HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2018.11.12. 19:43 Mr. Waszabi

Hatalmas kis hazugságok

Rég nem írtam. De kellett idő, amíg rájöttem, hogy muszáj lesz. Ez ország felemelkedése érdekében. Mindenki csak azt teheti hozzá ehhez a projekthez, amihez ért. Véletlenül én is látok dolgokat helyesen, amiket mások nem írnak meg, és itt az idő. Hát, lehet, hosszú lesz - de megéri :)

Magyarország vezetői már a '60-as évek közepén rájöttek, hogy a Moszkvából diktált gazdasági modell nem életképes a gyakorlatban. Próbáltak újat alkotni - amit a későbbi Theng-Sziao Ping meg is valósított évtizeddel később, sikerrel -, de a mieink reform elképzeléseit '68-ban azt letiltotta az akkori Moszkva. Így hát jobb híján csak vegetáltunk a '70-es években, elgatgettünk úgymond. Elvesztegettünk egy bő évtizedet.

Aztán, amikor 1980-ra világossá vált, hogy kommunizmus orosz modellje egy kalap szart sem ér a világ piacon, akkor már megengedték kintről, hogy IMF hitelt vegyünk fel a kommunizmus rossz modelljének gyógyítására.

Ez, ha eddig nem lett volna számodra világos, vagy még meg sem születtél akkor, nos, azt jelentette, hogy Moszkva már 1980-ban beismerte látensen, hogy a nagy Sztalin elképzelései hamvába égett pogácsa nagyjából, és ennél többet nem is tud senki számára adni.

Lapozok egy nagyot. Gorbacsov 1985-ben került a moszkvai pártfőtitkári székbe. Ő másképp gondolkodott, mint sztalinista elődei, engedékenyebb volt nem csak a Szovjetunión belül, de annak csatolt érdekállamaiban is. Már nem akarta bizonyítani a Szovjetunió sérthetetlen felsőbbrendűségét, hanem egyszerűen hagyta, hogy az érdekkör tagállamai a maguk gondját oldják meg. Mondom, ez volt a mi kibaszott szerencsénk, akkor ésha jól számolom mindösszesen egyszer az elmúlt 80 év alatt. Akkor, az ő szemlélete miatt engedték szabadon mindazon országokat hatalmi elképzeléseik alól az oroszok, amelyeket Sztálin elképzelése alapján a második VH után az gyakorlatilag maga alá gyűrt. Ezek tények, nem elképzelések. Már 1945-ben eldöntött elképzelések, amelyek azután rendre úgy is valósultak meg - sajnos itt is.

Szóval, amikor a Szovjetunió elengedte végre az erőszakkal meghódított csatlós államait, mert magára sem volt elég gondja, nos, mi akkor szabadultunk. Én is szemtanúja voltam Horn Gyula külügyminiszter és Németh Miklós miniszterelnök rapid, ám átgondolt reakcióit, amikor az NDK-sok Csehszlovákián és rajtunk keresztül menekültek a Gorbacsovtól magára hagyott NDK-ból. Az ilyesmit az ember sosem felejti el. Ott voltak a menekültek, és a mieink emberként vállalták fel, hogy átengedik őket az osztrák-magyar határon. És volt öröm és boldogság, sok ember szíveben. Ötször később, amikor már nálunk fordult válságba a rendszerváltás gazdaságilag - ugye a Szovjetunió megsemmisült, és a gazdaságunkat foglalkoztató, oda irányuló export szerződések is ezzel - szóval, akkor a nyugatnémetek küldték ide a szénvonatokat. Szerintem te erre már nem emlékszel, de akkor az létfontosságú volt. Akkor ott Kohl volt a kancellár, és volt gondja ránk, csupán emiatt, hogy vezetőink segítették a két Német ország újra egyesítését. Soha el nem törölhető mozzanat, cselekménysorozat volt ez, történelmi esemény. Mert anno, azon a napon, amikor Horn Gyulán, és Németh MIklóson volt tán a világ legnehezebb nyomása az addig eltelt 50 évben, nos, meghozni a helyes döntést, hát az nem lehetett könnyű számukra.

