HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2011.08.09. 07:31 Mr. Waszabi

Röhögjek vagy sírjak? - nem tudom eldönteni

Pár napig boldog nettelenségben meztelenkedtem a Balaton partján. Tv-ben is csak az időjárást néztem meg, meg a Kutyabajnokot:) Nos, visszatérvén a "civilizált" világba, csak nézek ki a fejemből, mennyi baromságot hordanak össze a kedves újságírók. Kínjukban már bármit leírnak - persze, kell az olvasottság, értem én, pénzből élnek ők is -, de ez azért nem elég nyomós ok a hülyeség határának útlevél nélkül való átlépésére.

A közgazdasági elméletek tök faszák, de azért ne igyekezzünk letaposni a valóság tyúkszemét, mert kurva nagy pofont tud adni az arra érdemesült okostojásoknak. Szóval közgazdasági szempontból van a világ 141 országa meg van az USA. Pont. A Föld lakosságának mintegy 1/20 része állítja elő a földkerekség GDP-jének negyedét, nagyjából az itteni átlagfizetés négyszereséért. A tendencia elég régóta nem billent meg, úgyhogy nem ad táptalajt az összeomlási várakozásoknak. Összevetésképp az öreg kontinensen ugyanazt a 14 ezer milliárd dollárnyi GDP-t majd kétszer annyi ember állítja elő - ez fele hatékonyságról árulkodik. Sok ország is dülöngél mostanában itt valódi csődtől fenyegetve, de talán épp ezért kéne megőriznünk maradék józan eszünket. Például a 80 millió német 3338 milliárd dollárnyit lapátolt össze tavaly, a 60 millió francia 2600 milliárdnyit.  Jól látszik, hogy bár az EU nagy, tagállamai közül csak a legfejlettebbek üti meg - legfeljebb! -a tengerentúli szintet termelékenységben. Számok ezek, melyek önmagukért beszélnek.

Emlékeim és némi szerzett ismereteim szerint még nem adott más ország kölcsön az USA-nak. A haszon reményében eszközölt befektetéseket nem sorolnám ide, mert ugye befektetni oda szoktak, ahol hasznot remél a pénz tulajdonosa, azaz feltételezi a gazdaság hatékony működését. Nem esik egy latba az túlköltekező országok IMF hiteleivel, meg EU támogatásaival és az abból való urizálással - lásd görögök. Szerintem. Sokan szeretnék hinni azt a téveszmés ideológiát, hogy "persze, mert az USA kizsákmányolja a fejlődő országokat, többek közt minket is" vagy, hogy "mindent Kínában gyártatnak" stb. Faszság a köbön, nagyjából. Az a helyzet, hogy van saját nyersanyaguk, technológiájuk, tőkéjük és nem utolsó sorban megfelelő munkamorállal bíró munkaerejük is - mindez belföldön. Plusz mindezeket képesek exportálni bárhová (munkaerőt is a betanítás, cégépítés idejére, csak mondom), ezért tudnak gazdaságilag terjeszkedni. Lehet huhogni, drukkolni, hogy "nédd mán, milyen szarul megy nekik", de ez csak az egyszeri róka esete a szőlővel, nem több. Az a helyzet, hogy mi is szeretnénk gyémántot köpni, amiként a Föld bármely nemzete, csak épp nem bírunk. 

Mindezt azért mondom, hogy húzzuk már ki a biliből legalább az egyik kezünket, nehogy ráncos legyen a langyos pisitől: sem abszolút, sem, relatív viszonylatban nem értelmezhető számunkra az USA leminősítése AAA-ból A-ba. Sem összedőlni nem fog, sem megroggyanni. Ez a rémhír keltés csak arra jó, hogy a tanácstalan, izzadó Európa elterelje lakóinak figyelmét a saját bénázásairól, de ettől még semmi nem lesz jobb itt.

Megint az egér temeti az elefántot, nagyjából - hát ez még rajzfilmen is komikus jelenet, nem hogy a valóságban.

