a tömegsen nagyobb vásárlóerő magasabb ÁFA bevételt is jelent

Nagyon strukturált ez az egész, nehéz teljsen jó döntést hozni, de azt gondolom, hogy a számokon túl az adók szociális szerepére is gondolni kell. Biztos vagyok abban, hogy lehetene a mostaninál hatékonyabb, igaságosabb, több szja bevételt elérő progresszív rendszerben gondolkodni.

Az egykulcsos meg ráér akkor, mikor az ország egy tartós növekedési pályára tud állni, és a foglalkoztatottság is jó irányba mozdul.

Exxit 2011.10.03. 14:14:16

@Kovácsné:
Esetleg követhetnénk a Kínai példát!
Korrupt hivatalnokok, adócsalókat a helyszínen fejbe lőni!
Egy kettő után ugrás szerűen megnőne az állam bevétele.

Van aki több milliárddal tartozik az államnak! Nem azt kérdem, hogy szedte össze hanem azt miért nincs rács mögött??

Két Tibi csoki ellopása után elzárást lehet kapni, ezek miért vannak még szabadlábon??

tass-tass 2011.10.03. 14:15:21

@Welka: "hja, a kormány nem volt képes kiszámolni az általa hozott törvény hatását :) "

Én úgy emlékszem, hogy kiszámolták. A munkaadókkal megegyeztek a minimálbérról, meg 4-6% béremelésről. Csak annyi történt, hogy a munkaadók elfelejtették betartani, amit a képviselőik vállaltak. Ezek után megállapítást nyert, hogy súlytalan szervezetek vesznek részt az érdekegyeztetéseken (nem tudják betartatni a megállapodásokat), ezért a jövőben nem is tartják fontosnak az érdekegyeztetést. Ha kimegy mondjuk félmilió ember az utcára, akkor valószínűleg újra lesznek egyeztetések. A 700000 állami alkalmazottból is kevesebben voltak tüntetni, mint amennyit ki akarnak rúgni. Azért ez elég ciki az érdekképviseletek részéről...

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 14:19:32

@sidorovich:

Értem az okfejtésedet, de más a kiindulási pont. Én nem a vállalkozók általi csalásokra gondolok, hanem az SZJA beszedésének differenciálásáról

Az, hogy x bruttó bérből mennyi a munkavállalót érintő elvonás, a vállalkozót kevésbé érinti, de a munkavállalót sokkal jobban.

Ha a vásrlóerő azoknál nő, akik magasabb bért kapnak, de fogyasztás heéyett megtakarítanak, akkor a vállalkozó áruit nem veszik jobban, mint eddig. Sőt, mivel sokan rosszul járnak, a csökkenő kereslet miatt a cég rosszabbul megy, ami negatív történések sorát indítja el: termeléscsökkenés, rosszabb kapacitáskihasználtság, magasbb fajlagos költségszint, elbocsájtások, munkanélküliség, magasabb szociális kiadások, stb...

Behajtó70 2011.10.03. 14:21:53

Amit tudni illik:

Ha vállalkozók a teljes adózási eseményt beépítik az árba, akkor kb 100.000,- Ft lenne egy alap autószerelés, kb 2.000,- Ft 1 kg uborka, stb.

számolj!

vitek 2011.10.03. 14:22:01

@waszabi: na most látom hogy itt kommentelsz, akkor megírom direktbe:

Azt írod, hogy "a Magyarországon 20 éve bevezetett progresszív adórendszer elavult időközben" és
"egy még magasabb sávot /kellene/ képezni ezen kiemelkedő jövedelmek adózására - vagy a sávhatárokat arányosan széjjelebb húzni."

Oszkó Péter pont azt propagálta, hogy vizsgálják felül a sávhatárokat és a kulcsokat, törvényt is hoztak róla, csak aztán a Fidesz ezt keresztülhúzta. Oszkóék törvénye szerint a sávhatár 2010-re 5 millióra, 2011-re pedig 15 millióra emelkedett volna, ezt a törvényt törölte el a Fidesz. Oszkó továbbá pontosan tudta azt is, hogy az szja csak kis része a terheknek. Ő a járulékokat csökkentette (5 százalékkal), és eltörölte a tételes ehot. A Fidesz ezzel szemben növeli a járulékokat.

Emellett boncolgatod a szürke és fekete gazdaság problémáját is, és azt állítod, hogy egyik kormány sem foglalkozott ezzel a kérdéskörrel. Ezzel szemben a valóság az, hogy Oszkóék ebbe az irányba is tettek lépéseket: bezárták az (offshore) adóelkerülési kiskapukat, és olyan előírásokat hoztak, amelyek a vállalkozók és egyéb önfoglalkoztatók számára is jövedelemarányos járulékfizetést írtak elő (azóta a Fidesz eltörölte a kiskapukat bezáró törvényt, és könnyítette az offshore elkerülést, lásd index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/20/rogan_javaslata_konnyitene_az_adoelkerulest/ és hazaeshaladas.blog.hu/2011/06/17/ujranyilo_adozasi_kiskapuk_megis_kinek_az_erdeke)). Emellett Oszkóék tervezték a vagyonadó bevezetését, hiszen ha a jövedelmet valaki megpróbálja is eltitkolni, azt nehéz letagadnia, hogy ott áll egy villa a telkén.

Összefoglalva, nem értem, hogy miért szidod Oszkót. Szerintem vagy nem ismered a munkásságát, vagy nem értetted meg igazán, ellenkező esetben ugyanis a cikked logikája alapján dicsérned kéne. Javaslom, hogy olvasd el alaposan ezt a bejegyzést a részletekért: hazaeshaladas.blog.hu/2011/09/21/gyorsdiagnozis_a_hazai_adopolitikarol

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 14:23:18

@newtehen:
"Az egykulcsos adóval SENKITŐL NEM VETTEK EL.
Az, amiről Te beszélsz, az az adójóváírás kivezetése miatt van. Kéretik nem összemosni. "

Nagyon jól írod, végre valaki jól látja a hiba forrását.

Most képzeld el, hogy az egykulcsos rendszer mellett maradt volna az adójóváírás (ami így tk. már nem is egykulcsos rendszer) - mekkora lenne így a hiány?

tass-tass 2011.10.03. 14:24:08

@Behajtó70:
"kb 2.000,- Ft 1 kg uborka, stb."

A holland uborkát ide adják 200-ért is. Akkor ott is mindenki csaló? Ja és még utaztatják néhány ezer km-t is.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.10.03. 14:26:31

A cikkben foglaltakkal teljes mértékben egyetértek.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 14:29:23

@vitek:

Köszönet ezért a bejegyzésért. Jól szemlélteti, hogy lett volna (most is lenne) alternatíva az adórendszer javítására.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.10.03. 14:34:14

@sterimar:

Az egykulcsos SZJA-t a lehető legjobb időpontban vezették be. A választásokat követő évben így van ideje 2014-re beérni.

Ha 2014-ben vezették volna be, akkor mindenki választási szemfényvesztésnek gondolta volna, és senki sem vette volna komolyan, viszont az ellenzék akkor is ugyanilyen, illetve még nagyobb össztüzet zúdított volna rá.

