HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2011.06.12. 18:10 Mr. Waszabi

Svájci bicska

Ez a mai kicsit szubjektív kalandozás lesz.

Megint fordítva ülünk a lovon? A lakosság eladósodását tekintve, lehet, inkább a svájci frank bevezetésére kéne hajlani, nem az euróéra. Ha már mindenáron be kell vezetni valamit... 

Nem lennék meglepve, ha pont akkorra esne szét a monetáris unió, mire mi csatlakozhatnánk hozzá - 2020-ban. Mi kiszenvedjük a belünket, nem oldjuk meg belső sajátosságainkból adódó problémáinkat, csak hogy teljesíthessük a maastrichti feltételeket, közben meg szétzilálódik, amiért küszködünk. De nem szabad meglepődnie annak, aki mindig a más szekerén akar előnyhöz jutni, ezt a tanulságot már levonhattuk volna. Az EU nem istenség, az euró nem az oltár - felesleges tehát ekként kezelni. Érdemes odafigyelnünk az elkövetkező években, hogyan alakul az EU gazdasága, pénzügyi hatásokat tekintve. Ti. az első olyan bővítéssel kerültünk be, amely 10, az EU átlagnál jóval gyengébb és instabilabb gazdasággal rendelkezik. Mondhatnánk, hogy túl nagy terhet vett magára az EU ezekkel az országokkal, azoknak maguknak is felesleges terheket okozva. 40 év lemaradásunk van az élet minden területét tekintve. Nem elég csak a pillanatnyi GDP növekedést, vagy az inflációt tekinteni, hisz ezek alakulása mögött nagy szerepet játszik elsősorban a nemzeti mentalitás, a közöshöz való hozzáállás, ideértve a politikusok nemzeti elkötelezettségét is. Mindezekben nem vagyunk erősek, ezt be kell ismernünk. Ráadásul kísérleti út ez, nincs precedens, működő minta a világon hasonlóra.

Az EU nem homogén államszövetség, mint az USA. Itt az egyes tagállamok túl szuverének a hatékony válságkezeléshez, összefogáshoz, ez csiga tempójú reakciót okoz a pénzügyi történésekkel szemben. Ugyanakkor a közös valuta behatárolja az egyes tagországok kitörési felületét a válságból. Harmadik éve ülünk a szopórolleren (copyright Winkler Róbert), s a válság fel-fel ütve fejét eszkalálódik az EU-ban, nem engedvén igazi feltámadást. Nem, nem tisztán gazdasági okok miatt, van ebben sok minden, valahogy egymást erősítik a különböző gócból támadó hullámok. Nem követtem a kis napi híreket, de valahogy az a benyomásom, hogy társadalmi, szociális és nemzeti feszültségek nem csak az arab világban erősödtek fel mostanság, hanem az EU tagállamokban is, ahogy ezt a magunk bőrén is tapasztalhatjuk már egy ideje. Mintha az ezernyi aprónak látszó probléma termeszbolyként rágná szét e testet.

Tágra nyílt szemmel figyeltem az elmúlt hetekben, hogy a precizitásukról, szervezettségükről híres németek mit össze bénáznak a EHEC járvány kapcsán. Fukusima-szindróma? Arra gondolok, hogy egy felkészült, szervezett ország nem képes megbirkózni egy látszólag bagatell üggyel, amelynek megoldásához minden erőforrása adott. És fontos szempont: mindez az EU gazdaságilag, technológiailag és államigazgatási szervezettség szempontjából is a legerősebb tagállamában történik. Figyelmet nem a járvány mérete miatt érdemel, hanem mert már az első héten ismertté vált a megbetegedések kórházi kezelhetetlensége, a vese károsodások és halálozási esetek. Ehhez képest nem sikerült megtalálni a kórokozó forrását, csupán a betegek élelmezési szokásai alapján valószínűsítették a búzacsírát tettesként. Nem megnyugtató, ha figyelembe vesszük egy esetleges bio-terror támadás eshetőségét, amely valószínűleg nem ennyi embert érintene. A bagatellt természetesen a fertőzések számához képest, s nem a betegek szemszögéből értettem.

 

 

51 komment · 1 trackback

Címkék: eu euró bicska svájci szopóroller


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr932978215

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: EU: Centralizáció vagy bukás 2011.06.13. 12:43:50

A posztot a Férfiblog Posztja indukálta, kommentelni akartam, de hosszabb lett:)Ezt az EU-t a jelenlegi formájában elnyeli a történelem. Nem ésszerű erős centralizáció nélkül összeengedni 27 olyan országot akik 50 éve még egymást mészárolták és azt mon...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pszt! 2011.06.13. 00:37:46

Mégis mit bénáztak a járvány kapcsán? Megtalálták az uborkán a fertőzést, azt hitték onnan jött, de mégsem. Mindenki tévedhet. Ha nem riasztanak, akkor meg azt mondja a nép, hogy elhazudták az ügyet. Ki a fene tudja kideríteni, honnan való a fertőzés?

Mr. Waszabi 2011.06.13. 00:48:39

Nem pejoratíve írtam, hogy bénáztak, ne így értsd. Sosem gúnyolódom más baján. A jelenségről írtam, miszerint 3 hét alatt sem találták meg. Ez kicsit sok. Képzeld el, ha biológiai támadás érte volna őket, akkor mi lenne. Ez megint egy figyelmeztetés csupán, hogy valami nincsen rendben. Akárcsak Fukusima.
Egyelőre nem találták meg a csírán sem, csupán a fogyasztói szokások alapján valószínűsítették.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.06.13. 00:59:04

"inkább a svájci frank bevezetésére kéne hajazni"

Ennek nincs értelme; amikor A hajazik B-re, az azt jelenti hogy A hasonlít B-re.

Goompah 2011.06.13. 01:49:57

@waszabi:

Na persze, a bénázás szó csöppet sem pejoratív. Amúgy meg nagyon, de nagyon el vagy tévedve, ha azt hiszed, hogy egy fertőzés forrását mindig olyan könnyű megtalálni. Igen, a filmekben könnyű, a valóságban nem mindig.

"Ti. az első olyan bővítéssel kerültünk be, amely 10, az EU átlagnál jóval gyengébb és instabilabb gazdasággal rendelkezik. Mondhatnánk, hogy túl nagy terhet vett magára az EU ezekkel az országokkal, azoknak maguknak is felesleges terheket okozva."

Teljesen hibás a gondolatmeneted, a megrogyant vagy épp megroggyanni készülő országok (Írország, Görögország ill. Portugália és talán Spanyolország) mind régi EU-tagok. Sem az írek, sem a görögök nem az új kelet-európai tagok felvétele miatt adósodtak el ennyire.

"inkább a svájci frank bevezetésére kéne hajlani"

Nem inkább hajtani? Bár ez egy fokkal már jobb, mint a hajazni. Valahogy nem megy neked a magyar nyelv.

"ha pont akkora esne szét a monetáris unió, mire mi csatlakozhatnánk "

Akkora? Mekkora? :D

Mr. Waszabi 2011.06.13. 02:12:37

@Goompah: nem említettem Portugáliát, Spanyolországot vagy Görögországot. Valahol másutt olvashattad.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.06.13. 02:19:10

@Goompah: arrol nem beszelve, hogy ez a 10 tenylegesen uj piacot jelentett
ki is hasznaltak rendesen

Goompah 2011.06.13. 02:20:26

@waszabi: Említetted viszont a monetáris unió esetleges szétesését. Avagy szerinted nem épp az említett országok csődközeli helyzete az, amitől felmerült az eurozóna felbomlásának eshetősége, kezdve mondjuk Görögország kilépésével az eurozónából?

Szívesen (akkora - akkorra).

Mr. Waszabi 2011.06.13. 02:48:49

@Goompah: köszi, a hibát javítottam. A helyes gépelés nem erősségem, sajnos ezt most a helyesírás ellenőrző sem vett észre.

Az EU addig működhet jelenlegi támogatási rendszere mellett, amíg a nettó befizetők el nem zárják a pénzcsapot. A 15-ök idején a nettó befizetők és nettó támogatottak közti arány jobb volt stabilitási szempontból. Ez a modell kockázata a 10-es bővítés óta. Nem lehet tudni, hogy az egyes tagállamok mekkora áldozatot hajlandóak hozni a közösség fenntartásáért. Első a nemzeti érdek mindenhol, gondolom ez nem kérdéses. A közös pénz nyilván érzékenyebb, mint maga az EU, ha az megbetegszik, az hat a tagok gazdaságára, ami viszont gyengíti az EU-t. Öngerjesztő folyamatot.

Mr. Waszabi 2011.06.13. 03:05:59

@hagyma: 80 milliós, alacsony vásárlóerejű, új piac csatlakozását egy addig 400 milliós, magasabb életszínvonalon élő közösséghez?
Ez nem rímel a "csodaszer" szóra szerintem. Az más kérdés, hogy a semminél több és erre a 15-öknek szükségük volt.
Félreértés ne essék: nem vagyok EU ellenes, csak objektíven szemlélem, ami történik körülöttünk, velünk.

Goompah 2011.06.13. 03:39:03

@waszabi: "sajnos ezt most a helyesírás ellenőrző sem vett észre"

Nem csoda, mert "akkora" szavunk is van, és az ellenőrző program nem olyan okos, hogy el tudja dönteni a szövegösszefüggésből. Szerintem jó sokáig még nem is lesz olyan okos.

A támogatási rendszer egy dolog, de a mostani stabilitási válságot nem a 10-ek belépése okozta. A plusz piacok ui. jelentenek akkora előnyt, amennyi hátrányt okoz a támogatás. Főleg úgy, hogy pl. a mazőgazdaságunk jóval kevesebbet kapott eddig is, mint a régi tagoké. Egyes országok mértéktelen túlköltekezése, továbbá - ahogy helyesen írod - a közös valuta ellenére messze nem közös és összehangolt gazdaságpolitika már sokkal inkább okozója a válságnak.

"De nem szabad meglepődnie annak, aki mindig a más szekerén akar előnyhöz jutni, ezt a tanulságot már levonhattuk volna."

Ez kicsit erős volt. Franciaország pl. anno nagyságrendekkel többet kapott a mezőgazdaságának támogatására, aztán csak az eladhatatlan áru mennyisége nőtt. Igaz, nálunk meg ellopják az EU-s támogatások jelentős részét, na de mit nem lopnak el a politikusaink?

"és erre a 15-öknek szükségük volt"

Mint egy falat kenyérre.

Mr. Waszabi 2011.06.13. 03:55:52

@Goompah: a 10-ek belépése önmagában magas kockázat volt, aminek érvényre jutására csak szélsőséges gazdasági helyzetben volt esély, de ez akkor szinte csak elvi lehetőségként merült fel. Sajnos, az elhúzódó 2008-as válság épp ilyen helyzet felé sodorja az Uniót.
Arról írtam, hogy érdemes figyelni, hogy alakul, mert nem lehet tudni, hol áll meg ez a malomkő. Nem volt még hasonló szituáció a történelemben.

Ami a magyarok kényelmességét illeti, nem erős az. Ilyenek vagyunk, erről mesél a történelmünk is. Amíg nem fogadjuk el hibáinkat, addig változtatni se fogunk rajtuk. Mert senki nem tesz olyasmi ellen, amiről azt véli, hogy nincsen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.06.13. 04:34:54

@waszabi: en EY szkeptikus vagyok innen nezve
igen, nagyon jo kis piac volt a KGST megszerzese
nezzel szet a teljes kereskedelem az ovek, amiben nem voltunk rosszak, cukor, konzerv, tejn, ovek
es ez csak magyarorszag kes szelet
de betortek az autokkal a hitelekkel, mindennel
a Kozos Piacnak mentoov volt ez az ovezet

Mr. Waszabi 2011.06.13. 05:12:47

@hagyma: én inkább csak mentőövnek látom a KGST piac megszerzését, előételnek, áthidalandó a kínai piac felfutásának éveit. Most nézz körül, miből vásárolt ez a piac? Hitelből, mert a vásárlóereje a békasegge alatt volt pusztán a béreket tekintve. Eladósodásunk önmagáért beszél.
Kádárék is ezen adósodtak el - keleti bérek vs nyugati árak - lehetetlen küldetés volt akkor is, és újólag is. Alig 10 éve nyögtük ki a Kádár-rendszer örökölt államadósságát, rá 10-re megint odajutottunk. Ez nem arról árulkodik, hogy oly sok pénz hevert volna a szalmazsákokban. Lássuk reálisan magunkat, aszondom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.06.13. 06:07:17

@waszabi: a Kadar rendszert nem dicsoitem, de az akkori allamadossagot sikerult feltornaszni ugy a tizszeresere 4 evalatt, hogy kozben eladtak minden allami vagyont
ja es lett parszaz milliardos az orszagban
lassuk realisan magunkat
bagoert eladott vagyo, ruszkik haza miatt elvesztett keleti piac stb.

Arcturus 2011.06.13. 06:22:54

"Itt az egyes tagállamok túl szuverének a hatékony válságkezeléshez, összefogáshoz, ez csiga tempójú reakciót okoz a pénzügyi történésekkel szemben."

Az USA - mint láttuk - nem csak a "válságkezeléshez" ért, de annál inkább a válságképzéshez...

A cikk többi része meg nagyon zavaros: Mi köze a járványnak a gazdasági helyzethez? Semmi? A fertőzés eredetének megtalálásán nem segített volna, ha nincs EU, vagy nincs euró, természetesen az sem, ha van.

zsombordeak 2011.06.13. 06:40:00

A jarvanykezelesnek tenyleg nincs sok koze a dologhoz, es waszabi rosszul latja, hogy olyan konnyu megtalalni egy alig is mert korokozo tobb hettel ezelotti maradvanyait. De a cikk tobbi resze szerintem nagyreszt stimmel, meg akkor is, ah tenyleg nem mi okoztuk a valsagot. A "forditva ulunk a lovon" pedig nagyon jol leirja a mai magyar viszonyokat.

MetálFater (törölt) 2011.06.13. 06:44:21

Szerintem a 2020. évben sem lesz ebben az országban euró.

A 2014-es kormányváltást követően, az "Új erő" a saját - de a Fideszhez hasonlóan - alapvetően hibás gazdasági elképzeléseit fogja a pórnép torkán lenyomni.

Fel kellene ébredni!

Az összes gazdasági "szakember" évek óta tudja, hogy az egyik és a legnagyobb probléma a belső fogyasztás folyamatos csökkenése és az árak folyamatos emelkedése.

A bérek ehhez képest nem növekednek, és a jövőben sem fognak oly mértékben, hogy a következő 100(!) évben utolérjük bér-, és életszínvonalon az Uniót.

Közben nem csökken a munkanélküliség, a kkv. szektornak - a hazai bankrendszer gagyi hitel politikájának köszönhetően - esélye sem lesz nemhogy fejlődni, munkahelyet teremteni, de még életben maradni is.

Tehát öngyilkosság lenne, ha ilyen gazdasági helyzetben - a fent említett problémák miatt -, bevezetnék az eurót.

Ehhez előbb meg kellene reformálni a hazai bankrendszert.
Létrehozni egy tiszta magyar tulajdonú bankot, amely alacsony kamattal és kevés adminisztrációs háttérrel adja a hitelt a HAZAI vállalkozásoknak!

Megreformálni az adórendszert, oly módon, hogy akinek bármilyen köztartozása van, az nem alapíthat új vállalkozást addig, míg nem rendezi az előzőt.

Évente és folyamatosan emelni a bérszínvonalat értelemszerűen magasabb arányban - akár évi 15%-al is -, mint az Unió átlaga.

És ez csak a kezdet...

Arcturus 2011.06.13. 06:45:05

Alapvetően eurózónával, vagy anélkül, mindenképp válságba sodródik a világ. A rendszer rossz. Amerikában is, Európában is. Tökmindegy, hogy az amerikai államok mennyire szervesen kapcsolódnak az egymásból álló nagyobb egységhez. A rendszer minden említett helyen ugyanaz, a problémák is ugyanazok lesznek.

Arcturus 2011.06.13. 06:49:04

"Ehhez előbb meg kellene reformálni a hazai bankrendszert.
Létrehozni egy tiszta magyar tulajdonú bankot, amely alacsony kamattal és kevés adminisztrációs háttérrel adja a hitelt a HAZAI vállalkozásoknak!"

Aztán meg a betéteseknek megtiltani, hogy külföldi bankokba vigyék a pénzüket magasabb betéti kamatra? Vagy ez a bank állami tulajdon legyen és akkor a költségvetési pénzeket ossza szét a hitelfelvevőknek? Vagy nyújtson fedezetlen hiteleket? Az aztán szép lenne.

MetálFater (törölt) 2011.06.13. 07:07:53

@Arcturus:

Kérdéseidre a válasz:

Így igaz! Mivel munkahelyteremtésre, és/vagy az infrastruktúrára adja a hitelt, valóban megtilthatja és megkövetelheti, hogy a felvett hitelt arra használja a vállalkozás, amire felvette!
Ez jó néhány Uniós országban így működik.

Igen. Állami tulajdonú legyen, és az alap tőkével létrehozott összegen felül, a visszafizetett hitelekből finanszírozza a további hiteleket!
Így - ezzel is - rákényszeríti a vállalkozásokat, hogy visszafizessék a hitelt.

Fedezetlen hitelt ne nyújtson.
Ezért kell(ene) megváltoztatni jó néhány gazdasági-, és pénzügyi törvényt, hogy ez ne forduljon elő.

különvélemény 2011.06.13. 08:01:04

@MetálFater:
Mindjárt felébrednek (úgy 10 körül) a neoliberális megmondóemberek és annyi lesz neked. :)

Idet 2011.06.13. 08:01:11

@hagyma: Azt a piacot amúgy is elvesztettük volna, mihelyt a viszonyok realizálódtak volna, azaz valódi piac jön létre, nem kikényszerített. Ha a tömérdek élelmiszerért nem hímzett népi facipővel fizettek volna, azaz KGST-rubellel, másképpen nézett volna ki a dolog rögvest. Mellesleg, elég silány minőségű is volt az áru, pl. a zsupszalmából facsart, timsóval tartósított tömegbor (copyright by Moldova György). Sokáig nem is tudott a magyar bor ettől a tehertételtől megszabadulni.

Idet 2011.06.13. 08:17:38

@Arcturus: Azt hiszem, a rendszerek túl nagyokká, túl bonyolultakká váltak, ha jöhetek egy biológiai hasonlattal, bár ez is, mint minden hasonlat, sántít: mint a rák. Burjánzik, fejlődik, szaporodik, virágzik, mígnem felfalja azt a testet, amelyből él, káosz, kollapszus, összeomlás, azaz halál.
A történelem azt bizonyítja, hogy minden ilyen nagy rendszer szükségképpen elpusztítja önmagát, legyen az gazdasági vagy politikai konglomerátum.
Az EU-ban túl sok nagyon eltérő történelmi hátterű, mentalitású, gazdasági helyzetű országot próbálnak összefogni. Hogyan értheti meg egy görög a német mentalitást, és fordítva? Az átlagpolgárra gondolok. Mindkét polgár nagyon eltérő körülményekhez, szokásokhoz, feltételekhez stb. kondícionálódott. A görögök pl. 1831-ben még a szabadságharcukat vívták a törökök ellen, Németországban akkor kezdődőtt a filozófia reneszánsza, szakszervezeteket próbáltak alakítani, voltak Demokraták és Szociálforradalmárok... és a görög nép legnagyobb része mélyszegénységben élt.
A németeknek pedig most már kezd elegük lenni a Danaida-szerepből, azaz feneketlen hordóba pénzt töltögetni.

sidorovich 2011.06.13. 08:45:33

@waszabi:

a. egy 80 milliós piacon felszámolták a saját konkurrenciájukat

b. a 80 milliós piac igényeit ezáltal ők tudják kielégíteni

c. a környezetszennyező, elavult technológiákat szépen áttolták Európa ezen felére

d. az ott eladhatatlan szemetet itt üdvrivallgás kíséri

e. nincs vám, tehát védekezésképtelenné váltunk

Mindezek mellett 80 millió egészen pontosan egy 20%-os piacbővülés, ami óriási szám a globális piacon...

Goompah 2011.06.13. 09:06:47

@sidorovich:

Hagyjad, az a rögeszméje, hogy az eurozónát a kelet-európai országok felvétele sodorta válságba. Véletlenül sem az eleve rossz gazdaságszerkezet, a mértéktelen költekezés, az eladósodás, Kína növekvő szerepe, nem. :)

@waszabi:

"én inkább csak mentőövnek látom a KGST piac megszerzését, előételnek, áthidalandó a kínai piac felfutásának éveit."

Ez nem éppen az eredeti (lásd fentebb) állításodat támasztja alá. Akkor most mentőöv volt a 10-ek felvétele vagy a mostani euroválság okozója??

bájgúnár 2011.06.13. 09:16:36

@Goompah:
"(Írország, Görögország ill. Portugália és talán Spanyolország) mind régi EU-tagok. "

Nó mire diagnosztizálják a cukorbetegség tényét már legalább 7 éve ásta alá egészségedet!

bájgúnár 2011.06.13. 09:19:47

@sidorovich:
Ha csak arra gondolsz hogy a műveltebb juropában már csak lebomlani képes palackot állithatnak elő,hogy a gyerek pelenkákat,betéteket is lebomló anyagból kell előállitani addig nálunk a régi technológia szerint kapod a bomlásmentes termékeiket!

