HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2011.02.10. 12:45 Mr. Waszabi

A félelemről

A jó élet jó döntések sorozata. Jó döntés pedig az objektív helyzetértékelésből adódik. A félelem az, ami leggyakrabban gátolja az objektív helyzetértékelést. Dióhéjban.

Mint sokat kommunikáló ember, tapasztalom, hogy az emberi kommunikáció során mennyi félelem áramlik egyik ember gondolkodásából, érzelmeiből a másikba. Az ok, amiért erre figyelmet szentelek, csak annyi, hogy jó ideje észrevettem már: ha bizonyos emberekkel beszélek, utána olyan dolgok felől is elkezdek aggódni, amire magamnak okom nincsen vagy ha volt is valamikor, már kijöttem belőle. Nem, nem vagyok hülye, ne egy általános iskolás szintjén képzeld el ezt a folyamatot. Az élet legfontosabb döntései során tapasztaltam meg, mit okoz, ezért írok róla.

Példa. Munkahelyen 17-en dolgoztunk open office-ban. Ennek az irodatípusnak megvan az az előnye, hogy segíti a munkatársak közötti kommunikációt, segíti a véletlenül hallott információhoz való hozzájutást és ugyanilyen módon az optimális válaszok adását is. Értsd, minél többen hallanak valamit, annál valószínűbb, hogy a legkompetensebb ember is meghallja és tőle is választ kapsz. Lehet vitatkozni munka- és életkérdésekről. Egyszóval hasznos. Itt volt alkalmam megfigyelni azonban negatív hatást is. Egy alkalommal, amikor a cég átszervezése hónapok óta bizonytalanságot okozott már, levegőben lebegő, megválaszolatlan kérdések formájában, nos az egyik kolléganő megosztotta aggodalmát. A többiek, nem tudván információval cáfolni, ösztönösen befogadták az ő féllemeit, igyekeztek nyugvópontot találni az őket is izgató kérdésben. Mivel pozitív információ nem állt rendelkezésükre, így a rosszabbik forgatókönyve felé hajlott mindenki automatikusan, az agyi valószínűségszámítás így működik. Ami érdekes volt, hogy egymástól vették át a vezérszónok szerepét, s közben mindőjük trompfolt egyet a témán, tódította saját félelmeivel. Nem telt el negyed óra és mindenki a hatása alá került. Éreztem, hogy nagyon tudatomnál kell lennem, hogy ne kerüljek a hatása alá magam is, sőt azt is, hogy szólnom kell ellene, a pozitív lehetőségek vázolásával, hogy megállítsam, szertfoszlassam az öngerjesztő és önpusztító folyamatot.

Ha figyelembe veszed, milyen fontos tudni, hogy kell-e állást változtatnod, vagy mikor kell,vagy lakást eladnod, vagy elválnod vagy vállalhatsz-e gyereket, akkor pontosan lemérheted, milyen horderejű lehet a félelem hatása csupán egy adott témában folyó beszélgetésben, eszmecserében. A félelem sohasem szül jó döntést. Lényege, hogy kerülő utat választasz a legkézenfekvőbb helyett. Országok sorsa, cégek hatékonysága bukik meg naponta ezen az egyszerű, de nem mellékes mechanizmuson. Hát ezért fontos. Ne félj, és ne terjessz félelmet, vagy félelmet keltő információkat. Sokat ártasz vele mind magadnak, mind embertársaidnak.

Nem megyek bele mindennek a spirituális hátterébe, hosszadalmas lenne. Elég, ha be tudod látni ennek az alapszabálynak a pozitívumait és nem hagyod figyelmen kívül.

Egy kis gondolkodtatás a gyakorlatban: Ha most ennek az írásnak a tükrében megnézed mondjuk az Index főoldalát, akkor pontosan lemérheted, mekkora megfélelmlítő nyomásnak vagy kitéve és azt is, hogy menniy felesleges aggodalomnak adtál helyt az elmúlt hónapokban, s ezek mennyi más, sokkal jobb és lényegesebb dolgtól vették el energiáidat és figyelmedet. Sokminden másra is rájöhetsz, nem véletlenül nem fejtettem ki minden aspetusát a jelenségnek, gondolkodj egy kicsit Te is:)

2 komment

Címkék: félelem boldogság gondolkodásmód sikertelenség


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr302651438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mefiszta 2011.02.10. 21:38:28

A félelem nélküli élet lenne maga a boldogság. Az életünk viszont olyan sérülékeny, hogy folyton vigyáznunk kell rá, óvni kell, fenntartani kell stb..szóval a félelmet nem lehet kiiktatni, tehát mindemellett boldognak lenni majdnem lehetetlen, illetve boldogságunk csak pillanatokra korlátozódik.

Mr. Waszabi 2011.02.10. 22:48:47

Ez az írás nem arról a természetes félelemről szól, amit akkor érzel, ha az oroszlánnal a rács egy odalán találod magad, vagy amit a hátulról megkoccantott fekete bmw-ből előbújó 120 kilós kopasz sofőr kimért közeledése válthat ki. A mesterségesen gerjesztett és életünkből kiszűrhető típusról írtam. Fején találtad a szöget, épp azt írtam, hogy ezek száműzése életünkből boldogabbá tesz. A pillanattal kapcsolatban is igazad van. De mondta valaki, hogy, hogy e boldog, felszabadult pillanatok aránya nem növelhető életünkben ?
Az ember nem tökéletes, de életminőségén javíthat. Az arány nem mindegy sztem, hogy mi több benne.
süti beállítások módosítása