HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2013.09.27. 18:58 Mr. Waszabi

Akarod tudni, milyen a demokrácia? - nézz be Gödöllőre

Nem volt harc nélküli e helyi demokrácia. Érni kellet hozzá. Indult 1990-ben kőkemény MDF-es, jobbos centrumként, kezdve a Magyar Szabadság Napjával, ami innen indult. Emlékszem, engem mint a Karakum-ba lövészetre vonuló katonát boldog integetéssel búcsúztattak azon a tavaszon a vasút mentén honfitársaim - mindenki azt hitte, kivonuló oroszok vagyunk. A magyar zászlót véletlenül otthon felejtettük. Ciki volt? Ja. Nem kicsit, hanem nagyon.  

Szóval, nem gondoltam, hogy valaha ezt megérem, de úgy látszik, az évek megérlelnek mindenkit. Mármint minden normális embert. Nos, nálunk 23 éve ugyanaz a polgármester - Dr. Gémesi György. Évekig utáltam, amíg úgy láttam, képmutató, hogy inkább egy Horthysta, jobboldali imidzset akar képviselni, mint a lakosság érdekeit, de mi tagadás - ő is változott idő közben, s én is másként kezdtem látni őt és teljesítményét. Nagyjából 10 évvel ezelőttig, amikor észre kellett vennem, hogy nem csak választási évben épülnek az utak. Például. Amikor már fontosabbak voltak a város fejlesztései, mint az MDF által képviselt parlamenti imidzs. Én ezalatt dolgoztam a versenyszférában, ő a helyi politikában. Ő ezalatt megtanult teljesítmény orientált lenni, megtanulta, hogy ez számít valójában, én pedig megtanultam előítélet nélkül becsülni mások valós teljesítményét. Egyikünk részéről sem kis teljesítmény, úgy gondolom. A lényeg, hogy külön egyeztetés nélkül közeledett álláspontunk egymáshoz. 

Átjáró város ez a miénk. Sokan járunk el innen máshova dolgozni, ugyanakkor sokan járnak ide máshonnan dolgozni, tanulni. Főként Budapest viszonylatában. Ez 30 évvel ezelőtt is így volt, tehát nincs mit csodálkozni azon, ha a helybéliek jelentős része átutazó városként éli meg saját lakóhelyét.

Ami a lényeg, hogy nem a város élete hajlott a politikához az évtizedek során, hanem a politika hajlott a város érdekei felé. Így jutottunk el a mostani helyzethez, amikor a helyi értékrendek változatlanságuk okán felül emelkedtek az országos átlagon. Egyszerűen annak okán, hogy itt a lopás, a maffiázás a konzervativizmus, lokálpatriotizmus okán sosem volt divat, és nem tudott azzá válni 2010 után sem. Többek között a FIDESZ áruló politikai cselszövéseivel nem ért célt a város vezetés kisajátításában. Innen úgy látszik, hogy rossz helyen kezdtek. Vannak helyek, ahol az emberek önállóbbak, mint azt a FIDESZ retorika felérni képes, így nem tudják lenyúlni a tudatokat. Ez is ilyen. Mintha valami időgépben ülnénk - a '90-es években elmaradottnak, túl konzervatívnak éreztem, a 2000-es évek óta pedig inkább stabilnak, önmagának. Nem álmodnak stadiont divat szerint, sem nem hajlanak aktuális divatirányzatok mentén - csak racionális tervek látnak napvilágot a polgármesteri asztalon, amelyek csak akkor nyernek létjogot, ha annak támogatottsága megbizonyosodik a lakossági fórumokon is.  Szóval, sosem gondoltam korábban, hogy egyszer ilyet teszek, de most megemelem képzeletbeli kalapomat Dr. Gémesi György előtt. Szép teljesítményt nyújtott az elmúlt 23 évben, valóban szolgálta városát. Ja, és közben nem gazdagodott meg, nem biztosított magának privilégiumokat. Legjobb tudomásom szerint cége sincs, amely így nem kaphatott önkormányzati megrendeléseket sem. Becsület? Vagy valami efféle. Ez kéne másutt is, gyanítom. Valahol itt kezdődik az erkölcs, szerintem. Tudod, bizonyíték, nem ígérgetés vagy hazugság.  

Ma nyugodt szívvel nyitom ki a helyi újságot - Gödöllői Szolgálat - , szinte csupa jó hírt olvasni benne, sok tényadattal, számokkal. Ellentétben az országos médiákkal - beleértve az online hírportálokat is -, amelyekben egyre inkább csak a szenzációhajhászása folyik, szándékolt félinformációkkal, számok, tényadatok nélkül. Hogy csak olvasd, de ne elégedj meg. Mert ha információéhséged megmarad, akkor még többet olvasol, el, az utolsó bulvár cikkig. Mocskos húzás, szerintem. Szóval, ehhez képest öröm kinyitni a helyi lapot, amiben az olvasható, hogy épülünk, szépülünk, vagy hogy, hogyan zajlott a költségvetés tárgyalása, szavazása, ki mit mondott, javasolt, vagy milyen döntések születtek, vagy milyen közérdekű témákban tartanak, tartottak lakossági fórumokat.

Itt a köz érdeke = a lakosság érdekével, amely a fórumokon részt vesz. Az azokon elhangzottak nem titkok, napvilágot látnak az önkormányzati sajtóban. Csak hogy segítsek értelmezni számodra a demokráciát - itt kezdődne, ha lenne itt ilyen. Nincs elhallgatás közügyekben. Jogaid akkor is vannak, ha esetleg épp az önkormányzat szándékaival szemben állnak érdekeid. Volt erre is precedens - s végül a polgárok nyertek kitartásuknak köszönhetően. Mert lehetett, mert demokrácia van egy majd 25 éve változatlan helyi hatalom alatt. Pedig ez elég hosszú idő a megszokásra, a hatalom elszövevényesedésére. De, úgy vélem, nem mindegy, hogy kié az a hatalom. Számít, hogy emberileg milyen erkölcsöt, értékrendet képvisel. 

Talán messze kalandoztam eredeti szándékomtól, de talán nem baj. Végül is az a fontos, hogy az életünket annak, akként éljük meg, ami valójában az valódi tartalom szerint. Asszem, ebben egy szemléletet vallunk Dr. Gémesi Györggyel. Kalapom megemelem.

Az csak a sors iróniája, hogy a jelen magyar kormányzat, s parlament e várost jelölte meg EU-elnökségi székhelyévé. Amiben biztos vagyok, az az, hogy nem volt véletlen, ez sem.

Arisztokratának, azaz jeles magyar vezetőnek lenni, nos tanulni kell, ha az ember nem született bele. Miként anyai nagyapámnak is kellett jegyzőként, úgy a Horthy rendszerben, miként az átkosban később VB-titkárként. De erről majd máskor. 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia tisztelet gödöllő gémesi


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr215535476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása