HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2011.02.10. 22:13 Mr. Waszabi

Alkotmány - vagy inkább tákolmány?

Az alkotmány az az alaptörvény, amelynél az állampolgári akarat, mint emberé végetér és az állam, mint arctalan, személytelen testület elkezdődik. Vagyis igy kellene lennie, különben semmi értelme, lehetne szétszórva a közönséges törvények passzusaiban. Mondhatnánk, egy demokratikus ország civilizációs 0-ás kilométerköve, amihez a köznép hangjától hallótávolságon kívül ténykedő politikai gépezet által később létrehozott további törvényeket mérni lehet(ne).

Nagyon visszás dolog, ha ezt az alaptörvényt az aktuális politikai hatalom módosítgatja, vagy saját szája íze szerint átszabogatja (s ezzel országa népét egyben átbaszogatja:). Miért? Mert az alkotmány olyan alapjogokat tartalmaz, amelyek épp a politikai felhatalmazás és a törvénykezés korlátait szabják meg az állampolgárokat mindenkor megillető alapjogok védelmét sarokpontként kijelölve. Magyarul a politikai táncparkett méretét és alakját határozza meg. Hogy hol helyezkedik el a zenekar, mi az estély rendje, ahogy ez rendes bálokon lenni szokott.

Ha az Egybesült Államokban 200 év óta nem módosultak az alkotmányos emberi alapjogok, ami tök logikus ugye, illetve azok védelmének szempont rendszere, fontossága a társadalmi értékrendben, nos, ugyan, mennyiben más emitt az időjárás, hogy nálunk meg módosítani kell? Különös tekintettel arra, hogy tavaly ősszel az Alkotmányba foglalt egyes passzusok, például a magántulajdon védelmének érvényesítéséhez való alapjognak az AB előtt való érvényesíthetőségének korlátozása jogi nonszensz. Láthatólag olyannyira ellentmondásos, hogy magam sem tudom megofgalmazni olvashatóan, pedig logikusan gondolkodó ember vagyok. Nekifutok mégegyszer egy költői hasonlattal, hátha sikerül. Nos, kb. arra hasonlít a jelenlegi állapot, mintha volna jogod kijelölt bíróság előtt keresetet benyújtani, de azt a bíróságot egy másik törvény határozatlan időre bezárja, mondvacsinált felújítással indokolva. Mivel a törvény szerint máshova nem mehetsz, gyakorlatilag nem tudsz élni elvileg létező jogorvoslati lehetőségeddel. Ne nézzenek hülyének a kedves politikus urak, ezt szeretném csak kérni. Ne sértsék meg saját választóikat, főleg, ha demokrata szerepben akarnak fellépni a színpadon. Ha diktátorként, az más tészta, de akkor ne tessék álruhába bújni, mert nem fogjuk érteni az előadást, ha azt sem tudjuk, ki kicsoda. Egyszerű emberek vagyunk mi itt kérem, tessék erre figyelemmel lenni!

"A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát." Régi magyar mondás ez, és a gyakorlat igazolni szokta. Emberünk menekülés közbeni állapotát gyakorta az "Előre iszik a medve bőrére",  a várható végkifejletet pedig a "Jön még kutyára dér" mondással szokta még találóan jellemezni. Honnan tudom? Mi van? Nem tetszenek emlékezni? Hisz együtt láttuk mi már ugyanezt az előadást ettől a vendégtársulattól! Bölcs ez a nép, hiába. Illetve az volt. Az lesz? Öööö...mindegy, kínos kérdés.

Nagyon rossz felfogás tehát az Alkotmány, mint szimpla törvény kezelése, az pedig, hoyg a jogalkotók ennek az szemléletnek a jogosságát el akarják hitetni a polgárokkal, nos, az még rosszabb. Ahogy végignézem  legmodernebb kori történelmünket, melyet még tankönyvekbe sem iktattak (jószokás szerint, hátha változik a történések objektív megítélése), nos, politikusaink gyakran igyekeznek mellőzni saját javaslataik keresztülvitele során, erre utal az a magatartás is, hogy a köztársasági elnök és az AB szemfülességére apellálnak egy-egy törvényjavaslat beterjesztésekor és szavazásakor, holott  megválasztott és kellően művelt politikusokként tán elvárható lenne, hogy javaslataikat már a kidolgozás, vagy  - mit nem mondok - ötlet korában hozzámérjék az alaptörvényhez. Hisz erre való, ezért közérthető megfogalmazása is, hogy bárki polgártárs, aki tud olvasni, megérthesse.

Asszem, érteni kellene a 80-as évek politikai humoreszkjeinek aktualitásából. Azt kellene érteni, hogy a mostan bábozó vitéz lászlók semmivel sem demokratábbak, de retorikájukban dörzsöltebbek a Kádár-rendszer politikusainál. S ez a pofán hazudlak izomból-retorika a nép nagyobb fokú átbaszásának szándékát rejti maga mögött, ezt jelzi a derekam is. Súgok: Psz-psz, Maestro! Izé, kilátszik a lóláb! Innen is lehet látni a plebs soraiból. Így nem élvezetes az előadás, főleg, hogy fizettünk érte. Igazítani kéne valamin, gyorsan, mert nagy égés lesz a vége, időarányosan egyelőre nem jól áll a hangulat és a plebs visszakéri a pénzét, ha elégedetlen lesz. Bizony, a vásári komédiásoknak számolniuk kell ezzel a kockázattal. Vagy nem tetszettek tudni? Én szóltam minden esetre, mosom kezeimet.

Félreértés ne essék, a rossz asszonyt se dobják ki mindjárt hazulról - kap esélyt stílusának megváltoztatására. Aztán, ha továbbra is kurválkodik, csak akkor szokják elkergetni.

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia alkotmány diktatúra bábszínház emberijogok


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1002652634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása