Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2011.08.17. 15:19 Mr. Waszabi

Balett

Szeretsz baszni, édes? Persze hogy szeretsz. Minden nő szeret. Minden nő azt szereti, ha a pasija szétszedi, ha lerohanja vadul, álló farokkal, s ellentmondást nem tűrve, gondolkodás és korlátok nélkül maga alá gyűri és szétmarcangolja, kérdés nélkül felfalja szőröstül-bőröstül. Mert akarja a nőt, izgatja őt és nekiadja, megosztja vele mindazt, amit kivált belőle. Szenvedélyt és örömöt. És ez vonzó a nő számára, még ha gondosan és tudatosan el is temette magában rég eme vágyat és a jó emlékeket. És akkor is boldog a nő, ha esetleg nem volt orgazmusa vagy nem elementáris. Mert ez egy összetett élménye testnek szellemnek és léleknek, s mindre frissítően hat. Pihentetőbben alszol utána, reggel ok nélkül boldogabban kelsz, s férjed is fütyörészve, mosolyogva borotválkozik, pedig észre sem veszi, hogy máskor nem szokott.

Este fél tizenegy. Bemész a fürdőszobába, hogy lezuhanyozz, közben arra gondolsz, hogy még tízóraira mit csomagolj a gyerekeknek. A kádban állva tekinteted a férjed izmos fenekére esik, majd a lába közötti résen át a himbálódzó golyóira, ahogy a mosdókagyló fölé hajolva meztelenül mossa fogát s a kar mozgása végig fut a testén. Egy pillanatig felvillan benned a vágy, az ösztön, hogy milyen jó volna játékosan beleharapni a seggébe, vagy elkapni a farkát és játszani vele, a szádba venni, majd beleülni, ha már kemény. Mint régen. De épp csak átsuhan rajtad az érzés, mint egy tavaszi szellő fuvallata, egész a méhedig, ami össze is húzódik egy picit, a szádban is reagálnak a nyálmirigyek apró görcsei, de már hessegeted is el a gondolatot, hisz fontosabb dolgod van, Te anya vagy, felelős dolgozó nő, Te nem engedheted el magad. Mi lesz holnap, reggel kelni kell, kapkodás, s már ettől nem tudsz lazítani.

Most felszisszensz, hogy jujj, de obszcén ez a pasi, minek ír ilyeneket,  miért kell erről így beszélni, egyáltalán beszélni, hisz oly intim, s különben is magától értetődő dolog ez, amiről egy nő nem beszél, pláne nem ilyen nyíltan, ilyen stílusban. Meg a fityfenét. Pont azért írok róla, hogy észrevedd ön- és családsors rontó álságosságodat. Az ok mindegy, az állapot számít, azon kell változtatni. Ehhez légy elég okos.  ha beszélsz is róla, gondosan nem nevezed becsületes nevén, amit kellene, hanem a szenvtelen, szabványos  tudományos-hivatalos megfogalmazásban teszed, hogy véletlenül se érződjék, hogy közöd van a szenvedélyhez. Az emberek két dologról nem beszélnek: amiről fingjuk sincs, meg amivel nem akarnak szembenézni, mert kellemetlen. Egyik eset sincs rendben. Hát ilyen a szex Nálad, édes. Ha kérdezlek felőle finoman, elhárítod visszakézből a tanult klisé válasszal, hogy „áá, ez magától értetődő dolog, szükséges a szex az élethez, de két emberre tartozik” vagy  „csinálni kell, nem beszélni róla”.Ja. De épp azért kell beszélni róla, hogy kiderüljön: nem csinálod, vagy nagyon rosszul. Mert ami jó, sikerélmény az ember életében, arról szeret beszélni, különösen egy nő. Ha beszélni nem tudsz róla, csinálni sem tudod, ez a helyzet. Azért nem beszélsz róla jobbára, mert nagyon nincs rendben, nem működik és tele vagy gátlásokkal a megoldás ellenében. Könnyebb elfojtani tokkal-vonóval. De e némaságod fojtja meg a családi életedet is - Veled együtt. Hisz magadhoz kötötted őket, tudatosan vagy tudattalanul az évek sorában. Ezért menekül a gyereked tőled, nem akar megfulladni még, nem élt eleget,és még erősebb benne az életösztön, mint a klisék, az agymosás, amit kapott 20 év alatt. Mert a boldogtalan, élhetetlen szülő nem vonzó példa.

