HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2017.05.05. 10:02 Mr. Waszabi

Miért nem működhet Orbán Viktor álma a valóságban?

Hallottam egy érdekes elméletet, mely szerint a 20 milliónál kisebb lélekszámú nemzetek nem képesek feltörni, sosem lesz belőlük átütő,stabil hatalom a nemzetek közösségében. És, így visszatekintve a történelem elmúlt évszázadaira, valóban ténynek látszik. Érdekes módon, Kádár János ezt látta már 1962-ben. E szerint is politizált.

És van egy másik elmélet, ez a sajátom. Aki nagy családban nőtt fel - 4-5-6 testvér vagy több -, az gyakorlati tapasztalatból tudja, hogy van hierarchia a testvérek között. Számít az első szülött, sőt, egyáltalában, hogy ki hányadik a családon belüli rangsorban. Az én meglátásom szerint a nemzetek között is ez a minta érvényesül. A korai nagy nemzetek több évezreden át regnáltak, 2-3 ezer éven át. Az egyiptomiak, perzsák, indusok, kínaiak/mongolok. Ők alkották az emberi történelem hajnalát, délelőttjét, ha úgy tetszik. Eddig az elmélet. Mármint a tömeg elvén alapuló szemlélet szerint.

Mert ezek mellett már az ókorban is megjelentek kis lélek számú nemzetek, akik eszességükkel pótolni tudták a tömeg hiányát. Gondolok itt a görögökre s rómaiakra, vagy akár a vikingekre.

A modern Európa mai identitását leginkább a vikingek határozzák meg ma is. Nem sok lélekszámú, északi nép voltak itt a Krisztus születése utáni évszázadokban, ám bátorságuk, vállalkozókészségük minden felé elvitte őket a kontinensen. Nem elsősorban harciasságuk miatt - ezt kevesen tudják -, de sokkal inkább kereskedelmi vénájuk okán.

Az egy dolog, hogy meghódították a korai Britanniát, Frank-hont, de emellett terjeszkedtek Oroszország európai területein is, egészen Bizáncig. A mai Oroszország területét például nem fegyverrel hódították meg, hanem kereskedelemmel, és ennek mentén csurogtak le egészen Bizáncig. Tehát nem csak harciasak, vakmerők voltak, hanem bizony okosak is.

Amire ki szeretnék lyukadni ezen írással, az az, hogy gyakorlatilag a legnagyobb hatású nép voltak az európai történelem során. Vegyültek, beilleszkedtek, alkalmazkodtak. Olyannyira, hogy simán megkeresztelkedtek a kereszténység bizánci dominanciája után, Walhalla ide, Ragnarök oda.

Visszatérve a születési sorrend fontosságára, azt szeretném kihozni ebből, hogy a magyaroknak is megvolt a maguk nagy korszaka. Elég ránézni egy középkori Európa térképre, pontosan látszik.

Viszont, az idő kereke nem állt meg, és amiként elvesztek az ókori nagy birodalmak, szinte molakuláikra estek szét a későbbiekben, nos, akként Magyarország nagy korszaka is elmúlott már. És ezek közös, egyértelmű jellemzője, hogy többé sosem lettek nagyok. Nos, a mi országunk sem lesz. Nézz csak Egyiptomra, vagy Iránra, vagy Görögországra, esetleg Olaszországra. Egyik sincs az éppen aspiráló világhatalmak listáján, még képzeletben sem ma. Mármint saját képzeletükben sem. És mi sem. Valami történt itt vagy ott, ekkor vagy akkor, amiről fogalmunk sincs, hogy mi, vagy miért történt, de a valóság által évszázadok alatt rajzolt kép egyértelműen mutatja, hogy mely nemzet mi nem tud lenni jelenleg. 

Nos, ezért marhaság Orbán Viktor ideája, törekvése egy erős Magyarországról. De, mondok más aspektust. Általában logikusan azt gondoljuk, hogy nekünk azért nem megy a szekér, mert nincs kelendő ásványkincsünk, például aranyunk vagy olajunk, vagy ritkaföldfémeink. De nézd csak meg Venezuelát, amely a Föld egyik olajban leggazdagabb országa - és hová jutottak mára? Éhséglázadások vannak. Én azt vonom le ebből, hogy nem a lehetőség számít igazából, hanem hogy egy-egy nemzet mennyiben tudja azt kiaknázni, mennyi okosságot tesz hozzá a lehetőséghez. 