bájgúnár 2011.06.13. 09:26:11

@Arcturus:
Nemsokára a világ kormányainak csak választani kell.Vagy elengedik és rendezik ezt a soha visszafizetni nemtudó adósságaikat vagy egy világháboruval lenullázzák.Lészen aztán a maradék népségnek munka,elfoglaltság megint egy darabig míg felépítik országaikat a romokból.Még a demográfiai kérdés is megoldódik.Nekem ez a rémálmom.

laci_52 2011.06.13. 09:35:04

"Nem lennék meglepve, ha pont akkorra esne szét a monetáris unió, mire mi csatlakozhatnánk hozzá - 2020-ban"
Akkor pedig nem csatlakoznánk. Mit vesztenénk vele? Semmit, talán még nyernénk is. Nagyobb önállóságunk maradna.

dr kíváncsivagyok 2011.06.13. 09:48:53

@Arcturus: Így, ahogy mondod.... az elosztással óriási gondok vannak (lesznek). Amíg egy-két ember kezében összpontosulhat országa gazdaságának zöme , addíg nincs rendben a dolog . Nincs rendben , hogy egy - egy ember dollár - milliárdok felett rendelkezik , tőle 5 km - re meg éhen halnak emberek .

dr kíváncsivagyok 2011.06.13. 09:49:39

@kíváncsivagyok: ( Lásd arab országok,....de következhet Európa is )

Goompah 2011.06.13. 09:57:12

@bájgúnár: "Nó mire diagnosztizálják a cukorbetegség tényét már legalább 7 éve ásta alá egészségedet!"

Alapvetően hibás a logikád. Attól, hogy a kiváltó okok a tünetek megjelenése előtt fennálltak (furcsa lenne fordítva), még semmi alapod nincs ex has ráfogni valamire, hogy az a kiváltó ok. És ez nem csak a cukorbetegségre áll. Ezzel az erővel az első világháború a kiváltó ok, de Görögország esetében az 1967-es puccs, vagy akár az athéni demokrácia bukása.

Goompah 2011.06.13. 09:59:19

@kíváncsivagyok: Nincs rendben, de a hatalom akkor is a milliárdos kezében van. És egyre inkább ott is lesz.

Mr. Waszabi 2011.06.13. 10:25:09

@Goompah: nem szerepelnek a szövegben azok az összefüggések, amiket rögeszmémként definiálsz s amire karikírozni igyekszel.
Pár spontán vasárnapi gondolat, benyomás van leírva lazán egymás mellé, amiként az első sorban is írtam: szubjektív kalandozásként. Nem jól teszed, ha többnek akarod látni vagy láttatni.

Mr. Waszabi 2011.06.13. 10:49:06

@sidorovich: jól hangzik, de nem tudok szabadulni a gondolattól, miszerint ez a 80 milliós piac javarészt ottani hitelből vásárolta meg az ottani termékeket. Ez gyarmati pozíció, nem partneri.
Ez a valóság. Ennek fényében önbecsapásnak tartom a követelődzést is. A levetett technológiájuk még mindig korszerűbb, mint ami előtte itt volt. A gyarmatok is profitálnak, de nem annyit, mint a gyarmatosítók.
Ezen nem változtat, ha elhisszük a partnerségről és modern, egységes Európáról szóló politikusi bullshitet. Történelem történik velünk, egy folyamat elején-közepén vagyunk. Nem kéne többnek, másnak látni a valóságot, mint ami, ez kevesebb csalódáshoz és józanabb döntésekhez vezethetne.

különvélemény 2011.06.13. 11:11:41

@waszabi: "ha elhisszük a partnerségről és modern, egységes Európáról szóló politikusi bullshitet."

Nem igazán politikai ez a bullshit, sokkal inkább gazdasági, a politikusok jó része sem látja a lényeget, de nem is várunk tőlük túl sokat.

Itt a görög példa:
"A görög kormány pénteken nyilvánosságra hozta az új pénzügyi segélycsomag részét alkotó privatizációs program részleteit. Az állam 2012 első negyedében teljes egészében eladja a Hellenic Petroleum olajtársaságban tartott 35,5 százalékos tulajdonrészét. A Depa gázipari vállalatban birtokolt részesedéséből a korábban tervezett 32 százalék helyett 55 százalékot értékesít, és csak 10 százalékos pakettet tart meg. Az OPAP sportfogadási iroda és számos banki részesedés eladását előrehozzák idénre."