Ma már csak szeretnéd mindezt, azt is csak néha, amikor véletlenül összejön egy békés vasárnap délutáni alvás után, amikor a kölykök épp nincsenek otthon. Akkor is a férjed lesz kanos attól, ahogy kiszolgáltatva lengén ott fekszel az ágyban és a meghitt kettesben-lét elindítja fantáziáját. Mert csak akkor vagy nyitott, eredeti önmagad. Mert már elfelejtetted az ízét az évek során. Nem vagy már önmagad, csak egy bazi nagy akarás és megalkuvás halmaz, görcsökkel és ezernyi küzdelemmel, kudarccal, amiknek kialakulásáról fogalmad sincsen már, csak tolod a trágyás talicskát napra nap, mondván: élni kell és Te hordozod a család terheit. Aha. Olyan terheket, amiket Te gyártottál magadnak. Már konvencióknak élsz, egy bebiztosított életformát követsz 10-20 éve, mert azt hiszed, így leszel boldog és csinálsz boldog életet családodnak. Nem csak Te, de milliónyi elődöd és kortársad is, akiknek e ketrecben tartására egész iparágak szakosodtak és vastagon megélnek kínlódásotokból. Ezért most fontosabb a másnapi uzsonna, mint egy elementáris, spontán, frissítő kúrás, szenvedélyes szeretkezés a férjeddel, nyílt, ribancos és kanos éhséggel,amire tulajdonképp mindkettőtöknek szüksége volna, testileg és lelkileg. Ez utóbbin talán nagyobb a hangsúly, mint gondolnád, mindkettőtök számára. De gondolkodásod már csak a menetrendszerű dolgokra koncentrál, elfelejtettél spontánnak, játékosnak lenni, pedig nem volt ez mindig így, fiatalon tudtad, de ma már csak lezárt korszakként emlékezel rá, mint komoly felnőtt. De inkább csak buta, fenemód, mert elhitted más boldogtalan embereknek,hogy ha feleséggé, anyává válsz, akkor többé nem vagy nő, akkor viselkedni kell. Igen, buta, mert láthatnád, hogy avítt, szakadt az a törülköző s  csorba az a mosdó, ahonnan a mintát vetted ehhez az élethez. Mert könnyebbnek látszott egy beprogramozott élet, hiába láttad szemeddel a tényeket. Elhitted, hogy létezik ilyen, hogy meg lehet csinálni. Igen, végül is meg lehet. Csak épp a következményei oly lassú sorvadásban mutatkoznak meg, hogy mire észreveszed, már nem javítható, kuka az egész.  De közben olvasod a romantikus könyveket, magazinokat, moziba jársz, hogy átéld titkon mindazt, amit Te mulasztasz el tudatosan saját életedben megvalósítani, megélni. Meg a családéból is, ugye. Elhiszed, hogy a pótszerek pótolhatják meg nem tett dolgaidat. Megint a könnyebb utat választod, még mindig hiszed, hogy van aszfaltozott, nyílegyenes műút a boldogsághoz. Pedig nincs. Mindenkinek a saját rögös, poros földútja van, virágokkal, fákkal szegélyezve, s azon érhet el Boldogság faluba.

Miért mondom, hogy a családdal is kiszúrsz? Mondod, hogy ez a kettőtök belügye, a gyereknek ehhez semmi köze. Ja. Ha működik. De ha nem, akkor kielégületlenségedet (és párod is), feszültségeidet kivetíted a leghétköznapibb életmozzanatokra is. Hangodból, kisugárzásodból megérzi a gyerek a feszültséget és ráragad. Hülyeség? Nézz csak magatokra, miért éltek úgy, ahogy. Miért a sok vívás, veszekedés, miért nem engedelmeskedik a gyerek, miért nem alszik nyugodtan, miért fél értelmetlen dolgoktól is. Miattad, a Te hülyeséged miatt, mert hazudsz arról, amit ő természetesen, nem agy-mosottan még érzékel világosan. Ő még nem nyomja el megérzéseit. De erre nem is gondolsz, eszedbe sem jutnak ilyesmik. Pedig nem ártana, kevesebb bajod volna az életben.

De most a kádban vagy s az uzsonna fontos – zsolozsmázod magadnak s gyorsan elhessented egy üdítő kefélés, szeretkezés lehetőségét, pedig érezted, hogy jó lenne, de már kialakítottad gátjaidat, kérget növesztettél lelkedben saját igényeid lepergetésére, hogy ne kelljen érezned. Hát, végül is elmondható, hogy szeretsz baszni, ja. Elbaszni. A pillanatot. Az életet. Mert az életed is pillanatokból áll, mindig. Apró brillek életed nyakláncán, melyek önmagukban, egyesével nem képviselnek nagy értéket  látszólag – de a nyakék csak akkor szép, ha minden köve a helyén csillog, s nem foghíjas. Majd, amikor 15 év múlva rátok csapja a gyerek az ajtót szó nélkül, a két kivénhedt zombira, akik rég elfelejtették, hogy életre születek, s már csak két mechanikus szokás- és aggódáshalmaz, betegség és ideggörcs, nyugtatót és altatót szedve táplálék kiegészítőként, nos, esetleg akkor elgondolkozol majd,  mennyivel jobb lett volna elkapni a férjed farkát most, felállítani és beleülni, ebben a pillanatban -  az uzsonnán való elmélkedés helyett. Mert ha elkaptad volna, akkor másnap reggel egy boldog, jól megbaszott, kielégült, türelemtől és boldogságtól sugárzó anyuka lettél volna, aki nem ordibál a kölyökkel, akinek feje felett nem csapnak össze a gondok hullámai, hanem kezére játszik az élet. Hogy a kölyöknek is boldogságot adnál egy vacak szendvics helyett, mert nem az hiányzik neki.

