HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2011.09.28. 11:07 Mr. Waszabi

Karizma - Gyurcsány kontra Mesterházy

Megrökönyödve állok 5 évvel az öszödi beszéd után, melynek elutasítása az MSZP tagság részéről már 2009-ben a párt totális bukásához vezetett. 5 éve romlik, sorvad az a szervezet és még mindig nem veszik észre, hogy a formalizmus, az önámítás csak a pusztulásba visz.

Én kérek elnézést a kérdésért, de kicsoda Mesterházy Attila? Mi érdemlegest tett le akár az MSZP, akár az ország asztalára? Karizma nem a zakó ujjába kell, kérem, az a filmszínészi pályára lehet elég. Lehet, a megújulás szükségességét érző, sok év óta kínlódó MSZP pártgrémium rosszul értelmezte Arnie életrajzát: nem a karizmával lett politikus, hanem hosszú filmszínészi pálya alatt érlelődött ki az ember benne, aki szívében és értelmében is felnőtt a feladathoz. Az MSZP még mindig agymosott úttörők és kiszesek tömegeként tekint a fiatalokra, s akként is kezeli őket. Nagy hiba. Megváltozott a világ a 80-as évek óta, nem kicsit. Volt közben egy rendszerváltás, a határok kinyíltak úgy fizikálisan, mint kulturálisan. Lett közben egy internet, ahonnan informálódnak a fiatalok, immáron nemzetközileg is - csapatgyűlés és politikai propagandarendezvények helyett. Ébredni kéne már. Vagy nyugdíjba menni, azt is lehet.

A pártelnök kellemesen szocializált kirakatember, aki csinos, fiatalos, kultúrált küllemével és fellépésével új arculatot képvisel az MSZP-ben - a mai diplomás, sikeres fiatalokét. De. Csinosnak lenni a báli szezonban kell, ott az az érdem. De felelős politizáláshoz, országjobbító kormányzásra készülő párt érdemi munkájához ez nem elég. Ahogy az üzleti életben sem elég, nem tudom, feltűnt-e már. Nem mindenkiből lesz igazgató a sok, elvileg minden képességgel bíró diplomásból. A kockázat vállalás, a biztos tudás, élettapasztalat, önbizalom, céltudatosság és az ezek mellett való kitartás, akarat azon jellemzők, amik alkalmassá tesznek erre bárkit. Ezzel meghatároztam Orbán gyenge pontjait is egyben. Konzervekből nem lehet ünnepi vacsorát készíteni - az csak alulról súrolja az átlagost, a legjobb esetben is. Nincs benne semmi eredeti - pedig nem átlagos élethelyzetek nem átlagos magatartást, gondolkodásmódot igényelnek. Ezért nem elég csak szépnek lenni, vagy okosnak látszani - egész ember kell a sikerhez.

Eddig se az arcokkal volt a baj ott. Meg másutt sem. Fotogén arc volt elég. A probléma az ötletekkel, döntésekkel, cselekvéssel van. Igazi célok, igazi, lényegi változások, megtisztulás a múlt sarától, hibáitól, bűneitől - ezek kellenek az MSZP-nek. Mindezt Gyurcsány már megfogalmazta Balatonöszödön, 2006-ban. Csak az elvtársak nem figyeltek, mert nem akarták tudni. Lehet ezt halogatni, de amíg ezen viszonyulásukat meg nem változtatják, addig nem lesz számottevő politikai erő Magyarországon az MSZP. Meg kell érteniük, hogy nem a FIDESZ nyerte a 2010-es választásokat, hanem ők veszítették el, rendezetlen dolgaik miatt. Ez itt a lényeg.

Butaság azt hinni, hogy Gyurcsány vagy Bajnai érett, önálló, határozott, cselekvőképes karaktere, alkalmassága holmi arculati megnyilvánulásokkal helyettesíthető. Az MSZP sokadszor követi el azt a hibát, hogy a pártgrémium nem akar felelősséget vállalni, a régi emberek csak saját hatalmi pozícióik megtartására törekszenek, kecske-káposzta elven, s ehhez inkább egy külső elnököt választanak, akinek sikerén lehet hízni, de ha bukik, egyedül viszi a balhét. Ez gyávaság kérem, amely sosem kifizetődő. A választóknak nem szimpatikus ez a megalkuvó magatartás, mikor tetszenek már észrevenni? Már Medgyessy Péter is ebbe a kétkulacsos, ha-jól-muzsikálsz-támogatlak-ha-nem-megbuktatlak MSZP-s magatartásba bukott bele. És ezért veszítették el önmagukat 2009-re, aminek következménye lett a 2010-es totális bukás. Orbán felelőtlen, sunyi, gátlástalan, ez nem kétséges, még is, egy dolgot tudott: egységben az erő. Ez az íratlan szabály akkor is működik, ha maga az Ántikrisztus szervez pártot orkokból - még ő is nyerhet. Egy ok miatt: az emberek tudják, hogy a politikusok hazudnak, hogy pénzemberek, befektetői körök érdekeltségi hálózata húzódik meg mögöttük, azonban azt elvárják, hogy nekik is csurranjon-cseppenjen valami, jobbuljon életük, akármelyik politikus regnál is épp. És van egy hülye tulajdonságuk: észreveszik, ha valaki átveri, szemközt hazudja őket. Másodjára mindenképp.

Miért írok erről? Ha nem tűnt volna fel a kedves MSZP-seknek, Gyurcsány képes önálló politikai párt létrehozására. Orbán évek óta tartó folyamatos lejárató kampánya mellett is, az ő személye miatt köztörvényes bűncselekménnyé minősített politikai ténykedések okán börtöntől fenyegetve is. Látni kell, hogy nem könyörögni ment a pártba ezen közben. Nem. Ő az, aki akar valamit és tudja, mit akar, tudja, mit kell hozzá megtenni. Adott nekik egy újabb lehetőséget a megújulásra. Nem akarásnak nyögés a vége, szokták mondani. Nem Gyurcsány Ferenc lesz a vesztese a nem akarásnak, mivel nem ő testesíti meg ezt a magatartást. Amiként 5 évvel ezelőtt sem ő testesítette meg. Mindezeket figyelembe véve, az MSZP elég ügyesen hajtja a Jobbik karámjába az Orbán-ban csalódott választók tömegét. Mondtam párszor, hogy veszíteni tudni kell, de megmondom őszintén, hogy nem kimondottan így értettem. Ehhez a fajta vesztéshez nem kell ész, nem kell tudás, elég a butaság is.

2 komment

Címkék: mszp gyurcsány mesterházy sírgödör


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr43262221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ritka, de értékes komment 2011.10.03. 17:13:48

Én egy követő típusú ember vagyok, igyekszem ellesni mások bölcsességeit, és egy logikus szintézist alkotni belőlük. Köszönöm a blogodat, "Éjfél Kapitány" típusú revelációt kaptam férfi-nő szerepekről. Az észlelésed-írásod egybevágni látszik a tapasztalattal, csak nehéz kicsit elfogadni, mert nem ezen nőttem fel.
Hasonlóképpen látjuk a politikusokat, mára már kialakultnak mondható nézeteim nálad visszaköszönnek, csak okosabban, rendszerezettebben. Minden jót!

Mr. Waszabi 2011.10.03. 19:18:19

@ritka, de értékes komment: megtisztelő a véleményed, valóban ritka értékes. Örülök, hogy vannak még emberek, akik emberi szemmel nézik a világot:)
süti beállítások módosítása