Ízlelgessük csak:
Olaj
Gáz
Szerencsejáték
Bank

bájgúnár 2011.06.13. 11:12:07

@Goompah:
Csak arra utaltam hogy az időközben válságba jutott országokban sem mai a probléma.egy hosszú folyamat "eredménye".És ugyan mit érdekelt téged vagy a többieket a görög gazdaság pár évvel,évtizeddel ezelőtt?

bájgúnár 2011.06.13. 11:14:21

@Goompah:
Amúgy minden mindennel összefügg és kihatással van!

Goompah 2011.06.13. 11:15:04

@bájgúnár: "Csak arra utaltam hogy az időközben válságba jutott országokban sem mai a probléma"

Ezt senki nem vonta kétségbe.

Mr. Waszabi 2011.06.13. 11:22:16

@különvélemény: A gazdasági szereplők pénzről beszélnek konkrétan. Ennyi befektetés, ennyi munkahely, annyi export. Amennyire látom.
Ezzel szemben politikusaink adagolják az ostyát minden nap, fél kiló kenyérnek magyarázva azt.
Ezért tartom felelősnek őket inkább.
A befektető akkor is befektetne - muszáj neki -, ha ez a napi EU-füzér morzsolgatás abba maradna.

butter-k · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.06.13. 11:39:03

Elkezdtem kommentelni, de hosszabb lett:)
napimorgas.blog.hu/2011/06/13/centralizacio_vagy_bukas

(bocs, de nincs trackback)

számá 2011.06.13. 11:48:59

A történelem folyamán ez mindig így volt.

A gazdasági egységet és politikai homogenitás létrejöttét kompromisszumok nem viszik előre látványosan, csak külső kényszerek (háború-újjáépítés stb). Amig van miből, kitől és honnan kérni, addig a szegény kérni fog. A gazdag pedig ha nem add akkor fellázadnak ellene. A jelenlegi világrend aranykorában vagyunk, nemsokára elkezdődik a hanyatlás.

Tény, hogy bizonyos államokra, mint a kelet-közép európai és déli államokra csak a nagyok kényszerével lehet majd valódi európai gazdaságot hozni, mert azok maguktól nem találják meg a helyüket. A jelenlegi európai gazdasági rend pedig egyébként sincs hozzáigazítva a kicsikhez. Ezek a (kk-európai és déliek) most csak az 1950-es években kötött gazdasági rendbe tagozódnak be. Egyébként rossz helyre rosszul. Nem mintha lett volna lehetőség a (gazdasági,politikai) statusquo bontására és újrarendezésére.

És bizony a politikai egységhez is előbb fájdalmas sebek kellenek majd, és fel kell adni az identitásból, a tudatból, ahhoz hogy azt csak egy-egy európai nemzet (francia, finn, magyar, német, oszták stb.) csak a kultura terén élje meg és ne rángassa bele történelmét a politikába.

Az új rendet azonban nem a kicsik kényszerítik ki: külső erő és külső problematika kell hozzá, távol-keleti vagy amerikai, ki tudja, ami velejéig rázza majd meg a legfejlettebb európaiakat.

Vér árán bár, de egységes Európa pedig lesz.

Mr. Waszabi 2011.06.13. 12:12:39

@számá: nekem egy történelem tanár ismerősöm hívta fel a figyelmemet 2 érdekességre. Az egyik, hogy a mai nemzeti határok többé-kevésbé a római kori provinciák határaival esnek egybe (még érdekesebb, hogy a mai főbb útvonalak is azokra épültek).
Elgondolkodtatott, hogy bár számos területen cserélődtek uralkodó népcsoportok, nációk(elég a Kárpát medencére gondolni), a határok nem változtak számottevően. Az ok mindegy, de bizonyára erős, ezért a jelenséget nem szabadna figyelmen
kívül hagyni.
A másik, hogy kb. 150-200 évvel ezelőttig az emberek szabad vándorlása az országok között teljesen normális volt, miközben a az uralkodók között szinte állandó volt a harc. Kevéssé voltak maguk az egyes emberek nacionalisták a hétköznapokban, mint ma. Most fordított a helyzet, az uralkodók akarnak egységet és a nemzetek állnak ellent. Ez is egy erősödő tendencia, mely fokozza a feszültséget. Szembe kell néznünk még pár meglepetéssel, nem várt problémával az egységesülés során, asszem.

