HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2011.02.10. 14:29 Mr. Waszabi

Válság - mélyebben vizsgálva - vagy inkább 2014-es évértékelő? :)

Ha nem vagy jártas a világgazdaság és a gazdaság tendenciáiban, akkor érdemes valamiféle ismeretanyagra szert tenni lehetőségeidhez mérten. Tekintve, hogy okos közgazdászok is helytelen következtetéseket vonnak le és tesznek közzé gyakorta, javaslom, hogy készíts saját statisztikákat a magad értelme, információs szükséglete szerint.

Amiről szólok, az a jelenség, miszerint naponta olvasod, amit a sajtó naponta közzétesz. Mindennap változik a forint árfolyama, hol fel, hol le, de inkább le. Mégis minden nap, amikor 1-2 forintos erősödés mutatkozik, azonnal tendenciaként kommentálják. Az objektív tájékozodáshoz hozzásegíthet, ha elteszed magadnak a napi árfolyamokat, legalább azt a 3-at, ami a legfontosabb és figyeled alakulásukat pár hónapon át.

A 2. szál, amit figyelmedbe ajánlok, az kőolaj és gáz kitermelési, valamint a másodlagos nyersanyag kitermelési előrejelzések követése, a 3. pedig a fejlett gazdaságok késztermék termelési trendjeinek előrejelzése. E kettő szorosan összefügg, megfigyelheted.

Jelenleg nem közönséges válság részesei vagyunk. 2006 (nem elírás, később visszatérek rá) óta elkezdődött egy soha nem látott méretű világválság, aminek csak egy mellékszála volt a 2008-ban kipattant amerikai hitelválság. A több szálon futó események sorában a sajtó termékeket fogyasztók számára legkönnyebben emészthető információkat teszik közzé, mivel az olvasottságból élnek. Sem az újságírónak, sem a pénzügyi világnak, sem a kormányoknak nem érdekük kezelhetetlen méretű pánikot kelteni, mivel megnyugtató válaszokat sem tudnak rájuk közölni se másnap, se később. Ez a viselkedésük viszont a Te megfelelő informálatlanságodat és ebből kifolyólag felkészületlenségedet növeli a valós helyzettel szemben.

Megkapargatok pár nagyobb ívű gazdasági-szociológia tendenciát, amely már korábbról is ismert, tehát nem új dolgok, csak összekapcsolom őket. Meglátod, mit látsz meg belőle.

Kína - a világgazdaság motorja

Kínában államkapitalizmus van, hiába hívják kommunista országnak. Elveiben és gyakorlatban is megvalósította azt, amit Magyrországon 1968-ban próbáltak, de nem sikerült. Azaz állami tulajdonban vannak az eszközök és a források is, de hatékonyság és nyereségesség centrikus a gazdaságpolitikájuk. Ez egy közepes méretű ország esetén nem okozna különösebb gondot a világpiacnak, azonban a Föld legnépesebb, s ráadásul az egyetlen növekvő potenciájú fogyasztási piacaként funkcionáló országaként két évtized óta a világgazdaság motorja, egyre növekvő részesedéssel. A gyarmati gazdálkodás ugye ismerős töriből ? Nos, ez újult ki Kína és a világgazdaság fejlett országai között, azt leszámítva, hogy a fejlett országok nem gyakorolnak katonai vagy politikai uralmat Kína felett - és nem is fognak már. Ennél fogva önálló érdekérvényesítővé vált, ami várható és kiszámítható tendencia volt előre.

Nyersanyag

Miközben Kína sok nyersanyag tekintetében kizárólagos exportőr a fejlett országokba, nos, mindemellett sikerült a fejlett technológiát is exportálni hozzájuk amonnan, önként és dalolva, a gazdaságosság jegyében (vagy a hülység jegyében? inkább ez utóbbira hajlok). Nem maradt adu a fejlett nyugati gazdaság kezében. Kína vezetői talán a világon egyedüliként eléggé felelősségteljesen építik gazdaságukat, igyekezvén megtartani a világgazdaságban betöltött szerepüket, de a saját belső piacuk tendenciáinak ők sem tudnak gátat szabni. 1.3 milliárd emberről van szó, ez ma a Föld lakosságának kicsit kevesebb, mint 1/5-e, ha az idénre hirdetett 7 milliárdos összlakossággal számolom. Mit okoz ez? A kínaiak is csak emberek, akik szeretnének jobban élni, nem robotok , akik ingyen dolgoznak, csak  a munka öröméért. Hatékonyságukat is a megfelelően kialakított gazdasági érdekeltség tartja mozgásban. Azaz, emelkedő életszínvonal vezérli őket is, akárcsak bennünket. Jééé. Az emelkedő életszínvonal együtt jár a fogyasztás növekedésével nyilván, különben miről beszélnénk. Ennek jegyében évről évre csökkentenie kell nyresanyga és késztermék kivitelét, mert a hazai piacot is el kell tudnia látni. A baj az, hogy már most is rendelkezésre áll minden technológia és eszköz számukra ahhoz, hogy ha nem kielégítő mennyiségben is, de el tudják látni magukat. Ugyanezt nem mondhatják el magukról azok az országok, akik viszont tőlük tették függővé gazdaságukat teljes mértékben az elmult 20 év során. Azaz, ha záródik ez a Kínai olló, akkor a fejlett világban élők veszítenek nagyobbat. Elég, ha megnézed, hogy kis maygar kft-k is Kínában gyártatnak bármit.

Kína nem veszélyes, sosem fogja elzárni a nyersanyagcsapokat, mint mondjuk az oroszok a gázt. Csak jól akarnak élni. Viszont a növekvő nyersanygimport mellett csökkenő nyersanyag- és késztermékexportjuk hiányt és keresletet okoz a világpiacokon, ezért az árak emelkednek.

Kizárólagos nyersanyag előállítás és export

Amit legfontosabb és még fel nem robbant bombaként említenék ezzel kapcsolatban, az a ritkaföldfémek exportjának ollója, amely a nyugati gazdaságokban fejlesztett technológiák ellátásához és további fejlődéséhez elengedhetetlen. Ezek pl a gallium, a tantál vagy a neodímium. De kevesen tudják, hogy pl a világ legjobb minőségű és legnagyobb mágnesvasérc lelőhelyei is Kínában találhatóak, s ezért települt oda a világ villanymotorgyártása is lényegében. A mai korszerű villanymotorok állandómágnesűek, már a Te mosogépedben is ilyen van valószínűleg. Ha ezutóbbit végiggondolod, hamar rájöhetsz, hogy áremelkedést fog okozni csupán a belső keresletük miatt visszafogott export. Azaz, csökkeni fog a nyugati világ életszínvonala, mert egyre drágábban fogja megvásárolni, amit eddig olcsóért vett.

Innováció és technológiai fejlődés

A másik olló a minőség és a piacok ollója. A késztermék piaci részesedés növelése érdekében a kínai termékek minőségén is fejlesztenek folyamatosan, viszont drágábban is adják, ingyen fejlesztés nincsen. Ez is okoz egy drágulási tendenciát, még ha nem is látványosat. Ma ugyan jobb minőségű tornacipőt gyártanak, mint 5 éve, de drággábban is árulják. Valamit valamiért. Emiatt is csökken az életszínvonal az importőr országokban, még ha nem is látványos, mert még mindig a kínai cucc a legolcsóbb. De a matematika könyörtelen dolog: ha 5 éve 200 Ft volt egy tornacipő, most meg 1000, akkor többet fizetsz érte, azt a 800-at nem másra költöd el, ez a lényeg.

Világméretű energia olló

A harmadik olló az energia szükséglet növekedése az előzőek függvényében vs a világkészletek apadása. Ez okozza elsősorban az energia hordozók árának iszonyatos magasságát. 1973-ban az olajár a 10 szeresére ugrott fel. KOmoylan megvislete a világgazgaságot, sosem heverte ki. Ha megfigyeled, 2006 óta az olaj hordonkénti ára a korábbi 20-25 dolláros helyett folyamatosan 70-100 dollár körül mozog, de 50 alá ritkán ment. Már 4 éve természetes a 100 dollár körüli ár. Vagyis, aki nem buta, rájöhet, hogy ha a 1973-as áremelkedés sosem tört le nagyságrendileg és azóta is számos extra kiadást jelent világgazdasági szinten, nos, ez sem fog letörni, sőt, a készletek apadása miatt csak nőni fog.

Egyetlen menekülési útvonal - nincs más hátra, mint előre az eddigi úton

Nos, az eddig leírt folyamatok megállíthatatlanok már. A gyarmati rablógazdálkodás MÁR a fejünkre dőlt visszafordíthatatlanul a lejtőre taszítva. A nyugati autóipar, amely minden fejlett gazdaság leghúzóbb ágazata (itt tessék a beszállítói szektorban foglalkoztatottakra is gondolni) , nos kénytelen lesz vissza eső kereslete miatt Kínában kooperálni az olcsóbb gyártásért, habár eddig fékezetten tették. Eleddig a kínai belső piac meghódítása volt a céljuk az ott beruházó autóipari konszerneknek, most azonban rákényszerülnek az otthoni eladások fellendítése miatt az anyagazdaságokból még több alkatrész gyártásának Kínába való áthelyezésével. Gyógyszeripar nem különben. Ám ezek az olcsósítási lépések csak átmenetiek tudnak lenni, mert a fentebb vázolt ollók ezek ellen dolgoznak.

Magyarország - a lehetséges hatások, várható tendenciák

Mindezeket azért írtam meg, hogy ne tessék véletlenül se bízni a devizapiacok vagy a kőolaj és gázpiac normalizálódásában. És ezen nem segít egymillió új munkahely sem, mivel a hatékonyság folyamatosan csökkenni fog.  Ha drágul a kőolaj, drágulnak a vegyipari alapanyagok, ebből kifolyólag a műanyagok, élelmiszeripari termékek, szállítás. Ez egyet jelent: az általunk megszokott és remélt életszínvonalemelkedés helyett jelentős és hosszútávú csökkenést. Tessenek barátkozni a gondolattal, hogy pár éven belül - becslésem szerint 1000 forintos literenkénti árszintnél - bekövetkezik a korlátozott benzinfogyazstás kora. Átogondolnám új autó vásárlását devizahitelre pl., főleg ha 2. autónak vennéd. Nem biztos, hogy használni fogod tudni, a hitelt viszont fizetni kell majd. Az autóalkatrészek folyamatosan drágulnak már elkezdődött a tendencia.

Az élelmiszer piacok drágulása viszont ujra felértékeli a hazai mezőgazdaság szerepét a globális válságban, mert itt a kedvező földrajzi és éghajlati adottságok számítanak még mindig, a hidroponikus kertészetek tömeges méretekben megmaradnak a sci-fi filmekben. Itt is legfontosabb előnyként a termőterületeknek az ország teljes területéhez viszonyított magas arányát emelném ki. Itt még az árok parton is lehet vetni , aratni, bármi megnő.

Igen, még is csak ki kellett volna építeni az öntözéses rendszert, annak alapjait képező víztározókat, amiket az áradó folyókból szépen fel lehet tölteni. Kettős haszon. Ugyanakkor fontos lenne átgondolni a termőterületek külföldi kézbe adását is, inkább nem kéne. Ahogy a tájegységekre jellemző őshonos művelési kultúrák felszámolását is meg kellene állítani, mert sem a növénytermesztésben, sem az állattenyésztésben nem 1-2 év, mire vissza lehet honosítani, amit kivágtunk.

Kedvező élelmiszertermelési adottságaink 10 éven belül gazdaságilag előnyös helyzetbe hozhatnak bennünket akár Nyugat Európával szemben is. A természeti adottságokért ugyanis még mindig nem kell fizetni és még mindig rendelkezésre állnak. Példaként hozom, hogy Spanyolországban olyan szárazság pusztított ki őshonos búzaföldeket már 2009-ben, hogy a növényzet kb 25 centi magasra nőtt meg, a kalászokban pedig a normális 60-80 szem helyett, 10-15 fejletlen szem termett. Nem nekünk a legrosszabb most még, de ha nem oldjuk a meg a vízgyújtés gondjait, pont addigra pusztulnak ki kultúráink a belvíztől, mire szükség lenne rájuk.

Zárszó

Végezetül, visszatérve eredeti feletésemre: mindezek az információk napvilágot láttak a napi sajtóban az elmúlt 2 évtizedben, csak tudni kell összerakni őket. Nem hivatkoztam semmilyen ultramodern, közgazdasági bizonyítási eljárásra, csupán a józan paraszt szemével körülöttünk megfigyelhető körülményekre, tendenciákra. Az megint józanság kérdése, hogy inkább hazudós politikusoknak, saját területén korlátok közt gondolkodó közgazdászoknak hiszel-e, vagy a saját megfigyeléseidnek, tapasztalataidnak.

3 komment

Címkék: trendek jövő gazdaság válság évértékelő 2012 2014


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr972651655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Waszabi 2011.02.19. 12:48:28

Adalék. Eleddig nem csináltam olyat, hogy nyomonkövettem volna egy írásomat, s későbbi információkkal kiegészítettem volna alátámasztásképp, de most kísérletet teszek erre. Nagyon felgyorsultak az események, így érdekes kísérletnek igérkezik, már csak azért is, hogy lássam, milyen gyorsan szaporodnak, látnak napvilágot a tények.
Íme az első adalék a Világméretű energiaolló című részhez:
index.hu/gazdasag/vilag/2011/02/18/veszes_rekordon_a_koolaj_iranti_vagy/

Lehet, hogy ezeket majd a cikkbe fogom beilleszteni utólag, dátummal, így egyfajta időtendenciát, megvalósulási valószínűségeket is kaphatunk majd menet közben. Ötletem az, hogy kirajzolódik menetközben, mi hogyan, milyen sorrendben történik. Érdekes játék lesz.

Mr. Waszabi 2011.06.17. 22:04:53

Újabb adalék, ezúttal az élelmiszer árak globális emelkedő tendenciájáról.
index.hu/gazdasag/vilag/2011/06/17/tartosan_draga_marad_az_elelmiszer/

Mr. Waszabi 2011.08.09. 15:31:06

Update: ritkaföldfém exportkvóta csökkentése Kína részéről bekövetkezett. Becsüld meg a háztartási gépeidet, véletlenül se dobd ki őket, ha meghibásodnak vagy csak öregnek találod s újat szeretnél. Nem sokára a 15 évvel ezelőtti árszínvonalon veheted meg majd az újat, akkor jól jöhet még a régi, de működőképes darab a padlásról.
süti beállítások módosítása