De valószínű, hogy nem fogsz rájönni minderre. Valószínűbb, hogy akkor is csak azt fogod majd magyarázgatni magadnak, hogy Te mindent megtettél a gyerekeidért, a családodért, hogy rendben legyen minden, s hogy nem is érted, miért ilyen hálátlan, s biztos a generációs különbség az oka, de még is fáj, hogy eltávolodtak Tőled, vagy épp úgy érzed, hogy megvetnek. Pedig nem Téged vetnek meg – csak a gondolkodásmódodat, amely alapján egy üres és száraz életet csináltál az egész családnak,  melynek sose volt köze az igazi élethez s őket sem tehette boldoggá épp ezért. Nem fog leesni a tantusz valószínűleg, hogy csupán paraméterhalmazokként kezelted őket, amiként magadat is divatokban, trendekben, kilókban és szokásokban mérted évtizedeken át – gondolkodás nélkül. Gondolsz arra, hogy természetes, hogy már nem igen szexeltek, legfeljebb évente 2-szer. Megmagyarázod, hogy elmúlt a vonzás, kihunyt a szenvedély, mert elhíztatok, bőrötök is ráncosodik, petyhüdt itt-ott s ezért nem vonzódtok már egymás iránt. Pedig ez pont fordítva van. Magatokhoz nem vonzódtok, mert nem tetszetek önmagatoknak műmájer zombiként. Azért híztatok el, azért nem vagytok vonzóak már egymás számára, mert Te léptél a kiszáradás útjára s vitted magaddal családodat is. De lehet, hogy nem is híztatok, csupán a szemed ma már mást vesz észre, mint 10 éve. Mi változott? Akkor a kisugárzást láttad, amely megelevenítette a testedet s az övét is. Ő sosem volt kimondottan szép, nem a teste volt szép, hanem aki abban lakott, de mára már elsorvadt. Férjed volt az első áldozat: a Te kezedben volt a konvenciók műanyag zsinórja, mellyel először az ő golyóit szorítottad el. Kitart még melletted, de nem boldog Veled már rég, ő is pipálgatja naponta a „tulajdonképpen boldog lehetek” című listát, de titkon megnézi a vonzó nőket az utcán és mosolyog is rájuk – olyankor boldog egy pillanatig. Veled beszélgetve meg gyakran bólogat komoly vagy ájtatos-családcentrikus-herélt arccal, hogy igen, milyen rendes asszony vagy, meg végül is rendben van a család - de közben nem erre gondol ő sem. Az a férfi szeretne lenni, akihez hozzámentél és aki vadul szeretkezett Veled. Akit önmagáért szerettél Te is s nem paramétereiért. Neki is gyakran eszébe jut ám ez, csak Te nézel rá úgy, mint kivénhedt eunuchra. És tudod miért nézel rá úgy? Mert te tetted olyanná, ahogy magadat is. Szeretett Téged, elhitt neked mindent, hogy hogyan lesztek boldogok, engedett női akaratodnak. De mindezt nem szeretnéd tudni magadról, inkább megmagyarázod magadnak is, hogy Te vagy  a valódi áldozat. Onnan indul az egész, hogy magadnak sem tetszel, csak nincs merszed szembenézni önmagaddal, hogy egy hibás elképzeléshalmazra építetted életedet és 3-4 másik emberét is. Mert ezt te basztad el, ez a helyzet. Nem a férjed akart eunuchhá válni a gyerekek születése után, nem ő menekült a „csak anya vagyok” szerepbe. Egyszerűen kizártad őt a család életéből, kikényszerítetted őt a partvonalra, a kertbe, a műhelybe, mert a család mozgatórugója az asszony, már nagyanyád is megmondta kiskorodban. Megfosztottad hát férjedet a családfőségtől, mert te okosabb voltál, hisz sok könyvet elolvastál az anyaságról, gyereknevelésről, ő meg mit érthet hozzá, elég ha a pénzt megkeresi, meg elintézi a ház körüli munkákat. Mert ez a szerepe – szerinted.

Az a helyzet kedves, hogy balettozol. Pedig Te is a rock’n’rollt szeretted, a ritmus lázítását a véredben, csak valami idióta elképzelés, megfelelni akarás miatt 25 évesen lecserélted a  rock’n’rollt balettre. A kimért, tervezett, rideg, élettelen műfajra - a másikhoz képest nézve. Mert az jobban illett tervezett, tudatos, könyvből tanult élethez, elvégre felnőtt, komoly ember lettél,  s ez az elvárt. Nos, kurva nagyot tévedtél és életeddel fizettél érte – egész eddigivel. Hogy mihez kezdesz most, lesz–e bátorságod változtatni, újra feltámadni és élni, az rajtad múlik. De szerintem tartozol ennyivel annak pár embernek, akik akarnokságod és hülyeséged miatt veled szenvedtek. A változás a hibák beismerésével kezdődik, anélkül nem megy. E nélkül üresen cseng a szeretet  szó a szádból, ezért távolodtak el gyermekeid is tőled lélekben, inkább a haverokhoz, saját kortársaikhoz húzva. Mert velük érzik jól magukat – élőnek, embernek -, nem a Te üres, sorvadó és sorvasztó világodban. Tévedtél, nem kicsit, nem keveset. És pazaroltad szeretteid életét, nem utolsó sorban. És azt mondod erre, hogy szereted őket? Csak szeretnéd hinni, hogy ez a szeretet. Szeretet az amikor olyasmit teszel a másikért, amitől boldog lesz, nem az, amiről Te hiszed ezt. Nagy különbség.

Most már tudod, miért csapta Rád az ajtót a kölyök 18 évesen? Ezért. Mert pazaroltad az ő életét is. Lehet,nem fogalmazta meg, de ösztönei vitték a helyes úton – el, távol a boldogtalanság árnyékából. És ha most elő mered venni a szokvány védekező mechanizmusodat, az „ilyen az élet” vagy a „semmi sem tart örökké” vagy az „ én is csak ember vagyok” vagy „minden tűz kialszik egyszer s átalakul szeretetté” vagy netán elkezdenéd a többiekre kenni a történtek okait, akkor megérdemelsz egy jó nagy seggberúgást. Mert nem azért írtam, hogy kifogáskodj. Az én időmet ne pazarold, nem a férjed, gyereked vagyok. Hibáztál épp eleget, tedd helyre, amit lehet. Ezért írtam.

25 komment

Címkék: szex gátlások elnőiesedés


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr173160446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieLente 2011.08.22. 10:35:23

gondolom ez egy konkrét szitu. igaz, hogy a nőnek nagy szerepe van egy kapcsolat alakulásában, de ezek a dolgok mindig két emberen múlnak.

Mr. Waszabi 2011.08.22. 11:29:29

@DieLente: konkrét szituációból nem általánosítok. Általánosan a trendekről írok mindig, valamilyen számosságú megfigyelés alapján. Évek megfigyelése összegződik egyszercsak, az n+1-ik után. Magyarországon 10 házasságból 7-8 idejut 10-25 év után. Nekik szól.
Általában jellemző, hogy amíg nem látja bajt, addig senki nem gondol arra, hogy egyszer ő is idejuthat. Amikor meg nyilvánvalóvá lesz, akkor meg nem tud mit kezdeni a helyzettel, sem az okokkal, oly szövevényes és áttekinthetetlen lesz addigra.

DieLente 2011.08.22. 11:40:07

20 év után csak az tud nyilatkozni, aki már megélte. ennyi idő alatt mennyit húznak, nyúznak egymáson, hogy mi marad és mi veszik csak azok tudják, akik leélték.
ugyanezt le lehetne írni a férfi oldaláról is, hogy mit felejtett el, mit hanyagolt 20 éven át ebben a házastársi adokkapokban.
egyébként jó bejegyzés:)

Mr. Waszabi 2011.08.22. 12:30:03

@DieLente: valóban, az ember azt ismeri, amit már tapasztalt. Nekem is megvolt a 20.
Szoktam írni a férfi-oldalról is, bár nem egy-az-egyhez tematikussággal, mivel a két nem szerepe és azok hiányosságai indirekt módon okai egymásnak. A különböző írások összerakhatók kerek egésszé, szépen kirajzolják, ki miben nincs helyén. Amiért gyakrabban írok a nők szerepéről, az a hivatalosan is nőközpontúként kezelt társadalom, amelyben élünk, amelyben még is ők az elégedetlenebbek.

DieLente 2011.08.22. 12:57:25

én erre szisszentem fel, nem a fent leírt kis jelenetre.
tudod mikor lesz itt nőközpontú társadalom? ha nő írja az abortusztörvényt.

Mr. Waszabi 2011.08.22. 14:08:22

@DieLente: nem ugyanazt a témát nézzük sztem. Én a házasságok és a családok tönkremenetelének, devalválódásának anatómiáját boncolgattam. Ott először is az elférfiatlanodást, a férfiak szerepükből való kiesését, degradálódását találtam. Miért fordulnak el a családtól, miért menekülnek munkába, hobbikba, barátokhoz,pecázásba, kocsmába?
Ezt reklamálják a nők is többnyire, hogy nincsen a ffi a helyén, nem tölti be az elvárt családfői szerepet. Igazuk van, azonban a kínlódásuk hosszú évtizedeit nézve látszik, hogy nem tudják megváltoztatni őket. Az ok elég egyszerű: fiúból sem tud férfit nevelni egyedül egy nő, naná hogy nem tud felnőtt hímneműt férfivá formálni. Ahhoz férfi minta kell. Ha már apuka, nagyapa se volt a helyén, akkor nincs minta a fiú előtt. A nő nem tud férfi minta lenni, hisz nő, női fejjel, érdekek mentén gondolkodik, cselekszik. Elvárásait tudja közölni a párjával, de az odavezető utat nem ismerheti, hisz sosem járt azon.
Ezeket figyelve jutottam el a nőközpontú, nővezérelte családmodellhez, mint ártó okhoz, amelyen a valóságban a legtöbb család alapszik, immáron több generáció óta. Itt nem az elméletről van szó, hanem a gyakorlatról, hogy ott milyen mechanizmusok, motivációk működnek. Mind a hatalom, mind pszichológia és szociológia és a médiák is ezt a modellt erősítik ma is.
Kb egy emberöltő alatt , de különösen a 80-as évektől kezdve a fiúk nevelése fokozatosan átkerült a nők kezébe. A 2. vháborút követően, a kommunizmus alatt bevezetett 2 keresős családmodell váltotta fel a férfi vezette családmodellt, akkor kezdődött a folyamat. Pl a férfiak fizetése azóta alacsony relatíve, mivel hogy a nőét is bekalkulálták a család jövedelmébe. Erősíteni kellett volna 1990-ben a régi családmodell visszatérését, mondjuk az egyedül kereső férfiak fizetésének emelésével. Ez csökkentené a nőkre rótt terheket, a munkanélküliséget és növelné a férfiak önbecsülését.
Hát kb ezen a szálon mentem végig, apránként, pár év alatt.
A női jogoknak nem sok keresnivalójuk van itt - habár egyetértek az abortuszhoz való jogukkal, hisz az ő testükben zajló folyamatról van szó. A férfiak jogai nem léteznek külön, mert nincsen ilyen speciális helyzetük, de általában elmondható, hogy emberi jogok nincsenek, pontosabban csak definiálva vannak, de érvényt nem lehet nekik szerezni a valóságban.

DieLente 2011.08.22. 14:56:34

a bensőséges kapcsolat hiányától egész elkanyarodtunk:)
a két keresős családmodell a nőktől is elveszi az identitástudatot, ugyanis a megélhetés miatt a legtöbb nő a gyerek születése után mihamarabb visszakényszerül dolgozni, ezért a gyerek nevelése intézményesítve lett. tehát az anyaság mint olyan, a hétköznapok végére, illetve a hétvégére esik. a pénzügyi nehézségek eleve hátrányosan befolyásolják egy pár kapcsolatát, ha a nő nem tud visszamenni dolgozni és hiányzik a fizetése ott az örökös lelkiismereti furdalás, így nehéz anyának, feleségnek és bárminek is lenni.
ugyanakkor a házimunka és a gyereknevelés terhei a mai napig nem oszlanak fifti-fifti módon a házastársak között. mivel a nők is ragaszkodnak a családfenntartási szerephez - amihez kondicionálva vannak hiszen már anyáik is keresők voltak - ezért, a ami nő kényesen vigyáz arra, h ne nevezhessék ingyenélőnek egy kapcsolatban, ne legyen anyagilag kiszolgáltatott, hiszen ez ad neki szavazati jogot a családban, különben gyorsan megkapja: hazaadom a fizetésem, úgyhogy csend legyen! mert sok helyen látom, míg nagy a szerelem, addig van demokrácia, mikor ez elmúlik, már csak vádaskodás marad és akkor mikor a közös dolgok mércére kerülnek, ha a nő nem tud a gyerekein kívül felmutatni semmit ebben a világban vége van. pont mint az arab társadalmakban. sajnos hiába élünk európában, itt sem sikerült megteremteni az egyensúlyt a nemek között és igazságot sem lehet tenni, mert lám a törvényeket férfiak hozzák, de a családok helyzete mégis egyre romlik.

Mr. Waszabi 2011.08.22. 15:28:12

@DieLente: a bensőséges kapcsolat elsorvadása a szerepek közti csatározáson vérzik el. Fiatal házasoknál ugye szép remények, szerelem, de legalábbis szimpátia és kevés sérelem van. Ez adja a bizalmat, toleranciát, türelmet egymás felé - amikor még nincs semmijük, csak céljaik, reményeik. Amikor elkezdődik az közös egzisztencia építése , amibe többnyire gyerekvállalás, otthonteremtés egyidejűsége a jellemző, nos, a nő biztonságérzete akkor inog meg, kiszolgáltatottá válik anyaként. Ez kb. 10 éves periódus, ha 2 gyerekkel és legalább 2 éves születési különbséggel számolva, amíg a gyerekek sokat betegeskednek, és be nem állnak az iskola rendjébe. A nő sem szokott korábban hozzá e kiszolgáltatottsághoz, nincs hasonló élethelyzete, s ennyi időn át pedig képtelenség ezt úgy hordozni torzulás nélkül, hogy mindezt nem tudatosítja magában. Márpedig nem tudatosítja, csak védekezik ösztönösen.
Tehetetlenségét, állapotának fel nem dolgozottságát a férjén tölti ki, mint egy kínlódó állat - azt harapja meg, aki segíthetne rajta. Ez egy újabb stresszforrás a férfinál, ami a fokozott munkahelyi/pénzteremtő funkciójával együtt számára is kiélezett helyzetet teremt.
Ennél a pontnál már mindkettő túl terhelt. Az stresszeket otthon öntik ki, egymásra, ahol leginkább elengedik magukat.
Ahhoz, hogy átvészeljék épp lelkülettel, szükséges, hogy azokat a terheket engedjék el, amiket valóban kellene, s ne a házasságuk alapját képező kapcsolatot áldozzák be.
Az kevés, hogy állandóan az orruk előtt levő problémák megoldását favorizálják, már pedig a legtöbb családban ez kerül a fókuszba.
Valahogy program szerint mennek életerős, értelmes, érző emberek, ahelyett, hogy öntudatukban leporolnák az egyéni akarat és céltudatosság eszközeit. Nem bíznak ehhez eléggé magukban, szerintem. A receptkövetésre más okot nem látok, mint a könnyebb útra, a biztosra való vágyakozást.

DieLente 2011.08.22. 15:47:28

@waszabi: érdekes, amit most írtál. mivel ez a vélekedés sok helyen megjelenik és a most 18 évesek ilyen családokban nőnek fel nem csoda, ha azt mondják: kell a fenének ez az egész cirkusz!
tudod, hol az egyik felet mentegetném, hol a másikat, mert az otthonteremtés és gyerekvállalás sosem megy zökkenőmentesen. a kapcsolat harmóniája, vagy az egyik fél ereje átsegítheti a házasságot a nehézségeken. viszont egyformán találják magukat új helyzetek előtt és, mint két sérült hajó csak nézik a másik vergődését a köztük úszó jéghegyeken keresztül.
ha a férfi VALÓBAN támasza a feleségének, azt szerintem a nő megérzi és a bizalom adta nyugalom összetartja a családot.

Mr. Waszabi 2011.08.22. 16:06:40

@DieLente: sajnos a férfiak túlságosan zárkózottak, többségük nem is akar hallani olyasmiről, hogy neki min kellene változtatni. Nagyobb sértettség lakik bennük a páncél mögött, mint a nőkben. Vannak okos nők ,viszonylag kevés számban, akik felismerik és meg is tudják valósítani a férj szerepkörének visszaengedését a férfi kezébe. Nem erőszakos, követelődző technikával, hanem nagyanyáink cizellált stílusában. Valahol erre igyekszem apellálni, hátha:)

2itailor 2011.08.22. 17:49:33

@waszabi: Végig olvastalak titeket. Ez az utolsó komment egy kicsit megnyugtatott, kicsit lágyított az egészen:) Igen vannak okos nők, és vannak védelmező, gondoskodó férfiak. Kérdés, találkoznak e az útjaik, egymásra ismernek-e?
Mitől nő egy nő és mitől férfias a férfi? Talán egymástól, egymásból meríthetik a választ... ha akarják. Mert együtt élni, együtt dolgozni, családot alapítani és megöregedni, akarni kell. Két embernek egyszerre. Ez nagyon nehéz.

Mr. Waszabi 2011.08.22. 19:38:22

@2itailor: mindenki egyénnek születik, s élete felől maga hoz döntéseket. Aki meghozza a megfelelőeket a saját életében, bármikor is, az boldogabb lesz, még ha pazarolt is valamennyit. Az elpazarolt idő s lehetőségek bepótlása mindig nehéz utólag, de elkezdeni sohasem késő, lesz eredménye.