Az "500 milliárdos lyukat ütött a költségvetésen" szokásos érvre meg az a válasz, hogy magasabb lenne a kulcs 16%-nál, akkor kisebb lett volna ez a "lyuk", de el lehet képzelni akkor mit mondana az ellenzék, amikor már a 16%-os kulcsot is sokallják és azt sem akarják megfizetni.

Fizesse az a 150 000 ember a SZJA-t, akiket a cikk említ, a minimálbér meg legyen adómentes, hadd éljen meg a szürkegazdaság is! Ez ám a szocialista "igazságos" adórendszer!

Csodapók 2011.10.03. 14:37:13

@Roa: "A korábbi SZJA törvény havi kb. 160000 Ft-ban definiálta a luxust. Ez kurvára luxus. Havi 110000 Ft nettó az aztán a luxus. Hát lófaszt."

Ne rám legyél mérges, én nem mondtam semmilyen számot. Nyilván 160e Ft az kevés, de rosszul megválasztott sávok még nem igazolják az egykulcsos adó mindenhatóságát.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.10.03. 14:38:45

@vitek:
"Oszkóék törvénye szerint a sávhatár 2010-re 5 millióra, 2011-re pedig 15 millióra emelkedett volna, ezt a törvényt törölte el a Fidesz."

Választási propaganda törvény. A te szellemi szintedet minősíti, hogy komolyan veszed.

2005-ben is elfogadtak és törvénybe iktattak egy 5 éves adócsökkentési programot. Hogyan is valósult az meg? Pedig ugyanaz a kormány maradt hatalmon 2006 után is.

Nem kunszt a következő kormány kontójára adócsökkentést törvénybe iktatni.

Ez csak politikai trükk, nem tükröz semmiféle valós szándékot.

Pont ugyanannyira valósult volna meg az Oszkó féle adócsökkentés 2011-re, amennyire a Gyurcsány féle adócsökkentés megvalósult 2007-re.

Szóval érvként nagyon gyenge komolytalan választási propagandára hivatkozni.

vitek 2011.10.03. 14:41:11

@Akitlosz: te milyen választási propagandáról beszélsz, mikor Oszkó nem is indult a választásokon?

hackbard.celine 2011.10.03. 14:43:43

A blogger agyába valószínűleg bekötöttek egy szijjártó-implantot.
A memóriazavarosok kedvéért elmondanám, hogy a fidesz mindaddig egykulcs ellenes volt, amíg Lengyelországban ezzel a választási ígérettel nem nyert az ottani polgárinak nevezett alakulat. Az egyszerű szavazatszerzési kampánynak indult akciónak most az egész nemzetgazdaság issza a levét: hatástanulmányok, előzetes elemzések nélkül vezették be, jelen állás szerint többet ártottak vele, mint a "jóléti rendszerváltás".
De vegyük sorra a t. blogger orbitális hazugságait:
"A legfőbb ok, hogy a megadóztatható, tisztességesen fizető alkalmazotti réteget akarja kifacsarni, csakúgy mint az elmúlt 20 évben. Ez krónikus szocialista betegség"
Európában néhány volt szoci állam kivételével MINDENHOL progresszív adórendszer van. Németország (legmagasabb kulcs 45%), Ausztria (legmagasabb kulcs 50%) nem annyira beteg szocialista.
"A baj az adót nem fizetőkkel van, a magukat és alkalmazottaikat hivatalosan minimálbéren tartó cégvezetőkkel, vállalkozókkal és persze az alkalmazottaikkal is"
Nem poénból állnak sorba valós minimálbéres állásokért Borsodban, Zalában, Szabolcsban és még sorolhatnánk. Hazug populista demagógia a minimálbér kérdést így tálalni. Teszem hozzá, hogy a minimálbéres vállalkozó nem jogosult adójóváírásra. Sok kényszervállalkozó van az országban, erről valahogy a minimálbért felemlegetők rendre elfeledkeznek.
"A másik, számszaki ok, hogy a Magyarországon 20 éve bevezetett progresszív adórendszer elavult időközben."
Valóban? Hogy tudott elavulni? És az mégis hogy a fenében lehet, hogy 2,5 millió adózó (ők a blogger szerint csak csalók lehetnek) havi 250e bruttó alatt keres? Nemzetgazdasági szinten a nettó átlagkereset ~124e Ft.
Észre kéne talán venni, hogy pedagógusok, orvosok élnek a létminimum környéki fizetésekből.
A blogger egy fogalmatlan plutokrata, a társadalmi igazságosság vs arányos adórendszer kérdésben a kormányzati mantrát tolja. Mindaddig nem arányos az egykulcsos rendszer, amíg az Alkotmányban rögzített emberi méltóságot sérti a létminimumon megélhetéshez elégtelen bér. Az adójóváírás pl. ezért volt szükséges.
Méltánytalan, hogy egy pedagógus, aki hozzáadott értékben 20-25 jövőbeni informatikus minőségi képzéséért felel a létminimumon keres, ugyanakkor a blogger sérelmezi, hogy a 400 ezret kereső infóstól többet vonnak el. Ezt hívják társadalmi felelősségvállalásnak, a progresszív adórendszertől tud működni a nagy büdös kapitalizmus.

gmihaly@citromail.hu 2011.10.03. 14:52:48

Ha elkapnák az összes adócsaló tökét és kiszabnák rájuk az őket megillető letöltendő büntit, nem férnének el a börtönökben. Már megint egy hatályos törvényi tényállás figyelmen kívül hagyásának "fennforgásával" találjuk szembe magunkat.

ohmyFgod 2011.10.03. 14:52:53

@Crescendo: menj be egy allatklinikara. rontgen, ultrahang, minden vizsgalat kijon 10e alatt... es tisztabbak is sokszor, mint egy emberi rendelo, valamint nincsenek tobb oras varakozasok. Szabad piac szemben egy allami "ingyenes" ellatassal...

OFF
de miért hazudsz ekkorát? :D A macskámnak esés után eltört az elülső két lába és 40 ezer forintba került a 2 napos ellátása, ha operálni kellett volna, akkor mellső lábanként 60 ezret kellett volna fizetni. K*baszott drága. Kb rádköszönnek, 5 ezer forint, megtapogatják, még 3 ezer, stb...

tass-tass 2011.10.03. 14:53:43

@newtehen: "Én kimegyek a kertbe, és leszedem a saját magam megtermeltet... "

Októberben? Nagyon napsütötte helyen laksz :)

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 15:10:22

@hackbard.celine:

Korrekt a bejegyzésed, grat!

"A blogger egy fogalmatlan plutokrata, a társadalmi igazságosság vs arányos adórendszer kérdésben a kormányzati mantrát tolja. "

Társdalami igazságosság? Miket nem merészelsz leírni?

Ahogyan én mások hozzászólásaiból látom (nemcsak ezen a blogon), az egykulcsos adó hívei elfelejtik azt, hogy az adójóváírás megszűnt, illetve előszeretettel emlegetik azt a matematikai összefüggést, miszerint az egykulcsos adórendszerrel mindenki egyforma arányban (értsd: a bérének ugyanakkora részét adóként elvonva) fizet adót - ergo ez igazságos.