Nos, mai szabadságod azon a váratlan napon kezdődött. Azon a senki által nem tervezett napon, amikor   az NDK lakóii - úgy 20 millió ember - fellázadt Honetcket rémállama ellen. És elkezdtek menekülni a saját országukból, ész és terve nélkül. És a mieink értették, mi elől menekülnek a trabantosok, wartburgosoksak - mindeki értette, itt is. Csak nálunk a vezetők is értették. S jól döntöttek, ez ma már látszik. Elsők voltunk a demokrácia újjáépítésében a keleti szektorban.

De abba sokan nem gondolnak bele, hogy ehhez kellett egy Gorbacsov is, meg egy Grósz Károly is. Mert mindketten erős emberek voltak a saját kommunista párjaikban, és mint felelős vezetők ők döntötték el itt és ott is a kommunizmus végét. Ne mosolyogj. Ez a döntés sokunk számára jelentette a diktatúra végét. Hogy nem mehettél sehová az állam engedélye nélkül. Hogy ha kiengedtek nyugatra, akkor legfeljebb meghívó levéllel és max. 5 dollárt valutát válthattál. Senki nem emlékszik szívesen ilyesmikre, de az akkori való, közel 40 éven át ez volt itt. És a hangsúlyos az itt, mert a szovjeteknél még ennyi lehetőséged sem volt.

A lényegre térve - Orbán elvtárs picit megkésett. Számomra  már 20 évvel ezelőtt sem volt kérdéses, mire törekszik - csak egy második Kádár akar itt lenni, 1988-tól kezdve, csak egy gyalog, aki önjelölt utódja akart lenni, 1988-ban még nem bírt volna azzá válni. De elkésett kései megnyilvánulásai erről a szándékról árulkodnak.

És pár évig ment a kormányzati ugatás, hogy ki milyen, meg hogy károsodik Magyarország, de az a helyzet, hogy akik elmentek, azok elmentek, és nem a mi országunkat gyarapítják ma . És azért mentek el, és azért fognak elmenni, mert nem hagyják őket itt élni immár 9. éve. Orbanescu elvtárs elmebaja egyre inkább elhatalmasodik. És ezt a mi szabadságban nevelt fiaink, leányaink nem hogy nem értik, de nem is akarják érten Mert ők arra lettek nevelve, hogy saját magukká nőjenek itt, vadkeleten. Mert hogy vadkeletre születtek itt, anno, amikor Orbanescu elvtárs itt először jutott hatalomra. És már akkor is útálatos volt normális emberek szemében a lopós modelljével, hát mi meg úgy neveltül a gyerekeinket, hogy csak ilyen ne legyél, mint Orbanescu elvtárs.

Aztán csodálkozik, hogy nem hogy működik a "gyere haza fiatal" program, de egyre többen menekülnek az országból? Hát nem kéne. Orbitálisan buta Orbanescu elvtárs, ez a helyzet. Lehet, hogy megszerezte itt azt a hatalmat, amit vágyott - de mivel életében soha nem oldott meg valódi élet-vészhelyzeteket, nos ebben sem járatos. Ezért nem tudja megoldani ezt sem - hisz, ha a saját elmebetegzz programjai okozták a fiatal ill. a szakképzett munkaerő elmenekülését itt, akkor nyilvánvalóan nem ért hozzá, ezért nagyon rosszul csinálja itt a dolgokat. És erre csak egy gyógyszer van - nem mindent neki kell itt eldöntenie egyszemélyben. Vissza kéne hívnia az egoista diktátori elképzelései miatt elbocsátott különböző szakértőit, kezdve a gazdasági szakemberekkel, és be kellene látnia, mindenek előtt, hogy ő stosem lesz itt Kádár János II. Ahhoz emberileg is azonosulnia kellene vele ugyanis - és láthatóan nem tud. Ez nem a köz problémája, ez csak is az ő személyes problémája.

Marhára nem azt írtam, amit akartam, de így is jó lett. Talán majd legközelebb :)

 

 

 

1 komment

Címkék: kádár rendszerváltás gorbacsov elvtárs brezsnyev vadkelet orbanescu


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7114368657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mia and me (törölt) 2019.03.07. 15:09:12

Huha. Ha ezt előbb olvasom...

Egyik nagyapámnak volt ilyen stílusa, hogy így elmesélte melegséges hangon hogy mi miért szar.

Sajnos nem mindent tudok ilyen mélységben, de amiket nekem is meséltek, az alapján vagy 4-5 éve azt kezdtem gondolni hogy tiszta 50es évek kiépítése zajlik, csak nem látszatra oly durván, de pont ugyanolyan lépésekkel.
süti beállítások módosítása