Az oktatás mai leépítése, lebutítása, annak favorizálása, támogatása helyett nettó ökörség itt ma. Azért, mert az ásványkincs nélküli országok közül csak is azok emelkedtek fel, amelyek felismerték, hogy ha nincs ásványkincs, akkor okosságban kell elöl levővé válni. Lásd Svájc, Japán. Ma is vezető iparú országok technológiai értelemben. És mindkettő jól megél belőle jó rég óta. Nem lehet, hogy nekünk is ezt az irányvonalat kéne követnünk esetleg? Kérdezem, nem mondom.

2 komment

Címkék: magyarország japán okosság bölcsesség svájc 21.század ásványkincs


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8512482465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.05. 10:05:29

Aki meg se próbálja védeni érdekeit, az midenképpen veszít.

Aki megpróbálja, az nyerhet.

Mr. Waszabi 2017.05.05. 10:24:59

@MaxVal BircaMan HJCD: ahhoz, hogy valamit sikerre tudjunk vinni, értenünk kell a célját.
Nem vitatom, hogy Orbánnak egyes kérdésekben nincs igaza, szemléletbelileg, csak hát valójában, összességében törekvései más képet rajzolnak róla az elmúlt 27 év alatt. Az értelem és az ego vitatkozik benne. Néha vannak értelmes felvillanásai, de jobbára csak az egoját követi.
Az EU azért jött létre, mert sokat szenvedtek a II. VH után az európai nemzetállamok az amerikai és japán gazdasággal versenyezve. Ugyanis egy európai ország sem volt képes önmagában versenyezni e másik kettővel. Aki emlékszik még itt a '70-es évek szinte állandó válságaira, az érti. Aki nem is tanulta, nem hogy tanult volna belőle, az meg nem érti. A japán gazdasággal még a németek sem tudták tartani a lépést anno. Mert kevesebben voltak, s kevesebb ember kevesebbet tud termelni. Most tekintsünk el az életszemléletből adódó eltérésektől - mivel ez tudhatóan nagy hatással van egy-egy nemzetgazdaság teljesítményére. Egy európai sem tud kibújni a bőréből - nem tudja meghozni, nem is tudta, és nem fogja sosem meghozni tudni azt az áldozatot, ami egy japán emberben, mint nemzeti identitás dolgozik - a saját érdekeit beáldozni a közös érdekért. Ezek olyan határok, amiket nem tudunk átlépni. Ez van.
Tehát, Európa évezredeken át nemzetállamok laza halmaza volt, és ezért is megy nehezen a szövetségbe tömörülés. De, ha megnézzük az elmúlt 25 évben történt világgazdasági változásait, akkor azt látjuk, hogy az EU a világgazdaság legfontosabb szereplőjévé vált, a néhány évtizeddel ezelőtt még egymással harcoló nemzetállamok kupacából. Tehát nem volt hülye gondolat.
Orbánra visszakanyarodva, vele csak az a probléma, hogy Kádáron nevelkedett, és sosem volt más vágya, minthogy egyszer majd beülhessen Kádár János székébe. Szerintem hülye ember az, aki nem képes felismerni, hogy vágyai idejét múltak - gondolok itt arra, hogy Orbán, bár tevőleges résztvevője volt itt 1988-90-ben a komcsi rendszer leváltásának, mégsem engedte el a diktátori vágyait. Mert 21. századi cselekményei, törekvései ezt a képet rajzolják róla egyértelműen. A piacgazdaság kb. 5000 éves. És eleddig mindenki elbukott, aki megpróbálta annak emberi öszötnökön alapuló írott vagy íratlan szabályait felülírni holmi saját elképzelésivel. Nos, ennyi csak az ok, amiért egy lyukas kétfillérest nem teszek Orbánra. Látszanak az elmebeli korlátai. Az kevés a jó és sikeres élethez, hogy valakiben van ilyen vagy olyan tehetség. A valóság talaján az számít, amit az ember képes vagy nem képes valóra váltani. Ő nem képes. Szerintem erről ennyit.
Az kevés lesz ide, ha ma, a 21. században a lóhátról hátrafelé nyilazás technikájával akar itt teret nyerni.
süti beállítások módosítása