Mr. Waszabi 2011.06.13. 12:36:28

@butter-k: most már visszakapcsoltam. Korábban trackbackelt olyan oldal, amelyik egyoldalúan reklámozta magát, maga nem engedett trackbacket, ezért tiltottam le.

Arcturus 2011.06.13. 12:42:12

@MetálFater: "Így igaz! Mivel munkahelyteremtésre, és/vagy az infrastruktúrára adja a hitelt, valóban megtilthatja és megkövetelheti, hogy a felvett hitelt arra használja a vállalkozás, amire felvette!"

Nem ott van a gond. Tételezzük fel, hogy van egy ilyen magyar tulajdonú bank! Ha a betéti kamatok alacsonyak, akkor az ebbe a bankba beadott pénzek (amik az állampolgároktól származik, akár adó, akár járulék, akár illeték, akár egyéb más formában) kevés kamatot adnak, vagyis a megtakarításokkal rendelkező polgárok nem nagyon akarnak majd pénzt beleadni a rendszerbe, így nem lesz mit kiosztani hitelbe. Ha multiplikátorokon keresztül mégis pénzt bocsátasz ki, a betétesek pénzén felül (vagy minél nagyobb arányban), akkor valójában fedezet nélküli pénz keletkezik, ami így remek lufiképző körülmény. A munkahelyteremtéssel meg az a gond, hogy ez egy nagyon szép szó, de munkahelyet valójában közvetve ugyanúgy a polgárok tudnak teremteni, hiszen a polgárok igényeit szolgálja ki. Ha senki igényeit nem szolgálja ki (vagyis nincs aki fizessen érte), akkor hiába a közmunka, semmivel nem lesz jobb, mintha segélyt osztanál, mert olyan munkát végeztetsz, amire senkinek semmi szüksége. Az infrastruktúra ugyanilyen kétes dolog: ha rossz helyen, nem megfelelő mértékben fejleszted, akkor fölöslegesen dolgoztatsz ismét.

"Állami tulajdonú legyen, és az alap tőkével létrehozott összegen felül, a visszafizetett hitelekből finanszírozza a további hiteleket! Így - ezzel is - rákényszeríti a vállalkozásokat, hogy visszafizessék a hitelt."

Már milyen formában jelentkezne ez a kényszer?

"Fedezetlen hitelt ne nyújtson."

Magyarul akkor mégis a polgárokat kellene valahogy rávenni, hogy dobják bele a pénzt. De ha alacsony a kamat, akkor miért adnák bele, ahelyett, hogy elvernék nyaralásra, vagy kajára?

------

"Azt hiszem, a rendszerek túl nagyokká, túl bonyolultakká váltak, ha jöhetek egy biológiai hasonlattal, bár ez is, mint minden hasonlat, sántít: mint a rák."

Ezzel egyetértek.

"Vagy elengedik és rendezik ezt a soha visszafizetni nemtudó adósságaikat vagy egy világháboruval lenullázzák."

Az a baj, hogy jó részüknek a háború lenne összességében kedvezőbb.

------

Sajnos a jóléti világnak valóban vége lesz. Legalább is van esély. De a megoldásnak biztosan része kellene hogy legyen annak, hogy a fogyasztói elmestruktúrát kiöljük az emberből és azt a megalapozatlan hitet, hogy amit addig megszerzett valaki, az mindig az övé is lesz.

különvélemény 2011.06.13. 12:51:30

@Arcturus: "Ha multiplikátorokon keresztül mégis pénzt bocsátasz ki, a betétesek pénzén felül (vagy minél nagyobb arányban), akkor valójában fedezet nélküli pénz keletkezik, ami így remek lufiképző körülmény."

Ez így megy most. A fedezet, az ígéreted, hogy visszafizeted.

Pukkannak is a lufik. De már fújódik a következő.

Mr. Waszabi 2011.07.09. 07:21:25

@hagyma: rosszul emlékszel. A keleti piacot nem a "ruszkik haza" miatt vesztettük el, hanem mert a Szovjetunió rendszerváltása után a 90-es évek elejére pont olyan pénzhiány alakult ki, mint nálunk. Megrendelni megrendeltek sok mindent, ám fizetni nem tudtak.
süti beállítások módosítása