HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2014.07.03. 22:03 Mr. Waszabi

A nagy svindli - avagy a kormány devizahiteles mentő akciója

A világválság 2009-2010-re gyűrűzött be Magyarországra. Azaz, magyar viszonylatban a devizahitelesek pokoljárása akkor kezdődött el, mivel a menekülő pénzügyérek a svájci frankba menekültek végső mentsvárként. A jelenség a világgazdaság általános reakcióinak hatása volt, ez elég egyértelmű annak, aki érti, hogyan működik a gazdaság. Aki nem érti, az leginkább szakértőkre hallgasson, ne hazug politikusokra, amondó vagyok. Sintérhez se megyünk gyógyászati célból, ugye. 

Szóval, az állítólag becsületes, magyarszerető Orbán kormány már 2010 őszén kinyilvánította - miután tengernyi hazugsággal magához ragadta az önkormányzati hatalmat is, egy perccel sem előbb! - , hogy nincsen a kormánynak árfolyamcélja. Ezt az infot azóta is mellesleg potyogtatják, valahányszor szóba kerül a deviza hitel téma, mezei középszernek el se jut a tudatáig, mit is jelent. Biztos fontos apróság, le tudják ennyivel. Valami szakmai dolog lehet, amit mezei ember nem érthet, de nem is kell neki. Holott a legorbitálisabb hazugság, amit kormány nyilatkozhat. Emlékezzünk csak vissza, a svejci frank akkortájt lépte át a 200 forintos negatív álomhatárt, azaz, amikor már a kormányzatnak illett (volna) megszólalnia a témában, mert közérdekké vált. Nyilatkoztak is, hogy hú de meg kell menteni a devizahiteleseket a gonosz bankoktól, ám a végén azért tisztára mosták magukat azzal, hogy a kormánynak nincs árfolyamcélja. Tessék mondani, Önnek, személyesen van árfolyamcélja? Persze, hogy van. Akinek devizakitettsége van, az abban érdekelt, hogy a saját devizája minél erősebb legyen, azért, hogy ne veszítsen az árfolyam gyengülésén. 

A mostani újbóli és nagyon határozott világlátásuk apropóján felmerült bennem egy apróság. A II. Orbán kormánynak többszöri hivatalos deklarációjaként nem volt és ma sincsen árfolyamcélja, permanensen ezt kommunikálják. Ahogy az MNB-t elnézem, neki sincsen, legalábbis nagyon kussolnak erről a témáról, inkább a kamatot favorizálják, az a szent gráljuk. Legalábbis ezt mondják.  Új keletű gyakorlatuknak ellentmond a korábbi 30 év jegybanki gyakorlata, amikor azért racionálisan számított a nemzeti fizető eszköz védelme szempontjából az árfolyam. Arról nem beszélve, hogy a jegybanktörvényben rögzített feladata a nemzeti fizetőeszköz védelme.

Na de, ne csodálkozzunk semmin, hisz ez már unortodoxia, ahol a 2x2 semmiképp nem 4. Hanem valami furcsa képlet, amely Matolcsy szemében mindig 6, míg a plebsz szintjén valahogy 2,5-öt eredményez. Bizonyára rendkívül bonyolult képlet, mert ha én sem tudom felfogni működése logikáját egyszerű paraszti eszemmel, akkor muszáj, hogy bonyolult legyen. Ellenkező esetben felmerülhet a gondolat, hogy a kormány/MNB egyszerűen csak nem akar érteni az ortodox gazdasághoz, mert titkon kitűzött  céljuk szerint a magyar munkaerő elértéktelenítésével akarnak itt gazdasági fejlődést elérni. Azaz, a te és az én nyomorom árán. 

A lényeg az, hogy a II. és immáron III. Orbán kormány továbbra is azt hangoztatja, hogy a kormánynak nincs árfolyamcélja. Miközben foggal-körömmel igyekszik menteni a devizahiteleseket, immáron 4 év óta permanenesen. Legalábbis ezt mondják. 

Nincs itt valami nagy bazmeg a mondások és a tettek között? Nem lehet? De bizony van. A kormánynak van árfolyamcélja, csak nem meri kimondani. Orbán Viktor ki is mondta 3 éve osztrákiában - itthon persze nem merte-, miszerint olcsósítani kell a magyar munkaerőt, hogy versenyképes lehessen a kinaival. Ez nem jelent mást, minthogy elértékteleníti a forintot gazdaságpolitikájával, ami által a magyar munkaerő olyan olcsó vagy olcsóbb lesz, mint az időközben egy szabad gazdaságban természetes folyamatok mentén dráguló kínai. 

Tehát, orbitálisat hazudott Orbán, Matolcsy, Varga, s valahány név van a naptárban a megjegyezhetetlen mennyiségű, titulusú és nevű államtitkár és helyettes államtitkár halmazában. 

2007-ben nekem 145 forinton számolták a svejci frankos hitelt. Aztán lassan kúszott 150, majd 180 fölé, a válság természetes velejárójaként. Aztán jött az Orbán kormány és a cucc árfolyama elérte a 200-at, amikor is ők úgy nyilatkoztak, hogy nem probléma az árfolyam. Semmit tevésük okán aztán elérte a 210-220 forintot is, amikor már úgy érezték, hogy valamit tenniük kellene. Ez a tevés abban merült ki, hogy kinevezték a bankokat, majd a világválságot, s kisvártatva az ördög öregannyját is felelősnek. 

A probléma az, hogy az elmútt4évben nem érezték szükségét a magyar devizahitel-kitettség mellett azt árfolyamerősítéssel csökkenteni. Emellett nevetséges, hogy most a 4 évvel ezelőtti retorika mentén még mindig csak a bankokra és a hitelezettekre akarják rátolni a felelősséget. Holott, a II. Orbán kormány nem törődöm / dilettáns gazdaságpolitikája nem hogy könnyítette volna, de szándékosan/felelőtlenségből elkövetett módon nehezítette azt és a mostani kormány kijelentések fényében tovább nehezíti azt. 

Mondom, hogy a kormánynak kellett volna lennie árfolyamcéljának, azaz minnél hamarabb visszaállítani a korábbi egészséges környezetben természetesen beállt 265-285 HUF/EUR,  illetve 180-200 HUF/CHF árfolyamot. Mert az a normális, az az etalon, már amennyiben vannak egyáltalában gazdasági céljaink, s nem csak a kormány hazugságait hallgatjuk ebben a témában.

Gyanítom, nem én vagyok az egyetlen, akinek szemet szúrt ennyi idő alatt, hogy  a kormány szándékosan szívatja az ország lakosságát és egyéb gazdasági szereplőit az árfolyam negatív irányba történő manipulálásával, azaz mesterségesen lent tartja azt, sőt gyengíti. Ugyanis minden 8 általánost végzett magyar ember bír annyi matematikai képességgel, hogy meg különböztesse a 200-at a 250-től, már ha azt neki kell kifizetnie valamiért. Ez az a különbség a HUF/CHF árfolyamban, amelyet immáron a III. Orbán kormány cél nélkül fenntart a svejci frank árfolyam tekintetében, de nem különben a dollár, euró árfolyam sem zavarja gazdasági elképzeléseiket. Közben meg állandóan megmentenek minket, csak valahogy ez nem látszódik. Vajon mi lehet az oka, ha ennyi és ilyen erőteljesen nemzetileg elkötelezett jóindulat nem tud érvényre jutni a gyakorlatban, ráadásul tetemes közpénz elherdálása árán sem ? Netán a nemzetközi imperialista finánctőke összehangolt támadása országunk ellen? Nem hinném. Mivel hogy ezt a dumát már Kádár elvtársnak se hittem el 1986-ban, sőt, mint 1988-ban nyilvánosan bevallotta, ő sem hitte. Miért hinném el hát leporolva 25 évvel később bárkinek, például Orbán Viktornak vagy strómanjainak azt, amit nagy elődjük is nettó hazugságnak bélyegzett végóráin? Nincs rá racionális ok. Az nem az én problémám, hogy Orbán és társai nem figyeltek arra, amikor Kádár kapitalista beszédet tartott. Tán túlságosan el voltak foglalva a jövő alakításával. 

Orbán úr 25 éve nem demokráciára gyúr, hanem csak Kádár elvtárs székére. Ez az igazság, mert ez látszik pályafutása ívén. Csak ennek nem ejthette szerét közvetlenül a 80-as években, mert olyan messze volt ettől, mint az a bizonyos Makó nevű ember Jeruzsálemtől. Mit tehetett? Szétborítja a rendszert hézagaira építve, belopja magát a szavazók szívébe, mint demokrata őstehetség, majd kisvártatva többszöri pálfordulással előbb templomjáró jobboldali őskereszténnyé, majd végül a volt kommunista diktátor szerepébe emeli magát. Magyarázatul meg unortodoxiát alkotja meg, s amikor rákérdezel csodálkozva, hogy az meg mi a csuda, akkor legyint és azt mondja: hagyd, úgyse értheted, elég ha elhiszed. Pedig, ha kicsit megkapargatod a feliratot, kilátszik alóla leánykori neve: államkommunizmus. Micsoda véletlen, nem de?

Mindeközben szépen végig hazudozta a 25 évet és a közbe eső választási ciklusokat, miszerint aktuálisan mindig az a jó, ahogy épp ő mondja. Ha liberális, akkor az a jó, ha jobboldali akkor az, ha meg neorákosista, akkor meg az. Álláspontja valami furcsa véletlen folytán az évek alatt lassacskán eljutott a liberális antikommunistától a kommunista diktátorig, mint ideális. Pedig csak arról van szó, hogy sosem volt más célja, mint diktátornak lenni.

És te ennek még hiszel? A barátaid is ilyenek? Ha igen, hát annyit ér a gondolatod is bármiről - köze nincs a valósághoz. Csak mondom, hogy ha jövőre valami véletlenség folytán náci propagandára váltana, akkor is pártolnád, ahogy eddig. Aztán akkor is tapsolsz majd, amikor elkezdik begyűjteni előbb az értelmiségieket, aztán meg ki tudja kiket. Felőled a zsidókat, négereket is akár, tökmindegy. Volt már ez így itt.  

Szólj hozzá!

Címkék: orbán árfolyam kádár deviza devizahitel dilettantizmus matolcsy árfolyamcél


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr356459945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása