HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2012.10.03. 21:10 Mr. Waszabi

Mese a négyszögletű Kerekerdőről

Jól becsaptalak:) Azaz, csak félig. Mert a címben jelölt paradoxonra sajnos erőteljesen hajaz az IMF-ről és vele való viszonyunkról napvilágot látott költemények. 

Szóval, volt egyszer egy Nemzetközi Valutaalap (International Money Found), amit a második világháború után hoztak létre. Létrehozása oka elsősorban a szintén az időtájt megszűnt aranyfedezetű pénzkibocsátás. Előbb az utóbbiról. A második világháború akkora pusztítást végzett az európai gazdaságban és infrastruktúrában - értsd: amit több százmillió ember sok év munkájával hozott létre -, hogy a világon addig forgalomban levő aranyfedezetű pénzmennyiségből nem tellett volna Európa újjáépítésére. Mivel az aranyfedezet lényege, hogy a kibocsátott papírbankó vagy érme mögött a kibocsátó jegybank aranytartalékot tároljon és a Föld kerekségen igen korlátozott mennyiségben lelhető fel arany - ez adja értékállóságát évezredek óta -, nos, egyszerűen nem volt lehetőség abban a pénzfedezeti rendszerben több pénzt kibocsátani. Okos emberek meglátták ezt a problémát, és azt mondták, hogy a világ (lényegében Európa) újjáépítéséhez s egyben a gazdasági fejlődés felgyorsításához sokkal több pénz kell, mint ami erre fordítható volt az adott rendszerben. Viszont, ha megszüntetik az aranyfedezetet, akkor kell valami helyette, ami a papírbankók mögött valós és nyilvánosan mérhető értéket képvisel. Ezen mutatók szemmel tartására és azok függvényében a nemzetközi pénzügyi rendszer befolyásolására alakították ki. Nyilván, nem a fejlett és jól működő gazdaságoknak volt erre szükségük. Tessék szembenézni a tényekkel, amik ma ugyanúgy nyilvánvalóak, mint 60 évvel ezelőtt: azoknak az országoknak van szükségük IMF-re, amelyek saját pénzforrásaikkal nem tudnak megfelelően gazdálkodni. Ennek oka a nemzetek érzelmi és mentalitásbeli problémákra, ezek túldimenzionáltságára vezethetők vissza, amely gátolta a racionális , hatékony gazdálkodás kialakítását. Elég az érintett európai országok körét végig tekinteni és látható, ezek egyike sem volt sem különösebben sikeres, sem kimagasló gazdasági teljesítményű az IMF előtti korban sem. Tehát a dög innen büdösödik, nem az IMF-fel kezdődött.

Sokan szajkózzák ma, hogy a szervezet célja rabszolgasorban tartani a világ fejlődő gazdaságait, de lássuk be, hogy a II. világháború után a lerombolt országok lakosai ezt nem így látták. Nyilván, az alapítók egyik célja a piacok létrehozása és hizlalása a kevéssé fejlett országokban, de azt is látni kell, hogy a hitelezett országok gazdaságfejlődését is segítik a hitelek, már ha azok megfelelően használják fel azt. Szemben például az EU-támogatásokkal, amelyek például nyíltan és egyértelműen nem támogatják a fejlődőfélben levő tagok iparosodását. Gyárépítésre, korszerűsítésre nincs célzott, lehívható EU-keret. A mezőgazdaságban is sok tekintetben számunkra negatív, érdekeinkkel, földrajzi adottságainkkal ellentétes a támogatási rendszer. De pénz beszél, a kutya ugat, szokták mondani. És a magyar mezőgazda is elveszi a pénzt inkább, mert kell neki.

Feladata eredendően az volt, hogy az egyes országok devizáit hitelesként megtartsa. Az alap a csatlakozó országok befizetéseiből származtatott tőkét, abból kölcsönöz rászoruló országoknak. Ez ma is így van, mintegy 60 év után.

Most jön az a rész, ahol kirántod a biliból a kezedet. Mind a kettőt, ha eddig belelógott. Magyarország pontosan ugyanolyan befizetője volt ennek az alapnak az elmúlt évtizedekben 1982-es csatlakozása óta mindenkoron, mint bármelyik másik tagország. Ma is az. A késő Kádári időszakban lett tag, amikor a szocialista országok, köztük a nagy testvér is már komoly gazdasági problémákkal küzdött. Tehát amikor Orbán IMF ellenes kirohanásokat intéz, vagy éppen szakít az IMF-el, akkor hazudik, mint a gép. 

Magyarország IMF kapcsolata java részében hitelt is vett fel az alaptól. Ám volt időszak, éppen az I. Orbán kormány időszaka alatt, amikor nem vettünk fel, nem szorultunk rá érdemben. 2000-ről beszélek, épp az említett kormányzati ciklus közepéről. Amikor neked még nem volt diplomás minimálbéred, mert mint fogalom nem létezett. 

Illetve, nem egészen így volt. Nos, abban az évben (és máskor is) Magyarország vett fel az IMF-től úgynevezett kapcsolattartási hitelt. Ilyen 100 millió euró nagyságrendűeket. A dolog úgy történt, hogy az IMF-től "ideszóltak", hogy most vegyünk fel ennyit vagy annyit - és mi felvettük. 4%-ra. Azért, hogy ha majd egyszer megszorulunk, akkor mi is kapjunk annyit, amire épp szükségünk van. Szerintem logikus.

Történt mindez a most - hazai - retorikájában erőteljesen IMF ellenes Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt. Nem tudott volna róla? Vagy Járai nem tudott volna róla? Vagy később Varga? Ez eléggé valószínűtlen. Hazugság a köbön.

Tehát, a magyar miniszterelnök hazudik. 2 év óta, ezek szerint. Csak neked, csak most, csak itt. Odakint meg ő a szélesszájú kis béka, akire rátalált a gólya épp. Tudod, amikor csücsörítve kérdez vissza, hogy "Olyan is van?".

Lehetsz gazdaságilag képzetlen, azt azért megérted, átlátod könnyen, hogy a nincsből nem lesz valami. Mert ezért csalsz adót, ügyeskedsz, ahol csak lehet. Évtizedek óta. Mondd nyugodtan, ha nem így van, nem én vagyok a NAV, nem foglak elszámoltatni, nincs fosnivalód:)

A baj akkor van, ha el is hiszed, amit a miniszterelnök hazudik a pénzről, meg vele kapcsolatosan a pénzintézetekről, szerepükről. Mindenek előtt az a baj,  hogy te, aki tudod, hogy pénz csak pénzből leszen - végig csaltad az elmúlt 30-40 évet, ahol tudtad, tehát tudod, ugye? Hisz ezért ügyeskedsz évtizedek óta e földön - , nos, aláállsz a mostani miniszterelnöknek, és szép beszédéért bekapod a brokiját teliszájjal és zenged a himnuszt, miszerint "nem kell pénz, anélkül is lehet bármit". Kinek hazudsz most tehát? Vagy ki hazudik kinek? Az itt a kérdés. Magadat csapod be, ha a mindenható magyar állam ígérgetéseinek hiszel, hisz, csak addig adhat bármit, amíg van neki. De már tavaly se volt, könyörgöm! Akkor miben bízol?

Annak idején egyetértettél a Kádár-rendszer megdöntésével, mert egyéni érdekeid ezt kívánták. Igazad volt? Hogyne. A fél világ igazolta ezt. Az a fele is, amelyik most jobban él, mint te. Sőt, a "testvér" államok is, akik ugyanúgy a kommunizmusból szabadultak '89-'90-ben, mint mi. Fejlődést hozott számodra a kapitalista, demokratikus rendszer? Hozott hát, hogy a fenébe ne. Építettél vállalkozást, házat, szereztél nyugati autót, sőt, talán újat is, vagy kettőt is ezalatt a 2 évtized alatt. Nyaraltál külföldön, talán meg is gazdagodtál. 

S most, nem egészen 2 éve beálltál a hazugok közé, akik tagadják, hogy jobban jártak az új rendszerrel? Kit csapsz be? Mennyi ideig?

Mert ezt teszed, amikor elhiszed, sőt támogatod Orbán hazugságait a lehetetlenről. Ugyanis, ha lehetett volna állami tulajdonban hatékony működést, gyarapodást elérni, akkor azt a Kádár-rendszerben megvalósították volna, s soha nem kerül sor rendszerváltásra. De nem lehetett és nem is így történtek a dolgok. 

A képlet a következő. Orbán azt hitte, hogy már mindenki meghalt, aki vele együtt a régi rendszerben nőtt fel. Mert ő 20 éve beült a Parlamentbe, azóta jól fizetett politikusként osztja onnan az észt, s közben elfelejtette, hogy amiket képzel, az nem a valóság. Vagy soha nem is tudta, esetleg. Ez utóbbi valószínűbb. Matolcsy, Lázár, Rogán, Selmeczi dettó. Gazdaságilag laikusok. Talán emberként is. Jelzem, hogy Járai vagy Varga parkolópályán voltak az elmúlt két évben. Az a két ember, aki gyakorló pénzügyi szakember az egész csürhében, még ha nem is tartoznak a legnevesebbekhez. Simicska, aki még szintén konyít a pénzhez valamit, nos ő a fasorban sincsen. Lássad, hogy hány óra van. 

Szóval, nem elég, ha Orbán ráhazudja valamire, hogy úgy van, mert ez csak ellenzékben mindegy, de kormányoldalon következményei vannak. Jelen esetben az ország elszegényedése, úgy vállalati szinten, mint lakossági szinten. A te szebed ürül, a cégedé ürül, és az államé is ürül. Valaki hazudik tehát itten, merthogy jelenleg az IMF sincsen itten, hogy rá lehessen fogni a zsebek üresedését. Csak az Orbán kormány van itt, akik minden hatalmat magukhoz húztak 2 év alatt, önkormányzati, közbeszerzési szinten is. Tehát, ha ezalatt kiürült minden zseb, akkor ők a ludasok, ez nem kétséges. Ugyanis másnak nem volt mozgástere ezalatt, erről gondoskodtak mindjárt az elején. 

Visszatérve arra, amit te tudsz a pénzről - tudod, hogy pénzt keresni csak pénz befektetésével lehet. Az unortodoxot a kommunisták már megpróbálták, ám röpke 30 év alatt a gödör széléig jutottak vele. Sajnálatos, hogy minderről Matolcsy, Lázár és Orbán, akik abban a rendszerben tanultak közgazdaságtant, nos, elfeledkeztek , esetleg nem vizsgáztak le belőle vagy egyesre. Ez tényleg roppant sajnálatos, ám, aki szopja a hülyeség orbitális farkát, nos, az te vagy. Akár vállalkozóként, akár fogyasztóként. Te, aki elhitted, hogy még is meg lehet csinálni. Nem lehet, ébredj fel. Mélyülj hipnózisba és idézd fel, miként ment tönkre a legvidámabb barakk - azaz a Magyar Népköztársaság - 22 évvel ezelőttre. Ha nem menne elsőre, segítek picit. Először is, a nekéje-nakája. Cucalista kapcsolatok, ha így ismerősebb. Most dettó. Csak most Közgépnek hívják. Másfelől, a tervgazdálkodás, amelyik leszarta, hogy a világpiac mit szeretne esetleg 5 év alatt, hogy milyen változások mennek végbe abban, elvégre ő csak exportálni akart oda, mit érdekli őt, mik a változások. Miért akart exportálni? Hát, mert kellett a della. Mert rubelből nem lehetett szart se megvalósítani, amire neked, mint állampolgárnak szükséged volt. Orbán se rubelért tanult Oxfordban, csak jelzem. Merthogy  nem a saját pénzén tanult ottan, nem is az apjáén, hanem bizony a cucalista adófizetők pénzén. Csak akkor még nem te fizetted SZJA-ként, hanem a vállalat, ahol dolgoztál. Ugye.

Orbán hazudik tehát neked? Nem is kicsit. De jó lenne, ha rájönnél, hogy hazudni csak annak lehet, aki hinni akarja. Szopni akarsz még 20 évig? Higgy neki nyugodtan. Zsák és foltja lesztek. Ő hülyének néz, te meg hülye vagy. Passzol pont.

Ha esetleg szeretnél kimászni a lúzer szerepből, akkor viszont tedd meg magadért, ami szükséges - vizsgáld meg miket mond, nézd meg miket valósít meg abból, és tudd majd 2014-ben, hogy hová tedd az x-et. Mert hogy ez az ember semmit nem fog valóra váltani ígéreteiből, az olyan biztos, minthogy én nem vagyok nő.

3 komment · 1 trackback

Címkék: orbán kormány hazugságok hálójában


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr514747421

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.10.04. 11:33:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stenonis 2012.10.04. 21:02:06

Egy pontosítást azért hozzátennék.
Magyarország nem a kezdetektől, hanem csak 1982-óta tagja az IMF-nek.

Mr. Waszabi 2012.10.05. 07:23:24

Köszönöm a pontosítást, így igaz. Bár nem írtam, hogy mikortól vagyunk tagok, mert az IMF általános szerepéről szerettem volna kicsit jobb képet adni, ellensúlyozandó az itthon kialakított egyoldalú "gonosz bácsi" képet. Egyetlen pénzintézet sem jótékonysági intézmény, de az is biztos, hogy egy saját döntései miatt tőkeszegénynek megmaradt ország felemelkedéséhez pénz kell, s ezt ma rablóhadjáratok híján csak kölcsönözni lehet valahonnan. Ami nem mindegy tehát, az a hitel költsége. A relatíve magas hozamú magyar államkötvénnyel való helyettesítés csak még tovább rontja az államháztartás és a magyar lakosság anyagi helyzetét. Most ugyan sokan fektetnek ebbe, ám azzal nem gondolnak, hogy lényegében ők is meg fogják fizetni adóikban a kötvények lejáratakor fizetendő hozamot, illetve, hogy a lejáró kötvényeket az állam rentábilisan csak egyre magasabb hozamú új kibocsátásokkal tudja fedezni. Rosszabb esetben meg az összes adófizetővel fizettetik meg. És ezzel az Orbán-kormány pontosan tisztában van. Pilótajáték? Az. Ha sikerül nagyobb volumenben kivonnia a lakossági megtakarításokat a bankrendszerből, ahol amúgy is tőke hiány van, embertelenül elszabadulnak a banki kamatlábak. Visszatérünk az 1990-95 közötti időszakhoz, amikor forint alapon 40%-os kamatra lehetett hitelhez jutni. A különbség csak annyi, hogy akkor még pont e miatt nem voltak eladósodva a háztartások, legfeljebb nem építettek új lakást, nem vettek új autót az emberek. Most meg benne vannak a szarkupac közepében, a hiteleket fizetni kell, miközben az állam is sarcol mindenkit. Tök jól állunk.

Mr. Waszabi 2012.10.06. 11:50:46

Közben megtaláltam azt a részt, javítottam. Köszi.
süti beállítások módosítása