HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2011.06.08. 10:46 Mr. Waszabi

Üzlet

Az üzlet évezredek óta működő intézmény az emberiség életében. Egyszerű érdekek alapján működik - valakinek van valamije, amit el tud adni, másoknak meg arra van szüksége. Különböző nációk, területek lakói eltérő földrajzi, természeti adottságaiknak megfelelően másban és másban jeleskednek, ami a teremelést, az érték előállítást illeti. Az üzlet intézménye mindenkor katalizátora volt az emberiség fejlődésének. Ha bárki utánagondol, a legtöbb földrajzi felfedezés, és természettudományos kutatási eredmény is ennek köszönhető - mert igény volt rá, amit ki kellett szolgálni. Van különbség természetesen a még pár évszázada is családi szinten működő, mai létékkel mérve kicsiny vállalkozások és modern mammut utódaik között. Mindenek előtt az elszemélytelenedés, ami a bizalom és tisztesség kiveszését okozta a folyamatból,mivel már nem ember az emberrel üzletel, hanem bérelt emberek (topmendzserek) képviselik az részvények mögött megbújó, személytelen tulajdonos tömegeket. Mindazonáltal ma is a világ gazdasági és tudományos fejlődésének mozgatórugója.

Ezt a mechanizmust és a mindennapi életünkben betöltött súlyát tagadja jelen kormányunk, nagyjából a világ fejlettebbik felével szemben, amikor is rég felsült, diktatórikus államszocialista/fasiszta modellek egyvelegével próbálkozik helyettesíteni a korszerű gazdasághoz való hozzá nem értésének tekintélyes hézagait és türelmetlen célhoz érni akarását. Hát, Rómát sem egy nap alatt építették, ezt nem ártana szem előtt tartani. A történelem során mindig az akarnokok okozták a legnagyobb károkat. Így van ez most is, itt is, ennek lehetünk szemtanúi.

Amiért érdekes ez, nos, saját bevallásuk szerint is mi, magyarok  is szeretnénk a világnak e fejlettebbik felébe tartozni, lehetőleg minél magasabb poziciót nyerni azon a raglistán. A kérdés az, hogy aki tagadja az általa irigyelt pozició létjogosultságát, előnyeit, miközben önerejéből nem képes azt elérni, vajon hogyan válna képessé? Aki nem ismeri el, hogy tanulnia kell, érdemes másoktól, s csupán dölyfössége van meg a szükséges ambícióhoz, ugyan mitől lenne okosabb, műveltebb?

Ha e kérdésekre nemleges, tagadó a válasz, miszerint, mi nem akarunk feljebb emelkedni, nos, az egyben azt is jelenti, hogy a kormánynak esze ágában sincs Magyarország érdeke, lakóinak életminősége, felemelkedése - viszont ez esetben egyetlen motiváció marad kizárásos alapon: valami egyéni önmegvalósítási őrület. Köszönjük, nem kérünk belőle, nem erre szavaztunk, nem erről szóltak az ígéretek. 

Ha nem tetszik érteni az üzlethez, ne tessék beleártani magát a kedves miniszterelnök úrnak és segédeinek. Nem szégyen az, ha valaki nem ért valamihez, azonban az annál inkább, ha szégyellvén beismerni hiányosságait, zátonyra futtatja nemzete hajóját. Ők szolgái e nemzetnek s országnak, nem urai. Ha nem így volna, akkor nem miniszternek, hanem dominusnak hívnák őket, a miniszterelnököt pedig türannosznak. S amíg e titulusuk meg nem változik, addig joggal várom el, hogy viselkedésük hivataluk méltóságát ne sározza be. Tehát a miniszterelnök nem diktátora, hanem szolgája  a népnek. Együttműködése nem saját akaratának érvényesítését, hanem a nép igényeinek kielégítését jelenti, mivel a mai napig nekik tartozik elszámolással.  Mint ilyen, nem szabhat feltételeket a nép érdek képviseleti delegáltjainak, civil szervezetinek, nem mondhatja, hogy ő inkább levelezni akar az emberekkel. Aki nem tiszteli tárgyalópartnerét, attól nem sok jót lehet várni. Különösen, ha tulajdonképpen alárendeltje annak. Őt is emberek választották meg tisztére, de  a civil és érdekképviseleti szervezeteket is emberek választották, jogosították alkotmányos jogrend szerint. Tehát nem mondhat olyat egy miniszterelnök, hogy munkájában gátolják ezen szervezetek, olyat meg pláne nem tehet, hogy jogaik érvényesítésében korlátozza őket.

 

5 komment

Címkék: üzlet állam vs


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr182967219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoltan1 · http://www.ferfivilag.freeblog.hu 2011.06.09. 11:15:00

Nem értem, miért alakult ki ez a véleményed? Mit tett, vagy nem tett a kormány?
Szerintem nem következik az üzlet elszemélytelenedéséből, hogy akkor már tisztességtelen is.

Mr. Waszabi 2011.06.09. 21:32:33

@zoltan1: ne haragudj, de nem értelmezhetőek ezek a kérdések,hisz maga a poszt a válasz.
Írásaim célja a gondolkodtatás, nem a meggyőzés.

zoltan1 · http://www.ferfivilag.freeblog.hu 2011.06.10. 03:40:07

Mit értesz poszt alatt? Nekem egy őrposzt jut róla az eszembe. A kérdésem egyszerű - mi a gondod a kormánnyal? Ezen mit nem lehet értelmezni? Nem tudlak követni. Gondolkodtatni, nem meggyőzni - olyan, mintha nem lenne határozott álláspontod.

Mr. Waszabi 2011.06.10. 07:26:30

@zoltan1: posztnak egy cikket neveznek itt a neten.
Pont olyan kérdéseket tettél fel, amikre ha válaszolok, akkor az egész posztot ide kéne másolnom, azzal nem lennél előbbre. Nem teszem. Szerintem nem oly hosszú írás, rövid és tömör. Sok információ és összefüggés van benne, és egy mondat sem felesleges. Ha tömöríteném, azzal hézagok keletkeznének és félreérthető és félremagyarázható lenne. Erre pedig nem adom meg az esélyt semmiképp, mert a tiszta, egyértelmű dolgokat szeretem.

Javaslom, olvasd el mondatról mondatra. Ha be tudod látni az igazságtartalmukat, logikájukat egyesével, akkor összekapcsolván őket logikus egészet kapsz.
Ha megakadsz némelyiken, akkor azokon gondolkodj el, miért van. Ezek miatt nem látod a logikáját.
Ha ezek valamelyikére rákérdezel, arra válaszolok, annak van értelme.

zoltan1 · http://www.ferfivilag.freeblog.hu 2011.06.25. 05:12:00

Köszi a poszt dolgot, tanultam megint valamit. Még nem tudom, újra olvasom-e? Kiderül.
süti beállítások módosítása