HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2011.03.19. 01:56 Mr. Waszabi

A felkelő Nap országa

Egy héttel ezelőtt csupán egy nagyon erős földrengésnek látszott. Úgy nézett ki, úrrá lesz rajta egy felkészült, erős ország. Azonban az eltelt egy hét alatt már látszik, hogy a földrengés nem csak a földmozgás és a cunami epicentruma volt, azok hatásai megállíthatatlanul és felerősödve gyűrűznek tova, s a származékos problémák jóval nagyobb károkat és pusztítást okoznak Japánnak. Ma a következő gondolatsor jutott eszembe erről.

Japán a Föld egyik legfegyelmezettebb, legszervezettebb és ennek köszönhetően egyik leggazdagabb országa. Mentalitásuk a szerénység és a szorgos munka. Igazán nem hitvány jellemzők. Nem érdemelték meg, ha lehet ilyet mondani.

Megfelelően fel voltak készülve a katasztrófára, úgy sejtem. Ha őket összeomlasztja egy ilyen természeti katasztrófa mindössze egy hét alatt, akkor ugyan mire számíthatnak a többi ország lakosai, akik sokkal kevéssé fegyelmezettek és gazdagok? Japán katasztrófája szimbolikus is egyben. A legkeletibb ország a bolygón, náluk kel fel először a Nap. Érzésem szerint az ott történt katasztrófa csak a kezdete egy új korszaknak, amelyet a nyugatabbra élők sem úsznak meg, csak szeretnék.

Nem véletlenül írom mindezt. A mi kontinensünkün távolról sincs meg az a fajta mentalitás és fegyelem, ami az ő országukat, népüket jellemzi. Most Isten ujjának látom az ott történteket, amely arra figyelmeztet bennünket, nyugati kultúrákban élőket, hogy vegyük észre, mekkora bajban lennénk most, ha velünk történik ekkora baj. Az ilyen figyelmeztetések nem ok nélküliek. Előkép, lehetőség hibáink felismerésére - tét nélküli helyzetben. Ha tanulunk belőle, akkor sikeresen vehetjük majd a maga idejében a saját kihívásainkat. De ha nem...elgondolni is szörnyű.

Nem értek egyet a 2012-ben világvégét várókkal. Már most látszik, hogy nem, nem lesz világvége. Túl könnyű lenne. Nem. Csak olyan helyzetek alakulnak ki, amikor az ember évszázados alkotmányai, akarata, szokásai semmivé foszlanak, elértéktelendnek szempillantás alatt s magára marad, kap egy esélyt az újrakezdésre - szinte meztelenül. Akárcsak Bábel tornya esetében, amikor az emberi akarat diadalát ünnepelték az emberek - aztán egy kis barbatrükk következtében szerteszéledtek a földkerekségen, s azóta is úgy élnek nemzetekként. Egy átok, amelyet magának vívott ki az ember. Sokan nem fogják fel ennek jelentőségét, de gondolják csak végig, mennyi küzdelem folyt már az egységesülés felé, ha csak az EU-t tekintjük  s mindezidáig nem sikerült. Hát ehhez képest értékeljék, milyen hatékony lehetett a bábeli egység a nyelvzavar előtt. Nem voltak nemzetiségi, etnikai villongások, s mindaz a rombolás, ami a nyelvi, nemzeti különbözőség szakadékából feltört évezredek alatt. Az egység álma nem véletlenül honos az emberekben régóta - de a régi átok meggátolja őket ebben. De ne feledjük el, hogy azt az átkot is az emebr magatartása, fennhéjázása váltotta ki. Ha most körül nézel, ugyanazt a mentalitást láthatod. Országok vezetői, üzletemberek és a kis ember is mind hiszi, hogy ura e földnek, hogy az ő akarata érvényesül. Hát nem úgy látszik eddig...

Nem, nem most kezdődött a modern Bábel "nyelvzavara". Évek óta súlyosbodik a világgazdaság helyzete, amit sem kormányok, sem gazdasági elemzők, közgazdászok nem képesek megoldani. Nem azért, mert buták lennének szakmájukhoz, nem. Azért, mert a rég bevált receptek hirtelen működésképtelenek lettek. Olyan jelenségek, visszaható erők léptek működésbe, amelyek utoljára a gyarmati időkben voltak tapasztalhatók. Hiába tanultunk történelmet, hiába ismertekj a gyarmati gazdálkodás globális hatásai, még is megismételjük 200-300 éven belül ugyanazokat a hibákat. A híres mondást is semmissé teszem: nem a történelem ismétli önmagát. Az emberek ismétlik meg, mert ők csinálják a történelmet.

Lássuk, hogy az emberek mentalitása, akarnoksága és főként butasága nem változott meg Bábel óta. Ezért vélelemezem, hogy a Japánt sújtó helyzet csak a kezdete valaminek, egy új korszaknak, amikor Isten beleveri a fejünket az íróasztalba, kitépi a pacás lapot a füzetünkből és kezdhetjük előlről írni a leckét. Nos, erről szólnak a mostani történések, nem másról.

Lehet vitatkozni, lehet tagadni, lehet kenni nem étező üres fogalmakra a felelősséget és lehet ugyanazoktól várni a javulást: de mi leszünk itt, emberek, akik végig szenvedjük az emberi hülyeség és önbecsapás következményeit. A történelem sem szenvedni, sem nélkülözni nem fog, nem érez és nem hal meg. Nem is létezik. Csupán egy üres fogalom, egy szubjektív nézőpont, amely csak emberi fejekben nyer értelmet - ha gondolkodnak azok a fejek. De lásd, hogy a föld alattad reng s alattam és milliárdnyi más ember alatt. Akkor nincsenek ott alkotott fogalmaink, még ha mégoly jól hangoztak sokáig.

1 komment

Címkék: változás hajnal földrengés emberiség 2012 újkor okulás


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr622751927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chanyi · http://chanyi.blog.hu 2011.04.04. 21:01:25

Szerintem is így van, az ilyesmi az egész emberiségnek szóló intés, ha túlságosan szabadjára engedte magát morális téren, akkor a föld erői sem lesznek úgy megzabolázva. A japánoknak pechjük van, hogy pont olyan helyen élnek, ahol ezek az erők meg tudnak nyilvánulni.
süti beállítások módosítása