További érvként szokott szolgálni, hogy aki többet keres, az nyilván nagyobb értéket állít elő, illetve biztosan sokat tanult, így többet tud, munkaereje többet is ér a munkaerőpiacon.

A társadalmi igazságosság jegyében árnyaljuk ezt a képet egy kicsit.

Ahol mondjuk a férj + a feleség összesen nettó 200e Ft-ot visz haza, az a család vajon milyen szinten él 2 gyerekkel?
Ugyanez mondjuk összesen 500e nettó esetén hogyan fest? (2,5-szörös különbség)

/Nem számolom a gyerekek után igénybe vehető adóalapcsökkentő kedvezmnyt, hiszen ez a magasabb jövedelműeknek kedvez./

Élelmiszert, lakásrezsit leszámítva melyik családnál mennyi pénz marad a többi tényezőre: egészséges szabadidő eltöltés, kultúra, utazás, megtakaírtás?

A két család közül melyiknek nagyobb a közterhekhez való hozzájárulási képessége?

Csendben írom le, az arányos adórendszer nem jelent de facto igazságos adórendszert.

Ugyanakkora kulccsal (adójóváírás nélkül) egyforma az elvont adó mértéke, de nyilván a kiskeresetűnél maradó pénzösszeg kisebb része fordítható fentebb sorolt életminőséget javító dolgokra (már ha egyáltalán marad rá). Míg egy jobban kereső aki a plusz nettó pénzzel most főként hitelt vált ki, megtakarít, de leginkább NEM fogyaszt többet), még terhelhető lenne.

Ezzel nem azt mondom, hogy legyen 40%-os az adóelvonás-plafon, de azt igen, hogy lehetne differenciálni a különböző keresetűek között.
No, ez lenne igazságos.

Mayday 2011.10.03. 15:20:31

a kedves sokkulcsos hivoknek: lehet hogy soknak hangzik hogy az informatikusok is csak 16%-ot adoznak a 400-bol, de azt nem lehet megfizetni, mikor annyit tulorazol hogy az 5 honapos gyereked nem ismer meg.

Ezzel szemben az embergyulolo fold/ado/polg hivatal/gazmuvek/villanymuvek/bkv stb alkalmazottnak miert jarna kisebb adokulcs, amikor csak az elet akadalyozasa a celja??

AnnaKarenina 2011.10.03. 15:21:22

@STX Joe: Tudok számolni, amit ti nem akartok megérteni az a mérték egyenlősége. A példádból is láthatod, hogy hiába fizet az 1 milliós keresetű 160 ezret, a nála maradó az 840 ezer, amíg a 100 ezres keresetűnél az adózás után 84 ezer marad. Ha sok a kiskeresetű, és ez így van, jóval kevesebb az állam adóbevétele, pedig hát el kellene látnia az állami feladatokat ugyanúgy: oktatás, eü., infrastruktúra, stb. Egy egyre szegényedő országban egyáltalán nem jogos, hogy a terhek nagyobb része a kiskeresetűeken van, mert neki sokkal kevesebből kell gazdálkodnia, nem fogja tudni megfizetni a fizetőssé váló állami ellátásokat, vagyis jól magukra lesznek hagyva. Ezalatt a magasabb keresetűek pedig vidáman élvezik a válságot. El kellene olvasni a konzervatív Mellár Tamás interjúját, ami pont arról szól, hogy mennyire hibás elképzelés a gazdaság szempontjából a gazdagok megtámogatása. A kontraszelekcióról már ne is beszéljünk.
hvg.hu/gazdasag/20110826_mellar_tamas_magyar_nemzet_gdp

VT Man 2011.10.03. 15:23:12

@Zébácsi:
"Ugyanakkora kulccsal (adójóváírás nélkül) egyforma az elvont adó mértéke, de nyilván a kiskeresetűnél maradó pénzösszeg kisebb része fordítható fentebb sorolt életminőséget javító dolgokra (már ha egyáltalán marad rá). Míg egy jobban kereső aki a plusz nettó pénzzel most főként hitelt vált ki, megtakarít, de leginkább NEM fogyaszt többet), még terhelhető lenne."

Ez a tipikus szemét szoci gondolkozás.

Adózztassuk még a parasztot, hisz bírja ő!

Minek neki Skoda vagy VW autó, miért nem jó neki is a Suzuki, mint a csóróknak! A szemét burzsuj! Nem sül ki a képe Opel Astra-ban ülni!

sárkányfő 2011.10.03. 15:23:33

@poszt:
gratula a szerzőnek, szépen egyenlőség jelet tett az adócsaló, kamu minimálbéres vállalkozók, és a valóban mini.bérért gályázó -éhező százezrek között.
A tesco-pénztárosok, árufeltöltők, melósok, textilipari, faipai munkások, kezdő pedagógusok, gyári munkások, buszsofőrök és targoncakezelőket szépen összemosta a csalókkal, ügyes, nagyon ügyes.

Az a totális közöny, leszarás, néha szívtelen szegénye-ellenesség (megérdemli, fagyjon meg télen) ami sugárzik némely gyökér posztból, egyszerűen undorító.

VT Man 2011.10.03. 15:25:32

@AnnaKarenina:
"El kellene olvasni a konzervatív Mellár Tamás interjúját, ami pont arról szól, hogy mennyire hibás elképzelés a gazdaság szempontjából a gazdagok megtámogatása."

A gazdagok? Normális vagy? Bruttó 200-300 ezer keresettel te gazdagnak mersz nevezni embereket?

Csak azért, mert nekik nem csak a "Tesco sajátmárkás" tejfölre tellik!?

Tudod kik a gazdagok? Akik havi 1-2 millió felett keresnek, "nettó".
Csak egy gond van, ők nem bérként kapják ezt az összeget, így nem fizetnek egy buznyák SZJA-t sem! (Sőt, TB-t sem.)

Mondjuk ki: magyarországon a gazdagokat nem érinti se az SZJA emelés, se az SZJA csökkentés.

Úgyhogy szálljunk már le a szar dumáról!

VT Man 2011.10.03. 15:27:08

@hackbard.celine:
"Nem poénból állnak sorba valós minimálbéres állásokért Borsodban, Zalában, Szabolcsban és még sorolhatnánk. Hazug populista demagógia a minimálbér kérdést így tálalni."

Most volt KSH adat:

1,3 millió minimálbéres (vagy kevesebbet kereső) van Magyarországon ma.

1,3 millió!

Ennek 2/3-a vállalkozó (egyéni, Bt, stb.).

Nzoltan 2011.10.03. 15:27:35

A nagy vita hevében nekem az jön le, hogy a sok kulcsos tábor a tehetetlenségét vagy lúzerségét akarja leverni az egykulcsos táboron. Azért elmondom, hogy van élet a minimálbér fölött is. Csak meg kellene próbálni. Mindenki a maga tehetségének a kovácsa.
(Most tekintsünk el a győzike féle adócsalóktól. Tételezzük fel, hogy mindenki becsületes)

AnnaKarenina 2011.10.03. 15:35:04

@STX Joe: Kár volt veled szóba állni, nem olvasol, nem vitatkozol jól. Ha az első bejegyzésemet megnézted volna jól, amire különben írtál nekem, láthatnád, hogy azt írtam, most az egykulcsossal azok is megszívják akik a hatalmas, 130 ezer nettót keresik meg havonta. Tehát nem erről írtam. Nem ismered különösebben az előző adózási struktúrát sem: ott elég magasan volt megszabva az a határ, amelytől a jövedelemnek afeletti része magasabb adókulccsal adózott.

AnnaKarenina 2011.10.03. 15:37:54

Mellár Tamás:
Élesen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját a Magyar Nemzetben megjelent írásában Mellár Tamás, a konzervatív oldal szellemi holdudvarához sorolható közgazdász, a Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke és a Fidesz-közeli Századvég Gazdaságkutató Zrt. volt kutatási igazgatója, aki szerint azonnali radikális gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. A közgazdász az egykulcsos személyi jövedelemadó elvetését, a progresszív adózást és a vagyonadó bevezetését szorgalmazza. A frankhiteleseknek létrehozott árfolyamgát Mellár szerint biztosan kudarc lesz.
A fogyasztás a középosztály 2006 utáni megroggyanása, eladósodása, tartalékai felélése miatt csökkent - írja Mellár, aki a középosztály megerősítését a sikeres felzárkózás zálogának tartja, szerine azonban a kormány intézkedései ezzel szemben kétpólúsúvá, gazdagokra és szegényekre bontották a társadalmat. A közgazdász az egykulcsos személyi jövedelemadó elvetését, a progresszív adózás újbóli bevezetését szorgalmazza (példaként a háromkulcsos, 0,16,32 százalékos rendszert hozza), amely az átlagos jövedelműeket segítené. Szükségesnek látja továbbá a vagyonadó bevezetését.
:)

misztikus alfahím 2011.10.03. 15:37:55

A "fizessenek többet a gazdagok" mantra híveinek megemlíteném, hogy az egykulcsos SZJA rendszerben a "gazdag" többet fizet. Az állam abszolút értékben költ el x Ft-ot az utakra, az egészségügyre, aki 200K után adózik, az kevesebbel járul hozzá ehhez, mint az aki 2000K után teszi, pedig mindketten ugyanazon úton járnak, és mindketten ugyanazt az eü. ellátást kapják. Sőt a 2000K jövedelmű sok esetben a nettó jövedelméből fedezi a magán eü. ellátását, tehát úgy fizet az eü. rendszerbe, hogy igénybe sem veszi.

Az egykulcsos adó tehát igazságos, csak sokaknak pont az a baj, hogy nem igazságot akarnak, hanem szimplán "fizessenek a gazdagok helyettem is". Dögöljön meg a szomszéd tehene is, avagy nem felemelkedni akarok, hanem magammal rántani mást is.

A minimálbér, adójóváírás, 0 adózás szociális kérdésekre szintén lenne egy igen egyszerű megoldás, mégpedig a NegatívEgykulcsosAdórendszer

Ennek az a lényege, hogy egy adókulcs van minden jövedelem esetén, nincs semmi jóváírás, sem progresszió. Viszont az állam megállapít egy minimális 1 főre jutó adózó jövedelmet, felnőttre mondjuk 60E, gyerekre vetítve 20E. Ha egy családban van két gyerek és két kereső és a szülők összjövedelme 200E akkor a 200E - (60+60+20+20) = 40E * adókulcs az adójuk.
Ott jön be a negatív rész, hogy előfordulhat ugyanilyen keresetű családnál 5 gyerek és akkor már -20E * adókulcs az adójuk, amit megkapnak az államtól.

Ja és ez nem segély, hanem negatív adókulcs, tehát az tudja igénybe venni, aki dolgozik és adót fizet. Ha fenti példában egyik szülő sem dolgozik és van 5 gyerekük, akkor nem érvényes a negatív adókulcs, hiszen nincs miből levonni. Remélem érthető.

No szóval szerintem ez a rendszer nem lenne rossz.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 15:41:27

@STX Joe:

"Ez a tipikus szemét szoci gondolkozás."

Ezek szerint az euro-atlanti jóléti államok többsége (ahol progresszív adózás van) szemét és szocialsita. Bravo.

Egyébként köszönöm a jelzőket, de nem vagyok sem szemét, sem pedig szoci fan. Ráadásul igen jól jártam az egykulcsos szja-val, tehát nem alulról szagolom az eseményeket.

Neked is leírom:
Egykulcsos adó - nem egyenlő az igazságos rendszerrel.
Progresszív adó - nem egyenlő a szemét, kizsigerelő rendszerrel.

Ráadásul jövőre pont, hogy egy szolidaritási adórészt tervez a kormány bevezetni (bizonyos bruttó bér felett). Ez az egykulcsos adórendszer buktáját jelenti, hiszen így kvázi két sáv jön létre.

Ezek szerint a kormány is szemét és szoci???

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 15:47:15

@misztikus alfahím:

Tetszik, amit leírtál és felvázoltál.

Ez viszont már nem egykulcsos adórendszer, hanem egy családszerkezet és családtagok számán alapuló (progresszív/degresszív) adózási rend.
Tulajdonképpen megérkeztünk a kiindulási ponthoz -az egykulcsos nem igazságos, csak jövedelemarányos.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 15:52:36

@Nzoltan:

"a sok kulcsos tábor a tehetetlenségét vagy lúzerségét akarja leverni az egykulcsos táboron."

Kedves druszám!

Jelen állapot szerint a magyar átlagkereset többszörösét viszem haza, így nyertese vagyok az új szja szabályoknak. Terminológiád szerint tehát nem vagyok lúzer, mégis a többkulcsos adórendszer híve vagyok.
Hogy miért, azt eddigi hozzászólásaimból kiolvashatod, nem írom le újra.
Hozzá kell tennem, sok ismerősöm hasonló helyzetben ugyanígy gondolja.

hackbard.celine 2011.10.03. 15:57:09

@Zébácsi:
Kis kronológia:
Matolcsy a 2007-es lengyel kampány kapcsán több cikket jegyez a polgári szemlében "egyedül maradunk?" címmel az egykulcsos kapcsán. A lényeg itt van:
"Lengyelországban OLYAN PÁRTOK KERÜLNEK HATALOMRA, AMELYEK AZ EGYKULCSOS ADÓRENDSZER BEVEZETÉSÉVEL KAMPÁNYOLTAK, illetve a választások után megerősítették ezen szándékukat. Ezzel a régióban gyakorlatilag Magyarország
maradt az egyetlen olyan ország, amelyikben a személyi jövedelemadó
"egykulcsosítása", illetve ennek megfelelően az szja, társasági adó és az áfa kulcsainak közelítése nem szerepel a tervekben."
Az egykulcsos egyértelműen egy üres kampányfogás volt, arcvesztés nélkül nem nagyon lehetett volna belőle kihátrálni, ráadásul a fidesz parlamenti frakciónak négy év alatt 1 Mrd Ft nettó többletet jelentett, szóval nem is volt szándék.
A magyar egykulcsosítás végül kicsit csálén így sikerült: SZJA 16%, nyereségadó 10% (500 millióig, tehát progresszív), ÁFA 25 (27)%. Semmi köze a régiós egykulcsoshoz.
Matolcsy ezt írta a következő cikkében (2007 október) :
"Az egykulcsos rendszerekről egyébként nem egyöntetű a szakma álláspontja. Az
alacsonyabb marginális adókulcsok ADÓMORÁL JAVÍTÓ HATÁSÁRA IGAZÁN PLASZTIKUS BIZONYÍTÉKOT MÉG NEM SIKERÜLT TALÁLNI - igaz, cáfolni sem tudta senki meggyőzően. Az alacsonyabb határadókulcsok elvileg növelik a munkakínálatot, ami a megnövekedett adóalapban testesül meg. A rugalmasság mértékét illetően azonban nagyon eltérő eredmények születtek, a legtöbb tapasztalat szerint adóbevétel-növekedésre biztosan nem kell számítani."
Ez is kicsit eltér a blogger fenti fejtegetéseitől.
Varga Mihály 2008.04.08 (index.hu)
"Az éremnek két oldala van, nemcsak szép része. Az egykulcsos adó azt is jelenti, hogy a mai helyzethez képest jövedelemátcsoportosítást hajt végre a szegényebbek kárára és a jómódúabbak javára, az egykulcsos adó a magasabb jövedelműeknek kedvező. Kérdés, hogy akarjuk-e a jövedelemkülönbségek növekedését. "
Azaz tudták, hogy sok vesztese lesz az SZJA rendszernek.
2009.09.26. (hvg/MTI)
"A költségvetési kiadások kontrollja és 45 százalékos GDP újraelosztási arány mellett bevezethető az egykulcsos adó, amelynek már alacsonyabbnak kell lennie a Fidesz-kormány által tervezett 21-22 százaléknál – jelentette ki Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, volt pénzügyminiszter, a 47. közgazdász vándorgyűlésen szombaton Zalakaroson."
A többegykulcsos rendszer továbbra sem fér el egy söralátéten, ez az ígéret is ugrott: erről is hazudtak, ennyi.

hackbard.celine 2011.10.03. 16:07:15

@STX Joe: szerintem tévedsz, kb. 1,3 millióan az éves bruttó 1500000 alatt keresők vannak. Oszd vissza: havi 125000 Ft, nem a minimálbér (az havi bruttó 78000 Ft).

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 16:12:22

@hackbard.celine:

Köszönöm igen érdekes és sokat eláruló összeállításodat!

Csak azt nem tudom, hogy fenti tényeket, illetve az ismert gazdasági eredményeket, kereseti különbségeket látva mindezt sokan miért képesek megérteni?

hackbard.celine 2011.10.03. 16:13:26

@misztikus alfahím: a minimálbér adójóváírással számolt 60600 nettója az államban 40e Ft adó és járulékbevételt jelent, mert a munkáltatónak összességében 100230 Ft-ba kerül. Az önfoglalkoztatók (egyéni vállalkozó, Bt. beltag, Kft. vezető) nem jogosultak adójóváírásra, utánuk közel 50e Ft megy a közös kasszába. Szakképzettséget igénylő munka után nem a 78000 Ft alapján számolódik a járulék sem, szóval ha valaki után éves 600000 Ft kerül be a kasszába azt ugyan már ne tessék adócsalónak hívni.
Amikor a szakitól nem kérsz számlát egy csempézés vagy vízszerelés után, na ott megy el a pénz, nem a minimálbéreseken.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.10.03. 16:16:19

@vitek:

De a pártja, amelynek a kormányában tag volt indult.

Ha nem indult a választásokon akkor ráadásul még komolytalanabb volt a következő kormány kontójára felelőtlenül ígérgetni.

Könnyedén lehet ma bármilyen törvényt hozni a 2015-ös adókról.

El lehet törölni például az összes adót.

Ha elhiszik a választók, akkor hurrá, újabb 4 év a hatalomban, ha meg nem, akkor lehet majd szidni az új kormányt, hogy ők törölték el a törvényt.

Vicc Oszkó féle 2011-es adótörvényre hivatkozni, pont annyira valósult volna meg, mint a 2005-ös adócsökkentési törvény 2007-ben.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.10.03. 16:20:05

@hackbard.celine:

"Észre kéne talán venni, hogy pedagógusok, orvosok élnek a létminimum környéki fizetésekből."

S ez mit jelent? Sok az adó, vagy kevés a bér?

Szerintem inkább ez utóbbi.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 16:30:45

@Akitlosz:

Nem is tudtam, hogy Oszkó Péter tagja az Mszp-nek.

Az, hogy szakértőként tagja volt az MSzP kormánynak, nem jelenti, hogy felelőtlenül ígérgetett volna.

Ha olvasod OP blogját, akkor láthatod, hogy ma sem mond nagyon mást, mint akkor.
Konzekvens és véleményem szerint Matolcsynál sokkal nagyobb tudású közgazdász - kettejük közt galaktikus távolság van - a Millenium Falcon sem lenne elég, hogy MGY utolérje őt.

Úgy vélem, hogy Oszkó koncepciója tartható lenne, míg a mostani adórendszer ezer sebből vérzik - próbálják is ragtapaszozni 2012-re, de ez sajnos nem lesz elég. nem tudom, ki lesz korményon 2014-től, de elég lepukkant és cseppet sem kisebb adósságállománnyal rendelkező országot fog örökölni a Fidesztől.

Még valami: ha úgy adódna, hogy nem fidesz és nem mszp kormány lesz (remélem, egyik sem), de annak OP lesz a pénzügyminisztere, akkor vajon kire fog mutogatni majd a fidesz és a fidesz szimpatizánsai?
Ki lesz a következő ellenség?

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.03. 16:42:22

@Akitlosz:
"S ez mit jelent? Sok az adó, vagy kevés a bér?

Szerintem inkább ez utóbbi."

Szerintem mindkettőt jelenti.
Adót lehet csökkenteni (illetve differenciáltan meghatározni), de bért emelni jelen állapot szerint csak hitelből tudna a kormány.

Ha megtenné és jelentősen emelné a közalkalmazottak bérét (amivel végre emelné a tanári, egészségügyi pálya rangját, megbecsülését), akkor állmadósságot növelne.

/Ezt legutóbb MP kormánya tette hitelből, betartva választási ígéretét (megnyert választás okán erre volt felhatalmazása is!) - most ezeknek ellen az országot eladósító miniszterelnökök fejére olvassa bűneiket a fidesz (GyF és MP). Teszem hozzá, joggal, bár Medgyessynek felhatalmáza voltés a fidesz is megszavazta a törvényt, ne feledjük!/

Kétségtelen tehát, hogy a kormánynak kicsi a mozgástere, egyedül a adórendszerrel tudna kicsit javítani a társadalmi igazságosságon.
De nem teszi, e helyett elitista adórendszert alkalmaz, amiről korábban tudta is, hogy milyen hatású lesz.

Ez több, mint bűn: hiba.

Ide új gondolkodás kell, mert a mszp és a fidesz politikája már megbukott, illetve masszívan bukásra áll.

vitek 2011.10.03. 17:02:40

@Akitlosz: nem volt pártja, most sincs. Oszkóék kormányának pont az volt a lényege, hogy párton kívüliek voltak, és ezért nem kellett figyelembe venniük a közvélemény-kutatási eredményeket, szakmai oldalról vizsgálták a kérdéseket. Oszkó minisztersége előtt a Reformszövetség tagja volt, ha mindenképpen választási ígéret analógiát akarsz keresni, akkor az ott kidolgozott szakmai javaslatokat tekintheted annak, azokat pedig követte. Nem látom tehát, hogy milyen alapon nevezed hiteltelennek, eddig egyetlen érvet sem tudtál ennek alátámasztására elmondani.

Szerintem te összekevered Orbánnal, ő mondta azt, hogy ne figyeljünk arra amit a megválasztásáért mond. Az ilyen viselkedés hataloméhségből fakad, én ezt Oszkón nem látom. Látok ezzel szemben szakértelmet, és a hazája sorsa iránt érzett felelősségtudatot.

Mr. Waszabi 2011.10.03. 17:34:13

@snorbi: ezt a "többet" értelmezni kéne sztem.
Aki 100at leres, 16-ot fizet, aki 200-at, az 32-t, aki meg 1millát, az 160-at. Többet fizet tehát, arányosan, aki többet keres, miközben ugyanazt az orvosi, iskolai ellátást kapja, nem drágább orvost, drágább tanárt a gyerekének.

Crescendo 2011.10.03. 17:46:47

@AnnaKarenina: "konzervatív oldal" - maradjunk inkabb egy nagyon baloldali, erosen a szocializmusba hajlo embernel.
Mind a narancsos, mind a voros, mind a jobbikus szocialistak kiabalnak, hogy a az atlagnal kicsit jobban keresoknek nem kell 10 honapot dolgoznia a "kozjo" erdekeben, hanem mar csak olyan 8 korul...
Mikozben a milliardosok tolunk porneptol teljesen eluto eletet elik. Vegul is ilyen berendezkedesre mar volt pelda...
Ezek a nagyon okos emberek ott fognak elbukni, hogy azt a munkat, amit szet akarnak osztani, el is kell vegezni. Egy excel tabla nem fogja... Ha meg a dolgozok tomegesen elmennek kulfoldre, vagy inaktivva valnak ures lesz a kassza. Azt meg barmilyen adokulccsal osztod mindig is nullat kapsz. :)

Crescendo 2011.10.03. 17:51:07

@ohmyFgod: rossz helyen jartal szerintem... az en nagytestu kutyamnal komplett hasi ultrahang, aramlasvizsgalat, mindennel, 15p varakozassal (bejelentes nelkul az elozo pacienset meg kellett varni) volt 8e Ft. Kb. 40 percet vett igenybe.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.10.03. 18:28:10

@kaes: Ha 100 ft adóból levonsz 20-at amit nem fizetsz be, mert az neked lakás ideálod, akkor marad 80. Akkor a fennmaradó 20 ft mi?! Értékteremtés?! Nem kieső bevétel?!
Nézd nem akarlak megbántani, és érdemeid elismerése mellett, de értékteremtésre nem lehet pénzügyeket alapozni. Téged se érdekel fizetésnapon hogy a munkáltatód értéket teremt vagy sem, hanem az, hogy fizessen minél többet.

Riz Ottó 2011.10.03. 22:06:49

@AnnaKarenina: igazad van, de nemcsak a minimálbéres meg az egymillás van. Van olyan, aki mondjuk 450-500 e bruttót keres, tanult, gürizik, túlórázik és nem luxusnyaral és luxusszórakozik, hanem pl. lakásra gyűjt ezerrel, mert egyrészt a szülei nem tudnak a segge alá pakolni, másrészt családot akar alapítani. Mégpedig úgy akar családot alapítani, hogy nem a megélhetési gyerekgyártásra játszik, hanem végiggondolja, hogy majd szeretné megfelelően taníttani, ellátni, ergo nem szül bele a vakvilágba a semmire.

Erre a rétegre (többnyire diplomás, alkalmazott értelmiségi, aki nem azért tanult és képezte magát, hogy nettó 5 Ft-tal keressen többet, mint egy eladó a plázás butikban) miért nem gondol senki? Ezt miért kell mindig visszahúzni?

Tényleg bruttó 202 eFt felett gazdag valaki?

teisfiambluetooth 2011.10.03. 23:37:51

@hackbard.celine:

ööö ezt miért is nekem címezted?

Nzoltan 2011.10.04. 08:04:45

@Zébácsi: És mit vársz tőlem? Sirassam a minimálbéreseket?
Volt olyan időszak hogy havi közel egymilliót adóztam, közben meg ennek az összegnek a felét sem vittem haza. És akkor miért nem sírtak értem a minimálbéresek? Ugyan már ! Minden választó a saját érdekeit kell hogy nézze. Akkor lesz igazságos a demokrácia. Az, hogy utána a megmaradt jövedelmemből hova, milyen segélyszervezetnek osztok, az meg már az én dolgom.

Amúgy én is nyertese lenné a rendszernek, de EVÁ-s és EKHO-s alkalmazottként nem igazán érint. Így is havi szinten a minimálbér többszörösét dobom be egy iolyan rendszerbe, ahonnan még semmit nem vettem ki. De hagy ne tapsoljak már egy igazságtalan kizsákmányoló túladóztató rendszerért. Nem az adó kevés, hanem a kiadás sok.

És igen, mindenki a maga szerencséjének a kovácsa. Mindenkinek magának kell megoldani és képviselni a saját problémáját. Én nem tartozom senkinek. Én az elmúlt évek vesztesei közé tartoztam adózás szempontjából. Persze most nem, de ehhez lépnem kellett és áldozatokat is kell vállalnom (öngondoskodás).
Mindenki választhat, de úgy látszik sokaknak jobb a langymeleg húgylében ücsörögni, mint tisztavizet önteni a pohárba és szemléletet váltani.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.04. 09:21:51

@Nzoltan: "Minden választó a saját érdekeit kell hogy nézze. Akkor lesz igazságos a demokrácia."

Ez azért csak részben igaz! Vannak kevésbé jó érdek érvényesítő csoportok is, akikkel szintén kell foglalkozni!

"mindenki a maga szerencséjének a kovácsa"
Ez tipikusan individualista álláspont. Egy társadalom nem épülhet csupa önérdek érvényesítőre, mert úgy jár mint Magyarország. Tipikus példája ennek, ahogy mi közlekedünk. Borzalom! Bár én látok némi lassú fejlődést is.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.04. 11:05:08

@Nzoltan:

Köszönöm válaszod, és igen, értem, amit mondasz, elfogadom, ha így látod a dolgot.
Azt azonban tudnod kell, hogy konkrét és minden esetben érvényes igazság nincs. Másrészt nem várok tőled semmi egyebet, csak annyit, hogy fogadd el azt alapvetést, hogy a társadalom akkor működik jól, ha létrejön a szinergia. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a nagy egész többnek kell, hogy legyen, mint az egyedek számának összessége, vagyis 10millió ember többet kell, hogy jelentsen, mint 10millió szorozva egy fővel.