A piac mívelt "pénzemberei" is megérik a pénzüket, ez az érem másik oldala. Nincs értelem, csak a megszokás, ideges kapkodás, szokvány reakciók, akárcsak az álmából ébredő tapasztalatlan biztonsági őr, aki vészhelyzetben nem képes átlátni a baj valós okait, s ennél fogva érdemben cselekedni sem. Ül a vezérlőteremben, idegesen keresgéli a szabályzatban, mit is kell tenni ilyen helyzetben, de nem esik le neki, hogy nem fogja megtalálni, mert erre helyzetre nincs passzus abban. Mert aki készítette a szabályzatot, az sem gondolt ilyen helyzetre. Nincs mese, ki kell józanodni és kitalálni valami újat a valós helyzet kezelésére. 

258 Ft a svájci frank a dollárból, euróból, jenből menekülő befektetők buta magatartása miatt és MÉG MINDIG nem történik semmi. Nem a svájci jegybanknak kell interveniálnia, hisz nem ők tehetnek a megnövekedett keresletről. Értelem -  ez a kulcsszó. Ideje volna alkalmazni, mert nagy bazmeg árán is muszáj lesz előbb-utóbb, csak sok lesz a veszteség. Nem mindegy. Mottó lehet talán: menteni, ami menthető. Muszáj lesz beavatkozni a piac, a tőzsdék működésébe globálisan, egyes országok szintén, legalább némi féket nyomva  a pániknak. Meg kell érteni, hogy a gazdasági élet 21. századi pulzusszáma mellett az nem tud önszabályozó lenni. Illetve tud, csak éppen ilyen kataklizmákat is okozhat, nem csak szuper nyereséget. Persze, ha ez a cél, akkor meg lehet tartani az elveket. Csak azt nem látom át, összességében kinek jó, ha minden szétbaszunk magunk körül? Látjuk, hogy a gépsor gyártja a selejtet, de inkább a sorvégén próbáljuk kikalapálni egyesével a hibás darabokat, minthogy a gépsoron igazítsunk, ami szükséges. Hát igen, intelligencia, az kéne.

 

4 komment

Címkék: usa kéz bili leminősítés agydefekt svájcibicska


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr143136024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lancelotbéka · http://lancelotbeka.blog.hu/ 2011.08.10. 13:13:04

Az USA eddig kibocsájtott államkötvényeinek nagy része Kína tulajdonában van,így effektíve Kína a hitelezője az amcsik gazdaságának.

Mr. Waszabi 2011.08.10. 18:23:12

@lancelotbeka: az államkötvények igen, mint AAA-s biztos befektetés, amit most minősítettek le AA+ ra talán. A miénkhez képest kicsit biztosabb állampapír, nem de? Eközben a vállalatok jelentős készpénztartalékkal rendelkeznek, tehát nem a gazdaságát hitelezik, hanem az állami költségvetést. Nem mindegy.

okoskavagy 2011.08.11. 14:07:36

:) a boldog nettelenség lényege a felesleges információzuhatag alóli mentesülés. pl utálom, ha direkt a számba rágják hogy pletykákon alapul a pénzpiacok és vele együtt országok gazdaságának sorsa.

Mr. Waszabi 2011.08.11. 15:07:47

@okoskavagy: azok a pletykák a valóságban bennfentes információforrást jelentenek (volt kolléga, barát stb), kéz kezet mos alapon segítik egymást, még ha ez tilos is elvileg. Hogy mit kommunikálnak erről a sajtóban, az más kérdés. A bróker döntései szubjektív, emberi megérzésen, bizalmon alapulnak, nyilván a szabályzatok adta kereteken belül. Azon belül viszont van mozgástere, rajta múlik mekkora kockázatot vállal, milyen stratégiát alakít ki magának. Ebbe belefér a kapcsolati tőke vastagon. Ez gyakorlat, nem elmélet. A pénz beszél a kutya ugat, szokták mondani.
Ugyanazokat a közgáz alapokat tanulja sok értelmes ember a világ minden táján, de kevesekből lesz vállalat igazgató vagy sikeres bróker. A személyes alkalmasság, elemzőkészség, affinitás és a kockázatvállalási készség kulcstulajdonságok a sikerhez, ez nem tanítható iskolapadban.
Ha lehetne, valószínűleg sokkal kevesebb hibás döntés születne úgy a gazdaságban, mint a kormányzati szférában.
süti beállítások módosítása