2itailor 2011.08.24. 07:46:51

Erről még eszembe jutott valami. Igen, egyénnek születtünk minden korban. Mégis régebben nagyobb volt a társadalmi nyomás, az elvárás. Mert kikacsintgatás a házasságból akkor is történt, de talán jobban meggondolták, mert a következmények súlyosabbak voltak társadalmi szempontból. Vállalni kellett a megbélyegzettséget, akár büntetést is, megszégyenítést, mert különböző vallások is szankcionálták a házasságtörést.
Manapság tényleg az egyén morális szintjén múlik egy félrelépés, vagy válás "intézésének" milyensége/gyakorisága.

Mr. Waszabi 2011.08.24. 08:01:17

@2itailor: réges-régen az volt az alapállás, hogy házasságot, családot nem borítunk. 6-8 gyerek volt a normális, polgári családoknál is, azokat fel kellett nevelni, pályára állítani.
A félrelépést is másként kezelték emiatt, az is benne volt a pakliban, csak a határok is meg voltak húzva. Nem illett rajtakapódni bármely házastárs által vagy nyilvánosan oly mértékig kompromittálódni, hogy az egész város beszéljen róla. A többség meg tudta oldani egy-egy életen át, balhé nélkül. A sejtés szintjén tolerálták az asszonyok, esetleg a férjek féltékenykedtek, de ez az asszonyokat nem zavarta. Élniük kellett valahogy, hát éltek. Jobban csinálták, mint ma, annyi szent. Talán kevéssé voltak mohók az emberek.
Sok helyütt ma is működik ez, számos család életét nem zavarják a megfelelő helyre beillesztett titkos találkák és még ha tudnak is róla, pont a disztingvált ügyintézés miatt nem háborítják fel egymást a házasfelek. De nem minden házasságban tud ez így működni ma, ez is tény. Az erőszakosság, önzés, mohóság nőtt sztem.

Mr. Waszabi 2011.08.24. 08:07:10

@waszabi: de ebben az ideák elterjedtsége is szerepet játszik. Ma sokkal kevéssé látják önmagukat s az életet reálisan az emberek, mint 50-100 éve. Ezért önmagukat s társukat sem tudják oly mértékig elfogadni valósan, olyannak, amilyen, hibáival, gyengeségeivel együtt. Régen, ha valakinek sármőr férje volt vagy kapós felesége, nem voltak illúziói afelől, hogy néha belebotlik más nőkbe/férfiakba is. A szeretetnek egy másik szintje, hogy az emberi gyengeségeket is tolerálni tudja, ha azzal a másik fél nem a közös szétrontására igyekszik, azaz nem akar robbantani, nem kényszeríti botránnyal döntési helyzetbe társát.

Mr. Waszabi 2012.10.28. 14:39:40

Tesz-vesznek üzenem, hogy véletlenül a "kimoderál" linkre kattintottam az értesítő emailben, így kedves megjegyzését sikerült elküldenem a null device-ra.
Gondolom, neki is azért nincs avatarja, mert ugyanolyan illúzióromboló volt, mint az enyém;)

Mr. Waszabi 2013.04.05. 21:28:47

Mindennap megnézem a blogstatisztikát. Abban van egy olyan nézet, hogy URL statisztika. S ebben a listában évek óta ez az egyik leglátogatottabb bejegyzés. Innen tudom, hogy hány nőnél talált e bejegyzés. Nem szép kép, amit ez rajzol. Akkor sem, ha én tudtam és te tudtad mindenkor, hogy igaz, amit ebben írtam. Szerettem volna vitát, tagadást, ellenpéldák százait hallani, olvasni e bejegyzés alatt. Ami bizonyította volna, hogy nincs igazam, hogy tévedtem. De a néma megtekintések áradata bizony arról szól, hogy nem tévedtem, sőt.
Szomorú ez. Mert nem tegnap írtam, azért. Semmi sem változott, ezt jelzi mindez, ezért szomorú.

2013.04.25. 19:34:12

Ezen ne csodálkozz. Én azt szoktam mondani, hogy a helyzet messze nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik, vagy esetedben, amilyennek lefested. Kétféle nő van: az anyatípus, és a kurvatípus. Kishazánkban, ez utóbbiból van több. Számára a gyerek csak az eszköz, hogy minél előbb magáhozláncolhassa a kiszemelt pénztermelő eszközt. Onnantól kiszipolyoz belőle mindent, amit lehet. Ha idő előtt elpatkol - annál jobb. Mindeközben persze azt csinál, amit akar. Az anyatípust csak a szülés után lehet felismerni - neki ugyanis csak donor kellett. Onnantól éli a saját életét, amit a gyerekének áldoz. Se férje, se társa nincs, és nem is volt szüksége, de ezt előre közölni persze nem lehet.

Nemrég olvastam, hogy manapság a férfiak kétharmada már nem is titkolja, hogy megcsalja a párját. Egyharmada még titkolja. Nyilván ez sem véletlen. A házasság, és általában a monogám társas kapcsolat: bukott intézmény. Megerőszakolása az emberi természetnek.

Mr. Waszabi 2013.04.25. 19:46:06

Nem véletlenül férfiblog e hely címe. A férfi szó vezetőt, megoldót jelent valójában. Mármint az élet különböző helyzeteire. S mivel tapasztalom, hogy ezen képesség felszabadítása csak az egyes egyedeken múlik, a képesség, a gyök mindegyikben megvan, hát ezért írok ilyen fura témákról.
A nő gyengébb edény, amiként a Biblia fogalmazza. Vagyis nem kell tőle bizonyos dolgokat várnia a férfinak. Ez itt pl. egy igen korszerű és nagyon elterjedt tévedés, ami a résztvevők számossága ellenére pont úgyanőgy nem működik, mintha csak egy tucatnyian követnék. Ezt kellene megérteni. Ezért nem hatásos az az állóháború, ami a 20. század során kialakult a két nem között. Ez a bejegyzés csak egy beszólás, ébresztő nők számára, ám a sorok között szól a férfiaknak is, hogy ébredjenek s álljanak a helyükre. Ami volt, az volt, elmúlt, de akik még menet közben vannak, azok javíthatnak "évvégéig". Az osztályismétlésre bukás sem szégyen, végül is az a lényeg, hogy elvégzi-e valaki az iskolát, az élet iskoláját, vagy sem. Nem mások számára lényeg, hanem saját életminősége szempontjából.

Mr. Waszabi 2013.04.25. 19:55:55

Lehet, szomorú leszel, de az a helyzet, hogy egy teljes, egész férfi bizony monogám. Mondom ezt annak okán, hogy szexualitása (sokszor pillanatnyi) nem azonos az egész ember minden igényével. Nőnél sem, és férfinál sem. Hogy valaki nem ismeri saját magát, az nem azt jelenti, hogy ő annyi, amennyit megismert, megismerni hajlandó volt. Értsük egymást.
Amikor minden igénye összecsiszolódik benne, megérti és helyet is ad valamennyi aspektusa igényének, akkor monogámmá válik.
Nem erkölcsi kötelességből, hanem autentikus saját érzései miatt, mivel csak mert kevés nőtől kaphatja meg mindazt egy személyben, amire vágyik, valamennyi igényét tekintve.
És van az a pont, amikor van valakije, és bár találkozik más érdemesekkel, de egyik sem jobb, inkább kevesebb ezzel, azzal. És ezért nem hajlik el, ezért marad hűséges.
Ha csak a felszínes szexuális vonzalom alapján értékeli magát valaki, akkor egyrészt azért szalad mindig új nő után, másfelől ugyan emiatt nem lesz boldog, megnyugodott, kiteljesedett sosem. Mert egy kaptafát reszel egész életében, holott haladnia kéne a korral, fejlődnie, cizellálódnia. Megtanulni hangszereken játszania, élvezni olyan aspektusait is, amelyek igen messze esnek a kaptafától.

2013.04.25. 20:16:02

Node: igen kevés olyan párkapcsolat van, (mondhatni a számuk a nullához konvergál) ahol egymásra találnak a "skillek", amit adott fél nyújtani tud, az igényekkel, amit adott fél elvár/fontosnak tart. A fennmaradó 99.9% esetében, a hosszútávú társas kapcsolat, kivétel nélkül kompromisszum. Amely kompromisszumkészség, igen keveseknek adatik meg. Ahhoz, hogy az igényeinek összességét egy kvázi csomagba állítsa össze valaki, és annak megfelelő társat keressen, az egy kompromisszum. Ha az igényeit az idő előrehaladtával olyanképp formálja, hogy azok a párja által nyújtottaknak megfeleljenek, az is kompromisszum. Ha félrekefél, és felfedezi, hogy az illető valaki mégkevésbé az, aki neki kell, és emiatt visszatáncol az eredetihez, az is egy kompromisszum. Nem sokkal őszintébb volna a világ, ha a poligámia nem volna, sem erkölcsileg, sem törvényileg elítélendő? Hangsúlyozom: a gyakorlatban semmi nem változna, kízárólag a jogi/erkölcsi megítélés.

Mr. Waszabi 2013.04.25. 20:36:03

@Pensive: ennek oka nem a véletlen, hanem csak az emberek szemlélete. Elhiszik, hogy minden a saját akaratuktól függ. Amit tehetnének, nem teszik, mert mást akarnak, olyasmit, amire viszont az életük nem ad lehetőséget. Ezt sem evszik észre és izomból megpróbálják kiszarni, amit elképzeltek maguknak. Ebbe aká rbele is betegszenek, de akkor sme látják általában, hogy a hiba bennük van. Pedig így van. Az élet nem így működik.
A legtöbb ember egzaktnak veszi saját tudatát, annak pillanatnyi állapotát, s ahhoz igyekszik minden tapasztalását igazítani, nem pedig fordítva. Nem feltételezi, hogy az élete tapasztalásai élete végéig alakítják, formálják őt, azaz, hogy élete szerves részei kellenének, hogy legyenek. Például, az van a tudatokban elültetve, hogy ha elvégezted az egyetemet, s már dolgozol valahol, akkor ideje a párválasztásnak, családalapításnak. Mert ez a szokás, ezt forszírozza mindenki, rokonok, barátok. Ha szakmunkás vagy, akkor hamarabb.
Csakhogy. Az ember annyit tud az életről, amennyit tapasztalt abból. Nem évekről van szó, hanem az időbe foglalt eseményekről élményekről. Na ez a kevés ma, mert mindent készen kapnak az emberek, vagy igyekeznek kapni, mert az a kényelmes. Ezért a saját tapasztalat helyett receptek mentén hoznak döntéseket. Holott a saját élete mindenkinek személyre szabott tapasztalási lehetőségeket ad, csak ezt az emberek megkerülik, levágják az úton a kanyarokat, ahol tapasztalhatnának, érhetnének. Mert azt gondolják, hogy ha megtehetik, akkor azt meg is kell tenni. Pedig ez nagy tévedés. Erre mindenki rájön öreg korában, de akkor már nem lehet visszatekerni a lehetőségek kerekét.
A párkapcsolat, különösen a szex, az olyasmi, amit az ember nem tudott modernizálni. Autentikus vonatkozásai az emberi életnek, amik nem változtak. És ha valaki rossznak tapasztalja, az csak azért van, mert nagyon nincs pariban mindazzal, ahogy működtetni tudná ezeket saját életében. Erre nincsen gyógyszer, se csodaszer - egy útja van: amit elmulasztott,elkerült, mindazt bepótolja. Ha 30 év alatt, akkor annyi alatt, ha 5 év alatt, akkor annyi alatt. És utána más ember lesz. Az élet ugyanis komplex dolog: vannak rajtunk múló részei, lehetőségei, és vannak rajtunk kivül álló lehetőségei, amelyekkel élhetünk. Aki csak magát ismeri el, s emez külső tényezőkkel nem számol az fél életet él eleve.

Mindenkihez van több passzoló ember, s találkozik is azokkal élete során, úgy láttam. Legfeljebb nem veszi észre, mert az lebeg a szeme előtt, hogy ő mit keres. S hiába ad az élet elébe akárhány hozzávalót, nem fogja észrevenni, mert nem azt keresi.
Szóval, azért, mert sok embernek rosszt szemlélet során nem sikerült, nos, nem a célt kellett volna megváltoztatni, hanem a szemlélet hibáit kijavítani.

2013.04.25. 21:14:40

"Például, az van a tudatokban elültetve, hogy ha elvégezted az egyetemet, s már dolgozol valahol, akkor ideje a párválasztásnak, családalapításnak. Mert ez a szokás, ezt forszírozza mindenki, rokonok, barátok. Ha szakmunkás vagy, akkor hamarabb."

Én ennek az ellenkezőjét tapasztalom, főként a nők esetében. Minél inkább szabadulni akarnak, a társadalmi elvárásoktól, amelyek már amúgy is jórészt devalválódtak. Szabadnak lenni, utazni, embereket megismerni, tapasztalatokat gyűjteni akarnak - legalábbis ezt a süket dumát nyomják. Aztán harminc felett, hirtelen pánik lesz rajtuk úrrá, és hamar kotornak egy szponzort/donort.

Egy komoly, sikeres férfi, aki komoly kapcsolatra, családra vágyik, a szó klasszikus értelmében, és megvan, minimum a magához való esze, hogy a kígyót felismerje időben - jószerivel esélytelen.

Mr. Waszabi 2013.04.25. 21:40:11

@Pensive: igen, abban igazad van, hogy a fiatalok ilyenek. Hála Istennek. Szabadságban nőttek fel. Magam is tapasztaltam, a baráti köröm javarészt majdnem fele annyi idősekből áll, mint én vagyok, viszont ez nem mindenre elég. Például párkapcsolatra nem és gyakorta barátságra sem. Mert hiányzik belőlük az az élettapasztalat, ami bennem már megvan. Ők még hisznek egy csomó dolgot, reménykednek olyasmikben, amikről én már tudom, hogy biztosan nem úgy működik. Persze, a szeretet nem egnegdi, hoyg az ember a másikat oltsa. Az élet rendje az, hogy mindenki a maga tapasztalata árán érjen, okosodjon, abban a tempóban, azon az őton, ami rá szabatott. De jó látnom, hogy aki 25 évesen mondjuk intellektuálisan partner, abból lehet jobb ember 45 évesen majd, mint most én. Ezt fejlődésnek látom az emberiség egészét tekintve, reményt ad.
Ezek miatt lett az a konklúzióm, hogy még is csak minden férfihoz és nőhöz a saját korosztálya való, legalábbis élettapasztalatban, érettségben hasonló.
Ha a férfiak párválasztását tekintjük , gyakran ott hibáznak, hogy inkább fiatalabb, tapasztalatlanabb nőt választanak, mert az felnéz rájuk pont emiatt. De ez a viszony csak addig tartható, amíg a nőnek nem nő be a feje lágya. Aztán, amikor benő, rájön, hogy a férfi gyengébb nála, nem fejlődött vele együtt. Az a jó, ha a férif sem áll meg, nem kényelmesedik el a maga útján, akkor tud mindenkor több lenni, mint a nő, s így marad hat fent a "felnéz rá" viszony. Akár 70 évesen is. Szerintem ez a jó párkapcsolat kulcsa. De ehhez kell, hogy a férfi is a maga életét élje, ne egy nálánál gyengébb, más fejlődési szakaszban levő nőhöz viszonyítsa a saját igényeit, tennivalóit az életben.

Mr. Waszabi 2013.04.25. 21:49:47

@Pensive: a kígyó dolga, hogy kísértsen. Az meg a férfi dolga, hogy felismerje, mi a jó neki s mi nem. Ez egyik jellemzője neki, vagy kéne, hogy az legyen.
Ahhoz fel kell nőni, hogy ne engedje magát elcsábítani. Tudod, a tánchoz ketten kellenek mindig, nem kenhető egyikre vagy másikra, ha táncra perdülnek:)
Ha egy férfi ahhoz viszonyítja magát, amit neki a média, a közhelyes elvárások (amelyek mindig nőktől származnak:) támasztanak vele szemben, akkor biztosan nem önmaga. S már elveszett. Egészen addig, amíg rá nem jön, hogy a saját életét kell élje. Ha megnézed, a nők a sajátjukat élik, sokkal inkább, mint a férfiak. Ezt kéne a férfinak is, de ugye a punci miatt elcsábul. S ezért dühös a nőkre, nem másért. Pedig a hiba nem a nő gépezetében van:)
A megoldás kézenfekvő, ám nehéznek látszik: a férfinak is saját életét kell élnie, s nem törődni azokkal a nőkkel, akiknek ez nem tetszik. Mert belőlük biztos nem lesz jó partner. Meg kell várni azt a keveset, aki passzol így is.
Mert van, ez biztos, csak a mai gondolkodás a türelmet, a várást nem ismeri. Pedig megvan ez a férfiakban, csak a divat ugye, meg a média nagy nyomást helyez rájuk. De hát attól férfi a férfi, hogy bírja az ilyesmit:)
süti beállítások módosítása