A minimálbéresek nem sírtak miattad? Te vajon sírtál miattuk?
Sokan vannak, akik valóban képességeik hiánya miatt kényszerülnek ilyen munka végzésére, de sokan vannak azok is, akik ha megfeszülnek, sem tudnak többet hazavinni, mert olyan iparágban, lakóhelyen élnek, ahol nem kapnak több fizetést.
Egy egész ország nem lehet bróker, jól menő ügyvéd, ker.igazgató vagy sztárorvos. Valakinek el kell vinnie a házad elől a szemetet, ki kell adnia neked a moziban a jegyet, tanítania kell a gyerekedet. Az ő munkájuk utáni bér sok esetben köszönő viszonyban sincs azzal, mint amit maga a munka társadalmi szempontból ér.
Egy takarító nyilván nem keres sokat, le is nézik, de lenne ám felzúdulás az irodaházakban, orvosi rendelőkben, ha senki sem vinné el hetekig a szemetet.
Közgazdasági fogalom, hogy a munkabér jelzi a munka értékét – ez szűken vett definíció, és nem is igaz teljesen. Az a tanító, aki megszerettette velem a könyveket, a matekot, akinek köszönhetem azt, hogy iskoláimat kiváló eredménnyel végeztem, biztosan nem kapta meg azt a bérszintet, mint amit szerintem érdemelt volna (hiszen nélküle lehet, most én is utcaseprő lennék).
Vannak ragyogó képességű, tanár ismerőseim, akik a tanév végére cérnavékony idegekkel rendelkeznek és messze nincsenek megfizetve. Ők szerinted hogyan tudnak többet keresni? Magánórákat adnak, így élnek meg, de még így sem visznek haza annyit, mint te vagy én, és a szabadidejük is a nullához konvergál. Öngondoskodás? Miből, mikor a nettó bére elmegy élelemre, rezsire, meg a gyerekekre?
Hozzá kell tennem, aki sokat keres, sem biztos, hogy meg is érdemli azt: volt olyan főnököm, aki nem tudott árrést számolni, nehezen értette meg, hogy a 25% áfa az miért csak 20% áfatartalom (kínos volt a szitu, mikor már-már szájbarágósan levezettük neki): jókor volt jó helyen, valami hozzá hasonló idióta őt ültette a bőrszékbe. Mire kibukott, hogy sík hülye, több év telt el, de addig súlyos milliókat markolt fel a semmiért. Persze arca volt, most is biztos valami zsíros állásban csücsül, miközben nála okosabb és felkészültebb ismerőseim hozzá képest fillérekért végeznek 10szer komolyabb szakmai munkát.
Ne ess abba a fogalmi hibába, mint Lázár János!

Még semmit nem vettél ki a rendszerből? Ebben tévedsz. Amikor iskolába jártál, amikor a metróra ülsz, amikor a hivatalban intézed ügyes-bajos dolgaid, mindig használod a befizetett adókból fenntartott alrendszereket, a tűzoltó kimegy, ha baj van az utcátokban és a rendőr is intézkedik, ha szükség van rá. Ha esetleg rosszul vagy, kimegy érted a mentő, bevisz a kórházba, ahol ellátnak, bekötözik sebeid (sose legyen így, persze). Ezeket a rendszereket fenn kell tartani, ami pénzbe kerül (rendelkezésre állás költségei).

Ha valaki 5-ször annyit keres, mint egy minimálbéres, akkor nem esne nehezére kicsivel (nem 5-ször!) többet tennie a közösbe? – ezt hívnák úgy, hogy képességei szerinti közteherviselés. Ebbe senki sem rokkanna bele és szociális szempontból jót tenne a közhangulatnak. Most ugye az van, hogy a jól keresők többlet nettó bérét a rosszul keresőktől veszik el.
Korábban tehát a jól keresők relatív többet adóztak (ami értelmezhető úgy is, hogy most állt be a rend, mert nincsenek büntetve) De szerintem ez téves megközelítés. Nem gondolom, hogy a korábbi progresszív sávok jók voltak, mert túlzó volt a lépcsők közti rés, de mondjuk egy 15-20-25-30 %-os (vagy hasonló) rendszer működőképes lenne. Mindenki fizetne, mindenki képessége szerint fizetne, nőne a fogyasztás és nem lenne lyuk a költségvetésben.

/A korábbi minimálbéres után is fizetett munkáltatója adót, így az a sokat hangoztatott buta hazugság, hogy a minimálbéres csak potyautas, erős csúsztatás volt csupán./

Az egykulcsos adó megbukott (ráadásul nem igazságos). Nem véletlen, hogy jövőre egy szolidaritási adómérték bevezetését tervezi a kormány, amit bizonyos bér felett kereső adózók fizetnének meg – tehát máris nem hívhatjuk majd az adórendszert egykulcsosnak, ami mutatja, hogy ez az egész illúzió csupán.
Az ország mostani viszonyai nem engedik meg, hogy egykulcsos adó legyen és ezzel együtt ne legyen adójóváírás (nem a családira gondolok, de ugye az is a jól keresők gyerekeit támogatja jobban). Elitista rendszer ez, s mint ilyen, nem igazságos.

Ne dőlj be a fidesz demagóg kamunikációjának!

Szép napot!

botrányostaláros 2011.10.05. 07:21:43

Közalkalmazott vagyok és teljesen mindegy,h hova tologatják az adósávokat,minden intézkedéssel rólunk húznak le egy bőrt. Tök jó,mert az állam a közalkalmazottakkal előre számolhat,hiszen pontosan tudják,h mennyit viszünk haza, mennyien vagyunk, és mennyien leszünk (leépítés kezdődik megint). Engem simán lehetne ösztönözni,de nyolc óránál többet a m.helyemen nem tudok dolgozni,ha megfeszülök se.Még az a szerencse,h hivatásként űzöm a foglalkozásom,szóval már a főiskolán tudtam,h mire számíthatok. Jövőre az adójóváírást is lecsökkentik,a járulékokat emelik. De én a végsőkig kitartok:)

pierre81 2011.10.16. 19:04:26

Azon nem csodálkozom, ha az az adózó, aki eddig elérte azt a sávot, ami felett a magasabb adókulcs szerint adózott, adójóváírásra pedig nem volt jogosult; nos ő természetesen védi az egykulcsos adó rendszerét. Persze amíg több adót fizetett, addig is nettóban a többszörösét kereste meg annak, ami mondjuk egy 37 éve dolgozó pedagógus. Senki sem a saját pénze ellensége. De miért ne legyen felháborodva az a réteg, aki most azt látja, hogy a magas jövedelműek idén akár 100.000-ekkel többet visznek haza, és tőlük meg még adójóváírást is elveszik. No jó, majd jön a bérkompenzáció! Engem az sem nyugtat meg, hogy a nettó bérem nem fog csökkenni a tavalyihoz képest.
Valóban igaz, hogy az adó nagy részét a magasabb adókulcs szerint adózók fizették meg, mondjuk volt miből és így sem haltak éhen. De a közalkalmazott, meg a gyári munkás is adózott. Az adócsalásokért bizonyára nem ők a felelősek, most mégis rosszabbul járnak, vagy legalábbis nem jobban. Azt meg el kellene felejteni, hogy a több munkáért több pénz elv igazságos az adópolitikában. Szerintem Gizike, aki csirkefeldolgozóban dolgozik, legalább annyira elfárad, legalább annyit gürcöl, mint pl. egy informatikus 800.000 bruttóval. Sőt, utóbbinak talán a munkakörülményei is jobbak és magasabb adókulcs mellett is jobbat fog vacsorázni munka után, mint Gizike, aki parizeren, meg paprikás krumplin él.
Ok, tök rossz, hogy léteznek adócsalók. Bár az az érzésem, hogy nem a Gizikék a bűnösök.
Ne álmodjunk egy olyan világról, ahol egy adócsökkentéssel(?) megoldanánk az adócsalás problémakörét. Aki eddig megtette, ezután is megteszi.
Ja és ha Oszkóval van bajod: szerinted ő nem járna rosszabbul, ha visszavezetnék a több kulcsos adórendszert? Persze biztos nem, mert adócsalással megoldaná.
Érdekelne, hogy miért éppen Te írtad ezt a posztot, mert nem hiszem, hogy a jobb oldalhoz húznál. Talán semmilyen oldalra sem húzol? Nem baj, kellenek az álomépítő civil filozófusok is, akik ilyen szépen össze tudják szedni a gondolataikat, mert ez egyébként nem rossz írás.

Peter Pen 2011.10.16. 21:20:58

@pierre81: a kommunizmus 1990-ben véget ért. Azóta egyre inkább magára utalt az adófizető. Ebben benne van az is, hogy maga választja az ember, mit dolgozik. Tanulni is befektetés. Lehet a csirkefeldolgozóban is dolgozni, meg lehet tanulni is, hogy többet keressen valaki. Senki nem született sehová ebben a társadalomban, kivéve a gazdag vállalkozók gyerekeit, de ez nem a többség, így ambíció és egyéni invesztálás, fáradtság kérdése, ki, mit tanult és dolgozik. Legalább is az elmúlt 20 évet tekintve. Ezért kommunista duma, hogy Gizike is elfárad a csirkepucolásban, ezért neki is jár havi 500 ezer. Annyi jár, amennyit fizetnek érte, amilyen a kereslet. Rá kéne ébredni végre. Piacgazdaság van, ahhoz csatlakoztunk a rendszerváltással. Jobban akartak élni az emberek, nem egyenfizuból, egyen életet, egyen trabantot, hanem egyéni teljesítőképességük függvényében. Gizike nem irigykedett 40% adót fizetni 20 éven át, nem reklamált, amikor mások azt fizették, és nem is nagyon igyekezett 800 ezret keresni (egyébként nem tudom honnan vetted , mert kb a fele reális mondjuk a pénzügyi szektorban). Fel kéne ébredni végre, hogy nem tanulni, nem megküzdeni a jobb keresetért, nos az nem eredményez jobb kerestet. Ilyen a valóság. Mással fizettetni a magunk kényelmességét, az kommunizmus, akár tetszik, akár nem.

Peter Pen 2011.10.16. 21:42:01

@pierre81: ha már ennyire valóságosan fogod fel az adófizetést: egy havi 100ezret kereső ember nem fizeti meg egy esetleges kisebb műtét kórházi költségeit sem saját maga után, sem az gyermeke iskoláztatási költségeit. Magától értetődik, hogy ezért kell ambiciózusabb embereknek jóval több adót és járulékot fizetniük? Aztán miért? Mert a kis keresetűeknek ez a jó?
De ez egy dolog. A valóság az, hogy elég kevés az olyan kis keresetű, aki nem egészíti ki legális keresményét feketén, másodállásban. Ezen felül - bár nem ő tehet róla - a gyakorlat az, hogy bejelentik minimálbérre és jóval többet kap zsebbe. De a közterheket mások fizteik helyette, és amikor kürházba kerül, nem reklamál, hogy elnézést, én fizetni szeretnék, mert egyébként nem szoktam.
Támogatnám inkább a privát betegbiztosítást, mint ömerikában. Mindenki eldöntheti, mennyit fordít erre, aztán, ha alul taksálta, nem nyert. Köthetne a jövedelmétől függetlenül kisebb vagy nagyobb fedezetű egészségbiztosítást, a kórházban meg nem volna hála pénz, mert mindenki megkapná a tisztes fizetségét a biztosítótól. De ez ügyben is kurva nagy hazugsággyár működik, épp azért, mert Magyarországon az adófizetési morál közelít a zéróhoz. Még mindig kommunizmusban gondolkodnak az emberek, hogy majd valaki fizet helyettük. Hát erről kéne leszokni és felelősen gondolkodni, miszerint a közös terheket is mindenkinek állnia kell, nincs ingyen ebéd. De jellemző, hogy azok reklamálnak most, akik az elmúlt 20 évben jól éltek mások befizetéseiből.
Ez a valóság. El kell dönteni, hogy kommunizmust akarunk vagy kapitalizmust. Mindkettőnek van előnye és hátránya is. Az azonban nem megy, hogy a társadalom egyik fele felveszi a kesztyűt az élet kihívásaival szemben, a másik fele meg élősködik. Ha a kommunizmust választjuk, ahol mindenki fizet a keresménye mértékében, progresszíven, ahogy 87-ben ezt bevezették, rendben. Akkor viszont én is kérem vissza a 10 Ftos kenyeret meg a 20 Ft-os Kőbányait, értesz, ugye? Egy seggel két lovat nem lehet megülni, az nem megy, hogy nem fizet az emberek többsége adót és járulékot és közben reklamál, hogy miért magasak az adók, miért nem élhet úgy, mint nyugaton. Ott is lassan emelkedett az életszínvonal, évtizedekbe tellett, nem kettőbe.

Mr. Waszabi 2011.10.16. 21:53:08

@pierre81: az igazságosság, arányosság nem bal- vagy jobboldal kérdése.
Itt az elmúlt 20 évben a legtöbb ember igyekezett megúszni a közterheket, ez magyar mentalistás a komcsi érából: a közös lopható, nincs gazdája. Nekem meg tele van a tököm azzal, hogy mások ilyetén hozzáállása miatt tejeltem az elmúlt 15 évben 36-40% adót. Lett volna jobb helye is, és félreértés ne essék: senki nem tanult helyettem, nem keresett jobb munkát, lehetőséget helyettem és nem is dolgozott helyettem. Ezt nekem kellett, más meg a maga szerencséjét kovácsolta. Rendben. De akkor mire is tart igényt most, hogy az ő tökén is szorul a hurok? Na, ezzel van a bajom.

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2011.11.19. 21:48:12

Sindrovics te meg egyszerűen SEGGFEJ vagy csupa nagybetűvel.
süti beállítások módosítása