HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2011.02.20. 14:18 Mr. Waszabi

Váratlan fordulat - gondolatok a változásokról

Igen. Az arab világban /biztos nem pontos szó rájuk az  arab, de köznyelven azért érthető/.

Patriarchális társadalmak, ahol a feudalista társadalmi rendszert a diktatúra váltotta lényegében pár évtizeddel ezelőtt, illetve csak felső szinten. Hol, mikor - ez most kevéssé lényeges. A lényeges szempont, hogy erre most senki nem számított. Se a CIA, se más titkosszolgálatok. Mintha nem is lennének ott ezekben az országokban, pedig ott vannak. Derült égből villámcsapás. A fejlett nyugat hatékonysága politikai és katonapolitikai vonalon is a béka segge alá süllyedt, nem csak gazdasági vonatkozásban. Gazdasági érdekeiből, nyersanyagszükségletéből kifolyólag igyekezett a tolerálható diktátorokkal valamiféle egyensúlyi helyzeten alapuló érdekházasságot kötni, ami évtizedekig működőképesnek látszott. És mindenki leporolta a kezét, hátradőlt a politikusi foteljában, mint aki jól végezte dolgát.

A figyelem és a várakozások 60 éve az Izrael és az iszlám vallású országok között fennálló feszültségekre fókuszálódtak, s tulajdonképpen valószínűleg a diktatúrák fennmaradását is nyújtotta a mindenkori közös ellenség létezése. Megtévesztő az a materialista megközelítés, miszerint a maroknyi palesztin el nem helyezése a fő ok. Ha csupán ez lett volna, elfértek simán valamelyik nagyobb iszlám állam területén, minden zavar nélkül befogadhatták volna őket. 

Érzésem szerint most rengeteg nyugati elemző gőzerővel dolgozik a jövő gazdasági és politikai lehetségesen alakuló verzióinak és világméretű következményeinek modellezésén, de vajmi kevés sikert jósolok ezeknek. Az élet egyszerűen kiszámíthatatlan. Az emberi várakozásokat álatlában terveik motiválják, nem adják meg az esélyt minden eshetőségnek, szeretik favorizálni és népszerűsíteni az elképzeléseiknek kedvesebb verziókat. Ön-be-csa-pás. Szótagolva írom, hogy olvashatóbb legyen. Újólag és tízezredszer, modern törtélemünk során.

A Bibliában megsárgultak már a lapok rég, amelyeken megírták, hogy az utolsó időkben minden figyelem Jeruzsálem köré összpontosul. Nem a világvégét akarom ebből kihozni, csak érdekes, hogy gyakorlatilag 50 éve így van, és fokozódik, még is minden világhatalom elhiszi, hogy ő alakítja a történelmet. Hogy jön ez ide? A nagyhatalmak kezdettől igyekeznek ezt a problémát csupán egy mezei konfliktusként kezelni, de speciel ez nem sikerült igazán, enniy idő alatt sem, sőt a probléma világpolitikai méretűvé nőtte ki magát. Tehát a törekvések és megalapozottságuk is ennyit érnek objektíven értékelve, ennyit ér a hatalmasok hatalma. Hogy élhettünk volna ezalatt az 50 év alatt ezerszer jobban abból a renegteg elpazarolt erőforrásból, pénzből, amit a történelem, a sors megerőszakolsáára fordítottak a közpénzekből? Meg se tudom számolni, hány fejlődő ország befolyásolását, leigázását, kizsákmányolását igyekeztek maradandóvá tenni ezidő alatt, a közelkeletire hajazó analógiával. És aztán apránként mindenütt bedőlt, még ha idei óráig sikeresnek látszott is. Jó lett volna a brit birodalom korábbi példáin, történelmén okulni, legalább Európának. Hogy semmi emberi törekvés eredménye nem tart örökké, ha az természetellenes, ha igazságtalan.

Sosem értettem, miért mondja a Biblia legnagyobb birodalomnak Rómát. Később megértettem, hogy a maga korában, a maga eszközeivel és színvonalán többet ért el, nagyob hatással volt a világtörténelemre, az emberiségre, mint bármilyen birodalom a késsőbbiekben. Mindemellett megvetette a demokrácia, a polgári jog és a művészetek olyan színvonalas alapjait is, amelyet a későbbi modernkori kultúrák is soktekintetben csak részlegesen tudtak alkalmazni. Pusztán csak a fenntarthatóságát tekintve az adott kor technikai színvonalán, egy későbbi birodalom sem ért meg olyan hosszú időt, ha utóbbiak hatékonyságánál figyelembe vesszük az emberiség technikai fejlődését is. Bábel tornyának esete ismétlődik ezredszer. Jó volna tanulni belőle egy keveset, ah már olyan kiműveltek vagyunk.

Káosz van. Pillanatok alatt szinte. Versus ezeréves európai civilizáció és gondolkodásmód. Mert ugye amerika is innen népesült be, tehát valamilyen szinten egy kalap vele az is. Tanuljunk a kialakult helyzetből gyorsan, mert elsőre nem sikerült a mestervizsga. 1000 év és egy-két év alatt kihúzható alóla a szőnyeg, különösebb erőfeszítés nélkül. Vicces elemként fogom fel, hogy minél inkább nagyobb és befolyásosabb akar lenni Európa, annál inkább megtréfálja a világtörténelem, itt az EU felülről vezérelt megalakítására és erőfeszítéseire gondolok.

Hiába, Isten tréfás kedvű ember, nem sokat idegeskedik azon, mennyire barmok idelenn az emberek. Nézegeti a szekeret, hogy nem jó irányba megy, aztán csak kihúzza a meglazult kerékszöget s máris lesántul a szekér. El van intézve. A morcos kocsis meg mutogat, hogy Isten gondolkodhatna már magán, hova, mibe piszkál bele. Nem nekünk kéne gondolkodni inkább? Nem azért műveli e tréfákat velünk? 1000 év kínlódás és el nem ért célok után talán már nem eretnek gondolat ez...hátha. Ez a magatartása egyébként megnyugtató számomra, mert azt mutatja, hogy a világegyetem ura szavatartó, kiszámítható személy, s mint ilyen, jelenleg az egyetlen a Földön. Ismerve radikálisabb intézkedéseit a múltból, játékossága mindenképp bizalomra ad okot, hogy ne féljünk tőle, s hogy bizalunk legyen a jövőnket illetőleg, akkor is, ha most kilátástalan, bizonytalan és mindenféle veszély és nyomor árnyéka vetül rá. Talán épp azért viccel meg bennünket Isten, hogy észrevegyük magunkat. Tudod, mint amikor Te vicceled meg a kisfiadat, amikor nagyon el van mélyülve a játékban:)

Ha nem volna türelmes, akkor egy sima "B" kategóriás özönvízzel elintézte volna már, nem de?

Persze, hülyegyerek - mondod Te -, honnan veszed, hogy van Isten? No jó. És ha nincs? Akkor jobban érzed magad? Jobb lesz tőle bármi? Hisz nem tudod uralni a saját egyszemélyes életedet sem, nem hogy a világot. Akkor meg nem mindegy-e, nem okafogyott-e ez a kérdés?

Szólj hozzá!

Címkék: isten forradalom sors világtörténelem arabvilág


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr332674663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása