HTML

Férfi blog

"Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon." /Walter Lippmann/ Emberek vagyunk. A férfiak is. Gondolnak, éreznek, az autókon, nőkön kívül ezernyi más dologra is. Ennek szeretnék itt hangot adni.

Friss topikok

  • Hozzászólok: Szerencsetlen szomoru csalodott ember. Sosem lesz neked igazi szerelmed. Csak egy pina. Illatos. ... (2019.08.21. 19:18) Már csak a punci... - avagy, mi kell a férfinak?
  • legeslegujabbkor: Sajnos az emberiség csapong. Hol a hülyeség uralkodik, hol az ész kerekedik felül. Ne add fel (2019.07.11. 22:21) Nem is tudom, mit írjak...
  • Mr. Waszabi: Jézus! Most, így ennyi idő után újra olvasva tűnik fel, hogy legalább a felét n nem írtam meg akko... (2019.07.11. 19:36) Szemlélek
  • Mr. Waszabi: @Mia and me: ja, vagy úgy. Én kérek elnézést a Microsoft és a LinuxMint fejlesztői, illetve a Dell... (2019.07.03. 04:53) Isten demokrata
  • Mia and me (törölt): @desw: navégre valaki ezt is leírta hogy a 70-95 között születettekkel fizettetik ki az összes edd... (2019.03.07. 15:39) Nyugdíjpara

Linkblog

2018.05.20. 18:22 Mr. Waszabi

Fahrenheit 451

Egy nagyon régi írás egy kiemelkedő gondolkodó tollából. Ray Bradburyiéből, 1953-ban.

Az eredeti novellát még fiatalon olvashattam itt magyar fordításban, még az átkosban. Sci-fiként, ami ugye marginális fogyasztói réteget érintett itt, tehát nem igen foglalkoztak ezzel sem a cenzorok.

A 60-as években meg is filmesítették - ezt viszont csak 40+-osként volt szerencsém látni itt.

Eredetileg a nürnbergi náci könyvégetések inspirálták a darabot. 1953-ban még túl közeli élmény volt a II. világháború, és annak szörnyű élményei. Mint nekünk ma a 2008-as válság és következményei. És ez utóbbiról is csak 8-10 évvel később kezdtek megnyilvánulni az írók, filmesek. Addigra esett le nekik, arról a témáról írni kell, és az írásokból filmet is kell csinálni. Nos, Bradburynek is ennyi volt a fázis késése. Orwellnek kevesebb is elég volt - 5 évvel. De filmeket az ő könyveiből is csak a 60-as években készítettek.

A történet nem ért véget a Németországban begyűjtött könyvek égetésénél, és nem is ott kezdődött. Később Adolf Hitler minden általa meghódított országban begyűjtette a műkincseket, könyveket, és ami szerinte nem felelt meg a náci eszmének, mindazt elégettette. Nem csak könyveket, de festményeket, filmeket is megsemmisítettek a Führer akarata szerint.

Minderről kevesen tudnak, mert nem sok helyütt reklámozták ezt a történést. Az oroszok biztosan nem, hisz maguk is könyvégetők voltak, már a cári Oroszoroszágban is, és folytatólagosan 1918 után a kommunista rendszerben. Hírhamisításból csillagos ötösök voltak már akkor is, amikor a nagy októberi forradalom zajlott, hiszen a bolsevikok nem a kommunisták voltak a forradalom idején, hanem inkább mifelénk az MDF-nek vagy a szociáldemokratáknak voltak megfeleltethetők szemléletük mentén. Csak éppen a kisebbségben levő szélsőséges kommunisták lenyúlták a bolsevik pártot, meghekkelték azt, és így tették magukévá a többséget. Ezt sem tudhattad, ha nem olvastál Szolzsenyicint, de annyi baj legyen.  Mármint, ha a helyi könyvtárban megvan a Gulag-szigetcsoport című könyve, és azt elolvashatod. De ha nincsen, mert időközben kiselejtezték, vagy valaki ellopta onnan, akkor már nem tudod elolvasni, kivéve, ha antikvárban megkeresed és megszerzed. De ugyan miért is kertesnél olyan könyvet, amiről nem tudod, miről szól, pláne ,ha olyasmiről, aminek a létezését sem tudod, mert neked eleve mást hazudtak neked évtizedek óta?

SZóval, van egy fenntartásom az internettel szemben a nyomtatott könyvek javára ma is. Mégpedig az, hogy a nyomtatott könyveket, azok tartalmát nem igen lehet utólag megváltoztatni, ha már hazavitted a boltból. Az internetes digitális tartalmakat meg bármikor lehet változtatni. Te tegnap letöltesz valamit, amit én ma töltök le, és lehetséges, hogy a két tartalom ugyanazon cím alatt nem azonos. Szóval emiatt látom fontosnak a  451-et. Azt üzeni, hogy azért olvass papír könyveket is, ragaszkodj a fontosabb kiadványokhoz, hogy ott legyenek könyvespolcodon is, kinyomtatva - mert azt a tartalmat már nem lehet meghekkelni - legfeljebb elragadni tőled, és elégedni. 451 Fahrenheit fokon.

Magam Braburyt zseniális látnoknak látom évtizedek óta. Nem hinném, hogy bármely üzenet a múltból akutális dolgokat képes üzenni, ha nem látnok, aki írta.

Mostani írásomat az ihlette, hogy 2018-ban az HBO saját gyártásban újraforgatta a filmet, és egyáltalán nem rosszul sikeredett szerintem. És a nagyon sajnos, hogy ma nagyon aktuális is. Gondolom, ezért forgatták újra, modern jelenlegi és közeljövőbelinek látszó platformjainkat belekomponálva. 

 

 

2 komment

Címkék: ray bradbury sztalin Hitler fahrenheit 451


A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3713988950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pobeda 2018.05.20. 18:30:13

" ott legyenek könyvespolcodon is, kinyomtatva - mert azt a tartalmat már nem lehet meghekkelni"

Erre eddig nem gondoltam. Köszi.

Mr. Waszabi 2018.05.21. 08:36:09

@pobeda: hát én sem gondolami nem gondoltam volna, még pár éve, hogy egyszer majd az lesz előny, ha valami nem online. De látva az internetes információk manipulálhatóságát, ez sajnos már most is aktuális gondolat.
süti beállítások módosítása