HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2013.06.22. 16:56 Mr. Waszabi

Számok könyve - avagy mi a helyzet Hungáriában?

Tegyük fel, hogy Isten érdeklődik, mi a helyzet a sokat hányt-vetett Hungáriában? Mit mondhatnánk?

A Számok könyve a Bibliában is csak azok számára árul el bármit is, akik értik azt. Akik nem értenek a számokhoz, nem tudják értelmezni azokat, nos, csak azért nem tudták és nem tudják, mert soha nem is akarták. Ez az oka annak, hogy nem is értik. Mert nem akarják. Nem bonyolult ez, ha nem akarunk mást hazudni.

Nos, ugyanezen okokból kifolyólag nem érti a politikus sem a gazdaság számait - nem érti, ha nem is akarja érteni. És szinte semmit, ami a számokról szól, vagy azokra támaszkodik. Mert az akaratban gyökeredzik az eredmény, akkor is, ha mínusz lesz. A negatív számok is korrekten mutatnak valamit - ennyi sikerült az elképzelésekhez vagy netán hazugságokhoz képest. Elképzelésnek nevezzük addig, amíg az ígéret megvalósulása nem látható - hazugságnak onnantól, amikor már nyilvánvaló, hogy az elképzelés nem hozta a tervezett eredményeket, és nem is fogja hozni, mert szar az elképzelés, ám képviselője mindenféle kifogásokra fogva továbbra is állítja elképzeléseinek hitelességét. 

Nos, nincs ez másképpen a hétköznapi gazdaság számaival sem, sőt, ott különösen nincs másképp. Aki nem akarja érteni az őt körülvevő,  meglevő rendszert, inkább új gazdasági vélelmeket talál ki butasága okán, csupán ezen ok miatt menekülvén az ortodoxtól, nos, az nem fog sikert aratni a gyakorlatban. A számok világában nem tud boldogulni az, aki elképzeléseinek hisz inkább, ezért. Ha az elképzelések valóra válása konzekvensen működne, akkor az emberiség történelmében sosem alakul volna ki az "inkább számoljuk meg" kontrollja. Utóbbit azon emberek alkották meg a gyakorlatban, akik veszítettek mások elképzelései, ígérgetései mentén, s nem akartak többet veszíteni. Nos, ezért nem sikerülhet ennek überelése, ma sem. Ősi érdekvédelem ez, jóval régebbi, minthogy a magyar szó elhangzott először emberi szájból.

Veszteseket szép számmal láthattunk a múltban és láthatunk ma is. De ma már csak a nagyon buta ember hisz olyasmiben, amiről már rég bebizonyosodott, hogy nem működik. Ha ez történetesen olyan ember, aki egy , mostani törekvéseire nagyon hajazó, tehát hasonló okokból működésképtelenné vált rendszert döntött meg 23 évvel ezelőtt, akkor rá mit mondhatunk? Elmezavarban szenved? Esetleg. Vagy csak nagyon buta - nagyon sok jóindulattal. De leginkább az merül fel, hogy valójában esze ágában sincs az ország érdeke, csupán ki akarja rabolni azt a maga javára, leszarván annak lakóit, azok érdekeit. Akárhogy is legyen, egy ország vezetésére semmiképpen nem alkalmas, gondolom, ez logikus következtetés.

Van egy kormányunk - immáron 3 és fél év óta -, amelynek valamilyen szerencsés véletlennek köszönhetően nincs egy olyan tagja sem, akinek valaha is bármi köze lett volna a gyakorlati gazdasághoz, közgazdasághoz. Az egyetemi szakvégzettség még nem képesít senkit sem a műfaj műveléséhez. Az csupán az esélyt adja meg, az alapműveltséget biztosítja lehetőségként arra, hogy valaki sikeresen tudhassa művelni a szakmát. Művelni = gyakorolni, dolgozni benne. Nem azonos azzal, hogy valaki végzettsége okán beleugat abba, amiben nicsen gyakorlata, soha nem bizonyította rátermettségét. 

Hogy nincs ilyen tagja, még államtitkári szinten sem, annak viszont csupán egyetlen ember a felelőse: Orbán Viktor miniszterelnök. Aki látványosan és permanensen mellőzte és mellőzi a bármiféle gyakorlati tapasztalattal bíró közgazdászokat döntés előkészítői körében. Az elmúlt 3.5 évben folyamatosan és eltökélten. Pedig tudjuk - elvileg ő is tudja - , hogy sosem a hadvezérek nyerik meg a háborúkat, hanem ötleteiknek az alárendeltjeik szakértelmével kombinált konzisztens mördzsölődése. Hülyének lenni jog, de nem kötelező. Neki sem. Mert egy dolog az elképzelés, meg egy másik dolog a megvalósíthatóság és annak kivitelezése alacsonyabb szinteken. A kettő között konszenzusnak kell képződnie, különben az eredmény kudarc lesz. Hát lett. Más sem lett, csak kudarc. 

Orbán nem ért a közgazdasághoz, ez nem csak nyilvánvaló, de tudható is volt mindenkoron. Egyrészt, nem szakterülete, nem is művelte sosem a gyakorlatban,  és nem is adott tanúságot sosem egyéb, ilyen irányú autentikus tehetségéről. Ellenben láthattuk számtalanszor átlag magyart alulmúló hozzá nem értéséről, elképzelései megnyilvánulásaiban. 1998-2002 között is már, és 2010-2013 között pedig hatványozott mértékben. Nagyjából akkora volumen emelkedéssel, amely szerint ő kizárta a szakértőket kormányzásából. Akkor annyit, most meg ennyit. Lineáris arányosságot mutatnak politikai elképzeléseinek megvalósításaira tett törekvései és a közgazdaság axiómáinak figyelmen kívül hagyása között kialakított arányok. Csupán emiatt nem megy az ország előre, mivel ennek az embernek a hozzá nem értése korlátozza azt. Nem bonyolult ez, csak nem kell vakhittel szemlélni.

Szóval, a legszembetűnőbb tény, hogy amint a kormányzat, úgy hívői is kiragadott részeket igyekeznek kommunikációikban felhasználni, bizonyításnak látszó viselkedéssel. Én meg nézek, mint a moziban, mert pontosan tudom, milyen témában, hol csúsztatnak, hazudnak. A troll meg szimplán hülye, hiába fizetik, mert ha már a kormánytagok, szóvivők kommunikációjában felfedezem a szillogizmust, akkor mit gondol, az ő adásismétlésében mi lehet eredeti, azaz más, mint, amit főnökei már előadtak korábban, ami már akkor is béna volt? Semmi. Menniyvel lehet hatékonyabb szakmailag? Semennyivel, sőt, csak rosszabb lehet.

Nos, arra jutottam, hogy bár a hazugságok útvesztőjéből nem lehet kikeveredni, azért a számok talaján még is csak megmutatkozik a valóság. Ezért arra nézek, hogy mik az eredmények, azaz mit művelnek gyakorlatban, nem pedig arra, hogy mit mondanak, azaz minek akarják láttatni azt, amit valójában tesznek. Nincs ebben semmi felháborító, hisz maga a miniszterelnök is ezt mondta: azt nézzük, amit tesz, ne azt, amit mond. Megfogadtam.

De sajnos, így is az látszik, hogy kurvára nem ért ahhoz, amiről nagy pofával állítja, hogy de. A sors iróniája, hogy olyan elképzelések mellé teszi oda nevét, amiknek működőképességéről bármelyik szakember megmondta előre, hogy zéró. Ő mit reagált erre? Eltávolította  a maradék szakembereket is közvetlen döntéshozói környezetéből. Magának ásta a gödröt? Mondhatni.

Attól, hogy valaki a világ közepének hiszi magát, nos, attól még nem leszen azzá. Ahhoz be kell tudni bizonyítani az intézkedései nyomán, hogy valóban az. Nos, ez nagyon nem sikerült. 

Egyrészt, 3.5 év alatt csak lejjebb tudta tornázni az ország gazdaságának teljesítményét intézkedéseivel.

Az olyan hazugságokról meg sem szeretnék emlékezni, miszerint teli pofával reklámozzák az idei 0.7 %-ra prognosztizált GDP növekedést, viszont elevenen ássák el itet a váratlanul mellényzsebből elővarázsolt adócsomagokkal. Ezt sem a londoni elemzők, sem a magyarok (KSH sem) nem vehették be kalkulációikba, tehát  a kormány MÁR alávágott az idei GDP növekedési várakozásoknak. Annak az általuk, közpénzen sokat fényezett 0.7%-nak. Aztán majd év vége felé, amikor az adóintézkedések nyomai már meglátszanak a gazdaságon, egészen bizonyosan újabb hazugságokat tálalnak arról, hogy milyen külföldi támadások játszottak a romlásban közre. De ez már csak a még ép szemű magyar mókusok vakítására lesz jó, az emberekére nem igen.

Még ha feltételezem is a következő 4 évet számukra, akkor is, nem hogy javulás látszik, de kifejezett romlás. Ha e feltételezett 8 évet tekintem hipotetikusan, akkor a világ legorbitálisabb gazdasági romlását idézi elő a  Föld kerekén. Az emúttnyócévben, hipotetikusan, ám igen valószínűen, persze. Jövőre és az azt követő években 400-700 milliárdos költségvetési lyukakkal kell számolnunk az állítólagos siker politika következményeként. Évenként, nem kumuláltan. Erről nagyon hallgatnak, akár a sült hal.

Nos, csak egy kérdésem van: honnan fogja előteremteni a kedves miniszterelnök úr a saját, unortodox  gazdaságpolitikája okozta orbitális hiányt a következő években? Az nem igazán választási győzelemre okot adó érv, hogy még 5 évig szopjuk az eddigi 3 év kormányzati elbaszásainak, hazudozásainak eredményeit, már ha a negatív gazdasági következmények eredménynek mondhatók. Még évente 2 Varga csomag leszen, éves szinten 450-680 milliárdos volumenben? Honnan kívánja előteremteni ennek a saját politikája által ütött költségvetési deficit tömegnek a fedezetét? Mit fog megemelni, milyen adókat, illetékeket? Lesz majd 1%-os tranzakciós illeték, amely már most is aggályos jogi értelemben? Mert a fizetési mód váltása vagy a kötelező jellegű kiadások megadóztatása, nos, az sok minden, csak nem jogállami. Mennyiben jogállami az, hogy az állam olyan tranzakciókra is vet ki adót, amelyek nem hogy jövedelmet nem okoznak, de nettó kiadások az adóalanyra nézve?  A középkori török adminisztráció szégyellné magát, ha hasonló intézkedéseket hozott volna. De nem hozott, pedig a demokrácia kifejezést nem is hallották sosem. 

Nincs kétségem afelől, hogy a magyar kormány - akár a jelenlegi folytatása -, IMF hitelt fog felvenni 2 éven belül. Nem, nem azért, mert megváltozott a véleménye, hanem mert rákényszerül. Ugyanis, az alacsony kötvényhozam csak addig biztosított, amíg a FED dollárt nyomtat és azon amerikai kötvényeket vásárol. De a csokigyár sajnos bezár idén, így a magyar kötvények hozama ismét a 6-8-10%-os magasságokba emelkedik. A rohadt amerikaiak. Már megint manipulálják a piacot. Ne lepődj meg, ha ilyesmiket hallasz év vége felé kormányzati körökből. Mindig az a hibás, aki nem úgy táncol, ahogy az ő elképzeléseiknek jó. Rothadt imperialista 300 milliós ország, amely nem a 10 milliós, gyökött Magyarország érdekei szerint táncol. Kulturálatlan barmok, nem de? Ja, hogy az ő elképzelésük volt az idióta, nem mások a hülyék, persze, hogy nem. Kit érdekel ez az apróság? Idióta országban egyetlen idiótát nem érdekel, hogy a cunami jön, ha jönni akar. Mi, magyarok,  hivatalos-izomból lenyomjuk. Azt is. Bármit. Legalábbis mondani ezt mondjuk, aztán, ha nem sikerül, akkor hazudunk valami más orbitálisat. 

Szerintem meg meglátjuk. De nem teszek erre a kormányzatra egy fillért sem. Én sem szeretek veszteni ugyanis.

Szólj hozzá!

Címkék: orbán fidesz hazaáruló rabszolgaság eladnak


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr725360462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása